Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019

Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019 [English]

  1. Which state government has recently launched two insurance schemes “Mukhyamantri Vyapari Samuhik Niji Durghatna Beema Yojana” and “Mukhyamantri Vyapari Kshatipurti Beema Yojana” for registered small and medium traders?
    [A] Haryana
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Bihar
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Haryana
    Explanation: Haryana government launched two insurance schemes “Mukhyamantri Vyapari Samuhik Niji Durghatna Beema Yojana” and “Mukhyamantri Vyapari Kshatipurti Beema Yojana” for registered small and medium traders in an apparent bid to woo voters.
  2. Which state government has decided to make Ayushman Bharat card for the families having an annual income of upto Rs 1.80 lakh under the centre’s flagship health scheme “Ayushman Bharat Yojana”?
    [A] Bihar
    [B] Maharashtra
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Haryana
    Explanation: The Haryana government has decided to make Ayushman Bharat card for the families having an annual income of upto Rs 1.80 lakh under the centre’s flagship health scheme “Ayushman Bharat Yojana”.
  3. Recently Scientists from the Botanical Survey of India (BSI) have discovered two new species of Zingiber from which state?
    [A] Assam
    [B] Kerala
    [C] Nagaland
    [D] Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Nagaland
    Explanation: Scientists from the Botanical Survey of India (BSI) have discovered two new species of Zingiber, commonly referred to as ginger, from Nagaland. While Zingiber perenense has been discovered from the Peren district of Nagaland, Zingiber dimapurense was found in the Dimapur district of the State.
  4. Recently DRDO handed over which airborne warning plane to Indian Air Force?
    [A] Idei
    [B] Netra
    [C] Trilok
    [D] Veta
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Netra
    Explanation: The Defence Research Development Organization (DRDO) handed over the second airborne warning plane, Netra, to the Indian Air Force. The Netra, an Airborne Early Warning and Control (AEWC) aircraft, had played a stellar role during the Balakot air strikes that had been carried out by the IAF in February this year. It provided surveillance and radar coverage to the five Mirage jets that bombed terror launch pads in Balakot in Khyber-Pakhtunkhwa province in Pakistan.
  5. Which country is first in Asia to roll out plain cigarette packaging?
    [A] China
    [B] Nepal
    [C] Thailand
    [D] India
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Thailand
    Explanation: Thailand rolled out plain cigarette packaging, the first country in Asia to introduce what activists say is an effective way to reduce the appeal of smoking. In 2012, Australia became the first country to require tobacco products to be sold without colourful brand logos.
  6. According to a report in Journal of Vertebrate Paleontology, Scientist discovered Which species of largest flying animal?
    [A] Tenaioys
    [B] Pterosaur
    [C] Carnicos
    [D] Cretaceous
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Pterosaur
    Explanation: Scientists unveiled a new species of pterosaur, the plane-sized reptiles that lorded over primeval skies above T-rex, Triceratops and other dinosaurs of the late Cretaceous.
  7. Recently which country has flagged off make in India train “Pulathisi Express”?
    [A] Sri Lanka
    [B] Nepal
    [C] China
    [D] Bhutan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Sri Lanka
    Explanation: Sri Lanka has flagged off Pulathisi Express, train to Polonnaruwa from Colombo Fort Railway station, a newly ‘Make In India’ train rake.
  8. In Which exoplanet, astronomers found water on a potentially habitat exoplanet?
    [A] K3-16 C
    [B] K2-11 a
    [C] K1-12 b
    [D] K2-18 b
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] K2-18 b
    Explanation: In an “incredibly exciting” finding, astronomers have for the first time discovered water in the atmosphere of a planet orbiting a distant star outside our solar system with Earth-like temperatures that could support life.
  9. The 25th Senior Women’s National Football Championship kicked off in Which state?
    [A] Sikkim
    [B] Assam
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Arunachal Pradesh
    Explanation: The 25th Senior Women’s National Football Championship kicked off at Pasighat in Arunachal Pradesh. 30 teams are participating in the 15-day event.
  10. Who was appointed as head of Hodeidah Mission?
    [A] Nitin Singh
    [B] Antonia Guterres
    [C] Abhijit Guha
    [D] Arunima Sinha
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Abhijit Guha
    Explanation: United Nations Secretary-General Antonio Guterres appointed Lieutenant General (Retired) Abhijit Guha as the head of the UN mission in Hodeidah, Yemen.
  11. Recently PM Akilisi Pohiva passed away.He was the former PM of which nation?
    [A] Vietnam
    [B] Australia
    [C] Rwanda
    [D] Tongan
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Tongan
    Explanation: Tongan PM Akilisi Pohiva, a pro-democracy and climate change campaigner, has passed away at the age of 78.
  12. Where is the HQ of Shanghai Cooperation Organisation?
    [A] Beijing
    [B] Tokyo
    [C] Paris
    [D] Abu Dhabi
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Beijing
  13. What is the currency of Thailand?
    [A] Won
    [B] Baht
    [C] Krone
    [D] Dinar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Baht
  14. Where is the HQ of International Finance Corporation?
    [A] Rome
    [B] Paris
    [C] NewYork
    [D] Washington DC
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Washington DC
  15. Recently PM Narendra Modi launched the National Animal Disease Control programme in which city?
    [A] Noida
    [B] Mathura
    [C] Kanpur
    [D] Gorakhpur
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mathura
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the National Animal Disease Control programme as well as the National Artificial Insemination Programme in Mathura, Uttra Pradesh.
  16. Recently Prime Minister Narendra Modi launched Kisan Maan Dhan Yojana (KMDY) in which city?
    [A] Surat
    [B] Kolkata
    [C] Ranchi
    [D] Raipur
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ranchi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched Kisan Maan Dhan Yojana (KMDY) in Ranchi, Jharkhand which will secure the lives of 5 crore small and marginal farmers by providing a minimum pension of Rs 3,000 per month to those who have attained the age of 60.
  17. Recently Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation India’s second riverine Multi-Modal terminal (MMT) in which state?
    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Maharashtra
    [D] Jharkhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation India’s second riverine Multi-Modal terminal (MMT) built at Sahibganj in Jharkhand.
  18. Recently Srivilliputtur palkova of Which state got Geographical Indication tag?
    [A] Tamil Nadu
    [B] Assam
    [C] Odisha
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Tamil Nadu
    Explanation: The famous Srivilliputtur palkova, a sweet made from cow milk and sugar, has got the Geographical Indication (GI) tag from the Geographical Indications Registry in Chennai. The palkova is manufactured in and around the municipality of Srivilliputtur in Virudhunagar district.
  19. According to Lancet Journal, what is the rank of India in global malaria cases in 2017?
    [A] 1st
    [B] 2nd
    [C] 3rd
    [D] 4th
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 4th
    Explanation: India ranked fourth in the global incidence of the deadly mosquito-borne disease malaria in 2017, with four per cent of the cases worldwide reported in the country, according to a report published in The Lancet journal.
  20. Recently DRDO successfully test-fired the Man Portable Anti Tank Guided Missile (MP-ATGM) from a firing range from which state?
    [A] Assam
    [B] Telangana
    [C] Odisha
    [D] Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Andhra Pradesh
    Explanation: In a major boost to the indigenous missile development programme, India successfully test-fired the Man Portable Anti Tank Guided Missile (MP-ATGM) from a firing range in Andhra Pradesh’s Kurnool.
  21. Recently Geoffrey Boycott and Which other cricket personality have been given knighthoods by Theresa May in her resignation honours list?
    [A] Alastair Cook
    [B] Kevin Petersen
    [C] Andrew Strauss
    [D] Marcus Treskothick
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Andrew Strauss
    Explanation: England cricket greats Geoffrey Boycott and Andrew Strauss have been given knighthoods by Theresa May in her resignation honours list.
  22. Who has been appointed as Principal Advisor to Prime Minister with effect from September 11, 2019?
    [A] Pradeep Kumar Sinha
    [B] Amar Singh
    [C] Kiran Negi
    [D] Ravneet Gill
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Pradeep Kumar Sinha
    Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (AC[C]  approved the appointment of Pradeep Kumar Sinha as Principal Advisor to Prime Minister with effect from September 11, 2019. The veteran bureaucrat was earlier made OSD in Prime Minister’s Office on August 30.
  23. Who has been appointed as the new Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi?
    [A] PK Mishra
    [B] Anurag Kishor
    [C] Sandeep Singh
    [D] Vaibhav Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: A] PK Mishra
    Explanation: Pramod Kumar Mishra has been appointed as the new Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi. He succeeds Nripendra Misra who stepped down recently.
  24. Who has been conferred with the Order of Zayed II, the highest civilian honour in the country, by President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan?
    [A] PK Bezburah
    [B] Sandeep Patil
    [C] Vijay Kumar Singh
    [D] Navdeep Singh Suri
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Navdeep Singh Suri
    Explanation: Outgoing India’s ambassador to the United Arab Emirates (UAE) Navdeep Singh Suri has been conferred with the Order of Zayed II, the highest civilian honour in the country, by President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan.
  25. Who has been selected to receive the 2019 ‘Power, Together Award’ by the Women Leaders Global Forum (WLGF) at Reykjavik, Iceland?
    [A] Oprah Winfrey
    [B] Larry Page
    [C] NR Narayana
    [D] Arunachalam Muruganathan
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Arunachalam Muruganathan
    Explanation: Arunachalam Muruganathan, the real ‘PadMan’ and a social entrepreneur, has been selected to receive the 2019 ‘Power, Together Award’ by the Women Leaders Global Forum (WLGF) at Reykjavik, Iceland.
  26. Recently Dilip Satpathy passed away. He was related to which field?
    [A] Politics
    [B] Author
    [C] Social Activist
    [D] Journalist
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Journalist
    Explanation: Senior journalist Dilip Satpathy from Odisha has passed away at the age of 56. He had been suffering from bone marrow cancer
  27. Recently Goverdhan Kalla passed away.He was related to which field?
    [A] Journalist
    [B] Sports
    [C] Politics
    [D] Poet
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Politics
    Explanation: Veteran Congress leader and former MLA Goverdhan Kalla passed away after a prolonged illness in Jaisalmer. He was 89.
  28. What is the currency of Nigeria?
    [A] Naira
    [B] Rand
    [C] Won
    [D] Nika
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Naira
  29. Where is the HQ of Defence Research and Development Organisation?
    [A] Chennai
    [B] Lucknow
    [C] New Delhi
    [D] Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] New Delhi
  30. Where is the HQ of IDBI Bank?
    [A] New Delhi
    [B] Kolkata
    [C] Mumbai
    [D] Chennai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Mumbai
  31. Which state will set up India’s first international women’s trade center (iWTC)?
    [A] Tamil Nadu
    [B] Assam
    [C] Kerala
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Kerala
    Explanation: Kerala will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC), in consonance with the United Nations sustainable development goals (SDGs), in Kozhikode.
  32. Recently which typhoon hit the city of Tokyo?
    [A] Meedi
    [B] Faxai
    [C] Idei
    [D] Katrina
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Faxai
    Explanation: Typhoon Faxai became one of the strongest typhoons in recent years to strike Japan’s capital city as the Greater Tokyo area was left under assault from fierce winds to heavy rain.
  33. Recently Diego Matos has been given a life ban from professional tennis. He belongs to which country?
    [A] France
    [B] Brazil
    [C] Netherlands
    [D] Germany
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Brazil
    Explanation: Brazil’s Diego Matos has been given a life ban from professional tennis and fined $125,000 after being found guilty of match-fixing.
  34. Who was inducted to the 2019 Asia Pacific Golf Hall of Fame later this year for his support to the sport in India and around the world?
    [A] ArjunAtwal
    [B] Indra Nooyi
    [C] Pawan Munjal
    [D] Shiv Chaturvedi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Pawan Munjal
    Explanation: Hero MotoCorp Chairman and Managing Director Pawan Munjal will be inducted to the 2019 Asia Pacific Golf Hall of Fame later this year for his support to the sport in India and around the world.
  35. Who was appointed as new managing director of Microsoft India Research and Development Pvt Ltd (MIRPL)?
    [A] Pratik Jaiswal
    [B] Vikas Singh Chaturvedi
    [C] Shiv Sethi
    [D] Rajiv Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Rajiv Kumar
    Explanation: Microsoft has appointed Rajiv Kumar as the new managing director of Microsoft India Research and Development Pvt Ltd (MIRPL). He is currently served as a Corporate Vice-President of Microsoft’s Experiences and Devices (E+[D]  Group. He will replace Anil Bhansali, who held this role for six years.
  36. Recently Jack Ma stepped down from the post of Chairman from which company?
    [A] Paytm
    [B] Alibaba
    [C] Walmart
    [D] Purplle
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Alibaba
    Explanation: Jack Ma, the founder of Alibaba, the Chinese e-commerce giant, has stepped down as chairman. Daniel Zhang will officially take over the reins of Alibaba and serve as the chairman of the group.
  37. Who will be conferred with the 40th edition of prestigious Sarala Puraskar?
    [A] Rajiv Nath
    [B] Amitav Ghosh
    [C] Devika Sethi
    [D] Pradeep Dash
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Pradeep Dash
    Explanation: Noted Odia writer Pradeep Dash will be conferred with the 40th edition of prestigious Sarala Puraskar for his poetry work Charu Chibar O Charjya.
  38. Who has scripted history by becoming the first female pilot from the backward region of Odisha Naxal hit region?
    [A] Arunima Sinha
    [B] Sneha Ranade
    [C] Anupriya Lakra
    [D] Preeti Lokesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Anupriya Lakra
    Explanation: Hailing from Odisha’s Naxal-affected Malkangiri district, 27-year-old Anupriya Lakra has scripted history by becoming the first female pilot from the backward region.
  39. Who became the youngest person to pass the Maha Pariksha?
    [A] Priyavrata
    [B] Anukesh
    [C] Ankush
    [D] Shubhendu
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Priyavrata
    Explanation: Priyavrata, 16, created a record by becoming the youngest person to clear 14 levels of the Tenali Pariksha. Priyavrata became the youngest person to pass the Maha Pariksha.
  40. Recently Heeralal Sharma passed away. He was related to which field?
    [A] Politics
    [B] Actor
    [C] Freedom Fighter
    [D] Social Activist
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Freedom Fighter
    Explanation: Rajasthan born freedom fighter of India Heeralal Sharma has passed away at the age of 95. He took an active participated in the freedom struggle and was jailed for two years.
  41. Who is the author of the book “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″?
    [A] Vikram Sampath
    [B] Raonit Singh
    [C] Dipshika Singh
    [D] Amitav Ghosh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vikram Sampath
    Explanation: A book titled “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ is penned by Bengaluru-based historian Vikram Sampath and published by Penguin.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019
  42. Who was recently fired by US President Donald Trump from his post of National Security Adviser?
    [A] John Bolton
    [B] Mike Pompeo
    [C] Joseph Maguire
    [D] Gina Haspel
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] John Bolton
    Explanation: US President Donald Trump abruptly fired his national security adviser John Bolton on September 10, 2019. Trump tweeted, “I informed John Bolton last night that his services are no longer needed at the White House. I disagreed strongly with many of his suggestions, as did others in the Administration.”
  43. The September 11 terrorist attacks completed how many years in 2019?
    [A] 17
    [B] 19
    [C] 20
    [D] 18
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 18
    Explanation: The 18th anniversary of the September 11 terror attacks on the World Trade Centre was commemorated on September 11, 2019. The attacks were one of the worst terrorist attacks on American soil, as four-passenger airliners were hijacked by militants and two of the planes were crashed into the twin towers of the World Trade Centre in New York, US.
  44. Which country was the honour country at the 84th Thessaloniki International Fair (TIF)?
    [A] Canada
    [B] France
    [C] India
    [D] Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] India 
    Explanation: India was the honoured country at the 84th Thessaloniki International Fair (TIF) in Greece. The new India pavilion was inaugurated on the occasion by Prime Minister of the Hellenic Republic, Kyriakos Mitsotakis and the Minister of State for Commerce and Industry, Hardeep Singh Puri on September 7, 2019.
  45. Who was appointed as the Principal Secretary to the Prime Minister Narendra Modi recently?
    [A] Pramod Kumar Mishra
    [B] Arun Kumar Goyal
    [C] Ramesh Gupta
    [D] Abhishek Menon
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Pramod Kumar Mishra
    Explanation: The Appointments Cabinet Committee (AC[C] recently approved the appointment of Pramod Kumar Mishra as Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi with effect from September 11, 2019. Mishra is currently working as an Additional Principal Secretary to the Prime Minister.
  46. Who has been appointed as the Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi?
    [A] Rajiv Gauba
    [B] PK Sinha
    [C] Pulok Chatterji
    [D] Nripendra Misra
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] PK Sinha
    Explanation: K. Sinha has been appointed as Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi with effect from September 11, 2019. Sinha is currently functioning as the Officer on Special Duty (OS[D] in the Prime Minister’s Office.
  47. Malaria can be eradicated from the world by which year as per the latest ‘Lancet’ report?
    [A] 2030
    [B] 2040
    [C] 2050
    [D] 2055
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 2050
    Explanation: The latest Lancet Report suggested that it may be possible to eradicate malaria from the world by 2050. The report titled, ‘Malaria eradication within a generation: ambitious, achievable, and necessary’ has prepared by 41 leading scientists, economists and health-policy experts.
  48. Recently Ram Nath Kovind inaugurated the National Youth Summit in Which city/UT?
    [A] Mumbai
    [B] Chennai
    [C] New Delhi
    [D] Pune
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] New Delhi
    Explanation: Ram Nath Kovind, the President of India, inaugurated the National Youth Summit in New Delhi, organised by the Youth Awakening Mission, a youth wing of Paavan Chintan Dhara Charitable Trust, Ghaziabad.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019
  49. Which country won Subroto Cup Under 17 girls trophy?
    [A] Pakistan
    [B] India
    [C] Bangladesh
    [D] Nepal
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bangladesh
    Explanation: Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP) thrashed Nilmani English School, Manipur, 4-0 in the final of the Diamond jubilee edition of Subroto Cup (under-17 girls) at Ambedkar Stadium in Delhi.
  50. Who won Men’s US Open Title?
    [A] Roger Federer
    [B] Danilo Medvedev
    [C] Rafael Nadal
    [D] Kento Momoto
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rafael Nadal
    Explanation: Spain’s Rafael Nadal has won his fourth US Open title and 19th major championship with a 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4 win over Russia’s Daniil Medvedev.
  51. Who won the Italian Grand Prix 2019?
    [A] Max Verstappen
    [B] Lewis Hamilton
    [C] Charles Leclerc
    [D] Sebastian Vettel
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Charles Leclerc
    Explanation: A riveting performance from Charles Leclerc saw the Monegasque claim his second victory in as many weekends, winning the Italian Grand Prix for Ferrari for the first time since 2010.
  52. Recently Mohammed Nabi retired from which sports?
    [A] Tennis
    [B] Cricket
    [C] Badminton
    [D] Hockey
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Cricket
    Explanation: Afghanistan all-rounder Mohammad Nabi is all set to retire from Test cricket after the ongoing one-off game against Bangladesh.
  53. Who will continue to head the Khadi and Village Industries Commission (KVIC)?
    [A] Abhishek Upamanyu
    [B] Devika Sethi
    [C] Vinai Kumar Saxena
    [D] Sanjay Mittal
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Vinai Kumar Saxena
    Explanation: Khadi and Village Industries Commission (KVI[C]  Chairman Vinai Kumar Saxena will continue to head the organisation for another three years.
  54. Who was elected as chairman of Press Trust of India?
    [A] Vijay Kumar Chopra
    [B] Vikas Chaturvedi
    [C] Renu Mathur
    [D] Vineet Jain
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vijay Kumar Chopra
    Explanation: Vijay Kumar Chopra, Chief Editor of the Punjab Kesari Group of newspapers and Vineet Jain, Managing Director of Bennett, Coleman and Company Limited(BCCL), the publisher of Times of India, were unanimously elected Chairman and Vice-Chairman respectively of Press Trust of India (PTI), the country’s premier news agency.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019
  55. Recently Chandrasekhar Warrier passed away.He was related to which field?
    [A] Philosopher
    [B] Director
    [C] Actor
    [D] Kathakali Maestro
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Kathakali Maestro
    Explanation: Renowned Kathakali maestro and head of PSV Natya Sangham Kottakkal Chandrasekhara Warrier passed away. He was 74. He was under treatment for heart ailments.
  56. Recently Rajasekhar passed away. He was a famous actor and was also related to which profession?
    [A] Politics
    [B] Journalist
    [C] Social Activist
    [D] Director
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Director
    Explanation: Popular Tamil actor-director Rajasekar has passed away at the age of 62. He garnered fame by playing the role of the grandfather in Praveen Bennett’s directorial serial ‘Saravanan Meenatchi.’
  57. Recently Veeru Krishnan passed away. He was related to which profession?
    [A] Dancer and Philosopher
    [B] Journalist and Writer
    [C] Film Director and Actor
    [D] Actor and dancer
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Actor and dancer
    Explanation: Actor and Kathak dancer Veeru Krishnan passed away in Mumbai. He was best known for his work in films like Raja Hindustani, Dulhe Raja, Akele Hum Akele Tum among others.
  58. What is the theme of this year’s International Literacy Day?
    [A] Reading the Past, Writing the future
    [B] Literacy in a Digital World
    [C] Literacy and Skill Development
    [D] Literacy and Multilingualism
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Literacy and Multilingualism
    Explanation: Every year International Literacy Day is celebrated on 8 September globally to raise awareness and remind people of the importance of literacy as a matter of dignity and human rights. UNESCO declared this day as an opportunity for governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the world’s persisting literacy challenges.The 2019 Theme for International Literacy Day: Literacy and Multilingualism.
  59. What is the capital of Bahamas?
    [A] Nassau
    [B] Freeport
    [C] Georgetown
    [D] Cays
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Nassau
  60. Where is the HQ of Khadi and Village Industry Commission?
    [A] Pune
    [B] New Delhi
    [C] Mumbai
    [D] Chennai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Mumbai
  61. What is the currency of Bahamas?
    [A] Euro
    [B] Dollar
    [C] Rupee
    [D] Peso
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Dollar
  62. Recently PM Modi inaugurated the first metro coach under Make in India in which city/UT?
    [A] New Delhi
    [B] Mumbai
    [C] Chennai
    [D] Kochi
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mumbai
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first coach for Mumbai Metro built under the ‘Make in India’ program.
  63. The exercise SLINEX-2019 is an exercise between India and which another country?
    [A] China
    [B] Singapore
    [C] Somalia
    [D] Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Sri Lanka
    Explanation: Two Sri Lankan naval ships, Sindhurala and Suranimala, arrived at the port of Visakhapatnam to participate in ‘SLINEX 2019’, the bilateral maritime exercise between India and Sri Lanka.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019
  64. Who released the books ‘Loktantra Ke Swar’ in Hindi and ‘The Republican Ethic’ in English Recently?
    [A] Smriti Irani
    [B] Venkaiah Naidu
    [C] Narendra Modi
    [D] Ram Nath Kovind
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Venkaiah Naidu
    Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu on Friday released books – ‘Loktantra Ke Swar’ in Hindi and ‘The Republican Ethic’ in English, which are the compilations of speeches of President Ram Nath Kovind from his second year in office.
  65. Which team won the 2020 Breakthrough Prize in Fundamental Physics?
    [A] Event Horizon Telescope Collaboration
    [B] Transiting Exoplanet Collaboration
    [C] Indian Space Collaboration
    [D] Survey Satellites Collaboration
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Event Horizon Telescope Collaboration
    Explanation: An international group of astrophysicists, who captured the first image of the black hole back in April, received the 2020 Breakthrough Prize in Fundamental Physics.
  66. Recently Ram Jethmalani passed away. He was the former Union Minister and related to which another profession?
    [A] Actor

    [B] Lawyer
    [C] Journalist
    [D] Social Activist
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Lawyer
    Explanation: Eminent lawyer and former Union Minister Ram Jethmalani has passed away, just six days short of his 96th birthday.
  67. What is the currency of Sri Lanka?
    [A] Rial
    [B] Rupee
    [C] Dinar
    [D] Rufiyaa
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Rupee
  68. What is the currency of China?
    [A] Rupee
    [B] Renminbi
    [C] Dollar
    [D] Euro
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Renminbi
  69. What is the capital of Canada?
    [A] Rome
    [B] Ottawa
    [C] Amsterdam
    [D] London
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Ottawa
  70. Who has become the first bowler to scalp four wickets on consecutive deliveries in both T20I and ODIs?
    [A] Lasith Malinga
    [B] Jasprit Bumrah
    [C] Mitchell Starc
    [D] Rashid Khan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lasith Malinga
    Explanation: Sri Lanka pacer Lasith Malinga has become the first bowler to scalp four wickets on consecutive deliveries in both T20I and ODIs.
  71. Recently who broke the record to become the youngest ever Test captain?
    [A] Mohammed Nabi
    [B] Shakib Al Hasan
    [C] Rashid Khan
    [D] Mohd Ramanullah
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rashid Khan
    Explanation: Rashid Khan scripted history as he became the youngest ever Test captain leading Afghanistan against Bangladesh in the one-off Test.
  72. Who is the author of book, “Phoolpur: Indian Flowers, Their Myths, Traditions and Usage”?
    [A] Sandeep Patil
    [B] Devika Sethi
    [C] Malcolm Roy
    [D] Jhelum Biswas Bose
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Jhelum Biswas Bose
    Explanation: A new book, “Phoolpur: Indian Flowers, Their Myths, Traditions and Usage” written by Jhelum Biswas Bose is set to be released on September 8, 2019. It is published by Penguin India. The book’s foreword is written by actor Lisa Ray. The book explains the subtle power and meaning of different Indian flowers.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019
  73. Where is the HQ of UNESCO?
    [A] London
    [B] Geneva
    [C] Paris
    [D] Rome
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Paris
  74. What is the currency of Thailand?
    [A] Krone
    [B] Won
    [C] Baht
    [D] Dinar
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Baht
  75. Where is the HQ of World Health Organisation?
    [A] London

    [B] Paris
    [C] Rome
    [D] Geneva
    Correct Answer
    Correct Answer:  [D] Geneva

Current Affairs GK MCQ: 8-14 September 2019 PDF Download Link Below

Read more:

 

Facebook Comments