Current Affairs PDF Download: November 2020

Share

Current Affairs PDF Download: November 2020

Here are the most important Monthly Current Affairs PDF Download: November 2020

Click Here to Join us on Telegram

Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz and MCQ PDF for free

Here you can download 120+ Most Important Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: November 2020 in the English language is, completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: October 2020 will be beneficial for UPSC IAS, WBCS Prelims+ Mains 2020-21, Railway Recruitment Board Exams, IBPS PO Assistant, RRB NTPC, and other state PSC exams.

Current Affairs PDF Download: November 2020 download link is available at the end of the post.

Awards and Recognition

  1. The Tezpur Litchi was granted the Geographical Indication (GI) tag certification on 27th March 2015. It belongs to which state?
    [A] Sikkim

    [B] Goa
    [C] Telangana
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam
  2. Who won the JCB Prize for Literature 2020 for his book “Moustache” (original Malayalam title – “Meesha”)?
    [A] Jayasree Kalathil

    [B] Anuradha Roy
    [C] S. Hareesh
    [D] Chinmay Tumbe
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] S. Hareesh
  3. Who has won the “Dr. Tulsi Das Chugh Award 2020” for his research work on the life cycle of Malaria Parasite?
    [A] S. Hareesh

    [B] Jayasree Kalathil
    [C] Satish Mishra
    [D] Yash Gulati
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Satish Mishra
  4. Which State won the Best State Award under a special category at the 2nd National Water Awards for 2019?
    [A] Assam

    [B] Sikkim
    [C] Goa
    [D] Mizoram
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Mizoram
    Explanation: Mizoram won the Best State Award under the special category at the 2nd National Water Awards for 2019. Indira Gandhi Government High School, Katterikuppam, Puducherry secured the 1st place in the ‘Best School’ category.
  5. Which organization won the 2020 United Nations (UN) Population Award as the institutional laureate?
    [A] Caritas India

    [B] The Akshaya Patra Foundation
    [C] Goonj
    [D] HelpAge India
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] HelpAge India
  6. Where are the two lakes namely Lonar Lake and Sur Sarovar also known as Keetham Lake which added to the Ramsar Sites’ in November 2020 located?
    [A] Uttarakhand, Madhya Pradesh
    [B]Karnataka, Tamilnadu
    [C] Tamil Nadu, Kerala
    [D] Maharashtra, UttarPradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra, Uttar Pradesh
  7. Who won the International Children’s Peace Prize 2020?
    [A] Greta Thunberg

    [B] Sadat Rahman
    [C] Aava Murto
    [D] Khusi Chindaliya
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sadat Rahman
  8. Who has been awarded “Prof. A N Bhaduri Memorial Lecture Award 2020”?
    [A] Dharmendra Mishra

    [B] Shyam Prasad Gupta
    [C] Rahul Tiwari
    [D] Dr. Susanta Kar
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Dr. Susanta Kar
  9. Sonu Sood has been named as State Icon of which state by the Election Commission of India (ECI)?
    [A] Maharashtra

    [B] Delhi
    [C] Punjab
    [D] Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Punjab
  10. Who has been recognized as the ‘World’s Youngest Author’ and also been given the title of ‘Grandmaster of writing’?
    [A] Sadat Rahman

    [B] Abhijita Gupta
    [C] Rakhi
    [D] Aarti Kiran
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Abhijita Gupta
  11. Who is the first Asian to win the 2020 AESC (Association of Executive Search and Leadership Consultants) Lifetime Achievement Award?
    [A] Dr. Nand Kishor Tiwari

    [B] Dr. Shyam Kishor Gupta
    [C] Dr. Bish Agrawal
    [D] Dr. João Prates Romero
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Dr. Bish Agrawal
  12. Who has won the Booker Prize 2020 for his debut novel “Shuggie Bain”?
    [A] James Kelman

    [B] Marieke Lucas Rijneveld
    [C] Margaret Atwood
    [D] Douglas Stuart
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Douglas Stuart
  13. Who has won the Children’s Climate Prize 2020 under the 2020 Clear Air Category at the 5th edition of Children’s Climate Prize?
    [A] Khushi Chindaliya

    [B] Licypriya Kangujam
    [C] Vinisha Umashankar
    [D] Ridhima Pandey
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Vinisha Umashankar
  14. Who has been awarded the Vatayan Lifetime Achievement Award 2020 for his contribution to the literary works of India?
    [A] Kumar Vishwas

    [B] Ravi Shankar Prasad
    [C] Prakash Javdekar
    [D] Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
  15. Which Indian web television series has won the award under the ‘drama series’ category (1st ever Emmy award for any Indian Program) at the 48th International Emmy Awards 2020?
    [A] Breath

    [B] Mission Over Mars
    [C] Special Ops
    [D] Delhi Crime
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Delhi Crime
  16. Which Tiger Reserve received TX2 Tiger Conservation Awards 2020 for doubling the number of tigers in 4 years ahead of the target of 10 years?
    [A] Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve, Andhra Pradesh

    [B] Bor Tiger Reserve, Maharashtra
    [C] Amrabad Tiger Reserve, Hyderabad
    [D] Pilibhit Tiger Reserve, Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Pilibhit Tiger Reserve, Uttar Pradesh
  17. Name India’s official entry for the International Feature Film category at the 93rd Academy Awards or 2021 Oscars?
    [A] Gully Boy
    [B] Trance
    [C] Jallikattu
    [D] Tumbbad
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jallikattu

Recent Appointments

  1. Who has been appointed as Chief Information Commissioner of Central Information Commission, India?
    [A] Bimal Julka

    [B] Sunil Arora
    [C] Yashvardhan Kumar Sinha
    [D] Shashi S. Vempati
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Yashvardhan Kumar Sinha
  2. Nitish Kumar has been sworn in as the CM of Bihar for the 7th time (Four Consecutive Terms). Who has sworn in as the first women deputy CM of Bihar along with Tarkishore Prasad?
    [A] Vidya Devi
    [B] Tara Namdeo
    [C] Sonali Namdeo
    [D] Renu Devi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Renu Devi
    Explanation: Nitish Kumar of Janata Dal (United) party was sworn-in as the 23rd Chief Minister (CM) of Bihar. His swearing-in ceremony was administered by Governor Phagu Chauhan, along with Nitish Kumar 14 Ministers from NDA (National Democratic Alliance) took oath as Ministers. Nitish Kumar has been sworn in as the CM of Bihar for Four Consecutive Terms. He is also taking charge as CM of Bihar for the seventh time in two decades. Four-Time BJP (Bharatiya Janata Party) MLA’s (Member of Legislative Assembly), Tarkishore Prasad (Constituency – Katihar), and Renu Devi (Constituency – Bettiah) were sworn-in as Deputy Chief Ministers. Renu Devi is the First Woman deputy CM of Bihar.
  3. Who has been elected as the External Auditor of Inter-Parliamentary Union (IPU)?
    [A] Rajiv Mehrishi

    [B] Girish Chandra (G.C.) Murmu
    [C] Manoj Sinha
    [D] Om Birla
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Girish Chandra (G.C.) Murmu
    Explanation: Girish Chandra (G.C.) Murmu, 14th Comptroller and Auditor General (CAG) of India elected as the External Auditor of Inter-Parliamentary Union (IPU) for 3 years. He will take charge of this position from the Supreme Audit Institution of Switzerland.
  4. Who has been appointed as the Chairman of the International Cricket Council (ICC)?
    [A] Shashank Manohar
    [B] Manu Sawhney
    [C] Imran Khwaja
    [D] Greg Barclay
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Greg Barclay

National Affairs Current Affairs PDF Download: November 2020

  1. Where did the archaeologists of India and Canada found evidence of dairy production in the Indus Valley Civilization in a recent study (October 2020)?
    [A] Siswal, Haryana

    [B] Sothi, Uttar Pradesh
    [C] Kotada Bhadli, Gujarat
    [D] Kalibangan, Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Kotada Bhadli, Gujarat
    Explanation:
    The research of archaeologists of India and Canada found evidence of dairy production in the Indus Valley Civilization. The research discovered that dairy was produced and processed by the Harappans back in 2500 BCE. The study was carried out on 59 shards of pottery from the archaeological site in Kotada Bhadli, Gujarat. The team found traces of residues that provide evidence of dairy product processing by the Harappans which shed light on the rural economy of the civilization. Techniques like C16 and C18 analysis were used to identify the source of lipids which were preserved by the porous pots.
  2. Which State is the best-governed state in the Large States Category as per the Public Affairs Index 2020?
    [A] Kerala
    [B] Tamil Nadu
    [C] Gujarat
    [D] Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Kerala
    Explanation: Kerala emerged as the Best Governed State in the Large States CategoryGoa emerged as the Best Governed State in Small States CategoryChandigarh emerged as the Best Governed Union Territory based on Governance in the 5th edition of Public Affairs Index 2020 (PAI 2020) released by Public Affairs Centre (PAC).
  3. Union Territory of Ladakh celebrated its First Raising Day on October 31, 2020, and Jammu & Kashmir also marks the first anniversary for Union Territory status. Ladakh became a Union Territory in which year?
    [A] 2017

    [B] 2018
    [C] 2019
    [D] 2016
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 2019
    Explanation: Union Territory of Ladakh celebrated its First Raising Day on October 31, 2020. It was on 31st October 2019 that Ladakh became a Union Territory. Ladakh is celebrating the Union Territory Foundation Day with a theme of One year of Development, Prosperity, and Empowerment. A series of foundation ceremonies or dedications were planned in Leh and Kargil districts to commemorate the day. October 31, also marks one year since Jammu and Kashmir acquired the Union Territory status.
  4. India’s first-ever e-resource center ‘Nyay Kaushal’ has been inaugurated (October 31, 2020) in which State/UT?
    [A] Karnataka

    [B] Maharashtra
    [C] Telangana
    [D] Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Maharashtra
    Explanation:
    Nyay Kaushal will facilitate electronic-filing of cases in Supreme Court, High Court, and district courts across the country. The virtual court will deal with all traffic challan cases from every corner of Maharashtra online.
  5. Name the initiative which was launched by the Telangana government to address the issues faced by farmers.
    [A] Rythu Bandhu
    [B] Rythu Bharosa
    [C] Rythu Vedika
    [D] Rythu Kakatiya
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rythu Vedika
  6. Which company has designed & built the Indian Coast Guard ship ‘C-452’, commissioned recently at Ratnagiri, Maharashtra?
    [A] Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., GRSE

    [B] Larsen & Toubro (L&T)
    [C] Goa Shipyard Ltd
    [D] Hindustan Shipyard Ltd
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Larsen & Tubro (L&T)
  7. Central Government privatized six major airports of the country (Feb 2019). Adani Group took all 6 airports on lease for how many years?
    [A] 20 years
    [B] 35 years
    [C] 40 years
    [D] 50 years
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 50 years
    Explanation: On November 2, 2020, the Airports Authority of India (AAI) handed over the Lucknow Airport (Uttar Pradesh) to Adani Group on lease for a period of 50 years. AAI had signed concession agreements with Adani Group on February 14, 2020, for operations management and development of Mangalore, Lucknow, and Ahmedabad Airports. In February 2019, the Central Government privatized six major airports of the country – Lucknow, Ahmedabad, Jaipur, Mangalore, Thiruvananthapuram, and Guwahati. Adani won the rights to run all airports for 50 years.
  8. Which district tops the NITI Aayog’s ranking of Aspiration districts in India of September 2020?
    [A] Bokaro

    [B] Purbi Singhbhum
    [C] Chandauli
    [D] Peddapalli
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Chandauli
    Explanation:
    The Chandauli district of Uttar Pradesh (UP) tops the NITI Aayog’s ranking of Aspiration districts of September 2020. Bokaro and Purbi Singhbhum of Jharkhand secured 2nd and 3rd position followed by Sonbhadra of UP at 4th position. The ranking accounted for the progress made by 112 districts across 6 development areas during September 2020. The Aspirational Districts Programme was launched in January 2018 with an aim to transform the underdeveloped districts.
  9. Which High Court has become the first High Court in India to live-stream its judicial proceedings on YouTube channel?
    [A] Madras High Court, Tamil Nadu

    [B] Tripura High Court
    [C] Patna High Court, Bihar
    [D] Gujarat High Court
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Gujarat High Court
  10. Ministry of Shipping has been renamed as _________________.
    [A] Ministry of Ports

    [B] Ministry of Shipping
    [C] Ministry of Waterways
    [D] Ministry of Ports, Shipping, and Waterways
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Ministry of Ports, Shipping and Waterways
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  11. What will be the venue for the International Bird Festival to be organized in February 2021?
    [A] Ahmadabad, Gujarat

    [B] Varanasi, Uttar Pradesh
    [C] Kevadiya, Gujarat
    [D] Gorakhpur, Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Gorakhpur, Uttar Pradesh
  12. What is the name of the 5th Scorpene-class Submarine-launched in Arabian Sea waters at Mazagon Dock, Mumbai?
    [A] INS Wajir

    [B] INS Khanderi
    [C] INS Karanj
    [D] INS Vagir
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] INS Vagir
  13. What will be India’s GDP (Gross Domestic Product) for the Calendar Year (CY) 2020 as per Moody’s ‘Global Macro Outlook 2021-22 (released in November 2020)?
    [A] – 8.9%

    [B] – 9.5%
    [C] – 10.1%
    [D] – 12.5%
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] – 8.9%
    Explanation: As per Moody’s ‘Global Macro Outlook 2021-22: Nascent economic rebound takes hold globally but will remain fragile’, India’s GDP(Gross Domestic Product) for the Calendar Year(CY) 2020 is revised upwards to -8.9%(contract by 8.9) from -9.6% projected earlier. It also has revised the GDP for the CY 2021 upwards to 8.6% from 8.1% projected earlier. Goldman Sachs in its global economic analysis report titled ‘V(vaccine)-Shaped Recovery’, has projected India’s GDP growth to contract by 8.9% for CY 2020. It has reiterated GDP growth for 2021 and 2022 to be 10%and 7.2% respectively.
  14. Where is India’s first Sandalwood Museum being set up?
    [A] Lahaul Valley, Himachal Pradesh

    [B] Hubballi, Karnataka
    [C] Mysuru, Karnataka
    [D] Thrissur, Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Mysuru, Karnataka
  15. India’s longest Bridge over a river in the Northeast is expected to be completed by 2026-27 and it will be connected to which two states?
    [A] Assam & Tripura

    [B] Assam & Meghalaya
    [C] Assam & Arunachal Pradesh
    [D] Arunachal Pradesh & Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Assam & Meghalaya
    Explanation: Larsen & Toubro (L&T) has emerged as the lowest bidder with Rs.3166 crores for the construction of the 20 kilometers (km) 4 lane road bridge across River Brahmaputra connecting Dhubri of Assam to Phulbair of Meghalaya on National Highway (NH) 127B. This will be India’s longest Bridge over a River in the northeast.
    National Highways and Infrastructure Development Corporation Limited (NHIDCL) is the executing agency and is expected to be completed by 2026-27.
  16. Which state Assembly has passed a resolution on the ‘Sarna Code’ seeking the inclusion of Sarna as a separate religion in the 2021 census?
    [A] Chhattisgarh

    [B] Odisha
    [C] Jharkhand
    [D] Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jharkhand
    Explanation: Jharkhand Assembly unanimously passed a resolution on the ‘Sarna Code’ during a special one-day assembly session on November 11, 2020. The resolution seeks the inclusion of Sarna as a separate religion in the 2021 census. Jharkhand Chief Minister Hemant Soren tabled the proposal in the Jharkhand Assembly. The bill will now be sent to the Central Government for approval.
  17. How many (the highest in South Asia) Ramsar Sites are there in India till November 2020?
    [A] 35

    [B] 31
    [C] 41
    [D] 50
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 41
    Explanation: Prakash Javadekar, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) announced that Sur Sarovar is also known as Keetham Lake in Agra, Uttar Pradesh, and Lonar Lake in Maharashtra, the only crater lake of Country has been added to the ‘Ramsar Sites’. These 2 wetlands have been included in the ‘List of Wetlands of International Importance’ established by Article 2.1 of the convention. With the inclusion of these 2 wetlands, the total number of Ramsar Sites in India is 41, the highest in South Asia.
  18. Where was the ‘Statue of Peace’ unveiled virtually by PM Narendra Modi to mark the 151st Birth Anniversary Celebrations of Jainacharya Shree Vijay Vallabh Surishwer Ji Maharaj?
    [A] Varanasi, Uttar Pradesh
    [B] Patna, Bihar
    [C] Pali, Rajasthan
    [D] Kevadiya, Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Pali, Rajasthan
  19. Which State Government has decided to celebrate the Tribal Pride Day on 15th November 2020 to commemorate the birth anniversary of Freedom fighter and martyr Birsa Munda?
    [A] Chhattisgarh
    [B] Jharkhand
    [C] Bihar
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madhya Pradesh
  20. Which State recorded the best sex ratio at birth in India as per the annual report from the office of Registrar General & Census Commissioner?
    [A] Manipur

    [B] Assam
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Arunachal Pradesh
    Explanation: According to Annual Report on ‘Vital Statistics on India based on Civil Registration System 2018’, Arunachal Pradesh recorded the Highest Sex Ratio at Birth (SRB) in the country with 1, 085 females born per thousand males. It was followed by Nagaland (965) & Mizoram (96[D], Kerala (96[C], and Karnataka (957). The report was released by the Office of the Registrar General & Census Commissioner of India, Ministry of Home Affairs, and Government of India.
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  21. Which Ministry conferred ‘Swachhata Puraskar’ (Swachhata Awards 2020) on the occasion of World Toilet Day i.e. on November 19, 2020?
    [A] Ministry of Jal Shakti

    [B] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    [C] Minister of Health and Family Welfare
    [D] Ministry of Housing and Urban Affairs
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ministry of Jal Shakti
  22. Which Company sealed the contract to build 87.569 Kms of India’s first high-speed rail corridor or Bullet Train Project -‘Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail (MAHSR)’ from the National High-Speed Rail Corporation (NHSRCL)?
    [A] Bombardier Transportation

    [B] L&T (Larsen & Toubro)
    [C] Royal Track
    [D] Ircon International Ltd
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] L&T (Larsen & Toubro)
  23. How many (approx.) lamps were lit during Ayodhya Deepotsav 2020, was the world’s largest display of oil lamps according to Guinness World Records?
    [A] 6 lakh

    [B] 20 lakh
    [C] 15 lakh
    [D] 5 lakh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 6 lakh
  24. Six organizations including UNICEF India partnered to strengthen POSHAN Abhiyaan. POSHAN Abhiyaan is under which ministry?
    [A] Ministry of Home Affairs

    [B] Ministry of Health & Family welfare
    [C] Ministry of Women & Child Development
    [D] Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ministry of Women & Child Development
  25. Where has India’s First Moss Garden been inaugurated?
    [A] Kevadia, Gujarat

    [B] Nainital, Uttarakhand
    [C] Mandi, Himachal Pradesh
    [D] Subansiri, Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Nainital, Uttarakhand
  26. Which State Government issued a notification to rename the Haveri Railway station as Mahadevappa Mailara Railway Station after a freedom fighter?
    [A] Maharashtra

    [B] Kerala
    [C] Karnataka
    [D] Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Karnataka
  27. Which State Cabinet has agreed on the creation of Vijayanagara district as its 31st District?
    [A] Maharashtra

    [B] Karnataka
    [C] Telangana
    [D] Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Karnataka
  28. Where did PM Narendra Modi launch “Har Ghar Nal Yojna” worth Rs 5,555.38 crore for drinking water projects (November 2020)?
    [A] Madhya Pradesh

    [B] Gujarat
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Uttar Pradesh

International

  1. Alassane Outtara has been elected as President of which country for the third time?
    [A] Turkey

    [B] Brazil
    [C] Ghana
    [D] Ivory Coast
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Ivory Coast
  2. Typhoon Goni (also known as Rolly) hit which country to be recorded as the strongest typhoon of the year so far (October 2020)?
    [A] Indonesia

    [B] Papua New Guinea
    [C] Philippines
    [D] South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Philippines
  3. Name the first Country to formally exit the Paris Climate Agreement (November 2020).
    [A] China
    [B] United States (US)
    [C] India
    [D] Australia
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] United States (US)
  4. CARAT-2020 Exercise is set to take place in the Bay of Bengal. It is the exercise between which two countries?
    [A] India & Bangladesh

    [B] India & US (United States)
    [C] Bangladesh & US (United States)
    [D] Bangladesh & UK (United Kingdom)
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bangladesh & US (United States)
  5. Where is the world’s highest-altitude data center being set up?
    [A] United States

    [B] India
    [C] Tibet
    [D] Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tibet
    Explanation:
    China is building the world’s highest-altitude cloud computing data center in Tibet that will meet the data storage needs of the country and South Asian nations like Nepal, Bangladesh, and Pakistan. The data center is located in a high-tech zone of the Tibetan regional capital city of Lhasa located at an altitude of around 3,656 meters, making it the highest-altitude data center in the world, state-run Xinhua news agency reported.
  6. Name the Football club which became the first Premier League club to sign up for the United Nations (UN) Sports for Climate Action Framework.
    [A] Arsenal
    [B] Barcelona
    [C] Real Madrid
    [D] Liverpool
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Arsenal
  7. Who hosted the 12th BRICS Summit 2020 held virtually on November 17, 2020?
    [A] Brazil

    [B] Russia
    [C] India
    [D] China
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Russia
  8. Prime Minister (PM) Narendra Modi together with his counterpart launched RuPay card Phase-II in Bhutan. Who is the Prime Minister of Bhutan?
    [A] K P Sharma Oli

    [B] Tsai Ing-wen
    [C] Lotay Tshering
    [D] Win Myint
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lotay Tshering
  9. Which country has successfully test-fired the Tsirkon hypersonic cruise missile for the 2nd time?
    [A] China
    [B] India
    [C] Russia
    [D] Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Russia
  10. How Many members does the United State Senate consist of?
    [A] 200
    [B] 300
    [C] 100
    [D] 150
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 100
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  11. Who has been nominated for the Nobel Peace Prize 2021 for their contribution to establishing diplomatic relations between the two countries?
    [A] Benjamin Netanyahu
    [B] Mohammed bin Zayed Al Nahyan
    [C] Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud,
    [D] Both 1 & 2
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Both [A] & [B]
    Explanation: Israeli Prime Minister (PM) Benjamin Netanyahu and Abu Dhabi Crown Prince Mohammed bin Zayed Al Nahyan have been nominated for Nobel Peace Prize 2021 for their contribution to establishing diplomatic relations between the two countries. The signing of the Peace Agreement between UAE, Israel, and Bahrain was also the reason behind their nomination.

Sports

  1. Name the Indian boxer who won the Gold medal in Alexis Vastine International Boxing Tournament held at Nantes, France.
    [A] Amit Panghal
    [B] Ashish Kumar
    [C] Sanjeet
    [D] All of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] All of the above
  2. Lewis Hamilton won the 2020 Emilia Romagna Grand Prix (F-1 Emirates Gran Premio dell Emilia Romagna 2020) recently. He represents which Brand?
    [A] Ferrari

    [B] Mercedes
    [C] McLaren
    [D] Renault
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mercedes
  3. Shane Watson announced his retirement from all forms of Cricket. He belongs to which country?
    [A] England

    [B] New Zealand
    [C] Australia
    [D] South Africa
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Australia
  4. Name the title sponsor for the 2020 edition of the Women’s T20 Challenge to be held from November 4-9 here in Sharjah.
    [A] Dream 11

    [B] Unacademy
    [C] Reliance JIO
    [D] Patanjali
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Reliance JIO
  5. Marlon Samuel announced retirement from all forms of Cricket. Did he represent which of the following cricket teams?
    [A] Ireland

    [B] Zimbabwe
    [C] Bermuda
    [D] West Indies
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] West Indies
  6. Who won the 49th Edition of the Paris Masters officially known as 2020 Rolex Paris Masters in the men’s singles category?
    [A] Rafael Nadal

    [B] Novak Djokovic
    [C] Alexander Zverev
    [D] Daniil Medvedev
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Daniil Medvedev (Russia)
  7. Who won the Formula 1 DHL Turkish Grand Prix 2020 held at Intercity Istanbul Park, Turkey?
    [A] Lewis Hamilton

    [B] Michael Schumacher
    [C] Valtteri Bottas
    [D] Charles Leclerc
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lewis Hamilton
  8. India is set to host a FIFA women’s football tournament for the first time in which year?
    [A] 2021

    [B] 2024
    [C] 2023
    [D] 2022
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 2022
  9. Sudeep Tyagi, who announced retirement recently, is associated with which sport?
    [A] Cricket

    [B] Hockey
    [C] Tennis
    [D] Table Tennis
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Cricket
  10. Which Sports Company partnered with The Board of Control for Cricket in India (BCCI) to be the new kit sponsor of the Team India and merchandise partner?
    [A] Paytm First Game

    [B] Dream11
    [C] MPL Sports
    [D] MyPlaying11
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] MPL Sports
  11. Name the Tennis Player who has equaled Pete Sampra’s record of winning six year-end number one trophies.
    [A] Dominic Thiem

    [B] Rafael Nadal
    [C] Novak Djokovic
    [D] Roger Federer
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Novak Djokovic
  12. Which country will host the Women’s T20 World Cup 2023 previously scheduled in November 2022?
    [A] England

    [B] India
    [C] South Africa
    [D] Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] South Africa

Books and Authors

  1. Who authored the book titled “Pandemonium: The Great Indian Banking Tragedy”?
    [A] Pradeep Srivastava

    [B] Sarbpreet Singh
    [C] Tamal Bandyopadhyay
    [D] Anand Neelakantan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tamal Bandyopadhyay
  2. Who has written the book named ‘Till We Win’ – India’s Fight Against COVID-19 Pandemic (both author & co-author)?
    [A] Randeep Guleria

    [B] Gagandeep Kang
    [C] Chandrakant Lahariya
    [D] All of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] All of the above
  3. Who penned the Book titled “The Age of Pandemic (1817-1920): How they Shaped India And the World”?
    [A] Tamal Bandyopadhyay

    [B] Randeep Guleria
    [C] Gagandeep Kang
    [D] Chinmay Tumbe
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Chinmay Tumbe
  4. Who authored the book “Jugalbandi: The BJP Before Modi”?
    [A] Tamal Bandyopadhyay
    [B] Vinay Sitapati
    [C] Chinmay Tumbe
    [D] Chandrakant Lahariya
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Vinay Sitapati
  5. Veteran Bollywood Actor and Padma awardee, Anupam Kher unveiled the cover of his new book titled “Your Best Day Is Today!” What is the name of his autobiography?
    [A] Cracking The Code

    [B] Romancing With Life
    [C] From Zero To Thirty-Two
    [D] Lessons Life Taught Me Unknowingly
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lessons Life Taught Me Unknowingly
  6. Who authored the book titled ‘How to Be a Writer’?
    [A] J K Rowling

    [B] Ruskin Bond
    [C] Salman Rushdie
    [D] Chetan Bhagat
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Ruskin Bond
  7. Which Bollywood Actor is set to pen his autobiography titled ‘I am No Messiah’?
    [A] Akshay Kumar

    [B] Anupam Kher
    [C] Ayushman Khurana
    [D] Sonu Sood
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Sonu Sood
  8. Who has authored the book titled “Insomnia: Army Stories” featuring stories based on life in the armed forces?
    [A] Anuradha Roy

    [B] Rachna Bisht Rawat
    [C] S. Hareesh
    [D] Chinmay Tumbe
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Rachna Bisht Rawat
  9. Who is the author of the book titled ‘Walking with the Comrades’?
    [A] Anuradha Roy

    [B] Arundhati Roy
    [C] Ramchandra Guha
    [D] Salman Rushdie
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Arundhati Roy
  10. Who has authored the book titled “Reporting India: My Seventy Year Journey as a Journalist”?
    [A] Jayasree Kalathil

    [B] Prem Prakash
    [C] Rajat Sharma
    [D] Chinmay Tumbe
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Prem Prakash
  11. Who is the author of the book titled “Balochistan: Bruised, Battered and Bloodied” published by Bloomsbury India, set to be released in November 2020?
    [A] Roshaan Khattak

    [B] Francesca Marino
    [C] Hussain Haqqani
    [D] Sarbpreet Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Francesca Marino
  12. Raksha Mantri, Rajnath Singh released two books titled “Loktantra Ke Swar” and “The Republican Ethic volume 3”. The books are collection of speeches of ____________ in Hindi and English respectively.
    [A] Narendra Modi

    [B] M. Venkaiah Naidu
    [C] Ram Nath Kovind
    [D] Sushma Swaraj
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ram Nath Kovind
  13. Name the Bhojpuri Novel written by Pandey Kapil translated into English by Gautam Choubey recently (First ever translation of a Bhojpuri novel into English).
    [A] Tetari

    [B] Mati Kare Pukar
    [C] Agnisambhav
    [D] Phoolsunghi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Phoolsunghi
  14. Who authored the book on the life and ideals of Sri Guru Nanak Dev the founder of Sikhism, launched by PM Narendra Modi in November 2020?
    [A] Kartar Singh
    [B] Kirpal Singh
    [C] GBS Sindhu
    [D] VN Thapar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Kirpal Singh
  15. Who authored the book (Autobiography) titled ‘Simply Fly: A Deccan Odyssey’?
    [A] G.R. Gopinath
    [B] Vinay Sitapati
    [C] Francesca Marino
    [D] Abhijeet Gupta
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] G.R. Gopinath

West Bengal Current Affairs PDF Download: November 2020

  1. Name the schemes launched by the West Bengal Government to ‘address the grievances of the people starting from the block level’ and ‘providing Motorbikes for the youth to enable them to do small scale businesses’ respectively?
    [A] Duare Duare Paschim Banga Sarkar Scheme, Prochesta Prokolpo Scheme

    [B] Matir Smristi Scheme, Prochesta Prokolpo Scheme
    [C] Pathashree Abhijan Scheme, Prochesta Prokolpo Scheme
    [D] Duare Duare Paschim Banga Sarkar Scheme, Karmai Dharma Scheme
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Duare Duare Paschim Banga Sarkar Scheme, Karmai Dharma Scheme
    Explanation:
    West Bengal (WB) Chief Minister Mamata Banerjee announced two schemes “Duare Duare Paschim Banga Sarkar Scheme” (West Bengal government at every doorstep) & “Karmai Dharma” (Work is Worship) scheme at a program held at Sidhu Kanhu Indoor Stadium, Durgapur. Mamata Bannerjee also announced a 100 % scholarship to People in need of it.
    “Duare Duare Paschim Banga Sarkar Scheme” (West Bengal government at every doorstep) is to address the grievances of the people starting from the block level. “Karmai Dharma” (Work is Worship) – Providing Motorbikes for the youth to enable them to do small scale businesses.

Schemes, Reports, and Initiatives

  1. Name the initiative launched by India Railways to ensure the safety of women passengers on trains.
    [A] Mera Dost
    [B] Meri Sakhi
    [C] Mera Mitra
    [D] Meri Saheli
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Meri Saheli
    Explanation: Indian Railways launched the ‘Meri Saheli’ initiative to ensure the safety of women passengers on trains across all zones. Under the initiative, women passengers will be provided safety and security during their entire journey, i.e., from the originating station to the destination station. Meri Saheli is an initiative of the Railway Protection Force (RPF).
  2. Which Company has collaborated with National Skill Development Corporation (NSDC) to skill over 1 lakh underserved women in India with digital skills?
    [A] Microsoft India
    [B] Google India
    [C] Facebook
    [D] Apple
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Microsoft India

Science & Technology Current Affairs PDF Download: November 2020

  1. Which popular social media/messaging app got approval to launch a payment system on Unified Payments Interface (UPI) in the multi-bank model in India?
    [A] Facebook

    [B] Telegram
    [C] Instagram
    [D] Whatsapp
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Whatsapp
  2. What is the range of Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) System recently test-fired by Defence Research and Development Organisation (DRDO) at the Integrated Test Range, Chandipur, Odisha?
    [A] 5 – 10 Kms

    [B] 15 – 20 Kms
    [C] 25 – 30 Kms
    [D] 35 – 40 Kms
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 25 – 30 Kms
    Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test-fired Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) System at the Integrated Test Range, Chandipur, Odisha. The missile successfully hit its target during the test. QRSAM has been designed to protect moving armored vehicles from aerial attacks. It has a range of 25 to 30 Kms. It is an indigenous Missile System developed by DRDO in association with Bharat Electronics Limited (BEL), Bharat Dynamics Limited (BDL). QRSAM is set to be inducted into the Indian army by 2021.
  3. India became the fourth country in the world to have its independent regional navigation satellite (The Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) (operational name NavIC –Navigation with Indian Constellation)) recognized by International Maritime Organization (IMO)? IRNSS is developed by ________.
    [A] ISRO (Indian Space Research Organization)

    [B] National Aeronautics and Space Administration
    [C] Defence Research and Development Organization
    [D] New India Space Limited
    5) Hindustan Aeronautics Limited
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] ISRO (Indian Space Research Organization)

India’s Rank in Different Indexes

  1. What is India’s rank in “The 2020 TRACE Bribery Risk Matrix” released by an anti-bribery standard-setting organization TRACE featuring 194 countries?
    [A] 84th

    [B] 98th
    [C] 105th
    [D] 77th
    Correct Answer
    Correct Answer: 5) 77th
    Explanation: The list has been topped by Denmark for the lowest bribery risk which is followed by Norway and Finland.

Important Days and Themes

  1. When does the World Cities Day observe with the 2020 Theme-‘Valuing our communities and cities’?
    [A] October 28
    [B] October 29
    [C] October 31
    [D] November 1
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] October 31
  2. Rashtriya Ekta Diwas or National Unity Day is observed on which day?
    [A] September 31
    [B] October 29
    [C] October 31
    [D] August 29
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] October 31
    Explanation: Rashtriya Ekta Diwas or National Unity Day is observed annually on October 31 to mark the Birth Anniversary of Iron Man of India-Sardar Vallabhbhai Patel. The year 2020 marks the 145th Birth Anniversary of Vallabhai Patel. National Unity Day was introduced by the Government of India in 2014. Sardar Vallabhbhai Patel played a crucial role in the integration of India from 560 princely states as the First Deputy Prime Minister and Home Minister of Independent India. The day is being observed to acknowledge the efforts of Patel to unite India.
  3. Which day is observed as World Vegan Day?
    [A] October 31

    [B] November 1
    [C] November 2
    [D] November 3
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] November 1
  4. When is the United Nations (UN)’s World Tsunami Awareness Day observed (2020 Theme: Strengthening disaster risk governance)?
    [A] November 1
    [B] November 2
    [C] November 3
    [D] November 5
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] November 5
  5. When is National Cancer Awareness Day observed in India?
    [A] November 2

    [B] November 4
    [C] November 6
    [D] November 7
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] November 7
  6. When is National Legal Services Day observed in India?
    [A] November 8

    [B] November 9
    [C] November 7
    [D] November 6
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] November 9
  7. When is Public Service Broadcasting Day (also known as Jan Prasaran Diwas) celebrated across India?
    [A] October 31

    [B] November 5
    [C] November 10
    [D] November 12
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] November 12
  8. When is World Pneumonia Day observed to create awareness among the general public about Pneumonia?
    [A] November 10

    [B] November 11
    [C] November 12
    [D] November 13
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] November 12
  9. When is Ayurveda Day celebrated globally?
    [A] November 13

    [B] November 16
    [C] November 14
    [D] November 15
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] November 13
  10. What was the 2020 theme of the United Nations (UN)’s World Diabetes Day is annually observed across the globe on 14th November?
    [A] The Elders and Diabetes

    [B] The COVID and Diabetes
    [C] The Family and Diabetes
    [D] The Nurse and Diabetes
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] The Nurse and Diabetes
  11. Children’s Day in India, also known as ‘Bal Diwas’ is celebrated annually across India on November 14. This year (2020) marked which birth anniversary of Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India?
    [A] 130th

    [B] 125th
    [C] 131st
    [D] 150th
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 131st
    Explanation: Children’s Day in India, also known as ‘Bal Diwas’ is celebrated annually across India on November 14 to commemorate the birth anniversary of Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India, who is fondly called ‘Chacha Nehru’(Uncle Nehru) by children. This year (2020) marks the 131st birth anniversary of Chacha Nehru. Aim of the day- To increase the awareness of the rights, care, and education of children.
  12. When is National Press day celebrated?
    [A] November 14

    [B] November 15
    [C] November 16
    [D] November 17
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] November 16
  13. When is the National Epilepsy Day observed in India?
    [A] November 13
    [B] November 14
    [C] November 15
    [D] November 17
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] November 17
  14. Which day is globally observed as International Students’ Day to ensure every student has access to education around the world?
    [A] November 14
    [B] October 5
    [C] November 15
    [D] November 17
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] November 17
  15. When the Women’s Entrepreneurship Day (WED) is observed across the globe?
    [A] November 15

    [B] November 16
    [C] November 17
    [D] November 19
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] November 19
  16. United Nations World Children’s Day is observed on which Day?
    [A] November 14

    [B] September 15
    [C] October 5
    [D] November 20
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] November 20
  17. The National Cadet Corps (NCC)’s Raising Day 2020 was observed on which day?
    [A] November 21

    [B] November 22
    [C] November 23
    [D] November 24
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] November 22
  18. Awaas Diwas is celebrated on which Day across India?
    [A] November 20

    [B] November 21
    [C] November 22
    [D] November 24
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] November 20
    Explanation: Awaas Diwas is celebrated annually on November 20 across India to commemorate the launch of Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) that aims to provide ‘Housing for All’ by 2022. Awaas Week / Saptah 2020 is celebrated from 16th November to 22nd November.
  19. What was the 2020 theme for the United Nations (UN) International Day for the Elimination of Violence against Women observed on November 25 to raise awareness about the crime against women?
    [A] Orange the World: HearMeToo

    [B] Orange the World: Generation Equality Stands Against Rape
    [C] Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!
    [D] Orange the World: Men Against the Rape & Discrimination (MARD)
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!
  20. 71st Constitution day or Samvidhan Divas of India was observed on which day?
    [A] January 25
    [B] October 26
    [C] November 26
    [D] November 28
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] November 26
    Explanation: The Constitution Day or Samvidhan Divas is observed annually on November 26 since 2015 to mark the adoption of the Indian Constitution by the Constituent Assembly on this day in 1949. The Constitution then came into force on January 26, 1950. The year 2020 marked the 71st Constitution Day.
  21. Which day was observed as National Milk Day (99th Birth Anniversary of Dr. Verghese Kurien) in India?
    [A] November 25
    [B] November 24
    [C] November 26
    [D] November 28
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] November 26

Obituaries

  1. Satish Prasad Singh who passed away recently, was former Chief Minister of which state?
    [A] Bihar

    [B] Uttar Pradesh
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
  2. Soumitra Chatterjee (Padma Bhushan awardee) who passed away recently was a well known __________________.
    [A] Actor

    [B] Singer
    [C] Dancer
    [D] Musician
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Actor
    Explanation: Soumitra Chatterjee, veteran Bengali actor and Padma Bhushan awardee passed away at the age of 85 in a private hospital in Kolkata, West Bengal. He died due to COVID-19. He was born on 19th January 1935 in Calcutta, Bengal Presidency (British India).
  3. Masatoshi Koshiba, an astrophysicist who was the co-winner of the 2002 Nobel Prize in Physics, passed away recently. He belonged to which country?
    [A] China
    [B] Taiwan
    [C] South Korea
    [D] Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Japan
  4. Mridula Sinha (former president of BJP Mahila Morcha) passed away recently. She was the first Woman Governor of which State?
    [A] Gujarat

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Rajasthan
    [D] Goa
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Goa
  5. Tarun Gogoi, a senior leader of the Indian National Congress (INC) passed away recently. He was the former and longest CM of which State?
    [A] Tripura

    [B] Sikkim
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam
  6. Faqir Chand Kohli, known as the father of Indian Information Technology (IT) industries passed away recently. He was the founder and first CEO of which IT Company?
    [A] Infosys
    [B] HCL Technologies
    [C] Wipro
    [D] Tata Consultancy Services (TCS)
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Tata Consultancy Services (TCS)
    Explanation: The founder and first CEO of Tata Consultancy Services (TCS) Faqir Chand Kohli, known as the father of Indian Information Technology (IT) industries died at the age of 96. He was known for transforming the IT industry of the country, for pioneering the Technology revolution in the country to build a $100 billion IT industry in India. As the CEO of TCS, he brought IBM to India as part of the Tata-IBM deal in 1991 for hardware manufacturing. Mr. Kohli joined Tata Electric company in 1951, later Founded TCS alongside J.R.D Tata, and become the Director of the company in 1970. For his contribution towards Indian IT Industries, he was awarded Padma Bhushan, the third-highest civilian award in 2002.
  7. Former Footballer Diego Armando Maradona passed away recently. He was from which country?
    [A] Argentina

    [B] Germany
    [C] Portugal
    [D] Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Argentina

Static GK Based on Current Affairs PDF Download: November 2020

  1. Bordoibam Bilmukh Bird Sanctuary is located in which state?
    [A] Karnataka
    [B] Andhra Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam
  2. Where is the headquarters of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)?
    [A] Lucknow, Uttar Pradesh
    [B] New Delhi
    [C] Pune, Maharashtra
    [D] Mumbai, Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Mumbai, Maharashtra
  3. Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport lies in which state?
    [A] Andhra Pradesh
    [B] Kerala
    [C] Assam
    [D] Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Assam
  4. Where is the headquarters of Hindustan Aeronautics Limited (HAL)?
    [A] Bengaluru, Karnataka
    [B] New Delhi
    [C] Pune, Maharashtra
    [D] Hyderabad, Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bengaluru, Karnataka
  5. Asola Bhatti Wildlife Sanctuary is located in which state?
    [A] Delhi
    [B] Punjab
    [C] Assam
    [D] Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Delhi
  6. The Mansar is the lake located in which state/UT?
    [A] Haryana

    [B] Punjab
    [C] Delhi
    [D] Jammu and Kashmir
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Jammu and Kashmir
  7. Guru Ghasidas Tiger Reserve is located in which Indian state/UT?
    [A] Madhya Pradesh

    [B] Assam
    [C] Sikkim
    [D] Chhattisgarh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Chhattisgarh
  8. Ramnagar Wildlife Sanctuary is located in which state/UT?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Himachal Pradesh
    [D] Jammu & Kashmir
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Jammu & Kashmir
  9. Mahavir Harina Vanasthali National Park is located in which state/UT?
    [A] Rajasthan

    [B] Gujarat
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Telangana
  10. Agatti Island belongs to which Union Territory of India?
    [A] Andaman & Nicobar

    [B] Daman & Diu
    [C] Lakshadweep
    [D] Dadra & Nagar Haveli
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lakshadweep
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  11. What is the currency of Italy?
    [A] Dollar

    [B] Franc
    [C] Lira
    [D] Euro
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Euro
  12. What is the currency of Austria?
    [A] Dollar

    [B] Franc
    [C] Lira
    [D] Euro
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Euro
  13. Where is the headquarters of the International Atomic Energy Agency?
    [A] Washington D.C, US

    [B] Austria, Vienna
    [C] New York City, US
    [D] Rome, Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Austria, Vienna
  14. Silent Valley National Park is located in which state?
    [A] Karnataka

    [B] Andhra Pradesh
    [C] Kerala
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Kerala
  15. Tadoba Andhari Tiger Reserve is located in which state?
    [A] Andhra Pradesh

    [B] Kerala
    [C] Maharashtra
    [D] Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Maharashtra
  16. Where is the headquarters of Inter-Parliamentary Union (IPU)?
    [A] Washington D.C, US

    [B] Austria, Vienna
    [C] Geneva, Switzerland
    [D] Manila, Philippines
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Geneva, Switzerland
  17. Where is Dal Lake located?
    [A] Himachal Pradesh

    [B] Uttarakhand
    [C] Jammu & Kashmir
    [D] Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jammu & Kashmir
  18. Krishnapatnam Port is located in which of the following states?
    [A] Maharashtra

    [B] Odisha
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Andhra Pradesh
  19. Where is Kurnool Ultra Mega Solar Park?
    [A] Andhra Pradesh

    [B] Gujarat
    [C] Rajasthan
    [D] Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Andhra Pradesh
  20. Chaudhary Charan Singh International Airport is located in which state?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Rajasthan
    [D] Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Uttar Pradesh
  21. Where is the headquarters of the Gulf Cooperation Council (GCC)?
    [A] Bahrain

    [B] UAE
    [C] Oman
    [D] Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Saudi Arabia
  22. Rupsi Airport is ready to start commercial operation under the Regional Connectivity Scheme (RCS) by January 2021. Rupsi Airport is located in which state?
    [A] Mizoram
    [B] Meghalaya
    [C] Tripura
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam
  23. What is the Capital of Vietnam?
    [A] Hanoi
    [B] Harare
    [C] Canberra
    [D] Wellington
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Hanoi
    Explanation: Capital and Currency of ‘Vietnam’ is ‘Hanoi’ & ‘Vietnamese dong’ respectively
  24. Vietnam was in news recently for being struck by which Typhoon?
    [A] Nisagra
    [B] Goni
    [C] BOB 02
    [D] Molave
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Molave
  25. UNFCCC is an international environmental treaty (addressing climate change) headquartered in Bonn, Germany. Expand UNFCC.
    [A] United Nations Framework Committee on Climate Change
    [B] United Nations Framework Care for Climate Change
    [C] United Nations Framework Commission on Climate Change
    [D] United Nations Framework Convention on Climate Change
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] United Nations Framework Convention on Climate Change
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  26. AMRUT is a Scheme under the Ministry of Housing and Urban Affairs. Here ‘T’ represents-
    [A] Transportation
    [B] Transmission
    [C] Transformation
    [D] Transport
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Transformation
  27. Where is Pobitora Wildlife Sanctuary located?
    [A] Karnataka

    [B] Andhra Pradesh
    [C] Kerala
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam
  28. Hampi Festival/Vijaya Utsava is celebrated in which state?
    [A] Andhra Pradesh

    [B] Karnataka
    [C] Maharashtra
    [D] Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Karnataka
  29. Where is the headquarters of UNEP?
    [A] Nairobi, Kenya

    [B] Austria, Vienna
    [C] Geneva, Switzerland
    [D] Manila, Philippines
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Nairobi, Kenya
  30. What is the capital of Kosovo?
    [A] Pristina

    [B] Skopje
    [C] Sofia
    [D] Tirana
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Pristina
  31. Where is the headquarters of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
    [A] New Delhi, India

    [B] Mumbai, Maharashtra
    [C] Lucknow, Uttar Pradesh
    [D] Hyderabad, Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mumbai, Maharashtra
  32. Miya Museum is proposed to be set up in which Indian State?
    [A] Mizoram

    [B] Meghalaya
    [C] Tripura
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam
  33. What is the currency of the Philippines?
    [A] Dollar

    [B] Franc
    [C] Peso
    [D] Euro
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Peso
  34. What can be the maximum number of Information Commissioners in the Central Information Commission?
    [A] 5

    [B] 7
    [C] 10
    [D] 12
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 10
  35. Where is the headquarters of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
    [A] Vienna, Austria

    [B] Geneva, Switzerland
    [C] Baghdad, Iraq
    [D] Doha, Qatar
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vienna, Austria
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  36. The Fehmarnbelt Tunnel, the world’s longest immersed tunnel is under construction and is expected to open to the public in 2029. It will connect which two countries?
    [A] England and France

    [B] Sweden and Denmark
    [C] Switzerland and Italy
    [D] Denmark and Germany
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Denmark and Germany
  37. Valley of flowers national park is located in which state?
    [A] Maharashtra

    [B] Uttar Pradesh
    [C] Uttarakhand
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Uttarakhand
  38. Where is Sukhna Wildlife Sanctuary?
    [A] Ladakh

    [B] Arunachal Pradesh
    [C] Uttarakhand
    [D] Chandigarh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Chandigarh
  39. Where is Skeleton Lake (Roopkund Lake) located?
    [A] Madhya Pradesh

    [B] Uttar Pradesh
    [C] Uttarakhand
    [D] Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Uttarakhand
  40. Paris Masters officially known as 2020 Rolex Paris Masters is associated with which sport?
    [A] Polo

    [B] Table Tennis
    [C] Tennis
    [D] Badminton
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tennis
  41. Where is M Chinnasamy stadium located?
    [A] Tamil Nadu

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Karnataka
  42. Surajkund International Fair is associated with which state?
    [A] Haryana

    [B] Uttar Pradesh
    [C] Uttarakhand
    [D] Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Haryana
  43. Where is the headquarters of the International Table Tennis Federation (ITTF)?
    [A] Lausanne, Switzerland

    [B] Austria, Vienna
    [C] Geneva, Switzerland
    [D] Manila, Philippines
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lausanne, Switzerland
  44. Canberra is the capital city of which country?
    [A] Peru

    [B] Vietnam
    [C] New Zealand
    [D] Australia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Australia
  45. Where is the headquarters of ASEAN (Association of Southeast Asian Nations)?
    [A] Lausanne, Switzerland

    [B] Austria, Vienna
    [C] Jakarta, Indonesia
    [D] Hanoi, Vietnam
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jakarta, Indonesia
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  46. Where is the headquarters of the International Energy Agency?
    [A] Lausanne, Switzerland

    [B] Austria, Vienna
    [C] Geneva, Switzerland
    [D] Paris, France
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Paris, France
  47. What is the capital of Myanmar?
    [A] Ankara

    [B] Naypyitaw
    [C] Harare
    [D] Canberra
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Naypyitaw
    Explanation: The Capital and Currency of ‘Myanmar’ are ‘Naypyitaw’ and ‘Kyat’ respectively.
  48. Where is the Betla National Park located?
    [A] Karnataka

    [B] Andhra Pradesh
    [C] Chhattisgarh
    [D] Jharkhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Jharkhand
  49. What is the capital of Ghana?
    [A] Banjul

    [B] Ankara
    [C] Harare
    [D] Accra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Accra
    Explanation: The capital and currency of Ghana is Accra & Ghanaian Cedi respectively.
  50. ‘One Rank One Pension’ (OROP) for Defence Forces Personnel was launched in which year?
    [A] 2013

    [B] 2015
    [C] 2017
    [D] 2016
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 2015
  51. Where is Sur Sarovar also known as Keetham Lake (added to the ‘Ramsar Sites’ in November 2020)?
    [A] Varanasi, Uttar Pradesh

    [B] Doon Valley, Uttarakhand
    [C] Agra, Uttar Pradesh
    [D] Buldhana, Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Agra, Uttar Pradesh
  52. PM-KUSUM scheme was launched by the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE). Expand the term PM-KUAUM.
    [A] Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mission

    [B] Pradhan Mantri Kisan Urja Suvidha evam Utthaan Mission
    [C] Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Udaan Mahabhiyaan
    [D] Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyaan
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyaan
  53. UNESCO in partnership with New Delhi Office released an illustrative book titled “A Day With Gandhi” authored by Aarya Chavda to pay tribute to the values of peace, non-violence, and equality. Where is the headquarters of UNESCO?
    [A] Washington D.C, US

    [B] Austria, Vienna
    [C] Geneva, Switzerland
    [D] Paris, France
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Paris, France
  54. Which State’s first supercritical power plant, The Meja Thermal Power Plant will be fully operational by December 2020?
    [A] Madhya Pradesh

    [B] Rajasthan
    [C] Odisha
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Uttar Pradesh
  55. State Bank of India (SBI) announced the adoption of 15 tigers of Nehru Zoological Park. Where is the Nehru Zoological Park located?
    [A] Chandigarh

    [B] New Delhi
    [C] Goa
    [D] Hyderabad, Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Hyderabad, Telangana
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  56. Where is the Hollongi Airport being constructed?
    [A] Assam

    [B] Nagaland
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Arunachal Pradesh
  57. Where is the Lonar Lake (added to the ‘Ramsar Sites’ in November 2020)?
    [A] Varanasi, Uttar Pradesh

    [B] Doon Valley, Uttarakhand
    [C] Kollam, Kerala
    [D] Buldhana, Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Buldhana, Maharashtra
  58. Where is Chandoli National Park located?
    [A] Karnataka
    [B] Rajasthan
    [C] Gujarat
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra
  59. Barren Island Volcano (India’s only active volcano) lies in which Indian State/UT?
    [A] Dadra & Nagar Haveli
    [B] the Andaman Sea
    [C] Rajasthan
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] the Andaman Sea
  60. Ghatigaon Wildlife Sanctuary is located in which State?
    [A] Karnataka
    [B] Rajasthan
    [C] Gujarat
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madhya Pradesh
  61. Where is Ousteri Lake located in India?
    [A] Kerala
    [B] Tamil Nadu
    [C] Puducherry
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Puducherry
  62. Jawaharlal Nehru Port is located in which state of India?
    [A] Karnataka
    [B] Maharashtra
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Maharashtra
  63. Dibru-Saikhowa National Park is located in which state?
    [A] Arunachal Pradesh

    [B] Sikkim
    [C] Meghalaya
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam
  64. Where is the headquarters of the World Customs Organization (WCO)?
    [A] Washington D.C, US

    [B] Austria, Vienna
    [C] Geneva, Switzerland
    [D] Brussels, Belgium
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Brussels, Belgium
  65. Where is the headquarters of Lakshmi Vilas Bank?
    [A] Chennai, Tamil Nadu

    [B] Mumbai, Maharashtra
    [C] Mangaluru(Mangalore), Karnataka
    [D] Thrissur, Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Chennai, Tamil Nadu
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  66. Nur-Sultan is the capital of which country?
    [A] Azerbaijan

    [B] Kazakhstan
    [C] Kyrgyzstan
    [D] Turkmenistan
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Kazakhstan
  67. Where is the Dibang Wildlife Sanctuary located?
    [A] Assam

    [B] Meghalaya
    [C] Tripura
    [D] Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Arunachal Pradesh
  68. Pangong Lake is located at which place?
    [A] Jammu and Kashmir (J&K)

    [B] Odisha
    [C] Himachal Pradesh
    [D] Ladakh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Ladakh
  69. What is the Capital City of Peru?
    [A] Santiago

    [B] Lima
    [C] La Puz
    [D] Buenos Aires
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lima
  70. Where is the headquarters of the United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)?
    [A] Washington D.C, US

    [B] Austria, Vienna
    [C] Geneva, Switzerland
    [D] Manila, Philippines
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Geneva, Switzerland
  71. Lavni is a traditional dance of which Indian state?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Arunachal Pradesh
    [C] Gujarat
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra
  72. Panna National Park located in which state?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Rajasthan
    [C] Gujarat
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madhya Pradesh
  73. The National Science Foundation (NSF) announced a decommission of the iconic radio telescope ‘The Arecibo telescope’ located at which place?
    [A] Hawaii

    [B] Puerto Rico
    [C] Arizona
    [D] the Canary Islands
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Puerto Rico
  74. India’s first reptile park is located in which state?
    [A] Tamil Nadu

    [B] Karnataka
    [C] Bihar
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Tamil Nadu
  75. Where is the Asola Bhatti Wildlife Sanctuary located?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Arunachal Pradesh
    [C] Gujarat
    [D] Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Delhi
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  76. What is the capital of Bhutan?
    [A] Hampi

    [B] Naypitaw
    [C] Thimphu
    [D] Kathmandu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Thimphu
    Explanation: Capital and Currency of ‘Bhutan’ are ‘Thimphu’ & ‘‘Bhutanese Ngultrum’’ respectively.
  77. Where is the headquarters of the World Bank?
    [A] Washington D.C, US

    [B] Shanghai, China
    [C] New York City, US
    [D] Rome, Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Washington D.C, US
  78. Where is the headquarters of ADB (Asian Development Bank) located?
    [A] Washington D.C, US

    [B] Manila, Philippines
    [C] New York City, US
    [D] Rome, Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Manila, Philippines
  79. Kabartal Wetland also known as Kanwar Jheel is declared as a Ramsar site. Which state does it lie in?
    [A] Bihar

    [B] Uttarakhand
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
  80. What is the Currency of Thailand?
    [A] Lira

    [B] Manat
    [C] Sterling
    [D] Baht
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Baht
    Explanation: The capital and currency of ‘Thailand’ is ‘Bangkok’ & ‘Thai baht’ respectively.
  81. Where is the Trishna Wildlife Sanctuary located in India?
    [A] Tripura

    [B] Meghalaya
    [C] Karnataka
    [D] Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Tripura
  82. Where is the Akhil Bhartiya Kalidas Samaroh (a seven-day festival) held every year in the winters?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Gujarat
    [C] Rajasthan
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madhya Pradesh
  83. Clouded Leopard National Park is located in which state?
    [A] Tripura

    [B] Nagaland
    [C] Sikkim
    [D] Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Tripura
  84. First direct flight operations flagged off from Kalaburagi to Hindon Airport. Where is Hindon Airport located?
    [A] Karnataka

    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Ladakh
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Uttar Pradesh
  85. Which section of Banking Regulation Act, 1949 vests power in the RBI to give directions to banks and take action on them?
    [A] Section 56

    [B] Section 21A
    [C] Section 36AA
    [D] Section 35A
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Section 35A
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  86. Where is the Cherry Blossom Festival celebrated annually?
    [A] Odisha

    [B] Assam
    [C] Sikkim
    [D] Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Meghalaya
  87. Where is Nargu Wildlife Sanctuary?
    [A] Himachal Pradesh

    [B] Karnataka
    [C] Uttarakhand
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Himachal Pradesh
  88. Umred-Pauni-Karhandla Wildlife Sanctuary is located in which State?
    [A] Maharashtra

    [B] Tamil Nadu
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Maharashtra
  89. Where is Kalaburagi Airport located?
    [A] Karnataka

    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Ladakh
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Karnataka
  90. Santhal, one of the best tribal folk dances of India, belongs to which state?
    [A] Karnataka

    [B] West Bengal
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] West Bengal
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  91. Where is Pilibhit Tiger Reserve situated in India?
    [A] Rajasthan

    [B] Uttar Pradesh
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Uttar Pradesh
  92. Ministry of Electronics and Information Technology issued orders to block 43 mobile apps on November 24, 2020 (total 220 Chinese apps till date) under which section of the Information Technology Act?
    [A] Section 66A

    [B] Section 69A
    [C] Section 67A
    [D] Section 43
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Section 69A
  93. “Transboundary Manas Conservation Area or TraMCA” has received the Conservation Excellence Award for 2020. TraMCA is spread over the areas of _____________.
    [A] Assam & Bangladesh

    [B] Uttar Pradesh & Nepal
    [C] Arunachal Pradesh & Bhutan
    [D] Assam & Bhutan
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Assam & Bhutan
  94. Where is the Kangra Airport (also known as Gaggal Airport) located?
    [A] Ladakh

    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Himachal Pradesh
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Himachal Pradesh
  95. Where is the headquarters of the World Wildlife Fund (WWF) located?
    [A] Geneva, Switzerland

    [B] Gland, Switzerland
    [C] New York, USA
    [D] Rome, Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Gland, Switzerland
    Current Affairs PDF Download: November 2020
  96. Who appoints the Solicitor General of India?
    [A] President
    [B] Prime Minister
    [C] Vice President
    [D] Council of Minister
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] President
  97. Where is the headquarters of The National Dairy Development Board?
    [A] Ahmedabad, Gujarat
    [B] Anand, Gujarat
    [C] Jaipur, Rajasthan
    [D] Udaipur, Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Anand, Gujarat
  98. Who is the Prime Minister of Finland?
    [A] Jacinda Arten
    [B] Sanna Marine
    [C] Aung San Suu Kyi
    [D] Katrín Jakobsdóttir
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sanna Marine
    Explanation: Marin is the third female Prime Minister of Finland and the youngest prime minister in Finland’s History.
  99. Where is the Hirakud Dam (The longest dam in India) located?
    [A] Kerala
    [B] Gujarat
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Odisha
    Explanation: Hirakud Dam is built across the Mahanadi River, about 15 kilometers from Sambalpur in the state of Odisha in India. Behind the dam extends a lake, Hirakud Reservoir, 55 km long.
  100. Which National Park has been declared as a UNESCO Biosphere Reserve on October 29th, 2020?
    [A] Pench National Park (Madhya Pradesh)
    [B] Panna National Park (Madhya Pradesh)
    [C] Bandhavgarh National Park (Madhya Pradesh)
    [D] Kanha National Park (Madhya Pradesh)
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Panna National Park (Madhya Pradesh)

 

Current Affairs PDF Download: November 2020 Link Below

Read More:

Read in Bengali Version: Click Here to Download

Add Comment