Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019

Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019

Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019

Here are the most important Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019

Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019 for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT, and all other competitive exams.

বিগত 7 মাসের ১০০০+ গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স ডাউনলোড: Click Here

Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019

  1. দারিদ্র দূরীকরণে গবেষণার জন্য 2019 সালে অর্থনীতিতে নোবেল পুরস্কার পেলেন একজন ভারতীয় বংশোদ্ভূত অর্থনীতিবিদ। তার নাম কি?
    [A] বিশ্বজিৎ চ্যাটার্জি
    [B] অভিজিৎ ব্যানার্জি
    [C] এস কে বর্মণ
    [D] অনিল মুখার্জি
    Correct Answer
    [B] অভিজিৎ ব্যানার্জি
    Explanation: Abhijit Banerjee, along with his wife, Esther Duflo and Michael Kramer will be awarded the Nobel Prize for their research on ‘Experiments to ending global poverty’. Amartya Sen was given this honour in the year 1998 prior to Abhijit Banerjee.
  2. শ্রেষ্ঠ উপন্যাসের জন্য 2019 এর বুকার পুরস্কার পেলেন-
    [A] Lucy Ellmann
    [B] Margaret Atwood
    [C] Chigozie Obioma
    [D] Elif Shafak
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Margaret Atwood
    Explanation: Margaret Atwood and Bernardine Evaristo won the 2019 Booker Prize jointly. The Award is awarded every year for the best novel written in the English language and published in the United Kingdom.
  3. মেলবোর্ন তথা অস্ট্রেলিয়াতে প্রথম ভারতীয় ব্যাংক যেটি একটি শাখা উন্মোচন করেছে, সেটি নিম্নলিখিতগুলির মধ্যে কোনটি?
    [A] স্টেট ব্যাংক অফ ইন্ডিয়া
    [B] ব্যাংক অফ ইন্ডিয়া
    [C] পাঞ্জাব ন্যাশনাল ব্যাংক
    [D] দেনা ব্যাংক
    Correct Answer
    [A] স্টেট ব্যাংক অফ ইন্ডিয়া
    Explanation: State Bank of India has opened its Melbourne office thus becoming the first Indian bank to have a branch in the Australian state of Victoria.
  4. নীতি আয়োগের স্কুল এডুকেশন কোয়ালিটি সূচকে কোন ভারতীয় রাজ্যটি শীর্ষস্থান অধিকার করলো?
    [A] কর্ণাটক
    [B] কেরল
    [C] তামিল নাডু
    [D] উড়িষ্যা
    Correct Answer
    [B] কেরল
    Explanation: Kerala has topped Niti Aayog’s School Education Quality Index.
  5. বিশ্ব হিন্দু ইকোনমিক ফোরাম (WHEF) 2019 এর কত তম সংস্করণ সম্প্রতি মহারাষ্ট্রের মুম্বাই শহরে অনুষ্ঠিত হল?
    [A] 7th
    [B] 8th
    [C] 9th
    [D] 10th
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 7th
    Explanation: The 7th edition of World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 was held in Mumbai, Maharashtra.
  6. ভারতীয় সাংবাদিক ক্যালি পুরিকে ‘India’s Most Powerful Women in Media’ পুরষ্কারে ভূষিত করা হল। তিনি নিম্নলিখিত কোন সংস্থাটির সাথে বর্তমানে কর্মরত?
    [A] The Hindu Group
    [B] India Today Group
    [C] Times of India Group
    [D] DNA Group
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] India Today Group
    Explanation: Indian journalist Kallie Puri of India Today Group was honored with ‘India’s Most Powerful Women in Media’ award.
  7. ভারতের উপরাষ্ট্রপতি ভেঙ্কাইয়া নাইডু কবি কে শিবা রেড্ডিকে 2018 সালের 28 তম সরস্বতী সম্মান পুরস্কার দিয়ে ভূষিত করেছেন। তিনি নিম্নলিখিত কোন ভাষায় কবিতা লেখেন?
    [A] তেলেগু
    [B] তামিল
    [C] কানাডা
    [D] উড়িয়া
    Correct Answer
    [A] তেলেগু
    Explanation: Venkaiah Naidu conferred Telugu poet K Siva Reddy with 28th Saraswati Samman award 2018. In 2017, the 27th Saraswati Samman was conferred upon eminent Gujarati poet Sitanshu Yashaschandra
  8. সৌভাগ্য প্রকল্পের আওতায় 5 লাখ 15 হাজারেরও বেশি পরিবারকে বিদ্যুৎ সরবরাহ করে নিম্নলিখিত কোন রাজ্যটি  সম্পূর্ণ বিদ্যুতায়িত রাজ্যে পরিণত হয়েছে?
    [A] তেলাঙ্গানা
    [B] অন্ধ্রপ্রদেশ
    [C] পাঞ্জাব
    [D] গুজরাট
    Correct Answer
    [A] তেলাঙ্গানা
    Explanation: Telangana has become fully electrified states after providing electricity to over 5 lakh 15 thousand households under Soubhagya Scheme
  9. কনিষ্ঠতম ক্রিকেটার হিসেবে আন্তর্জাতিক T-20 তে হ্যাট- ট্রিক অর্জন করলেন ফাস্ট বোলার মহম্মদ হাসনেইন। তিনি কোন দেশের খেলোয়াড়?  
    [A] আফগানিস্তান
    [B] পাকিস্তান
    [C] বাংলাদেশ
    [D] নেপাল
    Correct Answer
    [B] পাকিস্তান
    Explanation: Pakistan’s pacer Mohammad Hasnain has become youngest player to take a T20 hat-trick.
  10. একজন ভারতীয় আইসিসি ইভেন্টে ভারপ্রাপ্ত প্রথম মহিলা রেফারি হলেন। তার নাম কি?
    [A] জী এস লক্ষ্মী
    [B] সুব্বু লক্ষ্মী
    [C] শ্রী রামায়া
    [D] স্নেহা মোহন
    Correct Answer
    [A] জী এস লক্ষ্মী
    Explanation: Indian referee GS Lakshmi will become the first woman referee of India to officiate in an ICC event.
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019
  11. নিম্নলিখিত কোন গ্রহটির উপগ্রহের সংখ্যা সর্বাধিক (82 টি)?
    [A] বৃহস্পতি
    [B] শনিগ্রহ
    [C] নেপচুন গ্রহ
    [D] মঙ্গলগ্রহ
    Correct Answer
    [B] শনিগ্রহ
    Explanation: Planet Saturn with a total of 82 moons has overtaken Planet Jupiter with 79 moons as the planet with most moons
  12. 2019 সাহিত্যে নোবেল পুরস্কার অস্ট্রিয়ান লেখক ____________ কে ভূষিত করা হল।
    [A] Sophie Semin
    [B] Wim Wenders
    [C] Peter Handke
    [D] Libgart Schwarz
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Peter Handke
    Explanation: The Nobel Prize in Literature 2019 was awarded to Austrian author Peter Handke. Peter Handke is an Austrian novelist, playwright, translator, poet, film director and screenwriter. In the late 1960s, he was recognized for works such as the play Publikumsbeschimpfung and the novel Die Angst des TormannsbeimElfmeter.
  13. ভারতের প্রথম ‘Garbage Cafe’ কোথায় উদ্বোধন করা হল?
    [A] অম্বিকাপুর, ছত্তিসগড়
    [B] বারানসি, উত্তরপ্রদেশ
    [C] জগদ্দলপুর, ছত্তিসগড়
    [D] ভোপাল, মধ্যপ্রদেশ
    Correct Answer
    [A] অম্বিকাপুর, ছত্তিসগড়
    Explanation: On October 10, 2019, Chhattisgarh state Health Minister T S Singhdeo has inaugurated India’s 1st ‘Garbage Cafe’ situated in Ambikapur of Surguja district .The concept of this cafe is that ragpickers and the homeless will collect plastic waste, and in return, the municipal corporation will offer them food.
  14. প্রথম ইথিওপীয়ন নাগরিক যাকে সম্প্রতি 2019 সালের নোবেল শান্তি পুরস্কার দিয়ে ভূষিত করা হল, তার নাম কি?
    [A] অ্যাবি আহমেদ আলি
    [B] ম্যেলেস জেনাবি
    [C] আইসাক এন্ডারসন
    [D] লেমা মেগেরসা
    Correct Answer
    [A] অ্যাবি আহমেদ আলি
    Explanation: The Norwegian Nobel Committee of the Norwegian Nobel Institute (Norska Nobelinstitutet) has awarded the 2019 Nobel Peace Prize which is the 100th Nobel Peace Prize to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali, aged 43, for his efforts to promote reconciliation, solidarity and social justice, and in particular for his decisive initiative to resolve the border conflict (more than 20 years of conflict) with neighbouring Eritrea. He is the first Ethiopian to be awarded a Nobel Prize.
  15. মহাত্মা গান্ধীর দেড়শতম জন্মবার্ষিকী উপলক্ষে কোন দেশ একটি স্মরণীয় মুদ্রা জারি করবে?
    [A] ইউনাইটেড কিংডম (UK)
    [B] রাশিয়া
    [C] চীন
    [D] মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র (USA)
    Correct Answer
    [A] ইউনাইটেড কিংডম (UK)
    Explanation: On October 10, 2019, The United Kingdom’s (UK) Chancellor of the Exchequer Mr Sajid Javid (Pakistani-origin British finance minister) notified that the UK (United Kingdom) government will issue a commemorative coin to mark the 150th birthday anniversary of Mahatma Gandhi.
  16. International Rural Women Day (আন্তর্জাতিক পল্লী মহিলা দিবস) কবে বিশ্বজুড়ে পালন করা হয়?
    [A] 12 October

    [B] 13 October
    [C] 14 October
    [D] 15 October
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 15 October
    Explanation: This day is observed every day on 15 October with an objective to improve the economic and social conditions of rural women. This day also highlights the importance of rural women in the modern-day economy and campaign against climate change.
  17. আইসিসির নতুন নিয়ম অনুসারে টাই ম্যাচ চলাকালীন কোন নিয়মটি দ্বারা বিজয়ী দলের সিদ্ধান্ত নেওয়া হবে?
    [A] Super Over
    [B] Duckworth Luis
    [C] Knock Out
    [D] First Run
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Super Over
    Explanation: As per the ICC’s new rule, if both teams score equal runs then a super over will decide the winner. It was also announced by ICC that super over will continue until one team emerged as a winner.
  18. নিম্নলিখিত কে সম্প্রতি টিউনিসিয়ার রাষ্ট্রপতি নির্বাচিত হলেন?
    [A] Mohammad Albaruni
    [B] Altaf Hussain
    [C] Kais Saied
    [D] Iftikhar Khan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Kais Saied
    Explanation: Kais Saied, a former law professor, won the presidential election in Tunisia by a huge margin. He received about 77% of votes in his favour while opposite candidate Nabil Karoui got 23% of votes. Large-scale rallies and door-to-door campaigns were conducted during his election campaign.
  19. World Standard Day পালন করা হয়-
    [A] 14 October
    [B] 13 October
    [C] 12 October
    [D] 11 October
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 14 October
    Explanation: Every year World Standard Day is observed on October 14. The day is celebrated with the aim of creating awareness among regulators, industry and consumers. It also raises its importance of standardization within the global economy.
  20. মিজোরামে ভারত ও জাপানের মধ্যে অনুষ্ঠিত যৌথ সামরিক মহড়ার নাম কী?
    [A] Vishva Vijeta-2019
    [B] Raksha Parv-2019
    [C] Ultra Battle-2019
    [D] Dharm Guardian-2019 
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Dharm Guardian-2019
    Explanation: India and Japan are organizing Dharm Guardian-2019, a joint military exercise, at Mizoram to strengthen the military bond. It was first organized in the year 2018. Last joint military exercise was also held at Mizoram. Both countries share their war-related expertise.
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019
  21. কোন ভারতীয় এয়ারলাইনস ‘ট্যাক্সিবট’ ব্যবহার করে বিশ্বে প্রথম স্থান অর্জন করলো?
    [A] SpiceJet
    [B] Air India
    [C] IndiGo
    [D] Go Air
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Air India
    Explanation: Air India became the first airline globally to use a Taxibot on an A-320 aircraft that too with the passengers on board. Taxibot is a robot-accessed aircraft tractor that is used for taxiing the aircraft from parking bay to runway.
  22. বিচারপতি অরূপ কুমার গোস্বামী সম্প্রতি কোন হাই কোর্টের প্রধান বিচারপতি হিসাবে শপথ গ্রহণ করলেন?
    [A] সিক্কিম
    [B] মনিপুর
    [C] গৌহাটি
    [D] চণ্ডীগড়
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Sikkim High Court
    Explanation: Justice Arup Kumar Goswami was sworn in as the Chief Justice of Sikkim High Court, succeeding Justice Vijai Kumar Bist. He was administered the oath by Governor Ganga Prasad.
  23.  স্বচ্ছতা রাষ্ট্রদূত পুরস্কার 2019 দিয়ে কাকে ভূষিত করলেন ভারতীয় রাষ্ট্রপতি রাম নাথ কোবিন্দ?
    [A] বিরাট কোহলি
    [B] সচিন টেন্ডুল্কর
    [C] এম এস ধোনি
    [D] রোহিত শর্মা
    Correct Answer
    [B] সচিন টেন্ডুল্কর
    Explanation: President Kovind has presented Swachchta Ambassador award 2019 to Sachin Tendulkar at India Today Safaigiri Summit held in New Delhi
  24. সিরিয়ার রাজধানীর নাম কি?
    [A] Aleppo
    [B] Lira
    [C] Lima
    [D] Damascus
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Damascus
    Explanation: Syria: Capital: Damascus || Currency: Syrian pound or Syrian lira
  25. কিরগিস্তানের আইনজীবী আজিজবেক আশুরভ __________ নানসেন শরণার্থী পুরষ্কার 2019 পেয়েছেন।
    [A] UNHCR
    [B] UNDP
    [C] UNICEF
    [D] UNESCO
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] UNHCR
    Explanation: Kyrgyz lawyer Azizbek Ashurov has won UNHCR Nansen Refugee Award 2019.
  26. নিম্নলিখিত কোন ফুটবল ক্লাব সম্পর্কিত একটি ডকুমেন্টারি ফিল্ম BAFTA পুরষ্কারে মনোনীত হয়েছে?
    [A] Bengaluru FC
    [B] Real Kashmir FC
    [C] Kerala Blaster FC
    [D] ATK
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Real Kashmir FC Explanation: A documentary on Srinagar-based football club Real Kashmir FC has been nominated in BAFTA Awards.
  27. বাংলাদেশের প্রধানমন্ত্রী ___________ টিকা এবং টিকাদানের জন্য গ্লোবাল অ্যালায়েন্সের ‘ভ্যাকসিন হিরো’ পুরষ্কারে ভূষিত হয়েছেন।
    [A] মহম্মদ শেখ
    [B] আরিফ আলভী
    [C] শেখ হাসিনা
    [D] শেখ ফাতিমা
    Correct Answer
    [C] শেখ হাসিনা
    Explanation: Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina has been conferred with ‘Vaccine Hero’ award of Global Alliance for Vaccination and Immunisations.
  28. ভারত এবং _________ এর মধ্যে যৌথ সামরিক অনুশীলন KAZIND-2019 এর চতুর্থ সংস্করণটি উত্তরাখণ্ডের পিথোরাগড়ে অনুষ্ঠিত হবে।
    [A] কাজাখস্তান
    [B] কিরগিস্তান
    [C] উজবেকিস্তান
    [D] তাজিকিস্তান
    Correct Answer
    [A] কাজাখস্তান
    Explanation: The 4th Edition of Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and Kazakhstan will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand.
  29. International Day of Older Persons বিশ্বজুড়ে কবে পালন করা হয়?
    [A] October 1
    [B] October 2
    [C] October 3
    [D] October 4
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] October 1
    Explanation: The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990 the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.
  30. ভারত এবং _________ এর মধ্যে যৌথ সামরিক অনুশীলন Maitree-2019 মেঘালয়ে অনুষ্ঠিত হল।
    [A] সৌদি আরব
    [B] থাইল্যান্ড
    [C] ইন্দোনেশিয়া
    [D] মালয়েশিয়া
    Correct Answer
    [B] থাইল্যান্ড
    Explanation: Indo-Thailand Joint exercise ‘Maitree’ is ongoing at Umroi Military station in Meghalaya.
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019
  31. নিম্নলিখিত কোন ভারতীয় টেনিস খেলোয়াড়টি বুয়েনস আয়ার্স চ্যালেঞ্জার টুর্নামেন্টে জয়লাভ করলেন?
    [A] সুমিত নাগাল
    [B] ইউকি ভাম্ব্রি
    [C] সাকেত মাইনেনি
    [D] অঙ্কিত রায়না
    Correct Answer
    [A] সুমিত নাগাল
    Explanation: Indian Tennis player Sumit Nagal has won the Buenos Aires Challenger Tournament.
  32. লতা মঙ্গেশকরের বোন ‘Didiaur Main’ নামক একটি বই প্রকাশ করলেন। তার নাম কি?
    [A] হৃদয়নাথ মঙ্গেশকর
    [B] ঊষা মঙ্গেশকর
    [C] দীননাথ মঙ্গেশকর
    [D] মিনা মঙ্গেশকর খাদিকর
    Correct Answer
    [D] মিনা মঙ্গেশকর খাদিকর
    Explanation: Lata Mangeshkar’s sister Meena Mangeshkar Khadikar has released her Hindi book named ‘Didiaur Main’
  33. ‘The Tech Whisperer’ নামক বইটির রচয়িতা কে?
    [A] জসপ্রীত বিন্দ্রা
    [B] রঞ্জিত
    [C] গৌরব চৌধুরী
    [D] সৌরভ শর্মা
    Correct Answer
    [A] জসপ্রীত বিন্দ্রা
    Explanation: Book ‘The Tech Whisperer’ is authored by digital transformation expert Jaspreet Bindra
  34. IMF (International Monetary Fund) এ ভারতের নির্বাহী পরিচালক হিসেবে কাকে নিযুক্ত করা হয়েছে?
    [A] সুরজিত সিং
    [B] সুরজিত সরকার
    [C] সুরজিত ভল্লা
    [D] সুরজিত সুমন্ত
    Correct Answer
    [C] সুরজিত ভল্লা
    Explanation: Surjit S Bhalla has been appointed as Executive Director for India at IMF
  35. গ্রীসের রাজধানীর নাম কি?
    [A] সানটোরিনি
    [B] মিকোনোস
    [C] এথেন্স
    [D] প্লাম
    Correct Answer
    [C] এথেন্স
    Explanation: Greece: Capital: Athens || Currency: Euro
  36. Central Board of Direct Taxes- এর বর্তমান চেয়ারম্যান কে?
    [A] প্রমোদ চন্দ্র মোদী
    [B] প্রমোদ চন্দ্র বোস
    [C] প্রমোদ চন্দ্র বসু
    [D] প্রমোদ চন্দ্র সেন
    Correct Answer
    [A] প্রমোদ চন্দ্র মোদী
    Explanation: Chairman of Central Board of Direct Taxes: Pramod Chandra Mody.
  37. এস এস মল্লিকার্জুনা রাওকে ____________ এর ব্যবস্থাপনা পরিচালক এবং প্রধান নির্বাহী কর্মকর্তা পদে নিয়োগ করা হল।
    [A] পাঞ্জাব ন্যাশনাল ব্যাংক
    [B] ব্যাংক অফ বরোদা
    [C] ব্যাংক অফ ইন্ডিয়া
    [D] দেনা ব্যাংক
    Correct Answer
    [A] পাঞ্জাব ন্যাশনাল ব্যাংক
    Explanation: SS Mallikarjuna Rao has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of the Punjab National Bank replacing Sunil Mehta
  38. প্রথম কোন ভারতীয় রাজ্য নিউমোকনিওসিস (Pneumoconiosis) সম্পর্কিত নীতি চালু করেছে?
    [A] গুজরাট
    [B] রাজস্তান
    [C] উড়িষ্যা
    [D] কর্ণাটক
    Correct Answer
    [B] রাজস্তান
    Explanation: Rajasthan has become first Indian state to launch policy on Pneumoconiosis.
  39. বিশ্ব শিক্ষক দিবস, এটি আন্তর্জাতিক শিক্ষক দিবস নামেও পরিচিত, ইউনেস্কোর দ্বারা প্রতি বছর কোন দিন পালন করা হয়?
    [A] October 4
    [B] October 6
    [C] October 3
    [D] October 5
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] October 5
    Explanation: World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is an international day held annually on October 5 by UNESCO.
  40. শ্রীলঙ্কার প্রাক্তন অধিনায়ক __________ মেরিলিবোন ক্রিকেট ক্লাবের (এমসিসি) রাষ্ট্রপতির দায়িত্ব গ্রহণ করলেন।
    [A] দিলশান
    [B] সাঙ্গাকারা
    [C] জয়বর্ধনে
    [D] জয়সূর্য
    Correct Answer
    [B] সাঙ্গাকারা
    Explanation: Former Sri Lanka captain Kumar Sangakkara took charge as the President of Marylebone Cricket Club (MCC).
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019
  41. “স্বচ্ছ ভারত, স্বচ্ছ রেল 2019” এর রিপোর্ট অনুসারে, দেশের সবচেয়ে পরিষ্কার রেলস্টেশন কোনটি? 
    [A] ইন্দোর
    [B] জয়পুর
    [C] ভোপাল
    [D] কোটা
    Correct Answer
    [B] জয়পুর
    Explanation: According to ‘Swachh Rail, Swachh Bharat 2019 report’, Jaipur has topped the list of cleanest railway stations in the country.
  42. Oil India Limited এর নতুন MD ও CEO নিযুক্ত হলেন-
    [A] সুষমা সিং মিশ্র
    [B] সুভাষ চন্দ্র মিশ্র
    [C] সুশীল চন্দ্র মিশ্র
    [D] সুনীল চন্দ্র মিশ্র
    Correct Answer
    [C] সুশীল চন্দ্র মিশ্র
    Explanation: Oil India Limited has appointed Sushil Chandra Mishra as its New MD and CEO replacing Utpal Bora
  43. Professional Cricketers’ Association Players’ বর্ষসেরা খেলোয়াড় পুরস্কার পেলেন-
    [A] বেন স্টোক্স
    [B] জো রুট
    [C] জস বাটলার
    [D] জোফ্রা আর্চার
    Correct Answer
    [A] বেন স্টোক্স
    Explanation: England cricketer Ben Stokes bagged Professional Cricketers’ Association Players’ Player of the Year award.
  44. ভারতের প্রথম e-waste ক্লিনিক নিম্নলিখিত কোন শহরে স্থাপন করা হবে?
    [A] ভোপাল
    [B] মথুরা
    [C] জয়পুর
    [D] আগ্রা
    Correct Answer
    [A] ভোপাল
    Explanation: The first e-waste clinic of India will be set up in Bhopal. It will be jointly set up by Bhopal Municipal Corporation (BMC) and the Central Pollution Control Board (CPCB).
  45. কাতারে আয়োজিত বিশ্ব অ্যাথলেটিক চ্যাম্পিয়নশিপে কোন ভারতীয় জাভেলিন থ্রো-তে একটি নতুন জাতিয়-রেকর্ড গড়লেন (62.43m)?
    [A] অনু রানি
    [B] হিমা দাস
    [C] দ্যুতি চাঁদ
    [D] টিঙ্কু লুকা
    Correct Answer
    [A] অনু রানি
    Explanation: Javelin thrower Annu Rani broke her own national record with a career-best 62.43m at World Athletics Championships in Doha Qatar.
  46. সুইডেনের গ্রেটা থানবার্গ এবং ক্যামেরুনের শান্তির প্রচারক ডিভিনা মালোমকে আন্তর্জাতিক শিশু দিবসে 15 তম আন্তর্জাতিক শিশু শান্তি পুরষ্কার প্রদান করা হবে। আন্তর্জাতিক শিশু দিবস বিশ্বজুড়ে কোন দিন পালন করা হয়?
    [A] November 15
    [B] November 14
    [C] November 13
    [D] November 12
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] November 15 Explanation: Sweden’s climate activist Greta Thunberg and Cameroon’s peace campaigner Divina Maloum will be presented with 15th International Children’s Peace Prize on International Children’s Day November 15.
  47. World Parliament of science, religion and philosophy 2019 এর পঞ্চম সংস্করণ নিম্নলিখিত কোন শহরে অনুষ্ঠিত হল?
    [A] পুনে
    [B] হাইদ্রাবাদ
    [C] মুম্বাই
    [D] কলকাতা
    Correct Answer
    [A] পুনে
    Explanation: The 5th edition of World Parliament of science, religion and philosophy 2019 held in Pune, Maharashtra.
  48. ভারতীয় সেনাবাহিনীর প্রথম পর্বত যুদ্ধ অনুশীলন ‘Him Vijay’ 2019 কোথায় আয়োজিত হল?
    [A] অরুণাচল প্রদেশ
    [B] লাদাখ
    [C] সিকিম
    [D] উত্তরাখণ্ড
    Correct Answer
    [A] অরুণাচল প্রদেশ
    Explanation: Indian Army’s first mountain combat exercise ‘Him Vijay’ 2019 has started in Arunachal Pradesh.
  49. স্কট জন মরিসন বর্তমানে কোন দেশের প্রধানমন্ত্রী?
    [A] স্পেন
    [B] ফ্রান্স
    [C] জার্মানি
    [D] অস্ট্রেলিয়া
    Correct Answer
    [D] অস্ট্রেলিয়া
    Explanation: Scott John Morrison is an Australian politician who is the 30th and current Prime Minister of Australia and Leader of the Liberal Party since August 2018.
  50. World Post day কবে বিশ্বজুড়ে পালন করা হয়?
    [A] October 7
    [B] October 8
    [C] October 9
    [D] October 10
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] October 9
    Explanation: World Post day happens each year on October 9, the anniversary of the Universal Postal Union, which started in 1874 in Switzerland.
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019
  51. মার্কিন যুক্তরাষ্ট্রের ওয়াশিংটনের সিয়াটলে ভারত ও আমেরিকার (মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র) মধ্যে অনুষ্ঠিত যৌথ সামরিক মহড়ার নাম কি?
    [A] Emerald Mercury
    [B] Desert Strike
    [C] Nomadic Elephant
    [D] Vajra Prahar
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Vajra Prahar
    Explanation: On October 13, 2019, The joint military exercise ‘Vajra Prahar’ between India and the US (United States) begins at Seattle’s (in Washington, US) Joint Base Lewis-McChord (JBLM). This is the 10th edition of the joint exercise, which will run until 28 October 2019. It is held alternately in India and America. In 2018, the practice took place in Jaipur, Rajasthan.
  52. My Rode Reel Film Competition 2019 এ People’s Choice Award বিজয়ী “Spirit of Kerala” নামক শর্ট-ফিল্মটির পরিচালক কে?
    [A] লাল হোসে
    [B] আদুর গোপালকৃষ্ণণ
    [C] হরিহরন
    [D] অরুণ জোসেফ
    Correct Answer
    [D] অরুণ জোসেফ
    Explanation: ‘Spirit of Kerala’, a short film based on a boat race from Kerala directed by Arun Joseph, won the People’s Choice Award 2019 at My Rode Reel Film Competition 2019 which is the world’s largest short film competition worth over $1,000,000.
  53. 2 ঘণ্টায় একটি ম্যারাথন দৌড় সম্পূর্ণ করে বিশ্বরেকর্ড গড়লেন একজন অলিম্পিক চ্যাম্পিয়ন। তার নাম কি? 
    [A] Wilson Kipsang Kiprotich
    [B] Dennis Kipruto Kimetto
    [C] Eliud Kipchoge
    [D] Kenenisa Bekele
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Eliud Kipchoge
    Explanation: An Olympic champion and world record holder from Kenya Eliud Kipchoge, aged 34, became the first person to run a marathon in under 2 hours by finishing the INEOS 1:59 Challenge in 1 hour, 59 minutes, 40.2 seconds in Vienna’s Prater Park, Austria. He covered the distance of 26.2miles.
  54. বিশ্ব যুব দাবা প্রতিযোগিতা 2019 কোথায় অনুষ্ঠিত হল?
    [A] দিসপুর
    [B] মুম্বাই
    [C] কলকাতা
    [D] ভুবনেশ্বর
    Correct Answer
    [B] মুম্বাই
    Explanation: World Youth Chess Championship 2019 was held in Renaissance Mumbai Convention Centre Hotel in Mumbai, India. India bagged seven medals (highest medals than any other country) in the Championship including 1 gold, 3 silver, and 3 bronze medal. Russia won 5 medals in the Championship and followed by India.
  55. প্রজ্ঞাননন্দা আর নিম্নলিখিত কোন খেলাটির সাথে সম্পর্কিত?
    [A] দাবা
    [B] টেনিস
    [C] ব্যাডমিন্টন
    [D] ক্রিকেট
    Correct Answer
    [A] দাবা
    Explanation: R Praggnanandhaa coveted gold in the U-18 Open category in the World Youth Chess Championships.
  56. “The Great Game in the Buddhist Himalayas: India and China’s Quest for Strategic Dominance” নামক বইটির রচয়িতা কে?
    [A] Salman Rushdie
    [B] Margaret Atwood
    [C] Phunchok Stobdan
    [D] James Patterson
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Phunchok Stobdan
    Explanation: A distinguished academician, diplomat, author and foreign policy expert, Phunchok Stobdan’s new book.
  57. সম্প্রতি প্রয়াত সাহিত্য সমালোচক, লেখক এবং সুইডিশ নোবেল সাহিত্যে পুরষ্কার সংস্থার প্রথম মহিলা প্রধানের নাম কি?
    [A] Sara Danius
    [B] Katarina Frostenson
    [C] Horace Engdahl
    [D] Jean-Claude Arnault
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Sara Danius
    Explanation: Sara Danius, literature critic,author and the first female head of the prestigious Swedish Nobel’s literature award body, has passed away after having suffered from breast cancer for several years.
  58. সম্প্রতি কবে প্রথম বিশ্ব তুলা দিবস (World Cotton Day) পালন করা হল?
    [A] October 6
    [B] October 7
    [C] October 8
    [D] October 9
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] October 7
    Explanation: The 1st Edition of the World Cotton Day (WCD) was observed on October 7, 2019. It was organized by the World Trade Organization (WTO). The 5-day WCD program was held in Geneva, Switzerland.
  59. সম্প্রতি কোন দেশটি Group of 20 (G-20) Global Smart Cities Alliance on Technology Governance এর নতুন সদস্যপদ পেল?
    [A] মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র
    [B] ভারত
    [C] বাংলাদেশ
    [D] মায়ানমার
    Correct Answer
    [B] ভারত
    Explanation: On October 11 2019, India became a member of Group of 20 (G20) Global Smart Cities Alliance on Technology Governance which works towards advancing the responsible and ethical use of smart city technologies. 
  60. ভারতের রেটিং অ্যান্ড রিসার্চ পূর্বাভাস অনুসারে FY20 (Fiscal Year 20) তে ভারতের মোট GDP কত হতে চলেছে?
    [A] 6.3%
    [B] 6.1%
    [C] 6.7%
    [D] 6.5%
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 6.1%
    Explanation: On October 10, 2019, India Ratings and Research(Ind-Ra) has reduced India’s Gross Domestic Product(GDP) for FY20 (Fiscal Year 20) to 6.1% from its previous estimate of 6.7%. This downgrade in GDP was due to a slowdown in rural and urban consumption demand growth.
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019
  61. Forbes India Rich List 2019 অনুসারে ভারতের ধনিতম ব্যক্তি হলেন-
    [A] উদয় কোটাক
    [B] পালোঞ্জি মিস্ত্রি
    [C] মুকেশ আম্বানি
    [D] গৌতম আদানি
    Correct Answer
    [C] মুকেশ আম্বানি
    Explanation: On October 11, 2019, Forbes India Rich List 2019 was released by Forbes India in which Mukesh Ambani, aged 62, Chairman of Reliance Industries Ltd (RIL) held the top spot for the 12th consecutive year with a net worth of $51.4 billion.
  62. “How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need” নামক বইটির লেখক কে?
    [A] Mark Zuckerberg
    [B] Elon Musk
    [C] Bill Gates
    [D] Jeff Bezos
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Bill Gates
    Explanation: The founder of Microsoft Corporation and American philanthropist Bill Gates’ new book titled “How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need” will be released on June 2020. It will be published by UK-based Allen Lane publishers. The book is about climate change and the possible solutions to prevent an environmental crisis.
  63.  International Day of the Girl Child 2019 (11th of October) এর থিম কি ছিল?
    [A] Theme – “EMPOWER girls: emergency response and resilience planning”
    [B] Theme – “Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts for Girls”
    [C] Theme – “A Skilled Girlforce”
    [D] Theme – “GirlForce: Unscripted and Unstoppable”
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Theme – “GirlForce: Unscripted and Unstoppable”
    Explanation: International Day of the Girl Child by the United Nations(UN) is observed annually on the 11th of October.
  64. বিশ্ব স্থূলতা দিবস (World Obesity Day) কবে পালন করা হয়?
    [A] October 8
    [B] October 11
    [C] October 10
    [D] October 9
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] October 11
    Explanation: The World Obesity Day is observed annually on October 11, organized by the World Obesity Federation, a non-profit body which is in official relations with the World Health Organization (WHO). 
  65. নিম্নলিখিত কোন দেশটি ভারতকে 36 টি রাফায়েল বিমান ডেলিভার করলো?
    [A] জার্মানি
    [B] মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র
    [C] রাশিয়া
    [D] ফ্রান্স
    Correct Answer
    [D] ফ্রান্স
    Explanation: Defence minister of India Mr Rajnath Singh visited Paris, France from October 7-9, 2019. He was received by a military guard of honour at Hotel de Brienne, the headquarters of the French Armed Forces ministry in Paris. During the visit, he received the first of the 36 Rafale aircrafts.
  66. হেনলি পাসপোর্ট সূচক 2019-এ শীর্ষস্থানীয় দেশ কোনটি?
    [A] Spain and Sweden
    [B] Italy and Luxembourg
    [C] Japan and Singapore
    [D] South Korea and Germany
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Japan and Singapore
    Explanation: On October 9, the latest 2019 Henley Passport Index ranking was released. Japan and Singapore both hold the most powerful passport by ranking 1st in the list. The study was conducted by Henley & Partners.
  67. হেনলি পাসপোর্ট সূচক 2019-এ ভারতের অবস্থান কত তম?
    [A] 82
    [B] 81
    [C] 80
    [D] 86
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 82
    Explanation: On October 9, the latest 2019 Henley Passport Index ranking was released. In the report, India is currently ranked at 82nd place in 2019, which is one place down from its previous rank of 81 in 2018. The study was conducted by Henley & Partners.
  68. 2018 সালের নোবেল সাহিত্য পুরস্কার পেলেন-
    [A] Peter Handke
    [B] Joanna Bator
    [C] Olga Tokarczuk
    [D] Jennifer Croft
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Olga Tokarczuk
    Explanation: The Swedish Academy’s Nobel Committee has decided to award 2018 Nobel Prize for Literature to Polish author Olga Tokarczuk “for a narrative imagination that with encyclopedic passion represents the crossing of boundaries as a form of life” and 2019 Nobel Prize in Literature to Austrian author Peter Handke “for an influential work that with linguistic ingenuity has explored the periphery and the specificity of human experience.”
  69. World Economic Forum (WEF)’s 2019 এর Global Competitiveness Index 4.0. এ শীর্ষস্থানীয় দেশ কোনটি?
    [A] সুইজারল্যান্ড
    [B] নেদারল্যান্ড
    [C] সিঙ্গাপুর
    [D] মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র
    Correct Answer
    [C] সিঙ্গাপুর
  70. Global Competitiveness Index 4.0 2019-এ ভারতের অবস্থান কত তম?
    [A] 68
    [B] 70
    [C] 60
    [D] 75
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 68
    Explanation: On October 8, 2019 the World Economic Forum (WEF) released its report on 2019 Global Competitiveness Index 4.0. In the index, India was ranked 68th in the list, which is down by 10 places from its previous rank of 58 in 2018. The index was topped by Singapore as the world’s most competitive economy by replacing the United States in second place.
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019
  71. লিথিয়াম-আয়ন ব্যাটারি তৈরিতে মুখ্য ভূমিকার জন্য কে রসায়নে 2019 এর নোবেল পুরষ্কার পেয়েছেন?
    [A] John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    [B] Edwin Mattison McMillan, Kurt Alder and John B Goodenough
    [C] Kurt Alder, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    [D] Otto Paul Hermann Diels, M Stanley Whittingham and Kurt Alder
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    Explanation: On October 8, 2019, The Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) has awarded the 2019 Nobel Prize in the field of chemistry to John B Goodenough (97), M Stanley Whittingham (77) and Akira Yoshino (71) for their pivotal role in making lithium-ion batteries. The trio shares the prize money of 9 million kronor (£738,000).
  72. নোবেল পুরষ্কার প্রাপ্ত প্রবীণ-তম ব্যক্তির নাম কি?
    [A] Akira Yoshino
    [B] William Francis Giauque
    [C] M Stanley Whittingham
    [D] John Bannister Goodenough
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] John Bannister Goodenough
    Explanation: John Bannister Goodenough is a German American professor at the University of Texas at Austin, US. He becomes the oldest winner of a Nobel Prize. The previous record-holder was Arthur Ashkin, who won the Physics Nobel in 2018 at 96. Goodenough doubled the lithium battery’s potential, creating the right conditions for a vastly more powerful and useful battery.
  73. ইংল্যান্ডের গ্রেটার ম্যানচেস্টারের সালফোর্ড বিশ্ববিদ্যালয় থেকে সম্মানসূচক ডক্টরেট ডিগ্রি অর্জন করলেন-
    [A] বর্ষা ভোঁসলে
    [B] আশা ভোঁসলে
    [C] লতা মঙ্গেশকর
    [D] অনুপ জলোটা
    Correct Answer
    [B] আশা ভোঁসলে
    Explanation: On October 7, 2019, the University of Salford in Greater Manchester, England honored Indian playback singer Asha Bhosle (86) with an honorary Doctorate of Arts degree in recognition of her contribution to the field of music & her role in inspiring future generations to participate in the arts and media.
  74. “Carpenters and Kings: Western Christianity and the Idea of India” নামক বইটির রচয়িত কে?
    [A] প্রীতি শেনয়
    [B] সিদ্ধার্থ শর্মা
    [C] খুসবন্ত সিং
    [D] মুল্ক রাজ আনন্দ
    Correct Answer
    [B] সিদ্ধার্থ শর্মা
    Explanation: Book titled “Carpenters and Kings: Western Christianity and the Idea of India” written by Siddhartha Sarma was released. It is published by Penguin Hamish Hamilton India. It examines the history of Christianity in India in the context of local and global events.
  75. 2019 এর কোন মাসটি “Breast Cancer Awareness month” হিসেবে পালন করা হবে?
    [A] August
    [B] September
    [C] October
    [D] November
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] October
    Explanation: The Breast Cancer Awareness month is observed annually from October 1 till October 31 in order to raise awareness about the disease and also to raise funds for its research, diagnosis, prevention, etc. On October 7, 2019, Indian shuttler PV Sindhu launched the world’s first ‘Life-size Augmented Reality'(AR) technology in the “ABC of breast health” app.
  76. শারীরিক বিশ্ববিদ্যায় তাত্ত্বিক আবিষ্কারের জন্য কাকে পদার্থবিজ্ঞানের 2019 সালে নোবেল পুরষ্কার দেওয়া হল?
    [A] Gérard Mourou
    [B] Arthur Ashkin
    [C] James Peebles
    [D] Donna Strickland
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] James Peebles Explanation: The Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) decided to award the Nobel Prize in Physics 2019 “for contributions to our understanding of the evolution of the universe and Earth’s place in the cosmos”; with one half of the prize to James Peebles of Princeton University, United States of America (USA) “for theoretical discoveries in physical cosmology” (after the Big Bang theory) and the other half jointly to Michel Mayor from the University of Geneva, Switzerland and Didier Queloz, University of Geneva, Switzerland, University of Cambridge, United Kingdom (UK) “for the discovery of an exoplanet orbiting
  77. চতুর্থ এশিয়া Environmental Enforcement পুরস্কার পেল-
    [A] রমেশ পাণ্ডে
    [B] বিজয় কেশব গোখেল
    [C] নিরুপমা রাও
    [D] শিব শঙ্কর মেনন
    Correct Answer
    [A] রমেশ পাণ্ডে
    Explanation: The 1996-batch Indian Forest Service (IFS) officer Ramesh Pandey will be felicitated with the prestigious United Nations Asia Environmental Enforcement Award 2019 by the United Nations Environment Programme (UNEP) on November 13, 2019 at the United Nations Conference Centre (UNCC) in Bangkok, Thailand for combating trans-boundary environmental crime. It is the 4th Edition of the awards.
  78. ইস্রায়েলীয় প্রত্নতাত্ত্বিকদের দ্বারা আবিষ্কৃত 5,000 বছরের পুরনো ব্রোঞ্জ যুগের শহরের অবশেষ পাওয়া সাইটটির নাম কি?
    [A] Chichén Itzá
    [B] En Esur
    [C] Stonehenge
    [D] Moche
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] En Esur
    Explanation: On October 6, 2019 Archaeologists of Israel have unveiled remains of a 5,000-year-old city believed to be the biggest in the region from the Bronze Age. The site known as “En Esur” included fortifications, a ritual temple, and a cemetery. An even earlier settlement, believed to be 7,000 years old, was discovered beneath the city. It is regarded as the ‘New York City’ of its time period.
  79. “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice” নামক বইটির লেখক কে?
    [A] Halle Berry
    [B] Melania Trump
    [C] Serena Williams
    [D] Michelle Obama
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Michelle Obama
    Explanation: Former First Lady of the United States of America, Michelle Obama‘s second book titled “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice” is set to release on November 19, 2019. It is published by Clarkson Potter, an imprint of Random House, a division of Penguin Random House. The journal will be published in more than 20 countries.
  80. কোষগুলি কীভাবে অনুভূত হয় এবং অক্সিজেনের সহজলভ্যতার সাথে খাপ খায় তা আবিষ্কার করার জন্য কাদের যৌথভাবে ফিজিওলজি বা মেডিসিনে নোবেল পুরষ্কার দেওয়া হল?
    [A] Michael W. Young, Peter J Ratcliffe and Gregg L Semenza
    [B] William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe and Gregg L Semenza
    [C] William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe and James P. Allison
    [D] Tasuku Honjo, Peter J Ratcliffe and Gregg L Semenza
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza
    Explanation: William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza are jointly awarded 2019 Nobel Prize in Physiology or Medicine for discovering how cells sense and adapt to oxygen availability. This was announced by the Nobel Assembly at the Karolinska Institute, Sweden.
    Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019

Bengali Current Affairs GK: 01-15 October 2019 PDF Download Link below

Read More:

Sharing is caring and enable us to work even more dedicated

Sources: The HinduPress Information Bureau 

Facebook Comments