Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019

Here are the most Important Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019 Quiz in Bengali Language PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

বিগত ৬ মাসের ১০০০+ গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স ডাউনলোড: Click Here

Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019

  1. ভারতের উপরাষ্ট্রপতি এম ভেঙ্কাইয়া নাইডুর উপর ভিত্তি করে যে বইটি প্রকাশিত করা হল সেটির নাম কি?
    A. Listening, Learning and Leading
    B. From a party worker to Vice President of India
    C. Not a common man
    D. Vice President of India as Citizen of India
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Listening, Learning and Leading Explanation: Union Minister for Home Affairs, Amit Shah launched the book ‘Listening, Learning and Leading’ recently. This book is based on Vice President of India, M. Venkaiah Naidu’s two years in office. The book captures glimpses of the Vice President’s 330 public engagements across the country during this period.
  2. মোটরস্পোর্টসে বিশ্ব খেতাব অর্জনকারী প্রথম ভারতীয় কে?
    A. ঐশ্বর্য পিসাই
    B. মেহুল সাহনে
    C. মৃণাল পাণ্ডে
    D. রীতা ভিয়েরা
    Correct Answer
    A. ঐশ্বর্য পিসাই
    Correct Answer: A. Aishwarya Pissay
    Explanation: Aishwarya Pissay won the FIM World Cup in women’s category in Hungary, becoming the first-ever Indian to win a world title in motorsports. Aishwarya Pissay also finished second in the FIM Junior category.
  3. কে ভারতীয় জাতীয় বিজ্ঞান একাডেমির (INSA) প্রথম মহিলা প্রেসিডেন্ট নির্বাচিত হলেন?
    A. চন্দ্রিমা সাহা
    B. অদিতি পন্ত
    C. শুভা তোলে
    D. যমুনা কৃষ্ণণ
    Correct Answer
    A. চন্দ্রিমা সাহা
    Explanation: Chandrima Shaha was recently elected as the President of Indian National Science Academy (INSA.. With this, Shaha became the first woman to be elected as President of INSA. She will serve the post from 2020 to 2022.
  4. স্বাধীনতা দিবস ২০১৯ উদযাপনের দিন কাকে বীরচক্র দিয়ে ভূষিত করা হল?
    A. রাজীব আরোরা
    B. কে এল নায়ক
    C. অভিনন্দন বর্তমান
    D. সুমিত প্রকাশ
    Correct Answer
    C. অভিনন্দন বর্তমান
    Explanation: Wing Commander Abhinandan Varthaman, who was part of an aerial engagement with Pakistan a day after the Balakot air strike and was later caught by Pakistan after his Mig-21 crashed on their side, is set to get Vir Chakra on Independence Day.
  5. কে সম্প্রতি ‘Doodle for Google’ 2019 পুরষ্কার জিতেছে?
    A. Misty Lawrance
    B. Jane Peterson
    C. Arantza Pena Popo
    D. Andrew Cornwell
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Arantza Pena Popo
    Explanation: Google has announced Arantza Pena Popo as a winner of ‘Doodle for Google’ contest 2019. She belongs to the Georgia who won for her Doodle titled “Once You Get It, Give It Back.” Google is honored to award Arantza with a USD 30,000 college scholarship and a USD 50,000 technology award for her school.
  6. সম্প্রতি তথ্য ও সম্প্রচার মন্ত্রী প্রকাশ জাভাদেকরের দ্বারা প্রকাশিত দেশাত্মবোধক গানের নাম কী?
    A. Watan
    B. Azadi
    C. Mera Desh
    D. Hum Sathi
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Watan
    Explanation: Union Information and Broadcasting (I&B. Minister Prakash Javadekar released a music video titled ‘Watan’. It has been sung by renowned Bollywood singer Javed Ali and written by lyricist Alok Shrivastav and music composed by Dushyant.
  7. বিশ্ব সংস্কৃত দিবস 2019 কবে উদযাপিত করা হল?
    A. 14 August
    B. 15 August
    C. 16 August
    D. 17 August
    Correct Answer
    Correct Answer: B. 15 August
    Explanation: World Sanskrit Divas 2019 will be observed on 15 August 2019 this year. It is celebrated every year on Shravana Purnima that is on full moon day in the month of Shravana according to the Hindu calendar.
  8. কোন কেন্দ্রীয় মন্ত্রী সম্প্রতি স্বাস্থ্য সুরভেক্ষন 2020 চালু করলেন?
    A. অমিত শাহ
    B. হরদিপ সিং পুরি
    C. গজেন্দ্র সিং শেখাবত
    D. স্মৃতি ইরানী
    Correct Answer
    B. হরদিপ সিং পুরি
    Explanation: Minister of State for Housing & Urban Affairs, Hardeep Singh Puri launched the fifth edition of the annual cleanliness survey ‘Swachh Survekshan 2020’ on 13 August 2019. The Survey will be conducted in January 2020.
  9. ভারতে বর্জ্য সংগ্রহ ট্রাক করার জন্য যে নতুন “waste management” মোবাইল অ্যাপ্লিকেশন্টি চালু করা হল সেটির নাম কি? 
    A. Swachh Nagar App
    B. Swachh Prayavaran App
    C. Swachh Prakarti App
    D. Swachh Gali App
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Swachh Nagar App
    Explanation: Minister of State for Housing & Urban Affairs, Hardeep Singh Puri recently launched SBM Water PLUS Protocol and Toolkit, Swachh Survekshan 2020 Toolkit, Swachh Nagar and mSBM Apps while launching the Swachh Survekshan 2020.
  10. জাতীয় চলচ্চিত্র পুরস্কার 2019-এ “সেরা অভিনেত্রী” পুরস্কার কে জিতেছে?
    A. আলিয়া ভট্ট 
    B. রাধিকা আপ্তে
    C. টাবু
    D. কীর্তি সুরেশ
    Correct Answer
    D. কীর্তি সুরেশ
    Explanation: Keerthy Suresh won the Best Actress award at the 66th National Film Awards for her performance in Telugu film Mahanati.
  11. কোন সংস্থা রিলায়েন্সের তেল শোধনাগার এবং রাসায়নিক ব্যবসায় 20 শতাংশ ক্রয় করলো?
    A. Sinopec
    B. ExxonMobil
    C. Saudi Aramco 
    D. Kuwait Petroleum Corporation
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Saudi Aramco 
    Explanation: Saudi Aramco would be acquiring 20 percent stake in RIL’s oil refinery and chemical business at a value of $75 billion or over 5.3 lakh crore. The announcement was made by Mukesh Ambani during the 42nd Annual General Meeting of Reliance Industries on August 12.
  12. আন্তর্জাতিক যুব দিবস 2019 এর থিম কী ছিল?
    A. Education for All
    B. Transforming Education
    C. Equal Opportunities 
    D. Youth the Future
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Transforming Education Explanation: The International Youth Day was observed across the world on August 12 to recognize the efforts put in by the youth for the betterment of the society. The International Youth Day 2019 theme is “Transforming education”.
  13. কোন চলচ্চিত্রটি “সেরা চলচ্চিত্র” এর জন্য জাতীয় চলচ্চিত্র পুরস্কার 2019 জিতেছে?
    A. Uri 
    B. Padman
    C. Hellaro 
    D. Andhadhun
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Hellaro 
    Explanation: Gujarati Movie Hellaro won the ‘Best Film’ award at the 66th national film awards 2019.
  14. MCC (Marylebone Cricket Club) আইসিসি 2019 বিশ্বকাপের ফাইনালে কোন দুটি খেলোয়াড় জড়িত একটি উত্থাপিত ঘটনার পরে ‘Overthrow’ নীতি পর্যালোচনা করার সিদ্ধান্ত নিয়েছে?
    A. Kane Williamson and Jos Buttler
    B. Ben Stokes and Martin Guptill
    C. Tom Latham and Jason Roy
    D. James Neesham and Chris Woakes
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Ben Stokes and Martin Guptill Explanation: Following the overthrow incident involving Ben Stokes and Martin Guptill in the ICC World Cup final 2019, the MCC (Marylebone Cricket CluB., custodians of the Laws of Cricket, said that they are considering reviewing overthrow rules in September 2019.
  15. শিশুসন্তানের সুষ্ঠু পরিচর্যা করতে কর্মজীবী “Single Father”এর জন্য পিতৃত্বকালীন ছুটি নিম্নলিখিত কোন কেন্দ্রীয় মন্ত্রালয় পাশ করলো? 
    A. Ministry of Finance
    B. Ministry of Defence
    C. Ministry of Railways
    D. Ministry of Education
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Ministry of Defence
    Explanation: Defence Minister Rajnath Singh has approved extending benefits of child care leave to single male service personnel. Single male service personnel and woman officers of defence forces will also be able to avail CCL in respect of child with 40 per cent disability without any restriction of age limit for the child.
  16. কোন রাজ্য সরকার একটি উপজাতি পরিবারের সদস্যের সন্তানের জন্ম ও মৃত্যুতে সহায়তা প্রদানের জন্য ‘মুখ্যমন্ত্রী মদদ যোজনা’ চালু করলো?
    A. রাজস্থান
    B. উত্তরপ্রদেশ
    C. তেলাঙ্গানা
    D. মধ্যপ্রদেশ
    Correct Answer
    D. মধ্যপ্রদেশ
    Explanation: Under the Mukhyamantri Madad Yojana, 50 kg wheat and rice will be given to the family on birth of a boy or girl in a tribal family. On the death of a member of the family, the government will provide 100 kg of wheat or rice and utensils for cooking.
  17. “ISRO এর জনক” নামে কে পরিচিত? 
    A. হোমি ভাবা
    B. রমেশ চন্দ্র
    C. বিক্রম সারাভাই
    D. অনিল বিজয়ন
    Correct Answer
    C. বিক্রম সারাভাই
    Explanation: Google has paid its tribute to the founder of ISRO Vikram Sarabhai by a Google Doodle. Google is celebrating the 100th birth anniversary of award-winning Indian physicist, industrialist, and innovator Vikram Sarabhai. Dr. Vikram Sarabhai is also known as the father of Indian space programme.
  18. নীতি আইয়োগ সম্প্রতি কোন শহরে Women Transforming India পুরষ্কারের চতুর্থ সংস্করণ চালু করেছে?
    A. Delhi
    B. Jaipur
    C. Chennai
    D. Hyderabad
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Delhi
    Explanation: NITI Aayog has launched the Fourth Edition of Women Transforming India (WTI) Awards, in collaboration with the United Nations in New Delhi. The nominations can be filed on behalf of individuals or by the individuals themselves at https://wep.gov.in.
    Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019
  19. নিম্নলিখিতগুলির মধ্যে কে ভারতরত্ন সম্মান পেলেন?
    A. রাম নাথ কোবিন্দ
    B. প্রণব মুখার্জি
    C. অরুণ জেটলি
    D. মিরা কুমার
    Correct Answer
    B. প্রণব মুখার্জি
    Explanation: President Ram Nath Kovind conferred the Bharat Ratna to former President Pranab Mukherjee and posthumously to Assamese singer Bhupen Hazarika and Bharatiya Jana Sangh leader Nanaji Deshmukh.
  20. কোন দেশ জনগণের সুবিধাগুলি অপব্যাবহার করার জন্য অভিবাসীদের গ্রিন কার্ড অস্বীকার করার নতুন নিয়ম চালু করেছে?
    A. Canada
    B. UK
    C. US
    D. Germany
    Correct Answer
    Correct Answer: C. US 
    Explanation: The United States has announced new rules that aim to deny US citizenship to the immigrants who use public benefits. Under the new rules, those already in the US and availing public benefits will be denied the opportunity of getting the green card.
  21. কোন রাজ্যের পুলিশ রাস্তায় নামাজ প্রদান নিষিদ্ধ করেছে?
    A. দিল্লী
    B. উত্তরপ্রদেশ
    C. মধ্যপ্রদেশ
    D. মহারাষ্ট্র
    Correct Answer
    B. উত্তরপ্রদেশ
    Explanation: The UP police have banned offering namaz on roads across the state, as it causes disruption in road traffic and interrupts smooth traffic flow.
  22. বার কাউন্সিল অফ ইন্ডিয়া (BCI) সম্প্রতি নতুন আইন প্রতিষ্ঠান খোলার ক্ষেত্রে কত বছর মেয়াদ স্থগিত করেছে?
    A. 1 Year
    B. 2 Years
    C. 3 Years
    D. 4 Years
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 3 Years
    Explanation: The Bar Council of India (BCI) recently imposed 3 year moratorium on opening of new law institutions in the country. However, the moratorium will not apply to the National Law Universities (NLUs).
  23. ওয়ার্ল্ড আর্চারি নিম্নলিখিত দেশগুলির মধ্যে কোনটির তীরন্দাজ সমিতি স্থগিত করেছে?
    A. ভারত
    B. চীন
    C. পাকিস্তান
    D. বাংলাদেশ
    Correct Answer
    A. ভারত
    Explanation: The Archery Association of India has been suspended by World Archery for defying its guidelines by appointing two parallel bodies. Indian archers will have to compete in World Archery events as independents under the World Archery flag till the suspension on AAI is lifted.
  24. নিম্নলিখিত ক্রিকেটারদের মধ্যে কে 8 আগস্ট, 2019 এ সমস্ত জাতীয় ক্রিকেট থেকে অবসর ঘোষণা করলেন?
    A. ডেল স্টেইন
    B. ইমরান তাহির
    C. হাসিম আমলা
    D. জ্যাক ক্যালিস
    Correct Answer
    C. হাসিম আমলা
    Explanation: Hashim Amla announced his retirement from all formats of international cricket on August 8, 2019. The South African cricketer has hit 55 centuries in 349 matches across all cricketing formats in his 15-year continued career. Amla said that he will continue to play domestic cricket.
  25. স্বাধীনতা দিবসকে প্রজাতন্ত্র দিবস হিসাবে উল্লেখ করার জন্য কোন পুলিশ বিভাগের বিরুদ্ধে আইনি ব্যবস্থা নেওয়া হল?
    A. উত্তরপ্রদেশ পুলিস
    B. দিল্লী পুলিস
    C. মধ্যপ্রদেশ পুলিস
    D. কর্ণাটক পুলিস
    Correct Answer
    B. দিল্লী পুলিস
    Explanation: Delhi Police reportedly referred to August 15 as India’s Republic Day instead of Independence Day. This blunder got printed in an advisory. Following the incident, a petition was filed against Delhi Police in the Delhi High Court on August 13.
  26. ডোনাল্ড ট্রাম্প কোন দুটি দেশ WTO এর ‘উন্নয়নশীল অর্থনীতির’ ট্যাগের সুযোগ নিয়েছে বলে অভিযোগ করেছেন?
    A. China and Japan 
    B. India and Pakistan 
    C. Pakistan and China
    D. India and China
    Correct Answer
    Correct Answer: D. India and China
    Explanation: US President Donald Trump stated recently that India and China are no longer “developing nations” and that both were taking advantage of the developing nations tag given by the World Trade Organization.
  27. কোন আদালত J&K- কে কোনও আদেশ দিতে অস্বীকার করে বলেছিল যে তারা রাজ্যে ফিরে আসার স্বাভাবিকতার জন্য অপেক্ষা করবে?
    A. Delhi HC
    B. Madras HC
    C. Supreme Court
    D. Allahabad HC
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Supreme Court
    Explanation: The Supreme Court has refused an urgent hearing of a PIL on the security clampdown in Kashmir Valley. The petition was filed by activist Tehseen Poonawalla challenging the Centre’s decision to impose restrictions in Jammu and Kashmir, following revoking of Article 370.
  28. কোন চলচ্চিত্র 66 তম জাতীয় চলচ্চিত্র পুরষ্কারে “সেরা হিন্দি চলচ্চিত্রের” পুরস্কার পেয়েছে?
    A. Badhaai Ho
    B. Uri 
    C. Andhadhun
    D. Padmaavat
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Andhadhun
    Explanation: Andhadhun won the national film award for Best Hindi Film and Padman won the Best Film on Social Issues award.
  29. 66 তম জাতীয় চলচ্চিত্র পুরষ্কারে সেরা পরিচালকের পুরষ্কার কে অর্জন করেছেন?
    A. শ্রীরাম রাঘবন
    B. আদিত্য ধর
    C. অমিত শর্মা
    D. সঞ্জয় লীলা বন্সলি
    Correct Answer
    B. আদিত্য ধর
    Explanation: Uri Director Aditya Dhar won the Best Director award and Ayushmann Khurrana and Vicky Kaushal shared the Best Actor national film award.
    Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019
  30. কোন চলচ্চিত্র 66 তম জাতীয় চলচ্চিত্র পুরষ্কারে “সেরা জনপ্রিয় চলচ্চিত্রের” পুরস্কার পেয়েছে?
    A. Mahanati
    B. Uri
    C. Stree
    D. Badhaai Ho
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Badhaai Ho
    Explanation: The 66th National Film awards were announced on August 9, 2019 by Rahul Rawail, the Head of the Jury for feature films. Hindi movie ‘Badhaai Ho’ won the Best Popular Film’ award.
  31. Samagra Shiksha-Jal অভিযান সম্প্রতি চালু করেছে কোন মন্ত্রণালয়?
    A. Ministry of Human Resource Development
    B. Ministry of Jal Shakti
    C. Ministry of Home Affairs
    D. Ministry of Defence
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Ministry of Human Resource Development
    Explanation: The Union Ministry of Human Resource Development launched the Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive recently. The aim behind the drive is to create awareness about Water Conservation among the school students.
  32. Breastfeeding, Infant & Young Child Feeding Practices এ ভারতের কোন রাজ্য শীর্ষস্থান দখন করলো?
    A. কেরল
    B. হরিয়ানা
    C. মনিপুর
    D. সিকিম
    Correct Answer
    C. মনিপুর
    Explanation: Manipur topped the Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices ranking in India. The report on Breastfeeding was released by the Union Ministry of Health and Family Welfare.
  33. কোন মন্ত্রী রোজগার সমাচারের বৈদ্যুতিক সংস্করণ চালু করলেন?
    A. সুরেশ প্রভু
    B. প্রকাশ জাভাদেকর
    C. রাম নাথ কোবিন্দ
    D. ধর্মেন্দ্র প্রধান
    Correct Answer
    B. প্রকাশ জাভাদেকর
    Explanation: Union Minister of Information & Broadcasting, Prakash Javadekar launched the e-version of Rozgar Samachar recently with an aim to spread awareness of job opportunities in public sector enterprises, banks and other government sectors.
  34. ভারত সম্প্রতি মধ্যস্থতা সম্পর্কিত কোন আন্তর্জাতিক সম্মেলনে স্বাক্ষর করেছে?
    A. UNISA
    B. UNCAC
    C. UNFCCC
    D. UNCBD
    Correct Answer
    Correct Answer: A. UNISA
    Explanation: India’s High Commissioner to Singapore Jawed Ashraf signed the United Nations Convention on International Settlement Agreements (UNISA.. The convention is also called “Singapore Convention on Mediation”.
  35. কোন রাজ্য সরকার “Mukhya Mantri Be-sahara Gau-Vansh Sahbhagita Yojana” অনুমোদন করেছে?
    A. উত্তরপ্রদেশ
    B. রাজস্থান
    C. মধ্যপ্রদেশ
    D. কর্ণাটক
    Correct Answer
    A. উত্তরপ্রদেশ
    Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has approved the “Mukhya Mantri Be-sahara Gau-Vansh Sahbhagita Yojana”. Scheme has been launched for the welfare of stray cattle that will also help generate employment opportunities.
  36. পাকিস্তান ভারতে কোন ট্রেনের পরিষেবা স্থায়ীভাবে বন্ধ করে দিয়েছে?
    A. শিমলা এক্সপ্রেস
    B. কারতারপুর এক্সপ্রেস
    C. সমঝোতা এক্সপ্রেস
    D. আটারি এক্সপ্রেস
    Correct Answer
    C. সমঝোতা এক্সপ্রেস
    Explanation: Pakistan has permanently cancelled the Samjhauta Express train services that linked India and Pakistan. The announcement follows the decision of the Indian government to scrap Article 35 A and Article 370 thus, revoking the special status of Jammu & Kashmir and bifurcating the state into two Union Territories- Jammu & Kashmir and Ladakh.
  37. 8 ই আগস্ট, 2019 এ কোন ভারতীয় স্বাধীনতা সংগ্রামের আন্দোলন 77 বছর পূর্ণ করেছে?
    A. আইন অমান্য
    B. ভারত ছাড়ো
    C. অসহযোগিতা
    D. পাইকা বিদ্রোহ
    Correct Answer
    B. ভারত ছাড়ো
    Explanation: The 77th anniversary of Quit India movement, also known as August Kranti Diwas, was observed on August 8, 2019. The Quit India movement began with Mahatma Gandhi’s clarion call of “Do or Die” to end the British rule in India.
    Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019
  38. মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র নীচের দেশগুলির মধ্যে কোনটিকে 12 টি মাল্টি-মিশন Seahawk হেলিকপ্টার বিক্রির অনুমোদন দিয়েছে?
    A. ভারত
    B. পাকিস্তান
    C. ইসরায়েল
    D. দক্ষিণ কোরিয়া
    Correct Answer
    D. দক্ষিণ কোরিয়া
    Explanation: The United States has approved the sale of 12 multi-mission Seahawk helicopters to South Korea. The helicopters are worth 800 million USD. The helicopters bolster anti-surface and anti-submarine missions and can handle secondary missions such as search and rescue and replenishment and communications relay.
  39. মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র কোন চীনা কোম্পানির সাথে সরকারী চুক্তি নিষিদ্ধ করেছে?
    A. Oppo
    B. Xiaomi
    C. Vivo
    D. Huawei
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Huawei
    Explanation: The United States introduced rules formally banning Chinese technology giant Huawei and other Chinese firms from government contracts on August 7. The move is a part of the escalating trade war between the two countries.
  40. ফুটবলার Gabriel Jesus সম্প্রতি দুই মাসের আন্তর্জাতিক নিষেধাজ্ঞা পেলেন। তিনি কোন দেশের হয়ে খেলেন?
    A. স্পেন
    B. জার্মানি
    C. ব্রাজিল
    D. ইতালি
    Correct Answer
    C. ব্রাজিল
    Explanation: According to the statement released by South American Football Confederation (CONMEBOL), Brazil striker Gabriel Jesus has been banned from international football for two months for improper conduct in last month’s Copa America final.
  41. নিম্নলিখিত দেশগুলির মধ্যে কোনটি সম্প্রতি কোনও পুরুষ অভিভাবকের অনুমোদন ছাড়াই মহিলাদের বিদেশ ভ্রমণ করার অনুমতি দিল?
    A. জর্ডন
    B. সৌদি আরব
    C. বাহরিন
    D. কুয়েত
    Correct Answer
    B. সৌদি আরব
    Explanation: Saudi Arabia issued new laws on Friday that will allow Saudi women to travel abroad without approval from a male guardian. The new rule allows women to obtain passports and travel freely, ending an age-old restriction.
  42. মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র 9 আগস্ট, 1945-এ জাপানের নাগাসাকিতে আরেকটি পারমাণবিক বোমা ফেলেছিল, যার নামকরণ করা হয়েছিল ________।
    A. Little Boy
    B. Fat Man
    C. Shoddy Toddler
    D. Heroic Baby
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Fat Man
    Explanation: The nuclear bombing of Nagasaki and Hiroshima forced Japan to surrender, which ended the World War II. It is worth mentioning that the weapon weighed nearly 10,000 pounds, & was around 11 feet long.
  43. কে হাইদ্রাবাদ ওপেনে পুরুষদের সিঙ্গেলস শিরোপা জিতেছে?
    A. অজয় নাইক
    B. গৌরব সিংলা
    C. সৌরভ ভর্মা
    D. প্রদীপ জাদেজা
    Correct Answer
    C. সৌরভ ভর্মা
    Explanation: Verma beat Singapore’s Loh Kean Yew in a 52-minute final clash. Sourabh, hailing from MP, had won the Slovenian International in May this year.
  44. _________ এ বসবাসরত পাঁচ লক্ষাধিক রোহিঙ্গা শরণার্থীকে UNHCR দ্বারা পরিচয়পত্রের নথি জারি করা হল।
    A. বাংলাদেশ
    B. ভারত
    C. শ্রীলঙ্কা
    D. পাকিস্তান
    Correct Answer
    A. বাংলাদেশ
    Explanation: The current registration exercise started in June 2018. It is worth mentioning that these ID cards will help in safeguarding the right of Rohingya refugees to return to their homes in Myanmar
  45. পাকিস্তানের স্বাধীনতা দিবসটি __________ তারিখে প্রতি বছর পালন করা হয়।
    A. 14th August
    B. 20 September
    C. 3rd June
    D. 15th July
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 14th August
    Explanation: Pakistan was formed on August 14, 1947, as a result of the Pakistan movement. In Persian and Urdu, the word ‘Pakistan’ means, “the land of Pure”.
  46. Huawei ঘোষণা করেছে যে এটি _________ নামে একটি নতুন অপারেটিং সিস্টেম তৈরি করছে।
    A. AddOS
    B. HarmonyOS
    C. EcoOS
    D. StrawOS
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. HarmonyOS
    Explanation: HarmonyOS would first be used in devices such as smart speakers and watches, according to Huawei. Being an open-source platform, anybody could use the software to create compatible devices.
  47. একদিনে ভারতীয় উপমহাদেশের সর্বাধিক পরিদর্শন করা মিউজিয়াম হওয়ার জন্য এশিয়া বুক অফ রেকর্ডসে স্থান পাওয়ার জন্য প্রস্তুত হল-
    A. Virasat-e-Khalsa
    B. Rail Museum
    C. National Museum
    D. Gandhi Museum
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Virasat-e-Khalsa
    Explanation: It is worth mentioning that on March20, the museum had witnessed a record footfall of 20,569 visitors on a single day. It may be recalled that this museum was built to commemorate the rich history and culture of Punjab and Sikhism. It was inaugurated in November 2011.
  48. ভারতে জাতীয় ক্রীড়া দিবস প্রতিবছর _________ তারিখে পালন করা হয়।
    A. 20th August
    B. 22nd August
    C. 25th August
    D. 29th August
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 29th August
    Explanation: This day honours, celebrates & commemorates the legendary hockey player Dhyan Chand as he was born on this day in 1905.
  49. Nanoseaweed“, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, এটি বিশ্বের সবচেয়ে পাতলা ___________।
    A. সোনা
    B. রুপো
    C. ম্যাগনেসিয়াম
    D. তামা
    Correct Answer
    A. সোনা
    Explanation: The gold nanoseaweed is just two atoms thick. At just 0.47 nanometres – it is regarded as 2D. Due to the gold’s nanoscale dimensions, it appears green in water.
  50. আন্তর্জাতিক যুব দিবস প্রতি বছর _______ তারিখে পালিত হয়।
    A. 10th August
    B. 12th August
    C. 14th August
    D. 18th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 12th August
    Explanation: The theme of International Youth Day 2019 is “Transforming education.” It aims to promote ways to engage the youth in becoming more actively involved in making positive contributions to their communities.

Bengali Current Affairs GK: 8-14 August 2019 PDF Download Link below

Read more:

 

 

Facebook Comments