Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019 Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019 PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019. The PDF contains 70+ Current Affairs MCQ with a tailed explanation.

Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019

  1. The first edition of Mandu Festival begins at Mandu, picturesque fort city of?
    [A] Uttar Pradesh

    [B] Madhya Pradesh
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madhya Pradesh
    Explanation: The first edition of the Mandu Festival begins at Mandu, picturesque fort city of Madhya Pradesh.

  2. Which country has deployed its 1st Avangard Hypersonic missile system with latest strategic missiles of intercontinental range?
    [A] Russia
    [B] China
    [C] Japan
    [D] US
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Russia
    Explanation: Russia deploys its 1st Avangard Hypersonic missile system with the latest strategic missiles of intercontinental range.

  3. Noted Economist and Political Analyst S Gurumurthy released a book titled “Politics of Opportunism: Regional Parties, Coalitions, Centre-State Relations In India”. The book is authored by?
    [A] Arundhati Roy
    [B] Vikram Seth
    [C] Salman Rushdie
    [D] R P N Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] R P N Singh
    Explanation: Noted Economist and Political Analyst S Gurumurthy released a book titled “Politics of Opportunism: Regional Parties, Coalitions, Centre-State Relations In India”. The book is authored by R P N Singh.

  4. Name the mobile app recently launched by Raksha Mantri for the forthcoming Def Expo 2020.
    [A] DefSpeaker 2020
    [B] DefSeminar 2020
    [C] DefExpo 2020
    [D] DefWebinar 2020
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] DefExpo 2020
    Explanation: Raksha Mantri has launched the “DefExpo 2020” mobile app of the forthcoming DefExpo 2020.

  5. Name the Veteran Political cartoonist who also worked as a staff cartoonist at various newspapers, including the Times of India and the Mid-day, passed away recently.
    [A] R. K. Laxman
    [B] K. Shankar Pillai
    [C] Abu Abraham
    [D] Vikas Sabnis
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Vikas Sabnis
    Explanation: Veteran Political cartoonist Vikas Sabnis, who also worked as a staff cartoonist at various newspapers, including the Times of India and the Mid-day, passed away recently.

  6. Which country has successfully launched its largest carrier rocket “Long March-5”?
    [A] Russia
    [B] US
    [C] North Korea
    [D] China
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] China
    Explanation: China has successfully launched its largest carrier rocket “Long March-5”.

  7. Name the Australian pace bowler who recently announced his retirement from International Cricket.
    [A] Josh Hazlewood

    [B] Pat Cummins
    [C] Kagiso Rabada
    [D] Peter Siddle
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Peter Siddle
    Explanation: Australian pace bowler Peter Siddle has announced his retirement from International Cricket.

  8. Which bank is going to introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from January 1, 2020?
    [A] Punjab National Bank
    [B] Andhra Bank
    [C] Canara Bank
    [D] State Bank of India
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] State Bank of India
    Explanation: State Bank of India will introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from January 1, 2020.
  9. Union Home Minister laid the foundation stone of Directorate General Building of Central Reserve Police Force (CRPF) in?
    [A] Mumbai
    [B] Chennai
    [C] Kolkata
    [D] New Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] New Delhi
    Explanation: Union Home Minister laid the foundation stone of the Directorate General Building of Central Reserve Police Force (CRPF) in New Delhi.
  10. Who among the following has sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand?
    [A] Shibu Soren

    [B] Hemant Soren
    [C] Babulal Marandi
    [D] Raghubar Das
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Hemant Soren
    Explanation: Hemant Soren sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand.

Current Affairs GK MCQ: 15-31 December 2019 [English] PDF Download link below

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

Facebook Comments