Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019

Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019 Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019 PDF Download link is provided at the end of the post.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Here are some sample questions from Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019. The PDF contains 70+ Current Affairs MCQ with detailed explanation.

Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019

  1. Sub-lieutenant Shivangi became the first woman pilot for the Indian Navy. She hails from which state?
    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Assam
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
    Explanation: Bihar based Sub-lieutenant Shivangi became the first woman pilot for the Indian Navy Shivangi was commissioned into the Indian Navy in 2018. She will be flying the Dornier surveillance aircraft of the Indian Navy.
  2. Which country won a gold medal in the final of the South Asian Games (SAG) 2019 in Male Category of Volleyball?
    [A] India
    [B] Pakistan
    [C] Japan
    [D] Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] India
    Explanation: India defeated Pakistan in the final of the South Asian Games (SAG) 2019 in Male Category of Volleyball, thus clinching a goal medal in Kathmandu, Nepal. The bronze medal went to Sri Lanka.
  3. Who recently took charge as the new Controller General of Accounts?
    [A] Giriraj Prasad Gupta
    [B] Archana Nigam
    [C] J.P.S. Chawla
    [D] Soma Roy Burman
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Soma Roy Burman
  4. Mitra Shakti is a joint military exercise of India with which country?
    [A] Nepal
    [B] Bhutan
    [C] Sri Lanka
    [D] Iran
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sri Lanka
  5. Who won the 55th Jnanpith Award-2019?
    [A] Rajeev Alunkal

    [B] Lalithambika Antharjanam
    [C] Akkitham Achuthan Namboothiri
    [D] Rafeeq Ahamed
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Akkitham Achuthan Namboothiri
  6. Akkitham Achuthan Namboothiri, who has been chosen for the 55th Jnanpith Award, is associated to which language?
    [A] Kannada
    [B] Tamil
    [C] Malayalam
    [D] Telegu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Malayalam
  7. Which state has celebrated its 57th Statehood Day on 01st December 2019?
    [A] West Bengal

    [B] Tripura
    [C] Meghalaya
    [D] Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Nagaland
    Explanation: Nagaland celebrated its 57th Statehood Day on 01st December 2019.
  8. Who among the following is appointed as Alphabet Inc. CEO after Google co-founders Larry Page and Sergey Brin have announced that they are stepping down from the leadership role of the parent company Alphabet?
    [A] Larry Page
    [B] Mark Zuckerberg
    [C] Sundar Pichai
    [D] Jan Koum
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sundar Pichai
    Explanation: Sundar Pichai promoted as Alphabet Inc. CEO after Google co-founders Larry Page and Sergey Brin have announced that they are stepping down from the leadership role of the parent company Alphabet.
  9. Who among the following has won the ‘Shakti Bhatt First Book Prize’ for 2018-19?
    [A] Sujatha Gidla

    [B] Anuk Arudpragasam
    [C] Tony Joseph
    [D] Akshaya Mukul
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tony Joseph
  10. Name the cricket team which has been awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award.
    [A] Pakistan
    [B] England
    [C] India
    [D] New Zealand
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] New Zealand
    Explanation: The New Zealand cricket team has been awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award.
  11. Who is the present Chief of the Air Staff of India?
    [A] BS Dhanoa

    [B] Karambir Singh
    [C] Arjan Singh
    [D] Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    Explanation: Rakesh Kumar Singh Bhadauria is the present Chief of the Air Staff of India.
  12. Name the former Finance Minister of India who was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.
    [A] Manmohan Singh
    [B] O P Dhankar
    [C] P Chidambaram
    [D] Arun Jaitley
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Arun Jaitley
    Explanation: Former Finance Minister of India Arun Jaitley was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.
  13. Who won the 2019 Ballon d’Or award as the world’s best male player?
    [A] Cristiano Ronaldo

    [B] Virgil Van Dijk
    [C] Ronaldinho
    [D] Lionel Messi
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Lionel Messi
    Explanation: Lionel Messi was named the best player and was awarded the 2019 Ballon d’Or award in Paris. He created a world record by receiving the award for the sixth time.
  14. Who won the 2019 Ballon d’Or award as the world’s best female player?
    [A] Lucy Bronze

    [B] Megan Rapinoe
    [C] Alex Morgan
    [D] Abby Wambach
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Megan Rapinoe
    Explanation: Megan Rapinoe won the Ballon d’Or as the world’s best player. She beat Lucy Bronze and Alex Morgan to claim the title. In July 2019, the United States to the World Cup title.
  15. Which gas was released in Bhopal gas tragedy?
    [A] Polymethyl isocyanide
    [B]  Methyl isocyanate
    [C]  Polyethyl isocyanide
    [D]  Ethyl isocyanate
    Correct Answer
    Correct Answer: [B]  Methyl isocyanate
    Explanation: Bhopal gas tragedy happened at a Union Carbide subsidiary pesticide plant in the city of Bhopal, India. On the night of 2-3 December 1984, the plant released approximately 40 tonnes of toxic methyl isocyanate (MIC) gas, exposing more than 500,000 people to toxic gases.

Current Affairs GK MCQ: 01-07 December 2019 [English] PDF Download link below

Read More:

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

Facebook Comments