Current Affairs GK MCQ: 08-14 January 2020

Share
  • 29
    Shares

Current Affairs GK MCQ: 08-14 January 2020

Current Affairs GK MCQ: 08-14 January 2020 Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT, and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 08-14 January 2020 PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous One Year’s 2000+ Important Current Affairs PDF (January-December 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 08-14 January 2020. The PDF contains 60+ Current Affairs MCQ with a tailed explanation.

Current Affairs GK MCQ: 08-14 January 2020

  1. Which country will be the guest of honour at the Paris Book Fair 2020?
    [A] USA

    [B] Japan
    [C] India
    [D] Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] India
    Explanation: India will be the guest of honour at the Paris Book Fair 2020 to be held in March this year. This will be the third time that India would be the guest country at the fair after 2002 and 2007.
  2. Who won the best Actor award in a Motion Picture – Drama at the Golden Globes 2020?
    [A] Taron Egerton

    [B] Leonardo Dicaprio
    [C] Joaquin Phoenix
    [D] Ricky Gervais
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Joaquin Phoenix
    Explanation: Joaquin Phoenix wins Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Drama for the film Joker.Joker, starring Joaquin Phoenix. The film is a dark and disturbing take on the origins of the DC villain.
  3. Who has been appointed as new Director of the National Book Trust?
    [A] Yuvraj Malik

    [B] Jyoti Sharma
    [C] Manoj Kumar Sinha
    [D] Raj Singh Yadav
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Yuvraj Malik
    Explanation: Lt Col Yuvraj Malik has been appointed the Director of the National Book Trust (NBT).
  4. What was India’s rank in the recently released Henley Passport Index 2020?
    [A] 84th

    [B] 94th
    [C] 105th
    [D] 74th
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 84th
    Explanation: India was ranked 84th in the recently released Henley Passport Index 2020.
  5. Who is the author of ‘Asha and the Spirit Bird’?
    [A] Ashwin Sanghi

    [B] Rohinton Mistry
    [C] Jasbinder Bilan
    [D] Shashi Tharoor
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Jasbinder Bilan
    Explanation: Jasbinder Bilan has won the UK based Costa Children’s Award 2019. She has won the award for her debut novel ‘Asha and the Spirit Bird’. She will receive 5,000 pounds as prize money associated with the award.
  6. Yashaswini Scheme for Women entrepreneurship has been launched in which state?
    [A] Goa

    [B] Odisha
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Goa
    Explanation: Yashaswini Scheme for Women entrepreneurship launched in Panaji, Goa by Union Minister for Women and Child Development and Textiles, Smriti Irani.
  7. On the occasion of 150th year’s celebration of Kolkata Port Trust, the Kolkata Port was renamed as?
    [A] Atal Bihari Vajpayee Port

    [B] L. K. Advani Port
    [C] Murli Manohar Joshi Port
    [D] Shyama Prasad Mukherjee Port
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Shyama Prasad Mukherjee Port
    Explanation: The Kolkata Port has been renamed as Shyama Prasad Mukherjee Port on the occasion of 150th years celebration of Kolkata Port Trust.
  8. “Sea Guardians” is a naval drill between China and which country?
    [A] Pakistan

    [B] India
    [C] Japan
    [D] North Korea
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Pakistan
    Explanation: China and Pakistan had launched a naval drill in North Arabian Sea called the Sea Guardians. The aim of the drill is to increase inter-operability between the two navies. On January 10, 2020, India deployed its INS Vikramaditya in North Arabian Sea where the exercise is being held.
  9. Which social media has inked an agreement with International Cricket Council to get exclusive digital content rights for ICC matches in South Asia, recently?
    [A] YouTube

    [B] Instagram
    [C] Twitter
    [D] Facebook
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Facebook
    Explanation: The International Cricket Council has inked an agreement with Facebook, under which the social media platform will get exclusive digital content rights for select cricket matches in the Indian subcontinent including the Women’s T20 World Cup 2020-22, Men’s T20 World Cup 2020-21 and the Men’s Cricket World Cup 2023. The social media platform also bagged the rights for match recaps for rest of the world for the next 4 years.
  10. Who recently received the Polly Umrigar award?
    [A] Virat Kohli

    [B] Jasprit Bumrah
    [C] Cheteshwar Pujara
    [D] Kuldeep Yadav
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Jasprit Bumrah
    Explanation: India spearhead Jasprit Bumrah on January 12 headlined the BCCI Annual Awards function, grabbing the prestigious Polly Umrigar award apart from annexing the Dilip Sardesai honour for his exploits in international cricket in the 2018-19 season. Polly Umrigar award is presented to the best male International cricketer and it carries a citation, trophy and cheque for 15 lakh.
  11. In its Global Economic Prospects report, World Bank has projected India’s growth rate at ___ for fiscal year 2020.
    [A] 5.0%
    [B] 5.2%
    [C] 5.4%
    [D] 5.6%
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 5.0%
    Explanation: In its Global Economic Prospects report, World Bank has projected India’s growth rate at 5% for fiscal year 2020.
  12. Census exercise India-2021 will begin on 1st April 2020 and will be conducted by the Office of the Registrar General and Census Commissioner, India. It comes under which of the following ministry?
    [A] Ministry of Defence

    [B] Ministry of Home Affairs
    [C] Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
    [D] Ministry of Finance
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Ministry of Home Affairs
    Explanation: Census exercise India-2021 will begin on 1st April 2020 and will end on 30th of September 2020. The responsibility of conducting the Census rests with the Office of the Registrar General and Census Commissioner, India under the Ministry of Home Affairs.
  13. The 4th edition of the ‘Buxa Bird Festival’ has started in Buxa National Park in Alipurduar district of?
    [A] Rajasthan

    [B] Manipur
    [C] Uttarakhand
    [D] West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] West Bengal
    Explanation: The 4th edition of the ‘Buxa Bird Festival’ has started in Buxa National Park in West Bengal’s, district Alipurduar.
  14. National Youth Day is celebrated on which date?
    [A] 11th January

    [B] 12th January
    [C] 13th January
    [D] 14th January
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 12th January
    Explanation: The birth anniversary of Swami Vivekananda also called Swami Vivekananda Jayanti is celebrated every year on 12 January. He was born on 12 January, 1863. The government had decided to observe it as National Youth Day because the philosophy of Swamiji and the ideals for which he lived and worked could be a great source of inspiration for the Indian Youth. He had given speech at the Parliament of the World’s Religions in Chicago and glorified India’s name.
  15. Pravasi Bharatiya Divas is celebrated on which date?
    [A] 7th January

    [B] 8th January
    [C] 9th January
    [D] 10th January
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 9th January
    Explanation: Pravasi Bharatiya Divas is a celebratory day observed on 9 January by the Republic of India to mark the contribution of the overseas Indian community towards the development of India. The day commemorates the return of Mahatma Gandhi from South Africa to Ahmedabad on 9 January 1915.

Current Affairs GK MCQ: 08-14 January 2020 [English] PDF Download link below

Read More:

Current Affairs India Yearbook 2020 Free PDF Download

Bengali Current Affairs India Yearbook 2020 Free PDF Download

Important Books and Authors of 2019 [PDF Download]

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

Sharing is Caring and enable us to work with more dedication.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 + 7 =