Current Affairs PDF Download: October 2019

Current Affairs PDF Download: October 2019

Current Affairs PDF Download: October 2019

Here are the most important Current Affairs PDF Download: October 2019

Here you can download 220+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: October 2019 in the English language is, completely free of cost.

Only for Civil Service Aspirants

Current Affairs PDF Download: October 2019 download link is available at the end of the post

Current Affairs PDF Download: October 2019

Here are some sample questions from the October English Current Affairs PDF. 220+ MCQ is provided in the PDF.

  1. The 28th Vyas Samman for the year 2018 was conferred on well known Hindi writer ___________.
    (A) Leeladhar Jagoori

    (B) RS Birla
    (C) Rustam Singh
    (D) Uday Prakash
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Leeladhar Jagoori
    Explanation:
    The award was instituted in 1991. It is given by the KK Birla Foundation. It recognizes outstanding literary work in Hindi authored by an Indian citizen. It carries a cash prize of Rs 4 lakh. Jagoori has been chosen for the prestigious award for his poetry collection- Jitne Log Utne Prem.
  2. National Unity Day, sometimes seen in the news, is celebrated on _____.
    (A) Oct 28

    (B) Oct 31
    (C) Nov 5
    (D) Nov 14
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Oct 31
    Explanation: Sardar Vallabhbhai Patel is popularly known as the Iron Man of India. This day remembers Sardar Patel’s stupendous role in integrating the princely States into independent India.
  3. World Polio Day, sometimes seen in the news, is observed on ______ every year.
    (A) Sept 24

    (B) Oct 24
    (C) Nov 24
    (D) Dec 24
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Oct 24
    Explanation: World Polio Day was established by Rotary International.
  4. Nirmal Purja has created history by scaling the world’s 14 highest peaks in a record 190 days. He is from _______.
    (A) Nepal

    (B) Bhutan
    (C) India
    (D) Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Nepal
    Explanation: Nirmal Purja completed the climb of the 14 mountains in seven months. He was a member of the Gurkhas, as well as the elite Special Boat Service. He kicked off his ambitious “Project Possible” in April.
  5. Who has been appointed as the 47th Chief Justice of India?
    (A) Justice NV Ramana
    (B) Justice AK Mishra
    (C) Justice SA Bobde
    (D) Justice RF Nariman
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Justice SA Bobde President
    Explanation: Ram Nath Kovind signed a warrant formally appointing Justice Sharad Arvind Bobde as the 47th Chief Justice of India on October 29, 2019. Justice Bobde will be sworn in as the CJI on November 18, a day after the retirement of current CJI Ranjan Gogoi.
  6. The ICC has imposed a two-year ban on which among the following cricketers for failing to report a corrupt approach?
    (A) Steve Smith 
    (B) Shakib Al Hasan
    (C) Rashid Khan
    (D) David Warner
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Shakib Al Hasan
    Explanation: The ICC has imposed a two-year ban on Bangladesh’s Shakib Al Hasan, with one year suspended, for failing to report a corrupt approach by a bookie. 
  7. The first day-night Test match will be played between India and Bangladesh on which ground?
    (A) Arun Jaitley Stadium

    (B) Eden Gardens Stadium
    (C) Wankhede Stadium
    (D) Nehru Stadium
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Eden Gardens Stadium
    Explanation: The first day-night Test between India and Bangladesh will be played at the Eden Gardens Stadium in Kolkata from 22 November. Another feature of this match is that it will be played with a pink colored ball.
  8. Who was appointed as the first Lt Governor of Jammu and Kashmir?
    (A) Girish Chandra Murmu

    (B) Satya Pal Malik
    (C) Ram Sevak Kushwaha
    (D) Radhakrishna Mathur
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Girish Chandra Murmu
    Explanation: President Ram Nath Kovind appointed Girish Chandra Murmu as the first Lt Governor of Jammu and Kashmir and Radha Krishna Mathur as the first Lt Governor of Ladakh.
  9. Recently the government accorded ‘Maharatna’ status to state-owned Hindustan Petroleum and which other organisation?
    (A) BSNL
    (B) Shipping Corporation of India
    (C) Nuclear Power Corporation of India
    (D) Power Grid Corporation
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Power Grid Corporation
    Explanation: The government accorded ‘Maharatna’ status to state-owned Hindustan Petroleum and Power Grid Corporation, thus giving them greater operational and financial autonomy.
  10. Who is the author of Ten Studies in Kashmir: History and Politics?
    (A) Roopa Singh

    (B) Ashish Ray
    (C) Nilanjana Roupy
    (D) Kashinath Pandit
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Kashinath Pandit
    Explanation: 
    An Indian historian, educationist and Padma Shri recipient, Kashi Nath Pandit’s new book entitled “Ten Studies in Kashmir: History and Politics”, published by Academic Foundation.
    Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019
  11. Who has become the 1st Indian man to win a gold medal at the Wushu World Championships?
    (A) Sanjay Chaturvedi
    (B) Triloknath Awasthi
    (C) Madhav Singh
    (D) Praveen Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Praveen Kumar
    Explanation: Praveen Kumar has become the 1st Indian man to win a gold medal at the Wushu World Championships. He defeated Philippines’ Russel Diaz by 2-1 in the men’s sanda event in the 48kg category of the 15th World Wushu Championships held in Shanghai.
  12. What is the rank of India in the World Bank’s Ease of Doing Business 2020 survey?
    (A) 71

    (B) 83
    (C) 63
    (D) 92
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 63 
    Explanation: India climbed 14 rungs in the World Bank’s Ease of Doing Business 2020 survey to stand at 63, among 190 countries, making it the one of world’s top 10 most improved countries for the third consecutive time.
  13. Recently PV Sindhu and which other personality was named the ambassadors for Bharat Ki Laxmi, an initiative by Prime Minister Narendra Modi?
    (A) Disha Patani
    (B) Deepika Padukone
    (C) Sania Mirza
    (D) Katrina Kaif
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Deepika Padukone
    Explanation: Actor Deepika Padukone and shuttler PV Sindhu were named the ambassadors for Bharat Ki Laxmi, an initiative by Prime Minister Narendra Modi that aims at bringing commendable work done by women across the nation to light ahead of the Diwali festival.
  14. The 2024 Olympic Games will be held in which city?
    (A) New Delhi

    (B) Geneva
    (C) Paris
    (D) Rome
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Paris
    Explanation: Paris has unveiled a gold-medal-shaped emblem for the 2024 Olympics and Paralympic Games that incorporate the Olympic flame and the lips of Marianne.
  15. Which state government decided to give no government jobs having more than two children after January 1, 2021?
    (A) Assam
    (B) Maharashtra
    (C) Bihar
    (D) Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Assam
    Explanation: The Assam Cabinet decided that no government jobs will be given to persons having more than two children after January 1, 2021 as per the small family norm.
  16. Where is the Col. Chewang Rinchen Setu bridge located?
    (A) Leh
    (B) Kashmir
    (C) Ladakh
    (D) Srinagar
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Ladakh
    Explanation: The bridge was constructed by the Border Roads Organisation (BRO) of India The bridge is built between Durbuk and Daulat Beg Oldie in eastern Ladakh at an altitude of 14,650 feet. The bridge is named in honor of Colonel Chewang Rinchen, who was one of the highly decorated officers in the Indian Army from Ladakh, and he was awarded the Maha Vir Chakara twice.
  17. Which Indian cricketer broke Don Bradman’s record of highest average in Test cricket on home soil?
    (A) Rohit Sharma
    (B) Virat Kohli
    (C) Ajinkya Rahane
    (D) Ravindra Jadeja
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Rohit Sharma
    Explanation: Rohit Sharma broke Australian cricketer Don Bradman’s record of highest average in Test cricket on home soil during the Day 2 of India’s third test against South Africa. Rohit Sharma with 212 runs recorded an average of 99.84 on home soil, which is higher than Don Bradman’s average of 98.22 on home soil in test cricket.
  18. Who constructed the Col. Chewang Rinchen Setu Bridge?
    (A) National Highways Authority of India (NHAI)
    (B) Border Roads Organisation (BRO)
    (C) Indian Railways (IR)
    (D) Ministry of Defence (MoD)
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Border Roads Organisation (BRO)
    Explanation: The bridge was constructed by the Border Roads Organisation (BRO) of India The bridge is built between Durbuk and Daulat Beg Oldie in eastern Ladakh at an altitude of 14,650 feet. The bridge is named in honor of Colonel Chewang Rinchen, who was one of the highly decorated officers in the Indian Army from Ladakh, and he was awarded the Maha Vir Chakara twice.
  19. Book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life” is penned by whom?
    (A) Abhijit Kunte

    (B) Krishnan Sasikiran
    (C) Pentala Harikrishna
    (D) Viswanathan Anand
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Viswanathan Anand
    Explanation: Indian Chess player, Viswanathan Anand has penned a book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life”.
  20. Who has been recommended to be appointed as the 47th Chief Justice of India?
    (A) Justice SA Bobde

    (B) Justice Indu Malhotra
    (C) Justice Arun Kumar Mishra
    (D) Justice RF Nariman
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Justice SA Bobde
    Explanation: CJI Ranjan Gogoi on October 18, 2019, recommended Justice Sharad Arvind Bobde for appointment as the 47th Chief Justice of India Chief Justice Gogoi is set to retire on November 17, 2019.
    Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019
  21. Who among the following has been appointed as Director-General of National Security Guard (NSG)?
    (A) Sudeep Lakhtakia
    (B) Sudhir Pratap Singh
    (C) Anup Kumar Singh
    (D) R.(C) Tayal
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Anup Kumar Singh
    Explanation: A senior 1985-batch IPS officer of Gujarat cadre Anup Kumar Singh has been appointed as Director-General of the National Security Guard (NSG).
  22. Who among the following internationally acclaimed painter of Bangladesh recently passed away?
    (A) Zainul Abedin
    (B) Kalidas Karmakar
    (C) Rashid Choudhury
    (D) Nitun Kundu
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Kalidas Karmakar
    Explanation: Internationally acclaimed painter of Bangladesh Kalidas Karmakar passed away in Dhaka.
  23. European Union leaders confirmed the appointment of ________________ as the new chief of the European Central Bank.
    (A) Michel Camdessus
    (B) Rodrigo Rato
    (C) Christine Lagarde
    (D) Dominique Strauss-Kahn
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Christine Lagarde
    Explanation: European Union leaders confirmed the appointment of Christine Lagarde as the new chief of the European Central Bank.
  24. Which country won the 3rd Edition of the SAFF U-15 Women’s Championships 2019?
    (A) Bhutan
    (B) China
    (C) India
    (D) Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) India
    Explanation: The Indian football team won the 3rd Edition of the SAFF U-15 Women’s Championships 2019 by beating Bangladesh by 5-3 in the penalty shoot-out. The tournament was organized by the South Asian Football Federation (SAFF) and was held at Changlimithang Stadium in Thimpu, Bhutan. Indian captain is Shilky Devi.
  25. According to 20th Livestock Census 2019, which of the following state has the highest number of livestock in India?
    (A) Uttar Pradesh
    (B) Rajasthan
    (C) Madhya Pradesh
    (D) West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Uttar Pradesh
    Explanation: According to 20th Livestock Census 2019, Uttar Pradesh has the highest number of livestock of 67.8 million in India
  26. Who received the 2018/19 Golden Shoe recently, the sixth of his career and the third consecutively?
    (A) Cristiano Ronaldo
    (B) Lionel Messi
    (C) Luis Suarez
    (D) Kylian Mbappe
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Lionel Messi
    Explanation: Messi became the first player to win the accolade for three successive years. Notably, this award is given to the player who scores the most league goals across Europe’s top divisions.
  27. Which island is named after Abdul Kalam?
    (A) Wheeler Island, Odisha
    (B) Landfall Island
    (C) Bhavani Island
    (D) Sriharikota
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Wheeler Island, Odisha
    Explanation: The Wheeler Island is located in Odisha. Currently this island is known as the Dr. Abdul Kalam Island. This is an island off the coast of Odisha, approximately 150 kilometres east of the state capital Bhubaneshwar.
  28. Which State topped the India Innovation Index 2019 of NITI Aayog?
    (A) Karnataka
    (B) Kerala
    (C) Tamil Nadu
    (D) Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Karnataka
    Explanation: Karnataka has topped the India Innovation Index, the first-ever index launched by NITI Aayog to promote competitiveness among Indian states. Delhi has got the first place in the list of Union Territories and small states in the India Innovation Index 2019.
  29. What is the length of India’s longest Tunnel Chenani- Nashri on NH 44, in Jammu and Kashmir?
    (A) 11.3 km
    (B) 9.2 km
    (C) 6.5 km
    (D) 7.2 km
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 9.2 km
    Explanation: Chenani- Nashri Tunnel on NH 44, in Jammu and Kashmir. 
  30. What is India’s rank out among the 117 qualifying countries in the recently released Global Hunger Index 2019?
    (A) 100
    (B) 101
    (C) 102
    (D) 103
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 102
    Explanation: India ranks 102nd out of 117 qualifying countries in the recently released Global Hunger Index 2019.
    Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019
  31. What is the name of Indian Origin economics who recently declared a winner of Nobel Prize 2019 for economics?
    [A] Vishwajit Chatterjee
    [B] Abhijit Banerjee
    [C] SK Burman
    [D] Anil Joseph Mukharjee
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Abhijit Banerjee
    Explanation: Abhijit Banerjee, along with his wife, Esther Duflo and Michael Kramer will be awarded the Nobel Prize for their research on ‘Experiments to ending global poverty’. Amartya Sen was given this honour in the year 1998 prior to Abhijit Banerjee.
  32. What is the name of joint military exercise that will be held between India and Japan at Mizoram?
    [A] Vishva Vijeta-2019

    [B] Raksha Parv-2019
    [C] Ultra Battle-2019
    [D] Dharm Guardian-2019 
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Dharm Guardian-2019
    Explanation: India and Japan are organizing Dharm Guardian-2019, a joint military exercise, at Mizoram to strengthen the military bond. It was first organized in the year 2018. Last joint military exercise was also held at Mizoram. Both countries share their war-related expertise.
  33. Who won the 2019 Booker Prize?
    [A] Lucy Ellmann

    [B] Margaret Atwood
    [C] Chigozie Obioma
    [D] Elif Shafak
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Margaret Atwood
    Explanation: Margaret Atwood and Bernardine Evaristo won the 2019 Booker Prize jointly. The Award is awarded every year for the best novel written in English language and published in the United Kingdom.
  34. Which rule will decide a winner during a tie match as per the new ICC rule?
    [A] Super Over
    [B] Duckworth Luis
    [C] Knock Out
    [D] First Run
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Super Over
    Explanation: As per the ICC’s new rule, if both teams score equal runs then a super over will decide the winner. It was also announced by ICC that super over will continue until one team emerged as a winner.
  35. Venkaiah Naidu conferred ________ poet K Siva Reddy with 28th Saraswati Samman award 2018.
    [A] Telugu

    [B] Tamil
    [C] Kannada
    [D] Odia
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Telugu
    Explanation: Venkaiah Naidu conferred Telugu poet K Siva Reddy with 28th Saraswati Samman award 2018
  36. The Nobel Prize in Literature 2019 was awarded to Austrian author ____________.
    [A] Sophie Semin

    [B] Wim Wenders
    [C] Peter Handke
    [D] Libgart Schwarz
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Peter Handke
    Explanation: The Nobel Prize in Literature 2019 was awarded to Austrian author Peter Handke. Peter Handke is an Austrian novelist, playwright, translator, poet, film director and screenwriter. In the late 1960s, he was recognized for works such as the play Publikumsbeschimpfung and the novel Die Angst des TormannsbeimElfmeter.
  37. Name the first Ethiopian, who was felicitated with Nobel Peace Prize 2019?
    [A] Abiy Ahmed Ali
    [B] Meles Zenawi
    [C] Isaias Afwerki
    [D] Lemma Megersa
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Abiy Ahmed Ali
    Explanation: The Norwegian Nobel Committee of the Norwegian Nobel Institute (Norska Nobelinstitutet) has awarded the 2019 Nobel Peace Prize which is the 100th Nobel Peace Prize to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali, aged 43, for his efforts to promote reconciliation, solidarity and social justice, and in particular for his decisive initiative to resolve the border conflict (more than 20 years of conflict) with neighbouring Eritrea. He is the first Ethiopian to be awarded a Nobel Prize.
  38. Indian journalist Kallie Puri of __________ was honored with ‘India’s Most Powerful Women in Media’ award.
    [A] The Hindu Group

    [B] India Today Group
    [C] Times of India Group
    [D] DNA Group
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] India Today Group
    Explanation: Indian journalist Kallie Puri of India Today Group was honoured with ‘India’s Most Powerful Women in Media’ award
  39. _______ has topped Niti Aayog’s School Education Quality Index.
    [A] Karnataka

    [B] Kerala
    [C] Tamil Nadu
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Kerala
    Explanation: Kerala has topped Niti Aayog’s School Education Quality Index.
  40. Who topped in the Forbes India Rich List 2019 for the 12th consecutive year with a net worth of $51.4 billion by Forbes India?
    [A] Uday Kotak
    [B] Pallonji Mistry
    [C] Mukesh Ambani
    [D] Gautam Adani
    Correct Answer
    Correct Answer:[C] Mukesh Ambani
    Explanation: On October 11, 2019, Forbes India Rich List 2019 was released by Forbes India in which Mukesh Ambani, aged 62, Chairman of Reliance Industries Ltd (RIL) held the top spot for the 12th consecutive year with a net worth of $51.4 billion.
    Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019
  41. Who is the author of the book titled “How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need”?
    [A] Mark Zuckerberg
    [B] Elon Musk
    [C] Bill Gates
    [D] Jeff Bezos
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bill Gates
    Explanation: The founder of Microsoft Corporation and American philanthropist Bill Gates’ new book titled “How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need” will be released on June 2020. It will be published by UK-based Allen Lane publishers. The book is about climate change and the possible solutions to prevent an environmental crisis.
  42. Bangladesh Prime Minister ___________ has been conferred with ‘Vaccine Hero’ award of Global Alliance for Vaccination and Immunisations.
    [A] Mo. Sheikh

    [B] Arif Alvi
    [C] Sheikh Hasina
    [D] Sheikh Fatima
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sheikh Hasina
    Explanation: Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina has been conferred with ‘Vaccine Hero’ award of Global Alliance for Vaccination and Immunisations.
  43. Which country has delivered the first set(36) Rafale aircraft to India?
    [A] Germany
    [B] the United States
    [C] Russia
    [D] France
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] France
    Explanation: Defence Minister of India Mr. Rajnath Singh visited Paris, France from October 7-9, 2019. He was received by a military guard of honor at Hotel de Brienne, the headquarters of the French Armed Forces ministry in Paris. During the visit, he received the first of the 36 Rafale aircraft.
  44. ____________ has opened its Melbourne office thus becoming the first Indian bank to have a branch in the Australian state of Victoria.
    [A] SBI

    [B] BOI
    [C] IOB
    [D] PNB
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] SBI
  45. What is the rank of India in the Henley Passport Index 2019?
    [A] 82
    [B] 81
    [C] 80
    [D] 86
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 82
    Explanation: On October 9, the latest 2019 Henley Passport Index ranking was released. In the report, India is currently ranked at 82nd place in 2019, which is one place down from its previous rank of 81 in 2018. The study was conducted by Henley & Partners.
  46. Who won the 2018 Nobel Prize of Literature for a narrative imagination that with encyclopedic passion represents the crossing of boundaries as a form of life?
    [A] Peter Handke
    [B] Joanna Bator
    [C] Olga Tokarczuk
    [D] Jennifer Croft
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Olga Tokarczuk
    Explanation: The Swedish Academy’s Nobel Committee has decided to award 2018 Nobel Prize for Literature to Polish author Olga Tokarczuk “for a narrative imagination that with encyclopedic passion represents the crossing of boundaries as a form of life” and 2019 Nobel Prize in Literature to Austrian author Peter Handke “for an influential work that with linguistic ingenuity has explored the periphery and the specificity of human experience.”
  47. Who won the 2019 Nobel Prize in the field of chemistry for their pivotal role in making lithium-ion batteries ?
    [A] John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    [B] Edwin Mattison McMillan, Kurt Alder and John B Goodenough
    [C] Kurt Alder, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    [D] Otto Paul Hermann Diels, M Stanley Whittingham and Kurt Alder
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    Explanation: On October 8, 2019, The Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) has awarded the 2019 Nobel Prize in the field of chemistry to John B Goodenough (97), M Stanley Whittingham (77) and Akira Yoshino (71) for their pivotal role in making lithium-ion batteries. The trio shares the prize money of 9 million kronor (£738,000).
  48. Name the oldest person, who received the Nobel prize?
    [A] Akira Yoshino
    [B] William Francis Giauque
    [C] M Stanley Whittingham
    [D] John Bannister Goodenough
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] John Bannister Goodenough
    Explanation: John Bannister Goodenough is a German American professor at the University of Texas at Austin, US. He becomes the oldest winner of a Nobel Prize. The previous record-holder was Arthur Ashkin, who won the Physics Nobel in 2018 at 96. Goodenough doubled the lithium battery’s potential, creating the right conditions for a vastly more powerful and useful battery.
  49. Which month is celebrated as the “Breast Cancer Awareness month” for the year 2019?
    [A] August
    [B] September
    [C] October
    [D] November
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] October
    Explanation: The Breast Cancer Awareness month is observed annually from October 1 till October 31 in order to raise awareness about the disease and also to raise funds for its research, diagnosis, prevention, etc. On October 7, 2019, Indian shuttler PV Sindhu launched the world’s first ‘Life-size Augmented Reality'(AR) technology in the “ABC of breast health” app.
  50. Who was awarded with Nobel Prize in Physics 2019 for theoretical discoveries in physical cosmology (after the Big Bang theory)?
    [A] Gérard Mourou
    [B] Arthur Ashkin
    [C] James Peebles
    [D] Donna Strickland
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] James Peebles
    Explanation: The Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) decided to award the Nobel Prize in Physics 2019 “for contributions to our understanding of the evolution of the universe and Earth’s place in the cosmos”; with one half of the prize to James Peebles of Princeton University, United States of America (USA) “for theoretical discoveries in physical cosmology” (after the Big Bang theory) and the other half jointly to Michel Mayor from the University of Geneva, Switzerland and Didier Queloz, University of Geneva, Switzerland, University of Cambridge, United Kingdom (UK) “for the discovery of an exoplanet orbiting
    Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019
  51. Who is the author of the book titled “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice” ?
    [A] Halle Berry
    [B] Melania Trump
    [C] Serena Williams
    [D] Michelle Obama
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Michelle Obama
    Explanation: Former First Lady of the United States of America, Michelle Obama‘s second book titled “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice” is set to release on November 19, 2019. It is published by Clarkson Potter, an imprint of Random House, a division of Penguin Random House. The journal will be published in more than 20 countries.
  52. Who were jointly awarded 2019 Nobel Prize in Physiology or Medicine for discovering how cells sense and adapt to oxygen availability?
    [A] Michael W. Young, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza
    [B] William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza
    [C] William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and James P. Allison
    [D] Tasuku Honjo, Peter J Ratcliffe and Gregg L Semenza
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza
    Explanation: William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza are jointly awarded the 2019 Nobel Prize in Physiology or Medicine for discovering how cells sense and to adapt to oxygen availability. This was announced by the Nobel Assembly at the Karolinska Institute, Sweden.
  53. Where was India’s first ‘Garbage Cafe’ inaugurated?
    [A] Ambikapur, Chhattisgarh
    [B] Varanasi, Uttar Pradesh
    [C] Jagdalpur, Chhattisgarh
    [D] Bhopal, Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ambikapur, Chhattisgarh
    Explanation: On October 10, 2019, Chhattisgarh state Health Minister T S Singhdeo has inaugurated India’s 1st ‘Garbage Cafe’ situated in Ambikapur of Surguja district.The concept of this cafe is that ragpickers and the homeless will collect plastic waste, and in return, the municipal corporation will offer them food.
  54. Where was the World Youth Chess Championship 2019 held?
    [A] Guwahati, Assam
    [B] Mumbai, Maharashtra
    [C] Kolkata, West Bengal
    [D] Bhubaneswar, Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mumbai, Maharashtra
    Explanation: World Youth Chess Championship 2019 was held in Renaissance Mumbai Convention Centre Hotel in Mumbai, India. India bagged seven medals (highest medals than any other country) in the Championship including 1 gold, 3 silver, and 3 bronze medal. Russia won 5 medals in the Championship and followed by India.
  55. Between which two countries military exercise named ‘Dharma Guardian’ held recently?
    [A] India and Japan
    [B] India and Sri Lanka
    [C] India and the United States
    [D] India and Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] India and Japan 
    Explanation: Joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ to promote military cooperation between India and Japan will be held in Mizoram.
  56. Indian referee _________ will become the first woman referee of India to officiate in an ICC event.
    [A] GS Lakshmi

    [B] Subbu Lakshmi
    [C] Sri Ramaya
    [D] Sneha Mohan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] GS Lakshmi
    Explanation: Indian referee GS Lakshmi will become the first woman referee of India to officiate in an ICC event.
  57. Planet Saturn with a total of _________ has overtaken Planet Jupiter with 79 moons as the planet with most moons.
    [A] 80 moons

    [B] 81 moons
    [C] 82 moons
    [D] 83 moons
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 82 moons
    Explanation: Planet Saturn with a total of 82 moons has overtaken Planet Jupiter with 79 moons as the planet with most moons
  58. World Post day happens each year on ____________, the anniversary of the Universal Postal Union, which started in 1874 in Switzerland.
    [A] October 7
    [B] October 8
    [C] October 9
    [D] October 10
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] October 9 
    Explanation: World Post day happens each year on October 9, the anniversary of the Universal Postal Union, which started in 1874 in Switzerland.
  59. Indian Army’s first mountain combat exercise ‘Him Vijay’ 2019 has started in _____________.
    [A] Arunachal Pradesh

    [B] Ladakh
    [C] Sikkim
    [D] Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Arunachal Pradesh 
    Explanation: Indian Army’s first mountain combat exercise ‘Him Vijay’ 2019 has started in Arunachal Pradesh.
  60. ___________’s pacer Mohammad Hasnain has become the youngest player to take a T20 hat-trick.
    [A] Afghanistan

    [B] Pakistan
    [C] Bangladesh
    [D] Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Pakistan
    Explanation: Pakistan’s pacer Mohammad Hasnain has become the youngest player to take a T20 hat-trick.
  61. The 5th edition of World Parliament of science, religion and philosophy 2019 held in _________.
    [A] Pune

    [B] Hyderabad
    [C] Mumbai
    [D] Kolkata
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Pune
    Explanation: The 5th edition of the World Parliament of science, religion and philosophy 2019 held in Pune, Maharashtra.
  62. World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is an international day held annually on ___________.
    [A] October 5
    [B] September 5
    [C] November 5
    [D] December 5
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] October 5
    Explanation: World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is an international day held annually on October 5.
  63. England cricketer ___________ bagged Professional Cricketers’ Association Players’ Player of the Year award.
    [A] Ben Stokes

    [B] Joe Root
    [C] Jos Buttler
    [D] Jofra Archer
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ben Stokes
    Explanation: England cricketer Ben Stokes bagged Professional Cricketers’ Association Players’ Player of the Year award.
  64. _____________ has become fully electrified states after providing electricity to over 5 lakh 15 thousand households under Soubhagya Scheme.
    [A] Telangana

    [B] Andhra Pradesh
    [C] Punjab
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Telangana
    Explanation: Telangana has become fully electrified states after providing electricity to over 5 lakh 15 thousand households under Soubhagya Scheme
  65. Former Sri Lanka captain __________ took charge as the President of Marylebone Cricket Club (MCC).
    [A] Tillakaratne Dilshan

    [B] Kumar Sangakkara
    [C] Mahela Jayawardene
    [D] Sanath Jayasuriya
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Kumar Sangakkara
    Explanation: Former Sri Lanka captain Kumar Sangakkara took charge as the President of Marylebone Cricket Club (MCC).
  66. ___________ has been appointed as Executive Director for India at IMF.
    [A] Surjit S Singh

    [B] Surjit S Sircar
    [C] Surjit S Bhalla
    [D] Surjit S Sumanta
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Surjit S Bhalla
    Explanation: Surjit S Bhalla has been appointed as Executive Director for India at IMF.
    Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019

Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019 PDF Download Link Below

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bereau 

Facebook Comments