Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019

Here are the most Important Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019 Quiz in Bengali Language PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

বিগত ৬ মাসের ১০০০+ গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স ডাউনলোড: Click Here

Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019

  1. জল সংরক্ষণ এবং গৃহস্থালি পাইপলাইন সরবরাহের জন্য প্রধানমন্ত্রী মোদী সম্প্রতি ঘোষিত প্রকল্পটির নাম কী?
    A. প্রধানমন্ত্রী জল অভিযান
    B. জল শক্তি মিশন
    C. জল জীবন মিশন
    D. জল হে তো কাল হে
    Correct Answer
    C. জল জীবন মিশন
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced during his Independence Day speech that the government will launch a Jal Jeevan Mission to bring piped water supply to every house.  He also urged the people to come forward and contribute in conserving water resources.
  2. এক দশকে 20,000 আন্তর্জাতিক রান অতিক্রমকারী বিশ্বের প্রথম ক্রিকেটার কে হলেন?
    A. বিরাট কোহলি
    B. রোহিত শর্মা
    C. ক্যেন উইলিয়ামসন
    D. স্টিভ স্মিথ
    Correct Answer
    A. বিরাট কোহলি
    Explanation: Virat Kohli has become the first batsman to score 20,000 international runs in a decade during the match against West Indies. He has scored 20,502 runs across three formats out of which he has scored 20,018 runs in the ongoing decade.
  3. কোন দেশ তার সর্বোচ্চ বেসামরিক পুরষ্কার ‘অর্ডার অফ জায়েদ’ ভারতের প্রধানমন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীকে প্রদান করবে?
    A. ভুটান
    B. থাইল্যান্ড
    C. সংযুক্ত আরব এমিরেট (UAE)
    D. জাপান
    Correct Answer
    C. সংযুক্ত আরব এমিরেট (UAE)
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi will be travelling to the UAE and Bahrain from 23-25th August. During the visit, PM Modi will receive the ‘Order of Zayed’, the highest civil decoration of the UAE, which was conferred to him in April 2019.
  4. প্রাক্তন প্রধানমন্ত্রী ডঃ মনমোহন সিং সম্প্রতি কোন রাজ্য থেকে রাজ্যসভার সদস্য নির্বাচিত হয়েছেন?
    A. রাজস্থান
    B. পাঞ্জাব
    C. গুজরাট
    D. উত্তরপ্রদেশ
    Correct Answer
    A. রাজস্থান
    Explanation: Former Prime Minister Manmohan Singh got elected unopposed to Rajya Sabha from Rajasthan after the opposition BJP failed to field a candidate against him. The bypoll was necessitated by the death of BJP parliamentarian Madan Lal Saini.
  5. ‘উমরাও জান’, ‘বাজার’, ‘কভি কভি’ এর মতো চলচ্চিত্রের সংগীত সুরকার সম্প্রতি প্রয়াত হলেন। তাঁর নাম কি ছিল?
    A. ওমার আব্দুল ভট্ট
    B. মহাম্মদ খৈয়াম
    C. আমজাদ হুসেন
    D. নাদিম- শ্রাভন
    Correct Answer
    B. মহাম্মদ খৈয়াম
    Explanation: Veteran music director of India Mohammed Zahur Khayyam, known as Khayyam, passed away on August 19, 2019. He was 92. Khayyam was best known for his music in movies like Kabhi Kabhi and Umrao Jaan. Mohammed Zahur Khayyam was honoured with the National Film Award for his work in Umrao Jaan.
  6. প্রাক্তন প্রধানমন্ত্রী অটল বিহারী বাজপেয়ীর শ্রদ্ধার্থে হজরতগঞ্জ চৌরাহাকে ‘অটল চৌক’ নামকরণ করা হয়েছে। জায়গাটি কোন শহরে অবস্থিত?
    A. আহমেদাবাদ
    B. লক্ষ্ণৌ
    C. মুম্বাই
    D. রাইপুর
    Correct Answer
    B. লক্ষ্ণৌ
    Explanation: Lucknow city’s iconic Hazratganj Chauraha has been renamed as the ‘Atal Chowk’, in honor of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.
  7. জাতীয় ক্রীড়া পুরষ্কার 2019 সালে রাজীব গান্ধী খেলরত্নের জন্য কে মনোনীত হয়েছেন?
    A. রবীন্দ্র জাদেজা
    B. আর অশ্বিন
    C. দীপা মালিক
    D. দীপা কর্মকার
    Correct Answer
    C. দীপা মালিক
    Explanation: A day after wrestler Bajrang Punia’s name was recommended for the Rajiv Gandhi Khel Ratna, the 12-member selection committee added 2016 Rio Paralympics silver medallist Deepa Malik to this prestigious list. Malik is the second Indian Paralympian after Devendra Jhajharia (2017), and the first woman in the category, to be nominated for this coveted award.
  8. প্রধানমন্ত্রী মোদী সম্প্রতি কোন দেশে মাংদেচু জলবিদ্যুৎ কেন্দ্রের উদ্বোধন করলেন?
    A. বাংলাদেশ
    B. ভুটান
    C. শ্রীলঙ্কা
    D. মালয়েশিয়া
    Correct Answer
    B. ভুটান
    Explanation: Mangdechhu hydroelectric power plant in Bhutan was recently inaugurated by Prime Minister of India Narendra Modi. It is a one of the major projects under Bhutan’s initiative to generate 10,000 MW hydropower by 2020.
  9. ডঃ এ পি জে আব্দুল কালাম পুরষ্কারে সম্প্রতি কে সম্মানিত হয়েছেন?
    A. অমিতাভ কান্ত
    B. কে সিবান
    C. রাজীব কুমার
    D. এম কে রুদ্র
    Correct Answer
    B. কে সিবান
    Explanation: ISRO Chairman K. Sivan was awarded Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award by Tamil Nadu government. He was awarded in recognition of his stellar work in the promotion of science and technology. The award carries 8 gm gold medal, Rs.5 lakh in cash and a citation.
  10. বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থার সর্বশেষ প্রতিবেদন অনুসারে বিশ্বে কোন সংক্রামক রোগের প্রাদুর্ভাব দ্রুত বৃদ্ধি পাচ্ছে?
    A. হাম (Measles)
    B. জল বসন্ত (Chickenpox)
    C. ম্যালেরিয়া
    D. কলেরা
    Correct Answer
    A. হাম (Measles)
    Explanation: WHO suggests that there are major measles outbreaks currently occurring in Angola, Cameroon, Chad, Kazakhstan, Nigeria, Philippines, South Sudan, and Thailand. In the WHO European region, there were approximately 90,000 cases reported in the first six months of 2019.
  11. প্রধানমন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী তার ২০১৯ স্বাধীনতা দিবসের ভাষণে কোন সেক্টরে প্রধান পদ তৈরির ঘোষণা করেছিলেন?
    A. অর্থব্যবস্থা
    B. প্রতিরক্ষা
    C. রেল
    D. পরিকাঠামো
    Correct Answer
    B. প্রতিরক্ষা
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced the appointment of Chief of Defence Staff (CDS) in his sixth consecutive Independence Day speech. The Chief of Defence Staff will help integrate all three services – the Indian Army, the Air Force and the Indian Navy.
    Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019
  12. 450 বর্গকিলোমিটার এলাকা জুড়ে লেমরু এলিফ্যান্ট রিজার্ভ (LER) স্থাপন করে কোন রাজ্য সরকার?
    A. উড়িষ্যা
    B. পশ্চিমবঙ্গ
    C. ছত্তিসগড়
    D. মনিপুর
    Correct Answer
    C. ছত্তিসগড়
    Explanation: Chief Minister Bhupesh Baghel announced the formation of ‘Lemru Elephant Reserve’ in Chattisgarh. Chhattisgarh government, setting up of Lemru Elephant Reserve (LER), spanning over an area of 450 square kilometers, is aimed at minimizing human-elephant conflict and destruction of property in addition to providing a permanent habitat for the wild tuskers.
  13. কোন দেশ জলকে অস্ত্র হিসাবে ব্যবহার করে “fifth-generation warfare” চালানোর জন্য ভারতকে অভিযুক্ত করেছে?
    A. চীন
    B. পাকিস্তান
    C. বাংলাদেশ
    D. মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র
    Correct Answer
    B. পাকিস্তান
    Explanation: Pakistan accused India of waging “fifth-generation warfare” by using water as a weapon on August 19. Pakistan claimed that India failed to inform it about the release of excess water from a dam over River Satluj, which could cause flooding in the nation.
  14. স্বরাষ্ট্র মন্ত্রনালয়ের জারি করা আদেশ অনুসারে কেন্দ্রীয় সশস্ত্র পুলিশ বাহিনীর সদস্যদের অবসরকালীন বয়স কত হবে?
    A. 58
    B. 59
    C. 60
    D. 61
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 60
    Explanation: As per the order issued by Union Home Ministry, all personnel of the forces, the Border Security Force, Sashastra Seema Bal, Central Reserve Police Force and Indo-Tibetan Border Police will retire at the age of 60, instead of 57 years.
  15. 20 আগস্ট, 2019 কার 75 তম জন্মবার্ষিকী পালন করা হয়েছে?
    A. রাজীব গান্ধী
    B. জহরলাল নেহেরু
    C. গুলজারিলাল নন্দ
    D. ইন্দিরা গান্ধী
    Correct Answer
    A. রাজীব গান্ধী
    Explanation: Former Prime Minister of India, late Rajiv Gandhi’s 75th birth anniversary was observed on August 20, 2019. Rajiv Gandhi was born on August 20, 1944 in Mumbai. The Indian National Congress observes the day as ‘Sadbhavna Divas’.
  16. জলবায়ু পরিবর্তনের কারণে আইসল্যান্ডের কোন হিমবাহ তার পরিচয় হারিয়েছে?
    A. Okjokull
    B. Sesami
    C. Milami
    D. Sumatra
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Okjokull
    Explanation: Iceland unveiled a plaque to its Okjokull ice sheet, the first of the country’s hundreds of glaciers to melt away due to climate change. Scientists see the shrinking of glaciers as one of many warning signs that the earth’s climate is lurching toward dangerous tipping points.
  17. কোন দেশ সাম্প্রতিক মার্কিন ক্ষেপণাস্ত্র পরীক্ষাকে ”escalation of military tensions’ হিসাবে বর্ণনা করেছে?
    A. উত্তর কোরিয়া
    B. জাপান
    C. রাশিয়া
    D. দক্ষিণ কোরিয়া
    Correct Answer
    C. রাশিয়া
    Explanation: Russia said on August 20, 2019 that the United States was escalating military tensions by testing a medium-range cruise missile weeks after tearing up a pact with Russia. The tested missile was not nuclear equipped.
  18. কোন আদালত ফেসবুকের আধার-সোশ্যাল মিডিয়া লিঙ্কিংয়ের মামলা স্থানান্তর করার আবেদন শুনতে রাজি হয়েছে?
    A. Delhi HC
    B. Allahabad HC
    C. Supreme Court
    D. Madras HC
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Supreme Court
    Explanation: The Supreme Court has agreed to hear the plea of Facebook for transfer of cases related to demands for linking of user-profiles with Aadhaar that are pending before the Madras High Court, Bombay HC and Madhya Pradesh HC to the apex court. 
  19. কবে চন্দ্রায়ণ -২ ল্যান্ডার বিক্রমকে কক্ষপথ থেকে আলাদা করা হবে?
    A. 2 September
    B. 3 September
    C. 4 September
    D. 5 September
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 2 September
    Explanation:
    The Vikram lander will separate from the Chandrayaan-2 orbiter on September 02, 2019, marking a special day for ISRO. Following this, orbit maneuvers will be performed on Vikram to place it in a 100 km X 30 km orbit around the Moon.
  20. কোন সংস্থা সম্প্রতি Mobile Metallic Ramp (MMR) ভারতীয় সেনার হাতে তুলে দিয়েছে?
    A. ISRO
    B. DRDO
    C. JBL
    D. L&T
    Correct Answer
    Correct Answer: B. DRDO
    Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an indigenous Mobile Metallic Ramp (MMR). This Mobile Metallic Ramp (MMR) has a load-bearing capacity of 70 metric ton (MT).
  21. কোন সংস্থা সম্প্রতি ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’ নামক একটি প্রতিবেদন প্রকাশ করেছে?
    A. UNESCO
    B. UNICEF
    C. WHO
    D. World Bank
    Correct Answer
    Correct Answer: D. World Bank
    Explanation:
    As per the report ‘Quality Unknown: The Invisible Water Crisis’ released by World Bank there is a direct relation between water pollution and economic growth. According to the analysis by the World Bank, poor water quality is affecting economic growth and worsening health conditions.
  22. মধ্যপ্রদেশের প্রাক্তন মুখ্যমন্ত্রীর নাম কী, যিনি সম্প্রতি প্রয়াত হলেন?
    A. জিতেন রাম
    B. অজিত সরকার
    C. বাবুলাল গৌর
    D. বরুণ সক্সেনা
    Correct Answer
    C. বাবুলাল গৌর
    Explanation: Former Chief Minister of Madhya Pradesh Babulal Gaur died in Bhopal on Wednesday morning. The 89-year-old was admitted to the hospital on August 7 in a critical condition after his blood pressure dropped. He was CM of the state from August 2004 to November 2005.
  23. 21 আগস্ট, 2019 ভারত কোন দেশের সাথে ভূতত্ত্ব, প্রতিরক্ষা ও কলা ও সংস্কৃতি ক্ষেত্রে সহযোগিতা বাড়াতে ছয়টি সমঝোতা স্মারক স্বাক্ষর করেছে?
    A. Mozambique
    B. Zambia
    C. Peru
    D. Egypt
    Correct Answer
    Correct Answer:  B. Zambia
    Explanation: India and Zambia signed six Memorandums of Understanding (MoUs) in several areas including geology, defense, arts and culture during Zambian President Edgar Chagwa Lungu’s state visit to India.
  24. টিম ইন্ডিয়ার অধিনায়ক বিরাট কোহলি তার নতুন টেস্ট জার্সির পিছনে নিচের সংখ্যাগুলির মধ্যে কোনটি লিখেছেন?
    A. 18
    B. 44
    C. 99
    D. 23
    Correct Answer
    Correct Answer: A. 18
    Explanation: Team India has revealed new test jerseys that have the names of the players and their preferred numbers at the back of the jersey. Virat Kohli was seen wearing number 18 at the back, while Test vice-captain Ajinkya Rahane was seen sporting number 3 jersey.
    Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019
  25. গবেষকরা কোন রাজ্যে পাঁচটি নতুন প্রজাতির মাছ আবিষ্কার করেছেন?
    A. অরুণাচল প্রদেশ
    B. মনিপুর
    C. আসাম
    D. মেঘালয়
    Correct Answer
    A. অরুণাচল প্রদেশ
    Explanation: Five new species of fish have been discovered from different districts of Arunachal Pradesh. The discovery was made by a fisheries and aquatic ecology research team from the zoology department of Rajiv Gandhi University (RGU). The research team was headed by Professor DN Das.
  26. National Green Tribunal (NGT) কোন নদীতে অবৈধ বালু উত্তোলন পরীক্ষা করার জন্য একটি কমিটি গঠন করেছে?
    A. গঙ্গা
    B. যমুনা
    C. কাবেরি
    D. গোদাবরী
    Correct Answer
    B. যমুনা
    Explanation: The national green tribunal has formed a committee to examine the allegations of illegal sand mining in Yamuna River. The NGT formed the committee to examine the issue after Delhi Jal Board CEO Anil Kumar Singh moved the green panel alleging illegal sand mining in the Yamuna.
  27. World Humanitarian Day 2019 কবে পালন করা হল?
    A. August 20th
    B. August 18th
    C. August 19th
    D. August 17th
    Correct Answer
    Correct Answer: C. August 19th 
    Explanation: The world humanitarian day 2019 was observed on August 19, 2019.  The day is observed annually to pay tribute to the humanitarian aid workers who endanger their lives for humanitarian service as well as to rally support for the people affected by the crisis.
  28. কোন দেশ প্রতি বছর 17 আগস্ট তার স্বাধীনতা দিবস উদযাপন করে?
    A. ইন্দোনেশিয়া
    B. বাংলাদেশ
    C. পাকিস্তান
    D. শ্রীলঙ্কা
    Correct Answer
    A. ইন্দোনেশিয়া
    Explanation: Indonesian Independence Day is celebrated on 17 August every year. This day is celebrated as the declaration of independence from Dutch colonization in 1945.
  29. বিহারের কোন প্রাক্তন মুখ্যমন্ত্রী সম্প্রতি 83 বছর বয়সে দিল্লিতে মারা গেলেন?
    A. জগন্নাথ মিশ্র
    B. জিতেন রাম মাঝী
    C. সত্যেন্দ্র নারায়ণ সিং
    D. চন্দ্রশেখর আজাদ
    Correct Answer
    A. জগন্নাথ মিশ্র
    Explanation: Former Bihar Chief Minister Jagannath Mishra passed away at a hospital in New Delhi on August 19, 2019. He was 82 and suffering from some health issues for several months. He was three-times Chief Minister of the state.
  30. পাঞ্জাব ও হরিয়ানা হাইকোর্ট কোন শহরে ভিডিও কনফারেন্সিংয়ের মাধ্যমে প্রথম ভার্চুয়াল আদালত শুরু করেছে?
    A. পানিপত
    B. রোহতক
    C. হিসার
    D. ফরিদাবাদ
    Correct Answer
    D. ফরিদাবাদ
    Explanation: A Punjab and Haryana High Court started first virtual court in Faridabad. It would deal with traffic challan cases from across the State. The project will be launched under the guidance of e-Committee of the Supreme Court of India.
  31. জলবায়ু পরিবর্তন সম্পর্কিত 28 তম BASIC মন্ত্রিপরিষদের সভাটি কোন দেশ আয়োজিত করেছে?
    A. ভারত
    B. ব্রাজিল
    C. চীন
    D. দক্ষিণ আফ্রিকা
    Correct Answer
    B. ব্রাজিল
    Explanation: BASIC countries (Brazil, South Africa, India, and China) held their 28th Ministerial meeting on Climate Change recently in Sao Paulo, Brazil. These four countries collectively account for one-third of the world’s geographical area and nearly 40% of the world’s population.
  32. পরিবেশগত NGO Greenpeace এর তথ্য অনুসারে সালফার ডাই অক্সাইডের SO2 বৃহত্তম নির্গমনকারী দেশ কোনটি?
    A. ভারত
    B. ব্রাজিল
    C. চীন
    D. দক্ষিণ আফ্রিকা
    Correct Answer
    A. ভারত
    Explanation: India is the largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide in the world, as per the data released by environmental NGO Greenpeace on August 19, 2019. Anthropogenic sulphur dioxide is produced from burning of coal and it is known to largely contribute to air pollution.
  33. কোন দেশটি বিশ্বের বৃহত্তম সালফার ডাই অক্সাইড নির্গমন হটস্পট?
    A. ভারত
    B. ব্রাজিল
    C. চীন
    D. রাশিয়া
    Correct Answer
    D. রাশিয়া
    Explanation: The NASA data revealed that Norilsk smelter complex in Russia is the largest SO2 emission hotspot in the world, followed by Kriel in Mpumalanga province in South Africa and Zagroz in Iran. However, in the country-wise ranking, India tops the list in emitting SO2 as it has the maximum number of hotspots.
  34. ভারতের জন্য জাতীয় প্রয়োজনীয় ডায়াগনস্টিকস তালিকা (NEDL) কোন সংস্থা চূড়ান্ত করেছে?
    A. Indian Council of Medical Research (ICMR)
    B. AIIMS
    C. Ministry of AYUSH
    D. Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO)
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Indian Council of Medical Research (ICMR)
    Explanation: India has become the first country to compile such a list that would provide guidance to the government for deciding the kind of diagnostic tests that different healthcare facilities in villages and remote areas require.
  35. রাষ্ট্রপতি রাম নাথ কোবিন্দ সম্প্রতি কোন শহরে ভূগর্ভস্থ ‘Bunker Museum’ উদ্বোধন করেছেন?
    A. নয়াদিল্লী
    B. মুম্বাই
    C. আহমেদাবাদ
    D. গুয়াহাটি
    Correct Answer
    B. মুম্বাই
    Explanation:  President Ram Nath Kovind inaugurated an underground Bunker Museum at Raj Bhavan Mumbai.  The thematic underground bunker museum spread over an area of 15,000 sq.ft. will be opened for the general public through prior online booking later during the year. The Bunker Museum has Virtual Reality Booths in which visitors can time-travel to the 19th century when the bunker was constructed to fire cannons at approaching enemy ships.
  36. International Conference on Teacher Education কে উদ্বোধন করলেন?
    A. শ্রী দীনেশ গুপ্ত
    B. শ্রী প্রকাশ জাভদেকর
    C. শ্রী সুরেশ প্রভু
    D. শ্রী রমেশ পোখরিওয়াল নিশাঙ্ক
    Correct Answer
    D. শ্রী রমেশ পোখরিওয়াল নিশাঙ্ক
    Explanation: The Honorable Union Minister of Human Resource Development Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ inaugurated the International Conference titled ‘Journey of Teacher Education: Local to Global’ in New Delhi.
    Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019
  37. কেন্দ্রীয় সরকার প্রবর্তিত San-Sadhan Hackathon নিম্নলিখিত কোনটির সাথে  সম্পর্কিত:
    A. সংসদ সদস্যের বিশেষ ম্যারাথন
    B. প্রতিবন্ধীদের জন্য সাশ্রয়ী মূল্যের টয়লেট
    C. স্কুল শিশুদের জন্য শিল্প প্রতিযোগিতা
    D. শারীরিক প্রতিবন্ধী মানুষকে প্রশিক্ষণ দেওয়া
    Correct Answer
    B. প্রতিবন্ধীদের জন্য সাশ্রয়ী মূল্যের টয়লেট
    Explanation: Under San-Sadhan Hackathon, startups, student innovators, technology enthusiasts, academicians, and industry experts have been invited by the Central government to create composite and affordable toilet solutions for Divyang or physically challenged people.
  38. জাতীয় উপজাতি উত্সব “আদি মহোৎসব” কোন অঞ্চলে শুরু হয়েছে?
    A. শিমলা
    B. উদয়পুর
    C. লাদাখ
    D. দিল্লী
    Correct Answer
    C. লাদাখ
    Explanation: Union Minister for Tribal Affairs Arjun Munda today inaugurated a nine-day National Tribal Festival, Aadi Mahotsav in Polo Grounds of Leh. This is the first mega event arranged by the Centre after the announcement of Union Territory status for Ladakh region which has 97 percent tribal population.
  39. রাজ্যের সরকারী বিদ্যালয়ের অবকাঠামোগত উন্নয়নের জন্য কোন রাজ্য সরকার “School Fagadaba” নামক একটি প্রকল্প চালু করেছে?
    A. মিজোরাম
    B. মনিপুর
    C. মেঘালয়
    D. মহারাষ্ট্র
    Correct Answer
    B. মনিপুর
    Explanation: Launching the “School Fagadaba” (Make education bettter) scheme, Singh said the objective was to ensure better infrastructure, quality education and overall improvement of government schools to make them model schools।
  40. জিআই ট্যাগ তালিকার সর্বশেষ সংযোজন তাওহলোহপুয়ান এবং মিজো পুঞ্চেই। পণ্যগুলি কোন রাজ্যের অন্তর্ভুক্ত?
    A. নাগাল্যান্ড
    B. সিকিম
    C. আসাম
    D. মিজোরাম
    Correct Answer
    D. মিজোরাম
    Explanation: PalaniPanchamirtham from Palani Town in Dindigul District of Tamil Nadu State, Tawlhlohpuan and Mizo Puancheifrom the state of Mizoram and Tirur Betel leaf from Kerala are the latest additions to the list of registered GI.
  41. কোন সংস্থার গবেষকরা ভাল মাপকাঠি এবং লোকোমোশন ক্ষমতা সহ ‘GraspMan’ নামক একাধিক মডেল রোবোটিক সিস্টেম তৈরি করেছেন?
    A. IIT Madras
    B. IIT Delhi
    C. IIT Roorke
    D. IIT Khanpur
    Correct Answer
    Correct Answer: A. IIT Madras
    Explanation: Called ‘GraspMan,’ the system comprises a pair of graspers that are capable of holding objects securely and manipulate it much like the human hand.
  42. “Second Night” উপন্যাসটির রচয়িতা কে?
    A. সত্যেন্দ্র দুবে
    B. কৃষ্ণ কান্ত
    C. সন্দীপ পাণ্ডে
    D. রাজীব ডোগরা
    Correct Answer
    D. রাজীব ডোগরা
    Explanation: This is the third book written by Rajiv Dogra the other two being – “Durand’s Curse” and “Where Borders Bleed: An Insider’s Account of Indo-Pak Relations”.
  43. ‘Kashmir’s Untold Story: Declassified’ বইটির লেখক কে?
    A. গুরবিন্দ্র সিং ও গৌরব আর্য
    B. ঋত্বিক সান্যাল ও সুশান্ত সারিন
    C. অদুর গোপালকৃষ্ণন ও জি ডি বক্সী
    D. ইকবাল চাঁদ মলহোত্রা ও রাহ্রুফ রাজা
    Correct Answer
    D. ইকবাল চাঁদ মলহোত্রা ও রাহ্রুফ রাজা
    Explanation: The book has been written by filmmaker Iqbal Chand Malhotra and defence analyst Maroof Raza. Published by Bloomsbury, the book will hit stands on September 18.
  44. অনূর্ধ্ব -১২ এশিয়ান টেনিস দল চ্যাম্পিয়নশিপ 2019 কোন দেশটি আয়োজক?
    A. কাজাখস্থান
    B. ভারত
    C. ইন্দোনেশিয়া
    D. জাপান
    Correct Answer
    B. ভারত
    Explanation: India have won gold at the Under 12 Asian Tennis Team championship held in Kazakhstan. India defeated Chinese Taipei 2-1 in the summit clash to win the title.
  45. হিমা দাস, মহাম্মদ আনাস Athleticky Mitink Reiter-এ৩০০ মিটার রেস ইভেন্টে স্বর্ণ জিতেছেন। ইভেন্টটি কোথায় অনুষ্ঠিত হয়েছিল?
    A. জার্মানি
    B. রাশিয়া
    C. জাপান
    D. চেক প্রজাতন্ত্র
    Correct Answer
    D. চেক প্রজাতন্ত্র
    Explanation: Top Indian sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold each in 300m races at the Athleticky Mitink Reiter event in Czech Republic.
  46. 2019 সালের ভিক্টোরিয়া রাগবি কাপ কোন দেশ জিতেছে?
    A. উগান্ডা
    B. জাম্বিয়া
    C. জিম্বাবুয়ে
    D. কেনিয়া
    Correct Answer
    A. উগান্ডা
    Explanation: The Victoria Cup is a rugby union tournament played between four African nations involving Uganda, Kenya, Zimbabwe and Zambia based on a double round-robin system.
  47. রিচার্ড উইলিয়ামস, যিনি সম্প্রতি প্রয়াত হলেন, তিনি একজন উল্লেখযোগ্য ____________ ছিলেন।
    A. মার্কিন যুক্তরাষ্ট্রের রাষ্ট্রপতি
    B. অ্যানিমেশন পরিচালক
    C. গায়ক
    D. লেখক
    Correct Answer
    B. অ্যানিমেশন পরিচালক
    Explanation: Richard Williams, the three-time Oscar-winning animator best known to the world for Who Framed Roger Rabbit, and to the animation industry for “The Animators Survival Kit,” his seminal instructional book, DVD and app set, passed away at the age of 86
  48. রঞ্জিত গুরু যিনি সম্প্রতি প্রয়াত হলেন, কোন রাজ্যের প্রবীণ সাংবাদিক ছিলেন?
    A. পশ্চিমবঙ্গ
    B. মহারাষ্ট্র
    C. উড়িষ্যা
    D. বিহার
    Correct Answer
    C. উড়িষ্যা
    Explanation: Noted journalist and columnist Ranjit Guru passed away following a brief illness. He was 61. He spent a major part of his career working for Odia daily ‘Sambad’ as a Senior Editor.
  49. বিখ্যাত সাংবাদিক নীলম শর্মা সম্প্রতি প্রয়াত হলেন। তিনি কোন নিউজ চ্যানেলের প্রতিষ্ঠাতা অ্যাঙ্কর ছিলেন?
    A. CNBC
    B. DD News
    C. India Today
    D. NDTV
    Correct Answer
    Correct Answer: B. DD News
    Explanation: She was among the founding anchors of DD News and was associated with Doordarshan for over 2 decades since 1995. Sharma was known was her programs like ‘Tejaswini’ and ‘Badi Charcha’. She was awarded the Nari Shakti Puruskar 2018 by President Ram Nath Kovind in March 2019
  50. দ্বিবার্ষিক বহুপক্ষীয় নৌ অনুশীলন ‘MILAN’  2020 সালে কোন শহরে অনুষ্ঠিত হবে?
    A. বিশাখাপত্তনম
    B. আন্দামান ও নিকোবার
    C. কোচি
    D. চেন্নাই
    Correct Answer
    A. বিশাখাপত্তনম
    Explanation: The Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command (ENC., Vice Admiral Atul Kumar Jain has announced that the Indian Navy will organise the multilateral naval exercise MILAN at Visakhapatnam in March 2020.
  51. বিশ্ব মশা দিবস প্রতি বছর _______ এ পালন করা হয়।
    A. 17 August
    B. 20 August
    C. 23 August
    D. 26 August
    Correct Answer
    Correct Answer: B. 20 August
    Explanation: This day commemorates Ross’ discovery (1897) that female mosquitoes transmit malaria between humans. It aims to raise awareness about the causes of malaria and its prevention.
  52. _______ পরবর্তী পাঁচ বছরের জন্য ভারতীয় ক্রিকেট বোর্ডের ঘরোয়া এবং আন্তর্জাতিক ম্যাচগুলির স্পনসর হিসাবে অবিরত থাকবে।
    A. Paytm
    B. Amul
    C. Vivo
    D. Oppo
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. PayTm
    Explanation: According to the BCCI, the bid from One 97 Communications (holding company of Paytm) of Rs 326.80 crore was the winning bid. It is worth mentioning that the new deal will be effective Sep 15, when the South African team will visit India.
  53. প্রধানমন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী সম্প্রতি CDS নামক একটি পদ তৈরির ঘোষণা করেছেন। ‘CDS’ প্রসারিত করুন।
    A. Chief of Defence Staff
    B. Commission of Defence Staff
    C. Chief of Defensive Staff
    D. Chief of Defender Staff
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Chief of Defence Staff
    Explanation: The CDS will coordinate between the three services, the Army, Air Force, and Navy. Presently, India has a Chiefs of Staff Committee (CoSC).
  54.  সম্প্রতি কে ভারতের ড্রাগ কন্ট্রোলার জেনারেল (DCGI) হিসাবে নিয়োগ হয়েছে?
    A. VG Somani
    B. Rakesh Asthana
    C. Pardeep Mehra
    D. Neelam Sood
    Correct Answer
    Correct Answer – A. VG Somani
    Explanation: Somani is currently Joint Drugs Controller of India. His appointment will end the wait of having full-time DCGI for the last 2 years. It must be mentioned here that DCGI heads the Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO).
  55. কে ভারত ক্রিকেট দলের প্রধান কোচ হিসাবে আরও দু’বছর অব্যাহত থাকবে?
    A. কপিল দেব
    B. সচিন টেন্ডুল্কর
    C. রবি শাস্ত্রী
    D. সুনীল গাভাস্কার
    Correct Answer
    C. রবি শাস্ত্রী
    Explanation: Ravi Shastri’s tenure has been extended till the T20 World Cup in 2021. Under Ravi Shastri, India won their first-ever Test series in Australia earlier this year. India, under him, also reached the semi-final of World Cup 2019.
    Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019
  56. ভারতের প্রথম মহাকাশ বিজ্ঞান যাদুঘরটি কোথায় অবস্থিত?
    A. বেঙ্গালুরু
    B. চণ্ডীগড়
    C. হাইদ্রাবাদ
    D. মুম্বাই
    Correct Answer
    C. হাইদ্রাবাদ
    Explanation: It is a collaborative effort between the Indian Space Research Organization (ISRO) and the BM Birla Science Centre. ISRO will provide some 65 models of various spacecraft, satellites, and rockets of varying sizes.
  57. কেন্দ্রীয় মন্ত্রী প্রকাশ জাভেদেকর স্বাধীনতা দিবস উদযাপনের আগে দূরদর্শন দ্বারা নির্মিত ______ নামক একটি দেশাত্মবোধক গান প্রকাশ করেছিলেন।
    A. Bharat
    B. Watan
    C. Desh
    D. Karma
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Watan
    Explanation: The song pays a tribute to New India, besides highlighting several path-breaking initiatives of the government.
  58. কে 18 বছরের পর কুস্তিতে ভারতের প্রথম জুনিয়র ওয়ার্ল্ড চ্যাম্পিয়ন হল?
    A. রমেশ ঠাক্কর
    B. দীপক পুনিয়া
    C. তীর্থ সিং
    D. মোহন উরবাস
    Correct Answer
    B. দীপক পুনিয়া
    Explanation:  Punia defeated Russia’s Alik Shebzukhov 2-2 in the 86 kg gold medal bout. It is worth noting that he will be representing the country at the Senior World Championships in Kazakhstan next month.
  59. অসামান্য রাজনৈতিক প্রতিবেদনের জন্য কাকে 2019 প্রেম ভাটিয়া পুরষ্কার দেওয়া হয়েছে?
    A. সুধীর চৌধুরী
    B. রবিশ কুমার
    C. অমিশ দেবগণ
    D. রাজদীপ সরদেসাই
    Correct Answer
    D. রাজদীপ সরদেসাই
    Explanation: The annual award carries a prize of Rs 2 lakh It was established in the memory of veteran journalist Prem Bhatia, who was famous for his political reporting. While, the 2019 award for environmental reporting went to Down to Earth’s Ishan Kukreti and independent journalist Sharada Balasubramanian.
  60. ওয়ার্ল্ড এডুকেশন সামিট ২০১৯ -এ উচ্চ শিক্ষায় কৃতিত্বের জন্য কোন রাজ্য “সেরা উদ্ভাবন এবং উদ্যোগ নেতৃত্বের পুরষ্কার” পেল?
    A. জম্মু ও কাশ্মীর
    B. হিমাচল প্রদেশ
    C. উত্তরাখণ্ড
    D. রাজস্থান
    Correct Answer
    D. রাজস্থান
    Explanation: Minister of State for Higher Education Bhanwar Singh Bhati received the award. It is worth noting that representatives of 8 countries and 17 states of India attended the 2-day World Education Summit-2019.
  61. কোন ভারতীয় স্প্রিন্টারকে এশীয় অ্যাথলেটিক্স অ্যাসোসিয়েশনের অ্যাথলেটস কমিশনের সদস্য করা হয়েছে?
    A. পি টি ঊষা
    B. বানু গুলজার
    C. সাথি গীতা
    D. নীলিমা ঘোষ
    Correct Answer
    A. পি টি ঊষা
    Explanation: PT Usha will be one of the six members of the AAA Athletes Commission. The commission would be headed by 1992 Olympics gold medallist hammer thrower Andrey Abduvaliyev (Uzbekistan).

Bengali Current Affairs GK: 15-21 August 2019 PDF Download Link Below

Read More:

 

 

Facebook Comments