Current Affairs PDF Download: December 2019

Current Affairs PDF Download: December 2019

Current Affairs PDF Download: December 2019

Here are the most important Current Affairs PDF Download: December 2019

Here you can download 250+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: December 2019 in the English language is, completely free of cost.

Only for Civil Service Aspirants

Current Affairs PDF Download: December 2019 download link is available at the end of the post.

Current Affairs PDF Download: December 2019

Here are some sample questions from the December English Current Affairs PDF. 250+ MCQ is provided in the PDF.

  1. The first edition of Mandu Festival begins at Mandu, picturesque fort city of?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madhya Pradesh
    Explanation: The first edition of the Mandu Festival begins at Mandu, picturesque fort city of Madhya Pradesh.

  2. Which country has deployed its 1st Avangard Hypersonic missile system with latest strategic missiles of intercontinental range?
    [A] Russia
    [B] China
    [C] Japan
    [D] US
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Russia
    Explanation: Russia deploys its 1st Avangard Hypersonic missile system with the latest strategic missiles of intercontinental range.

  3. Noted Economist and Political Analyst S Gurumurthy released a book titled “Politics of Opportunism: Regional Parties, Coalitions, Centre-State Relations In India”. The book is authored by?
    [A] Arundhati Roy
    [B] Vikram Seth
    [C] Salman Rushdie
    [D] R P N Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] R P N Singh
    Explanation: Noted Economist and Political Analyst S Gurumurthy released a book titled “Politics of Opportunism: Regional Parties, Coalitions, Centre-State Relations In India”. The book is authored by R P N Singh.

  4. Name the mobile app recently launched by Raksha Mantri for the forthcoming Def Expo 2020.
    [A] DefSpeaker 2020
    [B] DefSeminar 2020
    [C] DefExpo 2020
    [D] DefWebinar 2020
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] DefExpo 2020
    Explanation: Raksha Mantri has launched the “DefExpo 2020” mobile app of the forthcoming DefExpo 2020.

  5. Name the Veteran Political cartoonist who also worked as a staff cartoonist at various newspapers, including the Times of India and the Mid-day, passed away recently.
    [A] R. K. Laxman
    [B] K. Shankar Pillai
    [C] Abu Abraham
    [D] Vikas Sabnis
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Vikas Sabnis
    Explanation: Veteran Political cartoonist Vikas Sabnis, who also worked as a staff cartoonist at various newspapers, including the Times of India and the Mid-day, passed away recently.

  6. Which country has successfully launched its largest carrier rocket “Long March-5”?
    [A] Russia
    [B] US
    [C] North Korea
    [D] China
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] China
    Explanation: China has successfully launched its largest carrier rocket “Long March-5”.

  7. Name the Australian pace bowler who recently announced his retirement from International Cricket.
    [A] Josh Hazlewood

    [B] Pat Cummins
    [C] Kagiso Rabada
    [D] Peter Siddle
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Peter Siddle
    Explanation: Australian pace bowler Peter Siddle has announced his retirement from International Cricket.

  8. Which bank is going to introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from January 1, 2020?
    [A] Punjab National Bank
    [B] Andhra Bank
    [C] Canara Bank
    [D] State Bank of India
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] State Bank of India
    Explanation: State Bank of India will introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from January 1, 2020.
  9. Union Home Minister laid the foundation stone of Directorate General Building of Central Reserve Police Force (CRPF) in?
    [A] Mumbai
    [B] Chennai
    [C] Kolkata
    [D] New Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] New Delhi
    Explanation: Union Home Minister laid the foundation stone of the Directorate General Building of Central Reserve Police Force (CRPF) in New Delhi.
  10. Who among the following has sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand?
    [A] Shibu Soren

    [B] Hemant Soren
    [C] Babulal Marandi
    [D] Raghubar Das
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Hemant Soren
    Explanation: Hemant Soren sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand.
  11. Sub-lieutenant Shivangi became the first woman pilot for the Indian Navy. She hails from which state?
    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
    Explanation: Bihar based Sub-lieutenant Shivangi became the first woman pilot for the Indian Navy Shivangi was commissioned into the Indian Navy in 2018. She will be flying the Dornier surveillance aircraft of the Indian Navy.
  12. Which country won a gold medal in the final of the South Asian Games (SAG) 2019 in Male Category of Volleyball?
    [A] India
    [B] Pakistan
    [C] Japan
    [D] Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] India
    Explanation: India defeated Pakistan in the final of the South Asian Games (SAG) 2019 in Male Category of Volleyball, thus clinching a goal medal in Kathmandu, Nepal. The bronze medal went to Sri Lanka.
  13. Who recently took charge as the new Controller General of Accounts?
    [A] Giriraj Prasad Gupta
    [B] Archana Nigam
    [C] J.P.S. Chawla
    [D] Soma Roy Burman
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Soma Roy Burman
  14. Mitra Shakti is a joint military exercise of India with which country?
    [A] Nepal
    [B] Bhutan
    [C] Sri Lanka
    [D] Iran
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sri Lanka
  15. Who won the 55th Jnanpith Award-2019?
    [A] Rajeev Alunkal

    [B] Lalithambika Antharjanam
    [C] Akkitham Achuthan Namboothiri
    [D] Rafeeq Ahamed
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Akkitham Achuthan Namboothiri
  16. Akkitham Achuthan Namboothiri, who has been chosen for the 55th Jnanpith Award, is associated to which language?
    [A] Kannada
    [B] Tamil
    [C] Malayalam
    [D] Telegu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Malayalam
  17. Which state has celebrated its 57th Statehood Day on 01st December 2019?
    [A] West Bengal

    [B] Tripura
    [C] Meghalaya
    [D] Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Nagaland
    Explanation: Nagaland celebrated its 57th Statehood Day on 01st December 2019.
  18. Who among the following is appointed as Alphabet Inc. CEO after Google co-founders Larry Page and Sergey Brin have announced that they are stepping down from the leadership role of the parent company Alphabet?
    [A] Larry Page
    [B] Mark Zuckerberg
    [C] Sundar Pichai
    [D] Jan Koum
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sundar Pichai
    Explanation: Sundar Pichai promoted as Alphabet Inc. CEO after Google co-founders Larry Page and Sergey Brin have announced that they are stepping down from the leadership role of the parent company Alphabet.
  19. Who among the following has won the ‘Shakti Bhatt First Book Prize’ for 2018-19?
    [A] Sujatha Gidla

    [B] Anuk Arudpragasam
    [C] Tony Joseph
    [D] Akshaya Mukul
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tony Joseph
  20. Name the cricket team which has been awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award.
    [A] Pakistan
    [B] England
    [C] India
    [D] New Zealand
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] New Zealand
    Explanation: The New Zealand cricket team has been awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award.
  21. Who is the present Chief of the Air Staff of India?
    [A] BS Dhanoa

    [B] Karambir Singh
    [C] Arjan Singh
    [D] Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    Explanation: Rakesh Kumar Singh Bhadauria is the present Chief of the Air Staff of India.
  22. Name the former Finance Minister of India who was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.
    [A] Manmohan Singh
    [B] O P Dhankar
    [C] P Chidambaram
    [D] Arun Jaitley
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Arun Jaitley
    Explanation: Former Finance Minister of India Arun Jaitley was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.
  23. Who won the 2019 Ballon d’Or award as the world’s best male player?
    [A] Cristiano Ronaldo

    [B] Virgil Van Dijk
    [C] Ronaldinho
    [D] Lionel Messi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lionel Messi
    Explanation: Lionel Messi was named the best player and was awarded the 2019 Ballon d’Or award in Paris. He created a world record by receiving the award for the sixth time.
  24. Who won the 2019 Ballon d’Or award as the world’s best female player?
    [A] Lucy Bronze

    [B] Megan Rapinoe
    [C] Alex Morgan
    [D] Abby Wambach
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Megan Rapinoe
    Explanation: Megan Rapinoe won the Ballon d’Or as the world’s best player. She beat Lucy Bronze and Alex Morgan to claim the title. In July 2019, the United States to the World Cup title.
  25. Which gas was released in Bhopal gas tragedy?
    [A] Polymethyl isocyanide
    [B]  Methyl isocyanate
    [C]  Polyethyl isocyanide
    [D]  Ethyl isocyanate
    Correct Answer
    Correct Answer: [B]  Methyl isocyanate
    Explanation: Bhopal gas tragedy happened at a Union Carbide subsidiary pesticide plant in the city of Bhopal, India. On the night of 2-3 December 1984, the plant released approximately 40 tonnes of toxic methyl isocyanate (MIC) gas, exposing more than 500,000 people to toxic gases.
  26. Who among the following has been named as Time magazine’s Person of the Year for 2019?
    [A] Greta Thunberg

    [B] Naomi Klein
    [C] Emma Thompson
    [D] Sunita Narain
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Greta Thunberg
    Explanation: Sweden’s Greta Thunberg has been named as Time magazine’s Person of the Year for 2019.
  27. Abiy Ahmed has received the 2019 Nobel Peace Prize for his efforts to achieve international peace and co-operation. He is the prime minister of which country?
    [A] Eritrea

    [B] Israel
    [C] South Africa
    [D] Ethiopia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Ethiopia
    Explanation: Ethiopia’s Prime Minister Abiy Ahmed has received the 2019 Nobel Peace Prize for his efforts to achieve international peace and co-operation.
  28. Who has become the first player in Indian cricket to feature in 150 Ranji matches?
    [A] Devendra Bundela

    [B] Yuvraj Singh
    [C] Mohammad Kaif
    [D] Wasim Jaffer
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Wasim Jaffer
    Explanation: Wasim Jaffer has become the first player in Indian cricket to feature in 150 Ranji matches.
  29. Name the country which topped the Human Development Index 2019 released by UNDP.
    [A] Switzerland

    [B] Finland
    [C] Norway
    [D] Australia
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Norway
    Explanation: Norway topped the Human Development Index 2019 released by UNDP.
  30. Name the state where President Ram Nath Kovind laid the foundation stone to the memorial being built in memory of the Paika rebellion.
    [A] West Bengal

    [B] Bihar
    [C] Chhattisgarh
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Odisha
    Explanation: President Ram Nath Kovind laid the foundation stone to the memorial being built in memory of the Paika rebellion, a 200-year-old armed revolt in 1817 against the British East India Company in Odisha.
  31. Who among the following was crowned Miss Universe 2019 in Atlanta, US?
    [A] Lupita Jones

    [B] Andrea Toscano
    [C] Madison Anderson
    [D] Zozibini Tunzi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Zozibini Tunzi
    Explanation: Miss South Africa Zozibini Tunzi was crowned Miss Universe 2019 in Atlanta, US. Ms. Tunzi beat over 90 contestants from around the globe in the 68th installment of Miss Universe.
  32. INDRA 2019 is a bilateral military exercise between India and which nation?
    [A] China

    [B] Russia
    [C] Japan
    [D] Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Russia
    Explanation: INDRA 2019 is a bilateral military exercise between India and Russia, which is being held from December 10-19, 2019 at Babina, Pune, and Goa. The exercise will witness participation from mechanized contestants, combat and transport aircraft and ships of the armed forces of India and Russia.
  33. Who has topped the Forbes’ 2019 edition of 100 World’s Most Powerful Women?
    [A] Nancy Pelosi

    [B] Ursula von der Leyen
    [C] Angela Merkel
    [D] Christine Lagarde
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Angela Merkel
  34. India won maximum gold medals in which sport at the South Asian Games 2019?
    [A] Athletics

    [B] Shooting
    [C] Wrestling
    [D] Swimming
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Swimming
    Explanation: India won a total of 52 medals in swimming including 27 gold, 19 silver, and 6 bronze medals. This was India’s best show ever at the Games. India also won 18 gold medals in shooting and 15 in wrestling.
  35. Which Hindi poet was recently awarded the Gangadhar National Award?
    [A] Vishwanath Prasad
    [B] Akhilesh Chandra
    [C] Suryapratap Bhushan
    [D] Ashutosh Mishra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vishwanath Prasad
    Explanation: Vishwanath Prasad Tiwari has recently been selected for the Gangadhar National Award. He will be given Rs 50,000, a shawl and souvenir under this award.
  36. Who among the following was recently conferred with the Noble Peace Prize 2019?
    [A] Abiy Ahmed

    [B] Mehtab Hassan
    [C] Alfred Medock
    [D] Prag Wilson
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Abiy Ahmed
    Explanation: Prime Minister of Ethiopia Abiy Ahmed received the 2019 Nobel Peace Prize on December 10, 2019, at Oslo, Norway. He was given the honor for his efforts to resolve Ethiopia’s long-standing conflict with neighboring nation Eritrea.
  37. Who is the author of ‘Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life’?
    [A] Magnus Carlsen
    [B] Viswanathan Anand
    [C] Vladimir Kramnik
    [D] Fabiano Caruana
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Viswanathan Anand
  38. India won how many medals at the 13th edition of the South Asian Games?
    [A] 130

    [B] 259
    [C] 312
    [D] 351
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 312
    Explanation: India won the highest number of medals in the 13th South Asian Games held in Nepal from December 1-10, 2019. The Indian medal tally included 312 medals including 173 gold, 93 silver, and 44 bronze medals. It is a biennial sports competition organized among South Asian nations.
  39. The Constitution (126th) Amendment Bill proposes to extend the reservation quota for SCs and STs in the legislatures by how many years?
    [A] 15 years
    [B] 5 years
    [C] 10 years
    [D] 20 years
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 10 years
    Explanation: The Constitution (126th) Amendment Bill proposes to extend the reservation quota for SCs and STs in the Lok Sabha and the state assemblies by another 10 years, till January 25, 2030. The bill was passed by the Lok Sabha on December 10, 2019.
  40. Whose tweet won India’s ‘Golden Tweet’ honour for 2019?
    [A] Virat Kohli

    [B] MS Dhoni
    [C] Narendra Modi
    [D] K Sivan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Narendra Modi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi’s tweet celebrating BJP’s landslide victory in the Lok Sabha General Elections 2019 has won India’s ‘Golden Tweet’ honor for 2019. His tweet was the most retweeted and liked tweet of the year, as per Twitter.

Current Affairs PDF Download: December  2019

Current Affairs PDF Download: December 2019 MCQ PDF Download Link Below

Sharing is caring and enable us to work even more dedicated

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bereau 

 

 

Facebook Comments