Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019 Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019 PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019. The PDF contains 70+ Current Affairs MCQ with detailed explanation.

Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019

  1. Who among the following has been named as Time magazine’s Person of the Year for 2019?
    [A] Greta Thunberg

    [B] Naomi Klein
    [C] Emma Thompson
    [D] Sunita Narain
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Greta Thunberg
    Explanation: Sweden’s Greta Thunberg has been named as Time magazine’s Person of the Year for 2019.
  2. Abiy Ahmed has received the 2019 Nobel Peace Prize for his efforts to achieve international peace and co-operation. He is the prime minister of which country?
    [A] Eritrea

    [B] Israel
    [C] South Africa
    [D] Ethiopia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Ethiopia
    Explanation: Ethiopia’s Prime Minister Abiy Ahmed has received the 2019 Nobel Peace Prize for his efforts to achieve international peace and co-operation.
  3. Who has become the first player in Indian cricket to feature in 150 Ranji matches?
    [A] Devendra Bundela

    [B] Yuvraj Singh
    [C] Mohammad Kaif
    [D] Wasim Jaffer
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Wasim Jaffer
    Explanation: Wasim Jaffer has become the first player in Indian cricket to feature in 150 Ranji matches.
  4. Name the country which topped the Human Development Index 2019 released by UNDP.
    [A] Switzerland

    [B] Finland
    [C] Norway
    [D] Australia
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Norway
    Explanation: Norway topped the Human Development Index 2019 released by UNDP.
  5. Name the state where President Ram Nath Kovind laid the foundation stone to the memorial being built in memory of the Paika rebellion.
    [A] West Bengal

    [B] Bihar
    [C] Chhattisgarh
    [D] Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Odisha
    Explanation: President Ram Nath Kovind laid the foundation stone to the memorial being built in memory of the Paika rebellion, a 200-year-old armed revolt in 1817 against the British East India Company in Odisha.
  6. Who among the following was crowned Miss Universe 2019 in Atlanta, US?
    [A] Lupita Jones

    [B] Andrea Toscano
    [C] Madison Anderson
    [D] Zozibini Tunzi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Zozibini Tunzi
    Explanation: Miss South Africa Zozibini Tunzi was crowned Miss Universe 2019 in Atlanta, US. Ms. Tunzi beat over 90 contestants from around the globe in the 68th installment of Miss Universe.
  7. INDRA 2019 is a bilateral military exercise between India and which nation?
    [A] China

    [B] Russia
    [C] Japan
    [D] Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Russia
    Explanation: INDRA 2019 is a bilateral military exercise between India and Russia, which is being held from December 10-19, 2019 at Babina, Pune, and Goa. The exercise will witness participation from mechanized contestants, combat and transport aircraft and ships of the armed forces of India and Russia.
  8. Who has topped the Forbes’ 2019 edition of 100 World’s Most Powerful Women?
    [A] Nancy Pelosi

    [B] Ursula von der Leyen
    [C] Angela Merkel
    [D] Christine Lagarde
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Angela Merkel
  9. India won maximum gold medals in which sport at the South Asian Games 2019?
    [A] Athletics

    [B] Shooting
    [C] Wrestling
    [D] Swimming
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Swimming
    Explanation: India won a total of 52 medals in swimming including 27 gold, 19 silver, and 6 bronze medals. This was India’s best show ever at the Games. India also won 18 gold medals in shooting and 15 in wrestling.
  10. Which Hindi poet was recently awarded the Gangadhar National Award?
    [A] Vishwanath Prasad
    [B] Akhilesh Chandra
    [C] Suryapratap Bhushan
    [D] Ashutosh Mishra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vishwanath Prasad
    Explanation: Vishwanath Prasad Tiwari has recently been selected for the Gangadhar National Award. He will be given Rs 50,000, a shawl and souvenir under this award.
  11. Who among the following was recently conferred with the Noble Peace Prize 2019?
    [A] Abiy Ahmed

    [B] Mehtab Hassan
    [C] Alfred Medock
    [D] Prag Wilson
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Abiy Ahmed
    Explanation: Prime Minister of Ethiopia Abiy Ahmed received the 2019 Nobel Peace Prize on December 10, 2019, at Oslo, Norway. He was given the honor for his efforts to resolve Ethiopia’s long-standing conflict with neighboring nation Eritrea.
  12. Who is the author of ‘Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life’?
    [A] Magnus Carlsen
    [B] Viswanathan Anand
    [C] Vladimir Kramnik
    [D] Fabiano Caruana
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Viswanathan Anand
  13. India won how many medals at the 13th edition of the South Asian Games?
    [A] 130

    [B] 259
    [C] 312
    [D] 351
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 312
    Explanation: India won the highest number of medals in the 13th South Asian Games held in Nepal from December 1-10, 2019. The Indian medal tally included 312 medals including 173 gold, 93 silver, and 44 bronze medals. It is a biennial sports competition organized among South Asian nations.
  14. The Constitution (126th) Amendment Bill proposes to extend the reservation quota for SCs and STs in the legislatures by how many years?
    [A] 15 years
    [B] 5 years
    [C] 10 years
    [D] 20 years
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 10 years
    Explanation: The Constitution (126th) Amendment Bill proposes to extend the reservation quota for SCs and STs in the Lok Sabha and the state assemblies by another 10 years, till January 25, 2030. The bill was passed by the Lok Sabha on December 10, 2019.
  15. Whose tweet won India’s ‘Golden Tweet’ honour for 2019?
    [A] Virat Kohli

    [B] MS Dhoni
    [C] Narendra Modi
    [D] K Sivan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Narendra Modi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi’s tweet celebrating BJP’s landslide victory in the Lok Sabha General Elections 2019 has won India’s ‘Golden Tweet’ honor for 2019. His tweet was the most retweeted and liked tweet of the year, as per Twitter.

Current Affairs GK MCQ: 08-14 December 2019 [English] PDF Download link below

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

Facebook Comments