Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019

Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post.

Only for Civil Service Aspirants

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019. The PDF contains 50+ MCQ

Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019 [English]

  1. The 28th Vyas Samman for the year 2018 was conferred on well known Hindi writer ___________.
    (A) Leeladhar Jagoori

    (B) RS Birla
    (C) Rustam Singh
    (D) Uday Prakash
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Leeladhar Jagoori
    Explanation:
    The award was instituted in 1991. It is given by the KK Birla Foundation. It recognizes outstanding literary work in Hindi authored by an Indian citizen. It carries a cash prize of Rs 4 lakh. Jagoori has been chosen for the prestigious award for his poetry collection- Jitne Log Utne Prem.
  2. National Unity Day, sometimes seen in the news, is celebrated on _____.
    (A) Oct 28

    (B) Oct 31
    (C) Nov 5
    (D) Nov 14
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Oct 31
    Explanation: Sardar Vallabhbhai Patel is popularly known as the Iron Man of India. This day remembers Sardar Patel’s stupendous role in integrating the princely States into independent India.
  3. World Polio Day, sometimes seen in the news, is observed on ______ every year.
    (A) Sept 24

    (B) Oct 24
    (C) Nov 24
    (D) Dec 24
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Oct 24
    Explanation: World Polio Day was established by Rotary International.
  4. Nirmal Purja has created history by scaling the world’s 14 highest peaks in a record 190 days. He is from _______.
    (A) Nepal

    (B) Bhutan
    (C) India
    (D) Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Nepal
    Explanation: Nirmal Purja completed the climb of the 14 mountains in seven months. He was a member of the Gurkhas, as well as the elite Special Boat Service. He kicked off his ambitious “Project Possible” in April.
  5. Who has been appointed as the 47th Chief Justice of India?
    (A) Justice NV Ramana
    (B) Justice AK Mishra
    (C) Justice SA Bobde
    (D) Justice RF Nariman
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Justice SA Bobde President
    Explanation: Ram Nath Kovind signed a warrant formally appointing Justice Sharad Arvind Bobde as the 47th Chief Justice of India on October 29, 2019. Justice Bobde will be sworn in as the CJI on November 18, a day after the retirement of current CJI Ranjan Gogoi.
  6. The ICC has imposed a two-year ban on which among the following cricketers for failing to report a corrupt approach?
    (A) Steve Smith 
    (B) Shakib Al Hasan
    (C) Rashid Khan
    (D) David Warner
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Shakib Al Hasan
    Explanation: The ICC has imposed a two-year ban on Bangladesh’s Shakib Al Hasan, with one year suspended, for failing to report a corrupt approach by a bookie. 
  7. The first day-night Test match will be played between India and Bangladesh on which ground?
    (A) Arun Jaitley Stadium

    (B) Eden Gardens Stadium
    (C) Wankhede Stadium
    (D) Nehru Stadium
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Eden Gardens Stadium
    Explanation: The first day-night Test between India and Bangladesh will be played at the Eden Gardens Stadium in Kolkata from 22 November. Another feature of this match is that it will be played with a pink colored ball.
  8. Who was appointed as the first Lt Governor of Jammu and Kashmir?
    (A) Girish Chandra Murmu

    (B) Satya Pal Malik
    (C) Ram Sevak Kushwaha
    (D) Radhakrishna Mathur
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Girish Chandra Murmu
    Explanation: President Ram Nath Kovind appointed Girish Chandra Murmu as the first Lt Governor of Jammu and Kashmir and Radha Krishna Mathur as the first Lt Governor of Ladakh.
  9. Recently the government accorded ‘Maharatna’ status to state-owned Hindustan Petroleum and which other organisation?
    (A) BSNL
    (B) Shipping Corporation of India
    (C) Nuclear Power Corporation of India
    (D) Power Grid Corporation
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Power Grid Corporation
    Explanation: The government accorded ‘Maharatna’ status to state-owned Hindustan Petroleum and Power Grid Corporation, thus giving them greater operational and financial autonomy.
  10. Who is the author of Ten Studies in Kashmir: History and Politics?
    (A) Roopa Singh

    (B) Ashish Ray
    (C) Nilanjana Roupy
    (D) Kashinath Pandit
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Kashinath Pandit
    Explanation: 
    An Indian historian, educationist and Padma Shri recipient, Kashi Nath Pandit’s new book entitled “Ten Studies in Kashmir: History and Politics”, published by Academic Foundation.
  11. Who has become the 1st Indian man to win a gold medal at the Wushu World Championships?
    (A) Sanjay Chaturvedi
    (B) Triloknath Awasthi
    (C) Madhav Singh
    (D) Praveen Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Praveen Kumar
    Explanation: Praveen Kumar has become the 1st Indian man to win a gold medal at the Wushu World Championships. He defeated Philippines’ Russel Diaz by 2-1 in the men’s sanda event in the 48kg category of the 15th World Wushu Championships held in Shanghai.
  12. What is the rank of India in the World Bank’s Ease of Doing Business 2020 survey?
    (A) 71

    (B) 83
    (C) 63
    (D) 92
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 63 
    Explanation: India climbed 14 rungs in the World Bank’s Ease of Doing Business 2020 survey to stand at 63, among 190 countries, making it the one of world’s top 10 most improved countries for the third consecutive time.
  13. Recently PV Sindhu and which other personality was named the ambassadors for Bharat Ki Laxmi, an initiative by Prime Minister Narendra Modi?
    (A) Disha Patani
    (B) Deepika Padukone
    (C) Sania Mirza
    (D) Katrina Kaif
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Deepika Padukone
    Explanation: Actor Deepika Padukone and shuttler PV Sindhu were named the ambassadors for Bharat Ki Laxmi, an initiative by Prime Minister Narendra Modi that aims at bringing commendable work done by women across the nation to light ahead of the Diwali festival.
  14. The 2024 Olympic Games will be held in which city?
    (A) New Delhi

    (B) Geneva
    (C) Paris
    (D) Rome
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Paris
    Explanation: Paris has unveiled a gold-medal-shaped emblem for the 2024 Olympics and Paralympic Games that incorporate the Olympic flame and the lips of Marianne.
  15. Which state government decided to give no government jobs having more than two children after January 1, 2021?
    (A) Assam
    (B) Maharashtra
    (C) Bihar
    (D) Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Assam
    Explanation: The Assam Cabinet decided that no government jobs will be given to persons having more than two children after January 1, 2021 as per the small family norm.

Current Affairs GK MCQ: 22-31 October 2019 [English] PDF Download Link Below

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bereau 

Facebook Comments