Current Affairs PDF Download: August 2019

Current Affairs PDF Download: August 2019

Current Affairs PDF Download: August 2019

Here are the most important Current Affairs PDF Download: August 2019

Here you can download 250+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: August 2019 in English language is, completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: August 2019 [English] download link is available at the end of the post

Current Affairs PDF Download: August 2019

  1. Which of the following cricket stadium will be renamed as Arun Jaitley Stadium, in memory of its former president?
    A. Wankhede Stadium
    B. Rajiv Gandhi International Cricket Stadium
    C. Eden Gardens
    D. Feroz Shah Kotla Stadium
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Feroz Shah Kotla Stadium
    Explanation: The Delhi and District Cricket Association (DDCA) on Tuesday decided to rename Feroz Shah Kotla Stadium as Arun Jaitley Stadium in memory of its former president, who passed away on Saturday.
  2. The NGT has formed a committee to examine illegal sand mining in which river?
    A. Kaveri
    B. Damodar
    C. Ganga
    D. Yamuna
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Yamuna
    Explanation: The National Green Tribunal has formed a committee to examine alleged illegal sand mining in the Yamuna river after the chief executive officer of Delhi Jal Board moved the green panel on the matter.
  3. Indian-American teenager who has won the 2019 South Asian Spelling Bee contest is;
    A. Syamantak Payra
    B. Kavya Kopparap
    C. Navneeth Murali
    D. Dhruv Gaur
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Navneeth Murali
    Explanation: Navneeth Murali, an Indian-American teenager from New Jersey, has won the 2019 South Asian Spelling Bee (SASB) contest. The prize money for this contest is USD 3,000. The SASB is an annual spelling bee platform in the US for children of South Asian descent. The competition is open to any student at or below the age of 14, who has at least one parent or grandparent who is of South Asian descent, or whose lineage can be traced to Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and/or Sri Lanka.
  4. The capital of Morocco is______
    A. Pretoria
    B. Addis Ababa
    C. Rabat
    D. Algiers
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Rabat
    Explanation: The capital of Morocco is Rabat.
  5. Whose birth anniversary on August 20 is commemorated as Sadbhavana Diwas (harmony day)?
    A. Morarji Desai
    B. Lal Bahadur Shastri
    C. Indira Gandhi
    D. Rajiv Gandhi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajiv Gandhi
    Explanation: Every year on August 20, Sadbhavana Diwas (harmony day) is celebrated commemorating the birth anniversary of former Prime Minister (PM) Rajiv Gandhi. This day is observed to encourage the national integration, peace, affection and communal harmony among the Indian people of all religions. 2019 commemorates the 75th birth anniversary of Rajiv Gandhi. Senior leaders paid tribute to him at a prayer meeting organized at “Veer Bhumi”, a memorial of Rajiv Gandhi in New Delhi.
  6. Which organization recently released a report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’?
    A. UNESCO
    B. UNICEF
    C. WHO
    D. World Bank
    Correct Answer
    Correct Answer: D. World Bank
    Explanation: As per the report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’released by World Bank there is direct relation between water pollution and economic growth. According to the analysis by the World Bank, poor water quality is affecting economic growth and worsening health conditions.
  7. The book ‘Straight from the Heart’ has been written by?
    A. Imran Khan
    B. Sunil Gavaskar
    C. Kapil Dev
    D. Sachin Tendulkar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Kapil Dev
    Explanation: Kapil Dev has written three autobiographical works. By God’s Decree came out in 1985 and Cricket my style in 1987. He released his most recent autobiography, titled Straight from the Heart in 2004.
  8. According to Greenpeace data, which country is the largest emitter of SO2?
    A. USA
    B. China
    C. India
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. India
    Explanation: According to Greenpeace, India is the largest emitter of SO2 in the world with more than 15% of all the anthropogenic sulphur dioxide (SO2) hotspots detected by NASA OMI (Ozone Monitoring Instrument) satellite.
  9. Amazon has opened its largest campus in the world in __________.
    A. Chennai
    B. Hyderabad
    C. Mumbai
    D. Bengaluru
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Hyderabad
    Explanation: Amazon has opened its largest campus in the world in Hyderabad. The campus covers 1.8 million square feet and can accommodate 15,000 workers. This is Amazon’s first owned-building outside of the US and is also its largest tech base outside the Seattle headquarters, which has about 155,000 contract employees.
  10. PM Modi recently inaugurated Mangdechhu hydroelectric power plant in which country?
    A. Nepal
    B. Bhutan
    C. Sri Lanka
    D. Singapore
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Bhutan
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi on Saturday inaugurated the Mangdechhu hydroelectric power plant, one of the major projects under Bhutan’s initiative to generate 10,000 MW hydropower by 2020 with the Indian government’s support.
  11. By which year, government of India has set goals to eliminate HIV/AIDS?
    A. 2030
    B. 2035
    C. 2040
    D. 2050
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 2030
    Explanation: The Indian government has set a goal to eliminate HIV/AIDS by 2030. National AIDS Control Organization (NACO) has played a very big role in significantly reducing the prevalence of HIV/AIDS in the country, and that too faster than the global rates
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  12. Next G-7 summit in 2020 will be held in________
    A. USA
    B. India
    C. China
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: A. USA
    Explanation: The 46th G-7 summit, 2020 will be held in USA.
  13. According to India Ratings and Research, what is the GDP growth of India for 2019-20?
    A. 7.2%
    B. 6.8%
    C. 6.5%
    D. 6.7%
    Correct Answer
    Correct Answer: D. 6.7%
    Explanation: India Ratings and Research has revised its projection of the India’s GDP growth in financial year 2019-20 to 6.7%. It has reduced the GDP growth rate from 7.3% to 6.7%. It expects GDP growth to recover to 7.4% in the second half of financial year 2019-20.
  14. Which three banks will be merged into a single entity to form the second largest bank of India?
    A. PNB, OBC & United Bank of India
    B. Indian Bank, OBC, Syndicate Bank
    C. Allahabad Bank, Canara Bank & PNB
    D. PNB, Corporation Bank & Bank of India
    Correct Answer
    Correct Answer: A. PNB, OBC & United Bank of India
    Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman on August 30, 2019 announced the merger of several banks under the Bank Consolidation plan. Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce, United Bank of India will be merged as one single entity. Punjab National Bank will be the anchor bank.
  15. Which nation has launched its own Space Command?
    A. Russia
    B. China
    C. United States
    D. Israel
    Correct Answer
    Correct Answer: C. United States
    Explanation: US President Donald Trump launched the US Space Command on August 29, 2019. Trump announced the establishment of the space command as the newest US military combatant command in a ceremony at the Rose Garden, White House.
  16. Who among the following cricketers has come out of his retirement and made himself available for all formats?
    A. Shoaib Malik
    B. Yuvraj Singh
    C. Ambati Rayudu
    D. Hashim Amla
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ambati Rayudu
    Explanation: Ambati Rayudu, who had announced his retirement on July 3, made a u-turn and said that he would like to come out of retirement on August 30, 2019. Ambati  Rayudu wrote a letter to Hyderabad Cricket Association (HCA., in which he said, “I would like to bring to your notice that I would like to come out of retirement and play cricket in all formats.”
  17. Which state government has banned wearing of jeans and T-shirts by the employees in the state secretariat?
    A. Bihar
    B. Gujarat
    C. Odisha
    D. Jharkhand
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Bihar 
    Explanation: Bihar Government has imposed a ban on wearing of T-shirts and jeans by the employees in the state secretariat. The government has ordered the employees to wear decent, simple, sober and comfortable clothes in the office.
  18. The final list of the National Register of Citizens (NRC), will be published on 31st August. It is associated with which among the  following states?
    A. Assam

    B. UP
    C. Himachal Pradesh
    D. J&K
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Assam
    Explanation: Currently, the NRC is unique to Assam and has been called the largest citizenship exercise in India and possibly globally.
  19. Deendayan Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), a flagship mission under the __________ has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award.
    A. HRD Ministry

    B. Housing & Urban Affairs Ministry
    C. Corporate Affairs Ministry
    D. Personnel Ministry
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Housing & Urban Affairs Ministry
    Explanation: Its portal Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA) has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award.  PAiSA is a centralized IT platform which simplifies and streamlines release of interest subvention.
  20. Mumbai has been ranked as the _____ safest city on the Safe Cities Index (SCI).
    A. 23rd

    B. 38th
    C. 45th
    D. 78th
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 45th
    Explanation: Cities in the Asia-Pacific (APAC) region made up 6 of the top-10 safest cities. Mumbai and New Delhi are the only 2 Indian cities that made an appearance on the index
  21. Recently Dindigul lock and Kandangi saree of which state got Geographical Indication Tag?
    A. West Bengal
    B. Tamil Nadu
    C. Manipur
    D. Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Tamil Nadu
    Explanation: Two well-known products from Tamil Nadu — Dindigul lock and Kandangi saree — have been given the Geographical Indication (GI) tag by The Geographical Indications Registry in Chennai.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  22. Recently Nimu Bhowmik passes away. He was related to which field?
    A. Journalist
    B. Social Activist
    C. Actor
    D. Philosopher
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Actor
    Explanation: Veteran actor Nimu Bhowmik who essayed major character roles in Bengali classics such as ‘Ganadebata’, ‘Baghini’ and ‘Dadar Kirti’ has passed away following prolonged illness. He was 84.
  23. Who was re appointed as chairman of Central Board of Direct Taxes?
    A. Ravneet Singh
    B. Pramod Sawant
    C. Pramod Chandra Mody
    D. Rishi Rana
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Pramod Chandra Mody
    Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC. , headed by Prime Minister Narendra Modi, has approved “re-appointment” of Pramod Chandra Mody for a period of one year. Mody was to retire on August 31.
  24. Who bagged the Forward of the Season award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign?
    A. Christiano Ronaldo
    B. Neymar
    C. Virjil Van
    D. Lionel Messi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Lionel Messi
    Explanation: Barcelona’s Lionel Messi bagged the Forward of the Season award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign.
  25. Who won the gold medal in the men’s 10m air pistol event of the World Cup at Rio de Janeiro?
    A. Randhir Singh
    B. Prabhakar Jadhav
    C. Tankay Verma
    D. Abhishek Verma
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Abhishek Verma
    Explanation: In shooting, Abhishek Verma won the gold medal in the men’s 10m air pistol event of the World Cup at Rio de Janeiro.
  26. Recently which country carried out test missile of Ghaznavi?
    A. UAE
    B. China
    C. Pakistan
    D. Afghanistan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Pakistan
    Explanation: Pakistan has successfully carried out a night training launch of 290-km range surface-to-surface ballistic missile Ghaznavi. Ghaznavi was developed after studying Chinese M-11 missiles, which were delivered to Pakistan in 1987.
  27. Which states topped the list in Child well being index released World Vision India?
    A. Kerala, Tamil Nadu, UP and Manipur
    B. Kerala, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Puducherry
    C. Meghalaya, Manipur, Odisha and Bihar
    D. Bihar, Meghalaya, Himachal Pradesh and Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: B.  Kerala, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Puducherry
    Explanation: Kerala, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Puducherry topped the charts in the child well-being index, a tool designed to measure and tracks children’s well-being comprehensively. Meghalaya, Jharkhand and Madhya Pradesh featured at the bottom, as per a report released by the non government organisation World Vision India and research institute IFMR LEAD. The report is an attempt to look at how India fairs on child well-being using a composite child well-being index.
  28. Which state launched Mukhyamantri Parivar Samridhi Yojana?
    A. Uttar Pradesh
    B. Odisha
    C. Bihar
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Haryana
    Explanation: Haryana Chief Minister, Manohar Lal Khattar launched Mukhyamantri Parivar Samridhi Yojana from Red Bishop, Panchkula.
  29. Recently which state CM inaugurated ‘walk to work’ campaign under Fit India Movement?
    A. Manipur
    B. Mizoram
    C. Meghalaya
    D. Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Meghalaya
    Explanation: Meghalaya Chief Minister Conrad K Sangma took the lead to launch the campaign of Fit India Movement which has been launched in the country by the Prime Minister. The Chief Minister took a two-kilometer walk from his residential quarters to his office chamber at Main Secretariat, Shillong launching the #WalktoWorkMeghalaya which is a part of the ‘Fit India Campaign’.
  30. Recently Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated Aqua Aquaria India 2019 in which city?
    A. Hyderabad
    B. Kochi
    C. Pune
    D. Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Hyderabad
    Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated Aqua Aquaria India 2019 in Hitex Exhibition Center, Hyderabad, Telangana.
  31. Recently Union Minister Prakash Javadekar inaugurated Gorewada International Zoo in which city?
    A. Pune
    B. Kanpur
    C. Nagpur
    D. Kochi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Nagpur
    Explanation: Union Minister Prakash Javadekar announced the approval for the new Gorewada International Zoo to be inaugurated in Nagpur district of Maharashtra.
  32. Recently The Dominican Republic has released a postal stamp to mark which birth anniversary of Mahatma Gandhi?
    A. 114th
    B. 150th
    C. 125th
    D. 145th
    Correct Answer
    Correct Answer: B. 150th
    Explanation: The Dominican Republic has released a postal stamp to mark the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  33. Recently The Union Government approved how much percent FDI in coal mining and contract manufacturing?
    A. 75%
    B. 70%
    C. 100%
    D. 50%
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 100%
    Explanation: In major decisions to liberalize Foreign Domestic Investment (FDI) norms to boost investment, the Union Cabinet approved 100 percent FDI in coal mining and contract manufacturing through automatic route.
  34. Recently Ajanta Mendis announced his retirement from which sports?
    A. Tennis
    B. Badminton
    C. Football
    D. Cricket
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Cricket
    Explanation: Sri Lanka spinner Ajantha Mendis has announced his retirement from all forms of cricket. The 34-year-old made his Test debut in 2008 and played 19 Tests matches claiming 70 wickets in the format.
  35. Recently Cecil Wright announced his retirement from which sports?
    A. Tennis
    B. Football
    C. Cricket
    D. Badminton
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Cricket
    Explanation: At an age where players retire from Test cricket in their 20s and early 30s, West Indies’ Cecil Wright has finally announced his retirement from all forms of cricket at the ripe old age of 85.
  36. Who has been selected as next chairman of Coal India?
    A. K Sreekant
    B. Atanu Chakraborty
    C. Anil Kumar Mohanty
    D. Pramod Agarwal
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Pramod Agarwal
    Explanation: Public Enterprises Selection Board (PESB. has selected Pramod Agarwal as the next chairman of Coal India. He is a 1991 batch IAS from Madhya Pradesh cadre. He will take over after the present chairman A K Jha who will retire in January 2020.
  37. Which Indian Film bagged the top award in the ‘Under 30 minute’ category at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’?
    A. Gulabi Gang
    B. Period:End of Sentence
    C. I’m Jeeja
    D. India’s Daughter
    Correct Answer
    Correct Answer: C. I’m Jeeja
    Explanation: Indian documentary film I’m Jeeja beat several international films to bag the top award in the ‘Under 30 minute’ category at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’.
  38. Who secures highest-paid female singer spot with $185 million According to Forbes?
    A. Lady Gaga
    B. Katy Perry
    C. Scarlett Johnson
    D. Taylor Swift
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Taylor Swift
    Explanation: Singer Taylor Swift is the highest-paid entertainer in the world after earning $185 million pretax in the last year, according to a list of music’s highest-paid women published by Forbes.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  39. When is National Sports Day observed?
    A. Aug 27
    B. Aug 30
    C. Aug 28
    D. Aug 29
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Aug 29
    Explanation: The National Sports Day in India is celebrated on 29 August, on the birth anniversary of hockey legend Major Dhyan Chand. This day marks the birthday of Major Dhyan Chand Singh, the hockey player who won gold medals in Olympics for India in the years 1928, 1932 and 1936. He scored over 400 goals in his career, from 1926 to 1948.
  40. Union Minister for Chemicals and Fertilizers, D.V. Sadananda Gowda has recently launched which mobile application for generic medicines?
    A. Jan Aushadhi
    B. Janaushadhi Sugam
    C. Jan Sugam
    D. Jan Suvidha
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Janaushadhi Sugam
    Explanation: Union Minister for Chemicals and Fertilizers, D.V. Sadananda Gowda has launched a mobile application “Janaushadhi Sugam” and has announced that “Jan Aushadhi Suvidha Oxo-Biodegradable Sanitary Napkin” will now be available at only One Rupee per pad.He said that the “Janaushadhi Sugam” will enable people to search Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.
  41. Which state will have three deputy CMs for the first time?
    A. Karnataka
    B. Kerala
    C. Bihar
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Karnataka
    Explanation: Karnataka will have three Deputy CMs for the first time after the newly formed BJP government appointed Govind Makthappa Karajol, CN Ashwath Narayan and Laxman Sangappa Savadi to the post. While Makthappa has been allotted Public Works Department, Narayan and Savadi have been given higher education and transport portfolios, respectively.
  42. Pakistan and which another country jointly exercised ‘Shaheen-VIII’ exercise?
    A. Nepal
    B. Australia
    C. China
    D. Oman
    Correct Answer
    Correct Answer: C. China
    Explanation: The air forces of Pakistan and China are jointly exercising ‘Shaheen-VIII’ in the Chinese city of Holton, close to the Indian border near Ladakh. The annual joint training is the eighth of its kind between the two countries since it was first launched in March 2001.
  43. The 2019 BWF Para-Badminton World Championships held in which country?
    A. Germany
    B. China
    C. Switzerland
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Switzerland
    Explanation: The 2019 BWF Para-Badminton World Championships was held from 20 to 25 August 2019 in Basel, Switzerland. India won a total of 12 medals in the Championship with 3 Gold Medals. China won the championships with a total of 13 medals (7 Gold)
  44. Which Indian city recently got clearance as the first venue for FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020?
    A. Kolkata
    B. Kochi
    C. Bhubaneswar
    D. Dispur
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Bhubaneswar
    Explanation: The city of Bhubaneswar got a provisional clearance as the first venue for the FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020, the Organising Committee confirmed.
  45. Who has become the first female officer in the country to become the Flight Commander of a flying unit?
    A. S Dhami
    B. Mohana Singh
    C. Akanksha Singh
    D. Kavya Koverrupu
    Correct Answer
    Correct Answer: A. S Dhami
    Explanation: Indian Air Force’s Wing Commander S Dhami has become the first female officer in the country to become the Flight Commander of a flying unit.
  46. Recently which ministry launched National Digital Library of India Project?
    A. Ministry of Electronics and Information Technology
    B. Ministry of Finance
    C. Ministry of Human Resource Development
    D. Ministry of Defence
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ministry of Human Resource Development
    Explanation: Human Resource Development Ministry under its National Mission on Education through Information and Communication Technology, NMEICT has launched the National Digital Library of India project to develop a framework of virtual repository of learning resources with a single-window search facility.
  47. Who became the first Indian to win a set against Roger Federer?
    A. Abhilash Sahu
    B. Prannoy Kumar
    C. Sumit Nagal
    D. Sameer Verma
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Sumit Nagal
    Explanation: Sumit Nagal became the first Indian to win a set against Roger Federer. Nagal achieved the feat during his first-round match against Federer in the US Open as he outclassed him in the first set. Nagal ended up losing the match 6-4, 1-6,2-6,4-6 against Federer.
  48. Who was given Lifetime Achievement Award at Tenzing Norgay National Adventure Awards2019?
    A. Dipankar Ghosh
    B. Wangchuk Sherpa
    C. Chen Yufi
    D. Aparna Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Wangchuk Sherpa
    Explanation: Tenzing Norgay National Adventure Awards are given every year to recognize the achievements of persons in the fields of adventure, to encourage young people to develop the spirit of endurance, risk–taking, cooperative teamwork and quick, ready and effective reflexes in challenging situations and to provide incentive to the young people for getting exposed to the adventure activities.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  49. Recently country’s first women DGP passed away. Name her?
    A. Kanchan Chowdhury Bhattacharya
    B. Kavya Koreppu
    C. Akanksha Singh Chaturvedi
    D. Priyanka Dubey
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Kanchan Chowdhury Bhattacharya
    Explanation: The first woman Director General of Police (DGP), Kanchan Chaudhary Bhattacharya, passed away following an illness. Bhattachary, a 1973 batch IPS officer, made history when she was appointed the DGP of Uttarakhand in the year 2004.
  50. Which state ranked first in free medicine scheme implementation?
    A. Madhya Pradesh
    B. Bihar
    C. Odisha
    D. Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajasthan
    Explanation: Chief minister Ashok Gehlot’s flagship free medicine scheme secured the top position in the country in the ranking issued by the National Health Mission (NHM).
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  51. Prime Minister Narendra Modi launched the $4.2 million redevelopment project of the 200-year-old Lord Sri Krishna temple in which country?
    A. Gambia
    B. Belgium
    C. Rwanda
    D. Bahrain
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Bahrain
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the $4.2 million redevelopment project of the 200-year-old Lord Sri Krishna temple in Manama, Bahrain and said it manifests the strong ties between India and Bahrain.
  52. Who won the BWF World Championships title in Basel, Switzerland?
    A. Nozomi Okuhara
    B. Aleck Yamaguchi
    C. Serena Williams
    D. PV Sindhu
    Correct Answer
    Correct Answer: D. PV Sindhu
    Explanation: Indian shuttler PV Sindhu won the BWF World Championships title by defeating Japan’s Nozomi Okuhara in straight games by 21-7, 21-7 at St. Jakobshalle in Basel, Switzerland.
  53. Who won the gold medal at 2019 World Youth Archery Championship?
    A. Akanksha Singh
    B. Naaz Joshi
    C. Komalika Bari
    D. Shreya Jadhav
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Komalika Bari
    Explanation: The seventeen-year-old Indian Komalika Bari defeated Japan’s Waka Sonoda in the recurve cadet women’s final to win a gold medal at the 2019 World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.
  54. Who won British Grand Prix?
    A. Nico Rosberg
    B. Alex Rins
    C. Lewis Hamilton
    D. Max Verstappen
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Alex Rins
    Explanation: Spain motorcycle racer, Alex Rins of the Team SUZUKI ECSTAR has won the British Grand Prix. He defeated Marc Marquez by 0.013 seconds.
  55. Who has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ by the Institution of Engineers (India for his distinguished and exemplary Service in the field of Engineering and Technology?
    A. Suhan Rajput
    B. Prabhakar Singh
    C. TN Maniharan
    D. NK Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Prabhakar Singh
    Explanation: Shri Prabhakar Singh, Director General, Central Public Works Department has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ by the Institution of Engineers (IndiA. for his distinguished and exemplary Service in the field of Engineering and Technology.
  56. Who was conferred ‘The King Hamad Order of the Renaissance’ by Bahrain?
    A. Smriti Irani
    B. Ram Nath Kovind
    C. Narendra Modi
    D. Venkaiah Naidu
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Narendra Modi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi was conferred ‘The King Hamad Order of the Renaissance’ during his meeting with the King of Bahrain Hamad bin Isa Al Khalifa in Manama. PM Modi is the first Indian Prime Minister to visit Bahrain.
  57. Which country has officially become the 73rd non-regional member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
    A. Ukraine
    B. Serbia
    C. North Korea
    D. Netherlands
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Serbia
    Explanation: Serbia has officially become the 73rd non-regional member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
  58. What is the rank of India in 2019 Henley Passport Index?
    A. 81st
    B. 87th
    C. 86th
    D. 79th
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 86th
    Explanation: The new Henley Passport Index is out, and there has been a major shuffle in the global ranking of the world’s passports.India slipped to 86th spot from the previous 79th place with access to 58 countries. The country shared the spot with Mauritania, and Sao Tome and Principe.
  59. Who became the first Indian male shuttler in 36 years to secure a medal in BWF World Championship 2019?
    A. Anurup Tyagi
    B. G Sathiyan
    C. B Sai Praneeth
    D. Saurav Verma
    Correct Answer
    Correct Answer: C. B Sai Praneeth
    Explanation: India’s B Sai Praneeth lost the men’s singles semi-final 13-21, 8-21 to World No. 1 Kento Mmomta of Japan at the BWF World Championships 2019 in Basel but finished with his maiden medal at the world meet.
  60. Which team won the 129th Durand Cup?
    A. Mohun Bagan
    B. Bengaluru FC
    C. Chennai FC
    D. Gokulam Kerala FC
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Gokulam Kerala FC
    Explanation: In football, Gokulam Kerala FC won the 129th Durand Cup, defeating heavyweights Mohun Bagan 2-1 at the Salt Lake Stadium in Kolkata
  61. Who has been named the world’s highest-paid actress with earnings of $56 million (₹400 crore earnings) from June 1, 2018-June 1, 2019?
    A. Taylor Swift
    B. Angelina Jolie
    C. Emma Watson
    D. Scarlett Johnson
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Scarlett Johnson
    Explanation: Hollywood actress Scarlett Johansson has been named the world’s highest-paid actress with earnings of $56 million (₹400 crore earnings) from June 1, 2018-June 1, 2019.
  62. Who is the author of the book “Big Billion StartUp”?
    A. Atrup Chaturvedi
    B. Narendra Jadhav
    C. Mihir Dalal
    D. Devika Sethi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Mihir Dalal
    Explanation: IIT graduates Sachin Bansal and Binny Bansal founded out of an apartment in Bangalore what would become India’s biggest e-commerce start-up. Recounting the astounding story of how the Bansals built Flipkart into a multi-billion-dollar powerhouse in a span of few years, journalist Mihir Dalal has penned a new book.
  63. Who was awarded with the Order of Zayed, UAE highest civilian honor?
    A. Gajendra Singh Shekhawat
    B. Nitin Gadkari
    C. Smriti Irani
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Narendra Modi
    Explanation: The United Arab Emirates (UAE) has awarded PM Modi with the Order of Zayed, its highest civilian award, which was conferred earlier in April 2019 in recognition of his distinguished leadership for giving a big boost to bilateral relations between the two countries. PM Modi is on a visit to UAE.
  64. Who will head the committee that has been formed to advise the government on the “Fit India Movement”?
    A. Kiran Rijiju
    B. Rajyavardhan Rathore
    C. Smriti Irani
    D. Rajnath Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Kiran Rijiju
    Explanation: A committee comprising government officials, members of Indian Olympic Association (IOA. , national sports federations, private bodies and fitness promoters has been formed to advise the government on the “Fit India Movement”.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  65. Which state topped in Composite Water Management Index?
    A. Karnataka
    B. Gujarat
    C. Madhya Pradesh
    D. Himachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Gujarat
    Explanation: CWMI (Composite Water Management Index) 2.0 ranks various states for the reference year 2017-18 as against the base year 2016-17. “Gujarat continues to hold on to its rank one in the reference year (2017-18), followed by Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Goa, Karnataka and Tamil Nadu,” the release said.
  66. Which country recently allowed women over the age of 21 to travel abroad without permission from male guardian?
    A. Zimbabwe
    B. Afghanistan
    C. Saudi Arabia
    D. UAE
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Saudi Arabia
    Explanation: In Saudi Arabia, a landmark reform allowing women over the age of 21 to receive passports and travel abroad without permission from a male guardian has begun.
  67. Which country launched the world’s first floating nuclear reactor in the Arctic?
    A. Japan
    B. USA
    C. Russia
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Russia
    Explanation: Russia launched the world’s first floating nuclear reactor. The vessel weighs 21,000 tons and has two reactors with a capacity of 35 megawatts each. This reactor loaded with nuclear fuel, the Akademik Lomonosov left the Arctic port of Murmansk to begin its 5,000 kilometers (3,000-mile) voyage to Pevek in northeastern Siberia.
  68. Recently Moody’s Investor Service has cut India’s GDP growth forecast to how much percent for 2019?
    A. 6.8%
    B. 6.7%
    C. 6.2%
    D. 6.6%
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 6.2%
    Explanation: Moody’s Investors Service has cut India’s GDP growth forecast for the calendar year 2019 to 6.2 percent from its previous estimate of 6.8 percent.
  69. Who has become the fastest Indian bowler to scalp 50 Test wickets?
    A. Mohd Shami
    B. Bhubaneswar Kumar
    C. Jasprit Bumrah
    D. Ishant Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Jasprit Bumrah
    Explanation: Pacer Jasprit Bumrah has become the fastest Indian bowler to scalp 50 Test wickets. The 25-year-old recorded 50 Test wickets in his 11th match for the team in the longest format of the game.
  70. The World Archery Youth Championship held in which city?
    A. Paris
    B. Beijing
    C. Tokyo
    D. Madrid
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Madrid
    Explanation: The Indian team of Sukhbeer Singh, Sangampreet Singh Bisla and Tushar Phadtare clinched a bronze medal in the junior compound men’s team event in the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.
  71. Recently the government launched its own desi version of e-commerce portal. Name it?
    A. VandeBharat
    B. DigitalIn
    C. Bharatcraft
    D. BharatJe
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Bharatcraft
    Explanation: Taking inspiration from e-commerce behemoths like Alibaba and Amazon, the government is planning to launch its own desi version of an e-commerce portal. The government has named the portal Bharatcraft, which will provide a platform for MSMEs to markets and sell their products.
  72. Which channel tied up with World Wide Fund for Nature (WWF) to preserve Sundarbans?
    A. Tv24
    B. National Geographic
    C. Discovery India
    D. Animal Planet
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Discovery India
    Explanation: To help save the world’s only mangrove tiger habitat, Discovery India and WWF (World Wide Fund for Nature) India have partnered with the Forest Directorate, the government of West Bengal and local communities in the Sundarbans.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  73. Who has been appointed as India’s new batting coach?
    A. Bharat Arun
    B. Vikram Rathour
    C. R Sridhar
    D. Sanjay Bangar
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Vikram Rathour
    Explanation: Former opener Vikram Rathour will replace Sanjay Bangar as India’s new batting coach while Bharath Arun and R Sridhar were expectedly retained as bowling and fielding coaches respectively.
  74. Which country’s men hockey team won the Olympic Test Event?
    A. Pakistan
    B. England
    C. India
    D. New Zealand
    Correct Answer
    Correct Answer: C. India
    Explanation: The Indian men’s hockey team won the Olympic Test event, beating New Zealand 5-0 to avenge the loss it endured in their round-robin clash.
  75. Who was appointed as Home Secretary in the Ministry of Home Affairs?
    A. SS Sridhar
    B. Ajay Rathour
    C. Ajay Kumar Bhalla
    D. PV Ramesh
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ajay Kumar Bhalla
    Explanation: The Union Cabinet approved the appointment of Ajay Kumar Bhalla as Home Secretary in the Ministry of Home Affairs.
  76. Who launched the book titled “The Diary of Manu Gandhi”?
    A. Prahlad Patel
    B. Giriraj Singh
    C. Rajnath Singh
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Prahlad Patel
    Explanation: Culture and Tourism Minister Prahlad Singh Patel launched the book titled- the Diary of Manu Gandhi’. The book has been brought out by National Archives of India, on the occasion of 150th anniversary of Mahatma Gandhi in collaboration with Oxford University Press.
  77. Which state tribal development department has launched an academic program for young tribal students aspiring to be doctors and engineers known as Super 50?
    A. Odisha
    B. Bihar
    C. Uttar Pradesh
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Maharashtra
    Explanation: Maharashtra’s Tribal Development Department in association with the Pace Educational Trust launched an academic programme for young tribal students aspiring to be doctors and engineers.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  78. The World Economic Forum India Economic Summit will be held in which city/UT?
    A. Chennai
    B. Kochi
    C. Mumbai
    D. New Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. New Delhi
    Explanation: Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina and tennis star Sania Mirza will be among co-chairs for India Economic Summit to be held in New Delhi in October by the World Economic Forum, where hundreds of Indian and global leaders would discuss India’s role in South Asia and on the world stage.
  79. Which country’s women hockey team won the Olympic Test Event in Tokyo?
    A. Pakistan
    B. China
    C. Japan
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer: D. India
    Explanation: The Indian Women’s Hockey team won the Olympic Test Event by registering a 2-1 win against Japan in the final at Oi Hockey Stadium in Tokyo, Japan.
  80. Who was appointed as new Defence Secretary?
    A. Ravneet Gill
    B. Sanjay Mitra
    C. Ajay Kumar
    D. Sanjay Bhalla
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ajay Kumar
    Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC. approved the appointment of senior IAS officer Ajay Kumar as the new Defence Secretary. He will replace Sanjay Mitra whose term ends on August 23.
  81. Who was appointed as new Cabinet Secretary?
    A. NK Singh
    B. PK Sinha
    C. Sanjay Mitra
    D. Rajiv Gauba
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajiv Gauba
    Explanation: Union Home Secretary Rajiv Gauba has been appointed the new Cabinet Secretary, the country’s top bureaucratic post, for a tenure of two years. He will succeed P K Sinha.
  82. Who was conferred with the Pushkin Medal, the highest International Award given to a scholar of Russian language and literature?
    A. Priyal Chatterjee
    B. Meeta Narain
    C. Seema Sharma
    D. Priyanka Dubey
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Meeta Narain
    Explanation: Prof. Meeta Narain of Jawaharlal Nehru University (JNU) was conferred with the Pushkin Medal, the highest International Award given to a scholar of Russian language and literature for outstanding contribution to Russian studies abroad. It is named after the famous Russian author and poet Alexander S. Pushkin.
  83. Who has emerged as the highest paid actor on 2019 Forbes list?
    A. Robert Downey Jr
    B. Tom Cruise
    C. Dwayne Johnson
    D. Akshay Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Dwayne Johnson
    Explanation: Dwayne Johnson has added another feather to his cap by emerging as the highest-paid actor on the 2019 Forbes’ list. The ‘Hobbs and Shaw’ actor’s earnings of 2018 were rock solid as he raked in a total income of USD 89.4 million.
  84. When is World Senior Citizens Day observed?
    A. Aug 23
    B. Aug 19
    C. Aug 20
    D. Aug 21
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Aug 21
    Explanation: The World Senior Citizen’s Day is celebrated on the 21st of August each year. The day is known to increase awareness of the factors and issues that affect older adults, such as age deterioration and the study of problems that affect their lives, elder abuse. It is also a day to recognize and acknowledge the contributions of older people to society.
  85. Recently President Edgar Chagwa Lungu arrived in India. He is the President of Which country?
    A. Croatia
    B. Austria
    C. Ukraine
    D. Zambia
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Zambia
    Explanation: President of Zambia Edgar Chagwa Lungu arrived in New Delhi on a three-day visit to India. Mr Lungu will meet President Ram Nath Kovind and will hold delegation-level talks with Prime Minister Narendra Modi.
  86. Which organisation to introduce two awards – the Neelum Sharma Tejaswini award and the Achyutananda Sahoo Award?
    A. Doordharshan
    B. NITI Aayog
    C. Prasar Bharti
    D. Indian Space Research Organisation
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Prasar Bharti
    Explanation: Prasar Bharti Chairman A Suryapakash has announced that Prasar Bharati would soon be introducing two awards – the Neelum Sharma Tejaswini award and the Achyutananda Sahoo Award.
  87. Who has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America?
    A. Nihal Chaturvedi

    B. Nandan Singh
    C. Satendra Singh Lohia
    D. Sanjeev Singh Natiyal
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Satendra Singh Lohia
    Explanation: Divyang Satendra Singh Lohia from Madhya Pradesh has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America. Satendra holds the Asian record of crossing both the English and Catalina channels.
  88. What will be the retirement age of the Central Armed Police Force personnel as per the order issued by the Ministry of Home Affairs?
    A. 58
    B. 59
    C. 60
    D. 61
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 60
    Explanation: As per the order issued by Union Home Ministry, all personnel of the forces, the Border Security Force, Sashastra Seema Bal, Central Reserve Police Force and Indo-Tibetan Border Police will retire at the age of 60, instead of 57 years.
  89. Which nation accused India of waging “fifth-generation warfare” by using water as a weapon?
    A. China
    B. Pakistan
    C. Bangladesh
    D. United States
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Pakistan
    Explanation: Pakistan accused India of waging “fifth-generation warfare” by using water as a weapon on August 19. Pakistan claimed that India failed to inform it about the release of excess water from a dam over River Satluj, which could cause flooding in the nation.
  90. Whose 75th birth anniversary was observed on August 20, 2019?
    A. Rajiv Gandhi
    B. Jawaharlal Nehru
    C. A P J Abdul Kalam
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Rajiv Gandhi
    Explanation: Former Prime Minister of India, late Rajiv Gandhi’s 75th birth anniversary was observed on August 20, 2019. Rajiv Gandhi was born on August 20, 1944 in Mumbai. The Indian National Congress observes the day as ‘Sadbhavna Divas’.
  91. The Direct Tax Code (DTC. task force has recommended a major cut in corporate tax for both domestic and foreign companies. What is the newly recommended corporate tax rate?
    A. 25 percent
    B. 30 percent
    C. 15 percent
    D. 20 percent
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 25 percent
    Explanation: The Direct Tax Code (DTC. task force has recommended a major cut in the corporate tax for both domestic and foreign companies. The panel has proposed reducing the tax from earlier 30 percent for large companies and 40 percent for foreign companies to an even rate of 25 percent for both domestic and foreign companies.
  92. Which glacier in Iceland has lost its identity due to climate change?
    A. Okjokull
    B. Sesami
    C. Milami
    D. Sumatra
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Okjokull
    Explanation: Iceland unveiled a plaque to its Okjokull ice sheet, the first of the country’s hundreds of glaciers to melt away due to climate change. Scientists see the shrinking of glaciers as one of many warning signs that the earth’s climate is lurching toward dangerous tipping points.
  93. Which country will be bestowing its highest civilian award ‘Order of Zaid’ upon Indian Prime Minister Narendra Modi?
    A. Bhutan
    B. Thailand
    C. UAE
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. UAE
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi will be travelling to the UAE and Bahrain from 23-25th August. During the visit, PM Modi will receive the ‘Order of Zayed’, the highest civil decoration of the UAE, which was conferred to him in April 2019.
  94. Former Prime Minister Dr. Manmohan Singh has recently been elected as a member of Rajya Sabha from which state?
    A. Rajasthan
    B. Punjab
    C. Gujrat
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Rajasthan
    Explanation: Former Prime Minister Manmohan Singh got elected unopposed to Rajya Sabha from Rajasthan after the opposition BJP failed to field a candidate against him. The bypoll was necessitated by the death of BJP parliamentarian Madan Lal Saini.
  95. The music composer of films like ‘Umrao Jaan’, ‘Bazaar’, ‘Kabhi Kabhi’ passed away recently. What was his name?
    A. Omar Abdul Bhatt
    B. Mohammad Khayyam
    C. Amzad Hussain
    D. None of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Mohammad Khayyam
    Explanation: Veteran music director of India Mohammed Zahur Khayyam, known as Khayyam, passed away on August 19, 2019. He was 92. Khayyam was best known for his music in movies like Kabhi Kabhi and Umrao Jaan. Mohammed Zahur Khayyam was honoured with the National Film Award for his work in Umrao Jaan.
  96. Which country described recent US missile test as ‘escalation of military tensions’?
    A. North Korea
    B. Japan
    C. Russia
    D. South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Russia 
    Explanation: Russia said on August 20, 2019 that the United States was escalating military tensions by testing a medium-range cruise missile weeks after tearing up a pact with Russia. The tested missile was not nuclear equipped.
  97. Which court has agreed to hear Facebook’s plea for transfer of Aadhaar- social media linking cases?
    A. Delhi MC
    B. Allahabad HC
    C. Supreme Court
    D. Madras HC
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Supreme Court
    Explanation: The Supreme Court has agreed to hear the plea of Facebook for transfer of cases related to demands for linking of user-profiles with Aadhaar that are pending before the Madras High Court, Bombay HC and Madhya Pradesh HC to the apex court.
  98. When will Chandrayaan-2 lander Vikram be separated from the orbiter?
    A. 2 September

    B. 3 September
    C. 4 September
    D. 5 September
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 2 September
    Explanation: The Vikram lander will separate from the Chandrayaan-2 orbiter on September 02, 2019, marking a special day for ISRO. Following this, orbit maneuvers will be performed on Vikram to place it in a 100 km X 30 km orbit around the Moon.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  99. Which organization recently handed over Mobile Metallic Ramp (MMR) to the Indian Army?
    A. ISRO

    B. DRDO
    C. JBL
    D. L&T
    Correct Answer
    Correct Answer: B. DRDO
    Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an indigenous Mobile Metallic Ramp (MMR). This Mobile Metallic Ramp (MMR) has a a load-bearing capacity of 70 metric ton (MT).
  100. Which organization recently released a report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’?
    A. UNESCO

    B. UNICEF
    C. WHO
    D. World Bank
    Correct Answer
    Correct Answer: D. World Bank
    Explanation: As per the report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’released by World Bank there is direct relation between water pollution and economic growth. According to the analysis by the World Bank, poor water quality is affecting economic growth and worsening health conditions.
  101. What is the name of former Madhya Pradesh CM who passed away recently?
    A. Jeetan Ram

    B. Ajeet Sarkar
    C. Babulal Gaur
    D. Varun Saxena
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Babulal Gaur
    Explanation: Former Chief Minister of Madhya Pradesh Babulal Gaur died in Bhopal on Wednesday morning. The 89-year-old was admitted to the hospital on August 7 in a critical condition after his blood pressure dropped. He was CM of the state from August 2004 to November 2005.
  102. India signed six MoUs to expand cooperation in the fields of geology, defence and arts & culture with which nation on August 21, 2019?
    A. Mozambique

    B. Zambia
    C. Peru
    D. Egypt
    Correct Answer
    Correct Answer:  B. Zambia
    Explanation: India and Zambia signed six Memorandums of Understanding (MoUs) in several areas including geology, defence, arts and culture during Zambian President Edgar Chagwa Lungu’s state visit to India.
  103. Team Indian skipper Virat Kohli has which among the following numbers written at the back of his new test jersey?
    A. 18
    B. 44
    C. 99
    D. 23
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 18
    Explanation: Team India has revealed new test jerseys that have the names of the players and their preferred numbers at the back of the jersey. Virat Kohli was seen wearing number 18 at the back, while Test vice-captain Ajinkya Rahane was seen sporting number 3 jersey.
  104. Under major new proposals, the Defence minister has approved re-location of how many Army officers from Army headquarters to the field army?
    A. 305
    B. 407
    C. 303
    D. 206
    Correct Answer
    Correct Answer: D. 206
    Explanation: Union Defence Minister Rajnath Singh has  approved the proposal to re-locate of 206 army officers from the Army Headquarters and make them available additionally to the formations/units of the Field Army.
  105. British Prime Minister Boris Johnson has finalized which date for Brexit?
    A. September 30th
    B. October 1st
    C. October 31st
    D. November 30th
    Correct Answer
    Correct Answer: C. October 31st 
    Explanation: British Prime Minister Boris Johnson stated recently that the United Kingdom will leave the European Union on October 31, 2019.  Johnson stated that the Brexit referendum must be respected and that the government is making sure that the country is ready for Brexit on the set date.
  106. According to the latest report of the World Health Organization, which infectious disease outbreak is increasing rapidly in the world?
    A. Measles
    B. Chicken pox
    C. Malaria
    D. Cholera
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Measles
    Explanation: WHO suggests that there are major measles outbreaks currently occurring in Angola, Cameroon, Chad, Kazakhstan, Nigeria, Philippines, South Sudan and Thailand. In the WHO European region, there were approximately 90,000 cases reported in the first six months of 2019.
  107. Which state’s transport Minister launched live tracking system for the public buses?
    A. Karnataka
    B. Uttar Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Maharashtra
    Explanation: Maharashtra Transport Minister Diwakar Raote launched a tracking system for MSRTC buses which will allow people to have real-time information about their commute. The Maharashtra State Road Transport Corporation has over 18,000 buses in its fleet and carries more than 67 lakh passengers daily, he informed.
  108. Who among the following has been nominated for the Rajiv Gandhi Khel Ratna in the National Sports Awards 2019?
    A. Ravindra Jadeja
    B. R. Ashwin
    C. Deepa Malik
    D. Dipa Karmakar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Deepa Malik
    Explanation: A day after wrestler Bajrang Punia’s name was recommended for the Rajiv Gandhi Khel Ratna, the 12-member selection committee added 2016 Rio Paralympics silver medallist Deepa Malik to this prestigious list. Malik is the second Indian Paralympian after Devendra Jhajharia (2017), and the first woman in the category, to be nominated for this coveted award.
  109. PM Modi recently inaugurated Mangdechhu hydroelectric power plant in which country?
    A. Bangladesh
    B. Bhutan
    C. Sri Lanka
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Bhutan
    Explanation: Mangdechhu hydroelectric power plant in Bhutan was recently inaugurated by Prime Minister of India Narendra Modi. It is a one of the major projects under Bhutan’s initiative to generate 10,000 MW hydropower by 2020.
  110. Which former Chief Minister of Bihar recently died in Delhi at the age of 83?
    A. Jagannath Mishra
    B. Jeetan Ram Manjhi
    C. Satyendra Narayan Singh
    D. Chandrashekhar Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Jagannath Mishra
    Explanation: Former Bihar Chief Minister Jagannath Mishra passed away at a hospital in New Delhi on August 19, 2019. He was 82 and suffering from some health issues for several months. He was three-times Chief Minister of the state.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  111. Punjab and Haryana High Court started its first virtual court through video conferencing in which city?
    A. Panipat
    B. Rohtak
    C. Hisar
    D. Faridabad
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Faridabad
    Explanation: A Punjab and Haryana High Court started first virtual court in Faridabad. It would deal with traffic challan cases from across the State. The project will be launched under the guidance of e-Committee of the Supreme Court of India.
  112. Which country hosted the 28th BASIC Ministerial meeting on Climate Change?
    A. India
    B. Brazil
    C. China
    D. USA
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Brazil
    Explanation: BASIC countries (Brazil, South Africa, India and China. held their 28th Ministerial meeting on Climate Change recently in Sao Paulo, Brazil. These four countries collectively account for one-third of world’s geographical area and nearly 40% of world’s population.
  113. Which country is the largest emitter of SO2, according to Greenpeace data?
    A. Russia
    B. India
    C. China
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer: B. India 
    Explanation: India is the largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide in the world, as per the data released by environmental NGO Greenpeace on August 19, 2019. Anthropogenic sulphur dioxide is produced from burning of coal and it is known to largely contribute to air pollution.
  114. Which country hosts the world’s largest SO2 emission hotspot?
    A. China
    B. South Africa
    C. India
    D. Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Russia
    Explanation: The NASA data revealed that Norilsk smelter complex in Russia is the largest SO2 emission hotspot in the world, followed by Kriel in Mpumalanga province in South Africa and Zagroz in Iran. However, in the country-wise ranking, India tops the list in emitting SO2 as it has the maximum number of hotspots.
  115. Researchers have discovered five new species of fish in which state?
    A. Arunachal Pradesh
    B. Manipur
    C. Assam
    D. Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Arunachal Pradesh 
    Explanation: Five new species of fish have been discovered from different districts of Arunachal Pradesh. The discovery was made by a fisheries and aquatic ecology research team from the zoology department of Rajiv Gandhi University (RGU). The research team was headed by Professor DN Das.
  116. The NGT has formed a committee to examine illegal sand mining in which river?
    A. Ganga
    B. Yamuna
    C. Cauvery
    D. Godavari
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Yamuna 
    Explanation: The national green tribunal has formed a committee to examine the allegations of illegal sand mining in Yamuna River. The NGT formed the committee to examine the issue after Delhi Jal Board CEO Anil Kumar Singh moved the green panel alleging illegal sand mining in the Yamuna.
  117. When was World Humanitarian Day 2019 observed?
    A. August 20th
    B. August 18th
    C. August 19th
    D. August 17th
    Correct Answer
    Correct Answer: C. August 19th 
    Explanation: The world humanitarian day 2019 was observed on August 19, 2019.  The day is observed annually to pay tribute to the humanitarian aid workers who endanger their lives for humanitarian service as well as to rally support for the people affected by the crisis.
  118. Prime Minister Narendra Modi announced the creation of the post of Chief in which sector in his Independence Day speech 2019?
    A. Finance
    B. Defense
    C. Railways
    D. Infrastructure
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Defence 
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced the appointment of Chief of Defence Staff (CDS) in his sixth consecutive Independence Day speech. The Chief of Defence Staff will help integrate all three services – the Indian Army, the Air Force, and the Indian Navy.
  119. Which batsman has become first cricketer to score 20,000 international runs in a decade?
    A. Virat Kohli
    B. Rohit Sharma
    C. Babar Azam
    D. Francois du Plessis
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Virat Kohli
    Explanation: Virat Kohli has become the first batsman to score 20,000 international runs in a decade during the match against West Indies. He has scored 20,502 runs across three formats out of which he has scored 20,018 runs in the ongoing decade.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  120. What is the name of scheme PM Modi recently announced for water conservation and household pipeline supply?
    A. Pradhanmantri Jal Abhiyan
    B. Jal Shakti Mission
    C. Jal Jeevan Mission
    D. Jal hai toh kal hai
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Jal Jeevan Mission
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced during his Independence Day speech that the government will launch a Jal Jeevan Mission to bring piped water supply to every house.  He also urged the people to come forward and contribute in conserving water resour
    ces.
  121. Who has been recently honoured with Dr A. P. J. Abdul Kalam Award?
    A. Amitabh Kant
    B. K. Sivan
    C. Dr. Rajiv Kumar
    D. M.K. Rudra
    Correct Answer
    Correct Answer: B. K. Sivan
    Explanation: ISRO Chairman K. Sivan, was awarded Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award by Tamil Nadu government. He was awarded in recognition of his stellar work in promotion of science and technology. The award carries 8 gm gold medal, Rs.5 lakh in cash and a citation.
  122. Which country celebrate its Independence Day on 17 August every year?
    A. Indonesia

    B. Pakistan
    C. Bangladesh
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Indonesia
    Explanation: Indonesian Independence Day is celebrated on 17 August every year. This day is celebrated as the declaration of independence from Dutch colonization in 1945.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  123. The National Essential Diagnostics List (NEDL) for India has been finalized by which organisation?
    A. Indian Council of Medical Research (ICMR)

    B. AIIMS
    C. Ministry of AYUSH
    D. Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO)
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Indian Council of Medical Research (ICMR)
    Explanation: India has become the first country to compile such a list that would provide guidance to the government for deciding the kind of diagnostic tests that different healthcare facilities in villages and remote areas require.
  124. President Ram Nath Kovind has inaugurated the underground ‘Bunker Museum’ in which city recently?
    A. New Delhi

    B. Mumbai
    C. Ahmedabad
    D. Guwahati
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Mumbai
    Explanation: President Ram Nath Kovind inaugurated an underground Bunker Museum at Raj Bhavan Mumbai.  The thematic underground bunker museum spread over an area of 15,000 sq.ft. will be opened for the general public through prior online booking later during the year. The Bunker Museum has Virtual Reality Booths in which visitors can time-travel to the 19th century when the bunker was constructed to fire cannons at approaching enemy ships.
  125. Who inaugurated International Conference on Teacher Education?
    A. Shri Dinesh Gupta

    B. Shri Prakash Javedakar
    C. Shri Suresh Prabhu
    D. Shri Ramesh Pokhriyal Nishank
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Shri Shri Ramesh Pokhriyal Nishank
    Explanation: The Honorable Union Minister of Human Resource Development Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ inaugurated the International Conference titled ‘Journey of Teacher Education: Local to Global’ in New Delhi.
  126. The San-Sadhan Hackathon launched by the government is related to :
    A. Special Marathon arranged for the member of Parliament

    B. Affordable toilets for the disabled
    C. Art competition for school children at national level by government
    D. Training physically challenged people on setting up start ups
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Affordable toilets for the disabled
    Explanation: Under San-Sadhan Hackathon, startups, student innovators, technology enthusiasts, academicians and industry experts have been invited by the Central government to create composite and affordable toilet solutions for Divyang or physically challenged people.
  127. The National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” has started in which region?
    A. Shimla

    B. Udaipur
    C. Ladakh
    D. Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ladakh
    Explanation: Union Minister for Tribal Affairs Arjun Munda today inaugurated a nine-day National Tribal Festival, Aadi Mahotsav in Polo Grounds of Leh. This is the first mega event arranged by the Centre after the announcement of Union Territory status for Ladakh region which has 97 per cent tribal population.
  128. Iconic Hazratganj Chauraha has been renamed as the ‘Atal Chowk’, in honour of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. The place is located in which city?
    A. Ahemadabad

    B. Lucknow
    C. Mumbai
    D. Raipur
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Lucknow
    Explanation: Lucknow city’s iconic Hazratganj Chauraha has been renamed as the ‘Atal Chowk’, in honour of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.
  129. Which state government, setting up of Lemru Elephant Reserve (LER), spanning over an area of 450 square kilometres?
    A. Odisha

    B. West Bengal
    C. Chhattisgarh
    D. Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Chhattisgarh
    Explanation: Chief Minister Bhupesh Baghel announced the formation of ‘Lemru Elephant Reserve’ in Chattisgarh. Chhattisgarh government, setting up of Lemru Elephant Reserve (LER), spanning over an area of 450 square kilometres, is aimed at minimizing human-elephant conflict and destruction of property in addition to providing a permanent habitat for the wild tuskers.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  130. Which state government launched a scheme “School Fagadaba” to improve infrastructure of government schools in the state.
    A. Mizoram

    B. Manipur
    C. Meghalaya
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Manipur
    Explanation: Launching the “School Fagadaba” (Make education bettter) scheme, Singh said the objective was to ensure better infrastructure, quality education and overall improvement of government schools to make them model schools.
  131. Which country was the host nation for the 28th Ministerial Meeting of BASIC Countries held in August 2019?
    A. India

    B. Brazil
    C. China
    D. South Africa
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Brazil
    Explanation: The 28th session of BASIC (Brazil, South Africa, India, and ChinA. Ministerial meeting 2019 on Climate Change was held in Sao Paulo, Brazil.
  132. Tawlhlohpuan and Mizo Puanchei are the latest addition in the GI tag list. The products belong to which state?
    A. Nagaland

    B. Sikkim
    C. Assam
    D. Mizoram
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Mizoram
    Explanation: PalaniPanchamirtham from Palani Town in Dindigul District of Tamil Nadu State, Tawlhlohpuan and Mizo Puancheifrom the state of Mizoram and Tirur Betel leaf from Kerala are the latest additions to the list of registered GI.
  133. Which institution researchers have developed a multimodal robotic system with good grasping, manipulation and locomotion abilities?
    A. IIT Madras

    B. IIT Delhi
    C. IIT Roorke
    D. IIT Khanpur
    Correct Answer
    Correct Answer: A. IIT Madras
    Explanation: Called ‘GraspMan,’ the system comprises a pair of graspers that are capable of holding objects securely and manipulate it much like the human hand.
  134. Who is the author of the novel “Second Night”?
    A. Satyendra Dubey

    B. Krishna Kant
    C. Sandeep Pandey
    D. Rajiv Dogra
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajiv Dogra
    Explanation: This is the third book written by Rajiv Dogra the other two being – “Durand’s Curse” and “Where Borders Bleed: An Insider’s Account of Indo-Pak Relations”.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  135. Who is the author of the book ‘Kashmir’s Untold Story: Declassified’?
    A. Gurvinder Singh and Gaurav Arya

    B. Ritwik Ghatak and Sushant Sareen
    C. Adoor Gopalakrishnan and G. D. Bakshi
    D. Iqbal Chand Malhotra and Maroof Raza
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Iqbal Chand Malhotra and Maroof Raza
    Explanation: The book has been written by filmmaker Iqbal Chand Malhotra and defence analyst Maroof Raza. Published by Bloomsbury, the book will hit stands on September 18.
  136. Under- 12 Asian Tennis Team championship 2019 is hosted by which country?
    A. Kazakhstan

    B. India
    C. Indonesia
    D. UAE
    Correct Answer
    Correct Answer: B. India
    Explanation: India have won gold at the Under 12 Asian Tennis Team championship held in Kazakhstan. India defeated Chinese Taipei 2-1 in the summit clash to win the title.
  137. Hima Das, Mohammad Anas clinched gold at Athleticky Mitink Reiter 300m race event. The event was held in____________.
    A. Germany

    B. Russia
    C. Japan
    D. Czech Republic
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Czech Republic
    Explanation: Top Indian sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold each in 300m races at the Athleticky Mitink Reiter event in Czech Republic
    .
  138. Which country has won the 2019 Victoria Rugby Cup?
    A. Uganda

    B. Zambia
    C. Zimbabwe
    D. Kenya
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Uganda
    Explanation: The Victoria Cup is a rugby union tournament played between four African nations involving Uganda, Kenya, Zimbabwe and Zambia based on a double round-robin system.
  139. Richard Williams, who died recently was a noted ____________
    A. Former President of UK

    B. Animation Director
    C. Singer
    D. Author
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Animation Director
    Explanation: Richard Williams, the three-time Oscar-winning animator best known to the world for Who Framed Roger Rabbit, and to the animation industry for “The Animators Survival Kit,” his seminal instructional book, DVD and app set, passed away at the age of 86
  140. Ranjit Guru who passes away recently, was a veteran journalist from which state?
    A. West Bengal

    B. Maharashtra
    C. Odisha
    D. Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Odisha
    Explanation: Noted journalist and columnist Ranjit Guru passed away following a brief illness.He was 61. He spent a major part of his career working for Odia daily ‘Sambad’ as a senior Editor.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  141. Renowned journalist Neelum Sharma who died recently was the founder anchor of which of these news channel?
    A. CNBC

    B. DD News
    C. India Today
    D. NDTV
    Correct Answer
    Correct Answer: B. DD News
    Explanation: She was among the founding anchors of DD News and was associated with Doordarshan for over 2 decade since 1995. Sharma was known was her programmes like ‘Tejaswini’ and ‘Badi Charcha’. She was awarded the Nari Shakti Puruskar 2018 by President Ram Nath Kovind in March 2019.
  142. The biennial multilateral naval exercise MILAN will be held in which city in 2020?
    A. Visakhapatnam

    B. Andaman and Nicobar
    C. Kochi
    D. Thiruvananthapuram
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Visakhapatnam
    Explanation: The Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command (ENC., Vice Admiral Atul Kumar Jain has announced that the Indian Navy will organise the multilateral naval exercise MILAN at Visakhapatnam in March 2020.
  143. Which police department was dragged to court for referring to Independence Day as Republic Day?
    A. UP Police
    B. Delhi Police
    C. MP Police
    D. Karnataka Police
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Delhi Police
    Explanation: Delhi Police reportedly referred to August 15 as India’s Republic Day instead of Independence Day. This blunder got printed in an advisory. Following the incident, a petition was filed against Delhi Police in the Delhi High Court on August 13.
  144. Donald Trump accused which two countries of taking advantage of the WTO’s ‘developing economies’ tag?
    A. China and Japan 
    B. India and Pakistan 
    C. Pakistan and China
    D. India and China
    Correct Answer
    Correct Answer: D. India and China
    Explanation: US President Donald Trump stated recently that India and China are no longer “developing nations” and that both were taking advantage of the developing nations tag given by the World Trade Organization.
  145. IWF has provisionally suspended five athletes belonging to which nation?
    A. India 
    B. Japan 
    C. Russia
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Russia
    Explanation: The International Weightlifting Federation (IWF) announced on August 14, 2019 that it has provisionally suspended five Russian weightlifters, including a 2012 Olympic bronze medallist, after conducting dope tests on samples recovered from the Moscow lab.
  146. Which state’s police has banned offering of namaz on roads?
    A. Delhi 
    B. UP 
    C. Madhya Pradesh
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: B. UP
    Explanation: The UP police have banned offering namaz on roads across the state, as it causes disruption in road traffic and interrupts smooth traffic flow.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  147. What is the name of the patriotic song released by I&B Minister Prakash Javadekar recently?
    A. Watan
    B. Azadi
    C. Mera Desh
    D. Hum Sathi
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Watan
    Explanation: Union Information and Broadcasting (I&B. Minister Prakash Javadekar released a music video titled ‘Watan’. It has been sung by renowned Bollywood singer Javed Ali and written by lyricist Alok Shrivastav and music composed by Dushyant.
  148. Who has recently won ‘Doodle for Google’ 2019 award?
    A. Misty Lawrance
    B. Jane Peterson
    C. Arantza Pena Popo
    D. Andrew Cornwell
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Arantza Pena Popo
    Explanation: Google has announced Arantza Pena Popo as a winner of ‘Doodle for Google’ contest 2019. She belongs to the Georgia who won for her Doodle titled “Once You Get It, Give It Back.” Google is honored to award Arantza with a USD 30,000 college scholarship and a USD 50,000 technology award for her school.
  149. Who will be awarded with Vir Chakra during Independence Day 2019 celebrations?
    A. Rajiv Arora
    B. K L Nayak
    C. Abhinandan Varthaman
    D. Sumit Prakash
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Abhinandan Varthaman
    Explanation: Wing Commander Abhinandan Varthaman, who was part of an aerial engagement with Pakistan a day after the Balakot air strike and was later caught by Pakistan after his Mig-21 crashed on their side, is set to get Vir Chakra on Independence Day.
  150. When will the World Sanskrit Divas 2019 be celebrated?
    A. 14 August
    B. 15 August
    C. 16 August
    D. 17 August
    Correct Answer
    Correct Answer: B. 15 August
    Explanation: World Sanskrit Divas 2019 will be observed on 15 August 2019 this year. It is celebrated every year on Shravana Purnima that is on full moon day in the month of Shravana according to the Hindu calendar.
  151. Who was elected as the first woman President of Indian National Science Academy (INSA.?
    A. Chandrima Shaha
    B. Aditi Pant
    C. Shubha Tole
    D. Yamuna Krishnan
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Chandrima Shaha
    Explanation: Chandrima Shaha was recently elected as the President of Indian National Science Academy (INSA.. With this, Shaha became the first woman to be elected as President of INSA. She will serve the post from 2020 to 2022.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  152. Which nation has introduced new rules to deny green cards to immigrants using public benefits?
    A. Canada
    B. UK
    C. US
    D. Germany
    Correct Answer
    Correct Answer: C. US
    Explanation: The United States has announced new rules that aim to deny US citizenship to the immigrants who use public benefits. Under the new rules, those already in the US and availing public benefits will be denied the opportunity of getting the green card.
  153. Which court refused to pass any order on J&K saying that it will wait for normalcy to return to the state?
    A. Delhi HC
    B. Madras HC
    C. Supreme Court
    D. Allahabad HC
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Supreme Court
    Explanation: The Supreme Court has refused an urgent hearing of a PIL on the security clampdown in Kashmir Valley. The petition was filed by activist Tehseen Poonawalla challenging the Centre’s decision to impose restrictions in Jammu and Kashmir, following revoking of Article 370.
  154. Who has become the first Indian to win world title in motorsports?
    A. Aishwarya Pissay
    B. Mehul Sahney
    C. Mrinal Pandey
    D. Rita Vieira
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Aishwarya Pissay
    Explanation: Aishwarya Pissay won the FIM World Cup in women’s category in Hungary, becoming the first-ever Indian to win a world title in motorsports. Aishwarya Pissay also finished second in the FIM Junior category.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  155. The MCC has decided to review overthrow rules after an overthrow incident in the ICC World Cup final 2019 involving which two players?
    A. Kane Williamson and Jos Buttler
    B. Ben Stokes and Martin Guptill
    C. Tom Latham and Jason Roy
    D. James Neesham and Chris Woakes
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Ben Stokes and Martin Guptill
    Explanation: Following the overthrow incident involving Ben Stokes and Martin Guptill in the ICC World Cup final 2019, the MCC (Marylebone Cricket CluB., custodians of the Laws of Cricket, said that they are considering reviewing overthrow rules in September 2019.
  156. The Bar Council of India (BCI) recently imposed moratorium of how much period on opening of new law institutions?
    A. 1 Year
    B. 2 Years
    C. 3 Years
    D. 4 Years
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 3 Years
    Explanation: The Bar Council of India (BCI) recently imposed 3 year moratorium on opening of new law institutions in the country. However, the moratorium will not apply to the National Law Universities (NLUs).
  157. Which Union Minister launched the Swachh Survekshan 2020 recently?
    A. Amit Shah
    B. Hardeep Singh Puri
    C. Gajendra Singh Shekhawat
    D. Smriti Irani
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Hardeep Singh Puri
    Explanation: Minister of State for Housing & Urban Affairs, Hardeep Singh Puri launched the fifth edition of the annual cleanliness survey ‘Swachh Survekshan 2020’ on 13 August 2019. The Survey will be conducted in January 2020.
  158. Name the waste management mobile app that was launched recently to track waste collection.
    A. Swachh Nagar App
    B. Swachh Prayavaran App
    C. Swachh Prakarti App
    D. Swachh Gali App
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Swachh Nagar App
    Explanation: Minister of State for Housing & Urban Affairs, Hardeep Singh Puri recently launched SBM Water PLUS Protocol and Toolkit, Swachh Survekshan 2020 Toolkit, Swachh Nagar and mSBM Apps while launching the Swachh Survekshan 2020.
  159. Who won the National Film Award 2019 for Best Actress?
    A. Alia Bhatt
    B. Radhika Apte 
    C. Tabu
    D. Keerthy Suresh
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Keerthy Suresh
    Explanation: Keerthy Suresh won the Best Actress award at the 66th National Film Awards for her performance in Telugu film Mahanati.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  160. When will the PM Modi Man vs Wild episode with Bear Grylls be telecasted?
    A. August 12th 
    B. August 13th 
    C. August 15th 
    D. August 16th
    Correct Answer
    Correct Answer: A. August 12th
    Explanation: PM Modi Man vs Wild special episode with Bear Grylls will be telecasted across the world at 9 pm on August 12. PM Modi will be seen venturing into the wild with Bear Grylls in a special Discovery broadcast.
  161. Which company would be acquiring 20 percent stake in Reliance’s oil refinery and chemical business?
    A. Sinopec
    B. ExxonMobil
    C. Saudi Aramco 
    D. Kuwait Petroleum Corporation
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Saudi Aramco
    Explanation: Saudi Aramco would be acquiring 20 percent stake in RIL’s oil refinery and chemical business at a value of $75 billion or over 5.3 lakh crore. The announcement was made by Mukesh Ambani during the 42nd Annual General Meeting of Reliance Industries on August 12.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  162. What was the theme of International Youth Day 2019?
    A. Education for All
    B. Transforming Education
    C. Equal Opportunities 
    D. Youth the Future
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Transforming Education
    Explanation: The International Youth Day was observed across the world on August 12 to recognize the efforts put in by the youth for the betterment of the society. The International Youth Day 2019 theme is “Transforming education”.
  163. Which film won the national film award 2019 for “Best Film”?
    A. Uri 

    B. Padman
    C. Hellaro 
    D. Andhadhun
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Hellaro
    Explanation: Gujarati Movie Hellaro won the ‘Best Film’ award at the 66th national film awards 2019.
  164. Which ministry recently approved child care leave in case of when a male is single parent?
    A. Ministry of Finance
    B. Ministry of Defence
    C. Ministry of Railways
    D. Ministry of Education
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Ministry of Defence
    Explanation: Defence Minister Rajnath Singh has approved extending benefits of child care leave to single male service personnel. Single male service personnel and woman officers of defence forces will also be able to avail CCL in respect of child with 40 per cent disability without any restriction of age limit for the child.
  165. Name the book based on M. Venkaiah Naidu’s two years as Vice President of India.
    A. Listening, Learning and Leading
    B. From a party worker to Vice President of India
    C. Not a common man
    D. Vice President of India as Citizen of India
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Listening, Learning and Leading
    Explanation: Union Minister for Home Affairs, Amit Shah launched the book ‘Listening, Learning and Leading’ recently. This book is based on Vice President of India, M. Venkaiah Naidu’s two years in office. The book captures glimpses of the Vice President’s 330 public engagements across the country during this period.
  166. Which state government launched ‘Mukhyamantri Madad Yojana’ to provide assistance on the birth of a child and death of a family member in a tribal family?
    A. Rajasthan
    B. Uttar Pradesh
    C. Telangana
    D. Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Madhya Pradesh
    Explanation: Under the Mukhyamantri Madad Yojana, 50 kg wheat and rice will be given to the family on birth of a boy or girl in a tribal family. On the death of a member of the family, the government will provide 100 kg of wheat or rice and utensils for cooking.
  167. What is the name of the father of ISRO, on whose 100th birthday, Google has dedicated a doodle?
    A. Homi Bhabha
    B. Ramesha Chandra
    C. Vikram Sarabhai
    D. Anil Vijayan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Vikram Sarabhai
    Explanation: Google has paid its tribute to the founder of ISRO Vikram Sarabhai by a Google Doodle. Google is celebrating the 100th birth anniversary of award-winning Indian physicist, industrialist, and innovator Vikram Sarabhai. Dr. Vikram Sarabhai is also known as the father of Indian space programme.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  168. NITI Aayog recently launched the fourth edition of Women Transforming India Awards in which city?
    A. Delhi
    B. Jaipur
    C. Chennai
    D. Hyderabad
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Delhi
    Explanation: NITI Aayog has launched the Fourth Edition of Women Transforming India (WTI) Awards, in collaboration with the United Nations in New Delhi. The nominations can be filed on behalf of individuals or by the individuals themselves at https://wep.gov.in.
  169. Who among the following was conferred the Bharat Ratna honour?
    A. Ram Nath Kovind
    B. Pranab Mukherjee
    C. Arun Jaitely 
    D. Meira Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Pranab Mukherjee
    Explanation: President Ram Nath Kovind conferred the Bharat Ratna to former President Pranab Mukherjee and posthumously to Assamese singer Bhupen Hazarika and Bharatiya Jana Sangh leader Nanaji Deshmukh.
  170. World Archery suspended the Archery Association of which among the following countries?
    A. India
    B. China
    C. Pakistan
    D. Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. India
    Explanation: The Archery Association of India has been suspended by World Archery for defying its guidelines by appointing two parallel bodies. Indian archers will have to compete in World Archery events as independents under the World Archery flag till the suspension on AAI is lifted.
  171. Who among the following cricketers announced his retirement from all forms of International cricket on August 8, 2019?
    A. Dale Steyn
    B. Imran Tahir
    C. Hashim Amla
    D. Quinton de Kock
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Hashim Amla
    Explanation: Hashim Amla announced his retirement from all formats of international cricket on August 8, 2019. The South African cricketer has hit 55 centuries in 349 matches across all cricketing formats in his 15-year continued career. Amla said that he will continue to play domestic cricket.
  172. Which film won Best Hindi Film award in the 66th National Film Awards?
    A. Badhaai Ho
    B. Uri 
    C. Andhadhun
    D. Padmaavat
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Andhadhun
    Explanation: Andhadhun won the national film award for Best Hindi Film and Padman won the Best Film on Social Issues award.
  173. Who won the Best Director award at the 66th National Film Awards?
    A. Sriram Raghavan
    B. Aditya Dhar
    C. Amit Sharma
    D. Sanjay Leela Bhansali
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Aditya Dhar
    Explanation: Uri Director Aditya Dhar won the Best Director award and Ayushmann Khurrana and Vicky Kaushal shared the Best Actor national film award.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  174. Which film won the Best Popular Film award in 66th National Film Awards?
    A. Mahanati
    B. Uri
    C. Stree
    D. Badhaai Ho
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Badhaai Ho
    Explanation: The 66th National Film awards were announced on August 9, 2019 by Rahul Rawail, the Head of the Jury for feature films. Hindi movie ‘Badhaai Ho’ won the Best Popular Film’ award.
  175. Which Ministry launched the Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive recently?
    A. Ministry of Human Resource Development
    B. Ministry of Jal Shakti
    C. Ministry of Home Affairs
    D. Ministry of Defence
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Ministry of Human Resource Development
    Explanation: The Union Ministry of Human Resource Development launched the Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive recently. The aim behind the drive is to create awareness about Water Conservation among the school students.
  176. Which state topped the Breastfeeding, Infant & Young Child Feeding Practices in India?
    A. Kerala
    B. Haryana
    C. Manipur
    D. Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Manipur
    Explanation: Manipur topped the Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices ranking in India. The report on Breastfeeding was released by the Union Ministry of Health and Family Welfare.
  177. Which Minister launched the electronic version of Rozgar Samachar?
    A. Suresh Prabhu
    B. Prakash Javadekar
    C. Ram Nath Kovind
    D. Dharmendra Pradhan
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Prakash Javadekar
    Explanation: Union Minister of Information & Broadcasting, Prakash Javadekar launched the e-version of Rozgar Samachar recently with an aim to spread awareness of job opportunities in public sector enterprises, banks and other government sectors.
  178. India recently signed which international convention on mediation?
    A. UNISA
    B. UNCAC
    C. UNFCCC
    D. UNCBD
    Correct Answer
    Correct Answer: A. UNISA
    Explanation: India’s High Commissioner to Singapore Jawed Ashraf signed the United Nations Convention on International Settlement Agreements (UNISA.. The convention is also called “Singapore Convention on Mediation”.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  179. Who will be awarded with Vir Chakra in 2019?
    A. Wing Commander Abhinandan Vardhman
    B. Captain Saurabh Verma
    C. Wing Commander JS Verma
    D. Captain Suresh Tiwari
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Wing Commander Abhinadan Vardhman
    Explanation: Abhinandan Varthaman, Indian Air Force pilot, is likely to be awarded a Vir Chakra for his gallantry. Five Mirage-2000 fighter jet pilots who dropped bombs on the terror facility of the Jaish-e-Mohammed will also get the Vayu Sena Medal for gallantry.
  180. Which state government has approved the “Mukhya Mantri Be-sahara Gau-Vansh Sahbhagita Yojana”?
    A. Uttar Pradesh
    B. Rajasthan
    C. Madhya Pradesh
    D. Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Uttar Pradesh
    Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has approved the “Mukhya Mantri Be-sahara Gau-Vansh Sahbhagita Yojana”. Scheme has been launched for the welfare of stray cattle that will also help generate employment opportunities.
  181. Saudi Arabia has de-recognized which nation’s PG medical programmes?
    A. Pakistan
    B. India 
    C. Bangladesh
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Pakistan
    Explanation: Saudi Arabia has de-recognized Pakistani PG medical degree programmes such as MS/MD degrees. The gulf nation has asked doctors with Pakistani MS/MD degrees to be ready to leave or be deported. Qatar, UAE and Bahrain have also followed suit.
  182. Pakistan has permanently stopped which train’s services to India?
    A. Shimla express
    B. Kartarpur express
    C. Samjhauta express
    D. Attari express
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Samjhauta express
    Explanation: Pakistan has permanently cancelled the Samjhauta Express train services that linked India and Pakistan. The announcement follows the decision of the Indian government to scrap Article 35 A and Article 370 thus, revoking the special status of Jammu & Kashmir and bifurcating the state into two Union Territories- Jammu & Kashmir and Ladakh.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  183. Which Indian freedom struggle movement completed 77 years on August 8, 2019?
    A. Civil Disobedience 
    B. Quit India 
    C. Non Cooperation 
    D. Paika Rebellion
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Quit India
    Explanation: The 77th anniversary of Quit India movement, also known as August Kranti Diwas, was observed on August 8, 2019. The Quit India movement began with Mahatma Gandhi’s clarion call of “Do or Die” to end the British rule in India.
  184. Which state has extended its existing MoU with Netherlands for cooperation in several fields by another five years?
    A. Himachal Pradesh
    B. Arunachal Pradesh 
    C. Uttar Pradesh 
    D. Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Uttar Pradesh
    Explanation: The Uttar Pradesh government and Netherlands have extended their existing bilateral agreement of cooperation in several fields by another five years till 2024. The MoU was signed in the presence of UP CM Yogi Adityanath and the Netherlands ambassador to India, Marten van den Berg.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  185. The US has approved the sale of 12 multi-mission Seahawk helicopters to which among the following countries?
    A. India 
    B. Pakistan 
    C. Israel
    D. South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer: D. South Korea
    Explanation: The United States has approved the sale of 12 multi-mission Seahawk helicopters to South Korea. The helicopters are worth 800 million USD. The helicopters bolster anti-surface and anti-submarine missions and can handle secondary missions such as search and rescue and replenishment and communications relay.
  186. The United States has formalized ban on government contracts to which Chinese company?
    A. Oppo
    B. Xiaomi
    C. Vivo
    D. Huawei
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Huawei
    Explanation: The United States introduced rules formally banning Chinese technology giant Huawei and other Chinese firms from government contracts on August 7. The move is a part of the escalating trade war between the two countries.
  187. Footballer Gabriel Jesus recently received a two-month international ban. He plays for which country?
    A. Spain
    B. Germany 
    C. Brazil
    D. Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Brazil
    Explanation: According to the statement released by South American Football Confederation (CONMEBOL), Brazil striker Gabriel Jesus has been banned from international football for two months for improper conduct in last month’s Copa America final.
  188. Which among the following countries recently allowed women to travel abroad without approval from a male guardian?
    A. Jordan 
    B. Saudi Arabia
    C. UAE
    D. Bahrain
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Saudi Arabia
    Explanation: Saudi Arabia issued new laws on Friday that will allow Saudi women to travel abroad without approval from a male guardian. The new rule allows women to obtain passports and travel freely, ending an age-old restriction.
  189. United States on August 9, 1945 dropped another atomic bomb on Nagasaki, Japan, which was codenamed ________.
    A. Little Boy

    B. Fat Man
    C. Shoddy Toddler
    D. Heroic Baby
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Fat Man
    Explanation: The nuclear bombing of Nagasaki and Hiroshima forced Japan to surrender, which ended the World War II. It is worth mentioning that the weapon weighed nearly 10,000 pounds, & was around 11 feet long.
  190. _________ clinched the Men’s Singles title in the Hyderabad Open.
    A. Ajay Naik

    B. Gaurav Singla
    C. Sourabh Verma
    D. Pardeep Jadeja
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sourabh Verma
    Explanation: Verma beat Singapore’s Loh Kean Yew in a 52-minute final clash. Sourabh, hailing from MP, had won the Slovenian International in May this year.
  191. More than 5 lakh Rohingya refugees living in _________ have been issued identity documents by the UNHCR.
    A. Bangladesh

    B. India
    C. Sri Lanka
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Bangladesh
    Explanation: The current registration exercise started in June 2018. It is worth mentioning that these ID cards will help in safeguarding the right of Rohingya refugees to return to their homes in Myanmar.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  192. Independence Day of Pakistan is observed annually on ________.
    A. 14th August

    B. 20 September
    C. 3rd June
    D. 15th July
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 14th August
    Explanation: Pakistan was formed on August 14, 1947, as a result of the Pakistan movement. In Persian and Urdu, the word ‘Pakistan’ means, “the land of Pure”.
  193. Huawei has announced it is developing a new operating system called _________.
    A. AddOS

    B. HarmonyOS
    C. EcoOS
    D. StrawOS
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. HarmonyOS
    Explanation: HarmonyOS would first be used in devices such as smart speakers and watches, according to Huawei. Being an open-source platform, anybody could use the software to create compatible devices.
  194. __________ is all set to find a place in the Asia Book of Records for becoming the most visited museum in the Indian sub-continent on a single day.
    A. Virasat-e-Khalsa

    B. Rail Museum
    C. National Museum
    D. Gandhi Museum
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Virasat-e-Khalsa
    Explanation: It is worth mentioning that on March20, the museum had witnessed a record footfall of 20,569 visitors on a single day. It may be recalled that this museum was built to commemorate the rich history and culture of Punjab and Sikhism. It was inaugurated in November 2011.
  195. National Sports Day in India is observed on ________ every year.
    A. 20th August

    B. 22nd August
    C. 25th August
    D. 29th August
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 29th August
    Explanation: This day honours, celebrates & commemorates the legendary hockey player Dhyan Chand as he was born on this day in 1905.
  196. “Nanoseaweed”, sometimes seen in the news, is the world’s thinnest ___________.
    A. Gold

    B. Silver
    C. Magnesium
    D. Copper
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gold
    Explanation: The gold nanoseaweed is just two atoms thick. At just 0.47 nanometres – it is regarded as 2D. Due to the gold’s nanoscale dimensions, it appears green in water.
  197. International Youth Day is commemorated every year on _______.
    A. 10th August

    B. 12th August
    C. 14th August
    D. 18th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 12th August
    Explanation: The theme of International Youth Day 2019 is “Transforming education.” It aims to promote ways to engage the youth in becoming more actively involved in making positive contributions to their communities.
  198. Which country has conferred ‘The National Order of Merit’, its highest award to President Ram Nath Kovind?
    A. Ghana
    B. Guinea
    C. The Gambia
    D. Benin
    Correct Answer
    Answer – B. Guinea
    Explanation: The President of Guinea, Alpha Condé conferred ‘The National Order of Merit’, its highest award to President Ram Nath Kovind. He was awarded for his contribution to overall relations and development of mutual cooperation between India and Guinea.
  199. Which Indian journalist has been named for the prestigious Ramon Magsaysay Award for “harnessing journalism to give voice to the voiceless”?
    A. Sudhir Chaudhary

    B. Ravish Kumar
    C. Arnab Goswami
    D. Amish Devgan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ravish Kumar
    Explanation: Kumar is among the five recipients of the 2019 Magsaysay award. The four other winners are: Ko Swe Win (Myanmar), Angkhana Neelapaijit (Thailand), Raymundo Pujante Cayabyab (Philippines), Kim Jong-Ki (South Korea) Ramon Magsaysay Award is regarded as the Asian version of the Nobel Prize.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  200. Which articles are repealed by the government of India that grants special status to Jammu and Kashmir?
    A. Article 350 and 31A
    B. Article 370 and 31A
    C. Article 350 and 35A
    D. Article 370 and 35A
    Correct Answer
    Answer – D. Article 370 and 35A
    Explanation: On August 5, 2019, Government announced to repeal Article 370 [except the first clause 370 (1)] and Article 35A which grants special status to Jammu and Kashmir (J&K).
  201. Who introduced the Jammu and Kashmir Reorganization Bill, 2019 in Rajya Sabha which seeks to bifurcate the state of Jammu and Kashmir into 2 Union Territory– J&K and Ladakh?
    A. Nitin Gadkari
    B. Amit Shah
    C. Rajnath Singh
    D. Ravi Shankar Prasad
    Correct Answer
    Answer – B. Amit Shah
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir.
  202. Which newly formed Union Territory after bifurcation will have a legislature like Delhi and Puducherry?
    A. Jammu and Kashmir
    B. Ladakh
    C. Both A & B
    D. Either A & B
    Correct Answer
    Answer –  A. Jammu and Kashmir
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir, which will have a legislature like Delhi and Puducherry, and Ladakh, which will be without a legislature like Chandigarh
  203. Which newly formed Union Territory after bifurcation will have a legislature like Delhi and Puducherry?
    A. Jammu and Kashmir
    B. Ladakh
    C. Both 1 & 2
    D. Either 1 & 2
    Correct Answer
    Answer – A. Jammu and Kashmir
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir, which will have a legislature like Delhi and Puducherry, and Ladakh, which will be without a legislature like Chandigarh
  204. Lok Sabha recently passed ___________________, which seeks to ban commercial surrogacy.
    A. Surrogacy (Regulation) Bill, 2019

    B. Surrogacy (Regulation) Bill, 2016
    C. Child Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    D. Altruistic Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    Explanation: This bill regulates altruistic surrogacy and prohibits commercial surrogacy. It provides for constituting: National Surrogacy Board, State Surrogacy Boards. According to the bill, “Surrogacy is a practice where a woman gives birth to a child for an eligible couple and agrees to hand over the child to them after birth.
  205. The Quit India Movement, sometimes seen in the news, was launched by Mahatma Gandhi on __________.
    A. 8th August 1942

    B. 9th August 1940
    C. 12th August 1934
    D. 15th August 1947
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 8th August 1942
    Explanation: On 8th August 1942, Mohandas Karamchand Gandhi launched the ‘Quit India’ movement. The movement was followed, nonetheless, by large-scale violence too. On this day, Gandhiji gave the famous clarion call of ‘Do or Die’ to all Indians.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  206. Mission Shakti, sometimes seen in the news, to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics, was recently launched in __________.
    A. Goa

    B. Maharashtra
    C. Tamil Nadu
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Maharashtra
    Explanation: This mission aims to groom tribal students from 2 tribal-dominated districts for Olympic 2024. It is an initiative by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar.
  207. Which will be the largest Union Territory (UT) in the country in terms of the area once it is carved out.
    A. Ladakh

    B. J&K
    C. Delhi
    D. Lakshadweep
    Correct Answer
    Correct Answer – B. J&K
    Explanation: By revoking Article 370, the NDA government proposed that J&K be bifurcated into 2 separate UTs of Jammu and Kashmir and Ladakh. With the addition of 2 new UTs, its total number will go up to 9.
  208. ISRO laid the foundation stone for the Space Situational Awareness Control Centre in _________.
    A. Bengaluru

    B. Hyderabad
    C. Pune
    D. Puri
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Bengaluru
    Explanation: The control center would facilitate the intensified activities foreseen for SSAM (Space Situational Awareness & Management). It would enable research activities pertaining to active debris removal.
  209. Who was conferred with the Lifetime Achievement award by the Cricket Association of Bengal (CAB)?
    A. Saurav Ganguly

    B. Arun Lal
    C. Ramesh Chand
    D. Rahul Dravid
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Arun Lal
    Explanation: Lal played 16 Test matches and 13 One-Day Internationals for India between 1982 and 1989. He was a major figure in Bengal’s Ranji Trophy triumph in 1989.
  210. Navegaon National Park, sometimes seen in the news, is in _________.
    A. Maharashtra

    B. Gujarat
    C. Kerala
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Maharashtra
    Explanation: It is located in the eastern part of Maharashtra state. It was declared as a National park in the year of 1975. The name “Navegaon” comes from the word Nave + gaon.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  211. Sangai festival, sometimes seen in the news, is celebrated by which state?
    A. Assam

    B. Manipur
    C. Arunachal Pradesh
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Manipur
    Explanation: It is an annual cultural festival organized by Manipur Tourism Department every year. This aims to promote Manipur as a world-class tourism destination. It showcases the best of what the state has to offer to the world.
  212. Which state passed a bill providing for life imprisonment and a fine from ₹1 lakh to ₹5 lakh to those convicted in cases of mob lynching leading to victim’s death?
    A. Punjab

    B. Delhi
    C. Maharashtra
    D. Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer-  D. Rajasthan
    Explanation: ‘The Rajasthan Protection from Lynching Bill, 2019’ was introduced by Parliamentary Affairs Minister Shanti Dhariwal. The Bill also empowers the state police chief to appoint a state coordinator to prevent the lynching incidents.
  213. Hiroshima Day, sometimes seen in the news, is observed on __________.
    A. August 4

    B. August 6
    C. August 8
    D. August 10
    Correct Answer
    Correct Answer – B. August 6
    Explanation: During WWII, on August 6, 1945, in Hiroshima, more than a quarter of a million people died due to the nuclear bomb explosion by the USA. After three days another atomic bomb was dropped in Nagasaki.
  214. ‘Machail Mata Yatra’, sometimes seen in the news, is observed in ______.
    A. J&K

    B. Himachal Pradesh
    C. UP
    D. West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. J&K
    Explanation: Due to security reasons, ‘Machail Mata Yatra’ in Kishtwar district of Jammu and Kashmir has been suspended. It was scheduled to end on September 5.
  215. ______________ announced the launch of ‘Samarth’ – a breakthrough initiative aimed at bringing India’s artisans, weavers, and handicrafts producers onto e-commerce.
    A. Flipkart

    B. Amazon
    C. Walmart
    D. Infosys
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Flipkart
    Explanation: The initiative will open up national market access for these underserved communities. To boost entrepreneurship, it will leverage increasing internet penetration in rural India.
  216. Which nation recently opened the doors of the historic Gurdwara Chowa Sahib to Sikh devotees?
    A. India

    B. Afghanistan
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Pakistan
    Explanation: The gurdwara in situated in the Jhelum district of Punjab province (Pakistan). It was commissioned by Maharaja Ranjit Singh. The gurdwara was completed in 1834.
  217. Reserve Bank of India (RBI) Money Museum, sometimes seen in the news, is in ________.
    A. Kolkata

    B. Guwahati
    C. Patna
    D. Varanasi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kolkata
    Explanation: Its main attention is a huge tree made using defunct coins and demonetized notes. Besides 3 sections, there is an interactive games center for kids too to promote financial literacy.
  218. Who will receive the IBC’s highest honor, the International Honor for Excellence, at the International Broadcasting Convention awards ceremony?
    A. Andy Serkis

    B. Peter Jackson
    C. James Cameron
    D. Jeffrey Katzenberg,
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Andy Serkis
    Explanation: Today, Serkis is best known for his performance capture roles. His greatest achievement is in making the shift from mere motion capture towards a combination of technology.
  219. Which among the following countries will allow women to travel abroad without permission from a male guardian?
    A. Pakistan

    B. Iraq
    C. Syria
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Saudi Arabia
    Explanation: The new rule allows women over the age of 21, to apply for a passport without authorization. Notably, the kingdom has recently eased other long-standing social restrictions on women.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  220. Shawala Teja Singh temple, sometimes seen in the news, is located in ______.
    A. Cambodia

    B. Myanmar
    C. India
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Pakistan
    Explanation: It is an ancient Hindu temple located in Pakistan’s Sialkot city. Built by Sardar Teja Singh, it is dedicated to Hindu deity Shiva. It has been re-opened for devotees recently by Pakistan.
  221. Which country has banned face-covering clothing, such as a burqa or niqab, in public buildings and on transport?
    A. Netherlands

    B. Croatia
    C. Japan
    D. UK
    Correct Answer
    Correct Answer- A. Netherlands
    Explanation: The move appeared to be unpopular with the general public in the Netherlands.  Between 200 and 400 women are estimated to wear a burqa or niqab. The legislation was passed in June last year.
  222. According to the World Bank’s Gross Domestic Product (GDP) rankings in 2018, which is now the seventh-largest economy?
    A. France

    B. India
    C. UK
    D. Canada
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. India
    Explanation: In 2018, India’s GDP was $2.72 trillion, according to the World Bank’s Gross Domestic Product (GDP) rankings. It is worth noting that India has set the target of becoming a $5 trillion economy in GDP terms by 2024.
  223. India recently test-fired a sophisticated all-weather and all-terrain Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) from a test range in ______.
    A. Andhra Pradesh

    B. Tamil Nadu
    C. Odisha
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Odisha
    Explanation: The missile can be mounted on a truck and stored in a canister. QRSAM uses solid-fuel propellant and has a range of 25-30 km. It is worth noting that the state-of-the-art missile has been developed by DRDO for the India Army.
  224. Who will head the Group of Ministers (GoM) that was constituted last year to combat lynching?
    A. Arun Jaitley

    B. Amit Shah
    C. Jitendra Singh
    D. Rajiv Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Amit Shah
    Explanation: Since the GoM was position-specific, there was no need to reconstitute it. Last week the SC issued a notice to seek the implementation of its July 2018 judgment to combat the crime of lynching.
  225. ________ has been shortlisted for ‘The Structural Awards 2019’ of the UK-based Institution of Structural Engineers (IStructE).
    A. Taj Mahal

    B. Red Fort
    C. Gateway Of India
    D. Statue of Unity
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Statue of Unity
    Explanation: It is among the 49 structures that will vie for the prestigious award. The statue has been designed by architect Ram Suthar. It has been built by Larsen and Toubro (L&T).
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  226. Darvaza gas crater, known locally as the Door to Hell or Gates of Hell, is located in __________.
    A. Kazakhstan

    B. India
    C. Turkmenistan
    D. Poland
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Turkmenistan
    Explanation: the Karakum Desert is the home to the strange human-made natural site. It was created in the 1970s when a drilling rig accidentally punched into a massive underground natural gas cavern. Since 1971, it has now been burning non-stop.
  227. Who has taken charge as Director (Operations) at Bengaluru-headquartered Hindustan Aeronautics Limited?
    A. Sunil Kumar

    B. M S Velpari
    C. Rohit Chaudhary
    D. Hansa Bansal
    Correct Answer
    Correct Answer – B. MS Velpari
    Explanation: Velpari joined HAL as a management trainee in 1985. Notably, he was instrumental in the sustained growth of LCA production (from 2015-16 to 2018-19).
  228. Which has granted infrastructure project status for a $10-billion plan to build the world’s first ultra-fast hyperloop project?
    A. Gujarat

    B. Maharashtra
    C. Kerala
    D. Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Maharashtra
    Explanation: The project is expected to cost about 700 billion rupees. It aims to link the financial hub of Mumbai with the neighboring city of Pune.  Notably, the route from Mumbai to Pune is one of India’s busiest (roughly 75 million passenger journeys every year).
  229. ‘Vhali Dikri Yojna’ has been launched recently in which among the following states?
    A. Gujarat

    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. UP
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gujarat
    Explanation: Vhali Dikri Yojna is a cash incentive scheme for every girl child born in the state. The State Government will pay: 4,000 to every girl child (at the time of admission to Standard 4th) 6,000 (at the time of taking admission to Standard IX) 1-lakh (at the time of taking admission for higher education at the age of 18) Another Rs. 1 lakh (at the time of marriage)
  230. Who was recently awarded with the prestigious Entrepreneur Award 2019?
    A. Ruhan Rajput

    B. Sid Sharma
    C. Vikas Nagpal
    D. Summit Mehra
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ruhan Rajput
    Explanation: Rajput was acknowledged for his contributions and achievements in the business industry. He is the co-founder and Director of Einfolge Technologies Pvt Ltd.
  231. ___________ and Apollo Hospitals Group have joined hands to set up a National Clinical Coordination Committee (NCCC).
    A. Google India

    B. Microsoft India
    C. Facebook India
    D. MindTree
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Microsoft India
    Explanation: The committee will work for the AI-powered Cardiovascular Disease Risk Score API. It will provide guidance on all cardiology and cardiovascular-related artificial intelligence projects.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  232. World Wide Web Day is celebrated on __________ every year.
    A. August 1

    B. August 5
    C. August 7
    D. August 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. August 1
    Explanation: Tim Berners-Lee developed the World Wide Web in the year 1989. WWW has now become the principal means of transaction, interaction, and communication. Reportedly, the world’s first website was hosted on Berners-Lee’s NeXT computer.
  233. Who took over as the Controller General of Accounts (CGA) with effect from August 1, 2019?
    A. Giriraj Prasad Gupta

    B. Ramesh Chand
    C. T Laxmi
    D. Shanta Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Giriraj Prasad Gupta
    Explanation: CGA is the apex accounting authority under the Central Government. Sh. Gupta has worked at higher positions in CBDT, Ministry of Rural Development and Ministry of Finance.
  234. World Lung Cancer Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A. 31st July

    B. 1st August
    C. 6th August
    D. 13th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 1st August
    Explanation: According to the American Lung Association (ALA), lung cancer is the most common cancer, accounting for 2.09 million cases in 2018. It aims to raise awareness of risks and increase early detection for the best possible outcomes.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  235. Delhi CM Arvind Kejriwal announced free power for households consuming ____ units or less per month.
    A. 100

    B. 200
    C. 350
    D. 500
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 200
    Explanation: This decision came less than 8 months ahead of polls in the national capital. While those consuming 201 to 401 units will continue to get 50% power subsidy from the government.
  236. The 22nd National Conference on e-Governance 2019 is to be held in _______.
    A. New Delhi

    B. Chandigarh
    C. Shillong
    D. Guwahati
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Shillong
    Explanation: This is the 1st time the event is being organized in the Northeastern region. This conference at Shillong is part of the DARPG’s 100 days initiatives in the new government. Its theme is ‘Digital India: Success to Excellence’.
  237. Reserve Bank of India has nominated Economic Affairs Secretary _________ on its central board.
    A. Atanu Chakraborty

    B. SC Garg
    C. Shakti Gohil
    D. Ramesh Ujjwal
    Correct Answer
    Correct Answer-  A. Atanu Chakraborty
    Explanation: The central government has recently appointed Atanu Chakraborty as the new economic affairs secretary. He is a 1985 batch Gujarat cadre IAS officer. Chakraborty successfully met the Rs 80,000 crore disinvestment target in FY19.
  238. The Union cabinet recently approved the signing of the UNISA. Expand UNISA.
    A. United Nations Convention on International Settlement Agreements

    B. United Nations Convention on International Settler Agreements
    C. United Nations Conference on International Settlement Agreements
    D. United Nations Convention on Multi-National Settlement Agreements
    Correct Answer
    Correct Answer – A. United Nations Convention on International Settlement Agreements
    Explanation: The convention will boost the confidence of the investors. In addition to this, it would provide a positive signal about India’s commitment to adhere to international practice on the ADR mechanism. The convention will be signed either in Singapore on August 7 or at UN HQ.
  239. One Nation-One Ration Card scheme has been launched on a pilot basis in how many states?
    A. Three

    B. Four
    C. Six
    D. Eight
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Four
    Explanation: The system would enable beneficiaries to get their quota of grains from any ration shop of their own choice. These four states are as follows, where this system has been implemented on a pilot basis: Telangana, Andhra Pradesh, Maharastra, Gujarat.
  240. Who has been given the additional charge of the counter-terror force NSG?
    A. Harsh Luthra

    B. Abhishek Sharma
    C. SS Deswal
    D. R Teerath
    Correct Answer
    Correct Answer – C. SS Deswal
    Explanation: The NSG DG post is occupied by an IPS officer. NSG was formed in 1984 as a “Special Operations Force”. They are also called Black Cats because of their black colored drill cotton coveralls.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  241. Tx2 goal, sometimes seen in the news, aims to double the number of wild tigers by ______.
    A. 2020

    B. 2022
    C. 2024
    D. 2026
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2022
    Explanation: Using a strategic & long term approach, Tx2 works across entire landscapes and encourages trans-boundary collaboration.
  242. __________ recently appointed Siddhartha Sanyal as chief economist and head of research.
    A. Bank of Baroda

    B. SBI
    C. Bandhan Bank
    D. ICICI Bank
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bandhan Bank
    Explanation: Sanyal will spearhead the bank’s research and business strategy. Before this, he was with Barclays, Reserve Bank of India and Edelweiss Capital.
  243. World Day Against Trafficking in Persons, sometimes seen in the news, is observed on _____.
    A. 28th July

    B. 30th July
    C. 3rd August
    D. 8th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 30th July
    Explanation: Since 2003, around 225,000 victims of trafficking have been detected worldwide. In 2013, the UN General Assembly adopted the resolution for this day. Globally, an estimated 40.3 million people are entrapped in modern slavery.
  244. Which among the following state passed a bill against honor killing, with punishment ranging from life imprisonment to death sentence.
    A. Rajasthan

    B. Maharashtra
    C. Punjab
    D. MP
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rajasthan
    Explanation: The bill titled, ‘Rajasthan Prohibition of Interference with the Freedom of Matrimonial Alliances in the Name of Honour and Tradition Bill, 2019’ was recently passed, which was introduced by minister Shanti Dhariwal in the House. According to the National Crime Records Bureau (NCRB) figures: 28 cases in 2014, 251 cases in 2015, 77 cases in 2016 were reported with motive as an honor killing.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  245. Who won the Hungarian Grand Prix 2019?
    A. Charles Leclerc
    B. Sebastian Vettel
    C. Max Verstappen
    D. Lewis Hamilton
    Correct Answer
    Answer – D. Lewis Hamilton
    Explanation: Mercedes’ Lewis Hamilton overtook red bull’s Max Verstappen in the final moments of the Formula 1 Hungarian Grand Prix to win the title. He outpaced Max Verstappen to the second spot. This is Lewis Hamilton’s 7th victory at the Hungaroring (motorsport race track in Mogyród, Hungary, where formula 1 Hungarian Grand Prix is held) and also 81st of his career. Ferrari’s Sebastian Vettel and Charles Leclerc took third and fourth spot respectively. The Hungarian Grand Prix called as Magyar Nagydíj in Hungary.
  246. Name the Indian wrestler, who won the gold medal in women’s 53kg category in the Poland Open Wrestling Tournament in Warsaw, Poland.
    A. Babita Kumari
    B. Vinesh Phogat
    C. Sakshi Malik
    D. Kavita Devi
    Correct Answer
    Answer – B. Vinesh Phogat
    Explanation: 24-year-old Vinesh Phogat won her 3rd consecutive gold in women’s 53kg category in the Poland Open Wrestling Tournament in Warsaw, the capital of Poland. She defeated wrestler Roksana of Poland by 3-2. She had won gold at the Grand Prix of Spain and at the Yasar Dogu International at Istanbul, Turkey in July 2019
  247. Which government body will become paperless from the next session?
    A. Lok Sabha
    B. Rajya Sabha
    C. Election Commission of India
    D. Both 1 & 2
    Correct Answer
    Answer – A. Lok Sabha
    Explanation: On July 31, 2019, Speaker of Lok Sabha, Om Birla announced that the Lower House (Lok Sabha) will become paperless from the next session. It will save crores of rupees to the exchequer/ national treasury.
  248. Name the Indian Cricketer, who was conferred with Bharat Gaurav Award 2019.
    A. Sourav Ganguly
    B. Sachin Tendulkar
    C. Kapil Dev
    D. Sunil Gavaskar
    Correct Answer
    Answer – C. Kapil Dev
    Explanation: On August 1, 2019, Former Indian cricketer Kapil Dev was conferred with Bharat Gaurav Award 2019 on the 99th foundation day of East Bengal Club, the Kolkata soccer giants, at the award ceremony held at Netaji Indoor Stadium, Kolkata, West Bengal.Kapil Dev. Footballer Bhaichung Bhutia was honored with the ‘Identifying and Nurturing the Icon’ award. Former India captains Manoranjan Bhattacharya and Bhaskar Ganguly were conferred with a lifetime achievement award. Iconic footballer P.K. Banerjee was conferred with the ‘Coach of Coaches’ award. Laldanmawia Ralte conferred with ‘Best Footballer of the Year’ award.
  249. By using which method, Indus Valley inscriptions were written as per research paper titled “Interrogating Indus inscription to unravel their mechanism of meaning conveyance” written by Ms. Bahata Ansumali Mukhopadhyay?
    A. Allograph
    B. Logograph
    C. Ideogram
    D. Semasiograph
    Correct Answer
    Answer – B. Logograph
    Explanation: A research has found that a majority of the Indus Valley inscriptions were written logographically i.e by using word signs and not by using phonograms i.e speech sounds units. It was published in a Nature group journal Palgrave Communications.The research paper was titled as “Interrogating Indus inscription to unravel their mechanism of meaning conveyance”. The author of the paper is Ms. Bahata Ansumali Mukhopadhyay.The inscriptions can be compared to the structured messages found on stamps, coupons, tokens and currency coins of modern times. The seals were inscribed with Proto-Dravidian or Proto-Indo-European names of the seal-owners.
    Current Affairs PDF Download: August 2019
  250. Name the mobile app launched by Minister for Earth Science, Science, and Technology Dr. Harsh Vardhan to help farmers.
    A. HelpFarmers
    B. Landmann
    C. Agriculture
    D. Meghdoot
    Correct Answer
    Answer – D. Meghdoot
    Explanation: The app will provide forecast relating to temperature, rainfall, humidity, and wind speed and direction, which play critical roles in agricultural operations. It also gives advisories to farmers on how to take care of the crops and livestock. Information given by the app is in the form of images, maps, and pictures. The app is available on Google Play Store & it also been integrated with WhatsApp and Facebook to help farmers share advisories with them. The app would be available for 150 districts in different parts of the country & It will be extended to other parts of the country in a phased manner.
  251. Expand PRAGATI?
    A. Pro-Active Growth and Target Inflation
    B. Pro-Active Growth and Transaction Interest
    C. Pro-Active General and Trade Implementation
    D. Pro-Active Governance and Timely Implementation
    Correct Answer
    Answer – D. Pro-Active Governance and Timely Implementation
    Explanation: The full form of PRAGATI is Pro-Active Governance and Timely Implementation.
  252. Name the founder of the largest coffee chain in India, Cafe Coffee Day(CCD), who passed away recently.
    A. V. G. Siddhartha Hegde
    B. Harshad Mehta
    C. Harivansh Rai Bachchan
    D. B.M. Khaitan
    Correct Answer
    Answer –  A. V. G. Siddhartha Hegde
    Explanation: Indian billionaire and a founder of the largest coffee chain in India, Cafe Coffee Day(CCD), V. G. Siddhartha Hegde has been found dead on the banks of the Netravati river near Mangaluru. Siddhartha was the son-in-law of former Karnataka chief minister SM Krishna. Hailing from the Chikmagalur district of Karnataka, he established Cafe Coffee Day in 1996, which is an Indian café chain owned by Coffee Day Global Limited serves 1.8 billion cups of coffee, annually, in six countries like Malaysia, Egypt, the Czech Republic, and Austria.

Current Affairs PDF Download: August 2019 Download Link below

Read More:

Facebook Comments