Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Share
  • 459
    Shares

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Hello Readers,

Today we are presenting the much-awaited Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020).

Current Affairs plays a crucial role in competitive exams conducted by different West Bengal Government Recruitment Boards.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz and MCQ PDF for free

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF Download link is provided at the of this post

In this PDF, you will find the most important exclusively selected Current Affairs of January to June 2020.

If you want to download the Current Affairs Month-wise, the links are as follows:

Download Current Affairs PDF January 2020: Click Here

Download Current Affairs PDF February 2020: Click Here

Download Current Affairs PDF March 2020: Click Here

Download Current Affairs PDF April 2020: Click Here

Download Current Affairs PDF May 2020: Click Here

Download Current Affairs PDF June 2020: Click Here

Download India Yearbook 2019 (January- December 2019) Current Affairs MCQ Compilation: Click Here

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Here are a few sample questions

Previous 6 month’s Important Awards & Honors Current Affairs PDF

  1. Which Indian writer has won the 2020 Commonwealth short story prize (for Asia region) for the story “The Great Indian Tee and Snakes”?
    [A] Varsha Adalja

    [B]  Meena Alexander
    [C]  Kritika Pandey
    [D]  Smita Agarwal
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Kritika Pandey
    Explanation: Kritika Pandey, a 29-year-old Indian Writer from Ranchi, was announced as the winner of the regional award for Asia in 2020 Commonwealth short story prize for her story “The Great Indian Tee and Snakes” – about love in an age of hatred and prejudice.
  2. Who is the 1st Indian to receive the Richard Dawkins Award 2020?
    [A] Gulzar

    [B] Prasoon Joshi
    [C] Javed Ahktar
    [D] Kaifi Azmi
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Javed Ahktar
    Explanation: Javed Ahktar, renowned poet, lyricist, and writer became the first Indian to receive the Richard Dawkins Award 2020 for critical thinking, holding religious principles up to scrutiny, advancing human progress, and humanist values.
  3. Who has honored with “NASA Distinguished Public Service Medal” recently?
    [A] Rajiv Kumar

    [B] VK Paul
    [C] C K Naidu
    [D] Renjith Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Renjith Kumar
    Explanation: Renjith Kumar, Engineer from Kerala and Indian Entrepreneur based in Virginia is honoured with NASA’s highest form of recognition for a non-governmental individual “NASA Distinguished Public Service Medal” for his service to NASA through executive leadership, engineering contribution, technical excellence and customer satisfaction.
  4. Shobha Sekhar who received “Order of Australia” medal is a renowned _______.
    [A] Actor

    [B] Lawyer
    [C] Banker
    [D] Musician
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Musician
    Explanation: Indian Musician Shobha Sekhar, the founder of Kalakruthi a music organization in Australia receives the Medal of the Order of Australia (OAM) in the Queen’s Birthday 2020 for her service to Indian music and dance.
  5. Who has received the 2020 World Food Prize Laureate?
    [A] Rattan Lal

    [B] Nishant K. Sinha
    [C] Asha Sahu
    [D] J.K.Thakur
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Rattan Lal
    Explanation: 76-year-old Indian-American Soil scientist, Dr. Rattan Lal received the 2020 World Food Prize Laureate (250,000 USD – Rs. 1.89 crores) for developing and mainstreaming a soil centric approach to increase food production that conserves natural resources and mitigates climate change. He was born in 1944 in Karyal, West Punjab, India.
  6. Name the Indian NGO which has won the Biodiversity award 2020 presented by Prince Albert II of Monaco Foundation.
    [A] Kutumb Foundation

    [B] Deccan Development Society
    [C] Self Employed Women’s Association
    [D] Safety social society
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Deccan Development Society
    Explanation: The Deccan Development Society (DDS), Hyderabad Based non-governmental organization won the Biodiversity award 2020 and a grant of 40000 Euros (approx. Rs. 35 Lakhs) of the Prince Albert II of Monaco Foundation for the contribution of DDS women in the rehabilitation of degraded lands and to promote biodiversity.
  7. Who has won the 2020 peace prize of the German Book Trade?
    [A] Amartya Sen

    [B] Shobhana Narasimha
    [C] Sangeetha N. Bhatia
    [D] Jagdish Bhagwati
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Amartya Sen
    Explanation: Indian economist, philosopher, and Nobel Laureate Amartya Kumar Sen (86) has been selected for the 2020 Peace Prize by the Board of Trustees of the Peace Prize of the German Book Trade for his decades-long work around issues of global justice. He will be presented with the award by German Publishers’ and Booksellers’ Association, Borsenverein in a ceremony that will take place on October 18, 2020, in Paulskirche (Germany) & will be broadcast live on German public television.
  8. KK Shailaja who was honored by UN on Public Service Day (June 2[C] is the health minister of which state?
    [A] Tamil Nadu

    [B] Kerala
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Kerala
    Explanation: The United Nations gave recognition to the achievement of the state in fighting Covid-19 on its Public Service Day, celebrated on June 2[C] Health Minister KK Shailaja (Kerala’s health secretary) was the lone speaker from the country to speak about the strategies adopted by the state.
  9. BCCI has nominated which cricketer for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2020?
    [A] Virat Kohli

    [B] Rohit Sharma
    [C] Shikhar Dhawan
    [D] Ravindra Jadeja
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Rohit Sharma

  10. Name the Indian writer who has won the 2020 Commonwealth Short Story Prize for Asia Region?
    [A] Kritika Pandey
    [B] Anita Desai
    [C] Susmita Bagchi
    [D] Bhargavi Rao
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Kritika Pandey
  11. Who is the only Indian to feature on Forbes 2020 list of World’s Highest-Paid Celebrities?
    [A] Salman Khan

    [B] Amitabh Bachchan
    [C] Akshay Kumar
    [D] Shahrukh Khan
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Akshay Kumar
  12. Who will be conferred the “Medal of the Order of Australia” 2020?
    [A] Kaushiki Chakraborty

    [B] Shashikala Dani
    [C] Gayatri Sankaran
    [D] Shobha Sekhar
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Shobha Sekhar
  13. Hima Das, who has been nominated for the prestigious ‘Rajiv Gandhi Khel Ratna’ Award hails from which state?
    [A] Arunachal Pradesh
    [B] Assam
    [C] Nagaland
    [D] Himachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Assam

Recent Appointments of Previous 6 Month

  1. Name the person who has been appointed as the chairman of the advisory committee on Service provider of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).
    [A] PR Ramesh

    [B]  TV Mohandas Pai
    [C]  Shrikrishna Kulkarni
    [D]  Binoy J.Kattadiyil
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] TV Mohandas Pai
    Explanation: The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) reorganized its advisory committee on service providers and appointed TV Mohandas Pai, Service Chairman of Manipal Global Education as its chairman to support the 12-member panel and provide professional insights on the service providers handled by the IBBI.
  2. Who has been appointed as the new president of the Confederation of Indian Industry (CII)?
    [A] Vikram Kirloskar

    [B] Uday Kotak
    [C] Sangita Reddy
    [D] Sanjiv Mehta
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Uday Kotak
  3. Name the Indian who has been appointed as the senior advisor at World Bank recently.
    [A] Brajendra Navnit

    [B] Ravi Kota
    [C] Lekhan Thakkar
    [D] Rajeev Topno
    H Atheli
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Rajeev Topno
    Explanation: Cabinet’s Appointment committee approved the appointments of Rajeev Topno, the private secretary to the prime minister as Senior Advisor to the Executive Director (ED), World Bank & Brajendra Navnit, the Joint Secretary in the Prime Minister’s Office (July 2014 – September 2019) as Ambassador and Permanent Representative of India (PRI) to the World Trade Organisation (WTO).
  4. Who has become the first person of color to be named as the chairperson of BAFTA in its 73 year-long histories?
    [A] Krishnendu Majumdar

    [B] Pippa Harris
    [C] Praveen Sattaru
    [D] David Barrett
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Krishnendu Majumdar

  5. Who has been appointed as the brand ambassador of Bihar Khadi by the state government?
    [A] Satrughan Sinha

    [B] Manoj Bajpayee
    [C] Sanjay Misra
    [D] Pankaj Tripathi
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Pankaj Tripathi

West Bengal Previous 6 Month’s Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

  1. World Bank has granted Rs. 1950 cr to which state to combat COVID-19?
    [A] Punjab

    [B] Maharashtra
    [C] West Bengal
    [D] Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] West Bengal
    Explanation: According to the Chief Minister (CM) of West Bengal Mamata Banerjee, the World Bank (WB) has granted a loan worth of Rs. 1,950 crores to the state for tackling coronavirus (COVID-19) situation and developmental work.
  2. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned credit of Rs 1,050 crore in the current fiscal to which state?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] West Bengal
    [C] Karnataka
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] West Bengal
  3. Which state has launched a job portal ‘KarmaBhumi’ for IT professionals who have returned to the state?
    [A] Uttar Pradesh
    [B] Odisha
    [C] West Bengal
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] West Bengal

India’s rank in different indexes

  1. What is the rank of India in the “Countries Global Ranking of Startup Ecosystem 2020” report released by StartupBlink (topped by the United States)?
    [A] 23

    [B] 17
    [C] 6
    [D] 35
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] 23
    Explanation:
    In accordance with the “Countries Global Ranking of Startup Ecosystem 2020” by global innovation mapping and research company StartupBlink, India ranked at 23rd position, a drop of 6 places from 17th position in 2019. The ranking has been topped by the United States (US), followed by the United Kingdom (UK), and Israel at the 2nd and 3rd positions.
  2. Which state (among larger states) has ranked top in the State Food Safety Index for 2019-20 released by FSSAI?
    [A] Tamil Nadu
    [B] Maharashtra
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Gujarat
    Explanation: The 2nd State Food Safety Index (SFSI) for 2019-20 of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has been topped by Gujarat among larger states and by Goa among smaller states. It was announced during a webinar conducted on the occasion of “World Food Safety Day” on June 7, 2020 on the theme “Food Safety is everyone’s business”.
  3. What is India’s rank in Environment Performance Index (EPI) 2020 released jointly by Yale University and Columbia University (1 – Denmark)?
    [A] 168

    [B] 175
    [C] 129
    [D] 87
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] 168
    Explanation: According to the biennial Environment Performance Index (EPI) 2020 released jointly by Yale University and Columbia University, India has ranked 168 out of 180 countries with a score of 27.6 out of 100.While Denmark has been topped the list with a score of 82.5.
  4. What is India’s rank in the largest recipient of FDI in 2019 as per the “World Investment Report 2020” released by UNCTAD (the US topped)?
    [A] 7

    [B] 8
    [C] 9
    [D] 6
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] 9
    Explanation: In accordance with the “World Investment Report 2020” by United Nation’s (UN) trade body, the UN Conference on Trade and Development (UNCTAD), India has become the 9th largest recipient of foreign direct investment (FDI) in 2019 after receiving $51 billion last year.
  5. Which country ranked top in the 32nd edition of the World Competitiveness Index 2020 prepared by the International Institute for Management and Development (IMD) (India – 43rd)?
    [A] Iceland

    [B] Morocco
    [C] Switzerland
    [D] Singapore
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Singapore
    Explanation: According to the 32nd edition of the World Competitiveness Index 2020, which ranked the performance of 63 economies across the globe, prepared by Switzerland-based International Institute for Management and Development (IMD)’s World Competitiveness Center (WCC), the Indian economy remained at 43rd position this year.
  6. What is the rank of India in World Justice Project (WJP) Rule of Law Index 2020 (1 – Denmark)?
    [A] 52

    [B] 69
    [C] 75
    [D] 82
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] 69
    Explanation: The Supreme Court asked the government to treat a writ petition, for setting up expert panels to improve India’s performance in the Rule of Law Index, as a “representation” and to decide further action within 6 months’ time. India was ranked 69th in the WJP Rule of Law Index 2020 India has never been ranked even among the top 50 in the Index.
  7. What is India’s rank in largest economy countries list based on the Purchasing Power Parity (PPP) for 2017, as per World Bank’s ICP (China topped)?
    [A] 1st

    [B] 3rd
    [C] 2nd
    [D] 5th
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] 3rd
    Explanation: In accordance with the World Bank Data under the International Comparison Program (ICP), revealed by India’s National Statistical Office (NSO) of Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI), India has retained its position as the third-largest economy in terms of purchasing power parity (PPP) for 2017 as it accounted for 6.7% or $8,051 billion out of world total of $119,547 billion of global Gross Domestic Product (GDP).India has followed China (16.4%) and the United States-US (16.3%) which ranked 1st and 2nd respectively.
  8. What is the rank of India in the StartupBlink’s Startup Ecosystem Rankings 2020?
    [A] 23rd

    [B] 17th
    [C] 34th
    [D] 27th
    Correct Answer
    Correct Answer– [A]23rd

  9. Which among the following Universities has topped the Time Higher Education (THE) Asia University Rankings 2020?
    [A] National University of Singapore

    [B] Peking University
    [C] Tsinghua University
    [D] Indian Institute of Science, Bengaluru
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Tsinghua University
  10. What is the rank of India in the 2020 Environmental Performance Index (EPI)?
    [A] 168th

    [B] 54th
    [C] 114th
    [D] 98th
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] 168th
  11. What is the rank of India in the World Competitiveness Index 2020?
    [A] 71st

    [B] 23rd
    [C] 43rd
    [D] 56th
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] 43rd

Previous 6 Month’s Important Books and Authors Current Affairs PDF (January-June 2020)

  1. Who authored the book titled ‘Lockdown Liaisons’?
    [A] Sudha Murthy
    [B] Arundhati Roy
    [C] Anita Desai
    [D] Shobhaa De
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Shobhaa De
    Explanation: Writer and Columnist Shobhaa De’s new collection of stories titled “Lockdown Liaisons” a book reflecting the impacts of COVID-19 on human lives published by Simon & Schuster India and released on May 30, 2020.
  2. Who authored the book titled ‘Klara and the Sun’?
    [A] Kazuo Ishiguro

    [B] Bob Dylan
    [C] Alice Munro
    [D] Peter Handke
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Kazuo Ishiguro
    Explanation: Nobel Prize winner (2017) Kazuo Ishiguro (Japan-born British author) will release his new novel ‘Klara and the Sun’ & will be published by Faber & Faber in the United Kingdom, Alfred A. Knopf in the United States and Knopf in Canada on March 2, 202[A] This is the first novel by him since he was awarded the Nobel Prize in Literature.
  3. Who authored the novel titled ‘A Burning’?
    [A] Mirza Waheed

    [B] Nikita Lalwani
    [C] Sujatha Gidla
    [D] Megha Majumdar
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Megha Majumdar
    Explanation: The Penguin Hamish Hamilton released the “A Burning”, debut novel of Megha Majumdar. The 32-year-old New York’s writer who was born and raised in Kolkata. The book is about the lives of three characters, Tommy Orange, Yaa Gyasi, and Jhumpa Lahiri who want to rise to the middle class, to political power, to gain fame in the film industry and how their lives changed in Indian society.
  4. Who authored the book titled “The Family and The Nation” along with Acharya Mahapragya?
    [A] VP Singh

    [B] Manmohan Singh
    [C] Pranab Mukherjee
    [D] APJ Abdul Kalam
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] APJ Abdul Kalam
    Explanation:
    The Prime Minister recently mentioned one of his books – “The Family and The Nation” which was written by Acharya Mahapragya along with Dr. APJ Abdul Kalam.
  5. Who authored the book titled” Legend of Suheldev: The King Who Saved India”?
    [A] Durjoy Datta

    [B] Kiran Desai
    [C] Amish Tripathi
    [D] Vinit Goenka
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Amish Tripathi
    Explanation: Best-selling author and the Director of Nehru Centre, London(since 2019) Amish Tripathi released his fiction book,”Legend of Suheldev: The King Who Saved India”. The book is published by Westland Publications Pvt Ltd. His 1st book is ‘The Immortals of Meluha’, which is also the 1st book of Shiva Trilogy.
  6. Who is the author of the book “The Dry Fasting Miracle: From Deprive to Thrive?”
    [A] Rujuta Diwekar

    [B] Pooja Makhija
    [C] Vishal Gondal
    [D] Luke Coutinho
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Luke Coutinho

  7. Who is the author of the book Naoroji: Pioneer of Indian Nationalism?
    [A] Dinyar Patel

    [B] Chitra Divakaruni
    [C] Ranjit Kaur
    [D] Namrata Verghese
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Dinyar Patel
  8. Who is the author of the book ‘Legend of Suheldev: The King Who Saved India?”
    [A] Amish Tripathi

    [B] Arvind Parashar
    [C] Ajay Pandey
    [D] Chetan Bhagat
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Amish Tripathi

Last Six Month’s Important Indian Economy Current Affairs 2020

  1. What will be the contraction in India’s GDP in 2020 as per the estimation of Moody’s?
    [A] 4%

    [B] [D]4%
    [C] [C]1%
    [D] 5%
    Correct Answer
    Correct Answer– [C]1%
    Explanation:
    According to the Moody’s Global Macro Outlook report for June 2020, there will be a contraction of [C]1 % in India’s gross domestic product (GDP) in 2020 & expects a change in geographical conditions in Asia due to tensions at the border between India and China.
  2. Which is the only G20 country that will record growth in economy in 2020, as per Moody’s?
    [A] South Korea
    [B] Japan
    [C] Saudi Arabia
    [D] China
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] China
    Explanation: On a larger scale, in this report, it has been said about the economy of the G20 (Group of 20) countries for 2020 that a contraction of [D]6 % will be seen. But, in 2021, these economies will grow at a rate of 5.2 %. China will be the only G-20 country to record growth in 2020 with a growth rate of 1 % and 7.1 % in 2021 thereafter.
  3. What will be India’s GDP in FY21 as per India Ratings and Research (Ind-Ra)?
    [A] -[C]1%

    [B] -[D]7%
    [C] -[C]9%
    [D] -5.3%
    Correct Answer
    Correct Answer–[D] -5.3%
    Explanation: In accordance with the India Ratings and Research (Ind-Ra), India’s Gross Domestic Product (GDP) is likely to shrink by 5.3% in FY20-21, the lowest GDP growth in the Indian history. It will contract in each quarter in FY21 (April 2020 to March 202[A]. For FY21-22, it is expected that GDP growth would bounce back in the range of 5-6%.
  4. India is the 12th largest holder of US government securities at the end of April 2020. Which country is the largest holder of US gov securities as per US Treasury Department?
    [A] the UK

    [B] Ireland
    [C] China
    [D] Japan
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Japan
  5. What will be the GDP of India in 2020 as per the estimation of the International Monetary Fund (IMF)?
    [A] -[D]9%
    [B] -5.3%
    [C] -[C]2%
    [D] -[D]5%
    Correct Answer
    Correct Answer – [D]5%
    Explanation: The International Monetary Fund (IMF) in the June 2020 update “A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery” of its flagship World Economic Outlook (WEO), has predicted that the Indian economy will have a big [D]5 % contraction in 2020 and it will come down to a historic low. At the same time, the IMF has reported a global growth rate of negative [D]9 % in 2020, which is [A]9 % points lower than the estimate made in April 2020 World Economic Outlook (WEO) forecast. For 2021, the growth rate is expected to be 5.4 %.
  6. Which company is going to acquire a 9.9% stake in Jio Platforms via Jaadhu Holdings LLC?
    [A] Amazon

    [B] Facebook
    [C] Intel
    [D] Google
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Facebook
  7. According to Mercer’s ‘2020 Cost of Living Survey’, which is the most expensive city in India for expatriates in terms of cost of living?
    [A] New Delhi

    [B] Chennai
    [C] Bengaluru
    [D] Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Mumbai

Science and Technology Current Affairs of Previous 6 Month 2020

  1. Find the 1st private company which has sent astronauts into space.
    [A] AirLaunch
    [B]  SpaceX
    [C]  KinetX
    [D]  Blue Origin
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] SpaceX
    Explanation: Billionaire entrepreneur Elon Musk’s SpaceX became the first private company to launch two astronauts in space aboard its Crew Dragon spacecraft. The milestone flight marked the first time that American astronauts have flown from US soil since NASA’s space shuttle program ended in 201[A] NASA astronauts Robert Behnken and Douglas Hurley docked the SpaceX with the International Space Station(ISS) on 31st May 2020.
  2. Which among the following is the world’s oldest known land animal as per a research published in the journal Historical Biology?
    [A] Kampecaris obanensis

    [B] Aldabrachelys gigantean
    [C] Sebastes aleutianus
    [D] Somniosus microcephalus
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Kampecaris obanensis
    Explanation: According to the research published in the journal Historical Biology, fossilized millipede-like Silurian Period creature called Kampecaris obanensis (approximately 450 million years old) is unearthed on the island of Kerrera in the Scottish Inner Hebrides(Scotland), which is likely to be the world’s oldest-known land animal.
  3. Which is the first airport in India to deploy a tech-enabled smart automatic irrigation system (SAIS)?
    [A] Devi Ahilya Bai Holkar Airport

    [B] Kempegowda International Airport
    [C] Chandrapur Greenfield Airport
    [D] Kushok Bakula Rimpochee Airport
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Kempegowda International Airport
  4. The last Satellite of BeiDou Navigation Satellite System (BDS) was launched recently. The BDS belongs to which country?
    [A] Japan

    [B] China
    [C] Tibet
    [D] South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] China
    Explanation: China has successfully launched the last Satellite of its BeiDou Navigation Satellite System (BDS), which is a rival for the Global Positioning System (GPS) of the US, to become a major space power. The satellite was launched from the Xichang Satellite Launch Center in Sichuan Province.
  5. Google has launched which app that will help people maintain distance in real life using augmented reality?
    [A] Nodar

    [B] Radar
    [C] Sodar
    [D] Modar
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Sodar
  6. SpaceX’s which spacecraft with two NASA astronauts has been successfully docked with the International Space Station?
    [A] Falcon 9

    [B] Dragon
    [C] Starship
    [D] Arabsat
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Dragon
  7. Which has become the first construction sector to go fully digital in India?
    [A] Larsen & Toubro

    [B] Reliance Infrastructure Limited
    [C] Hindustan Construction Company
    [D] National Highway Authority of India
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] National Highway Authority of India

Sports Current Affairs of 2020

  1. According to a poll conducted on social media by Wisden India, who is the greatest Indian batsman in Test cricket in the last 50 years?
    [A] Rahul Dravid

    [B] Sachin Tendulkar
    [C] Sunil Gavaskar
    [D] Virat Kohli
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Rahul Dravid
  2. Who is the only cricket player featured in Forbes’ top 100 highest-paid athletes of 2020 (list topped by Roger Federer)?
    [A] MS Dhoni
    [B]  Chris Gayle
    [C]  Virat Kohli
    [D]  Rohit Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Virat Kohli
    Explanation: Kohli ranked 66 with Forbes Magazine estimated earnings of around 26 million USD (24 million from endorsements and 2 million from salary/winnings). Tennis player Roger Federer Tops the list for the first time with estimated earnings 106.3 million USD. Cristiano Ronaldo stands 2nd with the estimated value of 105 million USD & Lionel Messi dropped to 3rd rank in 2020 with 104 million USD.
  3. Rani Rampal, who is in news recently is associated with which sport?
    [A] Hockey

    [B] Cricket
    [C] Badminton
    [D] Tennis
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Hockey
    Explanation: Hockey India nominated national women’s team captain Rani Rampal for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna Award while Vandana Kataria, Monika, and Harmanpreet Singh were recommended for the Arjuna Award.
  4. Which country is going to host the 2022 FIFA World Cup?
    [A] Qatar

    [B] UAE
    [C] Kuwait
    [D] Iran
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Qatar
    Explanation: Qatar is set to inaugurate a third football stadium completed for the 2022 FIFA World Cup.
  5. K Sanjita Chanu who is in news recently is associated with which sport?
    [A] Wrestling

    [B] Golf
    [C] Archery
    [D] Weightlifting
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Weightlifting
    Explanation: International Weightlifting Federation (IWF) has cleared India’s K Sanjita Chanu of anti-doping violation over charges brought up in November 2017 citing “non-conformities” in the handling of her sample.
  6. The 4th edition of Asian youth para games is going to be held in which country in December 2021?
    [A] China

    [B] Nepal
    [C] Japan
    [D] Bahrain
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Bahrain
  7. Who has become the 1st female president of Marylebone Cricket Club (MCC) in 233-years (with effect from October 1, 202[A]?
    [A] Heather Knight

    [B] Kate Cross
    [C] Clare Connor
    [D] Georgia Elwiss
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Clare Connor
    Explanation: Former England Women Cricket Captain Clare Connor(43-year-old), an all-rounder, becomes the 1st female president of Marylebone Cricket Club(MCC) in 233 years. Her tenure will begin on October 1, 2021, and will end on September 30, 202[B] She will succeed Kumar Sangakkara.
  8. Who has become the world’s highest-paid athlete for 2020, according to the annual Forbes list?
    [A] Cristiano Ronaldo

    [B] Lionel Messi
    [C] Roger Federer
    [D] Neymar
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Roger Federer

  9. Which country has bagged the right to host the Women’s Asian Football Cup 2022?
    [A] Japan

    [B] Jordan
    [C] India
    [D] Australia
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] India

  10. Sanjita Chanu, who is in the news recently, is associated with which sports?
    [A] Boxing

    [B] Javelin Throw
    [C] Racing
    [D] Weightlifting
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Weightlifting

Important International Current Affairs of 2020

  1. What is the capital of Costa Rica?
    [A] Managua

    [B] Panama City
    [C] Rio
    [D] San José
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] San José
    Explanation: The capital and currency of Costa Rica are San José & Costa Rican colón respectively.
  2. Which country has signed an agreement with Italy to demarcate maritime boundaries?
    [A] Greece

    [B] Bosnia
    [C] Croatia
    [D] Turkey
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Greece
    Explanation: Greece and Italy have signed an agreement demarcating their maritime boundaries, amid tension in the Mediterranean region over rights to natural resources. The agreement signed on Tuesday in Athens tackled an issue that had been pending for 40 years.
  3. Which institute/university ranked top in the QS World University Rankings 2021?
    [A] Massachusetts Institute of Technology

    [B] Stanford University
    [C] Harvard University
    [D] California Institute of Technology
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Massachusetts Institute of Technology
    Explanation: QS (Quacquarelli Symonds) is a global education analyst that released the 17th edition of the QS World University Rankings 202[A] This year only 3 Indian Institutions were among the top two-hundred ranks 2 IIT’s and IISC. Globally, MIT (Massachusetts Institute of Technology), USA continues to be the number one for the 9th year in a row.
  4. Who has been elected as the President of 75th UN General Assembly (1st person from Turkey to become UNGA president)?
    [A] María Fernanda
    [B]  Tijjani Muhammad-Bande
    [C]  Peter Thomson
    [D]  Volkan Bozkir
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Volkan Bozkir
  5. What is the number of permanent countries present in UNSC?
    [A] 15

    [B] 7
    [C] 10
    [D] 5
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] 5
    Explanation: The Security Council is the only UN body that can make legally binding decisions like imposing sanctions and authorizing the use of force. This 15-member council has 5 permanent veto-wielding members and 10 non-permanent members. Permanent members– China, France, the Russian Federation, the United Kingdom, and the United States.
  6. A cyclonic storm Nisarga has developed off the eastern coast of India. Which country has proposed the name Nisarga?
    [A] India

    [B] Bangladesh
    [C] Indonesia
    [D] Vietnam
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Bangladesh
  7. Which among the following countries is not a part of the G7 group?
    [A] South Korea

    [B] France
    [C] Germany
    [D] Italy
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] South Korea
    Explanation: The seven major countries: Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom and the United States.
  8. Name the Tropical Storm that is formed in the southern Gulf of Mexico?
    [A] Richard

    [B] Marco
    [C] Julian
    [D] Cristobal
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Cristobal
  9. New Zealand has declared itself free from “Coronavirus”. Who is the current Prime Minister of the country?
    [A] Mette Frederiksen

    [B] Jacinda Ardern
    [C] Sanna Marin
    [D] Katrín Jakobsdóttir
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Jacinda Ardern
  10. Tatmadaw, which is in the news recently, is the military of which country?
    [A] Laos

    [B] Myanmar
    [C] Thailand
    [D] Vietnam
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Myanmar
  11. Who will become the first Sikh woman to graduate from the United States Military Academy at West Point, New York?
    [A] Anmol Narang
    [B] Manjit Gill
    [C] Shay Grewal
    [D] Preet Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Anmol Narang
    Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Indian Affairs

  1. The world’s longest railway platform with dimensions of 1,400 meters length and 10 meters width is being built at which Railway station?
    [A] Hubballi

    [B] Howrah
    [C] Vijayawada
    [D] Cuttack
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Hubballi
  2. Which is the 1st Indian state to declare internet as a fundamental right?
    [A] Maharashtra

    [B] Goa
    [C] Tamil Nadu
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Kerala
    Explanation: Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan announced on an Rs.1500 crore Kerala Fiber Optic Network(K-FON) project executed by the association of Bharat Electronics Limited(BEL), RailTel Corporation (Public sector companies) and SRIT and LS Cables (Private sector companies) to provide free internet access for the poor by December 2020 and become the first state to declare the internet as a fundamental right of the citizen.
  3. Name the longest expressway of India, which is likely to be completed by 202[A] [A] Yamuna Expressway
    [B] Delhi–Meerut Expressway
    [C] Himalayan Expressway
    [D] Purvanchal Expressway
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Purvanchal Expressway
    Explanation: Purvanchal Expressway: India’s longest expressway –in Uttar Pradesh is likely to be completed by the end of the year. The foundation stone of the Purvanchal Expressway project was laid by Prime Minister Narendra Modi in Azamgarh, located in the state of Uttar Pradesh in July 2018.
  4. Which Indian state has the highest number of tiger populations in the country as per the National Tiger Conservation Authority (NTCA)?
    [A] Goa

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Maharashtra
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Madhya Pradesh
    Explanation: In accordance with the official data provided by National Tiger Conservation Authority (NTCA) as a reply to RTI (right to information) query, 750 tigers have died in the country in the last eight years i.e. between 2012 and 2019 due to poaching and other causes. The state of Madhya Pradesh has topped these figures with the highest causalities at 17[C] 38 were due to poaching, 94 natural deaths, 19 under scrutiny, six due to the unnatural causes, and 16 seizures. Notably, Madhya Pradesh has the highest number of 526 tigers in the country.
  5. India’s first dolphin observatory is planned to be launched in which state?
    [A] Odisha

    [B] Manipur
    [C] Bihar
    [D] Mizoram
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Bihar
    Explanation: The Bihar government is setting up India’s first observatory for the mammals in the Bhagalpur district. Construction at the Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary (VGDS) in the state’s Bhagalpur district is scheduled to be completed by early next year.
  6. Gairsain was declared as the summer capital of which state/UT?
    [A] Uttarakhand

    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Haryana
    [D] Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Uttarakhand
    Explanation: Uttarakhand Governor Baby Rani Maurya approved the declaration of Bhararisen(Gairsain) in Chamoli district as the state’s summer capital in compliance with the provisions of clause ([C] of Article 348 of the Constitution of India. Dehradun (the largest city) will remain the winter capital.
  7. Which company has won the world’s largest solar contract worth $6 billion recently?
    [A] Vestas India

    [B] Adani Green Energy Limited
    [C] Orient Green Power Ltd
    [D] Suzlon Energy Limited
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Adani Green Energy Limited
  8. Which state/UT government has renamed Environment ministry as ‘Environment and Climate change’ ministry in June 2020?
    [A] Maharashtra

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Haryana
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Maharashtra
    Explanation: On the occasion of World Environment Day (June 05, 2020), the Maharashtra cabinet chaired by its Chief Minister (CM) Uddhav Bal Thackeray has approved a proposal to rename the state’s Environment Ministry as ‘Environment and Climate Change Ministry’ with the aim to play an active role in climate change mitigation.
  9. Which is the most expensive Indian city as per the 26th Annual Cost of Living Survey 2020 released by Mercer (Hong Kong is the most expensive city in the world)?
    [A] New Delhi

    [B] Chennai
    [C] Mumbai
    [D] Bengaluru
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Mumbai
    Explanation: Mercer released its 26th Annual Cost of Living Survey 2020. From India, Mumbai city has been ranked 60th most expensive city globally and also 19th in Asia. Mumbai is the only Indian city ranked in the top 100. Hongkong tops the list globally. Hong Kong is the most expensive city in the world, followed by Ashgabat and Tokyo.
  10. The cabinet of which state has approved to give state anthem status to “Bande Utkala Janani” poem?
    [A] Bihar
    [B] Odisha
    [C] West Bengal
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Odisha
    Explanation: The Cabinet of Odisha chaired by Naveen Patnaik, the Chief Minister of Odisha approved the proposal to give the status of State anthem to “Bande Utkala Janani”, a poem written by Kantakabi Laxmikanta Mohapatra in 1912.
  11. Find the PSU which is 1st in the construction sector to become fully digital?
    [A] National Highway Authority of India

    [B] Hindustan Prefab Ltd
    [C] National Buildings Construction Corporation
    [D] National Project Construction Corporation Ltd
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] National Highway Authority of India
    Explanation: The National Highway Authority of India (NHAI) under the Ministry of Road Transport and Highways becomes the first Organisation in the Construction Sector to become fully digitalized utilizing the cloud and artificial intelligence-powered by the Data Lake, a Big Data Analytics Platform and Project Management software.
  12. Kempegowda International Airport is in which state?
    [A] Telangana

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Tamil Nadu
    [D] Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Karnataka
    Explanation: Kempegowda International Airport is an international airport serving Bengaluru, the capital of the Indian state of Karnataka.
  13. India’s first natural gas trading platform “Indian Gas Exchange (IGX)” was launched by Dharmendra Pradhan recently. Where is the HQ of IGX located?
    [A] Mumbai

    [B] Pune
    [C] Bengaluru
    [D] New Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] New Delhi
  14. India becomes the non-permanent member of UNSC for _____ term recently for the period of 2021-202[B] [A] 5th
    [B] 8th
    [C] 3rd
    [D] 7th
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] 8th
    Explanation: India was elected unopposed for the 8th term as a non-permanent member of the United Nations Security Council (UNSC) for two years (2021-2[B] starting January 2021 by gaining 184 votes in the 193-member General Assembly. Along with India, Mexico, Ireland and Norway were also elected. India was the only candidate for the lone seat from the Asia-Pacific category. India’s overall objective during this tenure in the UN Security Council will be the achievement of N.O.R.M.S: New Orientation for a Reformed Multilateral System.
  15. Name the company which has become India’s first to hit 11 trillion rupees’ market capitalization (on June 19, 2020).
    [A] Tata Consultancy Services
    [B] Infosys
    [C] ICICI Bank
    [D] Reliance Industries Ltd
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Reliance Industries Ltd
  16. Which state has launched ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’(Play little, Study little’) initiative for school children?
    [A] Assam

    [B] Tripura
    [C] Meghalaya
    [D] Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Tripura
  17. Which is the best-performing state (more than 50 lakh population) in controlling TB as per “India TB (Tuberculosis) Report 2020”?
    [A] Tamil Nadu

    [B] Telangana
    [C] Gujarat
    [D] Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Gujarat
  18. Which is India’s 1st airport to get an indigenously-developed Aviation Weather Monitoring System (AWMS)?
    [A] Biju Patnaik International Airport

    [B] Kempegowda International Airport
    [C] Netaji Subhash Chandra Bose International Airport
    [D] Chhatrapati Shivaji International Airport
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Kempegowda International Airport
    Explanation: Kempegowda International Airport, Bengaluru(KIAB/ BLR Airport) becomes the 1st airport in India to get an indigenously-developed Aviation Weather Monitoring System (AWMS) at both ends of the runway. AWMS is installed by Bangalore International Airport(BIAL). The technology is developed by Bengaluru-based CSIR-National Aerospace Laboratories (NAL).
  19. Prime Minister Narendra Modi has launched which video blogging competition to mark International Yoga Day?
    [A] My Life, My Yoga

    [B] Yoga, The Way to Life
    [C] Yoga An Old Science
    [D] Yoga And Mindfulness
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] My Life, My Yoga

  20. Prime Minister Narendra Modi has launched which technology platform to provide one stop solutions to MSMEs?
    [A] Achiever
    [B] Gain
    [C] Champions
    [D] Reach
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Champions
  21. Which state observed its formation day on June 2?
    [A] Telangana

    [B] Tamil Nadu
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Telangana
  22. Telangana chief minister K Chandrasekhar Rao has inaugurated the Markook pump house that pumps water into Kondapochamma Sagar reservoir under which project?
    [A] Ranga Reddy Lift Irrigation

    [B] Mission Bhagiratha
    [C] Mission Kakatiya
    [D] Kaleshwaram irrigation project
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Kaleshwaram irrigation project
  23. Which state has emerged the top state in the country in wheat procurement on support prices?
    [A] Punjab
    [B] Haryana
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Madhya Pradesh
  24. According to the Gujarat forest department, the Asiatic Lion population in Gir national park has increased by __% in the past five years?
    [A] 29%

    [B] 17%
    [C] 31%
    [D] 25%
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] 29%
  25. Uttarakhand forest department has opened the state’s biggest biodiversity park in which city?
    [A] Rishikesh
    [B] Haridwar
    [C] Dehradun
    [D] Haldwani
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Haldwani
  26. Which state has become the first state to get ISO for tribal hostels?
    [A] Jharkhand

    [B] Assam
    [C] Bihar
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Odisha
  27. Sabarimala Temple festival has been canceled by which state due to Covid-19?
    [A] Karnataka [B] Andhra Pradesh

    [C] Tamil Nadu
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Kerala
  28. Which state has renamed its Environment Ministry as Environment and Climate change ministry?
    [A] Uttar Pradesh
    [B] West Bengal
    [C] Maharashtra
    [D] Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Maharashtra
  29. Grand Anicut Dam (Kallanai), which is in the news recently, is situated in which state?
    [A] Andhra Pradesh

    [B] Kerala
    [C] Tamil Nadu
    [D] Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Tamil Nadu
  30. An ancient 500-year-old temple that remained submerged in which River in Odisha has been found?
    [A] Mahanadi

    [B] Subarnarekha
    [C] Brahmani
    [D] Bhargavi
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Mahanadi
  31. Union Minister Jitendra Singh has inaugurated two bridges Devika and Puneja at which place recently?
    [A] Uttarakhand
    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Ladakh
    [D] Himachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Jammu & Kashmir
  32. The National Green Tribunal has imposed an interim penalty of ₹10 lakh on which state government over pollution in the Kithiganahalli Lake?
    [A] Kerala

    [B] Karnataka
    [C] Tamil Nadu
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Karnataka
    Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020) | Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Important Days and Themes

  1. The World No Tobacco Day was observed every year on _______.
    [A] March 17

    [B] May 31
    [C] April 30
    [D] June 16
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] May 31
    Explanation: 31st May of Every year is celebrated as World No Tobacco Day created by the Member States of the World Health Organization(WHO) in 1987. The theme of World No Tobacco Day 2020 is “Protecting youth from industry manipulation and preventing them from tobacco and nicotine use”.
  2. The World Environment Day (WED) was observed every year on June 5. What is the theme for WED 2020?
    [A] “Air pollution”
    [B]  “Beat Plastic Pollution”
    [C]  “Connecting People with Nature”
    [D]  “Biodiversity”
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] “Biodiversity”
    Explanation: June 5th of every year is celebrated as the World Environment Day since 1974 in more than 100 countries. This is a United Nations flagship day to promote and encourage the involvement of the government, businesses, celebrities, and citizens to focus on environmental issues. The activities of World Environment Day 2020 will be hosted by Colombia in partnership with Germany. The theme of World Environment Day 2020 is “Biodiversity”.
  3. The Theme for world day against child labor 2020 is “COVID-19: Protect children from child labor, now more than ever”. When was the day observed annually?
    [A] June 12

    [B] June 15
    [C] June 19
    [D] June 2
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] June 12
  4. The world refugee day (WRD) was observed annually on June 20. What is the theme for WRD 2020?
    [A] “Step with Refugees”

    [B] “We stand together with refugees”
    [C] “Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees”
    [D] “Every Action Counts”
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] “Every Action Counts”
  5. The UN’s theme for International Yoga Day (IYD) 2020 is “Yoga for Health – Yoga at Home”. When was IYD celebrated annually?
    [A] June 21

    [B] June 20
    [C] June 22
    [D] June 19
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] June 21
    Explanation: 21st June 2020 marks the 6th annual United Nations (UN) International Day of Yoga (IDY) to raise awareness about the benefits of practicing yoga and to educate the public on the importance of choosing a healthy lifestyle to achieve good health. The first IDY was celebrated on 21st June 2015. UN declared IDY 2020 theme as “Yoga for Health – Yoga at Home”.
  6. When was International Olympic Day 2020 celebrated annually?
    [A] August 21

    [B] July 19
    [C] May 16
    [D] June 23
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] June 23
  7. The United Nations Public Service Day was observed annually on ________.
    [A] June 22

    [B] June 24
    [C] June 23
    [D] June 21
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] June 23
  8. When World Day against Child Labour 2020 was observed?
    [A] 11 June

    [B] 12 June
    [C] 10 June
    [D] 9 June
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] 12 June
    Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020) | Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Obituaries

  1. Wajid Khan who passed away recently is a renowned _______.
    [A] Lawyer

    [B] Architect
    [C] Stunt man
    [D] Music Director
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Music Director
  2. Vasant Raiji who is in news recently is associated with which sport?
    [A] Football

    [B] Hockey
    [C] Baseball
    [D] Cricket
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Cricket
    Explanation: India’s oldest first-class cricketer Vasant Raiji, a right-handed batsman passed away at 100 due to old-age at his residence in Walkeshwar in South Mumbai. He was born on January 26, 1920, in Vadodara (Baroda), Gujarat.
  3. Ved Prakash Marwah who passed away recently is a former governor of which state?
    [A] Mizoram

    [B] Manipur
    [C] Jharkhand
    [D] All [A], [B] and [C]
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] All the [A], [B] and [C]
    Explanation: Former Delhi police commissioner and former Governor of Mizoram, Manipur, and Jharkhand, Ved Prakash Marwah, IPS, passed away at the age of 87 in a private hospital in Mapusa town in North Goa where he was admitted three weeks ago due to a fall. He was born on 15th September 1934 in Peshawar, British India.
  4. Sushant Singh Rajput who is in news recently is a renowned _______.
    [A] Freedom Fighter

    [B] Lawyer
    [C] Politician
    [D] Actor
    Correct Answer
    Correct Answer– 5) Actor
    Explanation: Sushant Singh Rajput, 34-year-old actor committed suicide & found dead at his home in Bandra, Mumbai. He was born on 16th January 1986 in Patna, Bihar. He promoted the Women Entrepreneurship Platform of NITI Aayog which was launched on 8th March 2018. He acted as M.S Dhoni in “MS Dhoni: The Untold Story” in 2016.
  5. Vidyaben Shah, who passed away recently is a Padma Shri recipient (199[B] in which field?
    [A] Science & Engineering

    [B] Medicine
    [C] Sports
    [D] Social Work
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Social Work
    Explanation: Padma Shri awardee & National Awardee, Freedom fighter & Social worker, Vidyaben Shah passed away around the age of 97 in her residence in New Delhi. She established India’s 1st Bal Bhavan in Rajkot in the 1940s. She was born on November 7, 1922, in Gujarat. She has won the Padma Shri award in 1992 for her long tenure of social and economic welfare work.
  6. Vishwa Bandhu Gupta (popularly known as Balloon man) who passed away in June 2020 is a renowned _______.
    [A] Politician

    [B] Journalist
    [C] Doctor
    [D] Both [A] and [B]
    Correct Answer
    Correct Answer–[D] Both [A] and [B]
    Explanation: Former MP and a veteran journalist Vishwa Bandhu Gupta, who was nicknamed as Balloon Man around the age of 93 he passed away in Delhi. He was born in Bhingar, Bombay Province, British India.
    Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020) | Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Miscellaneous Current Affairs of June 2020

  1. A team of Archaeological Survey of India (ASI) has discovered an 1100-year-old monolithic sandstone Shiva lingam in which country (recently)?
    [A] Vietnam

    [B] Cambodia
    [C] Laos
    [D] Myanmar
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Vietnam
    Explanation: A 4-member team of Archaeological Survey of India (ASI) has discovered an 1100-year-old monolithic sandstone Shiva lingam, a representation of the Hindu deity Shiva, at the Cham Temple Complex located in My Son Sanctuary of Quang Nam Province, Vietnam.
  2. Chilika lake is located in which state?
    [A] Jharkhand

    [B] Bihar
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Odisha
    Explanation: Chilika Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda, and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km.
  3. Name the world’s largest contact tracing app.
    [A] TheWire

    [B] Aarogya Setu
    [C] GoBack
    [D] Digicontact
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Aarogya Setu
    Explanation: According to Health Minister Dr. Harsh Vardhan, Aarogya Setu has become the world’s largest contact tracing app reaching over 11 crores 40 lakh people in 40 days. The app was made as an open source recently.
  4. Who is the current chairperson of the National Tiger Conservation Authority (NTCA)?
    [A] Prakash Javadekar

    [B] Pralhad Joshi
    [C] Nitin Gadkari
    [D] Smriti Irani
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Prakash Javadekar
    Explanation: The National Tiger Conservation Authority (NTCA) was established in December 2005. Environment Minister is the Chairman of the NTCA. The present Environment minister is Prakash Javadekar.
  5. Who is the president of the Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)?
    [A] Finance Minister

    [B] Prime Minister
    [C] Science Minister
    [D] Home Minister
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Prime Minister
  6. Name the company which has launched the ‘Sodar’ app to help people maintain social distancing.
    [A] IBM

    [B] Microsoft
    [C] Facebook
    [D] Google
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Google
  7. Who becomes the 1st ever woman to reach the deepest point of the ocean, the Challenger Deep?
    [A] Nancy Roman

    [B] Christina Koch
    [C] Peggy Whitson
    [D] Kathy Sullivan
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Kathy Sullivan
    Explanation: The 68-year-old Kathy Sullivan, Former NASA astronaut, and Oceanographer became the first woman to reach the Challenger Deep, the deepest point in the ocean. She is the 1st human to reach both the space and the deepest point of the ocean.
  8. Which among the following was known as Asia’s version of Noble prize?
    [A] Pulitzer awards

    [B] BAFTA awards
    [C] WOW Awards
    [D] Ramon Magsaysay awards
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Ramon Magsaysay awards
    Explanation: A Philippine peace award has been canceled this year due to the coronavirus pandemic, marking only the third disruption in six decades for the annual prize regarded as an Asian Nobel. The Manila-based foundation that hands out the Ramon Magsaysay awards said recently it has no choice “with the COVID-19 pandemic practically immobilizing the world.”
    Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020) | Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)
  9. Mayur Nritya is the folk dance in which state?
    [A] Punjab

    [B] Haryana
    [C] Chhattisgarh
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Uttar Pradesh
  10. The river Vamsadhara originates in which state?
    [A] Jharkhand

    [B] Bihar
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Odisha
  11. Lonar Lake which is in news recently is located in which state?
    [A] Gujarat

    [B] Bihar
    [C] Maharashtra
    [D] West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Maharashtra
    Explanation: The color of water in Maharashtra’s Lonar lake, formed after a meteorite hit the Earth some 50,000 years ago, has changed to pink with experts attributing it to the salinity and presence of algae in the water body. It is India’s only crater lake. India has proposed this lake along with 9 other sites as sites of international importance under the Ramsar Convention.
  12. Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary is located at which Indian state?
    [A] Odisha

    [B] Assam
    [C] Maharashtra
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Bihar
  13. Raja Parba is the festival celebrated in which Indian state/UT?
    [A] Jharkhand

    [B] Odisha
    [C] Jammu & Kashmir
    [D] Ladakh
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Odisha
    Explanation: Raja Parba of Odisha is a three-day festival during mid-June (preferably starts from 14th June and ends on 16th June) marking the beginning of monsoon. On this day people celebrate menstruation and womanhood, based on the belief that mother earth menstruates for three days which is considered as a sign of fertility.
  14. Kanha National Park is located in which state?
    [A] Gujarat

    [B] Tamil Nadu
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Jammu & Kashmir
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Madhya Pradesh
  15. Grand Anicut dam is located in which state?
    [A] Karnataka

    [B] Tamil Nadu
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Tamil Nadu
  16. Jim Corbett national park is located in which state?
    [A] Assam

    [B] West Bengal
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Uttarakhand
  17. Kalinga Stadium is located in which state?
    [A] Jharkhand

    [B] Odisha
    [C] Jammu & Kashmir
    [D] Ladakh
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Odisha
    Explanation: The Kalinga Stadium is a multi-purpose International stadium in Bhubaneswar, Odisha, India.
  18. Where is the HQ of the United Nations World Food Programme located?
    [A] Geneva

    [B] Paris
    [C] Vienna
    [D] Rome
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Rome
    Explanation: The HQ of the United Nations World Food Programme located in Rome, Italy.
  19. What is the rank of Mukesh Ambani in the world’s richest person list as per the Bloomberg Billionaires Index?
    [A] 11

    [B] 8
    [C] 9
    [D] 7
    Correct Answer
    Correct Answer–[C] 9
    Explanation: The net worth of Mukesh Ambani, the chairman has jumped to $64.5 billion, making him the only Asian tycoon in the exclusive club of the world’s top 10 richest people, according to the Bloomberg Billionaires Index. He overtook Larry Ellison of Oracle Corp. and France’s Francoise Bettencourt Meyers, the wealthiest woman, to reach the No. 9 spot.
  20. Kithiganahalli Lake is located in which state?
    [A] Tamil Nadu

    [B] Karnataka
    [C] Telangana
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Karnataka
  21. Where is the HQ of Credit rating agency Moody’s located?
    [A] Geneva
    [B] Beijing
    [C] Tokyo
    [D] New York
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] New York
    Explanation: Moody’s Corporation, often referred to as Moody’s, is an American business and financial services company. HQ – New York, US.
  22. ‘NAVIC’ is the navigation system of which country?
    [A] China

    [B] Russia
    [C] India
    [D] United Nations
    Correct Answer
    Correct Answer–[C] India
    Explanation: India has built its navigation system, the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) or NAVIC.
  23. Name the company which has launched ‘FabiFlu’ the first oral favipiravir-approved medication in India for the treatment of COVID-19.
    [A] Cadila Pharmaceuticals Limited

    [B] Glenmark Pharma Limited
    [C] Sun Pharmaceutical Industries Limited
    [D] Cipla Limited
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Glenmark Pharma Limited
    Explanation: Drug firm Glenmark Pharmaceuticals on Saturday said it has launched antiviral drug Favipiravir, under the brand name FabiFlu, for the treatment of patients with mild to moderate Covid-19 at a price of about Rs 103 per tablet. FabiFlu is the first oral favipiravir-approved medication in India for the treatment of COVID-19.
    Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020) | Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)
  24. Rath Yatra of Jagannath temple, the World’s largest chariot festival held at which state?
    [A] Punjab

    [B] Assam
    [C] Haryana
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Odisha
  25. In which state Mount Abu Wildlife Sanctuary is located?
    [A] Gujarat

    [B] Rajasthan
    [C] West Bengal
    [D] Jharkhand
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Rajasthan
    Explanation: Mount Abu Wildlife Sanctuary is located in one of the oldest mountain ranges of India, the Aravalli range. It was declared a wildlife sanctuary in 1980.Mount Abu is one of nine Ecological Sensitive areas (ESAs) situated in the state of Rajasthan.
  26. Who among the following was named as ambassadors for the 45th edition of Toronto International Film Festival (TIFF) 2020?
    [A] Priyanka Chopra

    [B] Deepika Padukone
    [C] Anurag Kashyap
    [D] Both [A] and [C]
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Both [A] and [C]
  27. Ambubachi Mela is the annual Hindu mela held at which state?
    [A] Tamil Nadu

    [B] Kerala
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Assam
  28. The ‘Friendship Peak’ on the PirPanjal range is located in which state?
    [A] Jammu & Kashmir

    [B] Meghalaya
    [C] Himachal Pradesh
    [D] Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Himachal Pradesh
  29. Which is the world’s highest saltwater lake?
    [A] the Great Salt Lake

    [B] Baikal Lake
    [C] Erie Lake
    [D] Pangong Lake
    Correct Answer
    Correct Answer–[D] Pangong Lake
    Explanation: Pangong Lake (which is in news recently due to India-China face-off) lies cradled between India (at Ladakh) and China is situated at an altitude of almost 4,350m above sea level, this blue water body is the world’s highest saltwater lake.
  30. Shyok river is located in which state/UT?
    [A] Arunachal Pradesh

    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Manipur
    [D] Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Jammu & Kashmir
  31. The Union cabinet has recently declared the Kushinagar airport as an International airport. The Kushinagar airport is located in which state?
    [A] Tamil Nadu

    [B] Kerala
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Uttar Pradesh
    Explanation: The Union Cabinet has given its assent for the declaration of the airport in Uttar Pradesh’s (UP) Kushinagar as an international airport. The reason behind this move is to provide improved connectivity to Kushinagar, an important Buddhist pilgrimage site, located in the north-eastern part of UP. The town has pilgrimage sites in Lumbini, Shravasti, Kapilvastu nearby it. A little farther, it has sites in Sarnath and Gaya. It is to be noted that Gautama Buddha attained Mahaparinirvana after his death at Kushinagar. A 3-km-long runway strip has already been made. Now, even a big aircraft of Airbus can land at the airport.
  32. ‘NIKSAY’ is the patient management system for control of which disease?
    [A] Malaria
    [B] Tuberculosis
    [C] Cholera
    [D] Dengue
    Correct Answer
    Correct Answer– [B] Tuberculosis
    Explanation: NI-KSHAY-(Ni=End, Kshay=TB), a web-enabled patient management system for TB control under the NTEP is developed and maintained by the CTD in collaboration with the National Informatics Centre (NIC), and the World Health Organization (WHO) Country Office for India.
  33. Who has been roped in by the United Nations Children’s Fund (UNICEF) to spread awareness about menstrual hygiene?
    [A] Manushi Chhillar
    [B] Priyanka Chopra
    [C] Sushmita Sen
    [D] Deepika Padukone
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Manushi Chhillar
  34. What is the name of the person who is the Voice behind COVID-19 Caller Tune in Hindi?
    [A] Jasleen Bhalla

    [B] Richa Nigam
    [C] Soniya Nair
    [D] Akansha Sachdev
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Jasleen Bhalla
  35. In which state Dehing Patkai Wildlife Sanctuary is situated?
    [A] Manipur

    [B] Nagaland
    [C] Mizoram
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer– [D] Assam
  36. Tillari Conservation Reserve, which is in the news recently, is located in which state?
    [A] Rajasthan

    [B] Chhattisgarh
    [C] Maharashtra
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer– [C] Maharashtra
  37. Dr. Syama Prasad Mukherjee was the founder of which political party?
    [A] Bhartiya Jan Sangh

    [B] Ajeya Bharat Party
    [C] Janata Dal
    [D] Bahujan Samaj Party
    Correct Answer
    Correct Answer– [A] Bhartiya Jan Sangh

Now, those who have asked for the single PDF file, click on the link below to Download last six month’s important Current Affairs

Read More:

Sharing is caring and enable us to work even more dedicated

Sources: The Hindu, Press Information Bureau, Anandabazaar Patrika

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020) | Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2020)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × four =