500+ MCQ on Indian National Movement Part- V

500+ MCQ on Indian National Movement Part- V

Share

Comprehensive Notes and 500+ MCQ on Indian National Movement Part- V for WBCS

This article contains the fifth and final part of 500+ MCQ on the Indian National Movement. There will be a total of five (5) parts. 500+ MCQ on Indian National Movement Part- V

A free PDF is provided with 500+ MCQ on Indian National Movement Part- V which will be beneficial for all State Public Service Exams like WBCS, including UPSC and other government job exams.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz, and MCQ PDF for free

500+ MCQ on Indian National Movement Part-V Free PDF Download Link is provided at the end of this post.

Simply click on the links above to read/download PDF detailed revision notes of the Indian National Movement.

The detailed revision study notes for Indian National Movement for WBCS Prelim and Mains have been posted on the Indian History Archive of the blog. The topics are as follows:

Previous Post:

» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- I

» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- II

» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- III

» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV

500+ MCQ on Indian National Movement Part- V Free PDF Download

  1. Who was not associated with the formation of ‘Swarajya Dal”?
    [A] Gandhiji     

    [B] C. R. Das      
    [C] Motilal Nehru      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Gandhiji
  2. In which year Swarajya Dal was formed by Chitta Ranjan Das and Motilal Nehru
    [A] 1905       

    [B] 1911       
    [C] 1923     
    [D] 1925
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1923
  3. In which year Simon Commission came to India from England?
    [A] 1922      

    [B] 1924     
    [C] 1926      
    [D] 1928
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1928
  4. In which year Congress Party took a resolution to have complete freedom (i.e ‘Purna Swaraj’) for India?
    [A] 1928      

    [B] 1930       
    [C] 1929
    [D] 1932
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1929
  5. Which day was declared as the Independence Day for India in the Lahore Session held in 1929?
    [A] 26th January of 1930   

    [B] 26th January of 1935    
    [C] 26th January of 1940     
    [D] 26th Janu­ary, 1950
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 26th January of 1930
  6. In which year Gandhiji organized ‘Dandi March’ from Sabarmati Ashram to Dandi Sea Shore in Gujrat against the ban on salt production imposed by British rulers?
    [A] 1928       

    [B] 1930      
    [C] 1932      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1930
  7. “Red Shirt” (Lai Kurta) Party was formed in:
    [A] Uttar Pradesh        

    [B] NWFP
    [C] NEFP      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] NWFP
  8. In which place stores of arms and ammunitions of British Security force were looted by a group led by Surya Sen?
    [A] Midnapore      

    [B] Dhaka        
    [C] Chittagong
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Chittagong
  9. By whom the Bardoli Movement was organized and led?
    [A] Mahatma Gandhi       

    [B] Motilal Nehru        
    [C] Vallabhbhai Patel
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Vallabhbhai Patel
  10. In which year All India Juddha (Corridor Battle) happened in Calcutta Secretariat?
    [A] 8th December,1928       

    [B] 8th December,1930     
    [C] 8th December,1932     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 8th December,1930
  11. In which place the First Round Table Conference was arranged?
    [A] Calcutta     

    [B] Delhi       
    [C] London
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] London
  12. In which year Communal Award was announced by British rulers?
    [A] 1930       

    [B] 1932
    [C] 1934      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1932
  13. Who among the following died for continuing indefinitely fast?
    [A] Jatin Das

    [B] Bhagat Singh      
    [C] Sukhdev     
    [D] Rajguru
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Jatin Das
  14. Who killed a British Officer in London?
    [A] Lai Hardayal       

    [B] Madan Lai Dhingra
    [C] Damodar Chapekar     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Madan Lai Dhingra
  15. In which year elections were held to elect representatives for the Provincial Assemblies on the basis of the Government of India Act. 1935?
    [A] 1936       

    [B] 1937
    [C] 1938       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1937
  16. In which year Subhas Bose had to resign the post of Congress President after being elected?
    [A] 1937       

    [B] 1938        
    [C] 1939     
    [D] 1940
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1939
  17. In which year Muslim League took a resolution to have a separate land for Indian Muslims?
    [A] 1938       

    [B] 1940   
    [C] 1942     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1940
  18. In which year Subhas Bose escaped from his house arrest in his Elgin Road Residence of Kolkata and went to Germany via Afghanistan?
    [A] 1941     

    [B] 1942     
    [C] 1943     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1941
  19. In which year Wavell Plan was announced by British rulers?
    [A] 1943       

    [B] 1944       
    [C] 1945   
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1945
  20. Which one of the following groups of islands was named a ‘Saheed Dweep’ by INA leader Netaji Subhas Bose?
    [A] Andamans     

    [B] Nicobars       
    [C] Lakshadweep     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Andamans
  21. In which year Cripps Mission led by Sir Stafford Cripps, a member of the British Council of Ministers and experts in constitutional affairs, proposed to arrange Dominion Status and some other political advantages for the Indians after the end of the on-going Second World War came to India?
    [A] 1940      

    [B] 1941      
    [C] 1942
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1942
  22. In which day ‘Quit India Movement’ was started?
    [A] 9th July 1942     

    [B] 9th August 1942    
    [C] 9th September 1942   
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 9th August 1942
  23. In which year Bengal faced high famine conditions?
    [A] 1942-43       

    [B] 1943-44
    [C] 1944-45       
    [D] None
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1943-44
  24. In which year the Cabinet Mission arrived in India from England?
    [A] 1944      

    [B] 1945      
    [C] 1946   
    [D] None
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1946
  25. In which place a large number of Navy personnel of Indian origin revolted on 18th February 1946?
    [A] Calicut      

    [B] Madras        
    [C] Bombay
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bombay
  26. In which month ‘Direct Action’ Day was observed by the Muslim League in 1946?
    [A] July       

    [B] August
    [C] September       
    [D] October
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] August
  27. On which day of 1946, an Interim Government was formed under the leadership of Pandit Jawhar Lai Nehru in India in order to arrange Indian freedom?
    [A] 2nd July      

    [B] 2nd August        
    [C] 2nd September
    [D] 2nd October
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 2nd September
  28. Who was chosen as Governor-General of Free India in 1947?
    [A] Rajendra Prasad      

    [B] C. Rajagopalachari      
    [C] Lord Mountbatten
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lord Mountbatten
  29. Who was Governor-General of Indian origin in Free India?
    [A] C. Rajagopalachari   

    [B] Dr. Rajendra Prasad 
    [C] Sarvepalli Radhakrishnan    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] C. Rajagopalachari
  30. When Vasco-da-Gama reached in a port of Kerla in 1498 AD his party was given friendly treatment by the King of.
    [A] Cochin        

    [B] Calicut
    [C] Trivancur       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Calicut
  31. As the Chief of the Portuguese administration, Alfonso de Albuquerque gave military support to the King of:
    [A] Goa       

    [B] Bijapur        
    [C] Cochin
    [D] Calicut
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Cochin
  32. In 1510 Portuguese power captured Goa from the kingdom of :
    [A] Cochin        

    [B] Calicut        
    [C] Bijapur     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bijapur
  33. Trading activities of English East India started at first in :
    [A] Bombay       

    [B] Kolkata        
    [C] Ahmadabad        
    [D] Surat
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Surat
  34. English envoy Mr. William Hawkings brought a letter for Emperor Jahangir in 1609 from the British Monarch named:
    [A] Queen Elizabeth I        

    [B] King James I
    [C] King Edward V      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] King James I
  35. Sir Thomas Roe, who came to the court of Jahangir as an envoy of British King James I in 1615 stayed in India for:
    [A] 1 year       
    [B] 2 years        
    [C] 3 years
    [D] 4 years
    Correct Answer: [C] 3 years[/su_spoiler]
  36. By which power, Bombay (now Mumbai) was made a colony at the earliest?
    [A] English       
    [B] Portuguese
    [C] Dutch       
    [D] French
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Portuguese
  37. The British power got possession of Bombay through :
    [A] War       

    [B] Sale deed        
    [C] marriage dowry
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] marriage dowry
  38. The East India company got the right to trade in Bengal in payment of Rs. 3000 per year from :
    [A] Emperor Jahangir      

    [B] Emperor Aurangzeb      
    [C] Bengal Subedar Shuja    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bengal Subedar Shuja
  39. British envoy John Surman secured various trading facilities for the East India Company in India from Mughal emperor named :
    [A] Aurangzeb       

    [B] Farrukhsiyar   
    [C] Bahadur Shah       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Farrukhsiyar
  40. Which European power sold their colonies of India to the English power in 1845 AD :
    [A] Dutch       

    [B] Danish    
    [C] Armenian      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Danish
  41. English power had high conflicts with the French power in :
    [A] Eastern India      

    [B] Western India       
    [C] Northern India        
    [D] Southern India
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Southern India
  42. La Bourdonnais was the Governor of the French colony of :
    [A] Pondicherry       

    [B] Sri Lanka        
    [C] Mauritius
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Mauritius
  43. French power of India led by whom agreed to maintain peace and not to interfere in activities of English power in India?
    [A] Duplex       

    [B] Godehu
    [C] Bussy        
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Godehu
  44. In the Battle of Wandiwash in 1760 AD the French power of India faced complete defeat under English General named :
    [A] Eyre Coote

    [B] Robert Clive       
    [C] Lally       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Eyre Coote
  45. Dutch power in Bengal had their principal trading center at :
    [A] Serampore        

    [B] Chinsura     
    [C] Kasimbazar      
    [D] Dhaka
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Chinsura
  46. In which relation Siraj-ud-Doula was related to Nawab Alivardi Khan?
    [A] son’s son        

    [B] daughter’s son
    [C] brother’s son’s son       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] daughter’s son
  47. When Siraj-ud-Doula emerged as Nawab of Bengal then his rival cousin Shaukat Jang was serving as Governor of an area of :
    [A] North Bengal        

    [B] Bihar    
    [C] Orissa       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Bihar
  48. In which year ‘Black Hole Tragedy’ happened in Calcutta?
    [A] 1755         

    [B] 1756     
    [C] 1757       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1756
  49. Around how many army men of European origin were associated with the Battle of Plassey held on 23rd June 1757 AD?
    [A] 8000    

    [B] 10,000      
    [C] 12,000       
    [D] 15,000
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 8000
  50. Mughal Emperor Shah Alam II who gave ‘Diwani Right’ to the English power in 1765 AD had actual name of :
    [A] Ali Gauhar

    [B] Mirza Beg       
    [C] Salahuddin       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ali Gauhar
  51. Who was the General of the English army to cause the defeat of Anti-English forces in the Battle of Buxar ending in 1765 AD?
    [A] Carnac      

    [B] Clive        
    [C] Hector Munro     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Hector Munro
  52. Who was the head of the English administration of Bengal when the Supreme Court of Calcutta was set up?
    [A] Robert Clive        

    [B] Warren Hastings
    [C] Lord Cornwallis       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Warren Hastings
  53. In which year Warren Hastings appointed ‘Amini’ Commis­sion to collect useful information regarding revenue matters?
    [A] 1776

    [B] 1777       
    [C] 1778      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1776
  54. Maharaja Nanda Kumar was given death sentence and executed on charges of :
    [A] Murder       

    [B] treason        
    [C] forgery
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] forgery
  55. Against whom Maharaja Nanda Kumar brought allegations of bribe taking :
    [A] Robert Clive        

    [B] Warren Hastings
    [C] Lord Cornwallis      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Warren Hastings
  56. Which one of the following institutions were established at the earliest by the East India Company?
    [A] Hindu School        

    [B] Calcutta Madrasa
    [C] Sanskrit College      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Calcutta Madrasa
  57. Who established District courts for Judicial reforms?
    [A] Lord Cornwallis

    [B] Warren Hastings      
    [C] Lord Wellesley       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Cornwallis
  58. Which region was brought under the Subsidiary Alliance system at the earliest?
    [A] Oudh      

    [B] Hyderabad         
    [C] Mysore         
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Oudh
  59. Which area was brought under the Doctrine of Lapse at the earliest?
    [A] Jaipur        

    [B] Nagpur        
    [C] Satara
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Satara
  60. Who was Chief of English administration of India when the Treaty of Amritsar was signed with Ranjit Singh in 1809 AD?
    [A] Lord Wellesley        

    [B] Lord Minto
    [C] Lord Hastings       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Minto
  61. Who provided equality, at the earliest for all irrespective of race, descent, color, place of birth in holding services under the East India company?
    [A] Lord Cornwallis       

    [B] Lord Amherst        
    [C] Lord Bentinck
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lord Bentinck
  62. Who annexed Punjab under the East India Company rule?
    [A] Lord Hardinge        

    [B] Lord Dalhousie
    [C] Lord Canning      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Dalhousie
  63. Telegraph & modern postal system was introduced in India by :
    [A] Lord Dalhousie

    [B] Lord Canning      
    [C] Lord Elgin      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Dalhousie
  64. Who was murdered while serving as Governor-General of India?
    [A] Lord Lawrence       

    [B] Lord Mayo
    [C] Lord Northbrook      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Mayo
  65. Who was the Governor-General of India when the Vernacular Press Act was introduced in India in 1878 AD?
    [A] Lord Lytton

    [B] Lord Ripon       
    [C] Lord Dufferin      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Lytton
  66. Ilbert Bill proposed to be introduced in 1883 during the reign of Lord Ripon advocated?
    [A] Higher power for European Magistrates

    [B] Equal power for European and Indian Magistrates
    [C] Abolish the appointment of Indian Judges in High Courts
    [D] None of these.
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Equal power for European and Indian Magistrates
  67. Who was the Governor-General of India when the Indian National Congress was formed in 1885 AD?
    [A] Lord Ripon       

    [B] Lord Dufferin
    [C] Lord Landsdowne      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Dufferin
  68. Which one was not done during the reign of Lord Curzon?
    [A] Lyall Commission was set up to enquire into the causes of famines

    [B] Sir Andrew Frazer Commission was set up to enquire Police administration
    [C] Universities Commission was set up to improve the workings of Universities
    [D] Sir Colin Scott Commission was set up to take steps to improve irrigation
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lyall Commission was set up to enquire into the causes of famines
  69. Partition of Bengal was revoked in 1911 AD during the reign of :
    [A] Lord Curzon       

    [B] Lord Hardinge
    [C] Lord Chelmsford      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Hardinge
  70. Shuja-ud-Daula was the Nawab of :
    [A] Ahmednagar      

    [B] Hyderabad      
    [C] Awadh      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Awadh
  71. Chait Singh who had conflicts with Warren Hastings was the ruler of :
    [A] Benaras      

    [B] Gwalior      
    [C] Patna      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Benaras
  72. Hafiz Rahman Khan was a leader of the :
    [A] Pathans        

    [B] Rohillas     
    [C] Moplas     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Rohillas
  73. Mughal ruler Shah Alam II had to live under Maratha protection led by :
    [A] Mahadji Sindhia       

    [B] Balaji Baji Rao       
    [C] Madhav Rao      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Mahadji Sindhia
  74. ‘Misl’ used to mean small kingdom was associated with the :
    [A] Afghans         

    [B] Sikhs    
    [C] Marathas      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sikhs
  75. Rohillas were originally people of :
    [A] Persian origin      

    [B] Arabian origin        
    [C] Afghan origin
    [D] Mongolian origin
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Afghan origin
  76. In the treaty of Salbai signed in 1782 AD the representative of Peshwa was :
    [A] Raghunath Rao       

    [B] Mahadji Sindhia
    [C] Nana Fadnavis      
    [D] Sakharam Bapu
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mahadji Sindhia
  77. The place ‘Salbai’ remained not far away from :
    [A] Pune      

    [B] Mumbai       
    [C] Gwalior
    [D] Nasik
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Gwalior
  78. Who served as a ‘Nail’ in the army of King Nagaraj ?
    [A] Nana Fadnavis        

    [B] Haider Ali     
    [C] Muhammad Ali      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Haider Ali
  79. During which Anglo-Mysore war Tipu Sultan faced death while fighting?
    [A] Third        

    [B] Fourth     
    [C] Fifth      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Fourth
  80. The Treaty of Bassein was concluded between English power and Maratha power led by :
    [A] Daulat Rao Scindia      

    [B] Mahadji Scindia       
    [C] Baji Rao
    [D] Yaswant Rao Holkar
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Baji Rao
  81. British ruler Lord Moira is also known as :
    [A] Lord Hastings

    [B] Lord Barlow      
    [C] Lord Minto       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Hastings
  82. Pindaries were Muslims soldiers serving under the :
    [A] Nizam Shahi        

    [B] Maratha power
    [C] Mughal power      
    [D] English power
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Maratha power
  83. Indian King who used to employ soldiers of many European nationalities was :
    [A] Tipu Sultan        

    [B] Ranjit Singh
    [C] Shivaji      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Ranjit Singh
  84. In which year Hindu Widows’ Remarriage Act was passed :
    [A] 1829       

    [B] 1839       
    [C] 1842                           
    [D] 1956
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1956
  85. Sir Charles Wood sent a report to the British rulers of India on issues of :
    [A] Tax collection       

    [B] Railway expansion       
    [C] Education system
    [D] Judicial system
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Education system
  86. The great famine in Bengal occurred in :
    [A] 1770

    [B] 1772
    [C] 1774
    [D] 1776
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1770
  87. Which region had ‘Bhonsle State’ under Maratha power?
    [A] Satara        

    [B] Pune        
    [C] Nagpur     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Nagpur
  88. Lord Cornwallis was appointed as the Chief of the English administration of India for the second time in 1805 after the reign of :
    [A] Lord Minto      

    [B] Lord Wellesley
    [C] Lord Hastings       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Wellesley
  89. Who was the Viceroy of British India when the last Mughal ruler was exiled?
    [A] Lord Dalhousie       

    [B] Lord Elgin        
    [C] Lord Canning
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lord Canning
  90. In which year British East India Company was formed?
    [A] 1600 AD             

    [B] 1602 AD       
    [C] 1664 AD                    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1600 AD
  91. Joseph Dupleix was appointed as the administrator of :
    [A] Goa        

    [B] Pondicherry     
    [C] Surat      
    [D] Madras
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Pondicherry
  92. Which power was not associated with 1st, 2nd, and 3rd Carnatic Wars?
    [A] English      

    [B] French        
    [C] Dutch
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Dutch
  93. In which century Fort William was established by the English power?
    [A] 16th        

    [B] 17th
    [C] 18th       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 17th
  94. Who among the following was not against Siraj-ud-Doullah?
    [A] Saukat Jung       

    [B] Ghoseti Begum       
    [C] Mirzafar       
    [D] Mohanlal
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Mohanlal
  95. In which year Siraj-Ud-Doullah captured Fort William?
    [A] 1755       

    [B] 1756    
    [C] 1757    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1756
  96. In which year Fort William was recaptured by Lord Clive?
    [A] January, 1755      

    [B] January, 1756        
    [C] January, 1757     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] January, 1757
  97. For how many times Mirzafar emerged as Nawab of Bengal?
    [A] Once        

    [B] Twice    
    [C] Thrice   
    [D] None of these.
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Twice
  98. Which one of the following battles happened at the earliest?
    [A] Battle of Wandiwash    

    [B] 3rd Battle of Panipath      
    [C] Battle of Buxar      
    [D] Battle of Plassey
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Battle of Plassey
  99. When the Battle of Wandiwash happened?
    [A] 1757                   

    [B] 1760       
    [C] 1761                                       
    [D] 1764
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1760
  100. When the Battle of 3rd Panipat happened?
    [A] 1757                  

    [B] 1760        
    [C] 1761                                       
    [D] 1764
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1761
  101. When the Battle of Buxer happened?
    [A] 1757                  

    [B] 1760       
    [C] 1761                                       
    [D] 1764
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1764
  102. When the Battle of Plassey was happened?
    [A] 1757                                 

    [B] 1760       
    [C] 1761                                       
    [D] 1764
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1757
  103. Who served as the first Governor of Bengal under Company rule?
    [A] Warren Hastings       

    [B] Robert Clive
    [C] Vansitart      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Robert Clive
  104. Who worked as the First Governor-General of British India?
    [A] Lord Amherst        

    [B] Lord William Bentinck
    [C] Lord Cornwallis      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord William Bentinck
  105. Who was appointed as the first Governor-General cum Viceroy of British India through the Declaration of Queen Victoria, 1858?
    [A] Lord Elgin       

    [B] Lord Dalhousie       
    [C] Lord Canning
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lord Canning
  106. Which one of the following has not been correctly matched?
    [A] Permanent Settlement: Lord Cornwallis

    [B] Subsidiary System of Alliance: Lord Wellesley
    [C] Doctrine of Lapse: Lord Dalhousie
    [D] First Partition of Bengal: Lord Irwin
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] First Partition of Bengal: Lord Irwin
  107. Who was the ruler of British India when the first Railway Line between Thane and Bombay was opened in 1853 in India?
    [A] Lord Bentinck        

    [B] Lord Dalhousie
    [C] Lord Canning       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Dalhousie
  108. Who abolished Sati System in 1829 in India?
    [A] Lord Bentinck

    [B] Lord Dalhousie       
    [C] Lord Canning       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Bentinck
  109. The Capital of Sikh empire built by Ranjit Singh was at :
    [A] Chandigarh       

    [B] Amritsar      
    [C] Lahore
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lahore
  110. The capital of the Kingdom of Tipu Sultan was at :
    [A] Hyderabad       

    [B] Bangalore       
    [C] Madras       
    [D] Srirangapatnam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Srirangapatnam
  111. Which Native States was acquired by the British rulers led by Lord Dalhousie through applying the Doctrine of Lapse, at the earliest?
    [A] Satara

    [B] Bhagatpur       
    [C] Udaypur      
    [D] Nagpur
    Correct Answer: [A] Satara[/su_spoiler]
  112. In which year’s First Railway Line of Bengal between Howrah and Hooghly was opened?
    [A] 1852

    [B] 1854
    [C] 1856              
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1854
  113. In which country the British power of India did not conduct an invasion?
    [A] Myanmar     

    [B] Tibet      
    [C] Afghanistan        
    [D] Iran
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Iran
  114. In Which year the British Government started direct administra­tion of the Indian areas?
    [A] 1773                  

    [B] 1833       
    [C] 1858                           
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1858
  115. In which year the Capital of British India was transferred from Calcutta to Delhi?
    [A] 1858        

    [B] 1905       
    [C] 1912                                       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1912
  116. Who was not associated with the Treaty of Bassein of 1802?
    [A] Lord Wallesley       

    [B] 2nd Baji Rao        
    [C] Ranjit Singh
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ranjit Singh
  117. In which year Asiatic society was established in Calcutta by Sir William Jones to carry on research on literature and the History of India?
    [A] 1784 AD                              

    [B] 1785 AD         
    [C]  1786 AD                               
    [D] 1787 AD
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1784 AD
  118. Who set up the Fort William College to educate British employees on various sides of Indian Language and culture etc. in Calcutta in 1800 AD?
    [A] Lord Cornwallis         

    [B] Lord Wellesley
    [C] Lord Dalhousie       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Wellesley
  119. In which year Calcutta University was established to expand education in British India?
    [A] 1835                   

    [B] 1857      
    [C] 1880                                       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1857
  120. William Carrey, European Christian priest had his major activities around :
    [A] Calcutta        

    [B] Howrah         
    [C] Srerampore
    [D] Chinsurah
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Srerampore
  121. Who, among the following, recommended introducing En­glish language in the education system of India?
    [A] William Hunter        

    [B] Lord Macaulay
    [C] David Hare       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Macaulay
  122. In which year Regulating Act was passed by the British Parliament?
    [A] 1757                  

    [B] 1765        
    [C] 1773                                       
    [D] 1778
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1773
  123. Who introduced Permanent settlement in Bengal?
    [A] Lord Hastings        

    [B] Lord Cornwallis    
    [C] Lord armherst     
    [D] Lord Clive
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Cornwallis
  124. In which year Pitt’s India Act was passed in British Parliament?
    [A] 1773                  

    [B] 1780       
    [C] 1784                           
    [D] 1789
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1784
  125. In which year Hindu College of Calcutta was set up?
    [A] 1805        

    [B] 1817      
    [C] 1828                                       
    [D] 1833
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1817
  126. In which year British Queen Victoria was declared as the Empress of India?
    [A] 1858                  

    [B] 1861       
    [C] 1877                                       
    [D] 1885
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1877
  127. In which year Vernacular Press Act was passed?
    [A] 1868                   

    [B] 1878      
    [C] 1885                                       
    [D] 1895
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1878
  128. In which year Indian National Congress was formed?
    [A] 1885                                    

    [B] 1905      
    [C] 1911                                       
    [D] 1913
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1885
  129. In which year the Rowlett Act was passed?
    [A] 1918                   

    [B] 1919       
    [C] 1921                                       
    [D] 1925
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1919
  130. The Anandabazar Patrika was first published in the year
    [A] 1912
    [B] 1922
    [C] 1925                           
    [D] 1937
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1922
  131. In which year the Howrah Bridge was opened for the public?
    [A] 1935
    [B] 1943
    [C] 1945                           
    [D] 1951
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1943
    Explanation: The design of the Howrah bridge was made by Rendel, Palmer, and Tritton, and the bridge was constructed by Cleveland Bridge & Engineering Company.
  132. In which year, the Nobel Prize in Literature was given to Rabindranath Tagore
    [A] 1903
    [B] 1913
    [C] 1915                           
    [D] 1917
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1913
  133. Who is the first Chancellor of Calcutta University
    [A] Sir James William Colvile
    [B] Jadu Nath Bose
    [C] Lord Canning
    [D] Bankim Chandra Chattopadhyay
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lord Canning
  134. The University of Calcutta was founded in
    [A] 1850

    [B] 1857
    [C] 1890                           
    [D] 1901
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1857
  135. India’s first pharmaceutical company Bengal Chemicals and Pharmaceuticals was established by
    [A] Surendranath Bose
    [B] Meghnad Saha
    [C] Satyendra Nath Bose
    [D] Prafulla Chandra Roy
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Prafulla Chandra Roy
  136. Who is known as the founder of the Indian Statistical Institute?
    [A] Prasanta Chandra Mahalanobis

    [B] Bidhan Chandra Roy
    [C] Meghnad Saha
    [D] Jagdish Chandra Bose
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Prasanta Chandra Mahalanobis

500+ MCQ on Indian National Movement Part- V PDF Download Link Below

Click Here to Download

Previous: 500+ MCQ on Indian National Movement Part IV

Leave a Reply

Your email address will not be published.