Current Affairs GK MCQ: 16-21 October 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 16-21 October 2019

Current Affairs GK MCQ: 16-21 October 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 16-21 October 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 16-21 October 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post.

Only for Civil Service Aspirants

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 01-15 October 2019. The PDF contains 60+ MCQ

Current Affairs GK MCQ: 16-21 October 2019

  1. Where is the Col. Chewang Rinchen Setu bridge located?
    (A) Leh
    (B) Kashmir
    (C) Ladakh
    (D) Srinagar
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Ladakh
    Explanation: The bridge was constructed by the Border Roads Organisation (BRO) of India The bridge is built between Durbuk and Daulat Beg Oldie in eastern Ladakh at an altitude of 14,650 feet. The bridge is named in honor of Colonel Chewang Rinchen, who was one of the highly decorated officers in the Indian Army from Ladakh, and he was awarded the Maha Vir Chakara twice.
  2. Which Indian cricketer broke Don Bradman’s record of highest average in Test cricket on home soil?
    (A) Rohit Sharma
    (B) Virat Kohli
    (C) Ajinkya Rahane
    (D) Ravindra Jadeja
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Rohit Sharma
    Explanation: Rohit Sharma broke Australian cricketer Don Bradman’s record of highest average in Test cricket on home soil during the Day 2 of India’s third test against South Africa. Rohit Sharma with 212 runs recorded an average of 99.84 on home soil, which is higher than Don Bradman’s average of 98.22 on home soil in test cricket.
  3. Who constructed the Col. Chewang Rinchen Setu Bridge?
    (A) National Highways Authority of India (NHAI)
    (B) Border Roads Organisation (BRO)
    (C) Indian Railways (IR)
    (D) Ministry of Defence (MoD)
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Border Roads Organisation (BRO)
    Explanation: The bridge was constructed by the Border Roads Organisation (BRO) of India The bridge is built between Durbuk and Daulat Beg Oldie in eastern Ladakh at an altitude of 14,650 feet. The bridge is named in honor of Colonel Chewang Rinchen, who was one of the highly decorated officers in the Indian Army from Ladakh, and he was awarded the Maha Vir Chakara twice.
  4. Book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life” is penned by whom?
    (A) Abhijit Kunte

    (B) Krishnan Sasikiran
    (C) Pentala Harikrishna
    (D) Viswanathan Anand
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Viswanathan Anand
    Explanation: Indian Chess player, Viswanathan Anand has penned a book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life”.
  5. Who has been recommended to be appointed as the 47th Chief Justice of India?
    (A) Justice SA Bobde

    (B) Justice Indu Malhotra
    (C) Justice Arun Kumar Mishra
    (D) Justice RF Nariman
    Correct Answer
    Correct Answer: (a) Justice SA Bobde
    Explanation: CJI Ranjan Gogoi on October 18, 2019, recommended Justice Sharad Arvind Bobde for appointment as the 47th Chief Justice of India Chief Justice Gogoi is set to retire on November 17, 2019.
  6. Who among the following has been appointed as Director-General of National Security Guard (NSG)?
    (A) Sudeep Lakhtakia
    (B) Sudhir Pratap Singh
    (C) Anup Kumar Singh
    (D) R.(C) Tayal
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Anup Kumar Singh
    Explanation: A senior 1985-batch IPS officer of Gujarat cadre Anup Kumar Singh has been appointed as Director-General of the National Security Guard (NSG).
  7. Who among the following internationally acclaimed painter of Bangladesh recently passed away?
    (A) Zainul Abedin
    (B) Kalidas Karmakar
    (C) Rashid Choudhury
    (D) Nitun Kundu
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Kalidas Karmakar
    Explanation: Internationally acclaimed painter of Bangladesh Kalidas Karmakar passed away in Dhaka.
  8. European Union leaders confirmed the appointment of ________________ as the new chief of the European Central Bank.
    (A) Michel Camdessus
    (B) Rodrigo Rato
    (C) Christine Lagarde
    (D) Dominique Strauss-Kahn
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Christine Lagarde
    Explanation: European Union leaders confirmed the appointment of Christine Lagarde as the new chief of the European Central Bank.
  9. Which country won the 3rd Edition of the SAFF U-15 Women’s Championships 2019?
    (A) Bhutan
    (B) China
    (C) India
    (D) Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) India
    Explanation: The Indian football team won the 3rd Edition of the SAFF U-15 Women’s Championships 2019 by beating Bangladesh by 5-3 in the penalty shoot-out. The tournament was organized by the South Asian Football Federation (SAFF) and was held at Changlimithang Stadium in Thimpu, Bhutan. Indian captain is Shilky Devi.
  10. According to 20th Livestock Census 2019, which of the following state has the highest number of livestock in India?
    (A) Uttar Pradesh
    (B) Rajasthan
    (C) Madhya Pradesh
    (D) West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Uttar Pradesh
    Explanation: According to 20th Livestock Census 2019, Uttar Pradesh has the highest number of livestock of 67.8 million in India
  11. Who received the 2018/19 Golden Shoe recently, the sixth of his career and the third consecutively?
    (A) Cristiano Ronaldo
    (B) Lionel Messi
    (C) Luis Suarez
    (D) Kylian Mbappe
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Lionel Messi
    Explanation: Messi became the first player to win the accolade for three successive years. Notably, this award is given to the player who scores the most league goals across Europe’s top divisions.
  12. Which island is named after Abdul Kalam?
    (A) Wheeler Island, Odisha
    (B) Landfall Island
    (C) Bhavani Island
    (D) Sriharikota
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Wheeler Island, Odisha
    Explanation: The Wheeler Island is located in Odisha. Currently this island is known as the Dr. Abdul Kalam Island. This is an island off the coast of Odisha, approximately 150 kilometres east of the state capital Bhubaneshwar.
  13. Which State topped the India Innovation Index 2019 of NITI Aayog?
    (A) Karnataka
    (B) Kerala
    (C) Tamil Nadu
    (D) Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Karnataka
    Explanation: Karnataka has topped the India Innovation Index, the first-ever index launched by NITI Aayog to promote competitiveness among Indian states. Delhi has got the first place in the list of Union Territories and small states in the India Innovation Index 2019.
  14. What is the length of India’s longest Tunnel Chenani- Nashri on NH 44, in Jammu and Kashmir?
    (A) 11.3 km
    (B) 9.2 km
    (C) 6.5 km
    (D) 7.2 km
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 9.2 km
    Explanation: Chenani- Nashri Tunnel on NH 44, in Jammu and Kashmir. 
  15. What is India’s rank out among the 117 qualifying countries in the recently released Global Hunger Index 2019?
    (A) 100
    (B) 101
    (C) 102
    (D) 103
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 102
    Explanation: India ranks 102nd out of 117 qualifying countries in the recently released Global Hunger Index 2019.

Current Affairs GK MCQ: 16-21 October 2019 English Version PDF Download Link Below

Read More:

 

Facebook Comments