500+ MCQ Indian National Movement PDF Download for WBCS

500+ MCQ on Indian National Movement Part- I

Share

Comprehensive Notes and 500+ MCQ on Indian National Movement Part- I for WBCS

This article contains the first part of 500+ MCQ on Indian National Movement. There will be a total of five (5) parts.

A free PDF is provided with 500+ MCQ on Indian National Movement which will be beneficial for all State Public Service Exams like WBCS, including UPSC and other government job exams.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz, and MCQ PDF for free

500+ MCQ on Indian National Movement Free PDF Download Link is provided at the end of this post.

Simply click on the links above to read/download PDF detailed revision notes of Indian National Movement.

The detailed revision study notes for Indian National Movement for WBCS Prelim and Mains have been posted on the Indian History Archive of the blog. The topics are as follows:

500+ MCQ on Indian National Movement Part- I Free PDF Download

  1. In which year, the Danish East India Company was formed?
    [A] 1614
    [B] 1615
    [C] 1616
    [D] 1617
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1616
  2. Warren Hastings was appointed as the Governor of __________ in 1772.
    [A] Bengal

    [B] Madras
    [C] Bombay
    [D] Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bengal
  3. The resolutions on Fundamental Rights and National Economic Policy were passed in which of the following sessions of the Indian National Congress?
    [A] Belgaum,1934
    [B] Lahore,1929
    [C] Karachi,1931
    [D] Faizpur,1936
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Karachi,1931
  4. Which among the following Viceroys was associated with the ‘Ilbert Bill Controversy’?
    [A] Lord Curzon

    [B] Lord Lytton
    [C] Lord Ripon
    [D] Lord Hard
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lord Ripon
  5. Subhash Chandra Bose was re-elected the President of INC at the Tripuri Session in 1939 by defeating Gandhiji’s candidate:
    [A] Dr. Rajendra Prasad
    [B] J.B.Kriplani
    [C] Pattabhi Sitaramaiyya
    [D] Nellie Sengupta
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Pattabhi Sitaramaiyya
  6. The pioneer of Communism in India was:
    [A] S.A. Dange
    [B] M.R. Jayakar
    [C] M.N. Roy
    [D] Nalin Gupta
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] M.N. Roy
  7. Which among the following great revolutionaries was the brain behind the ‘Chittagong Armoury Raid’?
    [A] Ganesh Ghosh

    [B] Chandrashekhar Azad
    [C] Surya Sen
    [D] Lala Hardayal
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Surya Sen
  8. The revolutionary organization ‘Abhinav Bharat Society’ was founded in 1904 by:
    [A] Bhagat Singh

    [B] Vinayak Damodar Savarkar
    [C] Barindra Kumar Ghosh
    [D] Pulin Behari Das
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Vinayak Damodar Savarkar
  9. Who among the following was popularly known as the ‘Frontier Gandhi’?
    [A] Hasrat Mohani

    [B] Maulana Abul Kalam Azad
    [C] Khan Abdul Ghaffar Khan
    [D] Iqbal Khan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Khan Abdul Ghaffar Khan
  10. Which Indian mass movement began with the famous ‘Dandi March’ of Mahatma Gandhi?
    [A] Khilafat Movement

    [B] Non-Cooperation Movement
    [C] Civil Disobedience Movement
    [D] Quit India Movement
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Civil Disobedience Movement
  11. Who presided over the Karachi Session of Indian National Congress where the resolutions on Fundamental Rights and National Economic Policy were passed?
    [A] Maulana Abul Kalam Azad

    [B] Jawahar Lal Nehru
    [C] Sardar Vallabhbhai Patel
    [D] Subhash Chandra Bose
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sardar Vallabhbhai Patel
  12. Who founded the association ‘Naujawan Bharat Sabha’ to help foster revolution against the British Raj by gathering together worker and peasant youth in 1928?
    [A] Chandra Shekhar Azad
    [B] Surya Sen
    [C] Bhagat Singh
    [D] V.D.Savarkar
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bhagat Singh
  13. ‘New India’ and ‘Commonweal’ news-papers were started by :
    [A] Madan Mohan Malviya

    [B] S.Subramaniyam Iyer
    [C] Annie Besant
    [D] Lala Lajpat Rai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Annie Besant
  14. In the tenure of which Governor-General an attempt was made for the first time to codify Hindu and Muslim customary laws?
    [A] Lord Cornwallis
    [B] Warren Hastings
    [C] William Bentinck
    [D] Charles Metcalfe
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Warren Hastings
  15. The only session of Indian National Congress which was presided by Mahatma Gandhi was held at:
    [A] Belgaum

    [B] Faizpur
    [C] Allahabad
    [D] Karachi
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Belgaum
  16. What was the name of the first newspaper to announce the partition of Bengal on July 6th, 1905?
    [A] Swaraj

    [B] Sanjivani
    [C] Kalantar
    [D] Anandabazar Patrika
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sanjivani
    Explanation: Sanjivani was started by KK Mitra
  17. In which country Indian Independence Committee was formed during the British Era?
    [A] France

    [B] UK
    [C] Germany
    [D] USA
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Germany
    Explanation: Indian Independence Committee was also known as the Berlin committee and was formed in Germany in 1914 during world war I by Indian students and political activists. Important activists were Dr. Dhiren Sarkar, Chanji Kersasp, N.S. Marathe, Dr.J.N. Dasgupta, C.Padmanabhan Pillai.
  18. In which year, Land Holder’s society was established in India?
    [A] 1806

    [B] 1828
    [C] 1838
    [D] 1850
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1838
    Explanation: In 1838, Land Holder’s society was founded in Calcutta.
  19. Under which among the following acts, Civil Services started in India?
    [A] Charter Act 1813

    [B] Charter Act 1833
    [C] Charter Act 1853
    [D] Charter Act 1793
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Charter Act 1833
    Explanation: In 1853, the civil services became an open competition however the exams were conducted in London only.
  20. Which among the following is called the Magna Carta of English education?
    [A] Wood’s Despatch

    [B] Hartog Committee Report
    [C] Minute on Indian Education
    [D] None of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Wood’s Despatch
    Indian National Movement Notes for WBCS
  21. Who among the following founded the Depressed Classes Mission of India?
    [A] Dr. Bhimrao Ambedkar

    [B] Vitthal Ramji Shinde
    [C] Annabhau Sathe
    [D] Shantabai Kamble
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Vitthal Ramji Shinde
  22. Who among the following was the founder of the Paris Indian Society?
    [A] S R Rana

    [B] Bhikaji Kama
    [C] Taraknath
    [D] Lala Hardayal
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Bhikaji Kama
  23. Which among the following organizations published the journal called Indian Sociologists?
    [A] India House

    [B] Ghadar Party
    [C] British Indian Association
    [D] Berlin Committee
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] India House
  24. Who among the following is called the father of Nationalism in India?
    [A] Raja Rammohan Roy

    [B] Bal Gangadhar Tilak
    [C] Mahatma Gandhi
    [D] Dadabhai Naoroji
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Raja Rammohan Roy
  25. Who among the following gave the safety valve theory for Indian National Congress?
    [A] Bal Gangadhar Tilak

    [B] Lala Lajpat Rai
    [C] Bipin Chandra Pal
    [D] MN Roy
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lala Lajpat Rai
    Explanation: Lala Lajpat Rai used the safety valve theory in “Young India” in 1916 and said that it was a product of the brain of Lord Dufferin.
  26. Who among the following was the first Non-Congress chief minister of India?
    [A] Indulal Yagnik
    [B] NG Ranga
    [C] EMS Naboodiripad
    [D] Shankar Dayal Sharma
    [C] EMS Naboodiripad
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] EMS Naboodiripad
  27. Which among the following was the immediate cause of the Quit India Movement?
    [A] Withdrawal of British from South East Asia

    [B] Failure of Cripps Mission
    [C] Failure of August Offer
    [D] Arrest of Mahatma Gandhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Failure of Cripps Mission
  28. Who among the following said that “The Rowlatt Act is a Preventive Murder“?
    [A] Mahatma Gandhi

    [B] Lala Lajpat Rai
    [C] Edwin Samuel Montagu
    [D] Jawahar Lal Nehru
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Edwin Samuel Montagu
  29. Which among the following cities saw the first instance of Satyagraha in India?
    [A] Surat

    [B] Kheda
    [C] Champaran
    [D] Ahmedabad
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Ahmedabad
  30. Which among the following was the First Revolutionary organization of Bengal?
    [A] Hindustan Socialist Party

    [B] Anushilan Samiti
    [C] India House
    [D] Jugantar Party
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Anushilan Samiti
  31. “NEW LAMPS FOR OLD” was written by?
    [A] Bipin Chandra Pal

    [B] Aurobindo Ghosh
    [C] Bal Gangadhar Tilak
    [D] Ashwani Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Aurobindo Ghosh
  32. Who among these is thought of as a Pioneer of Economic Nationalism?
    [A] Madan Mohan Malviya

    [B] R.C. Dutt
    [C] Bipin Chandra Pal
    [D] G.K. Gokhale
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] R.C. Dutt
  33. In which year, Liaquat–Nehru Pact was signed?
    [A] 1947

    [B] 1949
    [C] 1950
    [D] 1955
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1950
  34. At which among the following places, National Flag was hoisted for the First time in India?
    [A] Lucknow

    [B] Nagpur
    [C] Kolkata
    [D] Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Kolkata
  35. Who among the following was the President of the Indian National Congress at the time of Independence?
    [A] Dr. Rajendra Prasad

    [B] J B Kriplani
    [C] Dr. Bhimrao Amedkar
    [D] Jawahar Lal Nehru
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] J B Kriplani
  36. In the name of which among the following Mughal emperors, the East India Company struck the first coins in India?
    [A] Jahangir
    [B] Farrukhsiyar
    [C] Muhammad Shah
    [D] Jahandar Shah
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Farrukhsiyar
  37. In which of the following session of Indian National Congress Dadabhai Naoroji was elected president for the first time?
    [A] Bombay
    [B] Calcutta
    [C] Lucknow
    [D] Karachi
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Calcutta
  38. Who among the following had established a branch of the Muslim League in London?
    [A] Aga Khan

    [B] Amir Ali
    [C] Mohammad Ali Jinnah
    [D] Chaudhary Liaqat Ali
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Amir Ali
  39. Who among the following had translated the famous drama Neel Darpan in English?
    [A] Madhusudan Datta

    [B] Dinabandu Mitra
    [C] Harish Chandra Mukherjee
    [D] Sisir Kumar Ghose
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Madhusudan Datta
  40. Which among the following organizations was established and led by Latika Ghosh, during the freedom struggle of India?
    [A] Mahila Rashtriya Sangha
    [B] Rashtriya Stree Sabha
    [C] Nari Satyagraha Samiti
    [D] Women’s association of Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Mahila Rashtriya Sangha
    Indian National Movement Notes for WBCS
  41. Who committed the most daring murder of Sir Curzon Wyllie in 1907 in a public meeting in London?
    [A] B.N. Dutta

    [B] M.L. Dhingra
    [C] Sardar Ajit Singh
    [D] S.C. Chatterjee
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] M.L. Dhingra
  42. Who among the following repealed the Vernacular Press Act?
    [A] Lord Lytton

    [B] Lord Ripon
    [C] Lord Dufferin
    [D] Lord Lansdowne
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Ripon
  43. In which year, Submarine Telegraphy System was opened between India and Europe?
    [A] 1860

    [B] 1862
    [C] 1865
    [D] 1880
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1865
  44. In which of the following sessions, the concession was given by congress to the Muslim League in acceptance of separate electorates in 1916?
    [A] Calcutta
    [B] Lucknow
    [C] Allahabad
    [D] Lahore
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lucknow
  45. After the failure of which among the following movements, the Swaraj Party was formed?
    [A] Quit India Movement

    [B] Non-cooperation Movement
    [C] Civil disobedience Movement
    [D] Swadeshi Movement
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Non-cooperation Movement
  46. Who among the following published leaders Sambad Kaumudi”?
    [A] Raja Rammohan Roy

    [B] Dayanand Saraswati
    [C] Ishwar Chandra Vidyasagar
    [D] Ganga Kishore Bhattacharya
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Raja Rammohan Roy
  47. Who among the following brought the first Printing Machine in India?
    [A] Portuguese

    [B] French
    [C] Dutch
    [D] British
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Portuguese
  48. Which among the following was the apex court in India during the British Era?
    [A] Federal Court

    [B] Presidency Supreme Court
    [C] Privy Council
    [D] Supreme Court of England
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Privy Council
  49. Which of the following Sikh Guru is known to have completed the Harmandir Sahib?
    [A] Guru Arjun Dev

    [B] Guru Ram Das
    [C] Guru Har Gobind
    [D] Guru Amar Das
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Guru Arjun Dev
  50. Who among the following formed the group” Brothers of India”?
    [A] Annie Besant

    [B] George Feuerstein
    [C] H.S. Olcott
    [D] Alan Watts
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Annie Besant
  51. In which of the following countries “Subhash Chandra Bose” organized the” Tiger Legion”?
    [A] Singapore

    [B] Germany
    [C] Japan
    [D] Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Germany
  52. The Treaty of Surat was in the year _________.
    [A] 1475

    [B] 1575
    [C] 1675
    [D] 1775
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1775
  53. Under the Government of India _________, the British Crown assumed direct administration of India in the new British Raj.
    [A] Act of 1658

    [B] Act of 1758
    [C] Act of 1858
    [D] Act of 1947
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Act of 1858
  54. The policy of the Doctrine of lapse was introduced by _________.
    [A] Lord Wellesley

    [B] Lord William Bentinck
    [C] Lord Macaulay
    [D] Lord Dalhousie
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lord Dalhousie
  55. The Indian National Congress was formed _________.
    [A] 1885

    [B] 1887
    [C] 1888
    [D] 1895
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1885
  56. The Vernacular Press Act was passed in _________.
    [A] 1878

    [B] 1881
    [C] 1888
    [D] 1898
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 1878
    Explanation: Vernacular Press Act was passed in 1878 by Lord Lytton. According to this Act, the vernacular or the local newspapers could not print any material or information that could incite people against British rule.
  57. When the East India Company came into existence, England was ruled by the_________.
    [A] Hanoverians

    [B] Stuarts
    [C] Normans
    [D] Tudors
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Stuarts
  58. Maharishi Dayanand Saraswati was an important Hindu religious scholar, reformer, and founder of the _________.
    [A] Arya Samaj
    [B] Brahma Samaj
    [C] Ramakrishna Mission
    [D] Theosophical society
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Arya Samaj
  59. Who founded India House in London and guided other revolutionaries.
    [A] Sri Aurobindo

    [B] Lokmanya Tilak
    [C] Shyamji Krishna Varma
    [D] Bhagat Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Shyamji Krishna Varma
  60. Satyarth Prakash was written by _________.
    [A] Lala Lajpat Rai

    [B] Lala Hardyal
    [C] Dayanand Saraswati
    [D] Raja Ram Mohan Roy
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Dayanand Saraswati
    Indian National Movement Notes for WBCS
  61. In ______, Jyotiba Phule formed the Satya Shodhak Samaj (Society of Seekers of Truth).
    [A] 1773

    [B] 1853
    [C] 1873
    [D] 1889
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1873
  62. Who founded as Mohammedan Anglo-Oriental College (MAOC) at Aligarh in 1875?
    [A] Sir Saiyad Ahmed Khan

    [B] Mirza Mohammad
    [C] Maulana Qasim Nanotvi
    [D] Maulana Abdullah Ansari
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Sir Saiyad Ahmed Khan
  63. In India, the Wahabi movement was started by_________.
    [A] Syed Ahmed of Rai Bareilly

    [B] ViIayet Ali
    [C] Mohammad Ali
    [D] Jahan Dad Khan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Syed Ahmed of Rai Bareilly
  64. Whose speeches at the World’s Parliament of Religions held in September 1893 made him famous as an ‘orator by divine right’ and as a ‘Messenger of Indian wisdom to the Western world’.
    [A] Swami Vivekananda

    [B] Sri Ramakrishna
    [C] Chandra Sekhar Deb
    [D] Shyama Charan Sen
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Swami Vivekananda
  65. The Theosophical Society is an organization formed in _________ to advance the spiritual principles and search for Truth known as Theosophy.
    [A] 1842

    [B] 1843
    [C] 1845
    [D] 1875
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1875
    Explanation: The Theosophical Society was officially formed in New York City, United States, on 17 November 1875 by Helena Petrovna Blavatsky, Colonel Henry Steel Olcott, William Quan Judge, and others.
  66. ’A Study in Consciousness’ was written by _________.
    [A] Annie Besant

    [B] Mrinal Gore
    [C] Prasanna Kumar Tagore
    [D] Rajkamal Sen
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Annie Besant
  67. Who started the Young Men’s Indian Association in 1914?
    [A] Annie Besant

    [B] Swarnakumari Devi
    [C] Devendranath Tagore
    [D] Rabindranath Tagore
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Annie Besant
  68. Who started the Sharda Sadan in Bombay?
    [A] Ramabai Saraswati

    [B] Sarala Devi Chaudhurani
    [C] Lord Edwin Montague
    [D] Dorothy Jinarajadasa
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ramabai Saraswati
  69. _________ formed the Arya Mahila Samaj in Pune?
    [A] Ramabai Saraswati

    [B] Swarnakumari Devi
    [C] Lord Chelmsford
    [D] Annie Besant
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ramabai Saraswati
  70. Author of Poverty and Un-British Rule in India is_________.
    [A] Romila Thapar

    [B] Irfan Habib
    [C] S.C.Ghosh
    [D] Naoroji Dadabhai
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Dadabhai Naoroji
  71. Who is the author of ‘Social Background of Indian Nationalism’?
    [A] Akshay Ramanlal Desai

    [B] Dharam Kumar
    [C] Ray Chaudhuri
    [D] K.Rajayyan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Akshay Ramanlal Desai
  72. Who was the first Viceroy of India?
    [A] Robert Clive

    [B] William Bentick
    [C] Lord Dalhousie
    [D] Lord Canning
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lord Canning
  73. Who was the first Governor-General of India?
    [A] Warren Hastings

    [B] William Bentinck
    [C] Lord Dalhousie
    [D] Lord Canning
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] William Bentinck
  74. Who of the following Governor Generals is associated with the Subsidiary Alliance System?
    [A] Lord Cornwallis

    [B] Lord Wellesley
    [C] Lord Mayo
    [D] Lord Dalhousie
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lord Wellesley
  75. Who preached the idea of Home Rule through his two newspapers – the Kesari and the Maratha?
    [A] Gokhale

    [B] Annie Besant
    [C] Tilak
    [D] Jawaharlal Nehru
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tilak
    Explanation: Tilak started two weekliesKesari (“The Lion”) in Marathi and Mahratta in English (sometimes referred as ‘Maratha‘ in Academic Study Books) in 1880–81 with Gopal Ganesh Agarkar as the first editor
  76. Hindu Mahasabha was founded in _________.
    [A] 1901

    [B] 1906
    [C] 1915
    [D] 1925
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1915
    Explanation: Founder‎: ‎Madan Mohan Malaviya
  77. Muslim League established in December _________.
    [A] 1901

    [B] 1902
    [C] 1906
    [D] 1946
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1906
    Explanation: Founder: Nawab Khwaja Salimullah
  78. The Ganapati festival was started in _______.
    [A] 1792

    [B] 1793
    [C] 1893
    [D] 1904
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1893
  79. The inauguration of the Ganapati and Shivaji Festivals was done by _________
    [A] Tilak

    [B] Pandit Madan Mohan Malaviya
    [C] Shyamaprasad Mukherjee
    [D] J.N. Mukherjee
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Tilak
  80. The partition of Bengal had to be annulled in _________
    [A] 1907

    [B] 1911
    [C] 1928
    [D] 1929
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 1911
    Indian National Movement Notes for WBCS
  81. _________ is remembered as the ‘Grand old man of India’.
    [A] Ranade

    [B] Dadabhai Naoroji
    [C] Pulinbehari Sarkar
    [D] Amaresh Chakravarty
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Dadabhai Naoroji
  82. Who edited the journal of Poona Sarvajanik Sabha?
    [A] Gokhale

    [B] W.C.Banerjee
    [C] Ranade
    [D] S.N.Banerjee
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Gokhale
    Explanation: After graduation in 1884, Gokhale joined the Deccan Educational Society founded by Ranade. He served the society for twenty years in various capacities as a schoolmaster, a professor, and principal of Fergusson College, Poona. He also edited the quarterly journal of the Poona Sarvajanik Sabha.
  83. The partition of Bengal was occurred in _________.
    [A] 1804

    [B] 1805
    [C] 1904
    [D] 1905
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1905
    Explanation: The partition separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas on 16 October 1905 after being announced on 19 July 1905 by the Viceroy of India, Curzon.
  84. The Mohamedan Association was founded in _________ in 1856.
    [A] Calcutta

    [B] Adayar
    [C] Madras
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Calcutta
  85. The Hindu Pioneer started in _________
    [A] 1827

    [B] 1831
    [C] 1834
    [D] 1838
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1838
  86. Where did the British first open their factories in the Eastern part of India?
    [A] Assam

    [B] Orissa
    [C] Bihar
    [D] Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Orissa
  87. In Bengal, the headquarters of East India Company was located at
    [A] Fort St David

    [B] Fort William
    [C] Fort St George
    [D] None of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Fort William
  88. Goa was captured by the Portuguese in-
    [A] 1479 AD

    [B] 1575 AD
    [C] 1510 AD
    [D] 1600 AD
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 1510 AD
  89. The First Governor-General of Bengal was
    [A] Robert Clive

    [B] William Bentinck
    [C] Wellesley
    [D] Warren Hastings
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Warren Hastings
  90. Sati was declared illegal and punishable by
    [A] Lord William Bentinck

    [B] Lord Ripon
    [C] Lord Canning
    [D] Lord Dalhousie
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord William Bentinck
  91. The first session of the All India Congress held in Bombay in 1920, was presided over by
    [A] J L Nehru

    [B] VV Giri
    [C] Lala Lajpat Rai
    [D] MM Joshi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lala Lajpat Rai
  92. Who founded Ferguson College at Pune in 1885
    [A] Deccan Educational Society

    [B] Bharatiya Sewak Samaj
    [C] Samaj Sewa Sangh
    [D] Theosophical Society
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Deccan Educational Society
  93. First English newspaper in India
    [A] The Bengal Gazette

    [B] The Calcutta Gazette
    [C] The Bengal Journal
    [D] The Bombay Herald
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] The Bengal Gazette
  94. Who wrote the book “Babuvivah”?
    [A] Raja Rammohan Rai

    [B] Pandit Rambai
    [C] Ishwar Chandra Vidyasagar
    [D] Rabindranath Tagore
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ishwar Chandra Vidyasagar
  95. Who first translated Bhagavad Gita to English
    [A] William Jones

    [B] Charles Wilkins
    [C] Alexander Cunningham
    [D] John Marshall
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Charles Wilkins
  96. Who was the Governor-General when the first census was held?
    [A] Lord Mayo

    [B] Lord Lytton
    [C] Lord Auckland
    [D] Sir John Napier
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lord Mayo
  97. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed
    [A] Lord Irwin

    [B] Lord Reading
    [C] Lord Chelmsford
    [D] Lord Wavell
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lord Chelmsford
  98. Who introduce English as an official language
    [A] Lord William Bentinck

    [B] Sir Charles Wood
    [C] Dalhousie
    [D] Allan Octavian Hume
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sir Charles Wood
  99. Who was the founder of the Indian Association
    [A] Dadabhai Naoroji

    [B] Bal Gangadhar Tilak
    [C] Surendranath Banerjee
    [D] AO Hume
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Surendranath Banerjee
  100. The first Indian leader to undergo imprisonment was
    [A] C Vijaraghavachari

    [B] B G Tilak
    [C] Bipin Chandra Pal
    [D] Dadabhai Nauroji
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] C Vijaraghavachari
    Indian National Movement Notes for WBCS

500+ MCQ on Indian National Movement Part- I PDF Download Link Below

Click Here to Download

Next: 500+ MCQ on Indian National Movement Part- II

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.