Current Affairs PDF Download: September 2019

Current Affairs PDF Download: September 2019

Current Affairs PDF Download: September 2019

Here are the most important Current Affairs PDF Download: September 2019

Here you can download 250+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: September 2019 in the English language is, completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: September 2019 [English] download link is available at the end of the post

Current Affairs PDF Download: September 2019

Here are some sample questions from the September English Current Affairs PDF. 250+ MCQ is provided in the PDF.

  1. Recently The Union Housing and Urban Affairs Ministry launched which campaign to bring PMAY(U) beneficiaries into Ujjawala, Ayushman Bharat fold?
    [A] Angikaar
    [B] BharatUday
    [C] Ujjavan
    [D] Antodhay
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Angikaar
    Explanation: The Union Housing and Urban Affairs Ministry launched the ‘Angikaar campaign’, a move aimed at bringing beneficiaries of PMAY (urban) into the fold of other central schemes such as Ujjawala and Ayushman Bharat.
  2. Recently Union Home Minister Amit Shah flagged off battery operated 8 electric buses for Janmarg Bus Rapid Transit System in which state?
    [A] Andhra Pradesh
    [B] Gujarat
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Gujarat
    Explanation: Union Home Minister Amit Shah flagged off battery operated 8 electric buses for Janmarg Bus Rapid Transit System -BRTS route in Ahmedabad, Gujarat.
  3. Recently The Lifeline Express, also known as “Hospital on Wheels”, has been inaugurated in which state?
    [A] Madhya Pradesh
    [B] Uttar Pradesh
    [C] West Bengal
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra
    Explanation: The Lifeline Express, also known as “Hospital on Wheels”, has been inaugurated at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus by the Central Railway (CR) for its latest project, which involves providing medical treatment to poor patients.
  4. Which state government recently banned Pan Masala containing magnesium carbonate in the state, said commissioner of food safety?
    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
    Explanation: Bihar government banned Pan Masala containing magnesium carbonate in the state, said commissioner of food safety.
  5. Which state released National Register of Citizens?
    [A] Meghalaya
    [B] Sikkim
    [C] Assam
    [D] Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Assam
    Explanation: The Assam government has finally released the final version of the National Register of Citizens (NR[C]  in Assam. The final NRC has left out over 19 lakh people in Assam who now face the danger of being declared illegal migrants if they don’t contest their exclusion.
  6. As per government data, Indian economy slowed to how much percent in April to June quarter?
    [A] 6%
    [B] 5.5%
    [C] 5%
    [D] 6.5%
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 5%
    Explanation: The economic growth slowed to a seven-year low of 5 per cent in April to June quarter from 8 per cent a year ago, government data showed.
  7. According to a report by Economist Intelligence Unit, which city topped in Safe Cities Index?
    [A] Budapest
    [B] London
    [C] Tokyo
    [D] NewYork
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tokyo
    Explanation: Mumbai has been ranked as the 45th safest city on the Safe Cities Index (SCI), while Delhi stood at the 52nd position, according to a report by Economist Intelligence Unit.
  8. Which city school won the U14 Subroto Cup Title?
    [A] Assam
    [B] Mizoram
    [C] Sikkim
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mizoram
    Explanation: Saidan Secondary School of Mizoram was crowned Under-14 boys champions of Subroto Cup International Football tournament after defeating Unique Model Academy of Manipur 2-0 in the summit clashin New Delhi.
  9. Who has become the first Indian cricketer to score over 6,000 runs and take over 300 wickets in first-class cricket and still not have played for Team India?
    [A] Jalaj Saxena
    [B] Naveen Kaur
    [C] Shubman Gill
    [D] Naresh Ahirwar
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Jalaj Saxena
    Explanation: Kerala all-rounder Jalaj Saxena has become the first Indian cricketer to score over 6,000 runs and take over 300 wickets in first-class cricket and still not have played for Team India. Overall, he is the 19th Indian to score 6,000 runs and take 300 wickets in first-class cricket. The 32-year-old achieved the feat during a Duleep Trophy match.
  10. Who won the Women’s Player of the Year award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign?
    [A] Wendie Renard
    [B] Alex Morgan
    [C] Ellyse Perry
    [D] Lucy Bronze
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lucy Bronze
    Explanation: England footballer Lucy Bronze won the Women’s Player of the Year award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign.
    Current Affairs PDF Download: September 2019
  11. Which among the following recently launched the 10 Year Rural Sanitation Strategy (2019-2029)?
    [A] Department of Drinking Water and Sanitation

    [B] Department of Internal Security
    [C] Department of North East Region
    [D] Department of Financial Services
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Department of Drinking Water and Sanitation
    Explanation: This strategy focuses on sustaining sanitation behavior change. Plus, it aims to increase access to solid and liquid waste management. It includes: Capacity Strengthening IEC (Information, education and communication) Organic waste management Plastic waste, Greywater and black water management
  12. ‘Mukhyamantri Kirayedaar Bijli Meter Yojna’, sometimes seen in the news, has been launched by ______.
    [A] Delhi

    [B] UP
    [C] MP
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Delhi
    Explanation: Under this scheme, electricity will be provided to renters on subsidised rates. Those who consume upto 200 units of electricity, will get no electricity bill. From now on, tenants in Delhi can install prepaid meters.
  13. A new species of cat snake has been found in the Western Ghats nearly after 125 years and has been named after ______.
    [A] Tejas Thackeray

    [B] Himansh Gupta
    [C] Rohit Verma
    [D] Uddhav Thackeray
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Tejas Thackeray
    Explanation: This new species is non-venomous and is known to grow up to 890 mm. It is known to feed on the eggs of the frogs. This new species is presently only known in a few localities near Koyna in Satara district.
  14. ______ has been named among four winners of an international award dubbed the “alternative Nobels”.
    [A] Greta Thunberg

    [B] Irom Sharmila
    [C] Phoolan Devi
    [D] Asha Roy
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Greta Thunberg
    Explanation: The Right Livelihood Award is often called the “Alternative Nobel Prize. This award was established in 1980 to “honor and support courageous people solving global problems.” Thunberg shares this year’s award with Davi Kopenawa (Brazil), Guo Jianmei (China) and Aminatou Haidar (Western Sahara).
  15. A short handwritten letter by Mahatma Gandhi 80 years ago on the same day the World War II broke out, has been unveiled for the first time by the National Library of ______.
    [A] India

    [B] America
    [C] Russia
    [D] Israel
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Israel
    Explanation: Gandhi’s letter was written on to mark the Jewish new year on 1 Sep 1939. It offers a glimpse into Gandhi’s relationship with the Holocaust. Gandhi wrote the letter to Head of the Bombay Zionist Association (BZA) A E Shohe.
  16. Which state government has decided to set up museum at the house of Ishwar Chandra Vidyasagar?
    [A] Haryana

    [B] Punjab
    [C] West Bengal
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – [C] West Bengal
    Explanation: The museum will come up at Vidyasagar’s residence at Badur Bagan are[A] It is worth noting that he was a well-known writer, intellectual and supporter of humanity.
  17. According to the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 (WDCR), India has advanced four places to ___ position in terms of digital competitiveness.
    [A] 40th

    [B] 44th
    [C] 52nd
    [D] 56th
    Correct Answer
    Correct Answer  – [B] 44th
    Explanation: India has made improvement in terms of knowledge and future readiness to adopt and explore digital technologies. While the largest jump in the overall ranking was registered by China, and Indonesia
  18. ____ held on to the number one spot in IMD World Digital Competitiveness ranking (WDCR) in 2019.
    [A] US

    [B] UK
    [C] India
    [D] Denmark
    Correct Answer
    Correct Answer  – [A] US
    Explanation: Notably, all top five economies in the World Digital Competitiveness ranking (WDCR) remained unchanged: USA, Singapore, Sweden, Denmark and Switzerlan[D] These rankings are produced by the IMD World Competitiveness Center.
  19. RamanSat 2, a miniature satellite made by ___________ was successfully launched by NAS[A] [A] Nikhil Verma
    [B] Aabhas Sikka
    [C] Hemant Chaturvedi
    [D] Shilpa Desai
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Aabhas Sikka
    Explanation: It has been made by a 17-year old student Aabhaas Sikka during his internship with SPACE-India Its sate-of-the-art equipment measures the radiation from the Sun and space to make space exploration safer.
  20. Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and ____ will be conducted at Pithoragarh from 02 to 15 October 2019.
    [A] Kazakhstan

    [B] Kyrgyzstan
    [C] Mauritius
    [D] Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Kazakhstan
    Explanation: KAZIND-2019 will comprise of nearly 100 soldiers from both Indian and Kazakhstan Army. It’s the fourth edition of an annual event which is conducted alternatively in Kazakhstan and India
    Current Affairs PDF Download: September 2019
  21. _____ International Airport Ltd has been selected as the best airport in terms of services it offered to passengers, based on a survey conducted by Airport Council International (ACI).
    [A] Cochin

    [B] New Delhi
    [C] Chandigarh
    [D] Hyderabad
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Cochin Explanation: This airport was emerged the topper in 5-15 million passenger category (Asia-Pacific region). The annual Airport Service Quality (ASQ) awards recognise and reward the best airports in the world.
  22. World Environmental Health Day is celebrated on _____ annually.
    [A] 25 Sep

    [B] 26 Sep
    [C] 27 Sep
    [D] 28 Sep
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] 26 Sep
    Explanation: This year’s theme focuses on climate change and its challenges. The serious threats to health that climate change continues to pose, have to be mitigated by taking protective measures.
  23. World Rabies Day, sometimes seen in the news, is observed on _____.
    [A] Sep 27

    [B] Sep 28
    [C] Sep 29
    [D] Sep 30
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Sep 28
    Explanation: More than 59,000 people die from the disease around the world each year. It creates awareness about rabies and bring together partners to enhance prevention and control efforts worldwide.
  24. The Reserve Bank of India (RBI) has initiated PCA against Lakshmi Vilas Bank Limite[D] Expand PC[A] [A] Prompt Corrective Action
    [B] Peer Corrective Action
    [C] Prompt Correction Action
    [D] Prompt Corrective Analysis
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Prompt Corrective Action
    Explanation: Due to high level of bad loans, insufficient capital to manage risks, negative returns on assets, high leverage, this action has been taken. It is worth noting that The PCA is invoked when certain risk thresholds are breached.
  25. A minor planet, between Mars and ____, has been named after Pandit Jasraj, the doyen of Indian classical vocal music.
    [A] Jupiter

    [B] Earth
    [C] Mars
    [D] Saturn
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Jupiter
    Explanation: International Astronomical Union has named minor planet 2006 VP32, as ‘Panditjasraj’. It was discovered on November 11, 2006. With this, Padma Vibhushan recipient Pandit Jasraj has become the first Indian musician to join the galaxy of immortal composers.
  26. Recently The Union Housing and Urban Affairs Ministry launched which campaign to bring PMAY(U) beneficiaries into Ujjawala, Ayushman Bharat fold?
    [A] Angikaar
    [B] BharatUday
    [C] Ujjavan
    [D] Antodhay
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Angikaar
    Explanation: The Union Housing and Urban Affairs Ministry launched the ‘Angikaar campaign’, a move aimed at bringing beneficiaries of PMAY (urban) into the fold of other central schemes such as Ujjawala and Ayushman Bharat.
  27. Recently Union Home Minister Amit Shah flagged off battery operated 8 electric buses for Janmarg Bus Rapid Transit System in which state?
    [A] Andhra Pradesh
    [B] Gujarat
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Gujarat
    Explanation: Union Home Minister Amit Shah flagged off battery operated 8 electric buses for Janmarg Bus Rapid Transit System -BRTS route in Ahmedabad, Gujarat.
  28. Recently The Lifeline Express, also known as “Hospital on Wheels”, has been inaugurated in which state?
    [A] Madhya Pradesh
    [B] Uttar Pradesh
    [C] West Bengal
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra
    Explanation: The Lifeline Express, also known as “Hospital on Wheels”, has been inaugurated at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus by the Central Railway (CR) for its latest project, which involves providing medical treatment to poor patients.
  29. Which state government recently banned Pan Masala containing magnesium carbonate in the state, said commissioner of food safety?
    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
    Explanation: Bihar government banned Pan Masala containing magnesium carbonate in the state, said commissioner of food safety.
  30. Which state released National Register of Citizens?
    [A] Meghalaya
    [B] Sikkim
    [C] Assam
    [D] Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Assam
    Explanation: The Assam government has finally released the final version of the National Register of Citizens (NR[C]  in Assam. The final NRC has left out over 19 lakh people in Assam who now face the danger of being declared illegal migrants if they don’t contest their exclusion.
    Current Affairs PDF Download: September 2019
  31. As per government data, Indian economy slowed to how much percent in April to June quarter?
    [A] 6%
    [B] 5.5%
    [C] 5%
    [D] 6.5%
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 5%
    Explanation: The economic growth slowed to a seven-year low of 5 per cent in April to June quarter from 8 per cent a year ago, government data showed.
  32. According to a report by Economist Intelligence Unit, which city topped in Safe Cities Index?
    [A] Budapest
    [B] London
    [C] Tokyo
    [D] NewYork
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tokyo
    Explanation: Mumbai has been ranked as the 45th safest city on the Safe Cities Index (SCI), while Delhi stood at the 52nd position, according to a report by Economist Intelligence Unit.
  33. Which city school won the U14 Subroto Cup Title?
    [A] Assam
    [B] Mizoram
    [C] Sikkim
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mizoram
    Explanation: Saidan Secondary School of Mizoram was crowned Under-14 boys champions of Subroto Cup International Football tournament after defeating Unique Model Academy of Manipur 2-0 in the summit clashin New Delhi.
  34. Who has become the first Indian cricketer to score over 6,000 runs and take over 300 wickets in first-class cricket and still not have played for Team India?
    [A] Jalaj Saxena
    [B] Naveen Kaur
    [C] Shubman Gill
    [D] Naresh Ahirwar
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Jalaj Saxena
    Explanation: Kerala all-rounder Jalaj Saxena has become the first Indian cricketer to score over 6,000 runs and take over 300 wickets in first-class cricket and still not have played for Team India. Overall, he is the 19th Indian to score 6,000 runs and take 300 wickets in first-class cricket. The 32-year-old achieved the feat during a Duleep Trophy match.
  35. Who won the Women’s Player of the Year award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign?
    [A] Wendie Renard
    [B] Alex Morgan
    [C] Ellyse Perry
    [D] Lucy Bronze
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lucy Bronze
    Explanation: England footballer Lucy Bronze won the Women’s Player of the Year award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign.
  36. When do we observe the International Day of Peace?
    [A] 20 September

    [B] 21 September
    [C] 19 September
    [D] 18 September
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 21 September
    Explanation: The International Day of Peace is observed annually on 21 September to spread awareness and preach peace and harmony all across the globe. The day was sanctioned by United Nations in 2001. Theme 2019 – Climate Action for Peace
  37. Which nation cut off its ties with Taiwan recently, reducing its allies to just 15?
    [A] Kiribati 
    [B] Nauru 
    [C] Marshall Islands
    [D] Tuvalu
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Kiribati 
    Explanation: Taiwan has cut off its ties with Kiribati thereby losing its second ally within a matter of a week. The Solomon Islands has earlier announced that it would be breaking its long-standing ties with Taiwan. Taiwan now has official diplomatic relations with only 15 countries worldwide. 
  38. Who has been elected as the new Chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2019-20?
    [A] Debabrata Mukherjee

    [B] Madhukar Kamath
    [C] Hormusji N Cama
    [D] Jivanji Jamshedji Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Madhukar Kamath
    Explanation: Madhukar Kamath has been elected chairman of the Audit Bureau of Circulations (AB[C] for 2019-20. He is the chairman emeritus of DDB Mudra group and mentor of Interbrand India. Kamath has also been the president of Advertising Agencies Association of India.
  39. Bajrang Punia recently won the bronze medal for India in which of these bouts in the World Wrestling Championships 2019?
    [A] 67kg

    [B] 51kg
    [C] 53kg
    [D] 65kg
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 65kg
    Explanation: In Wrestling, Bajrang Punia defeated Tulga Ochir of Mongolia in the men’s freestyle 65kg bout to win a bronze medal for India in World Wrestling Championships in Nur-Sultan, Kazakhstan. This is Bajrang’s second consecutive medal while overall third at the World tournament. Also, Ravi Dahiya defeated Iran’s Reza Atrinagharchi in 51kg bout to win bronze medal for India in the tournament. This was his first medal in the World Championship. 
  40. The Union Home Minister Amit Shah inaugurated the Emergency Response Support System (ERSS – Dial 112), ‘E-Beat Book’ System and the ‘E-Saathi App’ of which state police recently?
    [A] Delhi

    [B] Maharashtra
    [C] Chandigarh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Chandigarh
    Explanation: Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah has launched three citizen-centric services of the Chandigarh Police. These are: Emergency Response Support System (ERSS – Dial 112), ‘E-Beat Book’ System and the ‘E-Saathi App’.
    Current Affairs PDF Download: September 2019
  41. NTPC has announced to set up India’s biggest solar park in which state?
    [A] West Bengal

    [B] Gujarat
    [C] Karnataka
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Gujarat
    Explanation: India’s largest power company NTPC has planned to set up 5 gigawatt (GW) solar park at Kutch in Gujarat. It will be the biggest solar park in the country. The estimated cost of the project is about Rs 25,000 crore ($3.5 billion).
  42. Name the new Chief executive Officer of the Royal Bank of Scotland?
    [A] Alison Rose

    [B] Karen Pierce
    [C] Polly Higgins
    [D] Emily Maitlis
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Alison Rose
    Explanation: Royal Bank of Scotland Group Plc has announced the appointment of Alison Rose as the chief executive officer of the bank. She will be the first women to head RBS.
  43. Name the agri digital platform launched by Bank of Baroda
    [A] Baroda Utpadan

    [B] Baroda Fasal
    [C] Baroda Kisan
    [D] Baroda Krishi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Baroda Kisan
    Explanation: Bank of Baroda has launched an agri digital platform named “Baroda Kisan”. It is a web-based portal that can also be accessed by farmers via mobile.
  44. When is the World Alzheimer’s Day observed?
    [A] September 18

    [B] September 19
    [C] September 20
    [D] September 21
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] September 21
    Explanation: Every year on September 21, World Alzheimer’s Day is observed all around the globe. Purpose: Raise awareness about the stigma that runs around Alzheimer’s disease and dementia. Theme 2019: Raising awareness and challenging stigma. 
  45. The Supreme Court has sought report from Juvenile Justice Panel of which state/UT on alleged illegal detention and ill-treatment of children?
    [A] West Bengal
    [B] Uttar Pradesh 
    [C] Jammu and Kashmir 
    [D] Delhi 
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jammu and Kashmir
    Explanation: The SC has sought a report from J&K’s Juvenile Justice panel on alleged ill-treatment and illegal detention of children in Jammu and Kashmir.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019
  46. As per Finance Minister Nirmala Sitharaman’s recent press conference, what is the new income tax rate of the new domestic manufacturing companies?
    [A] 22
    [B] 22.5
    [C] 20
    [D] 15
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 15
    Explanation: The Union Finance Minister Nirmala Sitharaman announced that in order to attract more investment in manufacturing, a new provision has been inserted in the Income Tax Act that will allow any new domestic company incorporated on or after October 1, 2019 making fresh investment in manufacturing to pay income tax at a rate of 15 percent. 
  47. Who among the following won the National Geoscience Young Scientist Award-2018?
    [A] Dr. Sohini Ganguly
    [B] Dr. Yamuna Singh
    [C] Dr. Debjani Sarkar
    [D] Mr. Pradipta Sur
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Dr. Sohini Ganguly
    Explanation: The National Geosciences Young Scientist Award-2018 was awarded to Dr. Sohini Ganguly from Goa University for her significant work in the fields of volcanology, geochemistry and petrology.
  48. Which state government has made Sanskrit language compulsory from 3rd to 8th grade in all government and private schools?
    [A] Uttarakhand
    [B] Haryana
    [C] Punjab
    [D] Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Uttarakhand Explanation: The Uttarakhand government announced recently that Sanskrit language will be a mandatory subject in all private and government school from class 3rd to 8th. Apart from that, Uttarakhand CM, TS Rawat has launched music CD of Sanskrit poems.
  49. Who among the following has been named as next IAF chief?
    [A] JBS Kaushik
    [B] SS Narayan
    [C] VK Pachauri
    [D] RKS Bhadauria
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] RKS Bhadauria
    Explanation: Air Marshall Rakesh Kumar Singh Bhadauria has been named as next Indian Air Force chief by the Government of India. RKS Bhadauria has experience of flying 26 different types of fighter jets.
  50. World Health Organization celebrated the first World Patient Safety Day on which day?
    [A] 20 September 
    [B] 19 September 
    [C] 18 September
    [D] 17 September
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 17 September
    Explanation: World Health Organisation (WHO) celebrated first World Patient Safety Day on 17 September 2019. It aims to create awareness about safety of patients. WHO has prepared an oath letter regarding the same. Now, every year World Patient Safety Day will be observed on 17 September.
    Current Affairs PDF Download: September 2019

Current Affairs PDF Download: September 2019 PDF Download Link below

Read More:

 

Facebook Comments