Current Affairs PDF Download: January 2020

Current Affairs PDF Download: January 2020

Current Affairs PDF Download: January 2020

Here are the most important Current Affairs PDF Download: January 2020

Here you can download 250+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: January 2020 in the English language is, completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: December 2019 download link is available at the end of the post.

Current Affairs PDF Download: January 2020

Here are some sample questions from the January 2020 English Current Affairs PDF. 250+ MCQ is provided in the PDF.

  1. Who among the following has been declared by the United Nations as “Most Famous Teenager of The Decade” in its ‘Decade in Review’ report?
    [A] Greta Thunberg
    [B] Malala Yousafzai
    [C] Logan Guleff
    [D] Gaten Matarazzo
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Malala Yousafzai
    Explanation: The United Nations has declared Pakistani education activist and Nobel laureate Malala Yousafzai as “Most Famous Teenager of The Decade” in its ‘Decade in Review’ report.
  2. Which city has topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with over 10 lakh population as per Swachh Survekshan 2020?
    [A] Bhopal
    [B] Navi Mumbai
    [C] Rajkot
    [D] Indore
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bhopal
    Explanation: Indore has topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with over 10 lakh population as per Swachh Survekshan 2020.
  3. Which city has topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with 1 lakh to 10 lakh population as per Swachh Survekshan 2020?
    [A] Chandrapur

    [B] Rajkot
    [C] Jamshedpur
    [D] New Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jamshedpur
    Explanation: Jamshedpur has topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with 1 lakh to 10 lakh population as per Swachh Survekshan 2020.
  4. Who among the following has been appointed by Appointments Committee of the Cabinet as the first chairman of National Medical Commission?
    [A] Aarti Sharma
    [B] Harpal Singh
    [C] S. N. Dwivedi
    [D] Suresh Chandra Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Suresh Chandra Sharma
    Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet has appointed Professor Suresh Chandra Sharma as the first chairman of National Medical Commission.
  5. Who among the following has been appointed as the country’s first Chief of Defence Staff (CDS)?
    [A] Karambir Singh
    [B] Manoj Mukund Naravane
    [C] Bipin Rawat
    [D] Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bipin Rawat
    Explanation: General Bipin Rawat has been appointed as the country’s first Chief of Defence Staff (CDS).
  6. Who among the following took charge as the 28th Chief of Army Staff?
    [A] Birender Singh Dhanoa
    [B] Karambir Singh
    [C] Manoj Mukund Naravane
    [D] Bipin Rawat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Manoj Mukund Naravane
    Explanation: General Manoj Mukund Naravane took charge as the 28th Chief of Army Staff.
  7. What is India’s current rank in the Global economy?
    [A] 3rd

    [B] 4th
    [C] 5th
    [D] 6th
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 5th
    Explanation: According to a report released by UK based Centre for Economics and Business Research (CEBR), India will overtake Germany in 2026 to become the world’s fourth-largest economy.
  8. What was India’s rank in the recently released Henley Passport Index 2020?
    [A] 84th

    [B] 94th
    [C] 105th
    [D] 74th
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 84th
    Explanation: India was ranked 84th in the recently released Henley Passport Index 2020.
  9. Who is the author of ‘Asha and the Spirit Bird’?
    [A] Ashwin Sanghi

    [B] Rohinton Mistry
    [C] Jasbinder Bilan
    [D] Shashi Tharoor
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jasbinder Bilan
    Explanation: Jasbinder Bilan has won the UK based Costa Children’s Award 2019. She has won the award for her debut novel ‘Asha and the Spirit Bird’. She will receive 5,000 pounds as prize money associated with the award.
  10. Operation twist is a move of which bank to buy and sell government securities?
    [A] RBI

    [B] SBI
    [C] HDFC
    [D] BoB
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] RBI
    Explanation: On December 23, 2019, the Reserve Bank of India will buy and sell government securities of Rs 10,000 crores under a special Open Market Operation. Such moves are implemented by the federal bank in order to bring down the interest rates of long-term securities. This time RBI has named its move as “Operation Twist”.

Current Affairs PDF Download: January 2020 MCQ PDF Download Link Below

Sharing is caring and enable us to work even more dedicated

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bereau 

 

Facebook Comments