Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019 PDF Download

Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post.

Only for Civil Service Aspirants

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019 [English]

  1. When do we observe the International Day of Peace?
    [A] 20 September

    [B] 21 September
    [C] 19 September
    [D] 18 September
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 21 September
    Explanation: The International Day of Peace is observed annually on 21 September to spread awareness and preach peace and harmony all across the globe. The day was sanctioned by United Nations in 2001. Theme 2019 – Climate Action for Peace
  2. Which nation cut off its ties with Taiwan recently, reducing its allies to just 15?
    [A] Kiribati 
    [B] Nauru 
    [C] Marshall Islands
    [D] Tuvalu
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Kiribati 
    Explanation: Taiwan has cut off its ties with Kiribati thereby losing its second ally within a matter of a week. The Solomon Islands has earlier announced that it would be breaking its long-standing ties with Taiwan. Taiwan now has official diplomatic relations with only 15 countries worldwide. 
  3. Who has been elected as the new Chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2019-20?
    [A] Debabrata Mukherjee

    [B] Madhukar Kamath
    [C] Hormusji N Cama
    [D] Jivanji Jamshedji Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Madhukar Kamath
    Explanation: Madhukar Kamath has been elected chairman of the Audit Bureau of Circulations (AB[C] for 2019-20. He is the chairman emeritus of DDB Mudra group and mentor of Interbrand India. Kamath has also been the president of Advertising Agencies Association of India.
  4. Bajrang Punia recently won the bronze medal for India in which of these bouts in the World Wrestling Championships 2019?
    [A] 67kg

    [B] 51kg
    [C] 53kg
    [D] 65kg
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 65kg
    Explanation: In Wrestling, Bajrang Punia defeated Tulga Ochir of Mongolia in the men’s freestyle 65kg bout to win a bronze medal for India in World Wrestling Championships in Nur-Sultan, Kazakhstan. This is Bajrang’s second consecutive medal while overall third at the World tournament. Also, Ravi Dahiya defeated Iran’s Reza Atrinagharchi in 51kg bout to win bronze medal for India in the tournament. This was his first medal in the World Championship. 
  5. The Union Home Minister Amit Shah inaugurated the Emergency Response Support System (ERSS – Dial 112), ‘E-Beat Book’ System and the ‘E-Saathi App’ of which state police recently?
    [A] Delhi

    [B] Maharashtra
    [C] Chandigarh
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Chandigarh
    Explanation: Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah has launched three citizen-centric services of the Chandigarh Police. These are: Emergency Response Support System (ERSS – Dial 112), ‘E-Beat Book’ System and the ‘E-Saathi App’.
  6. NTPC has announced to set up India’s biggest solar park in which state?
    [A] West Bengal

    [B] Gujarat
    [C] Karnataka
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Gujarat
    Explanation: India’s largest power company NTPC has planned to set up 5 gigawatt (GW) solar park at Kutch in Gujarat. It will be the biggest solar park in the country. The estimated cost of the project is about Rs 25,000 crore ($3.5 billion).
  7. Name the new Chief executive Officer of the Royal Bank of Scotland?
    [A] Alison Rose

    [B] Karen Pierce
    [C] Polly Higgins
    [D] Emily Maitlis
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Alison Rose
    Explanation: Royal Bank of Scotland Group Plc has announced the appointment of Alison Rose as the chief executive officer of the bank. She will be the first women to head RBS.
  8. Name the agri digital platform launched by Bank of Baroda
    [A] Baroda Utpadan

    [B] Baroda Fasal
    [C] Baroda Kisan
    [D] Baroda Krishi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Baroda Kisan
    Explanation: Bank of Baroda has launched an agri digital platform named “Baroda Kisan”. It is a web-based portal that can also be accessed by farmers via mobile.
  9. When is the World Alzheimer’s Day observed?
    [A] September 18

    [B] September 19
    [C] September 20
    [D] September 21
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] September 21
    Explanation: Every year on September 21, World Alzheimer’s Day is observed all around the globe. Purpose: Raise awareness about the stigma that runs around Alzheimer’s disease and dementia. Theme 2019: Raising awareness and challenging stigma. 
  10. The Supreme Court has sought report from Juvenile Justice Panel of which state/UT on alleged illegal detention and ill-treatment of children?
    [A] West Bengal
    [B] Uttar Pradesh 
    [C] Jammu and Kashmir 
    [D] Delhi 
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jammu and Kashmir
    Explanation: The SC has sought a report from J&K’s Juvenile Justice panel on alleged ill-treatment and illegal detention of children in Jammu and Kashmir.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019
  11. As per Finance Minister Nirmala Sitharaman’s recent press conference, what is the new income tax rate of the new domestic manufacturing companies?
    [A] 22
    [B] 22.5
    [C] 20
    [D] 15
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 15
    Explanation: The Union Finance Minister Nirmala Sitharaman announced that in order to attract more investment in manufacturing, a new provision has been inserted in the Income Tax Act that will allow any new domestic company incorporated on or after October 1, 2019 making fresh investment in manufacturing to pay income tax at a rate of 15 percent. 
  12. Who among the following won the National Geoscience Young Scientist Award-2018?
    [A] Dr. Sohini Ganguly
    [B] Dr. Yamuna Singh
    [C] Dr. Debjani Sarkar
    [D] Mr. Pradipta Sur
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Dr. Sohini Ganguly
    Explanation: The National Geosciences Young Scientist Award-2018 was awarded to Dr. Sohini Ganguly from Goa University for her significant work in the fields of volcanology, geochemistry and petrology.
  13. Which state government has made Sanskrit language compulsory from 3rd to 8th grade in all government and private schools?
    [A] Uttarakhand
    [B] Haryana
    [C] Punjab
    [D] Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Uttarakhand Explanation: The Uttarakhand government announced recently that Sanskrit language will be a mandatory subject in all private and government school from class 3rd to 8th. Apart from that, Uttarakhand CM, TS Rawat has launched music CD of Sanskrit poems.
  14. Who among the following has been named as next IAF chief?
    [A] JBS Kaushik
    [B] SS Narayan
    [C] VK Pachauri
    [D] RKS Bhadauria
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] RKS Bhadauria
    Explanation: Air Marshall Rakesh Kumar Singh Bhadauria has been named as next Indian Air Force chief by the Government of India. RKS Bhadauria has experience of flying 26 different types of fighter jets.
  15. World Health Organization celebrated the first World Patient Safety Day on which day?
    [A] 20 September 
    [B] 19 September 
    [C] 18 September
    [D] 17 September
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 17 September
    Explanation: World Health Organisation (WHO) celebrated first World Patient Safety Day on 17 September 2019. It aims to create awareness about safety of patients. WHO has prepared an oath letter regarding the same. Now, every year World Patient Safety Day will be observed on 17 September.
  16. Who was honoured with the National Geoscience ‘Award of Excellence’?
    [A] Prof. Syed Wajih Ahmad Naqvi
    [B] Mr. Prabhakar Keshaorao Raut
    [C] Dr. Janardhana Raju Nandimandalam
    [D] Dr. Ashim Kumar Sinha
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Prof. Syed Wajih Ahmad Naqvi
    Explanation: The National Geoscience ‘Award for Excellence’ was conferred to Prof. Syed Wajih Ahmad Naqvi from Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) for his significant global contributions in the field of aquatic biogeochemical research.
  17. Union Ministry of Electronics and IT & DSCI recently collaborated with which company to launch ‘Digital Payment Abhiyan’?
    [A] Facebook
    [B] Google
    [C] WhatsApp
    [D] IBM
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Google
    Explanation: Union Ministry of Electronics and IT (MeitY) and Data Security Council of India (DSCI) recently collaborated with Google India to launch ‘Digital Payment Abhiyan’ to increase awareness about cashless payment.
  18. Who has become the first Defence Minister to fly LCA Tejas?
    [A] Amit Shah
    [B] Nirmala Sitharaman
    [C] Rajnath Singh 
    [D] Venkaiah Naidu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rajnath Singh
    Explanation: Rajnath Singh has become the first Defence Minister to fly indigenously-built fighter aircraft Tejas. The Defence Minister flew a 30-minute sortie in the twin-seater version of Tejas.
  19. Who has been appointed as the new National Security Adviser of the United States?
    [A] Robert O’Brien
    [B] Jay Powell
    [C] Terrence K. Williams
    [D] Jim Jordan
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Robert O’Brien
    Explanation: Robert O’Brien has been named as Trump’s fourth national security adviser, replacing John Bolton who was fired last week. He will be the fourth national security adviser under Donald Trump‘s administration.

  20. Which of the following movie stars recently won Best Actress Award at IIFA Awards 2019?
    [A] Deepika Padukone 
    [B] Alia Bhatt
    [C] Katrina Kaif
    [D] Sara Ali Khan
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Alia Bhatt
    Explanation: Alia Bhatt has won Best Actress Award in IIFA Awards 2019 for film Raazi. This film was based on a story of an Indian female spy. Vicky Kaushal was male supporting actor in this movie. It was directed by Meghna Gulzar.

    Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019
  21. Which State/UT police recently launched ‘Tatpar’ mobile app?
    [A] Chandigarh 
    [B] Rajasthan
    [C] Delhi
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Delhi
    Explanation: Delhi Police has recently launched a mobile application named ‘Tatpar’. The citizens of Delhi can take benefit of this app through 50 services included in it. All those services launched by Delhi Police like e-FIR, lost and found, Himmat Plus etc are available in this app.

  22. Google Assistant is now available in how many Indian languages?
    [A] 10 
    [B] 9
    [C] 8
    [D] 12
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 9
    Explanation: Google Assistant is now available in 9 Indian languages including Hindi, Malayalam, Tamil, Marathi, Telugu, Gujarati, Urdu, Kannada and Bengali. The user can set the Google assistant to speak in any of the 9 languages by just saying, “Ok Google, Hindi bolo or talk/ speak to me in Hindi”.

  23. The Google Research India AI lab will be set up in which city?
    [A] New Delhi 
    [B] Hyderabad
    [C] Bengaluru
    [D] Chennai 
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bengaluru
    Explanation: Google announced the setting up of Google Research India, a new AI research team in Bengaluru, which will focus on advancing computer science and applying AI research to solve big problems in healthcare, agriculture and education.
  24. Which state has announced to observe 2020 as an Artificial Intelligence Year?
    [A] Telangana
    [B] Madhya Pradesh
    [C] Bihar
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Telangana
    Explanation: Telangana has announced to observe 2020 as Artificial Intelligence (AI) Year. It will be included various technical events in schools, colleges and educational institutions. IIT Khadagpur is also planning to open its regional branch at Telangana to boost AI in the state.

  25. Which among the following universities has included Triple Talaq law in LLB, LLM syllabus?
    [A] Chaudhary Charan Singh University 
    [B] Mahatma Gandhi University
    [C] Jawahar Lal Nehru University
    [D] Mahatma Jyotiba Phule Rohilkhand University
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Mahatma Jyotiba Phule Rohilkhand University
    Explanation: Mahatma Jyotiba Phule Rohilkhand University of Uttar Pradesh has inducted Triple Talaq law in its revised LLB, LLM syllabus. It is the first university in the country who inducted Triple Talaq in the syllabus.

  26. What is the name of young environmental activist who called for Global School strike for climate on 20 and 27 September?
    [A] Greta Thunberg
    [B] Elina Rodricks
    [C] Maria Williams
    [D] Noten Marcy
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Greta Thunberg
    Explanation: Greta Thunberg (16) is a Swedish environmental activist. She is leading for Friday School Strike campaign from 150 countries. Its aim is to protest against government’s inaction on climate change.

  27. Who among is following issued the following statement-“PoK is a part of India”?
    [A] S Jaishankar
    [B] Amit Shah
    [C] Rajnath Singh 
    [D] Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] S Jaishankar
    Explanation: The External Affairs Minister S Jaishankar clearly stated that PoK is and has always been a part of India and India expects to have physical jurisdiction over the area one day.
  28. Who celebrated his 69th birthday on September 17, 2019?
    [A] Narendra Modi

    [B] Sonia Gandhi 
    [C] Rahul Gandhi
    [D] Manmohan Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Narendra Modi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi turned 69 on September 17, 2019. PM Modi began his birthday by first visiting the Statue of Unity on Narmada River in Gujarat.
  29. Which missile was launched recently by DRDO from Su-30 MKI fighter jet?
    [A] NAG

    [B] Astra
    [C] Exocet
    [D] Dhanush
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Astra
    Explanation: The DRDO recently successfully flight-tested the Air-to-Air missile, Astra off the Odisha coast. The missile was launched from the fighter jet Su-30 MKI.
  30. Ministry Coal signed an allotment agreement with which state’s Power Development Corporation Limited?
    [A] Maharashtra
    [B] West Bengal 
    [C] Gujarat
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] West Bengal
    Explanation: The Union Ministry of Coal on September 16, 2019 signed an allotment agreement with the West Bengal Power Development Corporation Limited (WBPDCL). Under the agreement, WBPDCL has been allotted the Deocha Pachami Dewanganj-Harinsingha coal block.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019
  31. Who has been appointed as the Press Secretary to President Ram Nath Kovind?
    [A] Ajay Singh
    [B] Ravish Kumar
    [C] Rajat Sharma
    [D] Ashok Malik
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ajay Singh
    Explanation: Ajay Singh’s appointment as the Press Secretary to President Ram Nath Kovind was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (AC[C] recently. Singh has been appointed for one year on contract basis. Singh succeeds Ashok Malik.
  32. Which State launched the Helpline ‘1100’ recently for Mukhya Mantri Seva Sankalp?
    [A] Rajasthan
    [B] Haryana
    [C] Punjab
    [D] Himachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: (D] Himachal Pradesh
    Explanation: Himachal Pradesh Government recently launched the Mukhya Mantri Seva Sankalp Helpline ‘1100’ to enable speedy redressal of public grievances using digital medium.
  33. How many agreements were signed recently between India and Slovenia to promote bilateral relations?
    [A] 10
    [B] 9
    [C] 8
    [D] 7
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 7
    Explanation: Indian President Ram Nath Kovind and his Slovenian counterpart signed seven MoUs and agreements to promote bilateral relations. The agreements have been signed on investment, sports, culture, clean ganga mission, science and technology among others.
  34. Which Indian documentary has been nominated for the Oscars?
    [A] Roar of the Lion 
    [B] Lady Tiger
    [C] Wild Karnataka
    [D] Moti Bagh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Moti Bagh
    Explanation: Moti Bagh, a documentary based on the life of an Uttarakhand farmer Vidyadutt has been nominated for the Oscars. The documentary film has been directed by Nirmal Chander. The film shows how the 83-year-old struggles to keep his farm alive and till the uninhabited hilly lands.
  35. ISRO has signed MoU with which organization to procure critical technologies for Human Space Mission?
    [A] CIA
    [B] RAW
    [C] DRDO
    [D] IAF
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] DRDO
    Explanation: ISRO has signed an agreement with DRDOto develop human-centric systems for the Human Space Mission to demonstrate India’s human space flight capabilities. DRDO will be providing critical technologies to ISRO such as space crew health monitoring and emergency survival kit, space food and parachutes for the crew module’s safe recovery.
  36. Which region has been renamed as the ‘Kalyana Karnataka’ recently?
    [A] Hyderabad-Karnataka Region
    [B] Mumbai-Karnataka Region
    [C] Panaji Karnataka Region
    [D] Amaravati Karnataka Region 
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Hyderabad-Karnataka Region
    Explanation: Karnataka Chief Minister B.S. Yediyurappa recently announced that Hyderabad-Karnataka Region has been renamed as Kalyana Karnataka Region that comprises six districts of Karnataka: Koppal, Ballari, Bidar, Kalaburagi, Yadgir and Raichur.
  37. Who among the following recently became the first Indian wrestler to qualify for the Tokyo Olympics 2020?
    [A] Yogeshwar Dutt
    [B] Vinesh Phogat
    [C] Sushil Kumar
    [D] Sakshi Malik
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Vinesh Phogat
    Explanation: Vinesh Phogat recently became the first Indian wrestler to qualify for 2020 Tokyo Olympics after defeating world number one Sarah Ann Hildebrandt in the ongoing World Wrestling Championship in Kazakhstan.
  38. Who recently became India’s first woman officer to be posted as a military diplomat at Moscow in Russia?
    [A] Sandhya Suri
    [B] Kiran Shekhawat
    [C] Anjali Singh
    [D] Samridhi Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Anjali Singh
    Explanation: Anjali Singh has become India’s first woman officer to be posted as military diplomat “Deputy Naval Attache” at Moscow in Russia.
  39. The scientists of Botanical Survey of India have discovered two new species of ginger in which state?
    [A] Nagaland
    [B] Assam
    [C] Karnataka
    [D] Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Nagaland
    Explanation: Scientists have recently found two new species of ginger in Nagaland. These two new species are – Zingiber perenense and Zingiber dimapurense. A detailed report about both discoveries was published in a journal.
  40. Who among the following has won two awards at the Boston Film Festival?
    [A] Shabana Azmi
    [B] Neena Gupta
    [C] Soni Razdan
    [D] Kirron Kher
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Neena Gupta
    Explanation: Bollywood actor Neena Gupta has been honoured with two awards at the Indian International Film Festival of Boston. The actress won the Best Actress award for her role in world-renowned chef Vikas Khanna’s directorial debut- ‘The Last Colour’. The film also won the Best Feature Film award. The Last Colour deals with taboo surrounding widows in Vrindavan and Varanasi in India.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019
  41. Who among the following set a new record in cue sports by winning his 22nd World Billiards Title?
    [A] Sourav Kothari
    [B] Rajdeep Sarkar
    [C] Abhinav Bindra 
    [D] Pankaj Advani
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Pankaj Advani
    Explanation: Pankaj Advani recently won his 22nd World Billiards Title at the IBSF World Billiards Championship 2019. This is Advani’s fourth consecutive world title in billiards short format (150-up). Pankaj Advani has won more world titles in cue sports more than anyone in the world making him the greatest cueist of all time. 
  42. The Supreme Court has allowed which Congress leader to visit J&K?
    [A] Rahul Gandhi 
    [B] Sonia Gandhi 
    [C] Manmohan Singh 
    [D] Gulam Nabi Azad
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Gulam Nabi Azad
    Explanation: The Supreme Court on September 16, 2019 allowed senior Congress leader and former J&K Chief Minister Ghulam Nabi Azad to visit Jammu and Kashmir to meet the people. The SC bench headed by CJI Ranjan Gogoi and comprising Justices S A Bobde and S Abdul Nazeer however clarified that the Congress leader cannot hold any political rally in the state. 
  43. Which state recently launched Jan Soochna Portal for its citizens?
    [A] Rajasthan
    [B] Maharashtra
    [C] Gujarat
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Rajasthan
    Explanation: Rajasthan chief minister Ashok Gehlot launched a “Jan Soochna Portal” aimed at easing the access to information for the beneficiaries of welfare schemes. The portal has been created by the Department of Information Technology and Communication (DoIT&[C] in collaboration with civil society.
  44. Who has been appointed as the first Lokayukta of Andhra Pradesh?
    [A] Justice A Goswami
    [B] Justice P Lakshman Reddy
    [C] Justice S D Manirattnam
    [D] Justice Ram Rao
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Justice P Lakshman Reddy
    Explanation: Justice P Lakshman Reddy was sworn in as the first Lokayukta of the Andhra Pradesh. Justice Reddy will be holding the position for the next five years. He is the first Lokayukta to be assuming charge since the state bifurcated in 2014.
  45. What is the name of Indian player who recently won the world’s toughest ‘Enduroman Triathlon’ with a world record?
    [A] Sanjay Bhatt
    [B] Jayprakash Govind
    [C] Lakshya Thapar
    [D] Mayank Vaid
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Mayank Vaid
    Explanation: Mayak Vaid has become first Indian to complete Enduroman triathlon in a record time. Mayank took 16 hours 35 minutes for running, 12 hours 48 minutes for swimming and 13 hours 29 minutes for cycling, total 463 kms.   
  46. Which state government recently launched a pilot project to track stolen mobile phones?
    [A] Uttar Pradesh
    [B] Andhra Pradesh
    [C] Maharashtra
    [D] Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Maharashtra
    Explanation: The Maharashtra state government has launched a portal which will help the users to detect their lost or stolen mobile phones. If your mobile is stolen or lost, you have to lodge an FIR and inform Department of Telecom (DoT) via helpline number 14422. DoT will block the reported lost/stolen phone across the network which will prevent the reuse of the phone.
  47. Which international organization has decided to publish the writings of Guru Nanak Dev in international languages?
    [A] UNESCO
    [B] World Bank
    [C] Obama Foundation
    [D] Clinton Foundation
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] UNESCO
    Explanation: The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has decided to translate and publish an anthology of the writings of Guru Nanak Dev in world languages to mark his 550th birth anniversary.
  48. Which organisation to publish anthology of Guru Nanak Dev writing in world languages?
    [A] FAO
    [B] UNDP
    [C] UNESCO
    [D] IFC
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] UNESCO
    Explanation: The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has decided to translate and publish an anthology of the writings of Guru Nanak Dev in world languages to mark his 550th birth anniversary.
  49. Recently Union government has decided to set up how many Ayush Health and Wellness Centres across India?
    [A] 14500
    [B] 13000
    [C] 11500
    [D] 12500
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 12500
    Explanation: Union Government has set a target of setting up 12 thousand 500 Ayush Health and Wellness Centres across the country. Out of which four thousand will be set up during this year.
  50. Who has been appointed as the chairperson of the committee of the Parliamentary Committee on Finance?
    [A] Jayant Sinha
    [B] PKSinha
    [C] Juan Oram
    [D] Vijay Reddy
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Jayant Sinha
    Explanation: The government announced the formation of new house committees and appointed its members and chairpersons.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019
  51. Recently which organisation formed committee to formulate steps to stop illegal groundwater extraction?
    [A] Ministry of Tribal Affairs

    [B] UNESCO
    [C] UNO
    [D] National Green Tribunal
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] National Green Tribunal
    Explanation: Expressing concern over depleting groundwater levels, the National Green Tribunal (NGT) has set up a committee to formulate steps required to prevent its unauthorised extraction.
  52. The fifth edition of the International Ramayana Festival began in which city/UT?
    [A] New Delhi
    [B] Mumbai
    [C] Kanpur
    [D] Gorakhpur
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] New Delhi
    Explanation: The fifth edition of the International Ramayana Festival began in New Delhi. After the national capital, the festival will be held in Lucknow between September 20-22 and in Pune on September 21. It will also travel to the city of Ayodhya.
  53. Which country has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm?
    [A] India
    [B] China
    [C] Nepal
    [D] Vietnam
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Vietnam
    Explanation: Vietnam has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm which has the capacity to produce 688 million kWh of electricity annually.
  54. Recently Megan Schutt became the first woman to claim two hat-tricks in white ball cricket. She belongs to which country?
    [A] England
    [B] Zimbabwe
    [C] Australia
    [D] WestIndies
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Australia
    Explanation: Australia fast bowler Megan Schutt scripted history be becoming the first woman to claim two hat-tricks in white ball cricket after she cleaned up the West Indies tail.
  55. Recently which institute made a surprising entry with IISc Bengaluru on the list as the Number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities of the world compiled by UK-based Times Higher Education (THE)?
    [A] IIT Kanpur
    [B] IIT DElhi
    [C] BHU
    [D] IIT Ropar
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] IIT Ropar
    Explanation: According to the Times Higher Education World University Ranking 2020, IIT Ropar made a surprising entry on the list as the Number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities of the world compiled by UK-based Times Higher Education (THE). It shared the ranking with Indian Institute of Science (IIS[C] Bengaluru and they stand at among the top 301-350 universities of the world.
  56. Recently how many Indian women officers were honoured by the United Nations for their commendable services in UN mission in South Sudan?
    [A] 2
    [B] 6
    [C] 5
    [D] 7
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 5
    Explanation: Five Indian women police officers were honoured by the United Nations for their commendable services in UN mission in South Sudan. Reena Yadav, Inspector, Chandigarh Police; Gopika Jahagirdar, DSP, Maharashtra Police, Bharati Samantray, DSP in the Ministry of Home Affairs, Ragini Kumari, Inspector in the Ministry of Home Affairs, and Kamal Shekhawat, ASP, Rajasthan Police were conferred the UN medal.
  57. Recently BN Yugandhar passed away. He was related to which field?
    [A] Politics
    [B] Journalist
    [C] Bureaucrat
    [D] Politics
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bureaucrat
    Explanation: Former bureaucrat B N Yugandhar, father of Microsoft CEO Satya Nadella, has passed away. He was 82. Yugandhar had served in the Prime Minister’s Office during late P V Narasimha Rao’s regime and also as director of the Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration at Mussorie.
  58. Recently Eddie Money passed away. He was related to which field?
    [A] Actor
    [B] Social Activist
    [C] Journalist
    [D] Singer
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Singer
    Explanation: Iconic American singer-songwriter Eddie Money has passed away. The ‘Two Tickets to Paradise’ fame singer was 70.
  59. Where is the HQ of UNESCO?
    [A] Rome
    [B] New Delhi
    [C] Paris
    [D] New York
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Paris
  60. Where is the HQ of National Green Tribunal?
    [A] Mumbai

    [B] Chennai
    [C] New Delhi
    [D] Bhopal
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] New Delhi

Current Affairs GK MCQ: 15-21 September 2019 PDF Download link below

Read more:

Facebook Comments