Current Affairs GK MCQ: 22-30 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-30 September 2019

Current Affairs GK MCQ: 22-30 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-30 September 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 22-30 September 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post.

Only for Civil Service Aspirants

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Current Affairs GK MCQ: 22-30 September 2019 [English]

Here are some sample questions from the September 4th Week English Current Affairs PDF. 60+ MCQ is provided in the PDF.

  1. Which among the following recently launched the 10 Year Rural Sanitation Strategy (2019-2029)?
    [A] Department of Drinking Water and Sanitation

    [B] Department of Internal Security
    [C] Department of North East Region
    [D] Department of Financial Services
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Department of Drinking Water and Sanitation
    Explanation: This strategy focuses on sustaining sanitation behavior change. Plus, it aims to increase access to solid and liquid waste management. It includes: Capacity Strengthening IEC (Information, education and communication) Organic waste management Plastic waste, Greywater and black water management
  1. ‘Mukhyamantri Kirayedaar Bijli Meter Yojna’, sometimes seen in the news, has been launched by ______.
    [A] Delhi

    [B] UP
    [C] MP
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Delhi
    Explanation: Under this scheme, electricity will be provided to renters on subsidised rates. Those who consume upto 200 units of electricity, will get no electricity bill. From now on, tenants in Delhi can install prepaid meters.
  2. A new species of cat snake has been found in the Western Ghats nearly after 125 years and has been named after ______.
    [A] Tejas Thackeray

    [B] Himansh Gupta
    [C] Rohit Verma
    [D] Uddhav Thackeray
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Tejas Thackeray
    Explanation: This new species is non-venomous and is known to grow up to 890 mm. It is known to feed on the eggs of the frogs. This new species is presently only known in a few localities near Koyna in Satara district.
  3. ______ has been named among four winners of an international award dubbed the “alternative Nobels”.
    [A] Greta Thunberg

    [B] Irom Sharmila
    [C] Phoolan Devi
    [D] Asha Roy
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Greta Thunberg
    Explanation: The Right Livelihood Award is often called the “Alternative Nobel Prize. This award was established in 1980 to “honor and support courageous people solving global problems.” Thunberg shares this year’s award with Davi Kopenawa (Brazil), Guo Jianmei (China) and Aminatou Haidar (Western Sahara).
  4. A short handwritten letter by Mahatma Gandhi 80 years ago on the same day the World War II broke out, has been unveiled for the first time by the National Library of ______.
    [A] India

    [B] America
    [C] Russia
    [D] Israel
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Israel
    Explanation: Gandhi’s letter was written on to mark the Jewish new year on 1 Sep 1939. It offers a glimpse into Gandhi’s relationship with the Holocaust. Gandhi wrote the letter to Head of the Bombay Zionist Association (BZA) A E Shohe.
  5. Which state government has decided to set up museum at the house of Ishwar Chandra Vidyasagar?
    [A] Haryana

    [B] Punjab
    [C] West Bengal
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – [C] West Bengal
    Explanation: The museum will come up at Vidyasagar’s residence at Badur Bagan are[A] It is worth noting that he was a well-known writer, intellectual and supporter of humanity.
  6. According to the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 (WDCR), India has advanced four places to ___ position in terms of digital competitiveness.
    [A] 40th

    [B] 44th
    [C] 52nd
    [D] 56th
    Correct Answer
    Correct Answer  – [B] 44th
    Explanation: India has made improvement in terms of knowledge and future readiness to adopt and explore digital technologies. While the largest jump in the overall ranking was registered by China, and Indonesia
  7. ____ held on to the number one spot in IMD World Digital Competitiveness ranking (WDCR) in 2019.
    [A] US

    [B] UK
    [C] India
    [D] Denmark
    Correct Answer
    Correct Answer  – [A] US
    Explanation: Notably, all top five economies in the World Digital Competitiveness ranking (WDCR) remained unchanged: USA, Singapore, Sweden, Denmark and Switzerlan[D] These rankings are produced by the IMD World Competitiveness Center.
  8. RamanSat 2, a miniature satellite made by ___________ was successfully launched by NAS[A] [A] Nikhil Verma
    [B] Aabhas Sikka
    [C] Hemant Chaturvedi
    [D] Shilpa Desai
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Aabhas Sikka
    Explanation: It has been made by a 17-year old student Aabhaas Sikka during his internship with SPACE-India Its sate-of-the-art equipment measures the radiation from the Sun and space to make space exploration safer.
  9. Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and ____ will be conducted at Pithoragarh from 02 to 15 October 2019.
    [A] Kazakhstan

    [B] Kyrgyzstan
    [C] Mauritius
    [D] Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Kazakhstan
    Explanation: KAZIND-2019 will comprise of nearly 100 soldiers from both Indian and Kazakhstan Army. It’s the fourth edition of an annual event which is conducted alternatively in Kazakhstan and India
  10. _____ International Airport Ltd has been selected as the best airport in terms of services it offered to passengers, based on a survey conducted by Airport Council International (ACI).
    [A] Cochin

    [B] New Delhi
    [C] Chandigarh
    [D] Hyderabad
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Cochin Explanation: This airport was emerged the topper in 5-15 million passenger category (Asia-Pacific region). The annual Airport Service Quality (ASQ) awards recognise and reward the best airports in the world.
  11. World Environmental Health Day is celebrated on _____ annually.
    [A] 25 Sep

    [B] 26 Sep
    [C] 27 Sep
    [D] 28 Sep
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] 26 Sep
    Explanation: This year’s theme focuses on climate change and its challenges. The serious threats to health that climate change continues to pose, have to be mitigated by taking protective measures.
  12. World Rabies Day, sometimes seen in the news, is observed on _____.
    [A] Sep 27

    [B] Sep 28
    [C] Sep 29
    [D] Sep 30
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Sep 28
    Explanation: More than 59,000 people die from the disease around the world each year. It creates awareness about rabies and bring together partners to enhance prevention and control efforts worldwide.
  13. The Reserve Bank of India (RBI) has initiated PCA against Lakshmi Vilas Bank Limite[D] Expand PC[A] [A] Prompt Corrective Action
    [B] Peer Corrective Action
    [C] Prompt Correction Action
    [D] Prompt Corrective Analysis
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Prompt Corrective Action
    Explanation: Due to high level of bad loans, insufficient capital to manage risks, negative returns on assets, high leverage, this action has been taken. It is worth noting that The PCA is invoked when certain risk thresholds are breached.
  14. A minor planet, between Mars and ____, has been named after Pandit Jasraj, the doyen of Indian classical vocal music.
    [A] Jupiter

    [B] Earth
    [C] Mars
    [D] Saturn
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Jupiter
    Explanation: International Astronomical Union has named minor planet 2006 VP32, as ‘Panditjasraj’. It was discovered on November 11, 2006. With this, Padma Vibhushan recipient Pandit Jasraj has become the first Indian musician to join the galaxy of immortal composers.

Current Affairs GK MCQ: 22-30 September 2019 [English] PDF Download link below

Read More:

 

Facebook Comments