Current Affairs GK MCQ: 15-30 November 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-30 November 2019

Current Affairs GK MCQ: 15-30 November 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-30 November 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 15-30 November 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 15-30 November 2019 [English]. The PDF contains 70+ Current Affairs MCQ with detailed explanation.

Current Affairs GK MCQ: 15-30 November 2019 [English]

  1. Name the legendary filmmaker of India, who will be the focus of 51st and 52nd edition of International Film Festival of India(IFFI) for the year 2020 & 2021.
    [A] Satyajit Ray
    [B] Hrishikesh Mukherjee
    [C] Raj Kapoor
    [D] Ritwik Ghatak
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Satyajit Ray
    Explanation: Shri Amit Khare also announced that IFFI 2020 and 2021 which will be the 51st and 52nd edition respectively will be a tribute to the legendary filmmaker of India from West Bengal, Satyajit Ray. His centenary celebrations will be observed from 2020.
  2. Who won India’s Highest Literary Award, “55th Jnanpith Award 2019”?
    [A] Ayyappa Paniker

    [B] Vyloppilli Sreedhara Menon
    [C] Edasseri Govindan Nair
    [D] Akkitham Achuthan Namboodri
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Akkitham Achuthan Namboodri
    Explanation: On 29th November 2019, Akkitham Achuthan Namboodri, a renowned Malayalam poet has been chosen for the 55th Jnanpith Award 2019 in accordance with the Jnanpith Selection Board. He is also the 6th Malayalam Poet to receive the Jnanpith award. He was born in Kumaranellur, Kerala. The Jnanpith Award is the Highest Literary award in India, awarded to an author to acknowledge his/her excellence in Literature.
  3. Which country’s women team won the Emerging Asia cup 2019 title in Colombo, Sri Lanka?
    [A] Australia

    [B] Bangladesh
    [C] Sri Lanka
    [D] India
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] India
    Explanation: On October 29, 2019, Indian Women’s Cricket Team has defeated hosts Sri Lanka by 14 runs in the final on the basis of the Duckworth-Lewis (DLS)method and won the Emerging Asia Cup 2019 title at the R Premadasa Stadium in Colombo, Sri Lanka. The tournament, organized by Asian Cricket Council (ACC), was held from 22- 29, October 2019 with the participation of India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh.
  4. Who was conferred with the 28th Vyas Samman for the year 2018 in New Delhi for his 12th anthology of poetry collection ‘Jitne Log Utne Prem’.
    [A] Sachchidananda Vatsyayan
    [B] Kedarnath Singh
    [C] Leeladhar Jagoori
    [D] Manglesh Dabral
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Leeladhar Jagoori
    Explanation: On October 31, 2019, renowned Hindi writer Leeladhar Jagoori was conferred with the 28th Vyas Samman for the year 2018 in New Delhi. The award was conferred to him by well-known author Govind Mishra, for his 12th anthology (collection of poems or other pieces of writing) of poetry collection ‘Jitne Log Utne Prem’.
  5. Which state/UT has the highest population density with 11,320 people per square kilometer?
    [A] Maharashtra

    [B] Delhi
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Delhi
    Explanation: On October 31, 2019, the union minister of Health and Family Welfare (HFW), Science and technology and earth science, Shri Harsh Vardhan released the 14th edition of the National Health Profile(NHP) 2019. Delhi reported the highest population density with 11,320 people per square kilometer while the lowest was in Arunachal Pradesh with a density of 17.
  6. On 14th November, Children’s Day is celebrated every year to mark the birth anniversary of ___________.
    [A] Rajendra Prasad
    [B] Sadar Vallabhbhai Patel
    [C] Bhagat Singh
    [D] Pt. Jawaharlal Nehru
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Pt. Jawaharlal Nehru
    Explanation: On 14th November, Children’s Day is celebrated every year to mark the birth anniversary of our first Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru.
  7. Where is the headquarter of the Federation Internationale de Football Association (FIFA)?
    [A] Geneva, Switzerland

    [B] Zurich, Switzerland
    [C] Bern, Switzerland
    [D] Lucerne, Switzerland
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Zurich, Switzerland
    Explanation: Fédération Internationale de Football Association (FIFA) is headquartered at Zurich, Switzerland.
  8. Jair Bolsonaro will be the chief guest at India’s Republic Day 2020 celebrations. He is the President of which country?
    [A] France
    [B] Italy
    [C] Canada
    [D] Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Brazil
    Explanation: Brazilian President Jair Bolsonaro will be the chief guest at Republic Day 2020 celebrations.
  9. When is National Constitution Day observed every year?
    [A] 22 November
    [B] 24 November
    [C] 25 November
    [D] 26 November
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 26 November
    Explanation: National Constitution Day is celebrated on 26 November every year in India. On this day, the efforts of Dr. Bhimrao Ambedkar, are remembered on this day. The Indian constitution was adopted on 26 November 1949 by the Constituent Assembly of India.
  10. Which film won the Golden Peacock Award at IFFI 2019?
    [A] Particles

    [B] Jallikattu
    [C] Marighella
    [D] Balloon 
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Particles
    Explanation: A French-Swiss film directed by Blaise Harrison, ‘Particles’ won the Golden Peacock Award at the 50th International Film Festival of India (IFFI) in Goa. The award carried a trophy, citation and a cash prize worth Rs 40 lakh.
  11. Who among the following has been awarded the International Children’s Peace Prize for the year 2019?
    [A] Greta Thunberg
    [B] Julia Brassels
    [C] Jenifer Loy
    [D] Rebeca Johnson
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Greta Thunberg
    Explanation: Swedish citizen Greta Thunberg was recently honored with the International Children’s Peace Prize. She launched a global campaign called ‘School Strike’ for which she was given this award.
  12. Who among the following took oath as the Chief Minister of Maharashtra?
    [A] Ahmed Patel

    [B] TR Baalu
    [C] Raj Thackeray
    [D] Uddhav Thackeray
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Uddhav Thackeray
    Explanation: Shiv Sena Chief and Maha Vikas Aghadi nominee Uddhav Thackeray took oath as the Chief Minister of Maharashtra. He is the 19th Chief Minister of Maharashtra.
  13. Which of the following country host 2023 Men’s Hockey World Cup?
    [A] New Zealand

    [B] Pakistan
    [C] India
    [D] Australia
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] India
    Explanation: India wins bid to host 2023 Men’s Hockey World Cup Kalinga Hockey Stadium in Bhubaneswar and Biju Patnaik Hockey Stadium in Rourkela to be the venues for the tournament.
  14. Who among the following to be the first Chief of Defence Staff of India?
    [A] Manoj Mukund Naravane

    [B] Ranbir Singh
    [C] Bipin Rawat
    [D] Karambir Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bipin Rawat
    Explanation: General Bipin Rawat to be the first Chief of Defence Staff. He will end his tenure as the Army Chief in December 2019. He will take over as the first Chief of Defence Staff–a four-star position being created as part of a defense management overhaul.
  15. Lokpal Chairman __________________ launched the new logo and motto for the apex anti-corruption ombudsman.
    [A] S. Rajendra Babu

    [B] Y.K. Sabharwal
    [C] Pinaki Chandra Ghose
    [D] H.L. Dattu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Pinaki Chandra Ghose
    Explanation: Lokpal Chairman Justice (retired) Pinaki Chandra Ghose launched the new logo and motto for the apex anti-corruption ombudsman. A new motto, “Ma Gridhah Kasyasvidhanam (Do not be greedy for anyone’s wealth)”, was also adopted.

Current Affairs GK MCQ: 15-31 November 2019 [English] PDF Download link below

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

Facebook Comments