500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV

500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV

Share

Comprehensive Notes and 500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV for WBCS

This article contains the fourth part of 500+ MCQ on the Indian National Movement. There will be a total of five (5) parts. 500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV

A free PDF is provided with 500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV which will be beneficial for all State Public Service Exams like WBCS, including UPSC and other government job exams.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz, and MCQ PDF for free

500+ MCQ on Indian National Movement Part-IV Free PDF Download Link is provided at the end of this post.

Simply click on the links above to read/download PDF detailed revision notes of the Indian National Movement.

The detailed revision study notes for Indian National Movement for WBCS Prelim and Mains have been posted on the Indian History Archive of the blog. The topics are as follows:

Previous Post:

» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- I
» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- II
» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- III

500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV Free PDF Download

  1. In which session of the Congress Party held in Surat the Congress became divided into two groups?
    [A] 21st

    [B] 22nd
    [C] 23rd
    [D] 24th
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 23rd
  2. Bal Gangadhar Tilak organized ‘Home Rule League’ at :
    [A] Mumbai       

    [B] Poona     
    [C] Delhi      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Poona
  3. Which is not true about Lucknow Session of Congress in 1916 :
    [A] Moderates and Extremist resolved their differences in this ses­sion

    [B] The Congress and the Muslim League signed Lucknow Pact after the session
    [C] B. G. Tilak and Annie Beasant emerged as important figures of Congress party
    [D] This session demanded ‘Dominion Status’ for India
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] This session demanded ‘Dominion Status’ for India
  4. Who was the first Indian to qualify in the Indian Civil Service Exam held in London?
    [A] Satyendra Nath Tagore

    [B] B. L. Gupta      
    [C] Subhas Chandra Bose    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Satyendra Nath Tagore
  5. In which year the Civil Service Examination was held simul­taneously in England and India for the first time?
    [A] 1920        

    [B] 1922     
    [C] 1924       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1922
  6. Jallianwala Bagh massacre happened in Amritsar in 1919 on :
    [A] 6th April       

    [B] 9th April        
    [C] 13th April      
    [D] 17th April
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 13th April
  7. Which one of the following has not been correctly matched?
    [A] ‘Anandmath’ of Bamkim Chandra was published in 1882

    [B] Swami Vivekananda delivered a lecture at Chicago in 1893
    [C] Dramatic Performance Control Act was imposed in 1876
    [D] Vernacular Press Act was imposed in 1888
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Vernacular Press Act was imposed in 1888
  8. The first Jute mill was set up in 1855 by George Auckland in :
    [A] Howrah        

    [B] Rishra      
    [C] Naihati      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Rishra
  9. Jamsedji Tata established Tata Iron and Steel Company (TISCO) in :
    [A] 1905       

    [B] 1906        
    [C] 1907
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1907
  10. Who was the Chief of National Council of Education formed In 1906 AD?
    [A] Sir Ashutosh Mukherjee     
    [B] Sir Gurudas Banerjee      
    [C] Aurobindo Ghosh
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Aurobindo Ghosh
  11. With which news magazine Keshab Sen was not associated?
    [A] Sulabh Samachar     

    [B] Balak Bandhu      
    [C] Naba Bidhan
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Naba Bidhan
  12. Hindu College set up in 1817 AD became known as Presidency College in :
    [A] 1845       

    [B] 1853
    [C] 1865      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1853
  13. In which year Ramkrishna Mission was set up by Swami Vivekananda?
    [A] 1895      

    [B] 1896        
    [C] 1897     
    [D] 1898
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1897
  14. The book ‘Indian Renaissance’ was authored by :
    [A] Swami Vivekananda      

    [B] M. G. Ranade       
    [C] C. F. Andrews
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] C. F. Andrews
  15. Swami Dayanand Swaraswati organised the ‘Arya Samaj’ in 1875 in:
    [A] Gujarat       

    [B] Punjab
    [C] Maharashtra      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Punjab
  16. Who was not associated with the organization of ‘Hindu Mela’?
    [A] Rajnarayan Basu       
    [B] Nabagopal Mitra        
    [C] V. D. Savarkar
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] V. D. Savarkar
  17. ‘Prarthana Samaj’ was organized in 1867 by :
    [A] Devendra Nath Tagore       

    [B] Atmaram Pandurang
    [C] M. G. Ranade      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Atmaram Pandurang
  18. The concept of ‘Man Making religion’ was advocated by :
    [A] Swami Dayanand       

    [B] Swami Vivekananda
    [C] Swami Sahajanand      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Swami Vivekananda
  19. Which book was not authored by Swami Vivekananda?
    [A] Rajyoga       

    [B] Jnanyoga       
    [C] Paribrajak       
    [D] Bharat Pathik
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Bharat Pathik
  20. Swami Vivekananda died in 1902 AD at an age of around :
    [A] 45 years       

    [B] 43 years       
    [C] 41 years        
    [D] 39 years
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 39 years
  21. Which one of the Statements was not made by Swami Vivekananda?
    [A] Arise, awake, and stop not till the goal is reached

    [B]  Motion is the sign of life 
    [C] Back to Vedas
    [D] Freedom was deserved only by the bold and the brave.
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Back to Vedas
  22. ‘Hindu Patriot’ which extensively reported on oppression done to Indigo cultivators was edited by:
    [A] Deena Bandhu Mitra      
    [B] Harish Chandra Mukherjee    
    [C] James Long     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Harish Chandra Mukherjee
  23. Indigo rebellion was started by Vishnu Charan Biswas and Digambar Biswas in 1859 in
    [A] Midnapore      

    [B] Murshidabad       
    [C] Nadia
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Nadia
  24. The Indigo issues stopped in India after artificial indigo was started to be manufactured in 1891 in :
    [A] Britain     

    [B] France       
    [C] Germany     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Germany
  25. Available information indicated that ‘Neel Darpan’ was actu­ally translated in English by :
    [A] James Long       

    [B] Madhusudan Dutta
    [C] Sisir Kumar Ghosh      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Madhusudan Dutta
  26. The main cause of the Indigo Movement in 1859 was :
    [A] Political        

    [B] Social        
    [C] Economic     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Economic
  27. Which one has not been correctly matched :
    [A] Indian Mirror: Keshab Chandra Sen

    [B] The Bengalee: Surendranath Banerjee
    [C] Hindu Patriot: Sisir Kumar Ghosh
    [D] Sangbad Pravakar: Iswar Gupta
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Hindu Patriot : Sisir Kumar Ghosh
  28. ‘White Mutiny’ against the provisions of the Ilbert Bill hap­pened in 1883 during the reign of :
    [A] Lord Ripon

    [B] Lord Lytton      
    [C] Lord Mayo       
    [C] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Ripon
  29. Who considered the Indian National Congress as ‘a microscopic minority of the people’?
    [A] Lord Duffraine

    [B] Lord Curzon       
    [C] Lord Ripon      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Duffraine
  30. Who criticised Congress Conference as ‘Circus for three days’?
    [A] Lord Curzon      

    [B] Lala Lajpat Rai      
    [C] Ashwini Kumar Dutta
    [D] Subhas Bose
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ashwini Kumar Dutta
  31. Which one has not been correctly matched :
    [A] New India: Bipin Chandra Paul

    [B] Bangadarshan: Harish Ch.Mukherjee
    [C] Sanjivani: Krishna Kumar Mitra

    [D] Bandemataram: Aurobindo Ghosh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Bangadarshan : Harish Ch.Mukherjee
  32. Badruddin Tayabjee was chosen as the third President of In­dian National Congress in Conference held in 1887 in:
    [A] Allahabad      

    [B] Lucknow       
    [C] Madras   
    [D] Pune
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Madras
  33. By division of Bengal in 1905 new Province created was :
    [A] East Bengal       

    [B] Bengal        
    [C] East Bengal and Assam
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] East Bengal and Assam
  34. On the day of the 1st partition of Bengal in 1905, Rabindranath Tagore called to observe the ‘Rakhi Bandhan’ festival the date was:
    [A] 12th October       

    [B] 16th October
    [C] 4th November      
    [D] 22nd November
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 16th October
  35. Which one has not been correctly matched?
    [A] Modern Review: Ramanand Chatterjee

    [B] Indian World: Pritish Ch. Roy
    [C] Dawn: Satish Ch. Mukherjee
    [D] Bengalee: Bhupendra Nath Dutta
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Bengalee : Bhupendra Nath Dutta
  36. ‘Dawn Society’ was established by :
    [A] Aurobindo Ghosh     

    [B] Rashbehari Ghosh       
    [C] Satish Chandra Mukherjee
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Satish Chandra Mukherjee
  37. The ‘Sandha’ news magazine was published by :
    [A] Bamkim Chandra Chatterjee     

    [B] Brahma Bandhab Upadhyay
    [C] Monoranjan Guhathakurata     

    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Brahma Bandhab Upadhyay
  38. Who stated ‘I will Unsettle the Settled Fact’ regarding the 1st partition of Bengal?
    [A] Surendranath Banerjee

    [B] Aurabimln Ghosh    
    [C] Subhas Chandra Bose    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Surendranath Banerjee
  39. In which year Satish Chandra Basu organized ‘Anusilan Samity’?
    [A] 1902 AD

    [B] 1906 AD      
    [C] 1909 AD      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1902 AD
  40. On which day of 1908 AD, Khudiram Basu was hanged to death in Majaffarpur jail?
    [A] 30th April    

    [B] 16th May    
    [C] 17th June     
    [D] 11th August
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 11th August
  41. Rashbihari Bose bombed towards Lord Hardinge in 1912 AD when he was serving as a Forest Research Officer in:
    [A] Delhi      

    [B] Lucknow       
    [C] Dehradun  
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Dehradun
  42. Who was considered as the “Father of militant nationalism” in India by the Historian Ramesh Chandra Majumder?
    [A] V. D. Savarkar      

    [B] M. N. Roy      
    [C] Vasudev B. Fadke
    [D] Aurobindo Ghosh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Vasudev B. Fadke
  43. Who was hanged to death in London for killing Sir Curzon Willy in 1909?
    [A] Madan Lai Dhingra

    [B] Narayan Despande      
    [C] V. D. Savarkar     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Madan Lai Dhingra
  44. M. Chatterjee organised a secret militant outfit in Saharanpur of :
    [A] Maharashtra      

    [B] Uttar Pradesh      
    [C] Punjab
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Punjab
  45. Hindustan Republic Association was organised in 1912 by :
    [A] Jogesh Chandra Chatterjee     

    [B] Chandra Sekhar Azad
    [C] Basant Biswas      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Chandra Sekhar Azad
  46. Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Batukeshwar Dutta were hanged to death in relation to :
    [A] Lahore Conspiracy case

    [B] Merat Conspiracy case    
    [C] Nasik Conspiracy case   
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lahore Conspiracy case
  47. Indian Republican Army was organised by :
    [A] Rash Behari Bose      

    [B] Masterda Surya Sen
    [C] Jatindranath Mukherjee     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Masterda Surya Sen
  48. Labour leader Singaravellu organised First labour day in India on 1st May of :
    [A] 1922       

    [B] 1923     
    [C] 1924      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1923
  49. Who organized the Communist Party of India in Tashkent of the Soviet Union?
    [A] Manabendranath Roy

    [B] Sripad Amrit Dange  
    [C] P. C. Joshi     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Manabendranath Roy
  50. Who was the Chief of British rulers of India when the First War of Indian Independence or Sepoy Mutiny happened in India?
    [A] Lord Dalhousie      

    [B] Lord Canning
    [C] Lord Elgin      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Canning
  51. In which place the Sepoy Mutiny was initiated at the earliest?
    [A] Meerat      

    [B] Nagpur      
    [C] Barrackpore
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Barrackpore
  52. Who among the following, were against the Sepoy Mutiny?
    [A] Farmers       

    [B] Zamindars    
    [C] Deposed rulers    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Zaminders
  53. After the end of the Sepoy Mutiny the Mughal emperor 2nd Bahadur Shah was :
    [A] Killed        

    [B] Exiled
    [C] Put for Trial      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Exiled
  54. Which one of the following Acts, was passed as a consequence of the 1st War of Independence or Sepoy Mutiny?
    [A] Charter Act       

    [B] Indian Council Act
    [C] Indian Administration Act     
    [D] None of these.
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Indian Council Act
  55. In which year Rail connection between Calcutta and Bombay started?
    [A] 1862     

    [B] 1865       
    [C] 1870
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1870
  56. In which year Rail connection between Madras and Bombay started?
    [A] 1862     

    [B] 1865       
    [C] 1871
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1871
  57. Which one of the following industries did not emerge in India within 19th century?
    [A] Jute     

    [B] Textile      
    [C] Iron       
    [D] Engineering
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Engineering
  58. Hunter Commission, headed by Sir William Hunter was set up in 1882 and the report was submitted in 1884 for submitting recommendations in the areas of:
    [A] Industries       

    [B] Education
    [C] Autonomy of Local bodies     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Education
  59. Which one of the following has not been correctly matched?
    [A] Raja Rammohan Ray: Brahma Samaj

    [B] Swami Dayananda Saraswati: Arya Samaj
    [C] Keshab Chandra Sen: Prarthana Samaj
    [D] Madan Mohan Malavia: Vedic Samaj
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madan Mohan Malavia : Vedic Samaj
  60. Which one of the following has not been correctly matched?
    [A] Aligarh University: Sir Syed Ahmed

    [B] Maratha Hindu University: Madan Mohan Malavia
    [C] Ramakrishna Mission: Swami Vivekananda

    [D] Visvabharti University: Rabindranath Tagore
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Maratha Hindu University : Madan Mohan Malavia
  61. Who among the following, at first stated about ‘Two Nations Theory’ between the Hindus and Muslims of India?
    [A] Moulana Abul Kalam Azad     

    [B] Sir Syed Ahmed
    [C] Mohammad Ali Jinnah   
    [D] Choudhary Rahamat Ali
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sir Syed Ahmed
  62. Which one of the following has not been correctly matched?
    [A] Bankim Chandra: Ananda Math

    [B] Deenabandhu Mitra: Neel Darpan
    [C] Dwijendra Lai Roy: Mebar Patan
    [D] Rabindranath Tagore: Bartaman Bharat
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Rabindranath Tagore : Bartaman Bharat
  63. Bartaman Bharat was authored by :
    [A] Swami Vivekananda

    [B] Bankim Chandra      
    [C] Deenabandhu Mitra    
    [D] Dwijendra Lai Roy
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Swami Vivekananda
  64. The song ‘Bande Mataram’ was composed by :
    [A] Vivekananda       

    [B] Bankim Chandra
    [C] D. L. Roy    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Bankim Chandra
  65. The song ‘Sare Jahan Se Achha Hindustan Hamara …’ was com­posed by :
    [A] R. N. Tripathi      

    [B] Allama Iqbal
    [C] Mirza Galib      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Allama Iqbal
  66. Which one of the following Newspapers did not helped the Indian National Movement during the British period?
    [A] Amrita Bazar Patrika      

    [B] Dainik Basumati      
    [C] Indian Mirror      
    [D] The Times of India
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] The Times of India
  67. Sisir Kumar Ghosh was associated with :
    [A] Amritabazar

    [B] Ananda Bazar      
    [C] Basumati      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Amritabazar
  68. Which one of the following Newspapers changed from Bengali to English overnight to avoid censorship imposed under the Vernacular Press Act?
    [A] Amritabazar Patrika

    [B] Dainik Basumati      
    [C] Indian Mirror    
    [D] Ananda Bazar
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Amritabazar Patrika
  69. Who among the following, imposed Vernacular Press Act?
    [A] Lord Litton

    [B] Lord Ripon       
    [C] Lord Duffrin       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Litton
  70. What was the former name of the present daily ‘The Statesman’?
    [A] Indian Mirror      

    [B] Indian Patriot        
    [C] Friend of India
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Friend of India
  71. Newspaper ‘Friend of India’  was  started by :
    [A] Robert Night

    [B] Suresh Chandra Majumdar       
    [C] Prafulla Kumar Sarkar      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Robert Night
  72. Which one of the following Associations was constituted at the earliest?
    [A] Landholders Society   

    [B] British India Association     
    [C] Indian League    
    [D] Indian National Congress
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Landholders Society
  73. In which year Landholders Society was set up by Prince Dwarakanath Tagore
    [A] 1838

    [B] 1852      
    [C] 1875     
    [D] 1885 
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1838
  74. In which year Indian National Congress was set up by Allen Octavian Hume ?
    [A] 1838       

    [B] 1852      
    [C] 1875       
    [D] 1885
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 188
  75. Which one of the following Associations was set up by Surendranath Bannerjee ?
    [A] Indian League       

    [B] Indian Asso­ciation    
    [C] Mahajan Sabha      
    [D] Indian National Union
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Indian Asso­ciation
  76. In which year Indian Association was set up by Surendranath Bannerjee  ?
    [A] 1852      

    [B] 1875      
    [C] 1876     
    [D] 1885
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1876
  77. Who among the following I.C.S. Officer was removed from service by the British rulers?
    [A] Satyendranath Tagore     

    [B] Romesh Dutt      
    [C] Behari Lal Gupta       
    [D] Surendra Nath Banerjee
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Surendra Nath Banerjee
  78. What is the new name of Rippon College?
    [A] Surendranath College

    [B] Presidency College     
    [C] Ashutosh college    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Surendranath College
  79. Who presided in the first Session of Indian National Congress?
    [A] Allen Octavian Hume    

    [B] Motilal Nehru      
    [C] W. C. Bannerjee
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] W. C. Bannerjee
  80. Who was the Chief of the British rulers of India, during the time when the Indian National Congress was formed in 1885?
    [A] Lord Ripon       

    [B] Lord Dufferin
    [C] Lord Dalhousie     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Duffrin
  81. ‘Ilbert Bill’ was proposed during the period of :
    [A] Lord Ripon

    [B] Lord Lansdowne      
    [C] Lord Elgin      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Ripon
  82. Who presided over the Second Session of Indian National Con­gress?
    [A] Dadabhai Naoroji

    [B] Badruddin Tayabji      
    [C] Gorge Yule     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Dadabhai Naoroji
  83. Who among the following was not an extremist leader?
    [A] Balgangadhar Tilak     

    [B] Lala Lajpat Rai       
    [C] Bipin Chandra Pal       
    [D] Dadabhai Nauroji
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Dadabhai Naoroji
  84. Who led Swadeshi movement against the 1st Partition of Ben­gal in 1905?
    [A] Arabinda Ghosh      
    [B] Ashwini Kumar Dutta        
    [C] Surendra Nath Banerjee  
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Surendra Nath Banerjee
  85. In which city Muslim League was formed in 1906 through encouragement given by British rul­ers to press for demand to retain Partition of Bengal?
    [A] Lucknow      

    [B] Karachi        
    [C] Dhaka
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Dhaka
  86. In which place the announcement to revoke the order of 1st Partition of Bengal was done?
    [A] Dhaka       

    [B] Calcutta        
    [C] Delhi    
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Delhi
  87. Who led the formation of ‘Anusilan Samity’ in Bengal?
    [A] Aurobindo Ghosh      

    [B] Barindra Kumar Ghosh       
    [C] Satish Chandra Basu
    [D] Bipin Behari Ganguly
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Satish Chandra Basu
  88. In which year the Anusilan Samity was formed by Satish Chandra Basu to organize terrorist movement in Bengal?
    [A] 1901

    [B] 1911      
    [C] 1921      
    [D] 1931
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1901
  89. In a place of which one of modern State, Prafulla Chaki and Khudiram Bose threw a bomb upon a car to kill a British officer in 1908?
    [A] West Bengal       

    [B] Uttar Pradesh       
    [C] Bihar
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bihar
  90. Who among the following, organized Extremist/Terrorist groups to fight against the British rulers, in India at the earliest?
    [A] Basudev Balvant Fadke  

    [B] Vinayak Damodar Sarvakar     
    [C] Lala Lajpat Rai      
    [D] Lala Hardayal.
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Basudev Balvant Fadke
  91. Who was the prime accused in the ‘Lahore conspiracy case’?
    [A] Rashbehari Bose

    [B] Manabendra Nath Roy      
    [C] Madan Lai Dhigra      
    [D] None of these.
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Rashbehari Bose
  92. In which the modern state of India ‘Bagha Jatin’ was killed in an armed encounter with the British Security Force?
    [A] West Bengal      

    [B] Orissa     
    [C] Bihar     
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Orissa
  93. In which year Gandhiji returned to India from South Africa?
    [A] 1910        

    [B] 1915    
    [C] 1920      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1915
  94. Who was chosen as first Woman President of Indian National Congress?
    [A] Annie Besant

    [B] Sarojini Naidu     
    [C] Vijay Laxmi Pandit      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Annie Besant
  95. In which year Annie Besant, a woman of European origin became President of Indian National Congress?
    [A] 1885        

    [B] 1895       
    [C] 1905       
    [D] 1917
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1917
  96. In which year Sarojini Naidu, a woman of Indian origin become President of Indian National Congress?
    [A] 1895       

    [B] 1905      
    [C] 1917       
    [D] 1925
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1925
  97. Which one of the following happened at the earliest?
    [A] Morley-Minto Reforms
    [B] Montagu-Chelmsford Reforms

    [C] Rowlatt Act
    [D] Jalliwanwalla Bagh Massacre
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Morley-Minto Reforms
  98. Khalifat Movement led by Mohammed Ali and Shawkat Ali was started during 1919-20 to protect the interest of:
    [A] India       

    [B] Persia        
    [C] Turkey     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Turkey

  99. Who was the Chairman of the Khilafat Movement Committee?
    [A] Mohammed Ali
    [B] Swakat Ali
    [C] Mahatma Gandhi
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Mahatma Gandhi
  100. In which year Non-Cooperation Movement was initiated?
    [A] 1920
    [B] 1922
    [C] 1924
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1920

500+ MCQ on Indian National Movement Part- IV PDF Download Link Below

Click Here to Download

» Next: 500+ MCQ on Indian National Movement Part V
» Previous: 500+ MCQ on Indian National Movement Part III

Read More:

Leave a Reply

Your email address will not be published.