English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019

6
English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019
English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019
Share

English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019

Here are the most important English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019

English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019 PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019 PDF e-book downlink is provided at the end of the post. 

English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019 

  1. International Day of Families is observed on the ________ every year.
    A. 13th May

    B. 15th May
    C. 17th May
    D. 18th May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 15th May
    Explanation: This year’s theme for IDF 2019 is ‘Families and Climate Action: Focus on SDG 13’. The main event will take place at the UN Headquarters in New York. Its symbol comprises of a solid green circle with a red image besides schematic drawing elements of a house and a heart.
  2. ITC Ltd, recently named ___________, as its chairman.
    A. Sanjiv Puri

    B. Himanshu Khatri
    C. Rihana Munjal
    D. Ansh Verma
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sanjiv Puri 
    Explanation: Sanjeev Puri will take over the legacy of Y.C. Deveshwar. Y.C. Deveshwar was the company’s longest serving chairman who died recently. Puri joined ITC in 1986. He is expected to take forward the task of further diversifying the business of company.
  3. Who became the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA)?
    A. Hina Jaiswal

    B. Aarohi Pandit
    C. Keithair Misquitta
    D. Reeta Swarup
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Aarohi Pandit
    Explanation: She achieved the feat around midnight Monday-Tuesday (May 13-14). She is an ardent fan of Amelia Earheart. It is worth mentioning that Amelia became the world’s first woman to make a solo transatlantic flight in a bigger aircraft, 87 years ago.
  4. Who has been appointed as the Chairperson of the News Broadcasting Standards Authority (NBSA)?
    A. K. Sikri

    B. R.V. Raveendran
    C. Rajat Sharma
    D. Sudhir Chaudhary
    Correct Answer
    Correct Answer – A. A.K. Sikri
    Explanation: Justice Sikri will succeed Justice R.V. Raveendran whose term will end on May 25. News Broadcasting Standards Authority (NBSA) regulates the 24×7 news channels.
  5. Union government recently extended the ban on the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) for another ________.
    A. 3 years

    B. 5 years
    C. 10 years
    D. 20 years
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 5 years
    Explanation: It is worth mentioning that the LTTE’s objective for a separate homeland for all Tamils threatened the sovereignty of India. The ban has been extended under the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967.
  6. Merchant service and UPI payments app BharatPe has recently roped in ________ as its brand ambassador.
    A. Aamir Khan

    B. Priyanka Chopra
    C. Salman Khan
    D. Shilpa Shetty
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Salman Khan
    Explanation: Now, the brand campaign headed by Khan will be focused towards educating the users about UPI payments. BharatPe offers merchants a single interface for all UPI apps. It has raised three financing rounds worth USD 17.5 million till date.
  7. India recently successfully conducted the flight test of ABHYAS – High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) from ______.
    A. Andhra Pradesh

    B. Odisha
    C. Karnataka
    D. Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Odisha
    Explanation: The trial was carried out by the DRDO. The configuration of ABHYAS is designed on an in-line small gas turbine engine. It uses indigenously developed MEMS based navigation system.
  8. According to the Geological Survey of India (GSI), which among the following has 35% of the total graphite reserves in India?
    A. Jharkhand

    B. Odisha
    C. Arunachal Pradesh
    D. Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Arunachal Pradesh
    Explanation: Graphite is one of the non-metal elements that is a good conductor of electricity. It is known as a dry lubricant for its greasy feel. It has many industrial uses, particularly for products that need very high heat.
  9. Public service broadcaster Doordarshan has begun selling merchandise on ______ to make viewers relive the nostalgia of the 80s and the 90s.
    A. Myntra

    B. Snapdeal
    C. Flipkart
    D. Amazon
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Amazon
    Explanation: Doordarshan’s souvenir store on Amazon will sell merchandise containing the tagline “I am in your DNA, I am your Doordarshan”. It is worth mentioning that in June 2018, Doordarshan had opened a brick-and-mortar souvenir store in New Delhi.
  10. Which among the following unveiled the maiden two-week long Yuvika -2019 for the students?
    A. NITI Aayog

    B. DRDO
    C. ISRO
    D. SEBI
    Correct Answer
    Correct Answer – C. ISRO
    Explanation: It’s primarily aimed at imparting basic knowledge on Space Technology, Space Science & Space Applications.
  11. Who reached the top of Mount Everest for a 24th time on May 15, creating a new record for the most summits of the world’s highest mountain?
    A. Hina Das

    B. Kami Rita
    C. Shruti Kumar
    D. Hema Pandya
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Kami Rita
    Explanation: Kami Rita Sherpa is a native of Thame village located in the shadow of Mount Everest. Rita reached the top of Mount Everest for a 24th time.
  12. Which among the following announced its partnership with the Indian Wheelchair Cricket Association as the team sponsor for Team India during the Asia Cup 2019?
    A. Vivo

    B. Amul
    C. Helo
    D. Bigo
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Helo
    Explanation: It is worth mentioning that the Wheelchair Cricket Association is affiliated to the Disabled Sporting Society. It has 16 state teams under it.
  13. Who is set to become the next World Anti-Doping Agency (WADA) president?
    A. Marcos Diaz

    B. Witold Banka
    C. Arjun Nagrath
    D. Imran Tahir
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Witold Banka
    Explanation: He is expected to be approved at WADA’s meetings in Poland. Reportedly, he’ll take over in 2020.
  14. Sri Rama Sagar Project, sometimes seen in the news, is located in which among the following states?
    A. Andhra Pradesh

    B. Telangana
    C. Maharashtra
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Telangana 
    Explanation: Pochampadu dam is also known as Sri Ram Sagar Project. It is a multipurpose dam structure across Godavari River. This dam is considered as a Lifeline for Telangana (especially for its Northern region).
  15. Who has joined Bajaj Group as Chief Communications and Brand officer recently?
    A. Neeta Ahuja

    B. Swati Bhattacharya
    C. Meena Bajwa
    D. Saloni Dutt
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Swati Bhattacharya
    Explanation: She is passionate about CSR besides being the Honorary Regional Director at CASI. Earlier, she was Vice President of Corporate Communications at General Motors India.
  16. World Drug Report, sometimes seen in the news, is published by ___________.
    A. WHO

    B. WEF
    C. UNODC
    D. IMF
    Correct Answer
    Correct Answer – C. UNODC 
    Explanation: It provides an annual overview of the major developments in drug markets. It includes the aspects ranging from production to trafficking, including development of new routes & modalities.
  17. Who has been recently re-appointed as Additional Solicitor General in the Supreme Court of India?
    A. Hemant Bajwa

    B. Ravi Mukherjee
    C. Atmaram Nadkarni
    D. Mehul Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Atmaram Nadkarni
    Explanation: Reportedly, he will serve with effect from May 10, 2019 until June 30, 2020. In 1986, he graduated in law. He went on to complete his Master’s in Bombay.
  18. National Dengue Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A. 12th May

    B. 16th May
    C. 20th May
    D. 22nd May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 16th May
    Explanation: It is caused by the bite of Aedes mosquito. It usually bites in daylight. The only way to prevent dengue is to prevent mosquito bites.
  19. To combat online extremism, India has decided to sign which among the following?
    A. Christchurch Call To Action

    B. MeToo Call To Action
    C. ISIS Call To Action
    D. Taliban Call To Action
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Christchurch Call To Action
    Explanation: The “Christchurch Call for Action” is a global pledge. It involves both governments and the private sector. It is worth mentioning that on March 15, four gunmen stormed 2 mosques in Christchurch, a city in New Zealand, and killed at least 49 people.
  20. Which among the following released “Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019–2021”?
    A. SEBI

    B. RBI
    C. Finance Ministry
    D. NABARD
    Correct Answer
    Correct Answer – B. RBI
    Explanation: Its core theme is ‘Empowering Exceptional (E)payment Experience’. The previous vision document covered the period 2016 to 2018.
  21. Who will be felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) for his/her support to promoting the cause of children’s rights?
    A. Priyanka Chopra

    B. Salman Khan
    C. Anil Kapoor
    D. Ranveer Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Anil Kapoor
    Explanation: The actor was the chief guest for the ‘Europe Day’ celebrations. This event highlighted how Europe has always been a favorite shooting destination for Indian filmmakers for many years.
  22. Which among the following is set to host Asian Cup 2023 after South Korea withdraw bid?
    A. India

    B. China
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. China
    Explanation: It is worth mentioning that China staged the tournament in 2004. Then, the hosts lost 3-1 to Japan in the Beijing final. Thailand and Indonesia had also previously expressed interest in hosting this.
  23. _________ marked the global celebration of the second edition of the International Day of Light.
    A. May 14

    B. May 16
    C. May 18
    D. May 20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 16
    Explanation: It provides an annual focal point for the continued appreciation of light. It is worth mentioning that the first idea for this day dates back to 2009 when John Dudley proposed the idea.
  24. International Day of Living Together in Peace, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. April 27

    B. May 16
    C. June 21
    D. July 11
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 16
    Explanation: The UN General Assembly, ( via resolution 72/130) declared May 16 the above mentioned day. This day aims to regularly mobilise the efforts of the international community to promote peace, inclusion, and solidarity.
  25. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in which among the following states?
    A. Karnataka

    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Kerala
    Explanation: This sanctuary is home to the Great Grizzled Squirrel of India. It got status of national wildlife sanctuary in the year 1984.
  26. World Hypertension Day is observed on _____ every year.
    A. May 16

    B. May 17
    C. May 18
    D. May 19
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 17
    Explanation: The theme of this year is Know Your Numbers. Reportedly, around 4 out of 10 adults worldwide have high blood pressure, but only 50% are aware of it.
  27. Which nation’s parliament has become the first in Asia to legalise same-sex marriage following a vote recently?
    A. India

    B. Saudi Arabia
    C. Taiwan
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Taiwan
    Explanation: In 2017, Taiwan’s constitutional court ruled that same-sex couples had the right to legally marry. It is worth mentioning that Taiwan has been a leader for gay rights. It usually hosts an annual gay pride parade in Taipei.
  28. North Eastern Council (NEC), sometimes seen in the news, was constituted under _________.
    A. NEC Act 1961

    B. NEC Act 1971
    C. NEC Act 1981
    D. NEC Act 1991
    Correct Answer
    Correct Answer – B. NEC Act 1971
    Explanation: NEC is the nodal agency for the economic & social development of the North Eastern Region. Its establishment marked the beginning of a new era of planned efforts for the region’s speedy development.
  29. Which Indian YouTuber has been named by Time magazine among its ‘Next Generation Leaders 2019’?
    A. Ajey Nagar

    B. Bhuvan Bam
    C. Amit Bhadana
    D. Sandeep Maheshwari
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ajey Nagar 
    Explanation: He is popularly known as ‘CarryMinati’. Hehas nearly 7 million subscribers for his YouTube channel. With his energetic presentation style, he’s now one of the most followed Indian YouTubers.
  30. Jet Airways CEO _______ has resigned with immediate effect.
    A. Ashok Kapoor

    B. Ravi Mehta
    C. Vinay Dube
    D. Sakshi Khanna
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Vinay Dube
    Explanation: It is worth mentioning that the airline seized operations temporarily around in April owing to an acute liquidity crisis. Earlier, Jet’s Deputy CEO and CFO Amit Agarwal had also resigned.
  31. Which among the following nations has approved the “Privileged Iqama” system which will offer a permanent residence scheme?
    A. Saudi Arabia

    B. India
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Saudi Arabia
    Explanation: As Saudi Arabia is trying to diversify the economy, the decision is aimed at attracting long-term investments.
  32. Which country is expected to pay 2.7 million euros in compensation in Greenpeace ship settlement?
    A. Russia

    B. India
    C. China
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Russia
    Explanation: It is worth mentioning that Russian commandos seized the Dutch-flagged ship in September 2013, besides detaining the Greenpeace activists and journalists on board.
  33. ________ launched an awareness campaign ‘Not all animals migrate by choice’ recently.
    A. NITI Aayog
    B. NGT
    C. WCCB
    D. SAARC
    Correct Answer
    Correct Answer – C. WCCB
    Explanation:
    Aiming at airports across India, the campaign was launched by Wildlife Crime Control Bureau of India & UN Environment. It aims to create awareness and garner the public support for the protection and conservation of wildlife.
  34. Which among the following approved setting up of a commission to look into the problem faced by farmers?
    A. Punjab

    B. Rajasthan
    C. UP
    D. Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Meghalaya 
    Explanation: Meghalaya approved the proposal made by the Agriculture Department. The proposal relates to setting up the Farmers’ Commission in line with the resolution passed at the ‘farmers’ parliament.
  35. The Indian Navy and _________ began a major bilateral naval exercise SIMBEX 19 recently.
    A. Senegal

    B. Sri Lanka
    C. Singapore
    D. Sudan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Singapore 
    Explanation: Singapore and India have developed defense ties. India and Singapore share robust military ties. Since its inception in 1993, SIMBEX has grown in tactical and operational complexity.
    English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019
  36. _______ is celebrated as World AIDS Vaccine Day, also known as HIV Vaccine Awareness Day.
    A. May 17

    B. May 18
    C. May 19
    D. May 20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 18
    Explanation: HIV infects cells of the immune system in the body leading to AIDS, which is a life-threating condition. Approximately 38 million people are suffering from HIV globally.
  37. Who has bagged the Best Child Actor award for Chippa at the 19th New York Indian Film Festival?
    A. Rahul Bose

    B. Sunny Pawar
    C. Hardik Mehta
    D. Nikhil Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Sunny Pawar
    Explanation: He hails from a slum in Kunchi Kurve Nagar in Mumbai. Sunny has also received a Special Mention Grand Jury Prize at the Asia Pacific Screen Awards.
  38. University Grants Commission (UGC) has directed varsities and higher educational institutions to observe _______ as Anti-Terrorism Day.
    A. May 15

    B. May 21
    C. May 24
    D. May 30
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 21
    Explanation: To wean the youth away from terrorism, UGC has directed the educational institutions so. The suggested activities include debates, discussions, symposium, pledge taking ceremony & screening of films.
  39. The theme for World Metrology Day 2019 is ______________________.
    A. The International System of Units – Fundamentally better

    B. The International System of Units – Sustainable Management
    C. The International System of Units – Strong Fundamentals
    D. The International System of Units – Recognition of Differences
    Correct Answer
    Correct Answer – A. The International System of Units – Fundamentally better
    Explanation: Indeed more widely, metrology plays a central role in scientific discovery and innovation. It improves the quality of life and in protecting the global environment.
  40. Which among the following trains has completed one lakh running kilometres without missing a single trip?
    A. Vande Bharat Express

    B. Rajdhani Express
    C. Duronto Express
    D. Gatimaan Express
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Vande Bharat Express
    Explanation: It is worth mentioning that Vande Bharat began its first commercial run from February 17. It will soon start replacing Shatabdi Express trains. The 16-coach train has two executive compartments with 52 seats each.
  41. Pakistan recently announced career diplomat Mueenul Haq as its new High Commissioner to _______.
    A. India

    B. Indonesia
    C. Saudi Arabia
    D. Iran
    Correct Answer
    Correct Answer – A. India
    Explanation: Haq was appointed after Sohail Mehmood left the High Commissioner’s post. Haq was Pakistan’s Ambassador to France. He also served as chief of the protocol before his appointment in Paris.
  42. Pakke Tiger Reserve, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    A. Meghalaya

    B. Arunachal Pradesh
    C. Assam
    D. Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Arunachal Pradesh 
    Explanation: India Biodiversity Award 2016 has been won by this reserve for its Hornbill Nest Adoption Programme. It falls in the East Kameng district.
  43. _______ has restricted Huawei’s access to its Android operating system and apps recently.
    A. Microsoft

    B. Google
    C. Twitter
    D. Facebook
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Google
    Explanation: Last week, US administration barred American companies from selling to Huawei without license. With this, Huawei will only be able to use the public version of Android. It won’t be able to access apps and services from Google.
  44. World Book of Records London adjudged ________ for being one of the most viewed stand-up comedians in India.
    A. Kapil Sharma

    B. Raju Srivastav
    C. Tanmay Bhat
    D. Kanan Gill
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kapil Sharma
    Explanation: He has won titles like Indian of the year and best actor in the past. He has been known for his efforts in promoting animal rights.
  45. India recently handed over a pair of Mi-24 helicopters to which among the following countries?
    A. Sri Lanka

    B. Maldives
    C. Afghanistan
    D. Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Afghanistan 
    Explanation: These helicopters shall boost the capability of the Afghan air force. It would enhance the effectiveness of the Afghan National Defence and Security Force. The Mi-24 is a large helicopter gunship.
  46. Which among the following states will revamp “Ujala Clinics” for adolescents?
    A. Karnataka

    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Rajasthan 
    Explanation: Ujala Clinics have been established at district hospitals & community health centres. It will appoint peer educators and for counselling of youngsters.
  47. Recently, the death anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi has been observed on _______.
    A. May 10

    B. May 14
    C. May 17
    D. May 21
    Correct Answer
    Correct Answer – D. May 21
    Explanation: Rajiv Gandhi was the harbinger of a generational change in the country. He was assassinated by LTTE on May 21, 1991 in Sriperumbudur (near Chennai).
  48. Name the Indian racing driver, who won 2019 Formula 3 championship in Barcelona-Catalunya.
    A. Narain Karthikeyan
    B. Arjun Maini
    C. Armaan Ebrahim
    D. Jehan Daruvala
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Jehan Daruvala
    Explanation: Mumbai based Indian racing driver Jehan Daruvala made his maiden victory in Race 2 during the 2019 FIA Formula 3 (F3) season in Barcelona-Catalunya. The Team Prema driver is the only Indian on the grid, completed on top after a dominant drive ahead of Juri Vips and Niko Kari. FIA F3 Championship was created by merging the erstwhile GP3 Championship and FIA F3 European Championship.
  49. Who has become the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket recently?
    A. Ellyse Perry

    B. Suzie Bates
    C. Sana Mir
    D. Mithali Raj
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sana Mir
    Explanation:
    A 33-year old, Pakistan’s off-spinner Sana Mir became the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket. She had taken her 147th wicket against South Africa, the 3rd ODI of the ongoing International Cricket Council (ICC) Women’s Championship in Benoni, South Africa.
  50. What is the name of the mission to the moon, that is set to be achieved by the National Aeronautics and Space Organization(NASA) in the year 2024?
    A. Artemis

    B. Voyager
    C. Pioneer
    D. Chandra
    (E) Juno
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Artemis
    Explanation:
    The US Space Agency announced that the National Aeronautics and Space Organization (NASA) is set for its Mission to Moon “Artemis” which is to be achieved by 2024. Earlier, its goal to achieve this feat was by 2028.
  51. Which country recently blocked all editions of Wikipedia?
    A. USA

    B. China
    C. Russia
    D. Canada
    Correct Answer
    Correct Answer – B. China
    Explanation:
    China blocked all the language editions of the online encyclopedia ‘Wikipedia’. China began the process of blocking language editions of Wikipedia in April 2019.
  52. Name the Indian Cricketer, who won the Lifetime Achievement Award in CEAT International Cricket Awards 2019.
    A. Anil Kumble

    B. Ajay Jadeja
    C. Mohinder Amarnath
    D. Gul Mohammad
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Mohinder Amarnath
    Explanation
    : On May 13, 2019, During the CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019, Indian skipper Virat Kohli has bagged the International Cricketer of the Year Award and Smriti Mandhana has won International Woman Cricketer of Year Award. The Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath who is the former Indian all-rounder and he was the member of the winning team of World Cup 1983.
  53. Who is the Director General of the World Trade Organisation (WTO)?
    A. Renato Ruggiero

    B. Mike Moore
    C. Roberto Azevedo
    D. Pascal Lamy
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Roberto Azevedo
    Explanation:
    India hosted a 2-day ministerial meeting of the World Trade Organisation (WTO) in which ministers from 16 developing nations and 6 least developed nations had participated to discuss major problems and challenges facing the multilateral trading system.
    English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019
  54. Which football club has won the Premier League title 2019 and became the first team to retain its title in last 10 years?
    A. Blackburn Rovers

    B. Leicester City
    C. Manchester United
    D. Manchester City
    Correct Answer
    Correct Answer– D. Manchester City
    Explanation:
    Recently, Manchester City defeated Brighton by 4-1 at the Amex Stadium, UK in Premier League title match. Manchester City became the first team to retain the title in last 10 years since Manchester United had done the same in 2009.
  55. Which country is developing the world’s largest optical telescope?
    A. China

    B. U.S.
    C. Russia
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer– D. India
    Explanation:
    India is playing a key role in the design and development of the world’s largest optical telescope—the Thirty Meter Telescope, or TMT, to be built at Mauna Kea in Hawaii. Construction of the telescope is expected to begin this year. Once commissioned in 2029-30, it will provide a bigger picture of the universe.
  56. Kami Rita Sherpa is famous for ___.
    A. Acting

    B. Sports
    C. Politics
    D. Mountaineering
    Correct Answer
    Correct Answer– D. Mountaineering
    Explanation:
    On May 15, 2019, 49-year-old Sherpa climber from Nepal, Kami Rita climbed Mt. Everest for the 23rd time. He successfully climbed the mountain from the Nepal side. Rita resides in Thame village of Solukhumbu district, Nepal. For the first time, he had scaled the mountain in the year 1994.In 2017, he became the third person to climb the highest peak for 21 times along with the record held by Apa Sherpa and Phurba Tashi Sherpa.
  57. Where was the Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) inaugurated recently?
    A. Karnataka

    B. Gujarat
    C. West Bengal
    D. Goa
    Correct Answer
    Correct Answer– C. West Bengal
    Explanation: The Chief of Naval Staff, Admiral Sunil Lanba inaugurated Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) at Diamond Harbour, near Kolkata. Vice Admiral Karambir Singh, the Flag Officer Commanding-in-Chief, Eastern Naval Command, has attended the inauguration. It selects both Permanent and Short Service Commission officers.
  58. In which city, India will be setting up its military space agency?
    A. Mumbai

    B.Chennai
    C.Bengaluru
    D.Pune
    Correct Answer
    Correct Answer– C.Bengaluru
    Explanation:
    Soon after it successfully carried out an anti-satellite test, India is setting up its military space agency headquartered at Bengaluru with the ace fighter pilot Air Vice Marshal SP Dharkar as its likely head.
  59. Name the Indian Coast Guard Ship (ICGS), that was decommissioned in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
    A. ICGS Rajdhwaj

    B. ICGS Samarth
    C. ICGS Samrat
    D. ICGS Vigraha
    Correct Answer
    Correct Answer– D. ICGS Vigraha
    Explanation:
    Indian Coast Guard Ship (ICGS) ‘Vigraha’ decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It is a frontline offshore patrol served for 29 years from 1990 to 2019. It was the seventh offshore patrol vessel built by the Mazagaon Dock Limited, Mumbai.
  60. Who won the 2019 Australian federal elections recently?
    A. Bob Katter
    B. Richard Di Natale
    C. Bill Shorten
    D. Scott Morrison
    Correct Answer
    Correct Answer– D. Scott Morrison
    Explanation:
    Australian PM Scott Morrison’s won federal elections over the opposition Bill Shorten. The polling was held for 151 seats in the House of Representatives

English Current Affairs GK MCQ 15-21 May 2019 PDF Download link below

Read more:

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here