Bengali Current Affairs GK: 16-22 October 2019

Bengali Current Affairs GK: 16-22 October 2019

Bengali Current Affairs GK: 16-22 October 2019

Here are the most important Bengali Current Affairs GK: 16-22 October 2019

Bengali Current Affairs GK: 16-22 October 2019 for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT, and all other competitive exams.

বিগত 7 মাসের ১০০০+ গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স ডাউনলোড: Click Here

Bengali Current Affairs GK: 16-22 October 2019

  1. কর্নেল চেয়াং রিনচেন সেতু ব্রিজটি কোথায় অবস্থিত?
    (A) লেহ
    (B) কাশ্মীর
    (C) লাদাখ
    (D) শ্রীনগর
    Correct Answer
    (C) লাদাখ
    Explanation: The bridge was constructed by the Border Roads Organisation (BRO) of India The bridge is built between Durbuk and Daulat Beg Oldie in eastern Ladakh at an altitude of 14,650 feet. The bridge is named in honor of Colonel Chewang Rinchen, who was one of the highly decorated officers in the Indian Army from Ladakh, and he was awarded the Maha Vir Chakara twice.
  2. ভারতের 47 তম প্রধান বিচারপতি পদে নিযুক্ত হওয়ার জন্য কাকে সুপারিশ করা হয়েছে?
    [A] জাস্টিস এস এ বোবড়ে
    [B] জাস্টিস ইন্দু মলহোত্রা
    [C] জাস্টিস অরুণ কুমার মিশ্র
    [D} জাস্টিস  আর এফ নারিমান
    Correct Answer
    [A] জাস্টিস এস এ বোবড়ে
    Explanation: CJI Ranjan Gogoi on October 18, 2019, recommended Justice Sharad Arvind Bobde for appointment as the 47th Chief Justice of India Chief Justice Gogoi is set to retire on November 17, 2019.
  3. নিম্নলিখিতগুলির মধ্যে কে জাতীয় সুরক্ষা গার্ডের [National Security Guard (NSG)] এর মহাপরিচালক নিযুক্ত হয়েছেন?
    (A) সুদীপ লাখতাকিয়া
    (B) সুধীর প্রতাপ সিং
    (C) অনুপ কুমার সিং
    (D) অধীর প্রতাপ সিং
    Correct Answer
    (C) অনুপ কুমার সিং
    Explanation: A senior 1985-batch IPS officer of Gujarat cadre Anup Kumar Singh has been appointed as Director-General of the National Security Guard (NSG).
  4. IMNEX-19, ভারত ও কোন দেশের মধ্যে পরিচালিত একটি নৌ অনুশীলন?
    (A) মলদ্বীপ
    (B) মায়ানমার
    (C) মঙ্গোলিয়া
    (D) মালাবি
    Correct Answer
    (B) মায়ানমার
    Explanation: The second edition of IMNEX-19, the India Myanmar Naval Exercise, began at Visakhapatnam on 19 October. The opening ceremony was conducted onboard INS Ranvijay. The exercise aims to grow maritime cooperation between the two navies.
  5. কে 2019 এশিয়ান ট্র্যাক সাইক্লিং চ্যাম্পিয়নশিপে স্বর্ণপদক জিতেছে?
    (A) শ্রীধর সাবানুর
    (B) অমৃত সিং
    (C) বিক্রম সিং
    (D) রোনাল্ডো সিং
    Correct Answer
    (D) রোনাল্ডো সিং
    Explanation: Indian cyclist Ronaldo Singh won a gold medal in the men’s junior Keirin event held at the Asian Track Cycling Championships at Incheon in South Korea on 18 October 2019.
  6. ভারতে পুলিশ স্মৃতি দিবস ২০১৯ (Police Commemoration Day ) কবে পালন করা হল?
    (A) 19th October
    (B) 20th October
    (C) 21th October
    (D) 22nd October
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 21th October
    Explanation: The Police Commemoration Day was observed across India on October 21, 2019 with an aim to commemorate the brave policemen who sacrificed their in the line of duties.
  7. কোন রাজ্য সরকার সম্প্রতি কেন্দ্রীয় প্রকল্প PM-KISAN বাস্তবায়নে সম্মত হয়েছে?
    (A) মধ্যপ্রদেশ
    (B) রাজস্থান
    (C) দিল্লী
    (D) কেরল
    Correct Answer
    (C) দিল্লী
    Explanation: Delhi Government on October 21, 2019 agreed to implement Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) scheme to provide the income support of Rs 6,000 to eligible farmers in a year.
  8. Vogue 2019 বর্ষসেরা পুরস্কার পেলেন-
    (A) এম এস ধোনি
    (B) দ্যুতি চাঁদ
    (C) সাইনা নেহওয়াল
    (D) ম্যারি কম
    Correct Answer
    (B) দ্যুতি চাঁদ
    Explanation: Odisha sprinter Dutee Chand won the Vogue award for Sportsperson of the Year 2019. Dutee Chand holds the national record in women’s 100m. She has brought many laurels to the country and state. In October, she clocked 11.22 seconds in the semi-final of women’s 100m event at the 59th National Open Athletics Championships 2019 in Ranchi. With this score, she broke the own previous national record of 11.26 seconds. She aims to win a gold medal for India in the 2020 Tokyo Olympics.
  9. বিশ্বের প্রাচীনতম প্রাকৃতিক মুক্তোটি কোন শহরের উপকূলে আবিষ্কার হল?
    (A) আবু ধাবি
    (B) মালী
    (C) জাকার্তা
    (D) আমান
    Correct Answer
    (A) আবু ধাবি
    Explanation: World’s oldest known natural pearl was discovered off the coast of Abu Dhabi, the capital city of the United Arab Emirates. It was discovered by archaeologists working at a Neolithic site on Marawah Island.
  10. কোন ভারতীয় ক্রিকেটার ঘরের মাটিতে টেস্ট ক্রিকেটে ডন ব্র্যাডম্যানের সর্বোচ্চ গড়ের রেকর্ড ভেঙেছেন?
    (A) রোহিত শর্মা
    (B) বিরাট কোহলি
    (C) অজিঙ্কা রাহানে
    (D) রবীন্দ্র জাদেজা
    Correct Answer
    (A) রোহিত শর্মা
    Explanation: Rohit Sharma broke Australian cricketer Don Bradman’s record of highest average in Test cricket on home soil during the Day 2 of India’s third test against South Africa. Rohit Sharma with 212 runs recorded an average of 99.84 on home soil, which is higher than Don Bradman’s average of 98.22 on home soil in test cricket.
  11. কর্নেল চেয়াং রিঞ্চেন সেতুটি নিম্নলিখিত কোন মন্ত্রালয় দ্বারা নির্মিত?
    (A) National Highways Authority of India (NHAI)
    (B) Border Roads Organisation (BRO)
    (C) Indian Railways (IR)
    (D) Ministry of Defence (MoD)
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Border Roads Organisation (BRO)
    Explanation: The bridge was constructed by the Border Roads Organisation (BRO) of India The bridge is built between Durbuk and Daulat Beg Oldie in eastern Ladakh at an altitude of 14,650 feet. The bridge is named in honor of Colonel Chewang Rinchen, who was one of the highly decorated officers in the Indian Army from Ladakh, and he was awarded the Maha Vir Chakara twice.
  12. সংগম যুব উত্সব 2019 কোথায় অনুষ্ঠিত হয়েছিল?
    (A) দিল্লী
    (B) মহারাষ্ট্র
    (C) উত্তরপ্রদেশ
    (D) জম্মু ও কাশ্মীর
    Correct Answer
    (D) জম্মু ও কাশ্মীর
    Explanation: Over 1,500 students from 32 different colleges and university participated in the ‘Sangam Youth Festival’ organised at Bhadarwah, Jammu and Kashmir. It was organised by the Indian Army in collaboration with Jammu University Campus
  13. ওয়ার্ল্ড স্টিল অ্যাসোসিয়েশন (ওয়ার্ল্ডস্টিল) এর ভাইস চেয়ারম্যান নির্বাচিত হয়েছেন-
    (A) সজ্জন জিন্দাল
    (B) অনিল আগরবাল
    (C) আনন্দ মহেন্দ্র
    (D) পবন কুমার গোয়েঙ্কা
    Correct Answer
    (A) সজ্জন জিন্দাল
    Explanation: The World Steel Association (Worldsteel) has elected Sajjan Jindal, Chairman and Managing Director, JSW Steel, as Vice-Chairman of the association for one year.
    The association has also appointed Tata Steel CEO and MD T V Narendran and Arcelor Mittal Chief L N Mittal as its members.
    The board also elected a 14-member Executive Committee.
  14. “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life” বইটির লেখন কে?
    (A) অভিজিৎ কাম্বলে
    (B) কৃষ্ণণ শশীকিরণ
    (C) পি হরিকৃষ্ণ
    (D) বিশ্বনাথণ আনন্দ
    Correct Answer
    (D) বিশ্বনাথণ আনন্দ
    Explanation: Indian Chess player, Viswanathan Anand has penned a book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life”.
  15. সৈনিক বিদ্যালয়ে 2021-22 অধিবেশন থেকে মেয়েদের ভর্তির প্রস্তাব সম্প্রতি কে অনুমোদন করেছে?
    (A) নির্মলা সিঁতারমণ
    (B) রাজনাথ সিং
    (C) অমিত শাহ
    (D) নরেন্দ্র মোদী
    Correct Answer
    (B) রাজনাথ সিং
    Explanation: Defence Minister Rajnath Singh has approved a proposal to give admission to girls in Sainik Schools from 2021-22 school sessions. Sainik School was established in India in the year 1961.
  16. কোন রাজ্যের সাংস্কৃতিক বিভাগ ‘খন রামলীলা’ এর জন্য ভারতের প্রথম প্রশিক্ষণ ও প্রদর্শন কর্মসূচি অনুমোদন করেছে?
    (A) বিহার
    (B) পাঞ্জাব
    (C) কর্ণাটক
    (D) উত্তরপ্রদেশ
    Correct Answer
    (D) উত্তরপ্রদেশ
    Explanation: Thailand’s Khon Ramleela has been included in UNESCO’s list of intangible cultural heritage. It is a masked dance depicting scenes from Ramlil(A) Uttar Pradesh Government will prepare some artists from the state for this art.
  17. সম্প্রতি প্রকাশিত UNICEF এর প্রতিবেদন অনুসারে, কত শতাংশ ভারতীয় শিশুদের যথার্থ ওজনের চেয়ে কম ওজন?
    (A) 33 percent
    (B) 28 percent
    (C) 20 percent
    (D) 13 percent
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) 33 per cent
    Explanation: UNICEF has released a report titled – The State of the World’s Children recently. This report informed that about 35% of children in India are suffering from stunting, and 2 percent of children are overweight while 33 percent of children are underweight.
  18. IMF দ্বারা প্রকাশিত প্রতিবেদন অনুযায়ী 2019-20 সালের জন্য ভারতের অর্থনৈতিক প্রবৃদ্ধি (economic growth rate ) কত হবে?
    (A) 5.5 percent
    (B) 6.1 percent
    (C) 6.5 percent
    (D) 7 percent
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 6.1 per cent
    Explanation: IMF – International Monetary Fund, has recently released the World Economic Outlook report. The report specifies that India’s economic growth rate will be 6.1% in 2019 and 7 in 2020. A couple of months before this report, IMF projected that India’s economic growth rate will be 7.3% in 2020.
  19. ভারতের কোন রাজ্যটি বার্ষিক “শিরুই লিলি” উত্সব আয়োজন করছে?
    (A) মনিপুর
    (B) আসাম
    (C) নাগাল্যান্ড
    (D) অরুণাচল প্রদেশ
    Correct Answer
    (A) মনিপুর
    Explanation: Manipur’s annual Shirui Lily Festival 2019 is being organized at Ukhrul. It is a four-day cultural festival that was inaugurated by Union Tourism Minister Prahlad Singh Patel. Among many other programs, Folk songs and folk dances are performed by different cultural artists.
  20. পাঞ্জাবের গোবিন্দওয়াল সাহেব এবং তারান তারানা সংযোগকারী একটি নতুন জাতীয় মহাসড়ক (NH- 703AA) কোন শিখ গুরুর নামে নামকরণ করা হয়েছে?
    (A) গুরু নানক দেব
    (B) গুরু রাম দাস
    (C) গুরু তেজ বাহাদুর
    (D) গুরু অর্জন সিং
    Correct Answer
    (A) গুরু নানক দেব
    Explanation: A new National Highway NH- 703AA was recently announced and approved by Road Transport and Highways Minister Nitin Gaddkari. This highway is starting from Kapurthala and ending at Taran Tarana in Punja(B) NH- 703AA is named after Sikh Guru – Shri Guru Nanak Dev Ji Marg’ to mark 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev.
  21. বাংলাদেশের আন্তর্জাতিকভাবে প্রশংসিত চিত্রশিল্পীর মধ্যে কে সম্প্রতি প্রউয়াত হলেন?
    (A) জাইনুল আবেদিন
    (B) কালিদাস কর্মকার
    (C) রশিদ চৌধুরী
    (D) নিতুন কুণ্ডু
    Correct Answer
    (B) কালিদাস কর্মকার
    Explanation: Internationally acclaimed painter of Bangladesh Kalidas Karmakar passed away in Dhaka.
  22. জাতিসঙ্ঘের মানবাধিকার কাউন্সিলের (UNHRC) বর্তমান সভাপতি কে?
    (A) Coly Seck
    (B) Mary Robinson
    (C) Bertrand Ramcharan
    (D) Louise Arbour
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Coly Seck
    Explanation: The present president of UN Human Rights Council(UNHRC) is Coly Seck.
  23. ইউরোপীয় সেন্ট্রাল ব্যাংকের নতুন মুখ্যসচিব হলেন-
    (A) Michel Camdessus
    (B) Rodrigo Rato
    (C) Christine Lagarde
    (D) Dominique Strauss-Kahn
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) Christine Lagarde
    Explanation: European Union leaders confirmed the appointment of Christine Lagarde as the new chief of the European Central Bank.
  24. SAFF U-15 মহিলা চ্যাম্পিয়নশিপ 2019 এর তৃতীয় সংস্করণে বিজয়ী দল কোনটি?
    (A) ভুটান
    (B) চীন
    (C) ভারত
    (D) বাংলাদেশ
    Correct Answer
    (C) ভারত
    Explanation: The Indian football team won the 3rd Edition of the SAFF U-15 Women’s Championships 2019 by beating Bangladesh by 5-3 in the penalty shoot-out. The tournament was organized by the South Asian Football Federation (SAFF) and was held at Changlimithang Stadium in Thimpu, Bhutan. Indian captain is Shilky Devi.
  25. ‘India in a Warming World: Integrating Climate Change and Development’ শীর্ষক বইটি কে সম্পাদনা করেছেন-
    (A) সুনিতা নারায়ণ
    (B) অনিল আগরবাল
    (C) ফ্রেড্রিক ওট্টো
    (D) নবরোজ দুবাস
    Correct Answer
    (D) নবরোজ দুবাস
    Explanation: A new book titled ‘India in a Warming World: Integrating Climate Change and Development’ is set to release on November 2019. This book is featuring a collection of articles by climate experts including Sunita Narain, Anil Agarwal, Dr Friederike Otto & Shibani Ghosh, edited by Navroz K Dubash. It is published by Oxford University Press.
  26. Nuclear Energy Conclave 2019 কোথায় অনুষ্ঠিত হয়েছিল?
    (A) মুম্বাই
    (B) নয়াদিল্লী
    (C) বেঙ্গালুরু
    (D) হাইদ্রাবাদ
    Correct Answer
    (B) নয়াদিল্লী
    Explanation: Dr Jitendra Singh inaugurated the 11th Edition of Nuclear Energy Conclave 2019 in New Delhi. It was organized by India Energy Forum.
  27. 20 তম গবাদিপশু আদমশুমারি ২০১9 অনুসারে নিম্নলিখিত কোন রাজ্যের ভারতে সবচেয়ে বেশি গবাদিপশু উপস্থিত?
    (A) উত্তরপ্রদেশ
    (B) রাজস্থান
    (C) মধ্যপ্রদেশ
    (D) পশ্চিমবঙ্গ
    Correct Answer
    (A) উত্তরপ্রদেশ
    Explanation: According to 20th Livestock Census 2019, Uttar Pradesh has the highest number of livestock of 67.8 million in India
  28. NITI Aayog এর ভারত উদ্ভাবনী সূচকে 2019 শীর্ষে কোন রাজ্য?
    (A) কর্ণাটক
    (B) কেরল
    (C) তামিলনাডু
    (D) গুজরাট
    Correct Answer
    (A) কর্ণাটক
    Explanation: Karnataka has topped the India Innovation Index, the first-ever index launched by NITI Aayog to promote competitiveness among Indian states.
  29. ভারত উদ্ভাবনী সূচকে 2019 সালে কোন কেন্দ্রশাসিত অঞ্চল প্রথম স্থান পেল?
    (A) Goa
    (B) Daman and Diu
    (C) Puducherry
    (D) Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Delhi
    Explanation: Delhi has got the first place in the list of Union Territories and small states in the India Innovation Index 2019. Delhi is at the first place with 42.98 points while Chandigarh is in second place with 27.97 points.
  30. কফি উৎপাদনে বিশ্বের মধ্যে ভারত স্থান কত তম?
    (A) 3rd
    (B) 6th
    (C) 9th
    (D) 12th
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 6th Explanation: India is the sixth-largest producer of coffee in the worl(D) It produces about 5% of the total world coffee production. Countries like India, Vietnam, Indonesia, Nepal account for almost 33% of the world’s coffee production in Asia.
  31. World Maths Day- 
    (A) 18 September
    (B) 15 October
    (C) 15 May
    (D) 12 April
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 15 October
    Explanation: World Maths Day is celebrated on 15 October every year. The Day aims to encourage students globally to take part in competitive math-themed games. The winners of the events will be given an opportunity to win prizes and scholarships.
  32. ‘Bridgital Nation’ শীর্ষক বইটির লেখক এন চন্দ্রশেখরণ নিম্নলিখিত কোন কোম্পানিটির চেয়ারম্যান?
    (A) Infosys
    (B) Tata Sons
    (C) Wipro
    (D) Birla
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Rajnish Kumar
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi has recently a book titled ‘Bridgital Nation’ in New Delhi. The book has been authored by Chairman of Tata Sons, N Chandrasekaran and Roopa Purushothaman. The book presents a powerful vision of the future where technology and human beings co-exist in a mutually beneficial ecosystem.
  33. Pro Kabaddi League 2019 এর বিজয়ী দল কোনটি?
    (A) U Mumba
    (B) Patna Pirates
    (C) Bengal Warriors
    (D) Dabbang Delhi
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Rajnish Kumar
    Explanation: In the final, they defeated Dabang Delhi by 39-34 at the EKA Arena by TransStadia in Ahmedabad. This is Bengal’s first PKL title.
  34. তুলাগী দ্বীপ, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, কোন দেশে অবস্থিত?
    (A) কিরিবাতি
    (B) সলোমন
    (C) টুভালু
    (D) নাউরু
    Correct Answer
    (B) সলোমন
  35. International Cricket Council (ICC) এর বর্তমান চেয়ারম্যান কে?
    (A) এন শ্রীনিবাসন
    (B) জগমোহন ডালমিয়া 
    (C) ডেভ রিচার্ডসন
    (D) শশাঙ্ক মনোহর
    Correct Answer
    (D) শশাঙ্ক মনোহর
    Explanation: The International Cricket Council (ICC) has changed the super-over rule for all its major events following the uproar over the outcome of the men’s World Cup final this year when England was declared winners against New Zealand on boundary count. As per new rule, in case of a super over tie, there will be a repeated super over until one team has more runs than the other. ICC Chairman: Shashank Manohar; Headquarters: Dubai, United Arab Emirates.
  36. যৌথভাবে 2019 এর বুকার পুরস্কার পেলেন-
    (A) George Orwell and Graeme Gibson
    (B) Margaret Atwood and Bernardine Evaristo
    (C) Salman Rushdie and Chetan Bhagat
    (D) Alice Munro and Elisabeth Moss
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) Margaret Atwood and Bernardine Evaristo
    Explanation: Margaret Atwood and Bernardine Evaristo have jointly won the 2019 Booker Prize after judges flout the rules by declaring a tie. The Booker rules say the prize must not be divided, but the judges insisted they could not separate Atwood’s – ‘The Testament’ and ‘Girl, Woman, Other’ by Evaristo, who is the first black woman to win the prestigious award since its creation in 1969.
  37. জাপান গ্র্যান্ড প্রি 2019 জিতলেন-
    (A) Sebastian Vettel
    (B) Carlos Sainz Jr.
    (C) Alexander Albon
    (D) Valtteri Bottas
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) Valtteri Bottas
    Explanation: Mercedes’ Valtteri Bottas (Finland) won the 2019 Japanese Grand Prix held at the Suzuka International Racing Course in Suzuka in Mie Prefecture, Japan.
  38. Hurun Global Unicorn List-এ ভারতের অবস্থান কত তম?
    (A) 3rd
    (B) 7th
    (C) 21st
    (D) 43rd
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) 3rd Explanation: India ranked third in the 2019 Hurun Global Unicorn List. It accounts for 21 of the world’s 494 unicorns. China topped the list with 206 Unicorns, followed by the US with 203 Unicorns. The first edition of the Hurun Global Unicorn List 2019 was released by the Hurun Research Institute. The list is a ranking of the world’s billion-dollar tech start-ups that were founded in the 2000s and not yet listed on a public exchange.
  39. ভারতের প্রতিযোগিতা কমিশনের [Competition Commission of India (CCI)] বর্তমান চেয়ারম্যান কে? 
    (A) সরবনা কুমার
    (B) পি কে সিং
    (C) বিজয় কৃষ্ণ
    (D) শুভজীৎ সিং
    Correct Answer
    (A) সরবনা কুমার
    Explanation: Competition Commission of India (CCI) was formed on 14 October 2003. The chairman is Vijay Kumar Agarwal. The Secretary of CCI is PK Singh. CCI is responsible for enforcing the Competition Act 2002 across India It aims to prevent activities that will cause an appreciable adverse effect on competition in India CCI is a Trade Practices Commission.
  40. ইন্ডিয়ান ব্যাংকস অ্যাসোসিয়েশনের (IBA) নতুন চেয়ারম্যান নিযুক্ত হলেন-
    (A) রাকেশ শর্মা
    (B) রজনীশ কুমার
    (C) এস এস মল্লিকার্জুন খারগে 
    (D) মাধব কল্যাণ
    Correct Answer
    (B) রজনীশ কুমার
    Explanation: He succeeded Sunil Mehta, who was the MD & CEO of Punjab National Bank (PNB). The IBA represents banks’ interests with the government and regulators.
  41. ফিনান্সিয়াল অ্যাকশন টাস্ক ফোর্স (FATF) নিম্নলিখিত কোন দেশটিকে আসন্ন ফেব্রুয়ারি 2020 অবধি তাদের “Grey List” এ রাখার সিধান্ত নিয়েছে? 
    (A) বাংলাদেশ
    (B) সিরিয়া
    (C) পাকিস্তান
    (D) আফগানিস্তান
    Correct Answer
    (C) পাকিস্তান
    Explanation:
    FATF decided to retain Pakistan on its ‘Grey List’ till February 2020. The Financial Action Task Force (FATF) has directed Pakistan to take extra measures in combating money laundering and funding of terrorists.
  42. ডঃ আব্দুল কালাম ভারতের কত তম রাষ্ট্রপতি ছিলেন?
    (A) 9th
    (B) 10th
    (C) 11th
    (D) 12th
    Correct Answer
    Correct Answer: (C) 11th Explanation: Dr. Abdul Kalam was the 11th (in person) President of India He remained in office from 25 July 2002 to 25 July 2007.
  43. নিম্নলিখিত কোন বইটি ডঃ আব্দুল কালাম দ্বারা রচিত নয়?
    (A) Failure to Success: Legendry Lives
    (B) You Are Born to Blossam
    (C) Ignited Minds
    (D) A House for Mr Biswas‎
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) A House for Mr Biswas
    Explanation: A House for Mr Biswas is written by the V. S. Naipaul in 1961. Rest of the books given in the options were written by the Dr. Abdul Kalam.
  44. নিম্নলিখিত কোন দ্বীপটির নামকরণ করা হয়েছে ডঃ আব্দুল কালামের নামানুসারে?
    (A) Wheeler Island, Odisha
    (B) Landfall Island
    (C) Bhavani Island
    (D) Sriharikota
    Correct Answer
    Correct Answer: (A) Wheeler Island, Odisha
    Explanation: The Wheeler Island is located in Odisha. Currently this island is known as the Dr. Abdul Kalam Island. This is an island off the coast of Odisha, approximately 150 kilometres east of the state capital Bhubaneshwar.
  45. “ভাহলি ডিক্রি যোজনা”, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, প্রকল্পটি নিম্নলিখিত কোন রাজ্যের সাথে সম্পর্কিত?
    (A) রাজস্তান
    (B) মধ্যপ্রদেশ
    (C) গুজরাট
    (D) মহারাষ্ট্র
    Correct Answer
    (C) গুজরাট
    Explanation: The state government, under this scheme, grants a subsidy of INR 1,10,000 on birth of the first girl child. This scheme aims to reduce the child mortality rate and eliminate child marriage cases in society.
  46. BCCI এর নতুন প্রেসিডেন্ট নির্বাচিত হলেন-
    (A) অনিল কুম্বলে
    (B) সৌরভ গাঙ্গুলি
    (C) রাহুল দ্রাবিড়
    (D) বিরেন্দ্র সেহবাগ
    Correct Answer
    (B) সৌরভ গাঙ্গুলি
  47. জম্মু ও কাশ্মীরের NH44-তে অবস্থিত ভারতের দীর্ঘতম টানেল চেনানী-নশরির মোট দৈর্ঘ্য কত?
    (A) 11.3 km
    (B) 9.2 km
    (C) 6.5 km
    (D) 7.2 km
    Correct Answer
    Correct Answer: (B) 9.2 km
    Explanation: Chenani- Nashri Tunnel on NH 44, in Jammu and Kashmir. It is India’s longest road tunnel with a length of 9.2 km.
  48. ওয়ানডে ক্রিকেটে দ্বি-শত করা বিশ্বের সবচেয়ে কনিষ্ঠ ক্রিকেটার হয়ে ইতিহাস গড়ছেন ১৭-বছর বয়সি মুবাই-এর কিশোর ____
    (A) আয়ুশ জেঠবা
    (B) আমন তিওারি
    (C) আয়ুশ জিম্মারে
    (D) যশভী জেসওয়াল
    Correct Answer
    (D) যশভী জেসওয়াল
    Explanation: The 17-year-old Mumbai teenager Yashasvi Jaiswal make history as he became the youngest cricketer in the world to score a double century in One Day cricket
  49. 2018/19 Golden Shoe পুরস্কারটি পেলেন-
    (A) ক্রিশ্চিয়ানো রোনাল্ডো
    (B) লিওনেল মেসি
    (C) লুইস সুয়ারেজ
    (D) কিলিয়ান এমব্যপে
    Correct Answer
    (B) মেসি
    Explanation: Messi became the first player to win the accolade for three successive years. Notably, this award is given to the player who scores the most league goals across Europe’s top divisions.
  50. State of the World’s Children’ প্রতিবেদন 2019 অনুসারে, ভারতে অপুষ্টিজনিত কারণে প্রায় ________% শিশু মারা যায়।
    (A) 28
    (B) 43
    (C) 57
    (D) 69
    Correct Answer
    Correct Answer: (D) 69
    Explanation:
    The ‘State of the World’s Children’ Report 2019 of the United Nations Children’s Fund (UNICEF) states that Malnutrition causes around 69 per cent of children’s death in India. As per the report, 149 million children of under 5 age were stunted and around 50 million children were wasted in 2018. The report also says that every second Indian woman is suffering from anaemia.

Bengali Current Affairs GK: 16-22 October 2019 PDF Download Link Below

Read More:

Sharing is caring and enable us to work even more dedicated

 

Facebook Comments