500+ MCQ on Indian National Movement Part- III Free PDF Download

500+ MCQ on Indian National Movement Part- III

Share

Comprehensive Notes and 500+ MCQ on Indian National Movement Part- III for WBCS

This article contains the third part of 500+ MCQ on the Indian National Movement. There will be a total of five (5) parts.

A free PDF is provided with 500+ MCQ on Indian National Movement Part- III which will be beneficial for all State Public Service Exams like WBCS, including UPSC and other government job exams.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz, and MCQ PDF for free

500+ MCQ on Indian National Movement Part-III Free PDF Download Link is provided at the end of this post.

Simply click on the links above to read/download PDF detailed revision notes of the Indian National Movement.

The detailed revision study notes for Indian National Movement for WBCS Prelim and Mains have been posted on the Indian History Archive of the blog. The topics are as follows:

Previous Post:

» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- I

» 500+ MCQ on Indian National Movement Part- II

500+ MCQ on Indian National Movement Part- III Free PDF Download

  1. Mangal Pandey was a sepoy at
    [A] 34th Bengal Native Infantry

    [B] Madras Light Cavalry
    [C] 5th Royal Gurkha Rifle
    [D] None of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 34th Bengal Native Infantry
  2. Which one is the first fort constructed by the British in India
    [A] Fort William

    [B] Fort St George
    [C] Fort St Angelo
    [D] Fort St David
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Fort St George
  3. The second battle of Panipat, 1556 fought between
    [A] Babur and Lodi

    [B] Maratha and Durrani
    [C] Akbar and Hemu
    [D] Mughal and British
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Akbar and Hemu
  4. Who wrote the biography of Akbar – “Akbarnama” (Book of Akbar)
    [A] Abul Fazl

    [B] Shaikh Mubarak
    [C] Abd al-Qadir Bada’uni
    [D] Abdul Hamid Lahori
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Abul Fazl
  5. Vande Matram was first sung at the session of the Indian National Congress im
    [A] 1896

    [B] 1892
    [C] 1886
    [D] 1947
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1896
  6. The first Muslim to be elected President of the Indian National Congress was
    [A] Abul Kalam Azad

    [B] R.[A]Kidwai
    [C] Badruddin Tyabji
    [D] Mohammad Ali

    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Badruddin Tyabji
  7. Who amongst the following was the first woman President of the Indian National Congress?
    [A] Annie Besant

    [B] Mira Behn
    [C] Sarojini Naidu
    [D] Kasturba Gandhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Annie Besant
  8. The viceroy who invited the delegates of the Indian National Congress to a garden Party in 1886 was:
    [A] Lord Canning

    [B] Lord Mayo
    [C] Lord Liton
    [D] Lord Dufferin
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lord Dufferin
  9. Which one of the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi?
    [A] Curzon’s attempt to control the universities

    [B] Curzon’s design to curtail the sphere of local self-government
    [C] Curzon’s partition of Bengal
    [D] Curzon’s plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Curzon’s partition of Bengal
  10. The political methods of the moderates can be summed up as
    [A] extra-parliamentary means

    [B] constitutional agitation within the four walls of the law
    [C] petitions
    [D] resolutions and speeches
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] constitutional agitation within the four walls of the law
  11. Who had said, “Let’s go back to the Vedas?
    [A] Vivekananda

    [B] Dayanand Saraswati
    [C] Ram Mohan Roy
    [D] Ramakrishna Paramhansa
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Dayanand Saraswati
  12. In which year, the first census was conducted in India?
    [A] 1884

    [B] 1872
    [C] 1881
    [D] 1856
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1872
  13. In​​ which​​ region​​ freedom​​ movement​​ of​​ India​​ started​​ at​​ earliest?
    [A]​​ Punjab ​​  ​​  ​​

    [B]​​ Maharashtra  ​​  ​​   
    [C]​​ Bengal  ​​    ​​
    [D]​​ Gujrat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Bengal
  14. The​​ zamindars​​ of​​ India​​ were​​ found​​ generally:
    [A]​​ helpful​​ towards​​ the freedom​​ movement
    [B]​​ against​​ the freedom​​ movement
    [C]​​ indifferent​​ towards​​ the freedom​​ movement    ​​
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B]​​ against​​ freedom​​ movement
  15. Which​​ had​​ the​​ highest​​ effect​​ on​​ the freedom​​ movement​​ in​​ India?
    [A]​​ Economic​​ exploitation ​​

    [B]​​ Political​​ oppression    
    [C]​​ transportation​​ development       
    [D]​​ expansion​​ of​​ education
    Correct Answer
    Correct Answer: [D]​​ expansion​​ of​​ education
  16. Raja​​ Ram​​ Mohan​​ Roy​​ wrote​​ a​​ book​​ on​​ ‘Monotheism’​​ in:
    [A]​​ English ​​  ​​   ​​

    [B]​​ Bengali​​  ​​  ​​  ​​  
    [C]​​ Persian  ​​  ​​   ​​
    [D]​​ Sanskrit
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Persian
  17. During​​ the​​ period​​ of​​ Sepoy​​ Mutiny,​​ Nana​​ Sahib​​ declared​​ him­self​​ as​​ the​​ Peshwa​​ of:
    [A]​​ Nagpur ​​

    [B]​​ Gwalior       
    [C]​​ Kanpur       ​​
    [D]​​ None
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Kanpur
  18. The​​ Indian​​ National​​ Trade​​ Union​​ Congress​​ (INTUC)​​ was​​ organized​​ by:
    [A]​​ Mahatma​​ Gandhi        

    [B]​​ Sardar​​ Vallabhai​​ Patel      ​​ 
    [C]​​ Motilal​​ Nehru       ​​ 
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B]​​ Sardar​​ Vallabhai​​ Patel
  19. Which​​ one​​ of​​ the​​ following​​ district​​ was​​ mainly​​ associated​​ with​​ the ‘Chuar’​​ rebellion?
    [A]​​ Burdwan ​​

    [B]​​ Murshidabad       
    [C]​​ Midnapore     ​​
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Midnapore
  20. Who​​ criticized​​ Congress​​ Conference​​ as​​ ‘Circus​​ for​​ three​​ days’?
    [A]​​ Lord​​ Curzon ​​

    [B]​​ Lala​​ Lajpat​​ Rai     
    [C]​​ Ashwini​​ Kumar​​ Dutta       ​​
    [D]​​ Subhas​​ Bose
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Ashwini​​ Kumar​​ Dutta
  21. Badruddin​​ Tayabjee​​ was​​ chosen​​ as​​ the​​ third​​ President​​ of​​ In­dian​​ National​​ Congress​​ in​​ Conference​​ held​​ in​​ 1887​​ in
    [A]​​ Allahabad ​​  ​​  ​​

    [B]​​ Lucknow   ​​   
    [C]​​ Madras  ​​   ​​
    [D]​​ Pune
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Madras
  22. ‘Dawn​​ Society’​​ was​​ established​​ by:
    [A]​​ Aurobindo​​ Ghosh ​​

    [B]​​ Rashbehari​​ Ghosh      
    [C]​​ Satish​​ Chandra​​ Mukherjee    ​​
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Satish​​ Chandra​​ Mukherjee
  23. In​​ which​​ year​​ Satish​​ Chandra​​ Basu​​ organized​​ ‘Anusilan​​ Samity’?
    [A]​​ 1902​​ AD ​​

    [B]​​ 1906​​ AD      ​​
    [C]​​ 1909​​ AD  ​​  ​​  ​​
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A]​​ 1902​​ AD
  24. On​​ which​​ day​​ of​​ 1908​​ AD,​​ Khudiram​​ Basu​​ was​​ hanged​​ to​​ death​​ in​​ Muzaffarpur​​ jail?
    ​​[A]​​ 30th​​ April    ​​ 

    [B]​​ 16th​​ May    ​​ 
    [C]​​ 17th​​ June  ​​  
    [D]​​ 11th​​ August
    Correct Answer
    Correct Answer: [D]​​ 11th​​ August
  25. Rash Bihari​​ Bose​​ bombed​​ towards​​ Lord​​ Hardinge​​ in​​ 1912​​ AD​​ when​​ he​​ was​​ serving​​ as​​ a​​ Forest​​ Research​​ Officer​​ in:
    [A]​​ Delhi ​​
    [B]​​ Lucknow  ​​  ​​  
    [C]​​ Dehradun   ​​  ​​
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ Dehradun
  26. Hindustan​​ Republic​​ Association​​ was​​ organized​​ in​​ 1912​​ by:
    [A]​​ Jogesh​​ Chandra​​ Chatterjee

    [B]​​ Chandra​​ Sekhar​​ Azad    ​​
    [C]​​ Basant​​ Biswas      ​​
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B]​​ Chandra​​ Sekhar​​ Azad
  27. Who​​ organized​​ the​​ Communist​​ Party​​ of​​ India​​ in​​ Tashkent​​ of​​ the Soviet​​ Union?
    [A]​​ Manabendranath​​ Roy ​​

    [B]​​ Sripad​​ Amrit​​ Dange  ​​
    [C]​​ P.​​ C.​​ Joshi     ​​
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A]​​ Manabendranath​​ Roy
  28. Who​​ was​​ the​Chief​​ of​​ British ruler​​ of​​ India​​ when​​ the First​​ War​​ of​​ Indian​​ Independence​​ or​​ Sepoy​​ Mutiny​​ happened​​ in​​ India?
    ​​[A]​​ Lord​​ Dalhousie      
    [B]​​ Lord​​ Canning
    [C]​​ Lord​​ Elgin      ​​ 
    [D]​​ None​​ of​​ these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B]​​ Lord​​ Canning
  29. In​​ which​​ year​​ Subhas​​ Bose​​ had​​ to​​ resign​​ the​​ post​​ of​​ Congress​​ President​​ after​​ being​​ elected?
    [A]​​ 1937​​ ​​  ​​   ​​

    [B]​​ 1938​​  ​​  ​​   
    [C]​​ 1939  ​​  ​​   ​​
    [D]​​ 1940
    Correct Answer
    Correct Answer: [C]​​ 1939
  30. In which region freedom movement of India started at earliest?
    [A] Punjab      

    [B] Maharasthra        
    [C] Bengal    
    [D] Gujrat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bengal
  31. Which one helped towards the launch of the First War of Indian independence in 1857?
    [A] Zamindary system       

    [B] Subsidiary alliance        
    [C] Doctrine of lapse
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Doctrine of lapse
  32. ‘Poverty and Un-British Rule in India’ was authored by :
    [A] R. C. Dutta      

    [B] G. V. Joshi       
    [C] Ram Mohan Roy       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] R. C. Dutta
  33. The Pioneer of ‘Drain Theory’ who authored Economic His­tory of India, was :
    [A] R. C. Dutta

    [B] G. V. Joshi     
    [C] Ram Mohan Roy      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] R. C. Dutta
  34. During the British rule the foreign trade of India remained :
    [A] Balanced         

    [B] Favourable      
    [C] Unfavourable       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Favourable
  35. During British rule India used to have more export in relation to import to have trade surplus to be invested in :
    [A] India        

    [B] England   
    [C]  Wars      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] England
  36. During the period of British rule in India the cottage industries of India began to face closure for :
    [A] Shortage of demand in India        

    [B] import of cheap machine-made Items
    [C] forcible closure of industries by British rulers      

    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] import of cheap machine-made Items
  37. The zamindars of India were found generally :
    [A] helpful towards the freedom movement          

    [B] against the freedom movement
    [C] indifferent towards the freedom movement    

    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] against freedom movement
  38. Sir Hyde East, who was a pioneer of expansion of education in India, was :
    [A] Chancellor of Calcutta University

    [B] Chief Justice of the Supreme Court
    [C] Education Secretary of British India

    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Chief Justice of the Supreme Court
  39. Which one has not been correctly matched regarding the year of the establishment?
    [A] Sanskrit College : 1823       

    [B] Roorkee Engineering College : 1849
    [C] Presidency college : 1853      
    [D] Calcutta University : 1865
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Calcutta University : 1865
  40. Which had the highest effect on freedom movement in India?
    [A] Economic exploitation       
    [B] Political oppression     
    [C] transportation development        
    [D] expansion of education
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] expansion of education
  41. Who used to publish ‘Sambad Kaumudi’?
    [A] Ram Mohan Roy     
    [B] Iswar Chandra Vidya Sagar      
    [C] Dwaraka Nath Tagore     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ram Mohan Roy
  42. Raja Ram Mohan Roy wrote a book on ‘Monotheism’ in :
    [A] English       

    [B] Bengali         
    [C] Persian     
    [D] Sanskrit
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Persian
  43. Which one is not true about the life of Raja Ram Mohan Roy
    [A] He served under British rulers

    [B] He established Vedanta College
    [C] He was against the philosophy Vedas
    [D] He died at Bristol of England

    Correct Answer
    Correct Answer: [C] He was against the philosophy Vedas
  44. Which one of the following associations were not set up in Calcutta/Kolkata?
    [A] Zamindary Association 

    [B] British India Association
    [C] Indian Association    
    [D] Indian National Congress
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Indian National Congress
  45. During the period of the ‘Sepoy Mutiny’ around what percentage of the members of Armed forces under the British rulers of India were of European origin?
    [A] 20

    [B] 30       
    [C] 40       
    [D] 50
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 20
  46. In a day of which month in 1857 AD Mangal Pande revolted at Barrackpore?
    [A] February        

    [B] March
    [C] June       
    [D] None
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] March
  47. During the period of Sepoy Mutiny, Nana Sahib declared him­self as the Peshwa of :
    [A] Nagpur       

    [B] Gwalior        
    [C] Kanpur
    [D] None
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Kanpur
  48. Who described Lakshmi Bai of Jhansi as the ‘best and brav­est’ of the rebels?
    [A] Sir Henry Lawrence      

    [B] Sir Hugh Rose
    [C] R. C. Majumder       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sir Hugh Rose
  49. Sepoy Mutiny activist who was caught and executed was :
    [A] Nana Saheb      

    [B] Kunwar Singh       
    [C] Tantia Tope
    [D] Lakshmi Bai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tantia Tope
  50. Who authored ‘War of Indian Independence of 1857’?
    [A] V. D. Savarkar

    [B] Dababhai Nauroji     
    [C] Subhas Chandra Bose     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] V. D. Savarkar
  51. Permanent Settlement adversely affected the interest of the :
    [A] Zaminders       

    [B] businessmen        
    [C] tenants
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] tenants
  52. The Sir William Hunter Commission to enquire about educational system was set up in 1882 by :
    [A] Lord Ripon

    [B] Lord Lytton        
    [C] Lord Mayo       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Ripon
  53. The Prarthana Samaj was established by Keshab Chandra Sen in 1867 in :
    [A] Calcutta       

    [B] Allahabad        
    [C] Bombay
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bombay
  54. The ‘Suddhi’ program was introduced by:
    [A] Swami Sraddhananda       

    [B] Dayanand Saraswati
    [C] Lala Lajpat Rai      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Dayanand Saraswati
  55. Indians had a higher sense of nationalism from :
    [A] American freedom Movement    

    [B] French Revolution
    [C] Russian Revolution      
    [D] all of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] American freedom Movement
  56. Which one has not been correctly matched?
    [A] Dayanand Saraswati: Satartha Prakash

    [B] Surendranath Banerjee: A National in Making
    [C] Deena Bandhu Mitra: Neel Darpan
    [D] Michael Madhusudhan Dutta: Sitaram
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Michael Madhusudhan Dutta: Sitaram
  57. The first Bengali weekly ‘Samachar Darpan’ was started in 1818 from :
    [A] Calcutta        

    [B] Serampore
    [C] Howrah      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Serampore
  58. Margaret Nobel, popularly known as Sister Nivedita, was off:
    [A] English origin       

    [B] Irish origin
    [C] French origin       
    [D] American origin
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Irish origin
  59. Which one has not been correctly matched?
    [A] Atmiya Sabha: Rammohan Roy

    [B] Satya Shondhak Samaj: Jyotirao Govindrao Phule
    [C] Samaj Samata Sangh: B. R. Ambedkar
    [D] Tatvabodhini Sabha: Dwaraka Nath Tagore
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Tatvabodhini Sabha: Dwaraka Nath Tagore
  60. The book ‘Taufat-ul-Muwahidin’ or ‘A Gift to Monotheists’ was authored by :
    [A] Rammohan Roy

    [B] Abul Kalam Azad       
    [C] M.G.Ranade      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Rammohan Roy
  61. Satyashodhak Samaj was set up for the upliftment of the conditions of :
    [A] Peasants      

    [B] workers       
    [C] Lower caste people
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lower caste people
  62. A Congress Committee led by Motilal Nehru demand ‘Dominion’ Status for India in 1928 during the reign of :
    [A] Lord Chelmsford       

    [B] Lord Irwin
    [C] Lord Linlithgow      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Irwin
  63. Which colony of Britain was not enjoying Dominion status when Congress leaders of India was willing to have this Status?
    [A] Canada       

    [B] Australia      
    [C] New Zealand        
    [D] Nigeria
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Nigeria
  64. Indian leader who attended all the three Round Table Confer­ences held in London was :
    [A] M. K. Gandhi       

    [B] B. R. Ambedkar
    [C] Sarojini Naidu     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] B. R. Ambedkar
  65. Which one has not been correctly matched?
    [A] Champaran Satyagraha :1917

    [B] Kaira or Kheda Satyagraha : 1918
    [C] Moplah Rebellion : 1921
    [D] Bardoloi Satyagraha : 1929
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Bardoloi Satyagraha : 1929
  66. Which one was not an aspect of the Gandhi-Irwin Pact of 1931?
    [A] Withdrawal of civil Disobedience Movement launched by Gandhiji in 1930

    [B] Participation of the Congress Party in the Second Round Table Conference
    [C] Release of all Satyagrahi prisoners by the British rulers
    [D] Decision to accord ‘Dominion’ status for India

    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Decision to accord ‘Dominion’ status for India
  67. Gandhi-Irwin Pact was signed in March 1931 and Gandhiji attended the Second Round Table Conference in London in 1931 starting in :
    [A] September

    [B] October       
    [C] November       
    [D] December
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] September
  68. Gandhiji was arrested and sent to Yervada prison of Poona in 1932 during the reign of :
    [A] Lord Irwin        

    [B] Lord Willingdon
    [C] Lord Linlithgow      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Willingdon
  69. In August 1928 an all-party Conference was arranged in :
    [A] Lahore       

    [B] Allahabad        
    [C] Lucknow      
    [D] Bombay
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lucknow
  70. British Prime Minister Mr. Ramsay Macdonald announced Communal Award in :
    [A] 1931       

    [B] 1932     
    [C] 1933       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1932
  71. On the basis of the Government of Indian Act of 1935, Congress Ministries were formed in the majority of Indian provinces in:
    [A] 1936        

    [B] 1937    
    [C] 1938       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1937
  72. Poona Pact was signed in 1932 mainly between Gandhiji and :
    [A] Mohammed Ali Jinnah       

    [B] Lord Willingdon      
    [C] B. R. Ambedkar
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] B. R. Ambedkar
  73. In 1938 Subhas Chandra Bose was chosen as the President of All India Congress in Congress session held at :
    [A] Lucknow        

    [B] Haripura    
    [C] Tripura      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Haripura
  74. Pattabhi Sitaramayya was defeated by Subhas Chandra Bose for the post of the Congress President in Conference held in:
    [A] Tripuri

    [B] Calcutta      
    [C] Haripura      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Tripuri
  75. Lord Wavell arranged an all-party conference in 1945 at :
    [A] Poona        

    [B] Lucknow        
    [C] Shimla     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Shimla
  76. The Congress adopted the ‘Quit India Movement’ resolution after the arrival :
    [A] Simon Commission       

    [B] Cripps Mission   
    [C] Cabinet Mission      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Cripps Mission
  77. In which year the Provincial Congress Ministries resigned and the Muslim League observed ‘Deliverance Day’?
    [A] 1939       

    [B] 1940
    [C] 1941     
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1940
  78. Who was not associated as a member of the Cabinet Mission?
    [A] Sir Stafford Cripps     

    [B] A. V. Alexander     
    [C] Lord Pethick Lawrence      
    [D] Lord Chelmsford
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lord Chelmsford
  79. When the Cabinet Mission came to India from London then Chief of the British rulers of India was :
    [A] Lord Wavell

    [B] Lord Linlithgow       
    [C] Lord Mountbatten       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Wavell
  80. Rajaji Formula put forward by C. Rajagopalachari was in :
    [A] 1943      

    [B] 1944
    [C] 1945      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1944
  81. Which one has not been correctly matched
    [A] Debendranath Tagore set up Tatvabodhini Sabha

    [B] The pioneer of the young Bengal Movement was Henry Vivian Derozio
    [C] Adi Brahmo Samaj was organized by Keshab Chandra Sen
    [D] The pioneer of the Aligarh Movement was Sir Syed Ahmed

    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Adi Brahmo Samaj was organized by Keshab Chandra Sen
  82. In which year the Deccan Peasant uprising happened mainly in Maharashtra?
    [A] 1875      

    [B] 1895      
    [C] 1915      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1875
  83. Who was the President of the first All India Kishan Sabha at Lucknow in 1936?
    [A] N. G. Ranga      
    [B] Gauri Shankar Mishra      
    [C] Swami Sahajanand   
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Swami Sahajanand
  84. The first newspaper of India ‘The Bengal Gazette’ by James Augusts Hickey had the first publication in :
    [A] 1780     

    [B] 1795      
    [C] 1815      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1780
  85. Who started the publication of ‘Mirat-ul-Akbar’?
    [A] Raja Rammohan Roy     

    [B] Sir Syed Ahmed      
    [C] Mazhar-ul-Huq      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Raja Rammohan Roy
  86. The Bardoli Satyagraha held in 1928 against the increase of land tax rate by :
    [A] 15%        

    [B] 22%      
    [C] 26%       
    [D] 30%
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 22%
  87. Which one has not been correctly matched?
    [A] Kesari: B. G. Tilak       

    [B] Voice of India: Dadabhai Nouroji
    [C] Bengalee: S. N. Banerjee      
    [D] Indian Mirror: G. K. Gokhale
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Indian Mirror: G. K. Gokhale
  88. Who, among the following served in the post of the Congress President?
    [A] Allen Octavian Hume     

    [B] Bal Gangadhar Tilak      
    [C] Ramesh Chandra Dutta
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ramesh Chandra Dutta
  89. Shimla Conference organized by Lord Minto was arranged in :
    [A] 1906     

    [B] 1907      
    [C] 1908      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1906
  90. Though the Muslim League was organized in Dhaka in 1906 the activities of this organization were mainly in the areas of :
    [A] Maharashtra       

    [B] Delhi       
    [C] Calcutta        
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Uttar Pradesh
  91. Which one is not true about Ms. Annie Besant?
    [A] She organized the Theosophical Society

    [B] She organized ‘Home Rule League’ in Madras
    [C] She was elected the first women Congress President in 1917 AD
    [D] She was associated with the Non-Cooperation Movement
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] She was associated with the Non-Cooperation Movement
  92. The Indian National Trade Union Congress (INTUC) was organized by :
    [A] Mahatma Gandhi        

    [B] Sardar Vallabhbhai Patel
    [C] Motilal Nehru       
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sardar Vallabhbhai Patel
  93. Who led the formation of the Radical Democratic Party?
    [A] M. N. Roy

    [B] Lala Lajpat Rai     
    [C] N. M. Joshi      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] M. N. Roy
  94. Which one of the following districts were mainly associated with ‘Chuar’ rebellion?
    [A] Burdwan      

    [B] Murshdabad        
    [C] Midnapore
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Midnapore
  95. Sidhu and Kanhu were associated with :
    [A] Ho rebellion       

    [B] Santal rebellion 
    [C] Sanyasi rebellion       

    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Santal rebellion
  96. Farazi rebellion led by Haji Shariatullah happened mainly in the district of :
    [A] Dhaka      

    [B] Chittagong      
    [C] Malda        
    [D] Faridpur
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Faridpur
  97. Begam Hazrat Mahal was an important leader of Sepoy Mutiny in :
    [A] Lucknow     

    [B] Kanpur      
    [C] Bareilly      
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lucknow
  98. Who stated, “Political freedom is the breath of a nation”?
    [A] B. G. Tilak
    [B] Aurobindo Ghosh
    [C] Swami Vivekananda
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Aurobindo Ghosh
  99. Which one was not organized by V. D. Savarkar?
    [A] Mitra Mela
    [B] Abhinav Bharat
    [C] Yugantar
    [D] None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Yugantar
  100. The ‘Ghadar Party’ was organized in the USA but its activities led by Lala Hardyal used to be operated from :
    [A] Tokyo
    [B] Singapore
    [C] Berlin
    [D] Paris
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Berlin

500+ MCQ on Indian National Movement Part- III PDF Download Link Below

Click Here to Download

Next: WBCS Previous Years Questions on Indian National Movement Part- IV

Read More: