Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019

Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019)Click Here

Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019 [English]

  1. Which of the following cricket stadium will be renamed as Arun Jaitley Stadium, in memory of its former president?
    A. Wankhede Stadium
    B. Rajiv Gandhi International Cricket Stadium
    C. Eden Gardens
    D. Feroz Shah Kotla Stadium
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Feroz Shah Kotla Stadium
    Explanation: The Delhi and District Cricket Association (DDCA) on Tuesday decided to rename Feroz Shah Kotla Stadium as Arun Jaitley Stadium in memory of its former president, who passed away on Saturday.
  2. The NGT has formed a committee to examine illegal sand mining in which river?
    A. Kaveri
    B. Damodar
    C. Ganga
    D. Yamuna
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Yamuna
    Explanation: The National Green Tribunal has formed a committee to examine alleged illegal sand mining in the Yamuna river after the chief executive officer of Delhi Jal Board moved the green panel on the matter.
  3. Indian-American teenager who has won the 2019 South Asian Spelling Bee contest is;
    A. Syamantak Payra
    B. Kavya Kopparap
    C. Navneeth Murali
    D. Dhruv Gaur
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Navneeth Murali
    Explanation: Navneeth Murali, an Indian-American teenager from New Jersey, has won the 2019 South Asian Spelling Bee (SASB) contest. The prize money for this contest is USD 3,000. The SASB is an annual spelling bee platform in the US for children of South Asian descent. The competition is open to any student at or below the age of 14, who has at least one parent or grandparent who is of South Asian descent, or whose lineage can be traced to Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and/or Sri Lanka.
  4. The capital of Morocco is______
    A. Pretoria
    B. Addis Ababa
    C. Rabat
    D. Algiers
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Rabat
    Explanation: The capital of Morocco is Rabat.
  5. Whose birth anniversary on August 20 is commemorated as Sadbhavana Diwas (harmony day)?
    A. Morarji Desai
    B. Lal Bahadur Shastri
    C. Indira Gandhi
    D. Rajiv Gandhi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajiv Gandhi
    Explanation: Every year on August 20, Sadbhavana Diwas (harmony day) is celebrated commemorating the birth anniversary of former Prime Minister (PM) Rajiv Gandhi. This day is observed to encourage the national integration, peace, affection and communal harmony among the Indian people of all religions. 2019 commemorates the 75th birth anniversary of Rajiv Gandhi. Senior leaders paid tribute to him at a prayer meeting organized at “Veer Bhumi”, a memorial of Rajiv Gandhi in New Delhi.
  6. Which organization recently released a report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’?
    A. UNESCO
    B. UNICEF
    C. WHO
    D. World Bank
    Correct Answer
    Correct Answer: D. World Bank
    Explanation: As per the report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’released by World Bank there is direct relation between water pollution and economic growth. According to the analysis by the World Bank, poor water quality is affecting economic growth and worsening health conditions.
  7. The book ‘Straight from the Heart’ has been written by?
    A. Imran Khan
    B. Sunil Gavaskar
    C. Kapil Dev
    D. Sachin Tendulkar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Kapil Dev
    Explanation: Kapil Dev has written three autobiographical works. By God’s Decree came out in 1985 and Cricket my style in 1987. He released his most recent autobiography, titled Straight from the Heart in 2004.
  8. According to Greenpeace data, which country is the largest emitter of SO2?
    A. USA
    B. China
    C. India
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. India
    Explanation: According to Greenpeace, India is the largest emitter of SO2 in the world with more than 15% of all the anthropogenic sulphur dioxide (SO2) hotspots detected by NASA OMI (Ozone Monitoring Instrument) satellite.
  9. Amazon has opened its largest campus in the world in __________.
    A. Chennai
    B. Hyderabad
    C. Mumbai
    D. Bengaluru
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Hyderabad
    Explanation: Amazon has opened its largest campus in the world in Hyderabad. The campus covers 1.8 million square feet and can accommodate 15,000 workers. This is Amazon’s first owned-building outside of the US and and is also its largest tech base outside the Seattle headquarters, which has about 155,000 contract employees.
  10. PM Modi recently inaugurated Mangdechhu hydroelectric power plant in which country?
    A. Nepal
    B. Bhutan
    C. Sri Lanka
    D. Singapore
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Bhutan
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi on Saturday inaugurated the Mangdechhu hydroelectric power plant, one of the major projects under Bhutan’s initiative to generate 10,000 MW hydropower by 2020 with the Indian government’s support.
  11. By which year, government of India has set goals to eliminate HIV/AIDS?
    A. 2030
    B. 2035
    C. 2040
    D. 2050
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 2030
    Explanation: The Indian government has set a goal to eliminate HIV/AIDS by 2030. National AIDS Control Organization (NACO) has played a very big role in significantly reducing the prevalence of HIV/AIDS in the country, and that too faster than the global rates
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  12. Next G-7 summit in 2020 will be held in________
    A. USA
    B. India
    C. China
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: A. USA
    Explanation: The 46th G-7 summit, 2020 will be held in USA.
  13. According to India Ratings and Research, what is the GDP growth of India for 2019-20?
    A. 7.2%
    B. 6.8%
    C. 6.5%
    D. 6.7%
    Correct Answer
    Correct Answer: D. 6.7%
    Explanation: India Ratings and Research has revised its projection of the India’s GDP growth in financial year 2019-20 to 6.7%. It has reduced the GDP growth rate from 7.3% to 6.7%. It expects GDP growth to recover to 7.4% in the second half of financial year 2019-20.
  14. Which three banks will be merged into a single entity to form the second largest bank of India?
    A. PNB, OBC & United Bank of India
    B. Indian Bank, OBC, Syndicate Bank
    C. Allahabad Bank, Canara Bank & PNB
    D. PNB, Corporation Bank & Bank of India
    Correct Answer
    Correct Answer: A. PNB, OBC & United Bank of India
    Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman on August 30, 2019 announced the merger of several banks under the Bank Consolidation plan. Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce, United Bank of India will be merged as one single entity. Punjab National Bank will be the anchor bank.
  15. Which nation has launched its own Space Command?
    A. Russia
    B. China
    C. United States
    D. Israel
    Correct Answer
    Correct Answer: C. United States
    Explanation: US President Donald Trump launched the US Space Command on August 29, 2019. Trump announced the establishment of the space command as the newest US military combatant command in a ceremony at the Rose Garden, White House.
  16. Who among the following cricketers has come out of his retirement and made himself available for all formats?
    A. Shoaib Malik
    B. Yuvraj Singh
    C. Ambati Rayudu
    D. Hashim Amla
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ambati Rayudu
    Explanation: Ambati Rayudu, who had announced his retirement on July 3, made a u-turn and said that he would like to come out of retirement on August 30, 2019. Ambati  Rayudu wrote a letter to Hyderabad Cricket Association (HCA., in which he said, “I would like to bring to your notice that I would like to come out of retirement and play cricket in all formats.”
  17. Which state government has banned wearing of jeans and T-shirts by the employees in the state secretariat?
    A. Bihar
    B. Gujarat
    C. Odisha
    D. Jharkhand
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Bihar 
    Explanation: Bihar Government has imposed a ban on wearing of T-shirts and jeans by the employees in the state secretariat. The government has ordered the employees to wear decent, simple, sober and comfortable clothes in the office.
  18. The final list of the National Register of Citizens (NRC), will be published on 31st August. It is associated with which among the  following states?
    A. Assam

    B. UP
    C. Himachal Pradesh
    D. J&K
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Assam
    Explanation: Currently, the NRC is unique to Assam and has been called the largest citizenship exercise in India and possibly globally.
  19. Deendayan Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), a flagship mission under the __________ has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award.
    A. HRD Ministry

    B. Housing & Urban Affairs Ministry
    C. Corporate Affairs Ministry
    D. Personnel Ministry
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Housing & Urban Affairs Ministry
    Explanation: Its portal Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA) has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award.  PAiSA is a centralized IT platform which simplifies and streamlines release of interest subvention.
  20. Mumbai has been ranked as the _____ safest city on the Safe Cities Index (SCI).
    A. 23rd

    B. 38th
    C. 45th
    D. 78th
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 45th
    Explanation: Cities in the Asia-Pacific (APAC) region made up 6 of the top-10 safest cities. Mumbai and New Delhi are the only 2 Indian cities that made an appearance on the index
  21. Recently Dindigul lock and Kandangi saree of which state got Geographical Indication Tag?
    A. West Bengal
    B. Tamil Nadu
    C. Manipur
    D. Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Tamil Nadu
    Explanation: Two well-known products from Tamil Nadu — Dindigul lock and Kandangi saree — have been given the Geographical Indication (GI) tag by The Geographical Indications Registry in Chennai.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  22. Recently Nimu Bhowmik passes away. He was related to which field?
    A. Journalist
    B. Social Activist
    C. Actor
    D. Philosopher
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Actor
    Explanation: Veteran actor Nimu Bhowmik who essayed major character roles in Bengali classics such as ‘Ganadebata’, ‘Baghini’ and ‘Dadar Kirti’ has passed away following prolonged illness. He was 84.
  23. Who was re appointed as chairman of Central Board of Direct Taxes?
    A. Ravneet Singh
    B. Pramod Sawant
    C. Pramod Chandra Mody
    D. Rishi Rana
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Pramod Chandra Mody
    Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC. , headed by Prime Minister Narendra Modi, has approved “re-appointment” of Pramod Chandra Mody for a period of one year. Mody was to retire on August 31.
  24. Who bagged the Forward of the Season award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign?
    A. Christiano Ronaldo
    B. Neymar
    C. Virjil Van
    D. Lionel Messi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Lionel Messi
    Explanation: Barcelona’s Lionel Messi bagged the Forward of the Season award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign.
  25. Who won the gold medal in the men’s 10m air pistol event of the World Cup at Rio de Janeiro?
    A. Randhir Singh
    B. Prabhakar Jadhav
    C. Tankay Verma
    D. Abhishek Verma
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Abhishek Verma
    Explanation: In shooting, Abhishek Verma won the gold medal in the men’s 10m air pistol event of the World Cup at Rio de Janeiro.
  26. Recently which country carried out test missile of Ghaznavi?
    A. UAE
    B. China
    C. Pakistan
    D. Afghanistan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Pakistan
    Explanation: Pakistan has successfully carried out a night training launch of 290-km range surface-to-surface ballistic missile Ghaznavi. Ghaznavi was developed after studying Chinese M-11 missiles, which were delivered to Pakistan in 1987.
  27. Which states topped the list in Child well being index released World Vision India?
    A. Kerala, Tamil Nadu, UP and Manipur
    B. Kerala, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Puducherry
    C. Meghalaya, Manipur, Odisha and Bihar
    D. Bihar, Meghalaya, Himachal Pradesh and Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: B.  Kerala, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Puducherry
    Explanation: Kerala, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Puducherry topped the charts in the child well-being index, a tool designed to measure and tracks children’s well-being comprehensively. Meghalaya, Jharkhand and Madhya Pradesh featured at the bottom, as per a report released by the non government organisation World Vision India and research institute IFMR LEAD. The report is an attempt to look at how India fairs on child well-being using a composite child well-being index.
  28. Which state launched Mukhyamantri Parivar Samridhi Yojana?
    A. Uttar Pradesh
    B. Odisha
    C. Bihar
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Haryana
    Explanation: Haryana Chief Minister, Manohar Lal Khattar launched Mukhyamantri Parivar Samridhi Yojana from Red Bishop, Panchkula.
  29. Recently which state CM inaugurated ‘walk to work’ campaign under Fit India Movement?
    A. Manipur
    B. Mizoram
    C. Meghalaya
    D. Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Meghalaya
    Explanation: Meghalaya Chief Minister Conrad K Sangma took the lead to launch the campaign of Fit India Movement which has been launched in the country by the Prime Minister. The Chief Minister took a two-kilometer walk from his residential quarters to his office chamber at Main Secretariat, Shillong launching the #WalktoWorkMeghalaya which is a part of the ‘Fit India Campaign’.
  30. Recently Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated Aqua Aquaria India 2019 in which city?
    A. Hyderabad
    B. Kochi
    C. Pune
    D. Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Hyderabad
    Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated Aqua Aquaria India 2019 in Hitex Exhibition Center, Hyderabad, Telangana.
  31. Recently Union Minister Prakash Javadekar inaugurated Gorewada International Zoo in which city?
    A. Pune
    B. Kanpur
    C. Nagpur
    D. Kochi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Nagpur
    Explanation: Union Minister Prakash Javadekar announced the approval for the new Gorewada International Zoo to be inaugurated in Nagpur district of Maharashtra.
  32. Recently The Dominican Republic has released a postal stamp to mark which birth anniversary of Mahatma Gandhi?
    A. 114th
    B. 150th
    C. 125th
    D. 145th
    Correct Answer
    Correct Answer: B. 150th
    Explanation: The Dominican Republic has released a postal stamp to mark the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  33. Recently The Union Government approved how much percent FDI in coal mining and contract manufacturing?
    A. 75%
    B. 70%
    C. 100%
    D. 50%
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 100%
    Explanation: In major decisions to liberalize Foreign Domestic Investment (FDI) norms to boost investment, the Union Cabinet approved 100 percent FDI in coal mining and contract manufacturing through automatic route.
  34. Recently Ajanta Mendis announced his retirement from which sports?
    A. Tennis
    B. Badminton
    C. Football
    D. Cricket
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Cricket
    Explanation: Sri Lanka spinner Ajantha Mendis has announced his retirement from all forms of cricket. The 34-year-old made his Test debut in 2008 and played 19 Tests matches claiming 70 wickets in the format.
  35. Recently Cecil Wright announced his retirement from which sports?
    A. Tennis
    B. Football
    C. Cricket
    D. Badminton
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Cricket
    Explanation: At an age where players retire from Test cricket in their 20s and early 30s, West Indies’ Cecil Wright has finally announced his retirement from all forms of cricket at the ripe old age of 85.
  36. Who has been selected as next chairman of Coal India?
    A. K Sreekant
    B. Atanu Chakraborty
    C. Anil Kumar Mohanty
    D. Pramod Agarwal
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Pramod Agarwal
    Explanation: Public Enterprises Selection Board (PESB. has selected Pramod Agarwal as the next chairman of Coal India. He is a 1991 batch IAS from Madhya Pradesh cadre. He will take over after the present chairman A K Jha who will retire in January 2020.
  37. Which Indian Film bagged the top award in the ‘Under 30 minute’ category at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’?
    A. Gulabi Gang
    B. Period:End of Sentence
    C. I’m Jeeja
    D. India’s Daughter
    Correct Answer
    Correct Answer: C. I’m Jeeja
    Explanation: Indian documentary film I’m Jeeja beat several international films to bag the top award in the ‘Under 30 minute’ category at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’.
  38. Who secures highest-paid female singer spot with $185 million According to Forbes?
    A. Lady Gaga
    B. Katy Perry
    C. Scarlett Johnson
    D. Taylor Swift
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Taylor Swift
    Explanation: Singer Taylor Swift is the highest-paid entertainer in the world after earning $185 million pretax in the last year, according to a list of music’s highest-paid women published by Forbes.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  39. When is National Sports Day observed?
    A. Aug 27
    B. Aug 30
    C. Aug 28
    D. Aug 29
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Aug 29
    Explanation: The National Sports Day in India is celebrated on 29 August, on the birth anniversary of hockey legend Major Dhyan Chand. This day marks the birthday of Major Dhyan Chand Singh, the hockey player who won gold medals in Olympics for India in the years 1928, 1932 and 1936. He scored over 400 goals in his career, from 1926 to 1948.
  40. Union Minister for Chemicals and Fertilizers, D.V. Sadananda Gowda has recently launched which mobile application for generic medicines?
    A. Jan Aushadhi
    B. Janaushadhi Sugam
    C. Jan Sugam
    D. Jan Suvidha
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Janaushadhi Sugam
    Explanation: Union Minister for Chemicals and Fertilizers, D.V. Sadananda Gowda has launched a mobile application “Janaushadhi Sugam” and has announced that “Jan Aushadhi Suvidha Oxo-Biodegradable Sanitary Napkin” will now be available at only One Rupee per pad.He said that the “Janaushadhi Sugam” will enable people to search Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.
  41. Which state will have three deputy CMs for the first time?
    A. Karnataka
    B. Kerala
    C. Bihar
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Karnataka
    Explanation: Karnataka will have three Deputy CMs for the first time after the newly formed BJP government appointed Govind Makthappa Karajol, CN Ashwath Narayan and Laxman Sangappa Savadi to the post. While Makthappa has been allotted Public Works Department, Narayan and Savadi have been given higher education and transport portfolios, respectively.
  42. Pakistan and which another country jointly exercised ‘Shaheen-VIII’ exercise?
    A. Nepal
    B. Australia
    C. China
    D. Oman
    Correct Answer
    Correct Answer: C. China
    Explanation: The air forces of Pakistan and China are jointly exercising ‘Shaheen-VIII’ in the Chinese city of Holton, close to the Indian border near Ladakh. The annual joint training is the eighth of its kind between the two countries since it was first launched in March 2001.
  43. The 2019 BWF Para-Badminton World Championships held in which country?
    A. Germany
    B. China
    C. Switzerland
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Switzerland
    Explanation: The 2019 BWF Para-Badminton World Championships was held from 20 to 25 August 2019 in Basel, Switzerland. India won a total of 12 medals in the Championship with 3 Gold Medals. China won the championships with a total of 13 medals (7 Gold)
  44. Which Indian city recently got clearance as the first venue for FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020?
    A. Kolkata
    B. Kochi
    C. Bhubaneswar
    D. Dispur
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Bhubaneswar
    Explanation: The city of Bhubaneswar got a provisional clearance as the first venue for the FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020, the Organising Committee confirmed.
  45. Who has become the first female officer in the country to become the Flight Commander of a flying unit?
    A. S Dhami
    B. Mohana Singh
    C. Akanksha Singh
    D. Kavya Koverrupu
    Correct Answer
    Correct Answer: A. S Dhami
    Explanation: Indian Air Force’s Wing Commander S Dhami has become the first female officer in the country to become the Flight Commander of a flying unit.
  46. Recently which ministry launched National Digital Library of India Project?
    A. Ministry of Electronics and Information Technology
    B. Ministry of Finance
    C. Ministry of Human Resource Development
    D. Ministry of Defence
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ministry of Human Resource Development
    Explanation: Human Resource Development Ministry under its National Mission on Education through Information and Communication Technology, NMEICT has launched the National Digital Library of India project to develop a framework of virtual repository of learning resources with a single-window search facility.
  47. Who became the first Indian to win a set against Roger Federer?
    A. Abhilash Sahu
    B. Prannoy Kumar
    C. Sumit Nagal
    D. Sameer Verma
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Sumit Nagal
    Explanation: Sumit Nagal became the first Indian to win a set against Roger Federer. Nagal achieved the feat during his first-round match against Federer in the US Open as he outclassed him in the first set. Nagal ended up losing the match 6-4, 1-6,2-6,4-6 against Federer.
  48. Who was given Lifetime Achievement Award at Tenzing Norgay National Adventure Awards2019?
    A. Dipankar Ghosh
    B. Wangchuk Sherpa
    C. Chen Yufi
    D. Aparna Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Wangchuk Sherpa
    Explanation: Tenzing Norgay National Adventure Awards are given every year to recognize the achievements of persons in the fields of adventure, to encourage young people to develop the spirit of endurance, risk–taking, cooperative teamwork and quick, ready and effective reflexes in challenging situations and to provide incentive to the young people for getting exposed to the adventure activities.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  49. Recently country’s first women DGP passed away. Name her?
    A. Kanchan Chowdhury Bhattacharya
    B. Kavya Koreppu
    C. Akanksha Singh Chaturvedi
    D. Priyanka Dubey
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Kanchan Chowdhury Bhattacharya
    Explanation: The first woman Director General of Police (DGP), Kanchan Chaudhary Bhattacharya, passed away following an illness. Bhattachary, a 1973 batch IPS officer, made history when she was appointed the DGP of Uttarakhand in the year 2004.
  50. Which state ranked first in free medicine scheme implementation?
    A. Madhya Pradesh
    B. Bihar
    C. Odisha
    D. Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajasthan
    Explanation: Chief minister Ashok Gehlot’s flagship free medicine scheme secured the top position in the country in the ranking issued by the National Health Mission (NHM).
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  51. Prime Minister Narendra Modi launched the $4.2 million redevelopment project of the 200-year-old Lord Sri Krishna temple in which country?
    A. Gambia
    B. Belgium
    C. Rwanda
    D. Bahrain
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Bahrain
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the $4.2 million redevelopment project of the 200-year-old Lord Sri Krishna temple in Manama, Bahrain and said it manifests the strong ties between India and Bahrain.
  52. Who won the BWF World Championships title in Basel, Switzerland?
    A. Nozomi Okuhara
    B. Aleck Yamaguchi
    C. Serena Williams
    D. PV Sindhu
    Correct Answer
    Correct Answer: D. PV Sindhu
    Explanation: Indian shuttler PV Sindhu won the BWF World Championships title by defeating Japan’s Nozomi Okuhara in straight games by 21-7, 21-7 at St. Jakobshalle in Basel, Switzerland.
  53. Who won the gold medal at 2019 World Youth Archery Championship?
    A. Akanksha Singh
    B. Naaz Joshi
    C. Komalika Bari
    D. Shreya Jadhav
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Komalika Bari
    Explanation: The seventeen-year-old Indian Komalika Bari defeated Japan’s Waka Sonoda in the recurve cadet women’s final to win a gold medal at the 2019 World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.
  54. Who won British Grand Prix?
    A. Nico Rosberg
    B. Alex Rins
    C. Lewis Hamilton
    D. Max Verstappen
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Alex Rins
    Explanation: Spain motorcycle racer, Alex Rins of the Team SUZUKI ECSTAR has won the British Grand Prix. He defeated Marc Marquez by 0.013 seconds.
  55. Who has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ by the Institution of Engineers (India for his distinguished and exemplary Service in the field of Engineering and Technology?
    A. Suhan Rajput
    B. Prabhakar Singh
    C. TN Maniharan
    D. NK Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Prabhakar Singh
    Explanation: Shri Prabhakar Singh, Director General, Central Public Works Department has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ by the Institution of Engineers (IndiA. for his distinguished and exemplary Service in the field of Engineering and Technology.
  56. Who was conferred ‘The King Hamad Order of the Renaissance’ by Bahrain?
    A. Smriti Irani
    B. Ram Nath Kovind
    C. Narendra Modi
    D. Venkaiah Naidu
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Narendra Modi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi was conferred ‘The King Hamad Order of the Renaissance’ during his meeting with the King of Bahrain Hamad bin Isa Al Khalifa in Manama. PM Modi is the first Indian Prime Minister to visit Bahrain.
  57. Which country has officially become the 73rd non-regional member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
    A. Ukraine
    B. Serbia
    C. North Korea
    D. Netherlands
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Serbia
    Explanation: Serbia has officially become the 73rd non-regional member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
  58. What is the rank of India in 2019 Henley Passport Index?
    A. 81st
    B. 87th
    C. 86th
    D. 79th
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 86th
    Explanation: The new Henley Passport Index is out, and there has been a major shuffle in the global ranking of the world’s passports.India slipped to 86th spot from the previous 79th place with access to 58 countries. The country shared the spot with Mauritania, and Sao Tome and Principe.
  59. Who became the first Indian male shuttler in 36 years to secure a medal in BWF World Championship 2019?
    A. Anurup Tyagi
    B. G Sathiyan
    C. B Sai Praneeth
    D. Saurav Verma
    Correct Answer
    Correct Answer: C. B Sai Praneeth
    Explanation: India’s B Sai Praneeth lost the men’s singles semi-final 13-21, 8-21 to World No. 1 Kento Mmomta of Japan at the BWF World Championships 2019 in Basel but finished with his maiden medal at the world meet.
  60. Which team won the 129th Durand Cup?
    A. Mohun Bagan
    B. Bengaluru FC
    C. Chennai FC
    D. Gokulam Kerala FC
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Gokulam Kerala FC
    Explanation: In football, Gokulam Kerala FC won the 129th Durand Cup, defeating heavyweights Mohun Bagan 2-1 at the Salt Lake Stadium in Kolkata
  61. Who has been named the world’s highest-paid actress with earnings of $56 million (₹400 crore earnings) from June 1, 2018-June 1, 2019?
    A. Taylor Swift
    B. Angelina Jolie
    C. Emma Watson
    D. Scarlett Johnson
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Scarlett Johnson
    Explanation: Hollywood actress Scarlett Johansson has been named the world’s highest-paid actress with earnings of $56 million (₹400 crore earnings) from June 1, 2018-June 1, 2019.
  62. Who is the author of the book “Big Billion StartUp”?
    A. Atrup Chaturvedi
    B. Narendra Jadhav
    C. Mihir Dalal
    D. Devika Sethi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Mihir Dalal
    Explanation: IIT graduates Sachin Bansal and Binny Bansal founded out of an apartment in Bangalore what would become India’s biggest e-commerce start-up. Recounting the astounding story of how the Bansals built Flipkart into a multi-billion-dollar powerhouse in a span of few years, journalist Mihir Dalal has penned a new book.
  63. Who was awarded with the Order of Zayed, UAE highest civilian honor?
    A. Gajendra Singh Shekhawat
    B. Nitin Gadkari
    C. Smriti Irani
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Narendra Modi
    Explanation: The United Arab Emirates (UAE) has awarded PM Modi with the Order of Zayed, its highest civilian award, which was conferred earlier in April 2019 in recognition of his distinguished leadership for giving a big boost to bilateral relations between the two countries. PM Modi is on a visit to UAE.
  64. Who will head the committee that has been formed to advise the government on the “Fit India Movement”?
    A. Kiran Rijiju
    B. Rajyavardhan Rathore
    C. Smriti Irani
    D. Rajnath Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Kiran Rijiju
    Explanation: A committee comprising government officials, members of Indian Olympic Association (IOA. , national sports federations, private bodies and fitness promoters has been formed to advise the government on the “Fit India Movement”.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  65. Which state topped in Composite Water Management Index?
    A. Karnataka
    B. Gujarat
    C. Madhya Pradesh
    D. Himachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Gujarat
    Explanation: CWMI (Composite Water Management Index) 2.0 ranks various states for the reference year 2017-18 as against the base year 2016-17. “Gujarat continues to hold on to its rank one in the reference year (2017-18), followed by Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Goa, Karnataka and Tamil Nadu,” the release said.
  66. Which country recently allowed women over the age of 21 to travel abroad without permission from male guardian?
    A. Zimbabwe
    B. Afghanistan
    C. Saudi Arabia
    D. UAE
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Saudi Arabia
    Explanation: In Saudi Arabia, a landmark reform allowing women over the age of 21 to receive passports and travel abroad without permission from a male guardian has begun.
  67. Which country launched the world’s first floating nuclear reactor in the Arctic?
    A. Japan
    B. USA
    C. Russia
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Russia
    Explanation: Russia launched the world’s first floating nuclear reactor. The vessel weighs 21,000 tons and has two reactors with a capacity of 35 megawatts each. This reactor loaded with nuclear fuel, the Akademik Lomonosov left the Arctic port of Murmansk to begin its 5,000 kilometers (3,000-mile) voyage to Pevek in northeastern Siberia.
  68. Recently Moody’s Investor Service has cut India’s GDP growth forecast to how much percent for 2019?
    A. 6.8%
    B. 6.7%
    C. 6.2%
    D. 6.6%
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 6.2%
    Explanation: Moody’s Investors Service has cut India’s GDP growth forecast for the calendar year 2019 to 6.2 percent from its previous estimate of 6.8 percent.
  69. Who has become the fastest Indian bowler to scalp 50 Test wickets?
    A. Mohd Shami
    B. Bhubaneswar Kumar
    C. Jasprit Bumrah
    D. Ishant Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Jasprit Bumrah
    Explanation: Pacer Jasprit Bumrah has become the fastest Indian bowler to scalp 50 Test wickets. The 25-year-old recorded 50 Test wickets in his 11th match for the team in the longest format of the game.
  70. The World Archery Youth Championship held in which city?
    A. Paris
    B. Beijing
    C. Tokyo
    D. Madrid
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Madrid
    Explanation: The Indian team of Sukhbeer Singh, Sangampreet Singh Bisla and Tushar Phadtare clinched a bronze medal in the junior compound men’s team event in the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.
  71. Recently the government launched its own desi version of e-commerce portal. Name it?
    A. VandeBharat
    B. DigitalIn
    C. Bharatcraft
    D. BharatJe
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Bharatcraft
    Explanation: Taking inspiration from e-commerce behemoths like Alibaba and Amazon, the government is planning to launch its own desi version of an e-commerce portal. The government has named the portal Bharatcraft, which will provide a platform for MSMEs to markets and sell their products.
  72. Which channel tied up with World Wide Fund for Nature (WWF) to preserve Sundarbans?
    A. Tv24
    B. National Geographic
    C. Discovery India
    D. Animal Planet
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Discovery India
    Explanation: To help save the world’s only mangrove tiger habitat, Discovery India and WWF (World Wide Fund for Nature) India have partnered with the Forest Directorate, the government of West Bengal and local communities in the Sundarbans.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019
  73. Who has been appointed as India’s new batting coach?
    A. Bharat Arun
    B. Vikram Rathour
    C. R Sridhar
    D. Sanjay Bangar
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Vikram Rathour
    Explanation: Former opener Vikram Rathour will replace Sanjay Bangar as India’s new batting coach while Bharath Arun and R Sridhar were expectedly retained as bowling and fielding coaches respectively.
  74. Which country’s men hockey team won the Olympic Test Event?
    A. Pakistan
    B. England
    C. India
    D. New Zealand
    Correct Answer
    Correct Answer: C. India
    Explanation: The Indian men’s hockey team won the Olympic Test event, beating New Zealand 5-0 to avenge the loss it endured in their round-robin clash.
  75. Who was appointed as Home Secretary in the Ministry of Home Affairs?
    A. SS Sridhar
    B. Ajay Rathour
    C. Ajay Kumar Bhalla
    D. PV Ramesh
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ajay Kumar Bhalla
    Explanation: The Union Cabinet approved the appointment of Ajay Kumar Bhalla as Home Secretary in the Ministry of Home Affairs.
  76. Who launched the book titled “The Diary of Manu Gandhi”?
    A. Prahlad Patel
    B. Giriraj Singh
    C. Rajnath Singh
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Prahlad Patel
    Explanation: Culture and Tourism Minister Prahlad Singh Patel launched the book titled- the Diary of Manu Gandhi’. The book has been brought out by National Archives of India, on the occasion of 150th anniversary of Mahatma Gandhi in collaboration with Oxford University Press.
  77. Which state tribal development department has launched an academic program for young tribal students aspiring to be doctors and engineers known as Super 50?
    A. Odisha
    B. Bihar
    C. Uttar Pradesh
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Maharashtra
    Explanation: Maharashtra’s Tribal Development Department in association with the Pace Educational Trust launched an academic programme for young tribal students aspiring to be doctors and engineers.
  78. The World Economic Forum India Economic Summit will be held in which city/UT?
    A. Chennai
    B. Kochi
    C. Mumbai
    D. New Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: D. New Delhi
    Explanation: Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina and tennis star Sania Mirza will be among co-chairs for India Economic Summit to be held in New Delhi in October by the World Economic Forum, where hundreds of Indian and global leaders would discuss India’s role in South Asia and on the world stage.
  79. Which country’s women hockey team won the Olympic Test Event in Tokyo?
    A. Pakistan
    B. China
    C. Japan
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer: D. India
    Explanation: The Indian Women’s Hockey team won the Olympic Test Event by registering a 2-1 win against Japan in the final at Oi Hockey Stadium in Tokyo, Japan.
  80. Who was appointed as new Defence Secretary?
    A. Ravneet Gill
    B. Sanjay Mitra
    C. Ajay Kumar
    D. Sanjay Bhalla
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ajay Kumar
    Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC. approved the appointment of senior IAS officer Ajay Kumar as the new Defence Secretary. He will replace Sanjay Mitra whose term ends on August 23.
  81. Who was appointed as new Cabinet Secretary?
    A. NK Singh
    B. PK Sinha
    C. Sanjay Mitra
    D. Rajiv Gauba
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajiv Gauba
    Explanation: Union Home Secretary Rajiv Gauba has been appointed the new Cabinet Secretary, the country’s top bureaucratic post, for a tenure of two years. He will succeed P K Sinha.
  82. Who was conferred with the Pushkin Medal, the highest International Award given to a scholar of Russian language and literature?
    A. Priyal Chatterjee
    B. Meeta Narain
    C. Seema Sharma
    D. Priyanka Dubey
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Meeta Narain
    Explanation: Prof. Meeta Narain of Jawaharlal Nehru University (JNU) was conferred with the Pushkin Medal, the highest International Award given to a scholar of Russian language and literature for outstanding contribution to Russian studies abroad. It is named after the famous Russian author and poet Alexander S. Pushkin.
  83. Who has emerged as the highest paid actor on 2019 Forbes list?
    A. Robert Downey Jr
    B. Tom Cruise
    C. Dwayne Johnson
    D. Akshay Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Dwayne Johnson
    Explanation: Dwayne Johnson has added another feather to his cap by emerging as the highest-paid actor on the 2019 Forbes’ list. The ‘Hobbs and Shaw’ actor’s earnings of 2018 were rock solid as he raked in a total income of USD 89.4 million.
  84. When is World Senior Citizens Day observed?
    A. Aug 23
    B. Aug 19
    C. Aug 20
    D. Aug 21
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Aug 21
    Explanation: The World Senior Citizen’s Day is celebrated on the 21st of August each year. The day is known to increase awareness of the factors and issues that affect older adults, such as age deterioration and the study of problems that affect their lives, elder abuse. It is also a day to recognize and acknowledge the contributions of older people to society.
  85. Recently President Edgar Chagwa Lungu arrived in India. He is the President of Which country?
    A. Croatia
    B. Austria
    C. Ukraine
    D. Zambia
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Zambia
    Explanation: President of Zambia Edgar Chagwa Lungu arrived in New Delhi on a three-day visit to India. Mr Lungu will meet President Ram Nath Kovind and will hold delegation-level talks with Prime Minister Narendra Modi.
  86. Which organisation to introduce two awards – the Neelum Sharma Tejaswini award and the Achyutananda Sahoo Award?
    A. Doordharshan
    B. NITI Aayog
    C. Prasar Bharti
    D. Indian Space Research Organisation
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Prasar Bharti
    Explanation: Prasar Bharti Chairman A Suryapakash has announced that Prasar Bharati would soon be introducing two awards – the Neelum Sharma Tejaswini award and the Achyutananda Sahoo Award.
  87. Who has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America?
    A. Nihal Chaturvedi

    B. Nandan Singh
    C. Satendra Singh Lohia
    D. Sanjeev Singh Natiyal
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Satendra Singh Lohia
    Explanation: Divyang Satendra Singh Lohia from Madhya Pradesh has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America. Satendra holds the Asian record of crossing both the English and Catalina channels.

Current Affairs GK MCQ: 22-31 August 2019 PDF Download Link below

Read More:

 

Facebook Comments