Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019

Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019

Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019

Here are the most Important Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019

Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019 Quiz in Bengali Language PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

বিগত 7 মাসের ১০০০+ গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স ডাউনলোড: Click Here

Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019

  1. স্বচ্ছ ভারত অভিযানের জন্য বিল এবং মেলিন্ডা গেটস ফাউন্ডেশন থেকে কাকে পুরস্কৃত করা হবে?
    [A] রাম নাথ কোবিন্দ
    [B] রাম বিলাস পাসোয়ান
    [C] অমিত শাহ
    [D] নরেন্দ্র মোদী
    Correct Answer
    [D] নরেন্দ্র মোদী
    Explanation: 
    Prime Minister Narendra Modi will receive an award from Bill and Melinda Gates Foundation for Swachh Bharat Abhiyaan during his visit to the United States in September 2019.
  2. সম্প্রতি প্রধানমন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী কোন শহর / কেন্দ্রশাসিত অঞ্চলে “গড়ভি গুজরাট” ভবনের উদ্বোধন করলেন?
    [A] চেন্নাই
    [B] নয়াদিল্লী
    [C] মুম্বাই
    [D] পুনে
    Correct Answer
    [B] নয়াদিল্লী
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Garvi Gujarat Bhawan in New Delhi. The new building situated at Akbar Road in the national capital has been built at a cost of around 131 crore rupees by the Gujarat Government.
  3. কোন মোবাইল অ্যাপ্লিকেশন সম্প্রতি মার্কিন যুক্তরাষ্ট্রে “Global Tech” পুরস্কার জিতেছে?
    [A] MyCircle
    [B] Vayu
    [C] Maitri
    [D] Meghdoot
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Maitri
    Explanation: Five girls in Noida have developed a mobile App that connects children at orphanages with senior citizens in old-age homes, with their innovation fetching them a bronze medal at a global tech competition in the US.
  4. “SKOCH Governance Gold Award” নিম্নলিখিত কোনটিকে প্রদান করা হল?
    [A] Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)
    [B] Ministry of MSME
    [C] SIDBI
    [D] PMGSY
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)
    Explanation: Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award. It has been conferred the award for its initiative “Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiS[A] ”. DAY-NULM is a flagship mission under the Ministry of Housing and Urban Affairs.
  5. “Obama: the call of history “ নামক বইটির লেখকের নাম কী?
    [A] Ian Kershaw
    [B] Ben Judah
    [C] Nina Antonia
    [D] Peter Baker
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Peter Baker
    Explanation: Obama: The Call of History’, written by Peter Baker, the Chief White House Correspondent for The New York Times, chronicles a period of “great hope, tumult, accomplishments, and, yes, failure”. It will give an in-depth account of the former US President’s years in office, while examining his legacy as it stands today.
  6. কোন রাজ্যে সম্প্রতি “আয়ুষ্মান ভারত-মহাত্মা গান্ধী স্বাস্থ্য বীমা প্রকল্প (AB-MGRSBY) নামক একটি নতুন স্বাস্থ্য বীমা প্রকল্প চালু করা হল?
    [A] Himachal Pradesh
    [B] Odisha
    [C] Rajasthan
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Rajasthan
    Explanation: The Rajasthan government has launched a new health insurance scheme — Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY) — from September 1.
  7. “Borneo” নিম্নলিখিত কোন দেশের রাজধানী?
    [A] দক্ষিণ কোরিয়া
    [B] ব্রাজিল
    [C] রণ্ডা
    [D] ইন্দোনেশিয়া
    Correct Answer
    [D] ইন্দোনেশিয়া
    Explanation: Indonesia has chosen the eastern edge of jungle-clad Borneo island for its new capital, President Joko Widodo said, as the country looks to shift its political heart away from congested megalopolis Jakarta. The proposed location — near the regional cities of Balikpapan and Samarinda — is in the geographical centre of the Southeast Asian archipelago and an area where the government already owns some 180,000 hectares (445,000 acres) of land, he added.
  8. পশ্চিমবঙ্গের কল্যাণীর কল্যাণী স্টেডিয়ামে কোন দেশ SAFF U-15 শিরোপা জিতেছে?
    [A] Nepal
    [B] India
    [C] Indonesia
    [D] Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] India
    Explanation: A convincing India U-15 team thrashed Nepal 7-0 to lift the SAFF U-15 title at the Kalyani Stadium in Kalyani, West Bengal
  9. কেরালার রাজ্যপাল নিযুক্ত হলেন কে?
    [A] কলরাজ মিশ্র
    [B] ভারত সিং
    [C] আরিফ মোহম্মদ খান
    [D] পি সাতসিবম
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] আরিফ মোহম্মদ খান
    Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed new Governors for five states: Rajasthan, Maharashtra, Himachal Pradesh, Kerala and Telangana.Former Union Labour Minister Bandaru Dattatreya will be the Governor of Himachal Pradesh in place of Kalraj Mishra.Kalraj Mishra, has been given the charge of Rajasthan, replacing incumbent Governor Kalyan Singh.Former Uttarakhand Chief Minister Bhagat Singh Koshyari has been named the Governor of Maharashtra replacing C. Vidyasagar Rao,Former Union Minister, Arif Mohammed Khan was appointed Governor of Kerala replacing P. Sathasivam,Tamil Nadu BJP president Tamilisai Soundararajan will be the new Governor of Telangana replacing E.S.L Narshiman.
  10. হিমাচল প্রদেশের রাজ্যপাল নিযুক্ত হলেন কে?
    [A] কলরাজ মিশ্র
    [B] বিদ্যাসাগর রাও
    [C] কল্যাণ সিং
    [D] বান্দারু দত্তরেয়া
    Correct Answer
    [D] বান্দারু দত্তরেয়া
    Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed new Governors for five states: Rajasthan, Maharashtra, Himachal Pradesh, Kerala and Telangana.
  11. কে (Vice Chief of the Army Staff) সেনাবাহিনী সহ-প্রধানের দায়িত্বে নিলেন?
    [A] জেনারেল মোহন সিং
    [B] অনুরাগ কিশোর
    [C] হেমন্ত শিবারে
    [D] মনোজ মুকুন্দ নারাভানে
    Correct Answer
    [D] মনোজ মুকুন্দ নারাভানে
    Explanation: Lieutenant General Manoj Mukund Naravane took charge of Vice Chief of the Army Staff.
  12. বিশ্ব ব্যাংকের নবনিযুক্ত “Chief Financial Officer” হলেন-
    [A] অরুন্ধুতি ভট্টাচার্য
    [B] ছন্দা খোচার
    [C] ঊষা আনন্দশুভ্রামানিয়ান
    [D] অনশুলা কান্ত
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] অনশুলা কান্ত
    Explanation: The government has accepted the resignation of State bank of India’s managing Director Anshula Kant, following her appointment as MD and chief financial officer of the World Bank.
  13. “Jin Dhoondha Tin Paaiyan” নামক বইটির লেখক কে?
    [A] চেতন ভগত
    [B] এম আর সিং
    [C] ও পি সিং
    [D] দিব্যানি শেঠী
    Correct Answer
    [C] ও পি সিং
    Correct Answer: [C] OP Singh
    Explanation: 
    Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar released a book titled ‘Jin Dhoondha Tin Paaiyan’ penned by senior IPS officer O P Singh.
  14. “A Short History of Indian Railways “ নামক বইটির লেখক কে?
    [A] রাম বিলাস
    [B] এম ডি চতুর্বেদী
    [C] রাজেন্দ্র আকলেকর
    [D] দিয়া শেঠী
    Correct Answer
    [C] রাজেন্দ্র আকলেকর
    Explanation: A new book named “A Short History of Indian Railways”, has been penned by veteran journalist and author Rajendra B Aklekar. This new book on the history of Indian Railways chronicles the journey of the national transporter from the 1830s to the new high-speed Train 18 and Prime Minister Narendra Modi’s ambitious bullet train project.
  15. সম্প্রতি ভ্যালারি হার্পার প্রয়াত হলেন। তিনি কোন ক্ষেত্রের সাথে যুক্ত ছিলেন?
    [A] কাব্য
    [B] রাজনীতি
    [C] সাংবাদিকতা
    [D] অভিনয়
    Correct Answer
    [D] অভিনয়
    Explanation: Actress Valerie Harper, the star of “The Mary Tyler Moore Show” and spin-off series “Rhoda”, has passed away after a long battle with cancer. She was 80.
  16. কোন রাজ্যে নোয়াখাই উৎসব পালিত হয়?
    [A] Bihar
    [B] Assam
    [C] Odisha
    [D] Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Odisha
    Explanation: Nuakhai, the greatest harvesting festival of Odisha was celebrated recently. Nuakhai, as the name, suggests that nua means new and khai means food. So, the festival of nuakhai is a festival to celebrate newly harvested food by the farmers.
  17. Economic Intelligence Unit এর তথ্য অনুযায়ী জলবায়ু পরিবর্তনের কারণে বিশ্বের সবচেয়ে বাসযোগ্য শহরগুলির তালিকায় কোন শহর শীর্ষে আছে?
    [A] Vienna
    [B] New Delhi
    [C] Rome
    [D] London
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vienna
    Explanation: The national capital has dropped by six places to rank 118th on a list of the world’s most liveable cities due to increase in cases of petty crimes and poor air quality, according to an annual survey by the Economist Intelligence Unit.
  18. কোন দেশ আগামী ২০ বছরে ভারতে ২০ টিরও বেশি পারমাণবিক পাওয়ার ইউনিট স্থাপনের পরিকল্পনা করছে?
    [A] Russia
    [B] USA
    [C] Germany
    [D] China
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Russia
    Explanation: Russia said that it is planning to set up more than 20 nuclear power units in India in the next 20 years. Prime Minister Narendra Modi, who arrived in Russia’s Far Eastern city of Vladivostok, gave a joint statement at the 20th Annual Summit between the two countries, along with Russian President Vladimir Putin by side.
  19. কোন রাজ্য সরকার করবেট ব্যাঘ্র অভয়ারণ্যের জন্য একটি বিশেষ টাইগার ফোর্স গঠনের সিদ্ধান্ত নিয়েছে?
    [A] Uttarakhand
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Punjab
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Uttarakhand
    Explanation: The Uttarakhand government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve. The STPF will be effective in checking illegal human intrusion into the reserve through villages located on its fringes. The STPF will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve.
  20. নিম্নলিখিত কে 27 ঘন্টা 5 মিনিট অবিরাম পাঠ করে একটি নতুন ইতিহাস তৈরি করে Golden Book of World Records এ স্থান পেল?
    [A] অনিরুদ্ধ
    [B] ফারহান
    [C] ফারুক
    [D] আলাউদ্দিন
    Correct Answer
    [D] আলাউদ্দিন
    Explanation: Alauddin, a student of Chhatrapati Shahu Ji Maharaj University has created a new history by reading continuously for 27 hours and five minutes while making his way to the Golden Book of World Records.
  21. PMO (Prime Minister’s Office) এ কাকে OSD (Officer on Special Duty) পদে নিয়োগ করা হয়েছে?
    [A] অতনু চতুর্বেদী
    [B] রভনিত গিল
    [C] পি কে সিনহা
    [D] নৃপেন্দ্র মিশ্র
    Correct Answer
    [D] নৃপেন্দ্র মিশ্র
    Explanation: Former Cabinet Secretary PK Sinha has been appointed as OSD (Officer on Special Duty) in the PMO after Nripendra Misra’s request to be relieved as Principal Secretary was accepted by Prime Minister Narendra Modi.
  22. 2018/19 UEFA চ্যাম্পিয়ন্স লিগে “উইমেনস প্লেয়ার অফ দ্য ইয়ার” পুরষ্কার কে জিতলেন?
    [A] ওয়েন্ডি রেনার্ড
    [B] আলেক্স মর্গান
    [C] এলিস পেরি
    [D] লুসি ব্রোঞ্জে
    Correct Answer
    [D] লুসি ব্রোঞ্জে
    Explanation: England footballer Lucy Bronze won the Women’s Player of the Year award for the 2018/19 UEFA Champions League campaign.
  23. প্রথম শ্রেণীর ক্রিকেটে 6000 রান এবং তিনশোর বেশি উইকেট শিকারকারী প্রথম ভারতীয় ক্রিকেটার কে যিনি এখনো জাতীয় দলের হয়ে খেলেনি?
    [A] জলজ সাক্সেনা
    [B] নবীন কৌর
    [C] শুভমান গিল
    [D] নরেশ আহির্বার
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] জলজ সাক্সেনা
  24. অনূর্ধ্ব- 14 সুব্রত কাপ 2019 (ফুটবল টুর্নামেন্ট) এর বিজয়ী দল কোনটি?
    [A] Assam
    [B] Mizoram
    [C] Sikkim
    [D] Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mizoram
    Explanation: Saidan Secondary School of Mizoram was crowned Under-14 boys champions of Subroto Cup International Football tournament after defeating Unique Model Academy of Manipur 2-0 in the summit clashin New Delhi.
  25. ইকোনমিস্ট ইন্টেলিজেন্স ইউনিটের একটি প্রতিবেদন অনুসারে, নিরাপদ শহর সূচকে (Safe Cities Index) কোন শহর শীর্ষেস্থানে আছে?
    [A] Budapest
    [B] London
    [C] Tokyo
    [D] NewYork
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Tokyo
    Explanation: Mumbai has been ranked as the 45th safest city on the Safe Cities Index (SCI), while Delhi stood at the 52nd position, according to a report by Economist Intelligence Unit.
  26. কোন রাজ্য জাতীয় নাগরিক নিবন্ধক (National Register of Citizens) প্রকাশ করেছে?
    [A] Meghalaya
    [B] Sikkim
    [C] Assam
    [D] Manipur
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Assam
    Explanation: The Assam government has finally released the final version of the National Register of Citizens (NR[C]  in Assam. The final NRC has left out over 19 lakh people in Assam who now face the danger of being declared illegal migrants if they don’t contest their exclusion.
  27. কোন রাজ্য সরকার সম্প্রতি রাজ্যে ম্যাগনেসিয়াম কার্বনেটযুক্ত পান মশলা নিষিদ্ধ করেছে?
    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Bihar
    Explanation: Bihar government banned Pan Masala containing magnesium carbonate in the state, said commissioner of food safety.
  28. লাইফলাইন এক্সপ্রেস, “হসপিটাল অন হুইলস” নামে পরিচিত, সম্প্রতি কোন রাজ্যে উদ্বোধন করা হয়েছে?
    [A] Madhya Pradesh
    [B] Uttar Pradesh
    [C] West Bengal
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra
    Explanation: The Lifeline Express, also known as “Hospital on Wheels”, has been inaugurated at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus by the Central Railway (CR) for its latest project, which involves providing medical treatment to poor patients.
  29. সম্প্রতি কেন্দ্রীয় স্বরাষ্ট্রমন্ত্রী অমিত শাহ কোন রাজ্যে “জনমার্গ বাস র‌্যাপিড ট্রানজিট সিস্টেমের” জন্য ব্যাটারিচালিত 8 টি বৈদ্যুতিক বাস চালু করলেন?
    [A] Andhra Pradesh
    [B] Gujarat
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Gujarat
    Explanation: Union Home Minister Amit Shah flagged off battery operated 8 electric buses for Janmarg Bus Rapid Transit System -BRTS route in Ahmedabad, Gujarat.
  30. কোন রাজ্য সম্প্রতি (National Nutrition Month)  জাতীয় পুষ্টি মাস চালু করেছে?
    [A] উড়িষ্যা
    [B] বিহার
    [C] মধ্যপ্রদেশ
    [D] উত্তরপ্রদেশ
    Correct Answer
    [D] উত্তরপ্রদেশ
    Explanation: With an aim to make the Rashtriya Poshan Maah (National Nutrition Month) a success, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath launched a month-long drive against malnutrition in the state and stressed on the need for public participation in order to make the campaign successful.
  31. তিনসুকিয়া রেলওয়ে স্টেশনটি কোন রাজ্যে অবস্থিত?
    [A] মিজোরাম
    [B] আসাম
    [C] ঝাড়খণ্ড
    [D] ত্রিপুরা
    Correct Answer
    [B] আসাম
    Explanation: Tinsukia Junction Railway Station in Tinsukia, Assam has become the 4,000th railway station in the country to have free public Wi-Fi service.
  32. Happiness Index 2019 এ ভারতের অবস্থান কত তম?
    [A] 7th
    [B] 5th
    [C] 6th
    [D] 9th
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 9th
    Explanation: Global Happiness Survey” from market research firm Ipsos said that when it comes to happiness, Indians consider good financial conditions and physical well-being among the top-most reasons to remain joyous, adding that India ranked 9th on happiness index among 28 global markets.
  33. World Police and Fire Games 2019 নিম্নলিখিত কোন দেশে অনুষ্ঠিত হল?
    [A] চীন
    [B] ভারত
    [C] রাশিয়া
    [D] হাঙ্গারি
    Correct Answer
    [A] চীন
    Explanation: Constable Baljit of Haryana Police has won a gold medal in the 130-kg wrestling category of the recently concluded World Police and Fire Games (WPFG) International Championship held in Chengdu, China.
  34. কপিল দেবকে ছাড়িয়ে এশিয়ার বাইরে সবচেয়ে সফল ভারতীয় পেস বোলার হলেন-
    [A] মহম্মদ শামি
    [B] ইশান্ত শর্মা
    [C] জাসপ্রীত বুমরা
    [D] ভুবনেশ্বর কুমার
    Correct Answer
    [B] ইশান্ত শর্মা
    Explanation: Ishant Sharma has become the most successful Indian pace bowler outside Asia, surpassing Kapil Dev who held the record till now.
  35. আন্তর্জাতিক T-20 ক্রিকেটে পাকিস্তানের অলরাউন্ডার শাহীদ আফ্রিদিকে ছাড়িয়ে কে সর্বোচ্চ উইকেটের অধিকারী হলেন?
    [A] জাসপ্রীত বুমরা
    [B] মিচেল স্টার্ক
    [C] লাসিথ মালিঙ্গা
    [D] কুলদিপ যাদব
    Correct Answer
    [C] লাসিথ মালিঙ্গা
    Explanation: Sri Lankan pacer Lasith Malinga has become the highest wicket-taker in the T20I cricket, surpassing Pakistan’s all-rounder Shahid Afridi.
  36. Belgian Grand Prix 2019 এর বিজয়ী হলেন-
    [A] Max Verstappen
    [B] Sebastian Vettel
    [C] Lewis Hamilton
    [D] Charles Leclerc
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Charles Leclerc
    Explanation: Ferrari’s Charles Leclerc won the Belgian Grand Prix at Spa-Francorchamps to record the maiden victory of his career.
  37. Rashtriya Poshan Maah হিসেবে কোন মাসটিকে বেঁছে নেওয়া হল?
    [A] ডিসেম্বর
    [B] অক্টোবর
    [C] সেপ্টেম্বর
    [D] নভেম্বর
    Correct Answer
    [C] সেপ্টেম্বর
    Explanation: The entire month of September will be celebrated as the Rashtriya Poshan Maah. This year the theme is Complementary Feeding. Prime Minister’s Overreaching Scheme for Holistic Nourishment – POSHAN Abhiyaan is a multi- ministerial convergence mission with the vision to address malnutrition with a targeted approach by 2022.
  38. সম্প্রতি উপরাষ্ট্রপতি এম ভেঙ্কাইয়া নাইডু কোন রাজ্যে দেশের দীর্ঘতম বৈদ্যুতিক রেল টানেলের উদ্বোধন করেছেন?
    [A] আসাম
    [B] মহারাষ্ট্র
    [C] বিহার
    [D] অন্ধ্রপ্রদেশ
    Correct Answer
    [D] অন্ধ্রপ্রদেশ
    Explanation: Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated the country’s longest electrified rail tunnel between Cherlopalli and Rapuru and the electrified railway line between Venkatachalam and Obulavaripalli.
  39. চতুর্থ ভারত মহাসাগর সম্মেলন 2019 কোন শহরে অনুষ্ঠিত হল?
    [A] Amsterdam
    [B] Vienna
    [C] Male
    [D] Rome
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Male
    Explanation: 4th Indian Ocean Conference 2019 was held in Male, Maldives. External Affairs Minister S Jaishankar participated in the Conference.
  40. 36 তম National Games কোন রাজ্যে অনুষ্ঠিত হবে?
    [A] Uttar Pradesh
    [B] Chhattisgarh
    [C] Goa
    [D] TamilNadu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Goa
    Explanation: The much-delayed 36th National Games will be staged in Goa from 20 October to 4 November next year, the Indian Olympic Association (IO[A]  said. The IOA finalized the dates during its meeting with the Goan delegation.
  41. রিও দে জেনিরোতে আয়োজিত ISSF বিশ্বকাপ রাইফেল / পিস্তল চ্যাম্পিয়নশিপে কোন দেশ পদকের তালিকায় শীর্ষস্থান দখল করলো?
    [A] ব্রাজিল
    [B] ভারত
    [C] চীন
    [D] রাশিয়া
    Correct Answer
    [B] ভারত
    Explanation: India finished at the top of the ISSF World Cup Rifle/Pistol Championship in Rio De Janeiro with 5 gold, 2 silver, and 2 bronze medals.
  42. “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan” নামক বইটির লেখকের নাম কি?
    [A] অশোক যোশী
    [B] দেবিকা শেঠী
    [C] রঘুবরন দয়াল
    [D] রাঘবেন্দ্র সিং
    Correct Answer
    [D] রাঘবেন্দ্র সিং
    Explanation: The book, “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan”, has been penned by veteran civil servant Raghvendra Singh. He was the Director-General of the National Archives of India.
  43. পঞ্চম ইস্টার্ন ইকোনমিক ফোরাম কোন দেশে অনুষ্ঠিত হল?
    [A] India
    [B] China
    [C] Hungary
    [D] Russia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Russia
    Explanation: 5th Eastern Economic Forum was held in Vladivostok, Russia. PM Narendra Modi also attended the forum meeting. He also paid a visit to the India Business Pavilion on the sidelines of the 5th Eastern Economic Forum.
  44. “Yudh Abhyas” ভারত ও নিম্নলিখিত কোন দেশটির মধ্যে একটি গুরুত্বপূর্ণ যৌথ সামরিক অনুশীলন?
    [A] China
    [B] USA
    [C] Russia
    [D] SriLanka
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] USA
    Explanation: The joint Military Exercise Yudh Abhyas – 2019 between India and USA started at Joint Base Lewis Mc Chord, Washington, USA from 05-18 September 2019. Exercise Yudh Abhyas is one of the largest joint running military training and defence corporation endeavors between India and USA. This will be the 15th edition of the joint exercise hosted alternately between the two countries.
  45. বিশ্ব ভ্রমণ ও পর্যটন প্রতিযোগিতা সূচক 2019 তে ভারতের র‌্যাঙ্ক কত?
    [A] 35th
    [B] 33rd
    [C] 36th
    [D] 34th
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 34th
    Explanation: India has jumped six places to claim 34th spot on world Travel & Tourism Competitiveness Index 2019, according to a report by World Economic Forum (WEF).Spain tops the ranking index followed by France and Germany.
  46. ৭৩ তম গ্লেনমার্ক জাতীয় সাঁতার চ্যাম্পিয়নশিপ কোন রাজ্যে অনুষ্ঠিত হল?
    [A] Odisha
    [B] Sikkim
    [C] WestBengal
    [D] Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Gujarat
    Explanation: Gold hunt at the 73rd Glenmark National Swimming Championship turned out to be a family affair. The Khade couple – Virdhawal Khade and his wife Rujuta stole the show at the national meet by bagging gold in the men and women 50m butterfly respectively, thereby becoming the fastest swimmers in the country.
  47. 2019 UEFA President Award কাকে প্রদান করা হল?
    [A] দেবেন্দ্র সিকরি
    [B] রবীন্দ্র সিং
    [C] অ্যালেক্স কাফেরিন
    [D] এরিক কান্টোনা
    Correct Answer
    [D] এরিক কান্টোনা
    Explanation: Eric Cantona has been presented with the 2019 UEFA President’s Award in Monaco – and the iconic Frenchman was described by UEFA President Aleksander Čeferin as “a person who has done a lot for good”.
  48. “First They Erased Our Name: A Rohingya Speaks” নামক বইটির লেখক কে?
    [A] সোফি আন্সেল
    [B] জ্যাসপার ফোরডে
    [C] প্যাট্রিক মাদিয়ানো
    [D] এলেনা ফার্নান্ডো
    Correct Answer
    [A] সোফি আন্সেল
    Explanation: A new book entitled “First They Erased Our Name: A Rohingya Speaks” book written by journalist Sophie Ansel(France) has been released by Penguin Random House on September 9, 2019.
  49. কালাহান্ডির রাজা উদিত প্রতাপ দেব প্রয়াত হলেন। কালাহান্ডি কোন রাজ্যে অবস্থিত?
    [A] আসাম
    [B] ত্রিপুরা
    [C] উড়িষ্যা
    [D] ঝাড়খণ্ড
    Correct Answer
    [C] উড়িষ্যা
    Explanation: Udit Pratap Deo, former king of the erstwhile princely state of Kalahandi n Odisha, has passed away. He was 71. Deo was a former lawmaker from Junagarh Assembly segment in Odisha from 1974 to 1977.
  50. রাশিয়ার মুদ্রার নাম কী?
    [A] দিনার
    [B] রিয়েল
    [C] রুবেল
    [D] ইউরো
    Correct Answer
    [C] রুবেল
    Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019

Bengali Current Affairs GK: 1-7 September 2019 PDF Download Link below

Read More:

Facebook Comments