1200+ General Awareness Questions Asked in Various Competitive Exams in 2019

Share
  • 507
    Shares

1200+ General Awareness Questions Asked in Various Competitive Exams in 2019

As promised, today we present the much-awaited 1200+ General Awareness Questions Asked in Various Competitive Exams in 2019.

This PDF contains One Liner Solved Questions from various Competitive Exam conducted by the Central Government of India like SSC CGL 2019, IBPS Clerk 2019, NIACL AO 2019, NABARD Grade A Assistant Manager 2019, IDBI Assistant Manager 2019, LIC AAO 2019, CWC Junior Superintendent Mains 2019, Repco Clerk 2019, ESIC UDC Prelims 2019, SBI PO Mains 2019, South Indian Bank PO 2019, South Indian Bank Clerk 2019, FCI Mains 2019, IDBI PGDBF PO 2019 30, SBI Clerk Mains 2019, LIC ADO Mains 2019, ESIC UDC Mains 2019, LIC HFL Assistant 2019, IBPS RRB PO Mains 2019, IBPS RRB Officer Scale-II 2019, IBPS RRB Clerk Mains 2019.

The PDF Download link for 1200+ General Awareness Questions Asked in Various Competitive Exams in 2019 is provided at the end of this post

1200+ General Awareness Questions Asked in Various Competitive Exams in 2019

To give you an idea about the content of the e-book, here we have shared a few sample questions, have a look: (the answers are given in bold font)

  1. Majuli, the largest river island in the world is located in
    Correct Answer: Assam
  2. Which of the following passes is known as the Gateway connecting Jammu and Srinagar?
    Correct Answer: Banihal pass
  3. ____________ in Himachal Pradesh is a famous tourist attraction
    Correct Answer: Rohtang Pass
  4. A sustained rise in the general price level in an economy is called
    Correct Answer: Inflation
  5. Who founded the Indian Statistical Institute on 17 December 1931?
    Correct Answer: PC Mahalanobis
  6. ________ dance, performed by Buddhist to ward off evil spirits, is a dance form of Himachal Pradesh.
    Correct Answer: Chham
  7. The Musi and Bhima are tributaries of the river
    Correct Answer: Krishna
  8. The Malimath Committee report deals with
    Correct Answer: Criminal justice System reforms
  9. Who attacked and looted the famous Somnath Temple in 1026 AD?
    Correct Answer: Mahmud of Ghazni
  10. Which country was the first to implement Goods and Service Tax?
    Correct Answer: France
  11. Which of the following is mined in the Badampahar mines of Odisha?
    Correct Answer: Hematite
  12. Sundari, a well-known species of trees is found in
    Correct Answer: Mangrove forest
  13. The Tata Iron and Steel company was established by Dorabji Tata in
    Correct Answer: 1907
  14. Who was the first female Director-General of Police in Puducherry?
    Correct Answer: Sundari Nanda
  15. Which of the following elements is a metalloid?
    Correct Answer: Silicon
  16. Methyl propane is an isomer of
    Correct Answer: n-butane
  17. According to The Economist Intelligence Unit Report, “Worldwide Cost of Living Survey 2019”, which of the following is not one of the three cheapest cities in India?
    Correct Answer: Mumbai
  18. Which of the following places was ruled by the Wadiyar dynasty?
    Correct Answer: Mysore
  19. Name the first-ever judge of the Supreme Court against whom the motion of impeachment was introduced into parliament in independent India
    Correct Answer: Justice Ramaswamy
  20. In March 2019 who was sworn in as the new Chief Minister of Goa
    Correct Answer: Pramod Sawant
  21. JJ Thomson received the Nobel Prize in physics for the discovery of
    Correct Answer: Electrons
  22. Which Queen died fighting Mughal Armies while defending the Garha Katanga in 1564?
    Correct Answer: Rani Durgavati
  23. Which gas in its solid state is known as dry ice?
    Correct Answer: Carbon dioxide
  24. The Olympic Council of Asia has decided to reintroduce which sport in 2022 Asian games?
    Correct Answer: Cricket
  25. The property of catenation is predominant in
    Correct Answer: Carbon
  26. Thoda, a sport dance belongs to which Indian state?
    Correct Answer: Himachal Pradesh
  27. The only gold medal for India was won by _______ at 38th GeeBee boxing tournament held at Finland.
    Correct Answer: Kavinder Singh Bisht
  28. Which edition of India Indonesia coordinated Patrol ‘IND-INDO CORPAT) was held at Andaman and Nicobar Islands?
    Correct Answer: 33rd
  29. Who is the founder of Facebook?
    Correct Answer: Mark Zuckerberg
  30. The Indian National Association was established by
    Correct Answer: Anand Mohan Bose
  31. Which of the following biosphere reserve was the first to be established by the government of India?
    Correct Answer: Nilgiri Biosphere
  32. Which is the group of folk dance of Sikkim performed in honor of mount Kanchenjunga, The guardian deity of the Sikkimese people?
    Correct Answer: Chu-Faat
  33. The idea of residual powers in Indian constitution has been taken from
    Correct Answer: Canada
  34. Name the pass in Uttarakhand which is used by pilgrims to Kailash Mansarovar Yatra Lipu Lekh
  35. Buckminsterfullerene is an allotrope of
    Correct Answer: Carbon
  36. Name the first-ever female Prime Minister in the world
    Correct Answer: Sirimavo Bandaranaike

1200+ General Awareness Questions Asked in Various Competitive Exams in 2019 PDF Download Link below

Read More:

Sources: The HinduPress Information Bureau

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ten + 9 =