Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019

Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019 [English]. The PDF contains 70+ Current Affairs MCQ with detailed explanation.

Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019 [English]

  1. Who was conferred with Indira Gandhi award for national integration?
    [A] Chandi Prasad Bhatt

    [B] Devik Sethy
    [C] Chandi Prasad Bhatt
    [D] Devi Prasad Shetty
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Chandi Prasad Bhatt
    Explanation: The 31st Indira Gandhi Award for National Integration for the years 2017 and 2018 was awarded to the pioneer of the Chipko Movement Chandi Prasad Bhatt for his services in promoting and preserving the national integration on October 31, the death anniversary of former Prime Minister Indira Gandhi.
  2. Which country will host the conference of the “No Money for Terror” 2020?
    [A] Pakistan

    [B] India
    [C] Russia
    [D] Seychelles
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] India
    Explanation: India will next year host the conference of the “No Money For Terror”, the ministerial-level grouping of 70 countries that focuses on countering terror financing, terror and radicalisation.
  3. Which city will host the UN Climate Change Conference (COP 25)?
    [A] Madrid

    [B] Geneva
    [C] Rome
    [D] Paris
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Madrid
    Explanation: The Spanish capital city of Madrid will host the UN Climate Change Conference (COP 25) from 2 to 13 December. The annual Conference of the Parties (COP) summit is a key event which allows representatives from around 200 nations to monitor and discuss the current situation of the world’s warming climate.
  4. Who has become the fastest Indian women cricketer to smash 2,000 runs in ODIs?
    [A] Mithali Raj

    [B] Smriti Mandhana
    [C] Jhulan Goswami
    [D] Harmanpreet Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Smriti Mandhana
    Explanation: Smriti Mandhana has become the fastest Indian women cricketer to smash 2,000 runs in ODIs. She achieved the feat during the third ODI against West Indies at the Sir Vivian Richards Stadium in Antigua and Barbuda.
  5. The exercise Shakti-2019 is an exercise between India and which other country?
    [A] SriLanka

    [B] Vietnam
    [C] Russia
    [D] France
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] France
    Explanation: Shakti-2019’, a bilateral exercise will be conducted between Indian and French Army troops at the Foreign Training Node at Mahajan Field Firing Ranges in Rajasthan from October 31 to November 13. It will focus on counter-terrorism operations in the backdrop of semi-desert terrain under United Nations Mandate.
  6. Who took over as the Chairman of Airports Authority of India (AAI)?
    [A] Shubhankar Swamy

    [B] Arvind Singh
    [C] S A Bobde
    [D] Ranjan Guruswamy
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Arvind Singh
    Explanation: Arvind Singh, IAS officer of 1988 batch, Maharashtra Cadre, took over as the Chairman of Airports Authority of India (AAI).
  7. Who was conferred with 28th Vyas Samman for the year 2018?
    [A] LK Singh

    [B] Devi Prasad Shetty
    [C] Maniharan Swamy
    [D] Leeladhar Jagoori
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Leeladhar Jagoori
    Explanation: The 28th Vyas Samman for the year 2018 was conferred on well known Hindi writer Leeladhar Jagoori. Mr Jagoori has been chosen for the prestigious award for his poetry collection- Jitne Log Utne Prem.
  8. India’s first-ever multi-venue Mega science exhibition, ‘Vigyan Samagam 2019’ held in which city?
    [A] Kolkata

    [B] Chennai
    [C] Mumbai
    [D] Lucknow
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Kolkata
    Explanation: Union Minister of Science & Technology and Minister of Earth Science has inaugurated India’s 1-ever multi-venue Mega science exhibition, ‘Vigyan Samagam 2019’, in Kolkata, West Bengal.
  9. The fifth edition of India International Science Festival (IISF) 2019 was held in which city?
    [A] Mumbai

    [B] New Delhi
    [C] Kolkata
    [D] Lucknow
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Kolkata
    Explanation: Prime Minister Narandra Modi inaugurated the 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 through video conferencing in Kolkata. The four-day science festival, being organized from November 5-8 , aims to build a strategy for inclusive advancement of Science and Technology.
  10. Which nation is hosting the 11th BRICS Summit 2019?
    [A] Brazil

    [B] China
    [C] South Africa
    [D] Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Brazil
    Explanation: The 11th BRICS Summit 2019 is currently underway in Brazil. The BRICS summit 2019 theme is ‘Economic Growth for an Innovative Future’.
  11. Which of the following country’s President will be the Chief Guest of Republic Day 2020?
    [A] Russia

    [B] Ukrain
    [C] Switzerland
    [D] Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Brazil
    Explanation: Brazilian President Jair Bolsonaro will be the chief guest of India’s Republic Day celebrations next year. He was invited by Prime Minister Narendra Modi. Prime Minister Modi has reached BRICS to attend the 11th BRICS Summit.
  12. In total, how many times has President’s rule been imposed in Maharashtra?
    [A] Five 

    [B] Four
    [C] Three
    [D] Two 
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Three
    Explanation: President’s rule has been imposed in Maharashtra for the third time since the state came into existence in May 1960. The last time it was imposed was in 2014 when the then Maharashtra CM Prithviraj Chavan had resigned after the NCP withdrew its support from the Congress-led government.

  13. The joint exercise ‘Tiger Triumph’ began in Visakhapatnam between India and which country?
    [A] US

    [B] China
    [C] Japan
    [D] France
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] US
    Explanation: The Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) exercise ‘Tiger Triumph’ began between India and the US at Visakhapatnam on November 13, 2019. The exercise will conclude on November 21, 2019.
  14. Who won the gold medal in the javelin-throw competition at the World Para-Athletics Championships?
    [A] Ajeet Pal Singh

    [B] Sundar Singh Gurjar
    [C] Arjun Singh Malik
    [D] Devendra Verma
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Sundar Singh Gurjar
    Explanation: Indian player Sundar Singh Gurjar recently won a gold medal at the World Para-Athletics Championship. Sundar Singh won the gold medal with a throw of 61.22 meters. Gurjar won gold in 2013 Leon and silver in 2015 Doha Championships.

  15. Which Ministry has launched the Swachh – Nirmal Tat Abhiyaan 2019?
    [A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change

    [B] Ministry of Jal Shakti
    [C] Ministry of Water Resources
    [D] Ministry of Drinking Water & Sanitation
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    Explanation: The Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched a a mass cleanliness drive “Swachh – Nirmal Tat Abhiyaan” to make beaches clean and create awareness amongst the citizens. The cleanliness drive will be undertaken at 50 identified beaches during November 11-17, 2019.

  16. Who has become the fastest Indian cricketer to take 50 T20I wickets?
    [A] Yuzvendra Chahal

    [B] Jasprit Bumrah
    [C] R Ashwin 
    [D] Deepak Chahar
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Yuzvendra Chahal
    Explanation: Yuzvendra Chahal has become the fastest Indian bowler to take 50 T20I wickets by getting there in 34 matches, beating Jasprit Bumrah and R Ashwin who took 42 and 46 innings respectively to achieve the feat. Chahal reached the milestone during the third and final T20I between India and Bangladesh at the VCA Stadium in Nagpur. 

  17. Which nation has objected the inclusion of Kalapani in the new political map of India?
    [A] China 

    [B] Bhutan 
    [C] Nepal
    [D] Myanmar 
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Nepal
    Explanation: Nepal has raised objections to the inclusion of Kalapani in India’s new political map. Nepal claims Kalapani to be a part of its territory, while India claims it to be a part of Uttarakhand. 

  18. Joint Naval Exercise ‘Samudra Shakti’ was held between India and which country at Visakhapatnam?
    [A] Myanmar

    [B] Maldives
    [C] Indonesia
    [D] Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Indonesia
    Explanation: The Bilateral Exercise ‘Samudra Shakti’ was held during November 6-7, 2019 between Indian Navy and Indonesian Navy in the Bay of Bengal. An Anti-Submarine Warfare Corvette INS Kamorta took part in the naval exercise.

  19. Who has become the first Indian bowler to take a hat-trick in Men’s T20 match?
    [A] R Ashwin

    [B] Jasprit Bumrah
    [C] Deepak Chahar
    [D] Mohammed Siraj
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Deepak Chahar
  20. Which of the following countries has named the recently concluded cyclone “Bulbul”?
    [A} India

    [B] Pakistan
    [C] Bangladesh
    [D] Myanmar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Pakistan

Current Affairs GK MCQ: 01-14 November 2019 [English] PDF Download link below

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

Facebook Comments