Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download

Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
Share
  • 75
    Shares

Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download

In this module, we shall learn about the six divisions of Indian Physiography i.e, The Northern and North-eastern Mountains, The Northern Plain, The Peninsular Plateau, The Indian Desert, The Coastal Plains, and The Islands.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz, and MCQ PDF for free

Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download Link is provided at the end of this post.

Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download

India- Evolution

  • As per the estimation, the earth is approximately 460 million years old.
  • The endogenic and exogenic forces played a significant role in giving shape to various surface and subsurface features of the earth.
  • The theory of Plate Tectonics defines the formation of physical aspects of the earth.
  • Initially, all continents were united (there was one landmass), and known as or Super Continent (as shown in the image given beside).
  • The northern part of the ancient supercontinent Pangea was named as ‘Angara Land’ or Laurasia and the southern part was named as ‘Gondwana Land.’
  • The Gondwana Land includes India, Australia, South Africa, South America, and Antarctica.

India -Structure

  • Based on geological history, India is divided into three regions. The regions are:
    • The Peninsular Block;
    • The Himalayas & other Peninsular Mountains; and
    • Indo-Ganga-Brahmaputra Plain.
  • The Peninsular Block is formed essentially by a great complex of very ancient gneisses and granites.
    • The Peninsular Block mostly consists of relicts and residual mountains like the Aravali hills, the Nallamala hills, the Javadi hills, the Veliconda hills, the Palkonda range, the Mahendragiri hills, etc.
  • Unlike the rigid and stable Peninsular Block, the Himalayan Mountains are young, weak, and flexible in their geological structure.
  • Indo-Ganga-Brahmaputra Plain comprises the plains formed by the river Indus, the Ganga, and the Brahmaputra.
    • In fact, Indo-Ganga-Brahmaputra Plain is a geo-synclinal depression, which attained its maximum development during the third phase of the Himalayan mountain formation, approximately about 64 million years ago.

Physiographical Divisions of India

India’s physiography is divided into six following regions:

  1. The Northern and North-eastern Mountains
  2. The Northern Plain
  3. The Peninsular Plateau
  4. The Indian Desert
  5. The Coastal Plains
  6. The Islands
  1. The Northern and North-eastern Mountains

  • The Northern and the North-eastern Mountains consist of the Himalayas and the North-eastern hills.
  • The Himalayan Ranges include the Greater Himalaya, Lesser/Middle Himalaya, and the Siwalik Range.
  • Based on relief, alignment of ranges, and other geomorphological features, the Himalayas can be divided into the following sub-divisions:
    • Kashmir or North-western Himalayas
    • Himachal and Uttaranchal Himalayas
    • Darjeeling and Sikkim Himalayas
    • Arunachal Himalayas
    • Eastern Hills and Mountains.

Kashmir or North-western Himalayas or The Trans Himalaya

  • Himalayan Ranges immediately to the north of the Great Himalayan Range are called the Trans Himalayas.
  • Most of the part of this Himalayan range lies in Tibet and hence also called Tibetan Himalaya.
  • Kashmir or North-western Himalayas consist of a series of ranges such as the Karakoram, Ladakh, Zaskar, and Pir Panjal.
  • Important glaciers of South Asia, i.e., the Baltoro and Siachen are found in the North-western Himalayan region.
  • The Kashmir Himalayas are also popular for the Karewa formations, which are useful for the cultivation of Zafran, a local variety of saffron.
  • Karewas are the thick deposits of glacial clay and other materials embedded with moraines.
  • Important passes of the North-western Himalayas are Zoji La on the Great Himalayas, Banihal on the Pir Panjal, and Khardung La on the Ladakh range.
  • Important fresh lakes are Dal and Wular and saltwater lakes are Pangong Tso and Tso Moriri.
  • The southernmost part of the North-western Himalayas consists of longitudinal valleys locally known as duns.

Greater or Inner Himalayas / Himadri

  • A most continuous range consisting of the loftiest peaks with an average height of 6,000 meters
  • Contains all the prominent Himalayan peaks with the core of this part of Himalayas is composed of granite
  • Perennially snowbound, and a number of glaciers descend from this range
  • Prominent Ranges include Mt. Everest, Kamet, Kanchenjunga, Nanga Parbat, Annapurna

Himachal and Uttaranchal Himalayas or the Lesser Himalaya

  • The Himachal and Uttarakhand Himalayas are located approximately between the rivers Ravi in the west and the Kali (a tributary of Ghaghara) in the east.

Darjeeling and Sikkim Himalayas

  • The Darjeeling and Sikkim Himalayas are flanked by the Nepal Himalayas in the west and the Bhutan Himalayas in the east.

Arunachal Himalayas

  • The Arunachal Himalayas extend from the east of the Bhutan Himalayas up to the Diphu pass in the east.
  • Some of the prominent tribes of Arunachal Himalayas from west to east are the Monpa, Abor, Mishmi, Nyishi, and the Nagas.

Eastern Hills and Mountains

  • Located in northeast India, the Eastern Hills i.e. parts of the Himalayan Mountains are known by different local names.
  • They are known as Patkai Bum, Naga hills, the Manipur hills in the North, and Mizo or Lushai hills in the South.

Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download

Himalayan Regions from East to West

Classification of Himalaya on the basis of Geographical location

Punjab Himalayas
  • This part lies between the Indus and Sutlej –  560 km
  • From west to east, this is also known as Kashmir Himalaya and Himachal Himalaya; respectively.
  • Karakoram, Ladakh, Pir Panjal, Zaskar and Dhaola Dhar are the main ranges of this section
Kumaon Himalayas
  • This part lies between Sutlej and Kali rivers – 320 km
  • Its western part is called Garhwal Himalaya while the eastern part is known as Kumaon Himalaya
  • The general elevation is higher as compared to Panjab Himalayas
  • Nanda Devi, Kamet, Trisul, Badrinath, Kedamath, Gangotri are important peaks.
  • The sources of sacred rivers like the Ganga and the Yamuna are located in the Kumaon Himalayas
  • Nainital and Bhimtal are important lakes
Nepal Himalayas
  • This part lies between the Kali and Tista rivers – 800 km
  • This is the tallest section of the Himalayas and is crowned by several peaks of perpetual snow
  • Important peaks include Mount Everest, Kanchenjunga, Lhotse I, Makalu, Dhaula Giri and Annapurna
  • Kathmandu is a famous valley in this region

 

Assam Himalayas
  • This part lies between the Tista and Dihang rivers – 750 km
  • Has elevation much lesser than that of the Nepal Himalayas
  • The southern slopes are very steep but the northern slopes are gentle
  • Important peaks of this region are Namcha Barwa, Kula Kangri, and Chomo Lhari
  1. The Northern Plain

  • The Great Plains of India consists largely of alluvial deposits brought down by the rivers originating in the Himalayan and the peninsular region.
  • They are mainly formed by the alluvial deposits of the Indus, Ganga, Brahmaputra, and their tributaries.
  • Northern plains are divided into four main divisions-
    • The Bhabar: The Bhabar belt is adjacent to the foothills of the Himalayas and consists of boulders and pebbles which have been carried down by streams. As the porosity of this belt is very high, the streams flow underground.
    • The Tarai: The Tarai belt lies south of the adjacent Bhabar region and is composed of newer alluvium. The underground streams reappear in this region.
    • The Bhangar: The Bhangar belt consists of older alluvium and forms the alluvial terrace of the flood plains.
    • The Khadar: It is made up of fresh newer alluvium which is deposited by the rivers flowing down the plain.
  1. Peninsular Plateau

  • The peninsular plateau is triangular in shape & surrounded by hills, composed of the oldest rocks as it was formed from the drifted part of the Gondwana land,
  • Broad & shallow valleys and rounded hills are the characteristic features of this plateau.
  • The Peninsular Block is made up of a series of portland plateaus such as the Hazaribagh plateau, the Palamu plateau, the Ranchi plateau, the Malwa plateau, the Coimbatore plateau, and the Karnataka plateau.
  • The Peninsular plateau can be further divided into three broad groups.
    • The Deccan Plateau,
    • The Central Highlands, and
    • The North-eastern Plateau.
  • The Western Ghats is known by different local names. They are known as Sahyadri in Maharashtra; Nilgiri hills in Karnataka and Tamil Nadu; and Anaimalai hills, and Cardamom hills in Kerala.
  • Located on the Anaimalai Hills of the Western Ghats Anaimudi (2,695 m) is the highest peak of the Peninsular plateau, followed by Dodabetta (2,637 m) on the Nilgiri hills.
  • Thal, Bhor, and the Pal Ghats are the important passes of the Western Ghats.
  • The Eastern Ghats stretch from the Mahanadi Valley in the north to the Nilgiris in the south.
  • The Eastern Ghats are discontinuous and irregular and dissected by many rivers draining into the Bay of Bengal.
  • Mahendragiri (1,501 meters) is the highest peak of the Eastern Ghats.
  • The most distinct feature of the peninsular plateau is the black soil area known as Deccan Trap.
  • Formed by a series of scarped plateaus on the south, the Satpura range is part of the Central Highlands.
  • The general elevation of the Central Highlands ranges between 700 and 1,000 m above the mean sea level.
  • Rajmahal hills and the Meghalaya plateau are part of the North-eastern Plateau.
  • The Meghalaya plateau is further sub-divided as the Garo Hills; the Khasi Hills; and the Jaintia Hills.
  • Meghalaya plateau is rich in mineral resources. The most significant of these resources are coal, iron ore, sillimanite, limestone, and uranium.
  1. Indian Desert

  • The Indian desert lies towards the western margins of the Aravalli Hills, also known as the Thar Desert.
  • The Thar Desert is the 9th largest desert in the world.
  • This region gets scanty rainfall which is less than 150 mm in a year. Hence, the climate is arid and vegetation is scanty.
  • Luni is the only prominent river but some streams appear during the rainy season.
  1. Coastal Plains

  • The Indian coastal plains are divided into the western coastal plains and the eastern coastal plains.
  • The western coastal plains are an example of a submerged coastal plain.
  • The western coast may be divided into the following divisions –
    • the Kachchhand Kathiawar coast in Gujarat; 
    • Konkan coast in Maharashtra; 
    • Goancoast in Karnataka, and
    • the Malabar coast in Kerala respectively.
  • The Malabar Coast has certain distinctive features such as Kayals(backwaters), which are used for fishing, inland navigation, and these backwaters hold a special attraction for the tourists.
  • In comparison to the western coastal plains, the eastern coastal plain is broader and is an example of an Emergent
  • The Eastern Coast is named the Northern Circar (in the north part i.e. part of West Bengal, Odisha, etc.).
  • The southern part is known as the Coromandel Coast(part of Southern Andhra Pradesh and Tamil Nadu).
  • The eastern coastal plain is known as the Northern Circars in the region between Krishna and Mahanadi rivers (West Bengal, Odisha, etc.) and as the Coromandel Coast in the southern part between Krishna and Kaveri rivers (Andhra Pradesh and Tamil Nadu).
  1. Islands

  • There are two major island groups in India, i.e., one in the Bay of Bengal (Andaman and Nicobar) and the other in the Arabian Sea (Lakshadweep).
  • The Bay of Bengal island group consists of about 572 islands/islets.
  • The two principal groups of islets include Ritchie’s archipelago and the Labyrinth Islands.
  • However, the entire group of islands is divided into two broad categories − the Andaman in the north and the Nicobar in the south and they are separated by Ten Degree Channel.
  • Situated in the Nicobar Islands, Barren Island is the only active volcano in India.
  • Located on the North Andaman, Saddle peak(738 m) is the highest peak of the region.
  • Lakshadweep and Minicoy are the islands of the Arabian Sea.
  • The entire island group of Lakshadweep is built of coral deposits.
  • There are approximately 36 islands, among which, 11 are inhabited.
  • The entire group of islands is broadly divided by the Eleventh-degree channel. Amini Island lies to the north and Cannanore Island lies to the south of the channel.

Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download

Multiple Choice Questions on Physiographical Divisions of India

  1. Which point of India is called Pygmalion Point?
    (A) Northern

    (B) Eastern
    (C) Western
    (D) Southern
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Southern Explanation: Indira Point was formerly known as Pygmalion Point and for a brief period of time as India Point. It is situated on the island of Great Nicobar in the Nicobar Islands.
  2. Which part of the India-China boundary is called the Mc Mahon Line?
    (A) Northern

    (B) Eastern
    (C) Western
    (D) Southern
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Eastern
    Explanation:
    The India-China boundary runs along with the Himalayan ranges. The line is named after Sir Henry McMahon. He was foreign secretary of the British-run Government of India and the chief negotiator of the convention at Simla.
  3. When was the boundary between Pakistan and Bangladesh finalized?
    (A) 1947

    (B) 1971
    (C) 1948
    (D) 1937
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) 1947
    Explanation:
    On 17 August 1947, the Radcliffe Line was published as a boundary line between India and Pakistan upon the Partition of India.
  4. Which is the country that has given its name to an ocean?
    (A) Iceland

    (B) India
    (C) Indonesia
    (D) Ireland
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) India
    Explanation:
    the Indian Ocean is bounded by Asia on the north, on the west by Africa, on the east by Australia, and on the south by the Southern Ocean.
  5. Which countries have a common border with India to the north-west?
    (A) Afghanistan and Pakistan

    (B) China and Nepal
    (C) Burma
    (D) Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Afghanistan and Pakistan
    Explanation:
    China and Nepal have a common border with India to the north, Burma (Myanmar) to the east and Bangladesh to the east of West Bengal.
  6. Which is the nearest Indian neighbor across the seas?
    (A) Afghanistan

    (B) Bangladesh
    (C) China
    (D) Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Sri Lanka
    Explanation:
    The Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka.
  7. Which is the land of the sacred Kailas?
    (A) China

    (B) Arunachal Pradesh
    (C) Tibet
    (D) Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Tibet
    Explanation:
    The crest of the high Himalayas acts as the dividing line between India and China. Across this boundary line lies Tibet.
  8. Which is the only large level strip of land in the Himalayas?
    (A) Kashmir Valley

    (B) Suru Valley
    (C) Sind Valley
    (D) Betaab Valley
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Kashmir Valley
    Explanation:
    Kashmir Valley borders the Jammu region to the south, the Ladakh region to the east, and the Line of Control in the north and the west.
  9. Which range forms the southern part of the sub-Himalayan Zone?
    (A) Karakoram Range

    (B) Zanskar Range
    (C) Mahabharat Range
    (D) Siwalik Range
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Siwalik Range
    Explanation:
    It is the Sub-Himalayan Range between the Teesta and Raidak rivers in Assam. The youngest mountain range is extended till Arunachal Pradesh.
  10. Towards where does the westward slope of the Punjab-Haryana Plains go?
    (A) Beas

    (B) Chenab
    (C) Indus
    (D) Jhelum
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Indus
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  11. Which is the largest physiographic division of India?
    (A) The Northern Mountains

    (B) The Great Plains
    (C) The Peninsular Plateau
    (D) The Islands
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) The Peninsular Plateau
    Explanation:
    It is bounded by the Aravallis in the North-West, Maikal range in the North, Hazaribagh and Rajmahal Hills in the North-East, the Western Ghats in the West and the Eastern Ghats in the East.
  12. Which river bounds Bundelkhand Uplands in the north?
    (A) Ganga

    (B) Yamuna
    (C) Chambal
    (D) Ramganga
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Yamuna
    Explanation:
    Bundelkhand is divided between the states of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, with the larger portion lying in the latter.
  13. Which river borders Meghalaya-Mikir Uplands in the east?
    (A) Doyang

    (B) Dikhu
    (C) Dhansiri
    (D) Tizu
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Dhansiri
    Explanation:
    This river receives almost all the western and southern drainages of Nagaland. Its main tributaries are the river Dzuza and Diphu.
  14. Where is Shillong peak situated?
    (A) Arunachal Pradesh

    (B) Assam
    (C) Manipur
    (D) Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Meghalaya
    Explanation:
    Shillong peak is the highest point of Meghalaya.
  15. Which basin is also called Chhattisgarh Plain?
    (A) Mahanadi

    (B) Godavari
    (C) Krishna
    (D) Cauvery
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Mahanadi
    Explanation:
    It is bounded by the Chota Nagpur plateau to the north, the Raigarh hills to the northeast, the Raipur Upland to the southeast, the Bastar plateau to the south, and the Maikala Range to the west.
  16. Which one of the following forms the real watershed of the Peninsula?
    (A) Anamudi

    (B) Pushpagiri
    (C) Perumal Peak
    (D) Western Ghats
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Western Ghats
    Explanation:
    The area is one of the world’s ten “Hottest biodiversity hotspots”.
  17. Which is the highest mountain in the Nilgiri Hills?
    (A) Anamudi

    (B) Chembra Peak
    (C) Dolphin’s Nose
    (D) Doddabetta
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Doddabetta
    Explanation:
    The Eastern Ghats join the Sahyadris in the Nilgiris to form a mountain knot whose is Doddabetta.
  18. The Eastern Ghats form the eastern boundary of which region?
    (A) Bhander Plateau

    (B) Chota Nagpur Plateau
    (C) Deccan Plateau
    (D) Kaas Plateau
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Deccan Plateau
    Explanation:
    Deccan Plateau is located between the Western Ghats and the Eastern Ghats.
  19. Which one of the following passes through the middle of the country?
    (A) The Equator

    (B) The Tropic of Cancer
    (C) The Tropic of Capricorn
    (D) Prime Meridian
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) The Tropic of Cancer
    Explanation:
    The Tropic of Cancer divides India climatically in the northern and southern parts.
  20. Which is the coldest place in India?
    (A) Drass

    (B) Hemkund
    (C) Kufri
    (D) Lachen
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Drass
    Explanation:
    Drass is a small town in the state of Jammu and Kashmir which is located on the Kargil-Srinagar Highway or NH-1.
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  21. Which Indian state is connected to Sri Lanka by the Palk Strait
    (A) Tamil Nadu

    (B) Kerala
    (C) Karnataka
    (D) Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Tamil Nadu
  22. Which state shares its international border with Bangladesh and Myanmar
    (A) Assam

    (B) Meghalaya
    (C) Tripura
    (D) Mizoram
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Tripura
  23. Which mountain range separates the Indo-Gangetic plain from the Deccan Plateau
    (A) The Aravalli

    (B) The Vindhyas
    (C) The Satpura
    (D) The Sahyadri
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) The Satpura
  24. Chilika Lake is located in
    (A) West Bengal

    (B) Odisha
    (C) Kerala
    (D) Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Odisha
  25. The place of India which does not have tropical evergreen forest is
    (A) Eastern part of Western Ghats

    (B) Western part of Western Ghats
    (C) Andaman and Nicobar Islands
    (D) Eastern part of subtropical Himalayas
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Eastern part of Western Ghats
  26. India’s only active volcano is located on which island
    (A) Elephanta Island

    (B) Havelock Island
    (C) Barren Island
    (D) Car Nicobar
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Barren Island
  27. The outer range of which mountain is known as Sivalik
    (A) Himalayas

    (B) Nilgiri
    (C) Aravalli
    (D) Patkai
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Himalayas
  28. Which of the following river does not originate in Indian territory
    (A) Mahanadi

    (B) Brahmaputra
    (C) Ganga
    (D) Satluj
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Brahmaputra
  29. Approximately how much percentage of tropical cyclones of the World affects the Indian coast
    (A) 5 %

    (B) 10 %
    (C) 15 %
    (D) 18 %
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 10 %
  30. The Northern Plains of India are separated from the Peninsular region by
    (A) Vindhya Mountains

    (B) Aravali Mountains
    (C) Satpura Mountains
    (D) Sahyadri Mountains
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Vindhya Mountains
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  31. Old Alluvial soil is known as
    (A) Bhangar

    (B) Khaddar
    (C) Regur
    (D) Terai
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Bhangar
  32. The Lakshadweep archipelago is formed on
    (A) Andesite rocks

    (B) Atoll
    (C) Igneous rocks
    (D) Metamorphic rocks
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Atoll
  33. Ravines are mostly found in India in the
    (A) Periphery of Gangetic plains

    (B) Narmada Valley
    (C) Periphery of Thar desert
    (D) Shivaliks
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Periphery of Gangetic plains
  34. Out of the following, which region has the lowest altitude
    (A) Rann of Kutch

    (B) Sunderbans
    (C) Kuttanad
    (D) Dhanushkodi
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Kuttanad
  35. Which of the following are the youngest mountains?
    (A) Western Ghats

    (B) Himalayas
    (C) Eastern Ghats
    (D) Vindhyas
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Himalayas
  36. India is located on which part of the Indo-Australian Plate?
    (A) Northern

    (B) Sothern
    (C) Eastern
    (D) Western
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Northern
  37. Which one is the lowest point in India
    (A) Lonar crater lake

    (B) Chilika Lake
    (C) Kuttanad
    (D) Wular lake
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Kuttanad
  38. Patkai mountain range is located in which part of India
    (A) Eastern

    (B) Southern
    (C) Northern
    (D) Western
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Eastern
  39. India is divided into how many seismic zones according to the earthquake zoning map
    (A) 3

    (B) 4
    (C) 5
    (D) 7
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 4
  40. Which one is the longest beach in India
    (A) Varkala Beach[/su_spoiler]

    (B) Cavelossim Beach
    (C) Agonda Beach
    (D) Marina Beach
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Marina Beach
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  41. Which one is the largest state area-wise in India
    (A) Rajasthan

    (B) Gujrat
    (C) Madhya Pradesh
    (D) Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Rajasthan
  42. Except for Assam, the river Brahmaputra pass through which state in India
    (A) Manipur

    (B) West Bengal
    (C) Arunachal Pradesh
    (D) Tripura
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Arunachal Pradesh
  43. How many types of soil found in India
    (A) 4

    (B) 6
    (C) 8
    (D) 9
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 6
  44. Which is the only Indian state that shares its boundary with Sikkim
    (A) Assam

    (B) Bihar
    (C) Arunachal Pradesh
    (D) West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) West Bengal
  45. Chenab is a tributary river of which one
    (A) Ganga

    (B) Brahmaputra
    (C) Indus
    (D) Kaveri River
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Indus
  46. What is the rank of India in the World in Coal production?
    (A) 1st

    (B) 2nd
    (C) 3rd
    (D) 4th
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 3rd
  47. In which town, the Alaknanda and Bhagirathi rivers combine to form Ganga River
    (A) Devprayag

    (B) Haridwar
    (C) Rishikesh
    (D) Rudraprayag
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Devprayag
  48. Which types of soil is found mostly in India
    (A) Red Soil

    (B) Black Soil
    (C) Laterite Soils
    (D) Alluvial Soil
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Alluvial Soil
  49. Which one is not a tributary river of Ganga
    (A) Gomti

    (B) Koshi
    (C) Mahanadi
    (D) Son
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Mahanadi
  50. Which one is the longest river in India that flows entirely within India
    (A) Ganga

    (B) Godavari
    (C) Narmada
    (D) Brahmaputra
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Mahanadi
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  51. Which state is the western end of the Vindhya Range
    (A) Rajasthan

    (B) Punjab
    (C) Maharastra
    (D) Gujrat
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Gujrat
  52. Khasi hills located in which state
    (A) Nagaland

    (B) Manipur
    (C) Tripura
    (D) Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Meghalaya
  53. Kaziranga National Park is located in which state?
    (A) Odisha

    (B) Assam
    (C) Sikkim
    (D) West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Assam
  54. Which country shares the longest border with India?
    (A) China

    (B) Pakistan
    (C) Bangladesh
    (D) Myanmar
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Bangladesh
  55. Which of the following longitudes determines the Indian Standard Time
    (A) 82.5 degree E

    (B) 84.2 degree E
    (C) 86.5 degree E
    (D) 87.5 degree E
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) 82.5 degree E
  56. Which river has the second largest river basin beside Ganga
    (A) the Brahmaputra

    (B) Godavari
    (C) Indus
    (D) Narmada
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Godavari
  57. India’s highest waterfall Jog falls located in
    (A) Maharastra

    (B) Madhya Pradesh
    (C) Himachal Pradesh
    (D) Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Karnataka
  58. Adam bridge is located between India and
    (A) Nepal

    (B) China
    (C) Sri Lanka
    (D) Myanmar
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Sri Lanka
  59. India’s largest river island Majuli is located in the River
    (A) Ganga

    (B) the Brahmaputra
    (C) Indus
    (D) Kaveri
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) the Brahmaputra
  60. How many countries share their border with India?
    (A) 4

    (B) 5
    (C) 6
    (D) 8
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 6
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  61. Which Indian state shares the longest international border?
    (A) Jammu and Kashmir

    (B) Mizoram
    (C) West Bengal
    (D) Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Rajasthan
  62. The largest Buddhist monastery in India found in the city
    (A) Dharamsala

    (B) Sarnath
    (C) Tawang
    (D) Kochi
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Tawang
  63. Which state has the longest coastline in India
    (A) Tamil Nadu

    (B) Andhra Pradesh
    (C) Goa
    (D) Gujrat
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Gujrat
  64. Which state is the largest producer of bauxite in India
    (A) Andhra Pradesh

    (B) Goa
    (C) Bihar
    (D) Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Odisha
  65. Imphal is the capital city of which state
    (A) Nagaland

    (B) Manipur
    (C) Mizoram
    (D) Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Manipur
  66. Geologically, which of the following physiographic divisions of India is supposed to be one of the most stable land
    blocks?

    (a) The Himalayas             
    (b) The Northern Plains   
    (c) The Peninsular Plateau
    (d) The Indian Desert
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) The Peninsular Plateau
  67. From the point of view of geology, which of the following physiographic divisions of India is considered to be an
    unstable zone?

    (a) The Himalayan Mountains 
    (b) The Peninsular Plateau
    (c) The Indian Desert     
    (d) The Islands
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) The Himalayan Mountains
  68. Which of the following are young-fold Mountains?
    (a) The Aravalis                 
    (b) The Nilgiris                   
    (c) The Himalayas             
    (d) The Sahyadri
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) The Himalayas
  69. Which of the following physical features forms a natural barrier to the north of India?
    (a) the Kunlun Mountains     
    (b) Plateau of Tibet           
    (c) River Brahmaputra
    (d) The Himalayas
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) The Himalayas
  70. The Himalayas consist of three parallel ranges in its longitudinal extent. Which of the following is the name of the northern-most range?
    (a) The Himadri
    (b) The Himachal
    (c) The Shivaliks
    (d) The Purvanchal
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) The Himadri
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  71. Which part of the Himalayas is perennially snowbound?
    (a) Great Himalayas or Himadri
    (b) Lesser Himalayas or Himachal
    (c) Shivaliks
    (d) Purvanchal
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Great Himalayas or Himadri
  72. Which of the following is not a mountain pass in the Great Himalayas?
    (a) Bara Lapcha La and Shipkila                                   
    (b) Nathula
    (c) Khyber pass                                                               
    (d) Jojila and Lipu Lekh
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Khyber pass
  73. Which of the following ranges are not part of the Lesser Himalayas or Himachal?
    (a) Pir Panjal                     
    (b) Dhaula Dhar                 
    (c) Mahabharat                 
    (d) Kamet
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Kamet
  74. In which division of the Himalayas are the famous valleys of Kashmir, Kangra, and Kullu located?
    (a) The Himadri                 

    (b) The Himachal               
    (c) The Shivaliks                 
    (d) The Duns
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) The Himachal
  75. Which of the following ranges of the Himalayas are composed of unconsolidated sediments brought down by
    rivers?
    (a) The Pir Panjal range
    (b) The Karakoram range
    (c) The Shivaliks                   
    (d) The Ladakh range
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) The Shivaliks
  76. The longitudinal valleys lying between lesser Himalayas and Shivaliks are known as.
    (a) Kangra Valley
    (b) Patkai Bum
    (c) Passes
    (d) Duns
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Duns
  77. From west to east, the divisions of the Himalayas are demarcated by river valleys. The part of the Himalayas lying
    between the Satluj and Kali rivers is known as-
    (a) Punjab Himalayas       
    (b) Kumaon Himalayas     
    (c) Nepal Himalayas         
    (d) Assam Himalayas
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Kumaon Himalayas
  78. Which islands of India are called Coral Islands?
    (a) Lakshadweep               
    (b) Andaman and Nikobar
    (c) both                           
    (d) None of these
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Lakshadweep
  79. A narrow gap in a mountain range providing access to the other side is :
    (a)  Mound                         
    (b) Pass                               
    (c) Strait                             
    (d) Valley
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Pass
  80. The wet and swampy belt of the Northern Region is known locally as :
    (a) Bhabar
    (b) Terai
    (c) Doab
    (d) Bhangar
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Terai
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  81. Which of the following has reduced India’s distance from Europe by 7000 km?
    (a) Suez Canal
    (b) Erie Canal
    (c) Indira Union Canal
    (d) Suzhou Canal
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Suez Canal
  82. From Arunachal Pradesh to Gujarat there is a time lag of:
    (a) 30 minutes 
    (b) 2 hours
    (c) 4 hours
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) 2 hours
  83. What is India’s size with respect to other countries of the world?
    (a) Second
    (b) Third
    (c) Sixth
    (d) Seventh
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Seventh
  84. Which of the following places in India is located on the three seas? (the Arabian Sea, the Bay of Bengal, and the Indian Ocean)
    (a) Kochi 
    (b) Port Blair
    (c) Kanyakumari 
    (d) All of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Kanyakumari
  85. Which of the following longitudes is selected as the Standard Meridian for India?
    (a) 8°4′N
    (b) 82°30′E
    (c) 97°25′E
    (d) 23°30′N
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) 82°30′E
  86. Tropic of Cancer passes through which of these states?
    (a) Gujarat
    (b) Rajasthan
    (c) Maharashtra
    (d) Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Gujarat
  87. How many states and Union Territories does India have?
    (a) India has 26 States and 7 Union Territories
    (b) India has 25 States and 7 Union Territories
    (c) India has 28 States and 9 Union Territories
    (d) India has 29 States and 7 Union Territories
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) India has 28 States and 9 Union Territories
  88. India has a land boundary of about:
    (a) 7516.6 km
    (b) 18,200 km
    (c) 15,200 km
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) 15,200 km
  89. A narrow channel of sea separating two land-masses is called:
    (a) Coastline
    (b) Strait
    (c) Delta
    (d) Bay
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Strait
  90. India’s total area accounts for what percentage of the geographical area of the world?
    (a) 2.4%
    (b) 2.6%
    (c) 2.8%
    (d) 3.2%
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) 2.4%
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  91. Which line divides India into approximately two equal parts?
    (a) Tropic of Cancer
    (b) Equator
    (c) Tropic of Capricorn
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Tropic of Cancer
  92. Which country among India’s neighbors is the smallest?
    (a) Nepal
    (b) Sri Lanka
    (c) Bhutan
    (d) Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Bhutan
  93. The latitudinal extent of India lies between:
    (a) 8° 5′ N and 37° 6′ N`
    (b) 8° 4′ N and 27° 6′ N
    (c) 8° 4′ N and 37° 6′ N
    (d) 8° 6′ N and 37° 4′ N
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) 8° 4′ N and 37° 6′ N
  94. Which of the following is the oldest route of contact between India and other countries of the world?
    (a) Ocean routes              
    (b) Land routes
    (c) Air routes                     
    (d) none of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Land routes
  95. In which of the following places, would you find the least difference in the duration between day time and night time?
    (a) Kanyakumari              
    (b) Ladakh
    (c) Srinagar                        
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Kanyakumari
  96. By which geographical feature is India bounded in the north-west, north, and north-east?
    (a) Northern Plains         
    (b) Plateaus
    (c) Young Fold Mountain
    (d) Desert
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Young Fold Mountain
  97. Which geographical feature bounds India’s mainland south of 22°N latitude?
    (a) Young Fold Mountain
    (b) Plateaus
    (c) Desert                           
    (d) Ocean
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Ocean
  98. The sun rises two hours earlier in Arunachal Pradesh as compared to Gujarat. What time will the watch show in Gujarat if it is 6 am in Arunachal Pradesh?
    (a) 4 am                                               
    (b) 5 am
    (c) 6 am                                               
    (d) 7 am
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) 6 am
  99. Which neighboring country would you reach if you sail across the Palk Strait?
    (a) Bangladesh
    (b) Maldives
    (c) Myanmar                     
    (d) Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Sri Lanka
  100. Which one of the following straits separates India from Sri Lanka?
    (a) Cook Strait                  
    (b) Bass Strait
    (c) Palk Strait                     
    (d) Bering Strait
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Palk Strait
  101. What are Lesser Himalayas known as?
    (a) Himadri                        
    (b) Purvanchal
    (c) Shivalik                          
    (d) Himachal
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Himachal
  102. Which two hills are located in the south-east of Eastern Ghats?
    (a) Mizo Hills and Patkai Hills
    (b) Shevroy Hills and Javadi Hills
    (c) Patkai Hills and Naga Hills
    (d) Mizo Hills and Naga Hills
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Shevroy Hills and Javadi Hills
  103. According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ when some plates come towards each other, which of the following is formed?
    (a) Convergent boundary            
    (b) Divergent boundary
    (c) Transform boundary
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Convergent boundary
  104. The Peninsular Plateau of India is part of which of the following landmass?
    (a) Angaraland                 
    (b) Tethys
    (c) Gondwanaland          
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Gondwanaland
  105. Which continents of today were part of the Gondwanaland?
    (a) Asia and Africa           
    (b) Europe and Asia
    (c) Europe and Africa     
    (d) Australia and South America
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Australia and South America
  106. Which of the following physiographic divisions of India was formed out of accumulations in the Tethys geosyncline?
    (a) The Himalayas           
    (b) The Peninsular Plateau
    (c) The Northern Plains 
    (d) The Coastal Plains
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) The Himalayas
  107. Which Physiographic divisions have rising hills and wide valleys?
    (a) The Himalayan Mountains
    (b) The Northern Plains
    (c) The Peninsular Plateau
    (d) The Coastal Plains
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) The Peninsular Plateau
  108. Which of the following is the highest peak in India?
    (a) Mt. Everest                  
    (b) Nanga Parbat
    (c) Kanchenjunga            
    (d) Nandadevi
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Kanchenjunga
  109. In which division of the Himalayas are the famous valleys of Kashmir, Kangra, and Kullu located?
    (a) The Himadri
    (b) The Himachal
    (b) The Shivaliks               
    (d) Purvanchal
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) The Himachal
  110. According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ the earth’s crust is formed of how many major plates?
    (a) Three                             
    (b) Five
    (c) Seven                             
    (d) Eight
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Seven
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  111. A landmass bounded by sea on three sides is referred as
    (a) Delta                              
    (b) Peninsula
    (c) Island                             
    (d) None of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Peninsula
  112. Which part of the Himalayas is perennially snowbound?
    (a) Himadri                        
    (b) Shivaliks
    (c) Himachal                      
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Himadri
  113. Himadri is also known as?
    (a) Lesser Himalaya        
    (b) Inner Himalaya
    (c) Middle Himalaya       
    (d) None of the Above
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Inner Himalaya
  114. The longitudinal valleys lying between lesser Himalayas and Shivalik are known as:
    (a) Valley                             
    (b) Coast
    (c) Passes                           
    (d) Duns
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Duns
  115. A narrow gap in a mountain range providing access to the other side is:
    (a) Duns                              
    (b) Pass
    (c) Valley                             
    (d) Strait
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Pass
  116. Which of the following ranges are not part of the Himachal?
    (a) Pir Panjal                      
    (b) Kamet
    (c) Mahabharat
    (d) Dhaula Dhar
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Kamet
  117. Which of the following is the highest peak of the Satpura Range?
    (a) Gurushikhar               
    (b) Dhupgarh
    (c) Pachmarhi                   
    (d) Mahendragiri
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Dhupgarh
  118. Which of the following rivers does not flow into the Arabian Sea?
    (a) Tungabhadra             
    (b) Sabarmati
    (c) Mandovi                       
    (d) Narmada
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Tungabhadra
  119. Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States:
    (a) Gujarat, MP, Chhattisgarh, Manipur
    (b) Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram
    (c) UP, MP, Bihar, Jharkhand
    (d) Maharashtra, Chhattisgarh, Orissa, Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram
  120. The land frontier of India is about 15200 KM. Which of the following countries shares the largest border length with India:
    (a) Bangladesh
    (b) Pakistan
    (c) China                             
    (d) Nepal
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Bangladesh
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  121. The lacustrine deposits of Kashmir called ‘Karewas’ are known for:
    (a) Saffron Cultivation   
    (b) Terrace farming
    (c) Apple Orchards          
    (d) Jhum Cultivation
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Saffron Cultivation
  122. Which of the following Mountain passes forms the ‘tri-junction’ of India, China, and Myanmar?
    (a) Nathu La                      
    (b) Jelep La
    (c) Bomdi La                      
    (d) Diphu
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Diphu
  123. Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau?
    (a) Aravalli                          
    (b) Vindhya
    (c) Satpura                         
    (d) Ajanta
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Vindhya
  124. The famous hill-station ‘Kodaikanal’ lies in:
    (a) Nilgiri hills                    
    (b) Palani hills
    (c) Cardamom hills          
    (d) Javadi hills
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Palani hills
  125. The Andaman and Nicobar Islands are submerged parts of a mountain range called:
    (a) Arakan Yoma              
    (b) Pegu Yoma
    (c) Aksai Chin                    
    (d) Tien Shan
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Arakan Yoma
  126. Which of the following Indian States/UT has the maximum percentage of mangrove cover in the country?
    (a) Gujarat                         
    (b) West Bengal
    (c) Madhya Pradesh       
    (d) Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) West Bengal
  127. In 2011, ONGC discovered India’s first shale gas reserve in which among the following states?
    (a) Assam                           
    (b) Gujarat
    (c) West Bengal                
    (d) Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) West Bengal
  128. Asia’s largest tulip garden is located in which state?
    (a) Jammu & Kashmir    
    (b) Assam
    (c) Sikkim                            
    (d) Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Jammu & Kashmir
  129. Barak valley in Assam is famous for which among the following?
    (a) Petroleum Production
    (b) Tea Cultivation
    (c) Bamboo Industry
    (d) Cottage Industries
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) Tea Cultivation
  130. Tungabhadra multipurpose project is a joint venture of Karnataka and Andhra Pradesh. Tungabhadra is a tributary river of ___?
    (a) Krishna                         
    (b) Cauvery
    (c) Godavari                      
    (d) Sabarmati
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Krishna
  131. Which of the following states is/are not a part of Western Ghats?
    (a) Gujarat                         
    (b) Tamil Nadu
    (c) Andhra Pradesh         
    (d) Both b and c
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Andhra Pradesh
  132. From which of the following countries India does NOT import Uranium?
    (a) Kazakhstan                 
    (b) Namibia
    (c) Brazil                              
    (d) Mongolia
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Brazil
  133. Which among the following was the first Indian product to have got Protected Geographic Indicator?
    (a) Indian Rubber            
    (b) Basmati Rice
    (c) Malabar Coffee          
    (d) Darjeeling tea
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) Darjeeling tea
  134. The minimum values of annual receipts of solar radiation occur at
    (a) the equator                 
    (b) the tropics
    (c) the arctic
    (d) None of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) the arctic
  135. The oldest mountains in India are
    (a) Aravalis
    (b) Vindhyas
    (c) Satpuras                       
    (d) Nilgiri hills
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Aravalis
    Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download
  136. The watershed between India and Myanmar is formed by
    (a) Naga hills                  
    (b) Garo hills
    (c) Khasi hills                     
    (d) Jaintia hills
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Naga hills
  137. Which of the following is the source of the great rivers of India?
    (a) Sivalik Zone                 
    (b) Himachal Zone
    (c) Trans- Himalayan Zone
    (d) Dodabetta Zone
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) Trans- Himalayan Zone
  138. The benefits of the Himalayas are
    (a) Source of rivers and protection from cold winds
    (b) Causing rainfall
    (c) Tourism                        
    (d) All the above
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) All the above
  139. The Himalayas have also been divided on the basis of regions from west to east. Which among the following is /are correctly matched?
    1. Indus-Sutlej- Kashmir/Punjab Himalayas 
    2. Satluj-Kali– Kumaon Himalaya’s
    3.Kali-Kosi-Sikkim Himalayas
    4. Teesta-Dihang-Assam Himalayas
    (a) Only 1
    (b) 2 and 3
    (c) 1, 2, 4
    (d) 1, 2, 3 ,4
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) 1, 2, 4
  140. Consider the following statements about Trans Himalayas:
    1. It is created due to the collision between the Indian Plate and the Eurasian plate.
    2. It is an Extension of the Tibetan plateau around the Himalayas.
    3. The Zaskar, the Ladakh, the Kailas and the Karakoram are the main ranges.
    4. Northern most range in Ladakh range.
    Which of the above statement/s is/are correct?
    (a) 2 and 3                          
    (b) 1, 2,3
    (c) 2 and 3                          
    (d) 2,3,4
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) 1, 2,3
  141. Consider the following statements regarding the Physiography of India:
    1. Mainland extends between 8°4’N and 37°6’N latitude and 68°7’E and 97°25’E longitude.
    2. North-south extent- 5214 km
    3. West-East extent- 3944 km
    4. India is the 7th largest country in the world i.e. 2.4% of the total geographic area.
    Which of the above statement/s is /are correct
    (a) only 1
    (b) 1 and 3
    (c) 1 and 4
    (d) 1,2,3,4
    Correct Answer
    Correct Answer: (c) 1 and 4
  142. Consider the following statements about Brahmaputra plains.
    1. They are also known as the Assam Plains.
    2. On the eastern side they are bordered by Purvanchal hills.
    3. Ganga Brahmaputra delta, the largest delta in the world, is formed by these plains.
    Which of the above statement/s is/are correct?
    (a) Only 1                            
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 3                          
    (d) All correct
    Correct Answer
    Correct Answer: (d) All correct
  143. Consider the following statements regarding the Peninsular Plateau of India:
    1. It is triangular in shape and is part of the youngest landmass
    2. The average height of the plateau is 600-900 m above sea level.
    3. Most of the peninsular rivers flow west to east indicating its general slope.
    Which of the above statement/s is/are correct
    (a) 1 and 2                          
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 3                          
    (d) 1,2,3
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) 2 and 3
  144. Consider the following statements about Thar desert:
    1. The soils of this region are generally regur soil
    2. Water is scarce and is found at great depths (30 to 120 m) below the ground level.
    3. The Thar Desert is bordered by Aravalli Hills in the Northeast and by plains of the Indus river in the north west
    Which of the following statement/s is/are correct?
    (a) Only 1                            
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 3                          
    (d) 1, 2, 3
    Correct Answer
    Correct Answer: (b) 2 and 3
  145. Consider the following statements about Island groups in India.
    1. The Great Andaman group of islands and the Nicobar group are separated by Ten Degree Channel.
    2. Barren Island is the only active volcano in India, situated on Nicobar Island
    3. In Lakshadweep Island, Amindivi Islands are the northernmost while the Minicoy island is the southernmost.
    Which of the above statement/s is/are correct?
    (a) 1 and 3                          
    (b) 1 and 2
    (c) only 1                             
    (d) 1, 2, 3
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) 1 and 3

Physiographical Divisions of India (Notes+MCQ) Free PDF Download Link Below

Previous: India At a Glance | Next: Drainage System (Rivers)

Read More:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.




10 − three =