Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019

Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019 [English]

  1. What will be the retirement age of the Central Armed Police Force personnel as per the order issued by the Ministry of Home Affairs?
    A. 58
    B. 59
    C. 60
    D. 61
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 60
    Explanation: As per the order issued by Union Home Ministry, all personnel of the forces, the Border Security Force, Sashastra Seema Bal, Central Reserve Police Force and Indo-Tibetan Border Police will retire at the age of 60, instead of 57 years.
  2. Which nation accused India of waging “fifth-generation warfare” by using water as a weapon?
    A. China
    B. Pakistan
    C. Bangladesh
    D. United States
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Pakistan
    Explanation: Pakistan accused India of waging “fifth-generation warfare” by using water as a weapon on August 19. Pakistan claimed that India failed to inform it about the release of excess water from a dam over River Satluj, which could cause flooding in the nation.
  3. Whose 75th birth anniversary was observed on August 20, 2019?
    A. Rajiv Gandhi
    B. Jawaharlal Nehru
    C. A P J Abdul Kalam
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Rajiv Gandhi
    Explanation: Former Prime Minister of India, late Rajiv Gandhi’s 75th birth anniversary was observed on August 20, 2019. Rajiv Gandhi was born on August 20, 1944 in Mumbai. The Indian National Congress observes the day as ‘Sadbhavna Divas’.
  4. The Direct Tax Code (DTC. task force has recommended a major cut in corporate tax for both domestic and foreign companies. What is the newly recommended corporate tax rate?
    A. 25 percent
    B. 30 percent
    C. 15 percent
    D. 20 percent
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 25 percent
    Explanation: The Direct Tax Code (DTC. task force has recommended a major cut in the corporate tax for both domestic and foreign companies. The panel has proposed reducing the tax from earlier 30 percent for large companies and 40 percent for foreign companies to an even rate of 25 percent for both domestic and foreign companies.
  5. Which glacier in Iceland has lost its identity due to climate change?
    A. Okjokull
    B. Sesami
    C. Milami
    D. Sumatra
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Okjokull
    Explanation: Iceland unveiled a plaque to its Okjokull ice sheet, the first of the country’s hundreds of glaciers to melt away due to climate change. Scientists see the shrinking of glaciers as one of many warning signs that the earth’s climate is lurching toward dangerous tipping points.
  6. Which country will be bestowing its highest civilian award ‘Order of Zaid’ upon Indian Prime Minister Narendra Modi?
    A. Bhutan
    B. Thailand
    C. UAE
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. UAE
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi will be travelling to the UAE and Bahrain from 23-25th August. During the visit, PM Modi will receive the ‘Order of Zayed’, the highest civil decoration of the UAE, which was conferred to him in April 2019.
  7. Former Prime Minister Dr. Manmohan Singh has recently been elected as a member of Rajya Sabha from which state?
    A. Rajasthan
    B. Punjab
    C. Gujrat
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Rajasthan
    Explanation: Former Prime Minister Manmohan Singh got elected unopposed to Rajya Sabha from Rajasthan after the opposition BJP failed to field a candidate against him. The bypoll was necessitated by the death of BJP parliamentarian Madan Lal Saini.
  8. The music composer of films like ‘Umrao Jaan’, ‘Bazaar’, ‘Kabhi Kabhi’ passed away recently. What was his name?
    A. Omar Abdul Bhatt
    B. Mohammad Khayyam
    C. Amzad Hussain
    D. None of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Mohammad Khayyam
    Explanation: Veteran music director of India Mohammed Zahur Khayyam, known as Khayyam, passed away on August 19, 2019. He was 92. Khayyam was best known for his music in movies like Kabhi Kabhi and Umrao Jaan. Mohammed Zahur Khayyam was honoured with the National Film Award for his work in Umrao Jaan.
  9. Which country described recent US missile test as ‘escalation of military tensions’?
    A. North Korea
    B. Japan
    C. Russia
    D. South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Russia 
    Explanation: Russia said on August 20, 2019 that the United States was escalating military tensions by testing a medium-range cruise missile weeks after tearing up a pact with Russia. The tested missile was not nuclear equipped.
  10. Which court has agreed to hear Facebook’s plea for transfer of Aadhaar- social media linking cases?
    A. Delhi MC
    B. Allahabad HC
    C. Supreme Court
    D. Madras HC
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Supreme Court
    Explanation: The Supreme Court has agreed to hear the plea of Facebook for transfer of cases related to demands for linking of user-profiles with Aadhaar that are pending before the Madras High Court, Bombay HC and Madhya Pradesh HC to the apex court.
  11. When will Chandrayaan-2 lander Vikram be separated from the orbiter?
    A. 2 September

    B. 3 September
    C. 4 September
    D. 5 September
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 2 September
    Explanation: The Vikram lander will separate from the Chandrayaan-2 orbiter on September 02, 2019, marking a special day for ISRO. Following this, orbit maneuvers will be performed on Vikram to place it in a 100 km X 30 km orbit around the Moon.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019
  12. Which organization recently handed over Mobile Metallic Ramp (MMR) to the Indian Army?
    A. ISRO

    B. DRDO
    C. JBL
    D. L&T
    Correct Answer
    Correct Answer: B. DRDO
    Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an indigenous Mobile Metallic Ramp (MMR). This Mobile Metallic Ramp (MMR) has a a load-bearing capacity of 70 metric ton (MT).
  13. Which organization recently released a report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’?
    A. UNESCO

    B. UNICEF
    C. WHO
    D. World Bank
    Correct Answer
    Correct Answer: D. World Bank
    Explanation: As per the report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’released by World Bank there is direct relation between water pollution and economic growth. According to the analysis by the World Bank, poor water quality is affecting economic growth and worsening health conditions.
  14. What is the name of former Madhya Pradesh CM who passed away recently?
    A. Jeetan Ram

    B. Ajeet Sarkar
    C. Babulal Gaur
    D. Varun Saxena
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Babulal Gaur
    Explanation: Former Chief Minister of Madhya Pradesh Babulal Gaur died in Bhopal on Wednesday morning. The 89-year-old was admitted to the hospital on August 7 in a critical condition after his blood pressure dropped. He was CM of the state from August 2004 to November 2005.
  15. India signed six MoUs to expand cooperation in the fields of geology, defence and arts & culture with which nation on August 21, 2019?
    A. Mozambique

    B. Zambia
    C. Peru
    D. Egypt
    Correct Answer
    Correct Answer:  B. Zambia
    Explanation: India and Zambia signed six Memorandums of Understanding (MoUs) in several areas including geology, defence, arts and culture during Zambian President Edgar Chagwa Lungu’s state visit to India.
  16. Team Indian skipper Virat Kohli has which among the following numbers written at the back of his new test jersey?
    A. 18
    B. 44
    C. 99
    D. 23
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 18
    Explanation: Team India has revealed new test jerseys that have the names of the players and their preferred numbers at the back of the jersey. Virat Kohli was seen wearing number 18 at the back, while Test vice-captain Ajinkya Rahane was seen sporting number 3 jersey.
  17. Under major new proposals, the Defence minister has approved re-location of how many Army officers from Army headquarters to the field army?
    A. 305
    B. 407
    C. 303
    D. 206
    Correct Answer
    Correct Answer: D. 206
    Explanation: Union Defence Minister Rajnath Singh has  approved the proposal to re-locate of 206 army officers from the Army Headquarters and make them available additionally to the formations/units of the Field Army.
  18. British Prime Minister Boris Johnson has finalized which date for Brexit?
    A. September 30th
    B. October 1st
    C. October 31st
    D. November 30th
    Correct Answer
    Correct Answer: C. October 31st 
    Explanation: British Prime Minister Boris Johnson stated recently that the United Kingdom will leave the European Union on October 31, 2019.  Johnson stated that the Brexit referendum must be respected and that the government is making sure that the country is ready for Brexit on the set date.
  19. According to the latest report of the World Health Organization, which infectious disease outbreak is increasing rapidly in the world?
    A. Measles
    B. Chicken pox
    C. Malaria
    D. Cholera
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Measles
    Explanation: WHO suggests that there are major measles outbreaks currently occurring in Angola, Cameroon, Chad, Kazakhstan, Nigeria, Philippines, South Sudan and Thailand. In the WHO European region, there were approximately 90,000 cases reported in the first six months of 2019.
  20. Which state’s transport Minister launched live tracking system for the public buses?
    A. Karnataka
    B. Uttar Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Maharashtra
    Explanation: Maharashtra Transport Minister Diwakar Raote launched a tracking system for MSRTC buses which will allow people to have real-time information about their commute. The Maharashtra State Road Transport Corporation has over 18,000 buses in its fleet and carries more than 67 lakh passengers daily, he informed.
  21. Who among the following has been nominated for the Rajiv Gandhi Khel Ratna in the National Sports Awards 2019?
    A. Ravindra Jadeja
    B. R. Ashwin
    C. Deepa Malik
    D. Dipa Karmakar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Deepa Malik
    Explanation: A day after wrestler Bajrang Punia’s name was recommended for the Rajiv Gandhi Khel Ratna, the 12-member selection committee added 2016 Rio Paralympics silver medallist Deepa Malik to this prestigious list. Malik is the second Indian Paralympian after Devendra Jhajharia (2017), and the first woman in the category, to be nominated for this coveted award.
  22. PM Modi recently inaugurated Mangdechhu hydroelectric power plant in which country?
    A. Bangladesh
    B. Bhutan
    C. Sri Lanka
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Bhutan
    Explanation: Mangdechhu hydroelectric power plant in Bhutan was recently inaugurated by Prime Minister of India Narendra Modi. It is a one of the major projects under Bhutan’s initiative to generate 10,000 MW hydropower by 2020.
  23. Which former Chief Minister of Bihar recently died in Delhi at the age of 83?
    A. Jagannath Mishra
    B. Jeetan Ram Manjhi
    C. Satyendra Narayan Singh
    D. Chandrashekhar Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Jagannath Mishra
    Explanation: Former Bihar Chief Minister Jagannath Mishra passed away at a hospital in New Delhi on August 19, 2019. He was 82 and suffering from some health issues for several months. He was three-times Chief Minister of the state.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019
  24. Punjab and Haryana High Court started its first virtual court through video conferencing in which city?
    A. Panipat
    B. Rohtak
    C. Hisar
    D. Faridabad
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Faridabad
    Explanation: A Punjab and Haryana High Court started first virtual court in Faridabad. It would deal with traffic challan cases from across the State. The project will be launched under the guidance of e-Committee of the Supreme Court of India.
  25. Which country hosted the 28th BASIC Ministerial meeting on Climate Change?
    A. India
    B. Brazil
    C. China
    D. USA
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Brazil
    Explanation: BASIC countries (Brazil, South Africa, India and ChinA. held their 28th Ministerial meeting on Climate Change recently in Sao Paulo, Brazil. These four countries collectively account for one-third of world’s geographical area and nearly 40% of world’s population.
  26. Which country is the largest emitter of SO2, according to Greenpeace data?
    A. Russia
    B. India
    C. China
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer: B. India 
    Explanation: India is the largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide in the world, as per the data released by environmental NGO Greenpeace on August 19, 2019. Anthropogenic sulphur dioxide is produced from burning of coal and it is known to largely contribute to air pollution.
  27. Which country hosts the world’s largest SO2 emission hotspot?
    A. China
    B. South Africa
    C. India
    D. Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Russia
    Explanation: The NASA data revealed that Norilsk smelter complex in Russia is the largest SO2 emission hotspot in the world, followed by Kriel in Mpumalanga province in South Africa and Zagroz in Iran. However, in the country-wise ranking, India tops the list in emitting SO2 as it has the maximum number of hotspots.
  28. Researchers have discovered five new species of fish in which state?
    A. Arunachal Pradesh
    B. Manipur
    C. Assam
    D. Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Arunachal Pradesh 
    Explanation: Five new species of fish have been discovered from different districts of Arunachal Pradesh. The discovery was made by a fisheries and aquatic ecology research team from the zoology department of Rajiv Gandhi University (RGU). The research team was headed by Professor DN Das.
  29. The NGT has formed a committee to examine illegal sand mining in which river?
    A. Ganga
    B. Yamuna
    C. Cauvery
    D. Godavari
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Yamuna 
    Explanation: The national green tribunal has formed a committee to examine the allegations of illegal sand mining in Yamuna River. The NGT formed the committee to examine the issue after Delhi Jal Board CEO Anil Kumar Singh moved the green panel alleging illegal sand mining in the Yamuna.
  30. When was World Humanitarian Day 2019 observed?
    A. August 20th
    B. August 18th
    C. August 19th
    D. August 17th
    Correct Answer
    Correct Answer: C. August 19th 
    Explanation: The world humanitarian day 2019 was observed on August 19, 2019.  The day is observed annually to pay tribute to the humanitarian aid workers who endanger their lives for humanitarian service as well as to rally support for the people affected by the crisis.
  31. Prime Minister Narendra Modi announced the creation of the post of Chief in which sector in his Independence Day speech 2019?
    A. Finance
    B. Defense
    C. Railways
    D. Infrastructure
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Defence 
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced the appointment of Chief of Defence Staff (CDS) in his sixth consecutive Independence Day speech. The Chief of Defence Staff will help integrate all three services – the Indian Army, the Air Force, and the Indian Navy.
  32. Which batsman has become first cricketer to score 20,000 international runs in a decade?
    A. Virat Kohli
    B. Rohit Sharma
    C. Babar Azam
    D. Francois du Plessis
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Virat Kohli
    Explanation: Virat Kohli has become the first batsman to score 20,000 international runs in a decade during the match against West Indies. He has scored 20,502 runs across three formats out of which he has scored 20,018 runs in the ongoing decade.
  33. What is the name of scheme PM Modi recently announced for water conservation and household pipeline supply?
    A. Pradhanmantri Jal Abhiyan
    B. Jal Shakti Mission
    C. Jal Jeevan Mission
    D. Jal hai toh kal hai
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Jal Jeevan Mission
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced during his Independence Day speech that the government will launch a Jal Jeevan Mission to bring piped water supply to every house.  He also urged the people to come forward and contribute in conserving water resour
    ces.
  34. Who has been recently honoured with Dr A. P. J. Abdul Kalam Award?
    A. Amitabh Kant
    B. K. Sivan
    C. Dr. Rajiv Kumar
    D. M.K. Rudra
    Correct Answer
    Correct Answer: B. K. Sivan
    Explanation: ISRO Chairman K. Sivan, was awarded Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award by Tamil Nadu government. He was awarded in recognition of his stellar work in promotion of science and technology. The award carries 8 gm gold medal, Rs.5 lakh in cash and a citation.
  35. Which country celebrate its Independence Day on 17 August every year?
    A. Indonesia

    B. Pakistan
    C. Bangladesh
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Indonesia
    Explanation: Indonesian Independence Day is celebrated on 17 August every year. This day is celebrated as the declaration of independence from Dutch colonization in 1945.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019
  36. The National Essential Diagnostics List (NEDL) for India has been finalized by which organisation?
    A. Indian Council of Medical Research (ICMR)

    B. AIIMS
    C. Ministry of AYUSH
    D. Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO)
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Indian Council of Medical Research (ICMR)
    Explanation: India has become the first country to compile such a list that would provide guidance to the government for deciding the kind of diagnostic tests that different healthcare facilities in villages and remote areas require.
  37. President Ram Nath Kovind has inaugurated the underground ‘Bunker Museum’ in which city recently?
    A. New Delhi

    B. Mumbai
    C. Ahmedabad
    D. Guwahati
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Mumbai
    Explanation: President Ram Nath Kovind inaugurated an underground Bunker Museum at Raj Bhavan Mumbai.  The thematic underground bunker museum spread over an area of 15,000 sq.ft. will be opened for the general public through prior online booking later during the year. The Bunker Museum has Virtual Reality Booths in which visitors can time-travel to the 19th century when the bunker was constructed to fire cannons at approaching enemy ships.
  38. Who inaugurated International Conference on Teacher Education?
    A. Shri Dinesh Gupta

    B. Shri Prakash Javedakar
    C. Shri Suresh Prabhu
    D. Shri Shri Ramesh Pokhriyal Nishank
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Shri Shri Ramesh Pokhriyal Nishank
    Explanation: The Honorable Union Minister of Human Resource Development Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ inaugurated the International Conference titled ‘Journey of Teacher Education: Local to Global’ in New Delhi.
  39. The San-Sadhan Hackathon launched by the government is related to :
    A. Special Marathon arranged for the member of Parliament

    B. Affordable toilets for the disabled
    C. Art competition for school children at national level by government
    D. Training physically challenged people on setting up start ups
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Affordable toilets for the disabled
    Explanation: Under San-Sadhan Hackathon, startups, student innovators, technology enthusiasts, academicians and industry experts have been invited by the Central government to create composite and affordable toilet solutions for Divyang or physically challenged people.
  40. The National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” has started in which region?
    A. Shimla

    B. Udaipur
    C. Ladakh
    D. Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Ladakh
    Explanation: Union Minister for Tribal Affairs Arjun Munda today inaugurated a nine-day National Tribal Festival, Aadi Mahotsav in Polo Grounds of Leh. This is the first mega event arranged by the Centre after the announcement of Union Territory status for Ladakh region which has 97 per cent tribal population.
  41. Iconic Hazratganj Chauraha has been renamed as the ‘Atal Chowk’, in honour of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. The place is located in which city?
    A. Ahemadabad

    B. Lucknow
    C. Mumbai
    D. Raipur
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Lucknow
    Explanation: Lucknow city’s iconic Hazratganj Chauraha has been renamed as the ‘Atal Chowk’, in honour of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.
  42. Which state government, setting up of Lemru Elephant Reserve (LER), spanning over an area of 450 square kilometres?
    A. Odisha

    B. West Bengal
    C. Chhattisgarh
    D. Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Chhattisgarh
    Explanation: Chief Minister Bhupesh Baghel announced the formation of ‘Lemru Elephant Reserve’ in Chattisgarh. Chhattisgarh government, setting up of Lemru Elephant Reserve (LER), spanning over an area of 450 square kilometres, is aimed at minimizing human-elephant conflict and destruction of property in addition to providing a permanent habitat for the wild tuskers.
  43. Which state government launched a scheme “School Fagadaba” to improve infrastructure of government schools in the state.
    A. Mizoram

    B. Manipur
    C. Meghalaya
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Manipur
    Explanation: Launching the “School Fagadaba” (Make education bettter) scheme, Singh said the objective was to ensure better infrastructure, quality education and overall improvement of government schools to make them model schools.
  44. Which country was the host nation for the 28th Ministerial Meeting of BASIC Countries held in August 2019?
    A. India

    B. Brazil
    C. China
    D. South Africa
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Brazil
    Explanation: The 28th session of BASIC (Brazil, South Africa, India, and ChinA. Ministerial meeting 2019 on Climate Change was held in Sao Paulo, Brazil.
  45. Tawlhlohpuan and Mizo Puanchei are the latest addition in the GI tag list. The products belong to which state?
    A. Nagaland

    B. Sikkim
    C. Assam
    D. Mizoram
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Mizoram
    Explanation: PalaniPanchamirtham from Palani Town in Dindigul District of Tamil Nadu State, Tawlhlohpuan and Mizo Puancheifrom the state of Mizoram and Tirur Betel leaf from Kerala are the latest additions to the list of registered GI.
  46. Which institution researchers have developed a multimodal robotic system with good grasping, manipulation and locomotion abilities?
    A. IIT Madras

    B. IIT Delhi
    C. IIT Roorke
    D. IIT Khanpur
    Correct Answer
    Correct Answer: A. IIT Madras
    Explanation: Called ‘GraspMan,’ the system comprises a pair of graspers that are capable of holding objects securely and manipulate it much like the human hand.
  47. Who is the author of the novel “Second Night”?
    A. Satyendra Dubey

    B. Krishna Kant
    C. Sandeep Pandey
    D. Rajiv Dogra
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Rajiv Dogra
    Explanation: This is the third book written by Rajiv Dogra the other two being – “Durand’s Curse” and “Where Borders Bleed: An Insider’s Account of Indo-Pak Relations”.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019
  48. Who is the author of the book ‘Kashmir’s Untold Story: Declassified’?
    A. Gurvinder Singh and Gaurav Arya

    B. Ritwik Ghatak and Sushant Sareen
    C. Adoor Gopalakrishnan and G. D. Bakshi
    D. Iqbal Chand Malhotra and Maroof Raza
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Iqbal Chand Malhotra and Maroof Raza
    Explanation: The book has been written by filmmaker Iqbal Chand Malhotra and defence analyst Maroof Raza. Published by Bloomsbury, the book will hit stands on September 18.
  49. Under- 12 Asian Tennis Team championship 2019 is hosted by which country?
    A. Kazakhstan

    B. India
    C. Indonesia
    D. UAE
    Correct Answer
    Correct Answer: B. India
    Explanation: India have won gold at the Under 12 Asian Tennis Team championship held in Kazakhstan. India defeated Chinese Taipei 2-1 in the summit clash to win the title.
  50. Hima Das, Mohammad Anas clinched gold at Athleticky Mitink Reiter 300m race event. The event was held in____________.
    A. Germany

    B. Russia
    C. Japan
    D. Czech Republic
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Czech Republic
    Explanation: Top Indian sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold each in 300m races at the Athleticky Mitink Reiter event in Czech Republic
    .
  51. Which country has won the 2019 Victoria Rugby Cup?
    A. Uganda

    B. Zambia
    C. Zimbabwe
    D. Kenya
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Uganda
    Explanation: The Victoria Cup is a rugby union tournament played between four African nations involving Uganda, Kenya, Zimbabwe and Zambia based on a double round-robin system.
  52. Richard Williams, who died recently was a noted ____________
    A. Former President of UK

    B. Animation Director
    C. Singer
    D. Author
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Animation Director
    Explanation: Richard Williams, the three-time Oscar-winning animator best known to the world for Who Framed Roger Rabbit, and to the animation industry for “The Animators Survival Kit,” his seminal instructional book, DVD and app set, passed away at the age of 86
  53. Ranjit Guru who passes away recently, was a veteran journalist from which state?
    A. West Bengal

    B. Maharashtra
    C. Odisha
    D. Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Odisha
    Explanation: Noted journalist and columnist Ranjit Guru passed away following a brief illness.He was 61. He spent a major part of his career working for Odia daily ‘Sambad’ as a senior Editor.
  54. Renowned journalist Neelum Sharma who died recently was the founder anchor of which of these news channel?
    A. CNBC

    B. DD News
    C. India Today
    D. NDTV
    Correct Answer
    Correct Answer: B. DD News
    Explanation: She was among the founding anchors of DD News and was associated with Doordarshan for over 2 decade since 1995. Sharma was known was her programmes like ‘Tejaswini’ and ‘Badi Charcha’. She was awarded the Nari Shakti Puruskar 2018 by President Ram Nath Kovind in March 2019.
  55. The biennial multilateral naval exercise MILAN will be held in which city in 2020?
    A. Visakhapatnam

    B. Andaman and Nicobar
    C. Kochi
    D. Thiruvananthapuram
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Visakhapatnam
    Explanation: The Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command (ENC., Vice Admiral Atul Kumar Jain has announced that the Indian Navy will organise the multilateral naval exercise MILAN at Visakhapatnam in March 2020.

Current Affairs GK MCQ: 15-21 August 2019 PDF Download Link below

Read More:

 

 

Facebook Comments