Current Affairs PDF Download: September 2021

Here are the most important Monthly Current Affairs PDF Download: September 2021

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz and MCQ PDF for free

Here you can download 150+ Most Important Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: September 2021 in the English language is, completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: September 2021 will be beneficial for UPSC IAS, WBCS Prelims+ Mains 2020-21, Railway Recruitment Board Exams, IBPS PO Assistant, RRB NTPC, and other state PSC exams.

Current Affairs PDF Download: September 2021 download link is available at the end of the post.

Top Current Affairs of the Month: September 2021

AWARDS AND RECOGNITIONS

  • humanitarian organization from Yemen has been declared the winner of the 2021 UNHCR Nansen Refugee Award.
  • Shanti Swarup Bhatnagar Prize for science and technology 2021, were announced during the 80th foundation day of the Council for Scientific and Industrial Research (CSIR).
  • Brigadier SV Sarasvati, the Deputy Director-General of Military Nursing Service has been honored with the National Florence Nightingale Award 2020.
    • The National Florence Nightingale Award, the highest national distinction a nurse can achieve.
  • Bhanumati Gheewala to get National Florence Nightingale Award
  • National Institute of Open Schooling (NIOS), run by the education ministry, has bagged global recognition from UNESCO for its innovative approach towards education.
    • UNESCO headquarters: Paris, France; Head: Audrey Azoulay; Founded: 1945
  • Mathematician Anand Kumar was conferred with the Swami Brahmanand Award 2021 for his contribution in the field of education through his ‘Super 30’ initiative, which prepares underprivileged students for the IIT entrance exam.
  • Indian biologist Shailendra Singh has been awarded the Behler Turtle Conservation Award for bringing three critically endangered turtle conservation species back from the brink of extinction.
  • Mexican photographer Alejandro Prieto has emerged as the winner of the Bird Photographer of the Year (BPOTY) 2021.
  • Ramon Magsaysay Award 2021 names announced
    • The Ramon Magsaysay Award is Asia’s highest honor and is widely regarded as the region’s equivalent of the Nobel Prize.
  • List of awardees of Ramon Magsaysay Awards 2021:
    • Muhammad Amjad Saqib: A visionary who founded one of the largest microfinance institutions in Pakistan, servicing millions of families.
    • Firdausi Qadri: A Bangladeshi scientist who has been instrumental in discovering vaccines that have saved millions of lives.
    • Steven Muncy: A humanitarian who has been helping the displaced refugees of Southeast Asia rebuild their lives.
    • WatchDoc: A production house that ingeniously combines documentary filmmaking and alternative platforms to highlight underreported issues in Indonesia.
    • Roberto Ballon: A fisherman from Southern Philippines who has led a community in restoring their rich aquatic resources and their primary source of livelihood.
  • Odisha-born neurosurgeon Dr. Basant Kumar Misra has been conferred the prestigious American Association of Neurological Surgeons’ ‘International Lifetime Achievement Award in Neurosurgery’.

APPOINTMENTS

  • Vice Chief of the Indian Air Force Air Marshal, Vivek Ram Chaudharihas been appointed the next Chief of Air Staff.
    • Indian Airforce founded: 8 October 1932; Headquarters: New Delhi.
  • Dorje Angchuk, an Engineer in charge at the Indian Astronomical Observatory of the Indian Institute of Astrophysics (IIA) at Hanle in the Ladakh region, has been admitted as an Honorary Member of the International Astronomical Union (IAU).
    • Angchuk is the first and only Indian to bag the position in the prestigious body.
  • IRS officer JB Mohapatra was appointed as the chairman of the Central Board of Direct Taxes. His appointment was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC).
    • Central Board of Direct Taxes Headquarters: New Delhi.
  • Rajya Sabha Chairman, M Venkaiah Naidu has appointed Dr PPK Ramacharyulu, who is the secretary in the Rajya Sabha Secretariat since 2018, as the secretary-general.
  • The government has appointed Harsha Bhupendra Bangarias the new Managing Director (MD) of the Export-Import Bank of India (EXIM Bank).
  • Export-Import Bank of India Founded: 1 January 1982; Headquarters: Mumbai, Maharashtra.
  • Former IPS officer Iqbal Singh Lalpurahas have been appointed chairman of the National Commission for Minorities.
    • Mukhtar Abbas Naqvi is the Hon’ble Union Cabinet Minister for Minority Affairs.
  • The Comptroller and Auditor General (CAG) of India, GC Murmuwas elected as the chairman of the assembly of the Asian Organization of Supreme Audit Institutions (ASOSAI) for a period of three years from 2024 to 2027.
  • Global Deputy CTO of State Bank of India, Amit Saxenahas joined RBI Innovation Hub as the Chief Technology Officer (CTO). The Reserve Bank announced that it would set up Reserve Bank Innovation Hub (RBIH) to promote innovation across the financial sector by leveraging on technology and creating an environment that would facilitate and foster innovation.
  • Former Supreme Court judge, Justice (Retired) Indu Malhotra will be the new Ombudsman cum Ethics Officer of Delhi and Districts Cricket Association (DDCA) for a period of one year was made.
  • Nobel Peace Laureate Kailash Satyarthi has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as a Sustainable Development Goals (SDG) Advocate in the 76th UN General Assembly.
    • Guterres appointed Satyarthi, STEM activist Valentina Munoz Rabanal, Microsoft President Brad Smith, and K-pop superstars BLACKPINK as new SDG Advocates.
  • The chief marketing officer of United Breweries, Debabrata Mukherjee, was unanimously elected chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2021-2022.
  • Aveek Sarkar, the Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications, was re-elected Chairman of Press Trust of India (PTI), the country’s largest premier news agency.
    • PTI Headquarters location: New Delhi; Founded: 27 August 1947.
  • Lieutenant General Gurbirpal Singh has taken charge as the 34th Director-General of the National Cadet Corps (NCC).
  • NCC Founded: 16 April 1948; Headquarters: New Delhi.

NATIONAL CURRENT AFFAIRS

Supreme Court introduces FASTER system

  • Supreme Court of India has approved an electronic system named FASTER (Fast and Secured Transmission of Electronic Records).
  • The FASTER system will be used for transferring e-authenticated copies from courts to prisons.
  • 48th Chief Justice of India (CJI): Nuthalapati Venkata Ramana;
  • Supreme Court of India Established: 26 January 1950.

World’s largest Khadi National Flag hoisted in Leh, Ladakh

  • The world’s largest national flag, made up of Khadi cloth, has been installed in Leh, Ladakh, on the occasion of the 152nd birth anniversary of Mahatma Gandhi on October 02, 2021.
  • The Khadi national flag was inaugurated by Ladakh Lieutenant Governor RK Mathur.
  • The tricolour is 225-feet long and 150-feet wide. It weighs around 1,000 kg.

PM Modi to roll out National Digital Health Mission

  • Prime Minister Narendra Modi will announce the nationwide roll-out of the National Digital Health Mission (NDHM), which has been renamed as Pradhan Mantri Digital Health Mission (PM-DHM), on September 27.
  • Under this, a unique digital health ID will be provided to the people, which will contain all the health records of the person.

India becomes first Asian nation to launch ‘Plastics Pact’

  • The new platform ‘India Plastic Pact’ is a joint effort of the World-Wide Fund for Nature-India (WWF India)and the Confederation of Indian Industry (CII), and envisions to create a world where plastic is valued and does not pollute the environment.
  • The Pact targets the businesses to transition towards a circular economy for plastics by

Women and Child Development Minister inaugurates NUTRI GARDEN

  • The Union Minister for Women and Child Development, Smriti Zubin Irani inaugurated NUTRI GARDEN to mark the beginning of Poshan Maah – 2021 at All India Institute of Ayurveda (AIIA).
  • Nutri kitchen garden/Nutri garden is a method of planting and harvesting nutrient-rich crops in residential houses or in their vicinity to meet the requirements of the family all year round.

Ayush Minister Sarbananada Sonowal launches ‘Y-Break’ app

  • The Y-Break (or the “Yoga Break)mobile application is a unique five-minute Yoga protocol app, designed especially for working professionals to de-stress, refresh and re-focus at their workplace to increase their productivity, and consists of Asanas, Pranayam and Dhyana.

PM Modi visits Azadi@75 Expo in Lucknow

  • PM virtually handed over keys of Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U)houses to 75,000 beneficiaries in 75 districts of Uttar Pradesh and interacted with beneficiaries of the scheme of Uttar Pradesh.
  • PM inaugurated and laid the foundation stone of 75 urban development projects of the state under Smart Cities Mission and AMRUT.
  • He flagged off 75 buses under FAME-II for seven cities including Lucknow, Kanpur, Varanasi, Prayagraj, Gorakhpur, Jhansi and Ghaziabad.
  • PM announced the setting up of Shri Atal Bihari Vajpayee Chair in Babasaheb Bhimrao Ambedkar University (BBAU), Lucknow.

Kiren Rijiju inaugurates India’s first Sports Arbitration Centre in Gujarat

  • The Union Minister of Law and Justice, Kiren Rijijuhas inaugurated the first Sports Arbitration Centre of India at Ahmedabad in Gujarat.
  • This Sports Arbitration Centre of India (SACI) will serve as an independent body to fast track disputes in the sports sector and serve as a mechanism to redress issues related to sports.

STATE CURRENT AFFAIRS

Uttarakhand, Punjab, Tamil Nadu get new governors

  • President Ram Nath Kovindhas appointed Lt Gen Gurmit Singh, who retired as the deputy chief of Army, governor of Uttarakhand, a post which fell vacant after Baby Rani Maurya tendered her resignation.
  • The President also appointed Banwarilal Purohit, as the Governor of
  • N.Ravi has been made the Governor of Tamil Nadu. 
  • Professor Jagdish Mukhi, Governor of Assam is appointed to discharge the functions of the Governor of Nagaland in addition to his own duties until regular arrangements are made.

‘Katley’ declared as state fish of Sikkim

  • The Government of Sikkim has declared ‘Cooper Mahseer’ locally named as ‘Katley’ as the state fish. Neolissochilus hexagonolepis is the scientific name of the Cooper Mahseer.
  • Chief Minister of Sikkim: PS Golay; Governor of Sikkim: Ganga Prasad.

Nuakhai Juhar harvest festival celebrated in Odisha

  • Nuakhai Juhar,the agrarian festival of Western Odisha, was celebrated with religious fervor and tradition. It is celebrated 1 day after the celebration of Ganesh Chaturthi.
  • Nuakhai is a crop festival celebrated by people of Western Odisha and Southern Chhattisgarh, to welcome the new rice of the season. Nua means new and khai means food.
  • Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik and Governor is Ganeshi Lal.

Tamil Nadu and Puducherry beaches get coveted ‘blue flag’ certification

  • Two more beaches in India have been awarded “Blue Flag” certification, an international eco-level tag, taking the total number of such beaches in the country to 10.
  • The two beaches to receive the certification this year are Kovalam in Tamil Nadu and Eden in Puducherry.

Other notable mentions

  • The world’s highest electric vehicle charging station has been inaugurated in Kaza village of Lahaul and Spiti district in Himachal Pradesh. The electric vehicle charging station is set up at a height of 500 ft.
    • Himachal Pradesh CM: Jai Ram Thakur.
  • Assam is setting up a tea Park at Chayygaon in Kamrup District.
    • Assam Governor: Jagdish Mukhi; Assam Chief Minister: Himanta Biswa Sarma.
  • Civil aviation ministerJyotiradtiya Scindia has launched a first of its kind “Medicine from the Sky” project in
  • Haryana has topped among all other states of the country in terms of installation of off-grid solar pumps under Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha Evam Utthan Mahaabhiyaan (PM-KUSUM). Haryana Chief Minister: Manohar Lal Khattar.
  • Bhupendra Patel has been chosen as the new Chief Minister of Gujarat at the BJP legislature meeting. Gujarat Governor: Acharya Devvrat.
  • Tamil Nadu state government has announced to set up India’s first dugong conservation reserve at the northern part of the Palk Bay.
    • Dugong are commonly known as sea cows. Tamil Nadu Chief Minister: MK Stalin.
  • In Tripura, Union Finance Minister Nirmala Sitharamanhas inaugurated a project called ‘My Pad, My Right’. Chief Minister of Tripura: Biplab Kumar Deb
  • Judima, homemade rice wine from Assam and Sojat Mehndi (Henna) from Rajasthan, has been awarded the geographical indication (GI) tag.

RANKS AND REPORTS

India ranks 101 in Global Hunger Index 2021

  • India’s rank has dropped to the 101st position among 116 countries in the Global Hunger Index (GHI) 2021. In 2020, India was placed at 94th spot, out of 107 countries.
  • Neighboring countries like Nepal (76), Bangladesh (76), Myanmar (71) and Pakistan (92)are also in the ‘alarming’ hunger category but have fared better at feeding its citizens than India, according to the report.

India ranks 46th in Global Innovation Index 2021

  • India has been ranked at 46th place in the Global Innovation Index 2021 released by World Intellectual Property Organization (WIPO). Top Position- Switzerland
  • WIPO Headquarters: Geneva, Switzerland.

India will become 3rd largest importer by 2050

  • India could become the world’s third-largest importer by 2050, according to a report released by the UK’s Department of International Trade.
  • With a 9 percent share of global imports by 2050, the country will become the third-largest importer, following China and the United States.

PM Modi, Mamata Banerjee among TIME’s 100 Most Influential People list

  • TIME magazine has unveiled its annual list of ‘The 100 Most Influential People of 2021’. Prime Minister Narendra Modi, West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee and Serum Institute of India CEO Adar Poonawalla have been named among the world’s 100 most influential people of 2021 by TIME magazine.

Amul ranks 18th in Rabobank 2021 Global Dairy Top 20 Report

  • Amul, Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) has dropped two places to rank 18th in Rabobank’s 2021 Global Top 20 Dairy Companies list.
  • French-based dairy company Lactalis has topped the list as the world’s largest dairy company with a turnover of US $23.0 billion.

CURRENT AFFAIRS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS- SEPTEMBER 2021

AWARDS AND HONOURS

  1. According to IIFL-Hurun India Rich List 2021, who topped the list of India’s riched person?
    [A] Gautam Adani
    [B] Mukesh Ambani
    [C] Lakshmi Mittal
    [D] Cyrus Poonawalla
    Correct Answer – [B] Mukesh Ambani
  2. In September 2021, who among the following won the Global Leadership Award, presented by US-India Business Council (USIBC)?
    [A] Shiv Nadar
    [B] Azim Premji
    [C] Ratan Tata
    [D] N.R. Narayana Murthy
    Correct Answer – [A] Shiv Nadar
  3. Who has received the most votes among listed companies in India, leading to the bank being awarded the ‘Overall Most Outstanding Company in India?
    [A] ICICI Bank
    [B] HDFC Bank
    [C] SBI
    [D] Yes Bank
    Correct Answer – [B] HDFC Bank
    Explanation: Headquarters of HDFC Bank: Mumbai, Maharashtra; MD and CEO of HDFC Bank: Sashidhar Jagdishan;
  4. In September 2021, who among the following has been awarded the International Prestigious Award (IPA) 2021?
    [A] Alok Pareek
    [B] Bhasker Sharma
    [C] Surya Kant
    [D] Rajeshwar Dayal
    Correct Answer – [B] Bhasker Sharma
  5. ________ and _________ beaches get coveted ‘blue flag’ certification.
    [A] Andhra Pradesh and Odisha
    [B] Goa and Tamil Nadu
    [C] Kerala and Goa
    [D] Tamil Nadu and Puducherry
    Correct Answer – [D] Tamil Nadu and Puducherry
    Explanation:Two more beaches in India have been awarded “Blue Flag” certification, an international eco-level tag, taking the total number of such beaches in the country to 10. The two beaches to receive the certification this year are Kovalam in Tamil Nadu and Eden in Puducherry. Blue Flag certification is a globally recognised eco-label accorded on the basis of 33 stringent criteria in four major heads which are environmental education and information, bathing water quality, environmental management and conservation and safety and services in the beaches.
  6. Sirarakhong chilly and Tamenglong Orange are the newly Geographical Index (GI) tagged products of which state?
    [A] Ladakh
    [B] Andaman & Nicobar Island
    [C] Manipur
    [D] Jammu and Kashmir
    Correct Answer – [C] Manipur
    Explanation: Two famous products of Manipur, Hathei chilli, which is found in Manipur’s Ukrul district and is known for its unique flavour, and Tamenglong mandarin orange have been granted the Geographical Indication (GI) tag.
    Hathei chilly: The Hathei chilly works as a good anti-oxidant and possesses high calcium and Vitamin C levels.
    Tamenglong mandarin orange: The Tamenglong mandarin orange is bigger in size, weighing 232.76 grams on average. It is a unique sweet and sour flavour. It has high juice content (around 45 per cent) and is rich in ascorbic acid (48.12 mg/100ml).
    Chief Minister of Manipur: N. Biren Singh.
  7. In September 2021, who among the following has been conferred with Ramkrishna Bajaj Memorial Global Award?
    [A] Mukesh Ambani
    [B] Shiv Nadar
    [C] Gautam Adani
    [D] Lakshmi Mittal
    Correct Answer – [C] Gautam Adani
  8. In September 2021, who has won the prestigious Women’s Prize for Fiction for her fantasy novel ‘Piranesi’?
    [A] Emma Thompson
    [B] Sophie Kinsella
    [C] Susanna Clarke
    [D] Lauren Child
    Correct Answer – [D] Lauren Child
  9. Who has been named as “2021 International Young Eco-Hero” for environmental achievements?
    [A] Ayaan Shankta
    [B] Vikram Bisht
    [C] Tanmay Tiwari
    [D] Ashish Sharma
    Correct Answer – [A] Ayaan Shankta
  10. Who has won the has 2021 Women’s Prize for Fiction for her second novel ‘Piranesi’?
    [A] Brit Bennett
    [B] Clare Chambers
    [C] Susanna Clarke
    [D] Amanda Craig
    Correct Answer – [C] Susanna Clarke
  11. Which of the following Indian news portals has received the 2021 Free Media Pioneer Award instituted by the Vienna-based International Press Institute?
    [A] The Print
    [B] ABP news
    [C] The Wire
    [D] NDTV news
    Correct Answer – [C] The Wire
  12. Indian President Ram Nath Kovind conferred the National Florence Nightingale Awards 2020. The award in given in which field?
    [A] Healthcare
    [B] Education
    [C] Science & Innovation
    [D] Classical Music
    Correct Answer – [A] Healthcare
  13. In September 2021, which of the following has won the prestigious King Sejong Literacy Prize 2021 of UNESCO International Literacy Prizes?
    [A] Indira Gandhi National Open University
    [B] National Institute of Open Schooling
    [C] Central Board of Secondary Education
    [D] National Council of Educational Research and Training
    Correct Answer – [B] National Institute of Open Schooling
  14. Who has been selected for Florence Nightingale Award 2021?
    [A] Shobhna Pathania
    [B] Samita Kothari
    [C] Bhanumati Gheewala
    [D] Anju Poonawala
    Correct Answer – [C] Bhanumati Gheewala
  15. Zamboanga Sibugay-based fisherman and community environmentalist Roberto Ballon got the Ramon Magsaysay 2021.Zamboanga Sibugay is a province located in the_______________.
    [A] Philippines
    [B] Vietnam
    [C] Laos
    [D] Malaysia
    Correct Answer – [A] Philippines
    Explanation: The Ramon Magsaysay Award is Asia’s highest honor and is widely regarded as the region’s equivalent of the Nobel Prize.
  16. Name the first-ever Indian to be selected as the Honorary Member of the International Astronomical Union (IAU) recently.
    [A] Chrisphin Karthick
    [B] Somak Raychaudhury
    [C] Jayant Narlikar
    [D] Dorje Angchuk
    Correct Answer – [D] Dorje Angchuk
    Explanation: Dorje Angchuk, an Engineer in charge at the Indian Astronomical Observatory of the Indian Institute of Astrophysics (IIA) at Hanle in the Ladakh region, has been admitted as an Honorary Member of the International Astronomical Union (IAU). Angchuk is the first and only Indian to bag the position in the prestigious body.
  17. Firdausi Qadri won Ramon Magsaysay Award 2021 she is noted______.
    [A] Vaccine Scientist
    [B] Environmentalist
    [C] Social Activist
    [D] Journalist
    Correct Answer – [A] Vaccine Scientist
    Explanation: Bangladeshi vaccine scientist along with other 4 were conferred with Ramon Magsaysay Award 2021.Dr Qadri is an emeritus scientist at the International Centre for Diarrhoeal Disease Research, Bangladesh. Other winners are Muhammad Amjad Saqib (Microfinance pioneer, Pakistan), Roberto Ballon (fisher and community environmentalist, Philippines), Steven Muncy for humanitarian work and refugee assistance (America) and Indonesian torch bearer for investigative journalism, Watchdoc. Known as Nobel Prize in Asia Ramon Magsaysay award was established in April 1957.

APPOINTMENTS & RESIGNATIONS

  1. Recently, Aveek Sarkar was re-elected as the chairman of ______________.
    [A] Press Trust of India
    [B] Press Information Bureau
    [C] Doordarshan
    [D] The Hindu
    Correct Answer- [A] Press Trust of India
    Explanation: Aveek Sarkar, the Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications, was re-elected Chairman of Press Trust of India (PTI), the country’s largest premier news agency. PTI Headquarters location: New Delhi.
  2. Lieutenant General Gurbirpal Singh has been appointed as the new Director-General of which organization?
    [A] Central Reserve Police Force
    [B] National Cadet Corps
    [C] Indian Coast Guard
    [D] National Security Guard
    Correct Answer – [B] National Cadet Corps
  3. Who has been appointed as the external auditor of the International Atomic Energy Agency (IAEA)?
    [A] Vinod Rai
    [B] Shashi Kant Sharma
    [C] G C Murmu
    [D] Rajiv Mehrishi
    Correct Answer – [C] G C Murmu
    Explanation: Comptroller and Auditor General (CAG) of India, G C Murmu has been appointed as the external auditor of the International Atomic Energy Agency (IAEA). His tenure will be valid for six years from 2022 to 2027
  4. Who has been elected as the Chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for the year 2021- 2022?
    [A] Ashok Sarin
    [B] Tanmay Pandya
    [C] Debabrata Mukherjee
    [D] Vikram Kalra
    Correct Answer – [C] Debabrata Mukherjee
  5. In September 2021, who has been appointed President of All India Management Association (AIMA) for a period of one year?
    [A] Punit Goenka
    [B] Sanjay Kirloskar
    [C] CK Ranganathan
    [D] Vineet Agarwal
    Correct Answer – [C] CK Ranganathan
  6. Who has been appointed as the Executive Director (ED) of Reserve Bank of India with effect from August 20, 2021?
    [A] Ajay Kumar
    [B] Nitin Chugh
    [C] Upma Goel
    [D] Arunava Banerjee
    Correct Answer – [A] Ajay Kumar
  7. Name the Indian who has been appointed as one of the 17 SDG Advocates by the UN Secretary-General in 2021.
    [A] Sonam Wangchuk
    [B] Anand Kumar
    [C] Laxmi Agarwal
    [D] Kailash Satyarthi
    Correct Answer – [D] Kailash Satyarthi
    Explanation: Nobel Peace Laureate Kailash Satyarthi has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as a Sustainable Development Goals (SDG) Advocate in the 76th UN General Assembly. The SDG Advocates use their considerable spheres of influence to reach new constituencies to act now and keep the promise of the Sustainable Development Goals for people and for the planet. The UN said climate action, bridging the digital divide, gender equality and the promotion of the rights of children are key issues to be championed by the new SDG Advocates.
  8. Who has been appointed as the next Chief of the Air Staff (CoAS), with effect from 1st October 2021?
    [A] Vijay Pal Singh Rana
    [B] Suraj Kumar Jha
    [C] Vivek Ram Chaudhari
    [D] Vibhas Pande
    Correct Answer – [C] Vivek Ram Chaudhari
  9. Who has been appointed as the Chairman cum Managing Director (CMD) of the National Small Industries Corporation Ltd?
    [A] Shikhar Singh
    [B] Prakhar Kumar
    [C] Suresh Jindal
    [D] Alka Nangia Arora
    Correct Answer – [D] Alka Nangia Arora
    Explanation: The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) is a Mini Ratna company established in 1955. It falls under the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises of India and serves as a nodal agency for several schemes of the Ministry of MSME.
  10. In September 2021, who has joined RBI Innovation Hub as the CTO (Chief Technology Officer)?
    [A] Debadatta Chand
    [B] Amit Saxena
    [C] Gautam Guha
    [D] Vijay Dube
    Correct Answer – [B] Amit Saxena
  11. Who has been appointed as the chairperson of the Indian National Space Promotion Authorization Centre (In-SPACe)?
    [A] Umesh Gupta
    [B] Vipin Chandra
    [C] Jitendra Sharma
    [D] Pawan Kumar Goenka
    Correct Answer – [D] Pawan Kumar Goenka
  12. Which state government has appointed former SBI chairman, Rajnish Kumar as its economic advisor?
    [A] Telangana
    [B] Tamilnadu
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Karnataka
    Correct Answer – [C] Andhra Pradesh
  13. Who has been appointed as the new Managing Director (MD) of Export-Import Bank of India (EXIM Bank)?
    [A] SL Tripathy
    [B] JB Mahopatra
    [C] Hitendra Dave
    [D] Harsha Bhupendra Bangari
    Correct Answer – [D] Harsha Bhupendra Bangari
  14. Who has been appointed as the new secretary-general of Rajya Sabha, the Upper House of Indian Parliament?
    [A] JB Mohapatra
    [B] Rajnish Kumar
    [C] Dorje Angchuk
    [D] Parasaram Pattabhi Kesava Ramacharyulu
    Correct Answer – [D] Parasaram Pattabhi Kesava Ramacharyulu
  15. Who took over as the new director-general (DG) of the Border Security Force?
    [A] Pankaj Kumar Singh
    [B] Sanjay Arora
    [C] Nakul Chopra
    [D] Vivek Ram Chaudhari
    Correct Answer – [A] Pankaj Kumar Singh

NATIONAL CURRENT AFFAIRS

  1. What is the new validity period of the Company Law Committee, formed by the Ministry of Corporate Affairs (MCA)?
    [A] December 2022
    [B] November 2022
    [C] October 2022
    [D] September 2022
    Correct Answer – [D] September 2022
    Explanation: The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has once again extended the tenure of the Company Law Committee by one year until September 16, 2022. Corporate affairs secretary Rajesh Verma is the present chairperson of the committee. The committee was constituted in 2019 and has a total of 11 members. The committee was set up to suggest measures to improve the functioning of the National Company Law Tribunal (NCLT), make recommendations on issues pertaining to the implementation of the Companies Act and Limited Liability Partnership Act. The tenure of the panel was extended in 2020 also, till September 17, 2021. Minister of Corporate Affairs: Nirmala Sitharaman.
  2. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the national scheme of “PM POSHAN in schools” , earlier known as the ‘National Programme for Mid-Day Meal in Schools till ______.
    [A] 2023-24
    [B] 2024-25
    [C] 2025-26
    [D] 2026-27
    Correct Answer – [C] 2025-26
    Explanation: The national Mid-Day Meal Scheme in government and aided schools popularly will now be known as PM POSHAN Scheme and will also cover students of balvatikas or pre-primary classes. The Union Cabinet approved the roll-out of the ‘PM POSHAN in Schools’ scheme that will provide hot cooked meal to students of elementary classes in government and government-aided schools across the country.
  3. Which organization has launched a country-wide training and capacity-building programme for women in dairy farming?
    [A] National Commission for Women
    [B] NITI Aayog
    [C] NABARD
    [D] Dairy Development Board
    Correct Answer – [A] National Commission for Women
  4. Defense Research and Development Organization (DRDO) has successfully conducted a maiden test flight of which missile equipped with an indigenous active Radio Frequency (RF)?
    [A] Akash Prime
    [B] Prithvi Advanced
    [C] Dhanush
    [D] Nirbhay
    Correct Answer – [A] Akash Prime
  5. In its present form, the GST regime has five tax rate slabs which one is not among them?
    [A] Zero
    [B] 5%
    [C] 10%
    [D] 18%
    Correct Answer – [C] 10%
    Explanation: Currently, the GST regime has five broad tax rate slabs of zero, 5%, 12%, 18% and 28%, with a cess levied over and above the 28% on some goods, and special rates for items like precious stones and diamonds.
  6. The Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited (TRIFED) has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with which e-grocery platform for the promotion and sale of natural Van Dhan products?
    [A] BigBasket
    [B] Flipkart Supermart
    [C] Grofers
    [D] Amazon Pantry
    Correct Answer – [A] BigBasket
  7. Which CPSE is set to become the 11th Maharatna central public sector enterprise (CPSE)?
    [A] Bharat Electronics Limited
    [B] Power Finance Corp. Ltd
    [C] Bharat Petroleum Corporation Limited
    [D] Engineers India Limited
    Correct Answer – [B] Power Finance Corp. Ltd
    Explanation: Power Finance Corp. Ltd (PFC) is set to become the 11th Maharatna central public sector enterprise (CPSE). The Maharatna dispensation was ushered in by the Union government for mega CPSEs to become global giants. PFC, India’s largest non-banking financial company (NBFC) and among the 14 Navratna CPSEs, can invest up to ₹5,000 crore, or 15% of its net worth, in a single project apart from being granted enhanced powers by the government for undertaking mergers and acquisitions once it gets the Maharatna status. Navratna and Miniratna CPSEs can invest up to ₹1,000 crore and ₹500 crore, respectively.
  8. Under whose chairmanship the union education ministry constituted a 12-member committee to develop new curriculums for school, early childhood, teacher and adult education?
    [A] Mahesh Chandra Pant
    [B] Govind Prasad Sharma
    [C] K Kasturirangan
    [D] Najma Akhtar
    Correct Answer – [C] K Kasturirangan
  9. In September 2021, the anniversary of which of the following schemes is being celebrated as ‘Arogya Manthan 3.0’?
    [A] Aam Admi Bima Yojana (AABY)
    [B] Rashtriya Swasthiya Bima Yojana (RSBY)
    [C] Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
    [D] Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PMJAY)
    Correct Answer – [D]  Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PMJAY)
    Explanation: Union Minister for Health Mansukh Mandaviya inaugurated the virtual inaugural session of the third anniversary of AB PMJAY, which will be celebrated as ‘Arogya Manthan 3.0’, on September 23, 2021. The anniversary of the AB-PMJAY is also observed as ‘Ayushman Bharat Diwas’. AB PM-JAY stands for Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana. Ayushman Bharat PM-JAY is a centrally sponsored scheme with the vision to achieve Universal Health Coverage (UHC). The Ayushman Bharat PM-JAY scheme aims to provide free and cashless healthcare services up to Rs 5 lacs per family per year, for secondary and tertiary care hospitalizations to over 10.74 crore poor families. This scheme was launched on 23rd September 2018 in Ranchi, Jharkhand by the Hon’ble Prime Minister of India.
  10. Which of the following companies has become the first Indian SaaS startup to be listed on Nasdaq?
    [A] BYJU’S
    [B] Unacademy
    [C] ThoughtSpot
    [D] Freshworks
    Correct Answer – [D] Freshworks
  11. CISF official _____ became the “fastest Indian” to summit two peaks located in Africa and Russia.
    [A] Jyoti Pandey
    [B] Rashmi Manral
    [C] Vaishali Singh
    [D] Geeta Samota
    Correct Answer – [D] Geeta Samota
    Explanation: CISF official Geeta Samota became the “fastest Indian” to summit two peaks located in Africa and Russi[A] Sub Inspector Geeta Samota had scaled Mount Elbrus in Russia, the highest peak in Europe. While Mt Elbrus (5,642 mts) is in Russia, the Kilimanjaro peak (5,895 mts) is located in Tanzania and is Africa’s highest Samota works with the Central Industrial Security Force (CISF), a central paramilitary force under the command of the Union home ministry.
  12. The Ministry of Education has formed the National Steering Committee for the development of National Curriculum Frameworks in September 2021. The committee will be chaired by whom?
    [A] K Radhakrishnan
    [B] K Kasturirangan
    [C] K. Sivan
    [D] [A] S. Kiran Kumar
    Correct Answer – [B] K Kasturirangan
    Explanation: The Ministry of Education has formed the National Steering Committee for the development of National Curriculum Frameworks on 21 September 2021. The committee will be chaired by K Kasturirangan. The committee will develop four National Curriculum Frameworks- including the National Curriculum Framework for School Education, and National Curriculum for Early Childhood Care and Education.
  13. India’s first indigenous luxury cruise liner is launched by ______________.
    [A] Indian Navy
    [B] Ministry of Tourism
    [C] IRCTC
    [D] Air India
    Correct Answer – [C] IRCTC
    Explanation: Cordelia Cruises is one of India’s premium cruise liners and aspires to promote and drive the cruise culture in India through experiences that are “stylish, luxurious, and most importantly, inherently Indian.” The luxury travel offering in the form of the indigenous cruise will take guests on-boards to some of the most popular Indian and international tourist destinations – such as Goa, Diu, Kochi, the Lakshadweep islands, and Sri Lanka.
  14. As a part of “Azadi ka Amrit Mahotsav” which ministry has launched “Ek Pahal” drive across the country?
    [A] Ministry of Food Processing Industries
    [B] Ministry of Law and Justice
    [C] Ministry of Social Justice and Empowerment
    [D] Ministry of Agriculture
    Correct Answer – [B] Ministry of Law and Justice
  15. Which of the following ministries has decided to celebrate  ‘Vanijya Saptah’ from 20 to 26 September 2021?
    [A] Ministry of Cooperation
    [B] Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    [C] Ministry of Commerce
    [D] Ministry of Finance
    Correct Answer – [C] Ministry of Commerce
  16. Who is the head of the committee constituted by the Ministry of Defence for a comprehensive review of National Cadet Corps (NCC)?
    [A] Vasudha Kamat
    [B] Anand Mahindra
    [C] MS Dhoni
    [D] Baijayant Panda
    Correct Answer – [D] Baijayant Panda
    Explanation: NCC Founded: 16 April 1948; NCC Headquarters: New Delhi.
  17. Prime Minister Narendra Modi launched ________, which has been created by merging Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV.
    [A] Hindustan TV
    [B] Bharat TV
    [C] Nation TV
    [D] Sansad TV
    Correct Answer – [D] Sansad TV
  18. The AI-based language translator software ‘Project Udaan’ has been launched by which Indian institute?
    [A] IIT Kanpur
    [B] IIT Delhi
    [C]  IIT Madras
    [D] IIT Bombay
    Correct Answer – [D] IIT Bombay
  19. What is the increased Foreign Direct Investment (FDI) in the Telecom sector under the automatic route?
    [A] 49%
    [B] 51%
    [C] 64%
    [D] 100%
    Correct Answer – [D] 100%
  20. According to the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) what will the growth rate of Indian economy in FY 2021-22?
    [A] 6.5%
    [B] 7.2%
    [C] 7.7%
    [D] 7.9%
    Correct Answer – [B] 7.2%
    Explanation:The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) has pegged India’s economic growth rate to hit a four-year high of 7.2 per cent for 2021 against a contraction of 7 per cent in 2020.At this rate, India would be the fastest-growing economy after China, which is projected to grow by 8.3 per cent. Calculations are based on GDP at constant dollars in 2015.
  21. India is the first country in Asia to launch a Plastic Pact to promote circular economy for plastics. The pact has by CII in collaboration with which organistaion?
    [A] UNICEF India
    [B] UNEP
    [C] Facebook India
    [D] World-Wide Fund for Nature-India
    Correct Answer – [D] World-Wide Fund for Nature-India
    Explanation: The new platform ‘India Plastic Pact’ is a joint effort of the World-Wide Fund for Nature-India (WWF India) and the Confederation of Indian Industry (CII), and envisions to create a world where plastic is valued and does not pollute the environment. The Pact targets the businesses to transition towards a circular economy for plastics by 2030.
  22. India conducted the 28th edition of bilateral Maritime Exercise (SIMBEX) 2021 with which country in the southern fringes of South China Sea?
    [A] Australia
    [B] Phillippines
    [C] Japan
    [D] Singapore
    Correct Answer – [D] Singapore
  23. Which of the following Indian Navy’s air stations, celebrated its diamond jubilee on 05 September 2021?
    [A] INS Hansa
    [B] INS Dwarka
    [C] INS Kadamba
    [D] INS Sardar Patel
    Correct Answer – [A] INS Hansa
    Explanation: The President’s Colour is the highest honour bestowed on a military unit in recognition of its exceptional service to the nation.
  24. Indian Army participate in the Multi Nation ‘Exercise ZAPAD 2021’ that was held in which country?
    [A] Russia
    [B] Germany
    [C] Japan
    [D] Australia
    Correct Answer – [A] Russia
  25. In September 2021, India has approved how many solar parks with a cumulative capacity of 37 gigawatt (GW) under the solar park scheme?
    [A] 13
    [B] 21
    [C] 33
    [D] 45
    Correct Answer – [D] 45
    Explanation: India has approved 45 solar parks with a cumulative capacity of 37 gigawatt (GW) under the solar park scheme. India’s solar and wind generation recorded an all-time high of 43.1GW on 27 July 2021. India has also crossed the 100 GW milestone of installed renewable energy capacity. India is running the world’s largest clean energy programme to achieve 175 GW of renewable capacity.
  26. India’s economy grew by _________ during the April-June quarter of this financial year, as against a 24.4% contraction seen during the same period last year.
    [A] 12.1%
    [B] 20.1%
    [C] 26.1%
    [D] 30.1%
    Correct Answer – [B] 20.1%
    Explanation: India’s economy grew by 20.1% during the April-June quarter of this financial year, as against a 24.4% contraction seen during the same period last year. The massive growth seen in the first quarter has made India the fastest-growing major economy across the globe. In the previous quarter, India’s economy had grown by 1.6%. For the full financial year 2020-21, India’s GDP contracted by 7.3%.
  27. Which country hosted the 8th Meeting of Agriculture Experts of BIMSTEC Countries recently?
    [A] Bhutan
    [B] Nepal
    [C] Sri Lanka
    [D] India
    Correct Answer – [D] India
    Explanation: BIMSTEC comprise of seven Member States including five from South Asia (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and two from Southeast Asia, including Myanmar and Thailand.
  28. Which Indian frigate participated in the joint maritime drill between Indian Navy and German Navy at the Gulf of Aden?
    [A] Talwar
    [B] Trisul
    [C] Teg
    [D] Trikand
    Correct Answer – [D] Trikand
    Explanation: The Indian Navy and the German Navy carried out a joint exercise in the Gulf of Aden near Yemen, in the Indian Ocean leg of Indo-Pacific Deployment 2021. The Indian Navy was represented by frigate “Trikand” while the German Navy was represented by frigate “Bayern”.
  29. What is the eligibility age for making an investment in National Pension System (NPS) now?
    [A] 18-60
    [B] 18-65
    [C] 18-70
    [D] 18-75
    Correct Answer – [C] 18-70
    Explanation: The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) have increased the entry age for the National Pension System (NPS) from 65 years to 70 years. Earlier the eligible age to invest in NPS was 18-65 years which has now been revised to 18-70 years.
  30. What are total sanctioned strength judges in the Supreme Court of India?
    [A] 25
    [B] 28
    [C] 30
    [D] 34
    Correct Answer – [D] 34
    Explanation: For the first time in the history of the Supreme Court, nine new judges, including three women, who had been appointed to the top court, took the oath of office. This was the greatest number of judges of the top court taking oath in one single day. With the latest appointments, the working strength of the top court has risen to 33 judges, against the sanctioned strength of 34.
  31. Prime Minister Shri Narendra Modi would release a special commemorative coin of how many rupees on the occasion of Birth Anniversary of Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji on 1st September 2021?
    [A] 50
    [B] 75
    [C] 100
    [D] 125
    Correct Answer – [D] 125

STATE CURRENT AFFAIRS

  1. Which of the following state has achieved the top position in the installation of off-grid solar pumps under PM-KUSUM?
    [A]  Rajasthan
    [B]  Haryana
    [C]  Punjab
    [D]  Kerala
    Correct Answer – [B]  Haryana
    Explanation: The centrally-sponsored PM-KUSUM scheme was launched in 2019 with the target to install 20 lakh standalone solar pumps. Under this scheme, farmers have to bear 40 per cent of the pump’s cost, while the central and state governments subsidize the remaining 60 per cent for solar pumps that have a capacity of up to 10 HP. Haryana Chief Minister: Manohar Lal Khattar.
  2. India’s first indigenously designed high ash coal gasification based Methanol Production Plant has been inaugurated in ______
    [A] Bengaluru
    [B] Hyderabad
    [C] Amaravati
    [D] Vishakhapatnam
    Correct Answer – [B] Hyderabad
    Explanation: India’s first indigenously designed high ash coal gasification based Methanol Production Plant has been inaugurated at BHEL R&D Centre, Hyderabad.
  3. MGR Railway Station became fully powered by solar energy recently. Where is it located?
    [A] Madurai
    [B] Hyderabad
    [C] Bengaluru
    [D] Chennai
    Correct Answer – [D] Chennai
    Explanation: Dr MG Ramachandran Central (DRM) or Chennai Central railway station will get 100 per cent of energy through Solar Energy. The Chennai Central railway station comes under the South Central Railway (SCR) zone and which is going to become the world’s largest green railway network. The station will now become the first Indian Railways station, which will get 100 per cent day energy through solar panels.
  4. Sweet Cucumber from which state has officially been certified by India’s Registrar of Geographical Indications (GI) as an agricultural good unique to the state?
    [A] Nagaland
    [B] Meghalaya
    [C] Manipur
    [D] Assam
    Correct Answer – [A] Nagaland
    Explanation: Sweet Cucumber from Nagaland has officially been certified by India’s Registrar of Geographical Indications (GI) as an agricultural good unique to the state. It is the third agricultural products and fourth overall to be granted GI tag from Nagaland. GI tag has been granted under Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999.Naga cucumber are mostly cultivated in Mon, Mokokchung, Peren and Wokha districts of the state.Tree tomato (tamarillo) and Naga king chilli are also tagged.
  5. The Government of India will host the first-ever Global Buddhist Conference in November 2021 in which state?
    [A] Himachal Pradesh
    [B] Madhya Pradesh
    [C] Gujarat
    [D] Bihar
    Correct Answer – [D] Bihar
  6. Which of the following state/UT will host Defence Expo-2022?
    [A] Delhi
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Rajasthan
    [D] Gujarat
    Correct Answer – [D] Gujarat
    Explanation: Defence Expo-2022 will be held in Gandhinagar from 10th to 13th March next year. The aim of Defense Expo 2022 is to move from Make in India to make for the world. The Defence Expo-2022 will focus on making India a Defence manufacturing hub.
  7. Sojat Mehndi of which state has received the GI tag recently?
    [A] Punjab
    [B] Maharashtra
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Rajasthan
    Correct Answer – [D] Rajasthan
    Explanation: Judima, homemade rice wine from Assam and Sojat Mehndi (Henna) from Rajasthan, has been awarded the geographical indication (GI) tag.
    About the Judima: Judima is a local fermented drink made with rice, brewed by the Dimasa community in Assam.
    About the Sojat Mehendi: Sojat Mehendi, originating from Mehendi leaves grown in Sojat, is naturally cultivated using rainwater. Sojat tehsil of the Pali district in Rajasthan has a suitable geological structure, topography and drainage system, climate and soil for naturally cultivating the mehndi leave crop.
  8. Union Law Minister Kiren Rijiju inaugurated the country’s first “Sports Arbitration Centre of India” that will serve as an independent body to fast-track disputes in the sports sector in which state?
    [A] Karnataka
    [B] Haryana
    [C] Gujarat
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer – [C] Gujarat
  9. Which state has decided to include Bajra from Kharif season 2021 under the ‘Bhavantar Bharpayee Yojana’?
    [A] Punjab
    [B] Bihar
    [C] Haryana
    [D] Jharkhand
    Correct Answer – [C] Haryana
  10. The world’s highest electric vehicle charging station has been inaugurated in which state?
    [A] Uttarakhand
    [B] Sikkim
    [C] Assam
    [D] Himachal Pradesh
    Correct Answer – [D] Himachal Pradesh
    Explanation: Himachal Pradesh Governor: Rajendra Vishwanath Arlekar; Himachal Pradesh CM: Jai Ram Thakur
  11. Indian Army will organize “Bijoya Sanskritik Mahotsav” from 26 to 29 September in _______.
    [A] Bengaluru
    [B] Kolkata
    [C] Dehradun
    [D] Leh
    Correct Answer- [B] Kolkata
    Explanation: Indian Army will organize “Bijoya Sanskritik Mahotsav” from 26 to 29 September in Kolkata. This Mahotsav will be observed to mark the golden jubilee of the India-Pak war 1971.
  12. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has set up Odisha’s first-ever tussar silk yarn production centre in which district?
    [A] Kendrapara
    [B] Cuttack
    [C] Jajpur
    [D] Ganjam
    Correct Answer – [B] Cuttack
    Explanation: Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has set up Odisha’s first-ever tussar silk yarn production centre at Choudwar in the Cuttack district. The centre will ensure local availability of tussar silk yarn, create local employment and reduce production costs. Tussar silk is one of the finest varieties of silk. Silk comprises nearly 75% of the total khadi fabric production in Odisha.
  13. India’s first dugong conservation reserve is planned to be established in which state?
    [A] Gujarat
    [B] Maharashtra
    [C] Tamil Nadu
    [D] Kerala
    Correct Answer – [C] Tamil Nadu
  14. Which state government has decided to celebrate 17th September as Social Justice Day every year the birth anniversary of reformist leader E V Ramasamy Periyar?
    [A] Telangana
    [B] Tamilnadu
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Karnataka
    Correct Answer – [B] Tamilnadu
  15. Which state goverment will set up a science city named after Rajiv Gandhi?
    [A] Punjab
    [B] Maharashtra
    [C] Kerala
    [D] Karnataka
    Correct Answer – [B] Maharashtra
    Explanation: The Maharashtra Government has decided to set up a world-class science city at Pimpri-Chinchwad near Pune to develop a scientific outlook among the students and prepare them to become students in future, to be named as ‘Bharat Ratna Rajiv Gandhi Science Innovation City’
  16. In September 2021, which of the following states has unveiled its Agar Policy 2021?
    [A] Mizoram
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Meghalaya
    [D] Tripura
    Correct Answer – [D] Tripura
    Explanation: Tripura Chief Minister Biplab Deb has unveiled the ‘Tripura Agar Policy 2021’ which aims to transform the economy of the state. The policy aims to double the agarwood plantations by the year 2025.
  17. Uttar Pradesh govt has cleared proposal to develop ‘Electronic Park’ in which place to promote electronics industry?
    [A] Ghaziabad
    [B] Lucknow
    [C] Kanpur
    [D] Noida
    Correct Answer – [D] Noida
  18. India’s 61st Software Technology park centre opened in ________.
    [A] Manipur
    [B] Sikkim
    [C] Meghalaya
    [D] Nagaland
    Correct Answer – [D] Nagaland
    Explanation: Nagaland’s first and India’s 61st Software Technology Park of India (STPI) centre was inaugurated at Kohima. Chief Minister of Nagaland: Neiphiu Rio.
  19. Who has been sworn-in as the 16th chief minister of Punjab?
    [A] Prakash Singh Badal
    [B] Charanjit Singh Channi
    [C] Navjot Singh Sidhu
    [D] Ambika Soni
    Correct Answer – [B] Charanjit Singh Channi
  20. Nuakhai is a harvest festival, celebrated by the native of which Indian state?
    [A] Karnataka
    [B] Tamil Nadu
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Odisha
    Correct Answer – [D] Odisha
    Explanation: Nuakhai Juhar, the agrarian festival of Western Odisha, was celebrated with religious fervour and tradition. It is celebrated 1 day after the celebration of Ganesh Chaturthi. Nuakhai is a crop festival celebrated by people of Western Odisha and Southern Chhattisgarh, to welcome the new rice of the season. Nua means new and khai means food. So, the festival of nuakhai is a festival to celebrate newly harvested food by the farmers.
  21. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Sardardham Bhavan in which city of the country recently?
    [A] Lucknow
    [B] Hyderabad
    [C] New Delhi
    [D] Ahmedabad
    Correct Answer – [D] Ahmedabad
  22. Who has been elected as the new Chief Minister of Gujarat in September 2021?
    [A] Bhupendra Patel
    [B] Jayesh Radadiya
    [C] Bhupendrasinh Rai
    [D] Nitinbhai Patel
    Correct Answer – [A] Bhupendra Patel
    Explanation: Bhupendra Patel is an MLA (Member of Legislative Assembly) from the Ghatlodia seat of Gujarat. Vijay Rupani resigned on 11 September 2021 from the Chief Minister post of Gujarat. Governor – Acharya Devvrat.
  23. President Ram Nath Kovind has appointed _______, governor of Uttarakhand, a post which fell vacant after Baby Rani Maurya tendered her resignation.
    [A] Subrata Saha
    [B] [C][A] Krishnan
    [C] Shravan Kumar Patyal
    [D] Lt Gen Gurmit Singh
    Correct Answer – [D] Lt Gen Gurmit Singh
    Shuffling of governors: The President also appointed Banwarilal Purohit, currently the Governor of Tamil Nadu, as the Governor of Punjab. R.N.Ravi, presently the Governor of Nagaland, has been made the Governor of Tamil Nadu. Professor Jagdish Mukhi, Governor of Assam is appointed to discharge the functions of the Governor of Nagaland in addition to his own duties until regular arrangements are made. The President’s office, in an official release, mentioned that the new appointments will take effect from the dates they assume charge of their respective offices.
  24. In association with Denmark, which state planned to create an energy island?
    [A] Karnataka
    [B] Madhya Pradesh
    [C] Tamilnadu
    [D] Maharashtra
    Correct Answer – [C] Tamilnadu
  25. Which state/union territory has launched Rural Enterprises Acceleration Programme titled ‘Saath’ for Self Help Group (SHG) women?
    [A] Ladakh
    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Puducherry
    [D] Chhattisgarh
    Correct Answer – [B] Jammu & Kashmir
  26. In September 2021, the first commercial shipment of Apricot sourced from the Union Territory (UT) of Ladakh has been exported to which city?
    [A] Jakarta
    [B] Dubai
    [C] Paris
    [D] London
    Correct Answer – [B] Dubai
    Explanation: The first commercial shipment of Apricot sourced from the Union Territory (UT) of Ladakh has been exported to Dubai. The shipment was exported by Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) registered exporter from Mumbai.
  27. State Bank of India (SBI) has opened a floating ATM on a Houseboat at __________.
    [A] Dal Lake
    [B] Wular Lake
    [C] Mansar Lake
    [D] Khanpursar
    Correct Answer – [A] Dal Lake
    Explanation: SBI Chairperson: Dinesh Kumar Khara; Headquarters: Mumbai; Founded: 1 July 1955.
  28. Which state has government has launched “Mission Vatsalya” for women who lost their husbands to COVID-19?
    [A] Maharashtra
    [B] West Bengal
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer – [A] Maharashtra

INTERNATIONAL CURRENT AFFAIRS

  1. In September 2021, scientists of which country unearthed the fossils of rare eagle species called ‘Archaehierax sylvestris’?
    [A] USA
    [B] Russia
    [C] India
    [D] Australia
    Correct Answer – [D] Australia
  2. Which country is planning to launch manned spacecraft as well as cargo spacecraft to the International Space Station (ISS) in the year 2022?
    [A] China
    [B] India
    [C] Japan
    [D] Russia
    Correct Answer – [D] Russia
  3. What was the theme of the 76th session of the United Nations General Assembly (UNGA)?
    [A] The Future We Want, the UN We Need
    [B] Effective responses to global crises
    [C] Making the United Nations relevant to all people
    [D] Building resilience through hope
    Correct Answer – [D] Building resilience through hope
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi addressed the 76th Session of the UN General Assembly in New York City, on September 25, 2021. PM spoke on various global issues such as the Covid-19 pandemic, the need to combat terrorism focusing on Afghanistan and Extremism, and the need to strengthen the United Nations.
  4. Whose first statue was unveiled in Budapest, Hungary in September 2021?
    [A] Nick Szabo
    [B] Gavin Andresen
    [C] Satoshi Nakamoto
    [D] Dave Kleiman
    Correct Answer – [C] Satoshi Nakamoto
    Explanation: Bitcoin’s pseudonymous creator Satoshi Nakamoto’s first statue was unveiled in Budapest, Hungary in September 2021.
  5. Who has been conferred with the SDG Progress award for steady progress in achieving the Sustainable Development Goals (SDGs)?
    [A] Sher Bahadur Deuba
    [B] Xi Jinping
    [C] Imran Khan
    [D] Sheikh Hasina
    Correct Answer – [D] Sheikh Hasina
  6. Guinness World Records has certified two Japanese sisters Umeno Sumiyama and Koume Kodama as the world’s oldest living identical twins at ______.
    [A] 111
    [B] 110
    [C] 109
    [D]. 107
    Correct Answer – [D] 107
  7. The 2021 Meeting of the SCO Council of Heads of State was held in which place?
    [A] Dushanbe
    [B] Bishkek
    [C] Ashgabat
    [D] Beirut
    Correct Answer – [A] Dushanbe, Tajikistan.
  8. In September 2021, which of the following countries has unveiled its first national Holocaust monument?
    [A] United Kingdom
    [B] The Netherlands
    [C] Poland
    [D] Belgium
    Correct Answer –  [B] The Netherlands
    Explanation: A monument listing 102,163 Dutch victims of the Holocaust was unveiled by King Willem-Alexander in Amsterdam, Netherlands on 19 September 2021. It is the first memorial to commemorate all the victims from across the Netherlands in one place. Each stone carries the name of a Jew, Roma or Sinti who was deported from the Netherlands and who died in Nazi concentration camps during World War II.
  9. Which of the following city would host the annual conference of the World Economic Forum (WEF) in 2022?
    [A] Washington DC
    [B] Paris
    [C] London
    [D] Davos
    Correct Answer – [D] Davos
  10. The first-ever in-person QUAD Leaders’ Summit held in which country in September 2021?
    [A] United States
    [B] Japan
    [C] Australia
    [D] India
    Correct Answer – [A] United States
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi attended the first-ever in-person QUAD ( Quadrilateral Security Dialogue) Leaders’ Summit at the White House, in Washington DC on September 24, 2021. Quad nation comprises of India, Japan, the US and Australia.
  11. The sixth edition of the military exercise ‘Peaceful Mission-2021’ organised by the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) was hosted by which country?
    [A] China
    [B] Kazakhstan
    [C] Kyrgyzstan
    [D] Russia
    Correct Answer – [D] Russia
    Explanation:The sixth edition of the military exercise ‘Peaceful Mission-2021’ was hosted by Russia in the Orenburg region. The exercise began on September 13 and was end on September 25.Also, India participated in the exercise organised by the Shanghai Cooperation Organisation (SCO).The aim of the exercise is to foster close relations between SCO member states and to enhance abilities of the military leaders to command multi-national military contingents. The SCO is an economic and security bloc in which India and Pakistan were admitted as full members in 2017.Its founding members included China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Uzbekistan.
  12. In September 2021, which of the following developed a remote-controlled armed robot that can track infiltrators and open fire?
    [A] Lockheed Martin
    [B] Israel Aerospace Industries
    [C] Dassault Aviation SA
    [D] MTU Aero Engines
    Correct Answer – [B] Israel Aerospace Industries
  13. What was the theme of the BRICS Summit 2021?
    [A] BRICS@15:Stronger Partnership for a Brighter Future
    [B] BRICS@15: Intra-BRICS Cooperation for Continuity, Consolidation and Consensus
    [C] BRICS@15:Collaboration for inclusive growth and shared prosperity in the 4th Industrial Revolution
    [D] BRICS@15: Economic Growth for an Innovative Future
    Correct Answer – [B] BRICS@15: Intra-BRICS Cooperation for Continuity, Consolidation and Consensus
    Explanation: Prime Minister of India, Narendra Modi has chaired the 13th BRICS Summit, through video conferencing.
  14. The Earth observation satellite, Gaofen-5 02, has been launched by which country?
    [A] France
    [B] Japan
    [C] United States
    [D] China
    Correct Answer – [D] China
  15. Which of the following became the first country in the world to vaccinate toddlers?
    [A] Cuba
    [B] Chile
    [C] Canada
    [D] USA
    Correct Answer – [A] Cuba
  16. Minister of Health and Family Welfare Mansukh Mandaviya participated in the G-20 Health Ministers Meeting 2021. The meet was presided by which country?
    [A] India
    [B] Japan
    [C] Italy
    [D] Argentina
    Correct Answer – [C] Italy

RANKS AND REPORTS

  1. The New Development Bank (NDB) has approved which country as its new member?
    [A] Nepal
    [B] Bhutan
    [C] Sri Lanka
    [D] Bangladesh
    Correct Answer – [D] Bangladesh
    Explanation: The New Development Bank (NDB) established by the BRICS ((Brazil, Russia, India, China, and South Africa) countries in 2015 has approved Bangladesh as its new member. The NDB Board of Governors initiated the negotiation to expand its membership in 2020. It has now approved the United Arab Emirates, Uruguay, and Bangladesh as its first new member countries.
  2. Which of the following cities has topped the Global Startup Ecosystem Report 2021?
    [A] Delhi
    [B] Mumbai
    [C] Bangalore
    [D] Silicon Valley
    Correct Answer – [D] Silicon Valley
    Explanation: Bangalore rose three spots to be ranked 23rd in an annual analysis of the world’s most favorable ecosystems to build a globally successful startup, according to Global Startup Ecosystem Report 2021.
  3. What is India’s rank in the Global Innovation Index 2021 rankings published by World Intellectual Property Organization (WIPO)?
    [A] 44th
    [B] 45th
    [C] 46th
    [D] 47th
    Correct Answer – [C] 46th
    Explanation: India has been ranked at 46th place in Global Innovation Index (GII) 2021, which captures the innovation ecosystem performance of 132 economies and tracks the most recent global innovation trends. India was ranked 48th in GII 2020. Under the Lower middle-income category group, India has been ranked at the second spot after Vietnam.
  4. The Global Trade Outlook Report is released by which of the following organizations?
    [A] World Bank
    [B] World Trade Organisation
    [C] International Monetary Fund
    [D] Department of International Trade, United Kingdom
    Correct Answer – [D] Department of International Trade, United Kingdom
    Explanation: India would become the world’s third-largest importer by 2050 with a share of 5.9% of global imports, right behind China and the US, according to the latest Global Trade Outlook report.

SPORTS

  1. International Cricket Council launches T20 World Cup anthem. The song is composed by whom?
    [A] Vishal–Shekhar
    [B] Shankar–Ehsaan–Loy
    [C] Pritam Chakraborty
    [D] Amit Trivedi
    Correct Answer – [D] Amit Trivedi
  2. Ryder Cup is a tournament related to which sport?
    [A] Golf
    [B] Tennis
    [C] Badminton
    [D] Hockey
    Correct Answer – [A] Golf
  3. How many medals have been won by the Indian contingent at the 2021 World Archery Championships?
    [A] 3 bronze
    [B] 1 gold and 3 silver
    [C] 2 silver and 1 bronze
    [D] 3 silver
    Correct Answer- [D] 3 silver
    Explanation
    :  Silver Medal Won by India includes:
    Women’s Compound Individual: Jyothi Surekha Vennam
    Women’s Compound Team: Jyothi Surekha Vennam, Muskar Kirar, and Priya Gurjar
    Compound Mixed Team: Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam
  4. Who has won Formula 1 Russian Grand Prix 2021?
    [A] Max Verstappen
    [B] Carlos Sainz
    [C] Lewis Hamilton
    [D] Valtteri Bottas
    Correct Answer – [C] Lewis Hamilton
  5. Which of the following Indian state will host the Men’s Hockey Junior World Cup?
    [A] Maharashtra
    [B] Haryana
    [C] Punjab
    [D] Odisha
    Correct Answer – [D] Odisha
    Explanation: Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik and Governor is Ganeshi Lal.
  6. What is the motto of the Beijing 2022 Winter Olympics?
    [A] Together we can
    [B] Together we fight with Crisis
    [C] Faster, Higher, Stronger – Together
    [D] Together for a Shared Future
    Correct Answer – [D] Together for a Shared Future
    Explanation:The Beijing 2022 Winter Olympics unveiled its official motto, “Together for a Shared Future”, during a ceremony at the city’s Capital Museum in Beijing, China.
  7. Who among the following has won the Norway Chess Open 2021 Masters section?
    [A] Kidambi Sundararajan
    [B] Jha Sriram
    [C] Praveen M Thipsay
    [D] D Gukesh
    Correct Answer – [D] D Gukesh
  8. Harmilan Kaur Bains has created a national record in which event at the 60th National Open Athletics Championships?
    [A] 800m
    [B] 1000m
    [C] 1500m
    [D] 400m
    Correct Answer – [C] 1500m
    Explanation: Harmilan Kaur Bains of Punjab has created a new national record in the women’s 1500m race by clocking 4:05.39 to bag the gold at the 60th National Open Athletics Championships in the Jawaharlal Nehru Stadium in Hanamkonda in Telangan[A]
  9. Who has become India’s 70th chess Grandmaster?
    [A] R Raja Rithvik
    [B] Abhimanyu Mishra
    [C] Harshit Raja
    [D] G Akash
    Correct Answer – [A] R Raja Rithvik
  10. Brendan Taylor has announced his retirement from international cricket. He played for which country?
    [A] New Zealand
    [B] West Indies
    [C] Zimbabwe
    [D] Australia
    Correct Answer – [C] Zimbabwe
  11. Who among the following has won the women’s singles title of US Open 2021?
    [A] Naomi Osaka
    [B] Barbora Krejcíková
    [C] Ashleigh Barty
    [D] Emma Raducanu
    Correct Answer – [D] Emma Raducanu
    Explanation: Britain’s Emma Raducanu became the first qualifier to capture a Grand Slam title by defeating Canada’s 19-year-old Leylah Fernandez in the US Open women’s final. Men’s Singles title is won by Daniil Medvedev.
  12. Who has become the 1st professional golfer in the world to receive the prestigious 10-year Dubai Golden Visa?
    [A] Rory McIlroy
    [B] Tiger Woods
    [C] Jordan Spieth
    [D] Jeev Milkha Singh
    Correct Answer – [D] Jeev Milkha Singh
  13. Who was crowned champion of the 2021 US Open?
    [A] Novak Djokovic
    [B] Daniil Medvedev
    [C] Rafael Nadal
    [D] Roger Federer
    Correct Answer – [B] Daniil Medvedev
    Explanation: Russia’s Daniil Medvedev was crowned champion of the 2021 US Open after defeating world number one Novak Djokovic in the men’s singles final.
  14. What is the rank of India at the 2020 Summer Paralympics at Tokyo?
    [A] 48
    [B] 24
    [C] 56
    [D] 33
    Correct Answer – [B] 24
    Explanation: India finished their campaign at the Tokyo Paralympics 2020 with an all-time high of 19 medals which includes five gold, eight silver, and six bronze. This is the best medal tally for India a single edition of the Paralympic Games. India is placed at 24th position in the overall medal tally out of a total of 162 nations.
    Indian Flag Bearers: Javelin thrower Tek Chand was the flag bearer at the opening ceremony of the Tokyo Paralympics.Shooter Avani Lekhara was India’s flag-bearer at the closing ceremony.
    India at Paralympics 2020: India sent its biggest ever contingent of 54 para-athletes at Tokyo Paralympics to compete across as many as 9 sporting disciplines at the Games.Prior to this, India had won a total of 12 Paralympics medals, since making its first appearance at the Paralympics in 1968, till the 2016 Rio.The Indian theme song of Paralympics 2020 “Kar de kamaal tu”. The composer and singer of the song is Sanjeev Singh, a Divyang cricket player from Lucknow.
    List of Indian medallists winners of Tokyo Paralympics 2020:
    Gold
  • Athletics: Sumit Antil (Men’s Javelin Throw)
  • Badminton: Pramod Bhagat (Men’s Singles)
  • Badminton: Krishna Nagar (Men’s Singles)
  • Shooting: Manish Narwal (Mixed 50m Pistol)
  • Shooting: Avani Lekhara (Women’s 10m Air Rifle Standing)
    Silver
  • Athletics: Yogesh Kathuniya (Men’s Discus Throw)
  • Athletics: Nishad Kumar (Men’s High Jump)
  • Athletics: Mariyappan Thangavelu (Men’s High Jump)
  • Athletics: Praveen Kumar (Men’s High Jump)
  • Athletics: Devendra Jhajharia (Men’s Javelin Throw)
  • Badminton: Suhas Yathiraj (Men’s Singles)
  • Shooting: Singhraj Adhana (Mixed 50m Pistol)
  • Table Tennis: Bhavina Patel (Women’s Singles)
    Bronze
  • Archery: Harvinder Singh (Men’s Individual Recurve)
  • Athletics: Sharad Kumar (Men’s High Jump)
  • Athletics: Sundar Singh Gurjar (Men’s Javelin Throw)
  • Badminton: Manoj Sarkar (Men’s Singles)
  • Shooting: Singhraj Adhana (Men’s 10m Air Pistol)
  • Shooting: Avani Lekhara (Women’s 50m Rifle 3 Positions)
    Important Points: Tokyo Paralympics was the 16th Summer Paralympic Games, held in Tokyo, Japan from August 24, to September 05, 2021.Badminton and Taekwondo were inducted for the first time in Tokyo Paralympics. Team China topped the final medal tally at Tokyo Paralympic Games. The country won a total of 207 medals (96 golds, 60 silvers and 51 bronzes). United Kingdom (124) gets the second position followed by the USA(104). This is the fifth consecutive time China dominated Paralympic Games in both gold medal tally and overall medal tally. The closing ceremony was entitled ‘Harmonious Cacophony’ and involved both able-bodied actors and others with disabilities. The theme was described by organizers as a ‘world inspired by the Paralympics, one where differences shine’
  1. Which edition of the Durand Cup kicked off in September 2021 at the Vivekananda Yubabharati Krirangan in Kolkata?
    [A] 110th
    [B] 120th
    [C] 130th
    [D] 140th
    Correct Answer – [C] 130th
    Explanation:The 130th edition of the Durand Cup kicked off on 5 September 2021 at the Vivekananda Yuba Bharati Krirangan in Kolkata. Mohammedan Sporting Club started their campaign in the tournament with an emphatic win against the Indian Air Force Football team. 16 teams are playing in this edition of the oldest club football tournament in Asia. The final match will be held on 3rd October 2021. The Durand Football Tournament or Durand Cup is a football competition in India that was first held in 1888 in Annadale, Shimla. Since 1940 the tournament has been played in New Delhi.  In the previous 129th edition, held for the first time in Kolkata in 2019, Gokulam Kerala emerged champions. Kolkata will host the tournament till 2025.
  2. Who has been roped in as the face of ‘Stay in Play” campaign of German footwear and accessories major Adidas?
    [A] Mirabai Chanu
    [B] PV Sandhu
    [C] Lovlina Borgohain
    [D] MC Marry Kom
    Correct Answer – [A] Mirabai Chanu

BOOS AND AUTHORS

  1. A book titled “The Fractured Himalaya: How the Past Shadows the Present in India-China Relations”, authored by _________.
    [A] Laxman Singh
    [B] Nisha Narayana
    [C] Soni Khan
    [D] Vidya Sethi
    Correct Answer – [D] Nirupama Rao
  2. Who is the author of the book titled ‘Dancing with Dreams,’?
    [A] Y Sri Lakshmi
    [B] Rama Mohana Rao
    [C] Adityanath Das
    [D] Ram Mohan
    Correct Answer – [C] Adityanath Das
  3. Who is the author of the book titled ‘Shining Sikh Youth of India’?
    [A] Vishal Goyal
    [B] Satnam Singh Sandhu
    [C] Amritpal Kaur
    [D] Prabhleen Singh
    Correct Answer – [D] Prabhleen Singh
  4. Who is the author of the book ‘Translating Myself and Others’?
    [A] Arundhati Roy
    [B] Sudha Murthy
    [C] Anita Desai
    [D] Jhumpa Lahiri
    Correct Answer – [D] Jhumpa Lahiri
  5. Who has authored the book titled ‘Human Rights and Terrorism in India’?
    [A] Subramanian Swamy
    [B] Subhashini Haider
    [C] M Venkaiah Naidu
    [D] Arun Kumar Mishra
    Correct Answer – [A] Subramanian Swamy
  6. The book named “Know Your Rights and Claim Them: A Guide for Youth” is an upcoming book by which celebrity?
    [A] Meryl Streep
    [B] Priyanka Chopra
    [C] Malala Yousafzai
    [D] Angelina Jolie
    Correct Answer – [D] Angelina Jolie

IMPORTANT DAYS AND THEMES

  1. The International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons is held every year on which day?
    [A] 23 September
    [B] 24 September
    [C] 26 September
    [D] 25 September
    Correct Answer – [C] 26 September
    Explanation: Headquarters of United Nations: New York, USA; Founded: 24 October 1945; Secretary-General of the United Nations: Antonio Guterres.
  2. The celebration of Antyodaya Diwas marks the birth anniversary of which Indian leader?
    [A] Pandit Deendayal Upadhyaya
    [B] Ram Manohar Lohia
    [C] Syama Prasad Mukherjee
    [D] Janeshwar Mishra
    Correct Answer – [A] Pandit Deendayal Upadhyaya
    Explanation: In India, the Antyodaya Diwas is observed every year on September 25, to mark the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya. Antyodaya means “uplifting the poorest of the poor” or “rise of the last person”. The day was declared by the Modi Government on September 25, 2014, and officially celebrated since 2015.
    Pandit Deendayal Upadhyaya, born in Mathura in 1916 was one of the key leaders of Bharatiya Jana Sangh from which the BJP later emerged.
    In the 1940s, Deendayal Upadhyaya launched ‘Rashtra Dharma’, a monthly journal, from Uttar Pradesh’s Lucknow for spreading the ideology of Hindutva nationalism. Later, he started ‘Panchjanya’, a weekly magazine, and a daily, ‘Swadesh’.
  3. What is the theme of World Tourism Day 2021?
    [A] Sustainable Tourism – a tool for development
    [B] Tourism opens doors for women
    [C] Tourism – Celebrating Diversity
    [D] Tourism for Inclusive Growth
    Correct Answer – [D] Tourism for Inclusive Growth
    Explanation:World Tourism Day (WTD) is observed every year on September 27 across the globe to raise awareness on the role of tourism within international community and to demonstrate its effect on social, cultural, political, and economic values.
  4. When is the International Day of Sign Languages observed?
    [A] 22 September
    [B] 21 September
    [C] 23 September
    [D] 20 September
    Correct Answer – [C] 23 September
  5. International Day of Sign Languages (IDSL) is observed every year on which date to raise awareness on sign languages and strengthen the status about sign languages?
    [A] 20th September
    [B] 21st September
    [C] 22nd September
    [D] 23rd September
    Correct Answer – [D] 23rd September
  6. What is the theme of World Alzheimer Day 2021?
    [A] Let’s talk about dementia
    [B] Know Dementia, Know Alzheimer’s
    [C] Every 3 Seconds
    [D] Remember Me
    Correct Answer – [B] Know Dementia, Know Alzheimer’s
    Explanation: World Alzheimer’s Day is observed globally on September 21 every year.
  7. What is the theme of the International Day of Peace or World Peace Day being observed every year on 21st September?
    [A] Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace
    [B] Recovering Better for an Equitable and Sustainable World
    [C] Partnerships for Peace – Dignity for All
    [D] Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All
    Correct Answer – [B] Recovering Better for an Equitable and Sustainable World
  8. The National Engineer’s Day is celebrated in India on which day?
    [A] 12 September
    [B] 15 September
    [C] 14 September
    [D] 11 September
    Correct Answer – [B] 15 September
    In 1968, the Indian government declared Sir M Visvesvaraya’s birth anniversary as Engineers’ Day. Sir MV was regarded as the “Father of Modern Mysore”. The day marks the birth anniversary of the engineering pioneer of India, Sir Mokshagundam Vishweshvaraya, (popularly known as Sir MV).He was awarded ‘Bharat Ratna’ for his exceptional contribution to the building of India in 1955.
  9. World Ozone Day observed every year on which date?
    [A] 10th Aug
    [B] 16th Oct
    [C] 16th Sept
    [D] 10th Dec
    Correct Answer – [C] 16th Sept
    Explanation: September 16 was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer. This designation was made on December 19, 1994, in commemoration of the date, in 1987, on which nations signed the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer.
  10. Hindi Diwas or Hindi Day is observed every year on ________ to mark the popularity of Hindi as an official language of India.
    [A] 10 September
    [B] 11 September
    [C] 12 September
    [D] 14 September
    Correct Answer – [D] 14 September
    Explanation:Hindi Diwas or Hindi Day is observed every year on 14 September to mark the popularity of Hindi as an official language of India. The language was adopted under Article 343 of the Indian Constitution. The first Hindi day was celebrated on 14th September 1953.
  11. When was World First Aid Day observed in 2021?
    [A] 8 September
    [B] 9 September
    [C] 10 September
    [D] 11 September
    Correct Answer – [D] 11 September
  12. International Literacy Day is observed every year on ___________.
    [A] September 05
    [B] September 06
    [C] September 07
    [D] September 08
    Correct Answer- [D]  September 08
    Explanation:In 2021, the theme of International Literacy Day is ‘Literacy for a human-centred recovery: Narrowing the digital divide’.
  13. The Canadian city of Burnaby has declared September 5 as _________.
    [A] Sunil Jain Day
    [B] Gauri Lankesh Day
    [C] Danish Siddiqui Day
    [D] Najmul Hasan Day
    Correct Answer – [B] Gauri Lankesh Day
    Explanation:The Canadian city of Burnaby has declared September 5 as “Gauri Lankesh Day”, as a tribute to the dead journalist on her death anniversary, her sister Kavitha Lankesh.
  14. World Coconut Day is observed every year on which date?
    [A] 1st September
    [B] 2nd September
    [C] 3rd September
    [D] 4th September
    Correct Answer – [B] 2nd September

OBITUARY

  1. Oscar Fernandes passed away recently. He was a/an ___________.
    [A] Politician
    [B] Journalist
    [C] Actor
    [D] Environmentalist
    Correct Answer –[A] Politician
    Explanation: Veteran Rajya Sabha MP and former Union minister Oscar Fernandes has passed away. The senior Congress leader had served as the Union Cabinet Minister for Transport, Road and Highways and Labour and Employment, in Manmohan Singh’s UPA government.
  2. Legendary Football player Jean-Pierre Adams who has passed away recently, played for which country?
    [A] France
    [B] Spain
    [C] Germany
    [D] Ireland
    Correct Answer – [A] France
    Explanation: Former France footballer Jean-Pierre Adams, who had been in a coma for 39 years, has passed away.
  3. What was the profession of Chandan Mitra who has passed away recently?
    [A] Journalist
    [B] Author
    [C] Banker
    [D] Actor
    Correct Answer – [A] Journalist
    Explanation: Former Rajya Sabha MP and senior journalist Chandan Mitra has passed away. He was the Editor and Managing Director of The Pioneer newspaper in New Delhi.
  4. Sidharth Shukla, who has passed away recently, was associated with which field?
    [A] Politics
    [B] Journalism
    [C] Sports
    [D] Television
    Correct Answer – [D] Television
    Explanation:Bigg Boss 13 winner actor Sidharth Shukla has passed away.

Current Affairs PDF Download: September 2021 Link Below

Read More:

Download Current Affairs Yearbook (January- December 2020): Click Here

July 2021 Complete Current Affairs PDF Download Link: Click Here

Download August 2021 Current Affairs PDF: Click Here

Leave a Reply