Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019

Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019)Click Here

Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019 [English]

  1. Recently The Union Housing and Urban Affairs Ministry launched which campaign to bring PMAY(U) beneficiaries into Ujjawala, Ayushman Bharat fold?
    [A] Angikaar
    [B] BharatUday
    [C] Ujjavan
    [D] Antodhay
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Angikaar
    Explanation: The Union Housing and Urban Affairs Ministry launched the ‘Angikaar campaign’, a move aimed at bringing beneficiaries of PMAY (urban) into the fold of other central schemes such as Ujjawala and Ayushman Bharat.
  2. Recently Union Home Minister Amit Shah flagged off battery operated 8 electric buses for Janmarg Bus Rapid Transit System in which state?
    [A] Andhra Pradesh
    [B] Gujarat
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Gujarat
    Explanation: Union Home Minister Amit Shah flagged off battery operated 8 electric buses for Janmarg Bus Rapid Transit System -BRTS route in Ahmedabad, Gujarat.
  3. Recently The Lifeline Express, also known as “Hospital on Wheels”, has been inaugurated in which state?
    [A] Madhya Pradesh
    [B] Uttar Pradesh
    [C] West Bengal
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra
    Explanation: The Lifeline Express, also known as “Hospital on Wheels”, has been inaugurated at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus by the Central Railway (CR) for its latest project, which involves providing medical treatment to poor patients.
  4. Which state government recently banned Pan Masala containing magnesium carbonate in the state, said commissioner of food safety?
    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
    Explanation: Bihar government banned Pan Masala containing magnesium carbonate in the state, said commissioner of food safety.
  5. Which state released National Register of Citizens?
    [A] Meghalaya
    [B] Sikkim
    [C] Assam
    [D] Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Assam
    Explanation: The Assam government has finally released the final version of the National Register of Citizens (NR[C]  in Assam. The final NRC has left out over 19 lakh people in Assam who now face the danger of being declared illegal migrants if they don’t contest their exclusion.
  6. As per government data, Indian economy slowed to how much percent in April to June quarter?
    [A] 6%
    [B] 5.5%
    [C] 5%
    [D] 6.5%
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 5%
    Explanation: The economic growth slowed to a seven-year low of 5 per cent in April to June quarter from 8 per cent a year ago, government data showed.
  7. According to a report by Economist Intelligence Unit, which city topped in Safe Cities Index?
    [A] Budapest
    [B] London
    [C] Tokyo
    [D] NewYork
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tokyo
    Explanation: Mumbai has been ranked as the 45th safest city on the Safe Cities Index (SCI), while Delhi stood at the 52nd position, according to a report by Economist Intelligence Unit.
  8. Which city school won the U14 Subroto Cup Title?
    [A] Assam
    [B] Mizoram
    [C] Sikkim
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mizoram
    Explanation: Saidan Secondary School of Mizoram was crowned Under-14 boys champions of Subroto Cup International Football tournament after defeating Unique Model Academy of Manipur 2-0 in the summit clashin New Delhi.
  9. Who has become the first Indian cricketer to score over 6,000 runs and take over 300 wickets in first-class cricket and still not have played for Team India?
    [A] Jalaj Saxena
    [B] Naveen Kaur
    [C] Shubman Gill
    [D] Naresh Ahirwar
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Jalaj Saxena
    Explanation: Kerala all-rounder Jalaj Saxena has become the first Indian cricketer to score over 6,000 runs and take over 300 wickets in first-class cricket and still not have played for Team India. Overall, he is the 19th Indian to score 6,000 runs and take 300 wickets in first-class cricket. The 32-year-old achieved the feat during a Duleep Trophy match.
  10. Who won the Women’s Player of the Year award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign?
    [A] Wendie Renard
    [B] Alex Morgan
    [C] Ellyse Perry
    [D] Lucy Bronze
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lucy Bronze
    Explanation: England footballer Lucy Bronze won the Women’s Player of the Year award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019
  11. Who has been appointed as OSD (Officer on Special Duty) in the PMO?
    [A] Atanu Chaturvedi
    [B] Ravneet Gill
    [C] PK Sinha
    [D] Nripendra Mishra
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] PK Sinha
    Explanation: Former Cabinet Secretary PK Sinha has been appointed as OSD (Officer on Special Duty) in the PMO after Nripendra Misra’s request to be relieved as Principal Secretary was accepted by Prime Minister Narendra Modi.
  12. Who has created a new history by reading continuously for 27 hours and five minutes while making his way to the Golden Book of World Records?
    [A] Anirudh
    [B] Faizal
    [C] Farooq
    [D] Alauddin
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Alauddin
    Explanation: Alauddin, a student of Chhatrapati Shahu Ji Maharaj University has created a new history by reading continuously for 27 hours and five minutes while making his way to the Golden Book of World Records.
  13. Who has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award?
    [A] Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)
    [B] Ministry of MSME
    [C] SIDBI
    [D] PMGSY
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)
    Explanation: Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award. It has been conferred the award for its initiative “Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiS[A] ”. DAY-NULM is a flagship mission under the Ministry of Housing and Urban Affairs.
  14. Which mobile application won global tech prize in USA recently?
    [A] MyCircle
    [B] Vayu
    [C] Maitri
    [D] Meghdoot
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Maitri
    Explanation: Five girls in Noida have developed a mobile App that connects children at orphanages with senior citizens in old-age homes, with their innovation fetching them a bronze medal at a global tech competition in the US.
  15. Who is the author of book “Obama: the call of history “?
    [A] Ian Kershaw
    [B] Ben Judah
    [C] Nina Antonia
    [D] Peter Baker
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Peter Baker
    Explanation: Obama: The Call of History’, written by Peter Baker, the Chief White House Correspondent for The New York Times, chronicles a period of “great hope, tumult, accomplishments, and, yes, failure”. It will give an in-depth account of the former US President’s years in office, while examining his legacy as it stands today.
  16. Which state has launched a new health insurance scheme — Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY)?
    [A] Himachal Pradesh
    [B] Odisha
    [C] Rajasthan
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rajasthan
    Explanation: The Rajasthan government has launched a new health insurance scheme — Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY) — from September 1.
  17. Which state government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve?
    [A] Uttarakhand
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Punjab
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Uttarakhand
    Explanation: The Uttarakhand government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve. The STPF will be effective in checking illegal human intrusion into the reserve through villages located on its fringes. The STPF will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve.
  18. Which country recently changed its capital to Borneo?
    [A] South Korea
    [B] Brazil
    [C] Rwanda
    [D] Indonesia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Indonesia
    Explanation: Indonesia has chosen the eastern edge of jungle-clad Borneo island for its new capital, President Joko Widodo said, as the country looks to shift its political heart away from congested megalopolis Jakarta. The proposed location — near the regional cities of Balikpapan and Samarinda — is in the geographical centre of the Southeast Asian archipelago and an area where the government already owns some 180,000 hectares (445,000 acres) of land, he added.
  19. On above how much amount, TDS on cash withdrawal will be deducted from September 1, 2019?
    [A] ₹ 1 cr
    [B] ₹ 1.5 cr
    [C] ₹ 2 cr
    [D] ₹ 3 cr
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] ₹ 1 cr
    Explanation: Those who have withdrawn ₹one crore or more in cash from banks or post offices upto 31 August will be liable to a 2% tax deducted at source (TDS) on further cash withdrawals from 1 September as a new provision in tax law kicks in from next month.
  20. Recently RBI gave how much deadline to mobile wallets for KYC guideline?
    [A] August 31,2020
    [B] Jan 31,2020
    [C] Feb 29,2020
    [D] Dec 31,2019
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Feb 29,2020
    Explanation: The Reserve Bank of India has given mobile wallet providers time till February 29, 2020 to fully comply with Know Your Customer (KY[C]  norms, in a major relief to companies such as Paytm, Amazon Pay and PhonePe just a day before the expiry of its earlier deadline.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019
  21. According to global advisory KPMG, Digital Payments in India is growing at how much percent with CAGR?
    [A] 13.5%
    [B] 11.5%
    [C] 12.7%
    [D] 10.8%
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 12.7%
    Explanation: Digital payments in India are witnessing thriving growth with a compound annual growth rate (CAGR) of 12.7 per cent in the number of non-cash transactions, global advisory KPMG said.
  22. Which country won SAFF U-15 title at the Kalyani Stadium in Kalyani, West Bengal?
    [A] Nepal
    [B] India
    [C] Indonesia
    [D] Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] India
    Explanation: A convincing India U-15 team thrashed Nepal 7-0 to lift the SAFF U-15 title at the Kalyani Stadium in Kalyani, West Bengal
  23. Who was appointed governor of Kerala?
    [A] Kalraj Mishra
    [B] Bhagat Singh
    [C] Arif Mohammed Khan
    [D] P. Sathasivam
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Arif Mohammed Khan
    Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed new Governors for five states: Rajasthan, Maharashtra, Himachal Pradesh, Kerala and Telangana.
  24. Who was appointed as governor of Himachal Pradesh?
    [A] Kalraj Mishra
    [B] C Vidyasagar Rao
    [C] Kalyan Singh
    [D] Bandaru Dettaterya
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Bandaru Dettaterya
    Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed new Governors for five states: Rajasthan, Maharashtra, Himachal Pradesh, Kerala and Telangana.
  25. Who took charge of Vice Chief of the Army Staff?
    [A] General Mohan Singh
    [B] Anurag Kishor
    [C] Hemant Shivvhare
    [D] Manoj Mukund Naravane
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Manoj Mukund Naravane
    Explanation: Lieutenant General Manoj Mukund Naravane took charge of Vice Chief of the Army Staff.
  26. Recently the government has accepted resignation of Anshula Kant as MD of which bank?
    [A] BOB
    [B] PNB
    [C] IDBI
    [D] SBI
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] SBI
    Explanation: The government has accepted the resignation of State bank of India’s managing Director Anshula Kant, following her appointment as MD and chief financial officer of the World Bank.
  27. Who is the author of book “Jin Dhoondha Tin Paaiyan”?
    [A] Chetan Bhagat
    [B] MR Singh
    [C] OP Singh
    [D] Devyani Sethi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] OP Singh
    Explanation: Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar released a book titled ‘Jin Dhoondha Tin Paaiyan’ penned by senior IPS officer O P Singh.
  28. Who is the author of book “A Short history of Indian Railways “?
    [A] Ram Vilas
    [B] MD Chaturvedi
    [C] Rajendra B Aklekar
    [D] Diya Sethi
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rajendra B Aklekar
    Explanation: A new book named “A Short History of Indian Railways”, has been penned by veteran journalist and author Rajendra B Aklekar. This new book on the history of Indian Railways chronicles the journey of the national transporter from the 1830s to the new high-speed Train 18 and Prime Minister Narendra Modi’s ambitious bullet train project.
  29. Recently Valerie Harper passed away. She was related to which field?
    [A] Poet
    [B] Politics
    [C] Journalist
    [D] Actress
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Actress
    Explanation: Actress Valerie Harper, the star of “The Mary Tyler Moore Show” and spin-off series “Rhoda”, has passed away after a long battle with cancer. She was 80.
  30. Who will be awarded from Bill and Melinda Gates Foundation for Swachh Bharat Abhiyaan?
    [A] Ram Nath Kovind
    [B] Ram Vilas Paswan
    [C] Narendra Modi
    [D] Amit Shah
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Narendra Modi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi will receive an award from Bill and Melinda Gates Foundation for Swachh Bharat Abhiyaan during his visit to the United States in September 2019.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019
  31. Recently Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Garvi Gujarat Bhawan in Which city/UT?
    [A] Chennai
    [B] New Delhi
    [C] Mumbai
    [D] Pune
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] New Delhi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Garvi Gujarat Bhawan in New Delhi. The new building situated at Akbar Road in the national capital has been built at a cost of around 131 crore rupees by the Gujarat Government.
  32. Which state launched National Nutrition Month recently?
    [A] Odisha
    [B] Bihar
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Uttar Pradesh
    Explanation: With an aim to make the Rashtriya Poshan Maah (National Nutrition Month) a success, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath launched a month long drive against malnutrition in the state and stressed on the need for public participation in order to make the campaign successful.
  33. Tinsukia railway station of which state has become the 4,000th railway station in the country to have free public Wi-Fi service?
    [A] Mizoram
    [B] Assam
    [C] Sikkim
    [D] Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Assam
    Explanation: Tinsukia Junction Railway Station in Tinsukia, Assam has become the 4,000th railway station in the country to have free public Wi-Fi service.
  34. What is rank of India on Happiness Index 2019 conducted by market firm Ipsos?
    [A] 7th
    [B] 5th
    [C] 6th
    [D] 9th
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 9th
    Explanation: Global Happiness Survey” from market research firm Ipsos said that when it come to happiness, Indians consider good financial conditions and physical well-being among the top-most reasons to remain joyous, adding that India ranked 9th on happiness index among 28 global markets.
  35. The World Police and Fire Games 2019 held in which country?
    [A] China
    [B] India
    [C] Russia
    [D] Hungary
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] China
    Explanation: Constable Baljit of Haryana Police has won a gold medal in the 130-kg wrestling category of the recently concluded World Police and Fire Games (WPFG) International Championship held in Chengdu, China.
  36. Who has became the most successful Indian pace bowler outside Asia, surpassing Kapil Dev who held the record till now?
    [A] Mohammed Shami
    [B] Ishant Sharma
    [C] Sreesanth
    [D] Bhubaneswar Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Ishant Sharma
    Explanation: Ishant Sharma has became the most successful Indian pace bowler outside Asia, surpassing Kapil Dev who held the record till now.
  37. Who has become the highest wicket-taker in the T20I cricket, surpassing Pakistan’s all-rounder Shahid Afridi?
    [A] Bhubaneswar Kumar
    [B] Mitchell Starc
    [C] Lasith Malinga
    [D] Kuldeep Yadav
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Lasith Malinga
    Explanation: Sri Lankan pacer Lasith Malinga has become the highest wicket-taker in the T20I cricket, surpassing Pakistan’s all-rounder Shahid Afridi.
  38. Who won the Belgian Grand Prix 2019?
    [A] Max Verstappen
    [B] Sebastian Vettel
    [C] Lewis Hamilton
    [D] Charles Leclerc
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Charles Leclerc
    Explanation: Ferrari’s Charles Leclerc won the Belgian Grand Prix at Spa-Francorchamps to record the maiden victory of his career.
  39. Which month will be celebrated as Rashtriya Poshan Maah?
    [A] December
    [B] October
    [C] September
    [D] November
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] September
    Explanation: The entire month of September will be celebrated as the Rashtriya Poshan Maah. This year the theme is Complementary Feeding. Prime Minister’s Overreaching Scheme for Holistic Nourishment – POSHAN Abhiyaan is a multi- ministerial convergence mission with the vision to address malnutrition with a targeted approach by 2022.
  40. Recently M Venkaiah Naidu inaugurated the country’s longest electrified rail tunnel in which state?
    [A] Assam
    [B] Maharashtra
    [C] Bihar
    [D] Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Andhra Pradesh
    Explanation: Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated the country’s longest electrified rail tunnel between Cherlopalli and Rapuru and the electrified railway line between Venkatachalam and Obulavaripalli.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019
  41. The fourth Indian Ocean Conference 2019 was held in which city?
    [A] Amsterdam
    [B] Vienna
    [C] Male
    [D] Rome
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Male
    Explanation: 4th Indian Ocean Conference 2019 was held in Male, Maldives. External Affairs Minister S Jaishankar participated in the Conference.
  42. The 36th National Games will be held in which state?
    [A] Uttar Pradesh
    [B] Chhattisgarh
    [C] Goa
    [D] TamilNadu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Goa
    Explanation: The much-delayed 36th National Games will be staged in Goa from 20 October to 4 November next year, the Indian Olympic Association (IO[A]  said. The IOA finalised the dates during its meeting with the Goan delegation.
  43. Which country topped the list in ISSF World Cup Rifle/Pistol Championship in Rio De Janeiro?
    [A] Brazil
    [B] India
    [C] China
    [D] Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] India
    Explanation: India finished at the top of the ISSF World Cup Rifle/Pistol Championship in Rio De Janeiro with 5 gold, 2 silver and 2 bronze medals.
  44. Who has clinched a silver medal with a best throw of 20.09m in his last attempt during an athletic meet at Decin, Czech Republic?
    [A] Abhishek Verma
    [B] Tejinderpal Singh Toor
    [C] Dilbagh Singh
    [D] Yashwant Sahu
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Tejinderpal Singh Toor
    Explanation: Asian Games gold medallist shotputter Tejinderpal Singh Toor has clinched a silver medal with a best throw of 20.09m in his last attempt during an athletic meet at Decin, Czech Republic.
  45. Who is the author of the book “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan”?
    [A] Ashok Joshi
    [B] Devika Sethi
    [C] Raghuvaran Dayal
    [D] Raghvendra Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Raghvendra Singh
    Explanation: The book, “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan”, has been penned by veteran civil servant Raghvendra Singh. He was the Director-General of the National Archives of India.
  46. In which state, Nuakhai festival was celebrated?
    [A] Bihar
    [B] Assam
    [C] Odisha
    [D] Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Odisha
    Explanation: Nuakhai, the greatest harvesting festival of Odisha was celebrated recently. Nuakhai, as the name suggests that nua means new and khai means food.
  47. Which city tops the list in world’s most liveable cities ranking owing to climate change according to survey by Economic Intelligence Unit?
    [A] Vienna
    [B] New Delhi
    [C] Rome
    [D] London
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vienna
    Explanation: The national capital has dropped by six places to rank 118th on a list of the world’s most liveable cities due to increase in cases of petty crimes and poor air quality, according to an annual survey by the Economist Intelligence Unit.
  48. Which country is planning to set up more than 20 nuclear power units in India in next 20 years?
    [A] Russia
    [B] USA
    [C] Germany
    [D] China
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Russia
    Explanation: Russia said that it is planning to set up more than 20 nuclear power units in India in the next 20 years. Prime Minister Narendra Modi, who arrived in Russia’s Far Eastern city of Vladivostok, gave a joint statement at the 20th Annual Summit between the two countries, along with Russian President Vladimir Putin by side.
  49. The fifth Eastern Economic Forum was held in which country?
    [A] India
    [B] China
    [C] Hungary
    [D] Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Russia
    Explanation: 5th Eastern Economic Forum was held in Vladivostok, Russia. PM Narendra Modi also attended the forum meeting. He also paid a visit to the India Business Pavilion on the sidelines of the 5th Eastern Economic Forum.
  50. The exercise “Yudh Abhyas” is an exercise between India and which other country?
    [A] China
    [B] USA
    [C] Russia
    [D] SriLanka
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] USA
    Explanation: The joint Military Exercise Yudh Abhyas – 2019 between India and USA started at Joint Base Lewis Mc Chord, Washington, USA from 05-18 September 2019. Exercise Yudh Abhyas is one of the largest joint running military training and defence corporation endeavors between India and USA. This will be the 15th edition of the joint exercise hosted alternately between the two countries.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019
  51. What is the rank of India on World Travel & Tourism Competitiveness Index 2019?
    [A] 35th
    [B] 33rd
    [C] 36th
    [D] 34th
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 34th
    Explanation: India has jumped six places to claim 34th spot on world Travel & Tourism Competitiveness Index 2019, according to a report by World Economic Forum (WEF).Spain tops the ranking index followed by France and Germany.
  52. The 73rd Glenmark National Swimming Championship held in which state?
    [A] Odisha
    [B] Sikkim
    [C] WestBengal
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Gujarat
    Explanation: Gold hunt at the 73rd Glenmark National Swimming Championship turned out to be a family affair.
  53. Who was presented with 2019 UEFA President Award?
    [A] Devender Sikri
    [B] Ravinder Singh
    [C] Aleksander Ceferin
    [D] Eric Cantona
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Eric Cantona
    Explanation: Eric Cantona has been presented with the 2019 UEFA President’s Award in Monaco
  54. Who is the author of book “First They Erased Our Name: A Rohingya Speaks”?
    [A] Sophie Ansel
    [B] Jasper Forde
    [C] Patrick Madiano
    [D] Elena Ferantee
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Sophie Ansel
    Explanation: A new book entitled “First They Erased Our Name: A Rohingya Speaks” book written by journalist Sophie Ansel(France) has been released by Penguin Random House on September 9, 2019.
  55. Recently Udit Pratap Dev,king of Kalahandi of Which state passed away?
    [A] Assam
    [B] West Bengal
    [C] Odisha
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Odisha
    Explanation: Udit Pratap Deo, former king of the erstwhile princely state of Kalahandi n Odisha, has passed away. He was 71. Deo was a former lawmaker from Junagarh Assembly segment in Odisha from 1974 to 1977

STATIC GK BASED ON CURRENT AFFAIRS

  1. Where is the HQ of Central Board of Direct Taxes?
    [A] Pune
    [B] Chennai
    [C] New Delhi
    [D] Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] New Delhi
  2. Who is the present governor of Uttar Pradesh?
    [A] Jagdish Mukhi
    [B] BD Mishra
    [C] Kalraj Mishra
    [D] Anandiben Patel
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Anandiben Patel
  3. Where is the HQ of Rupee Cooperative Bank?
    [A] Lucknow
    [B] Chennai
    [C] Pune
    [D] Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Pune
  4. Where is the HQ of the Asian Development Bank?
    [A] Pasig
    [B] Mandaluyong
    [C] Chengdu
    [D] Makati
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mandaluyong
  5. What is the currency of Indonesia?
    [A] Rial
    [B] Dinar
    [C] Rupiah
    [D] Rupee
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rupiah
  6. Where is the HQ of KPMG?
    [A] Naardeum
    [B] Bussum
    [C] Amstelveen
    [D] Amsterdam
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Amstelveen
  7. Where is the HQ of RBI?
    [A] Kolkata
    [B] Pune
    [C] Mumbai
    [D] Chennai
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Mumbai
  8. Where is the HQ of the Association of Southeast Asian Nation?
    [A] Beijing
    [B] Tokyo
    [C] Mumbai
    [D] Jakarta
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Jakarta
  9. Where is the HQ of Central Bank of India?
    [A] Kolkata
    [B] Mumbai
    [C] Pune
    [D] Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mumbai
  10. What is the tagline of Central Bank of India?
    [A] A tradition of Trust
    [B] India’s International Bank
    [C] Central to You Since 1911
    [D] Trusted Since 1906
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Central to You Since 1911
  11. What is the currency of Belgium?
    [A] Peso
    [B] Krone
    [C] Euro
    [D] Dollar
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Euro
  12. What is the currency of Russia?
    [A] Dinar
    [B] Riel
    [C] Ruble
    [D] Euro
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ruble
  13. What is the currency of Maldives?
    [A] Rufiyaa
    [B] Euro
    [C] Rupee
    [D] Krone
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Rufiyaa
  14. What is the currency of the Czech Republic?
    [A] Riel
    [B] Dinar
    [C] Koruna
    [D] Won
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Koruna
  15. Where is the HQ of Wipro?
    [A] Chennai
    [B] Bengaluru
    [C] New Delhi
    [D] Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer:  [B] Bengaluru
  16. What is the tagline of ICICI Bank?
    [A] Experience our Expertise
    [B] Hum Hai na Khayaal Aapka
    [C] Trusted Since 1906
    [D] A tradition of Trust
    Correct Answer
    Correct Answer:  [B] Hum Hai na Khayaal Aapka
  17. Where is the HQ of Insurance Regulatory and Development Authority of India?
    [A] Lucknow
    [B] Ahmedabad
    [C] Hyderabad
    [D] Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer:  [C] Hyderabad
  18. What is the currency of Russia?
    [A] Euro

    [B] Ruble
    [C] Rupee
    [D] Dollar
    Correct Answer
    Correct Answer:  [B] Ruble

Current Affairs GK MCQ: 1-7 September 2019 PDF Download link below

Read more:

 

Facebook Comments