Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020

10
Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020
Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020
Share
  • 85
    Shares

Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020

Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020 Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT, and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020 PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous One Year’s 2000+ Important Current Affairs PDF (January-December 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020. The PDF contains 70+ Current Affairs MCQ with a tailed explanation.

Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020

  1. Who has been honored with the 50th Dadasaheb Phalke Award?
    [A] Shahrukh Khan

    [B] Aamir Khan
    [C] Amitabh Bachchan
    [D] Rishi Kapoor
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Amitabh Bachchan
    Explanation: The 50th Dadasaheb Phalke Awards honored legendary actor Amitabh Bachchan with India’s highest film honor for his stupendous contribution to Indian cinema, in New Delhi. President Ram Nath Kovind presented the Award to Mr. Bachchan.
  2. Who among the following has been declared by the United Nations as “Most Famous Teenager of The Decade” in its ‘Decade in Review’ report?
    [A] Greta Thunberg
    [B] Malala Yousafzai
    [C] Logan Guleff
    [D] Gaten Matarazzo
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Malala Yousafzai
    Explanation: The United Nations has declared Pakistani education activist and Nobel laureate Malala Yousafzai as “Most Famous Teenager of The Decade” in its ‘Decade in Review’ report.
  3. Who among the following has won the 100 Global Child Prodigy Award for singing in most languages during one concert and the longest live singing concert by a child?
    [A] Lydia Sebastian

    [B] Priyanshi Somani
    [C] Akrit Jaswal
    [D] Sucheta Satish
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Sucheta Satish
    Explanation: Sucheta Satish has won the 100 Global Child Prodigy Award for singing in most languages during one concert and the longest live singing concert by a child.
  4. Krishnamachari Srikkanth & ___________ will be conferred with the CK Nayudu Lifetime Achievement Award by BCCI for their contributions to Indian cricket
    [A] Jhulan Goswami

    [B] Mithali Raj
    [C] Anjum Chopra
    [D] Deepti Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Anjum Chopra
    Explanation: Krishnamachari Srikkanth & Anjum Chopra will be conferred with the CK Nayudu Lifetime Achievement Award by BCCI for their contributions to Indian cricket.
  5. Which city has topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with over 10 lakh population as per Swachh Survekshan 2020?
    [A] Bhopal
    [B] Navi Mumbai
    [C] Rajkot
    [D] Indore
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bhopal
    Explanation: Indore has topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with over 10 lakh population as per Swachh Survekshan 2020.
  6. Who will receive the Indira Gandhi prize for popularization of science for the year 2020?
    [A] G. Venkataraman

    [B] R. Ramanujam
    [C] [D] Balasubramanian
    [D] Jayant V Narlikar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] R. Ramanujam
    Explanation: Chennai-based computer scientist R. Ramanujam will receive the Indira Gandhi prize for popularisation of science for the year 2020. The prize was instituted by Indian National Science Academy in 1986 and is given once in three years to either a career media professional or a career scientist who has made outstanding contributions to science popularization in English or in other languages.
  7. Who among the following has been re-appointed as the Chairman of Railway Board for one year?
    [A] Piyush Goyal
    [B] Ashwani Lohani
    [C] Sudhir Bhargava
    [D] V K Yadav
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] V K Yadav
    Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet has approved the re-employment of V K Yadav as the Chairman of Railway Board.
  8. Who among the following has been appointed as the country’s first Chief of Defence Staff (CDS)?
    [A] Karambir Singh
    [B] Manoj Mukund Naravane
    [C] Bipin Rawat
    [D] Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bipin Rawat
    Explanation: General Bipin Rawat has been appointed as the country’s first Chief of Defence Staff (CDS).
  9. Who among the follwing took charge as the 28th Chief of Army Staff?
    [A] Birender Singh Dhanoa
    [B] Karambir Singh
    [C] Manoj Mukund Naravane
    [D] Bipin Rawat
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Manoj Mukund Naravane
    Explanation: General Manoj Mukund Naravane took charge as the 28th Chief of Army Staff.
  10. What is India’s current rank in the Global economy?
    [A] 3rd

    [B] 4th
    [C] 5th
    [D] 6th
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 5th
    Explanation: According to a report released by UK based Centre for Economics and Business Research (CEBR), India will overtake Germany in 2026 to become the world’s fourth largest economy.
  11. What is India’s rank in the Sustainable Development Goals Index 2019-20?
    [A] 35

    [B] 41
    [C] 49
    [D] 57
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 57
    Explanation: NITI Aayog released Sustainable Development Goals Index 2019-20.
  12. Name the project recently started by Kolkata Police which aims to provide self-defence training to girls studying in schools and colleges in the city.
    [A] Suputri
    [B] Namrata
    [C] Sukanya                                            
    [D] Surekha
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sukanya
    Explanation: Kolkata Police has started the 3rd edition of ‘Sukanya‘ project which aims to provide self-defence training to girls studying in schools and colleges in the city.
  13. Name the Indian all-rounder who has announced his retirement from all forms of cricket.
    [A] Yusuf Pathan

    [B] Dinesh Karthik
    [C] Irfan Pathan
    [D] Suresh Raina
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Irfan Pathan
    Explanation: Indian all-rounder Irfan Pathan has announced his retirement from all forms of cricket.
  14. Who has been picked as captain of ESPN Cricinfo’s ODI and Twenty20 teams of the decade?
    [A] Steven Smith

    [B] Virat Kohli
    [C] Aaron Finch
    [D] MS Dhoni
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] MS Dhoni
    Explanation: ESPN Cricinfo picked Charismatic former India captain MS Dhoni as captain of ODI and Twenty 20 teams of the past decade, while skipper Virat Kohli was named as the leader in Tests.
  15. _______ top commander General Qassim Soleimani has been killed in a U.S. drone strike in Baghdad.
    [A] Oman
    [B] Syria
    [C] UAE
    [D] Iran
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Iran
    Explanation: Iran’s top commander General Qassim Soleimani has been killed in a U.S. drone strike in Baghdad.
  16. What is the new name of Pragati Maidan metro station?
    [A] Kendriyametro station
    [B] Pradhan Mantri metro station
    [C] Ujjwal Shakti metro station
    [D] Supreme Court metro station
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Supreme Court metro station
    Explanation: The Pragati Maidan metro station will now be known as Supreme Court metro station, while Mukarba Chowk in Jahangirpuri will be known as Shaheed Captain Vikram Batra Chowk.
  17. In which state ritualistic festival “Lai Haraoba” is observed?
    [A] Meghalaya
    [B] Tripura
    [C] Assam
    [D] Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Tripura
    Explanation: In Tripura, Lai Haraoba, a ritualistic festival observed by Manipuri meitei communities began in Agartala.
  18. Which day was observed every year as ‘World Braille Day’?
    [A] 1 January
    [B] 2 January
    [C] 3 January
    [D] 4 January
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 4 January
    Explanation: The world Braille Day is observed annually on 4 January. World Braille Day celebrated since 2019, is observed to raise awareness of the importance of Braille as a means of communication in the full realization of the human rights for blind and partially sighted people.
  19. Alajangi Viswanath Swamy, who recently died at 91 was a famous person of which profession?
    [A] Lawyer

    [B] Mathematician
    [C] Writer
    [D] Social Activist
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Social Activist
    Explanation: Noted social activist and former Rajya Sabha member from Odisha, Alajangi Viswanath Swamy, dies at 91. He was elected to the Rajya Sabha the Upper house of Indian Parliament from Odisha as an Independent candidate.
  20. Who among the following designed the world’s 2nd tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel at Ahmedabad, Gujarat?
    [A] Sadanand Bakre
    [B] Anish Kapoor
    [C] Ram V. Sutar
    [D] G. Ravinder Reddy
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Ram V. Sutar
    Explanation: The statue of Sardar Patel has also been designed by Padma Bhusan Ram V. Sutar, the same sculptor who had designed the Statue of Unity.

Current Affairs GK MCQ: 01-07 January 2020 [English] PDF Download link below

Read More:

Current Affairs India Yearbook 2020 Free PDF Download

Bengali Current Affairs India Yearbook 2020 Free PDF Download

Important Books and Authors of 2019 [PDF Download]

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here