Bengali Current Affairs PDF: May 2020

Monthly Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020

Here are the most important Monthly Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020 for WBCS 2020-21, RRB NTPC 2019-20, SSC CHSL 2019-20.

This PDF contains all important Monthly Current affairs of May 2020 in the Bengali Language for the students of West Bengal.

Monthly Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020 will be beneficial for upcoming competitive exams like WBCS, PSC Miscellaneous, SSC, and other exams.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz and MCQ PDF for free

Monthly Bengali Current Affairs PDF Download: May 2020 download link is available at the end of the post.

Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020

Awards & Honors

  1. কোন দেশ মণিপুরী চিকিৎসক, থাংজাম ধবলী সিংকে “Order of Rising Sun- Gold and Silver Rays” পুরস্কারে ভূষিত করেছে?
    [A] Indonesia

    [B] South Korea
    [C] China                                                   
    [D] Japan
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Japan (জাপান)
    Explanation: Thangjam Dhabali Singh, the Manipuri allopathic doctor, was conferred with “Order of Rising Sun- Gold and Silver Rays” by the Japan government for promoting a better understanding of Japan in India and deepening ties between 2 countries.
  2. প্রথম ভারতীয় টেনিস খেলোয়াড়ের নাম কি যিনি এশিয়া / ওশেনিয়া অঞ্চল থেকে ফেড কাপ হার্ট অ্যাওয়ার্ডের জন্য মনোনীত হয়েছেন?
    [A] Leander Paes
    [B] Mahesh Bhupathi
    [C] Vijay Amritraj                                        
    [D] Sania Mirza
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Sania Mirza (সানিয়া মির্জা)
  3. নিম্নলিখিত কোন রাজ্যের জাফরানকে সম্প্রতিI ট্যাগ প্রদান করা হল?
    [A] Goa`

    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Himachal Pradesh                                 
    [D] Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Jammu & Kashmir (জম্মু ও কাশ্মীর)
    Explanation: After chak-hao, the black rice of Manipur, Gorakhpur terracotta & Kovilpatti kadalai-mittai, the Kashmir saffron cultivated and harvested in the Karewa (highlands) of Jammu and Kashmir gets Geographical Indication (GI) tag by the Geographical Indications Registry. Iran is the largest producer of saffron in the world.
  4. বৈশিষ্ট্য ফটোগ্রাফি বিভাগে 2020 পুলিৎজার পুরষ্কার জিতেছেন এমন ভারতীয় সাংবাদিকের নাম বলুন?
    [A] Dar Yasin

    [B] Mukhtar Khan
    [C] Channi Anand                                       
    [D] All of the above
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] All of the above
  5. নিউ ইয়র্ক ইন্টেলেকচুয়াল প্রপার্টি এসোসিয়েশন ২০২০ পুরস্কার পেলেন
    [A] Dr. Madhu Sudan

    [B] Dr. Rajiv Joshi
    [C] Madhuri Kanitkar                                  
    [D] Shiva Ayyadurai
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Dr. Rajiv Joshi (রাজীব জোশী)
  6. জাতিসঙ্ঘের সম্মানজনক বর্ষসেরা মিলিটারি জেন্ডার এডভোকেট পুরস্কার পেলেন
    [A] Priya Jhingan

    [B] Mitali Madhumita
    [C] Madhuri Kanitkar                                  
    [D] Suman Gawani
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Suman Gawani (সুমন গাওয়ানি)
  7. 2019 আলেকজান্ডার ডাল্রিম্পল পুরষ্কারে কাকে সম্মানিত করা হয়েছে?
    [A] Vinay Badhwar

    [B] Sunil Duggal
    [C] Francisco D’Souza                                 
    [D] Gopal Vittal
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Vinay Badhwar (বিনয় বধওয়ার)
  8. কতজন ভারতীয় সাংবাদিককেপুলিৎজার পুরস্কার ২০২০দিয়ে ভূষিত করা হয়েছে?
    [A] 2

    [B] 5
    [C] 1                                                          
    [D] 3
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 3
    Explanation: Three Indian journalists have been honoured with the “Pulitzer Prize 2020” in the field of feature photography. The names of the three prize winners are Dar Yasin, Mukhtar Khan, and Channi Anand. The results were announced virtually on 4 May. The award was announced 15 Journalism categories and seven Book, Drama, and Music categories.
  9. ‘Tell Her Everything’ এর জন্য ফিকশন বিভাগেহিন্দু পুরস্কার 2019′ কে জিতল?
    [A] Kovin Singh
    [B] Mirza Waheed
    [C] Santanu Das                                         
    [D] Shamim Das
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mirza Waheed (মির্জা ওয়াহিদ)
    Explanation: Mirza Waheed wins ‘The Hindu Prize 2019’ in Fiction for ‘Tell Her Everything’. The Hindu Prize 2019′ in Non-Fiction was awarded to Santanu Das for ‘India, Empire, and First World War Culture: Writings, Images and Songs’.
  10. ‘A Prayer for Travelers’ নামক উপন্যাসের জন্য কে 2020 পেন / হেমিংওয়ে পুরস্কার জিতেছে?
    [A] Geeta Thunberg          

    [B] Ruchika Tomar
    [C] Savita Mishra                                        
    [D] Devis Menon
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Ruchika Tomar (রুচিকা তোমার)
  11. নরওয়েজিয়ান একাডেমি অফ সায়েন্স অ্যান্ড লেটারস গণিতের জন্য ২০২০ এবেল পুরষ্কারের জন্য কাকে নির্বাচিত করেছে?
    [A] M. Stanley Whittingham

    [B] Hillel Furstenberg
    [C] Peter Handke                                        
    [D] Abiy Ahmed
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Hillel Furstenberg (হিলেল ফার্স্টেনবার্গ)
  12. 2020 চামেলি দেবী জৈন পুরস্কার প্রদান করা হল আর্ফা খানুম এবং রোহিণী মহনকে পুরষ্কারটি কোন ক্ষেত্রে দেওয়া হয়?
    [A] Journalism                                      

    [B] Actor
    [C] Director                                              
    [D] Singer
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Journalism (সাংবাদিকতা)
  13. 2020 বিজনেস লাইন চেঞ্জমেকার পুরষ্কারেআইকনিক চেঞ্জমেকার অ্যাওয়ার্ডকে জিতেছে?
    [A] Nilza Wangmo

    [B] Praveen Nair
    [C] Arunachalam Muruganandam               
    [D] Sujata Sahu
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Arunachalam Muruganandam (অরুণাচলম মুরুগানন্দম)
  14. সম্প্রতি কোন রাজ্যের সোহরাই খোয়ার চিত্রকলা I ট্যাগ পেয়েছে?
    [A] Odisha

    [B] Assam
    [C] Telangana                                            
    [D] Jharkhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Jharkhand (ঝাড়খণ্ড)
    Explanation: Jharkhand’s Sohrai Khovar painting and Telangana’s Telia Rumal were given the Geographical Indication (GI) tag by the Geographical Indications Registry headquartered in Chennai.

Recent Appointments

  1. যে ব্যক্তিকে ভারতীয় রাষ্ট্রদূত / স্থায়ী প্রতিনিধি হিসাবে জাতিসংঘে নিযুক্ত করা হয়েছে তার নাম বলুন?
    [A] Jaideep Mazumdar
    [B] T S Tirumurti
    [C] Piyush Srivastava                                 
    [D] Syed Akbaruddin
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] T S Tirumurti (টি এস তিরুমুর্তি)
  2. ভারতের বর্তমান অর্থনৈতিক বিষয়ক সচিবের নাম বলুন, যিনি ২০২০ সালের মে মাসে ভারতীয় রিজার্ভ ব্যাঙ্কের (আরবিআই) কেন্দ্রীয় বোর্ডে পরিচালক পদে নিযুক্ত হলেন
    [A] Tarun Bajaj
    [B] Ajay Kumar Bhalla
    [C] Rajeev Singh Thakur                             
    [D] Atanu Chakraborty
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Tarun Bajaj (তরুণ বাজাজ)
  3. উইপ্রোর নতুন প্রধান নির্বাহী কর্মকর্তা ব্যবস্থাপনা পরিচালক পদে কাকে নিয়োগ করা হয়েছে?
    [A] Rishad Premji

    [B] Thierry Delaporte
    [C] Mark Paollo                                           
    [D] Henry Sachet
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Thierry Delaporte (থিয়েরি ডেলাপর্টে)
  4. বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা (WHO) এর এক্সিকিউটিভ বোর্ডের চেয়ারম্যানের দায়িত্ব গ্রহণ করলেন
    [A] Smriti Irani

    [B] Nitin Gadkari
    [C] Narendra Modi                                      
    [D] Harsh Vardhan
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Harsh Vardhan (ডঃ হর্ষ বর্ধন)
  5. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) এর চেয়ারম্যান পদে নিযুক্ত হলেন
    [A] Shaji KV

    [B] PVS SuryaKumar
    [C] Abhinav Sharma                                   
    [D] Govinda Rajulu Chintala
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Govinda Rajulu Chintala (গোবিন্দ রাজুলু চিন্তলা)
  6. বিশ্ব ব্যাংকের নতুন উপরাষ্ট্রপতি প্রধান অর্থনীতিবিদ পদে কে নিযুক্ত হয়েছেন?
    [A] Lee Ching
    [B] Tedros M
    [C] Roman Saini                                         
    [D] Carmen Reinhart
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Carmen Reinhart (কারমেন রিনহার্ট)
  7. নিউ ডেভলপমেন্ট ব্যাংকের নতুন সভাপতি পদে কে নিযুক্ত হলেন?
    [A] Will Smith

    [B] VK Ranjan
    [C] KV Kamath                                            
    [D] Marcos Troyjo
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Marcos Troyjo (মার্কস ট্রয়ো)

West Bengal Current Affairs PDF Download: May 2020

  1. ভারত সরকার, পশ্চিমবঙ্গ রাজ্য সরকার, এবং কোন ব্যাংক $ 145 মিলিয়ন ডলার প্রকল্পের জন্য চুক্তিতে স্বাক্ষর করেছে?
    [A] Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

    [B] New Development Bank (NDB)
    [C] World Bank
    [D] IMF
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) (এশিয়ান ইনফ্রাস্টারকচার ইনভেস্টমেন্ট ব্যাংক)
    Explanation: The Government of India (GoI), West Bengal state government, and the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) signed a loan agreement for a $145 million project. The main objective is to improve flood management and irrigation services in the Damodar Valley Command Area (DVCA) in West Bengal state.
  2. নিম্নলিখিত কোন প্রতিষ্ঠানটি ন্যানোমেডিসিন তৈরি করে যা শরীরে অক্সিডেটিভ স্ট্রেস পরিবর্তন করে বিভিন্ন রোগের চিকিত্সা করে?
    [A] S.N. Bose National Centre for Basic Sciences

    [B] DRDO
    [C] ICMR                                                    
    [D] Jamia Millia University
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Kolkata (এস এন বোস ন্যাশনাল সেন্টার ফর বেসিক সায়েন্স, কলকাতা)
    Explanation: Scientists at S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Kolkata (SNBNCBS) developed a nanomedicine that promises the treatment of a number of diseases by altering oxidative stress in the body. The research will support India in its fight against COVID-19.
  3. পশ্চিমবঙ্গ এবং ওড়িশার উপকূলে সম্প্রতি কোন ঘূর্ণিঝড়টি আঘাত হানে?
    [A] Vayu

    [B] Fenni
    [C] Fana                                                     
    [D] Amphan
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Amphan (আম্ফান)
    Explanation: Extremely severe cyclonic storm Amphan over the west and central parts of Bay of Bengal has intensified into a super cyclone with wind speed above 200 kmph (kilometres per hour) on Monday afternoon, according to India Meteorological Department (IMD).
  4. কোন রাজ্য সরকারমাটির স্মৃতিপ্রকল্প চালু করেছে?
    [A] Telangana

    [B] Assam
    [C] West Bengal                                         
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] West Bengal (পশ্চিমবঙ্গ)
    Explanation: The West Bengal government launched a scheme to utilise 50,000 acres of barren land in six districts for income-generating activities like horticulture and pisciculture. The state government had been working on the ‘Matir Smristi’ scheme, which will benefit around 2.5 lakh people in rural Bengal.

India’s rank in different indexes

  1. WEF-এর গ্লোবাল এনার্জি ট্রান্সিশন সূচকে ভারতের অবস্থান কত তম?
    [A] 70th

    [B] 72nd
    [C] 75th                                                      
    [D] 74th
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 74th
    Explanation: India has moved up two positions to rank 74th on a global ‘Energy Transition Index’ with improvements on all key parameters of economic growth, energy security and environmental sustainability.

Books and Authors

  1. “The Room Where It Happened: A White House Memoir” নামক বইটির রচয়িতা হলেন
    [A] Dana Vachon

    [B] Alice Walker
    [C] Kamin Mohammadi                               
    [D] John Bolton
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] John Bolton (জন বোল্টন)
  2. “The Ickabog” উপন্যাসটির লেখক কে?
    [A] Dan Brown
    [B] JK Rowling
    [C] George RR Martin                                  
    [D] Stephenie Meyer
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] JK Rowling (জে কে রোলিং)
  3. হপ অন: মাই অ্যাডভেঞ্চারস অন বোটস, ট্রেনস অ্যান্ড প্লেনস নামক বইটি সম্প্রতি e-book ফর্ম্যাটে প্রকাশিত হয়েছে এই বইটির লেখক কে?
    [A] Ruskin Bond
    [B] William Shakespeare
    [C] WY Yeats                                              
    [D] Oscar Wilde
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Ruskin Bond (রাস্কিন বন্ড)

Indian Economy

  1. MSME ঋণগ্রহীতাদের ত্রাণ দিতে যে ব্যাংকটিবিকাশ অভয়াপ্রকল্প চালু করেছে তার নাম কি?
    [A] Assam Gramin Vikash Bank

    [B] Jharkhand Gramin Bank
    [B] Kerala Gramin Bank                              
    [D] Karnataka Vikas Grameena Bank
    Correct Answer
    Answer – [D] Karnataka Vikas Grameena Bank (কর্ণাটক বিকাস গ্রামীণ ব্যাংক)
  2. আইএমএফএর অনুসারে ২০২০ সালে ভারতের বৃদ্ধির হার কত?
    [A] 2.9%

    [B] 4.9%
    [C] 3.9%                                                    
    [D] 1.9%
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 1.9%
  3. সম্প্রতি RBI রেপো হার কত শতাংশে কমিয়েছে?
    [A] 3.75%

    [B] 4.05%
    [C] 4.0%                                                    
    [D] 4.15%
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 4.0%

Science and Technology

  1. নাসা নির্মিত কোন স্পেস টেলিস্কোপ সম্প্রতি কক্ষপথে 30 বছর পূর্ণ করেছে?
    [A] Swift Gamma

    [B] Hubble
    [C] MOST                                                   
    [D] COROT
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Hubble (হাবল)

Sports Current Affairs PDF of May 2020

  1. ওয়ার্ল্ড অ্যান্টিডোপিং এজেন্সি দ্বারা চার বছরের জন্য নিষিদ্ধ হওয়া সন্দীপ কুমারী কোন খেলার সাথে জড়িত?
    [A] Discus Throw

    [B] Shot Put
    [C] Javelin Throw                                        
    [D] Middle distance runner
    Correct Answer
    Correct Answer – [A] Discus Throw (ডিস্কাস থ্রো)
  2. সম্প্রতি বিশ্বের সর্বাধিক বেতনের মহিলা অ্যাথলিট কে হয়েছেন
    [A] Venus Williams

    [B] Naomi Osaka
    [C] Steffi Graf                                            
    [D] Simone Biles
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Naomi Osaka (নাওমি ওসাকা)
  3. ফিফা আন্ডার১৭ মহিলা বিশ্বকাপ কোভিড১৯ মহামারীর কারণে কোন বছর অনুষ্ঠিত হবে?
    [A] 2021
    [B] 2024
    [C] 2022                                                    
    [D] 2023
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 2021
    Explanation: The All India Football Federation (AIFF) on May 12, 2020 declared that the FIFA Under-17 Women’s World Cup will now be held during February 17, 2021 – March 7, 2021 in India. The tournament was earlier scheduled to be held on November 2, 2020. However, the AIFF had to cancel it due to COVID-19 outbreak.
  4. পাকিস্তান ক্রিকেট বোর্ড দুর্নীতিগ্রস্থ পদ্ধতির প্রতিবেদন করতে ব্যর্থ হওয়ার জন্য কোন খেলোয়াড়কে তিন বছরের জন্য ব্যান করেছে?
    [A] Mohammad Amir

    [B] Umar Akmal
    [C] Babar Azam                                          
    [D] Sarfaraz Ahmed
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Umar Akmal (উমর আকমল)
  5. 19 তম এশিয়ান গেমসের সরকারী মাস্কটগুলি কোনটি?
    [A] Chenchen

    [B] Congcong
    [C] Lianlian                                                 
    [D] All of the above
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] All of the above (সবকটি)
  6. প্রতিযোগিতার বাইরে থাকা ডোপ টেস্টে ব্যর্থ হওয়ার জন্য কোন ভারতীয় শট পটারকে বছরের জন্য ব্যান করা হয়েছে?
    [A] Pardeep Jaglan

    [B] Navin Chikara
    [C] Ravi Mishra                                           
    [D] Kriti Malik
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Navin Chikara (নবীন চিকারা)
  7. ফিফা কোন ভারতীয় ফুটবল খেলোয়াড়ের নাম কোভিড১৯এর লড়াইয়ের প্রচারের জন্য ঘোষণা করেছে?
    [A] Anirudh Thapa

    [B] Pritam Kotal
    [C] Sunil Chhetri                                        
    [D] Sahal Abdul Samad
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Sunil Chhetri (সুনীল ছেত্রি)
  8. Achanta Sharath Kamal belongs to which sport?
    [A] Squash

    [B] Badminton
    [C] Boxing                                                  
    [D] Table Tennis
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Table Tennis
  9. মেরিলেবোন ক্রিকেট ক্লাবের (এমসিসি) সভাপতি হিসাবে দ্বিতীয়বার পুননির্বাচিত হলেন
    [A] VVS Laxman
    [B] Rahul Dravid
    [C] Adam Gilchrist                                      
    [D] Kumar Sangakkara
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Kumar Sangakkara (কুমার সাঙ্গাকারা)
  10. সম্প্রতি কোন ভারতীয় প্যারালিম্পিকস মেডেল প্রাপ্ত ক্রীড়াবিদ অবসর নেওয়ার সিদ্ধান্ত ঘোষণা করলেন?
    [A] Deepa Malik
    [B] Sakshi Joshi
    [C] Tripti Singh                                           
    [D] Abhinav Bindra
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Deepa Malik (দীপা মালিক)
    Explanation: Paralympics silver medallist Deepa Malik announced that she has bid adieu to active sports in order to serve as the office bearer in the Paralympic Committee of India (PCI) in accordance with the National Sports Code.

International Current Affairs PDF of May 2020

  1. নিম্নলিখিত কোন দেশের একটি বিশেষ দল বিশ্বের উচ্চতম পর্বত মাউন এভারেস্টের সঠিক উচ্চতা পরিমাপ করতে সফল হয়েছে?
    [A] China                                                
    [B] India
    [C] USA                                                      
    [D] Nepal
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] China (চীন)
  2. ভারতের সাথে সীমান্ত বিরোধের মধ্যে কোন দেশের মন্ত্রিসভা একটি নতুন রাজনৈতিক মানচিত্র গ্রহণ করেছে যা তার ভূখণ্ডের অধীনে লিপুলেখ, কলাপানি এবং লিম্পিয়াধুরা দেখাচ্ছে?
    [A] Bangladesh

    [B] Bhutan
    [C] China                                                   
    [D] Nepal
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Nepal (নেপাল)
    Explanation: Amidst the border dispute with India, Nepal’s cabinet has accepted a new political map showing Lipulekh, Kalapani and Limpiyadhura under its territory. The new map shows the northern, southern, eastern and western international borders of Nepal. The politics and administrative systems of the areas adjacent to these borders are also mentioned.
  3. ইস্রায়েলের প্রধানমন্ত্রী পদে পুননির্বাচিত হলেন
    [A] Reuven Rivlin
    [B] Benjamin Netanyahu
    [C] Benny Gantz                                         
    [D] Avigdor Lieberman
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Benjamin Netanyahu (বেঞ্জামিন নেতানয়াহু)
  4. সমগ্র ইউরোপের কোন দেশ প্রথম COVID-19 প্রাদুর্ভাবের সমাপ্তির ঘোষণা করেছে?
    [A] Italy
    [B] Germany
    [C] Spain                                                    
    [D] Slovenia
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Slovenia (স্লোভেনিয়া)
  5. মানবজাতির জন্য তাঁর মূল্যবান অবদানকে সম্মান জানাতে কোন দেশ বিশ্বকবি কবি রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরের ১৫৯ তম জন্মবার্ষিকীতে একটি রাস্তার নাম রেখেছে?
    [A] Spain

    [B] USA
    [C] Israel                                                    
    [D] Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Israel (ইসরায়েল)
    Explanation: Israel named a street in Tel Aviv after Indian poet Rabindranath Tagore on his 159th birth anniversary to honor his valuable contributions in the field and to mankind. He was born on May 7, 1861, in Calcutta. In Bengal Rabindra Jayanti is celebrated on the 25th day of the Bengali month of Boishakh.
  6. রিয়ালের বদলে দেশজুড়ে নিম্নলিখিত কোন মুদ্রাটি ব্যবহার করা হবে বলেন জানাল ইরানের সরকার?
    [A] Roman

    [B] Toman
    [C] Sial                                                       
    [D] Tial
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Toman (তোমান)
  7. আন্টনিও কোস্তা কোন দেশের প্রধানমন্ত্রী?
    [A] Mexico
    [B] Portugal
    [C] Spain                                                    
    [D] Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Portugal (পর্তুগাল)
  8. 2019 সালে সামরিক ব্যয়ে দ্বিতীয় বৃহত্তম ব্যয়কারী দেশ কোনটি?
    [A] USA

    [B] China
    [C] India                                                    
    [D] Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] China (চীন)
    Explanation: China ($261 billion, 5.1% increase) and India ($71.1 billion, 6.8% increases) were the second- and third-largest military expenditure spenders, after the US ($732 billion, 5.3% increase).
  9. সম্প্রতি কোন দেশ তার জাতীয় মুদ্রা রিয়াল থেকে তোমানে পরিবর্তন করার সিদ্ধান্ত নিয়েছে?
    [A] Iran

    [B] Iraq
    [C] Afghanistan                                          
    [D] Israel
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Iran (ইরান)
    Explanation: Iran’s parliament has passed a bill allowing the government to slash four zeros from the Rial, after a sharp fall in the value of the currency as a result of crippling U.S. sanctions.

Indian Affairs

  1. কেন্দ্রীয় সরকার সম্প্রতি কাভেরি ম্যানেজমেন্ট কর্তৃপক্ষকে জলশক্তি মন্ত্রকের আওতায় এনেছে বর্তমানে কেন্দ্রীয় জলমন্ত্রী কে?
    [A] Nitin Gadkari

    [B] Smriti Irani
    [C] Mansukh L. Mandaviya                         
    [D] Gajendra Singh Shekhawat
    Correct Answer
    Answer – [D] Gajendra Singh Shekhawat (গজেন্দ্র সিং শেখাবত)
  2. নয়াদিল্লিতে কেভিড১৯ পরিস্থিতি সম্পর্কিতআয়ুষ সঞ্জীবনী অ্যাপ এবং দুটি আয়ুশভিত্তিক গবেষণা কে চালু করেলেন?
    [A] Harsh Vardhan

    [B] Lav Agarwal
    [C] Narendra Modi                                      
    [D] Nitin Gadkari
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Harsh Vardhan (হর্সব র্ধন)
    Explanation: Dr Harsh Vardhan, Union Health & Family Welfare Minister launched the ‘AYUSH Sanjivani’ App and two AYUSH-based studies related to COVID-19 situation, in New Delhi.
  3. ভারতীয় অর্থনীতি কেন্দ্রের (সিএমআইই) মতে, মে মাসে কোভিড ১৯ সংকটের মধ্যে ভারতের বেকারত্বের হার কত শতাংশে বেড়েছে?
    [A] 32.98%

    [B] 23.90%
    [C] 25.10%                                                
    [D] 27.11%
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 27.11%
    Explanation: According to the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE), the Covid-19 crisis has led to a spike in the country’s unemployment rate to 27.11 per cent for the week ended May 3, up from the under 7 per cent level before the start of the pandemic in mid-March.
  4. আত্মনির্ভর ভারত অভিযানের অধীনে প্রধানমন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী কত টাকার প্যাকেজ ঘোষণা করেছেন?
    [A] ₹30 lakh cr

    [B] ₹10 lakh cr
    [C] ₹15 lakh cr                                           
    [D] ₹20 lakh cr
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] ₹20 lakh cr
    Explanation: PM Modi announced a Rs 20-lakh-crore stimulus package, equivalent to about 10% of India’s GDP, aimed at making the country self-reliant and reviving the stalled economy. Details of the plan, dubbed the Atmanirbhar Bharat Abhiyaan, unveiled by finance minister Nirmala Sitharaman.
  5. নিরাপদ প্রসবের জন্য কোন রাজ্য সরকার গ্রামীণ মহিলাদের জন্যদিদি যান পরিষেবাশুরু করেছে?
    [A] Bihar

    [B] Assam
    [C] Uttar Pradesh                                       
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Madhya Pradesh (মধ্য প্রদেশ)
    Explanation: In the tribal-dominated Jhabua district of Madhya Pradesh, the women of Rural Livelihood Mission have started Didi Vehicle Service for rural women for the safe delivery. This vehicle service is completely free.
  6. কোন রাজ্য সরকারমী অন্নপূর্ণাকৃষকদের কল্যাণে অন্তর্ভুক্তিমূলক কর্মসূচি চালু করেছে?
    [A] Kerala

    [B] Karnataka
    [C] Assam                                                  
    [D] Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Maharashtra (মহারাষ্ট্র)
    Explanation: Mee Annapurna, an inclusive Programme has been launched for the welfare of farmers and Bhoomiputras in Maharashtra.
  7. সম্প্রতি ভারতীয় রেলপথ তার সবচেয়ে শক্তিশালীমেড ইন ইন্ডিয়া লোকোমোটিভ চালু করেছে সেটির নাম কি?
    [A] WAG12

    [B] WAG10
    [C] HP11000                                                        
    [D] HP13646
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] WAG12
    Explanation: The Indian Railways operationalized its most powerful ‘Made in India locomotive – a 12000 HP engine becoming only the sixth country in the world to join the elite club of producing high horsepower locomotive indigenously.
  8. সম্প্রতি কেন্দ্রীয় সরকার প্রভিডেন্ট ফান্ডের (পিএফ) অবদানের হার কমিয়ে কত শতাংশে অবহিত করেছে?
    [A] 9%
    [B] 13%
    [C] 12%                                                     
    [D] 10%
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 10%
    Explanation: Labour ministry has notified lower rates of provident fund (PF) contribution at 10%, thus increasing the take home salary of 4.3 crore provident fund subscribers and giving relief to 6.5 lakh establishments.

Joint Military Exercises & Defense

  1. বিদেশ থেকে ভারতীয় নাগরিকদের প্রত্যাবাসনের জাতীয় প্রচেষ্টার অংশ হিসাবে ভারতীয় নৌবাহিনী কর্তৃক পরিচালিত অপারেশনের নাম কী?
    [A] Samudra Setu
    [B] COVID-Help
    [C] Samudra Help                                       
    [D] COVID Setu
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Samudra Setu (সমুদ্র সেতু)
    Explanation: Indian Navy launched Operation Samudra Setu, meaning Sea Bridge, as a part of a national effort to repatriate Indian citizens from overseas. Indian Naval Ships (INS) Jalashwa and Magar are present en route to the port of Male, the Republic of Maldives to commence evacuation operations from 8 May 2020 as part of Phase-1.
  2. রিইউনিয়ন দ্বীপ থেকে যৌথ টহল মহড়া ভারত এবং কোন দেশের সাথে পরিচালিত হয়েছে?
    [A] Australia

    [B] France
    [C] Mauritius                                              
    [D] Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] France (ফ্রান্স)
  3. ভারতীয় বায়ুসেনা এবং যুক্তরাজ্যের রয়্যাল এয়ার ফোর্সের মধ্যে ইন্দ্রধনুশ যৌথ মহড়া সম্প্রতি কোন শহরে শেষ হয়েছে?
    [A] Odisha

    [B] Uttar Pradesh
    [C] Rajasthan                                             
    [D] Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Uttar Pradesh (উত্তরপ্রদেশ)
    Explanation: The fifth edition of joint exercise Indradhanush between the Indian Air Force (IAF) and the Royal Air Force (RAF) of the United Kingdom culminated at Air Force Station Hindan. The joint exercise provided the participating forces an opportunity to enhance expertise in the conduct of special operations.
  4. অজেও ওয়ারিয়র ২০২০, সম্প্রতি ভারত এবং কোন দেশের মধ্যে একটি যৌথ সামরিক মহড়া?
    [A] USA
    [B] Malaysia
    [C] UK                                                        
    [D] Japan
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] UK (ইউনাইটেড কিংডম)
  5. Ra’ad-II ক্রুজ মিসাইল সফলভাবে পরীক্ষা করেছে কোন দেশ?
    [A] Iran
    [B] Pakistan
    [C] Israel                                                    
    [D] UAE
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Pakistan (পাকিস্তান)
  6. SAMPRITI-IX, ভারত বাংলাদেশের মধ্যে একটি যৌথ সামরিক মহড়া সম্প্রতি কোন রাজ্যে শেষ হয়েছে?
    [A] Nagaland

    [B] Meghalaya
    [C] Assam                                                  
    [D] Mizoram
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Meghalaya (মেঘালয়)

Important Days and Themes Current Affairs PDF Download of May 2020

  1. ওয়ার্ল্ড প্রেস ফ্রিডম ডে প্রতিবছর মে পালিত হয় ২০২০ সালের মূল থিম কী?
    [A] “Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law”

    [B] “Critical Minds: Media’s role in advancing peaceful, just and inclusive societies”
    [C] “Journalism without Fear or Favour”
    [D] “Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation”.
    Correct Answer
    Correct Answer – [C] “Journalism without Fear or Favour”
  2. বিশ্ব ক্ষুধা দিবসটি কোন দিন বিশ্বজুড়ে পালিত হয়?
    [A] May 24, 2020

    [B] May 28, 2020
    [C] May 26, 2020                                       
    [D] May 27, 2020
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] May 28, 2020
  3. জাতীয় সন্ত্রাসবিরোধী দিবস ভারতে প্রতি বছর কোন তারিখে পালন করা হয়?
    [A] 20 May
    [B] 21 May
    [C] 19 May                                                 
    [D] 18 May
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] 21 May
    Explanation: National Anti-Terrorism Day is observed on 21 May every year in Indi[A] The day aims to raise awareness about the anti-social act of terrorism and its impact on human suffering and lives. The day marks the death anniversary of Rajiv Gandhi, the Former Prime Minister of Indi[A] The day also aims to spread the message of peace and humanity and to promote unity among people.
  4. বিশ্ব মেট্রোলজি দিবস প্রতি বছর কোন দিন পালন করা হয়?
    [A] May 20
    [B] May 21
    [C] May 19                                                 
    [D] May 18
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] May 20
  5. ওয়ার্ল্ডস এইডস ভ্যাকসিন দিবস বিশ্বজুড়ে কোন তারিখে পালন করা হয়?
    [A] 15th May
    [B] 16th May
    [C] 18th May                                              
    [D] 17th May
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 18th May
  6. 2020 সালে কোন তারিখে মাতৃ দিবস পালিত হয়?
    [A] May 9
    [B] May 11
    [C] May 8                                                   
    [D] May 10
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] May 10
  7. জাতীয় প্রযুক্তি দিবসটি কোন তারিখে পালন করা হয়?
    [A] 11 May
    [B] 09 May
    [C] 12 May                                                 
    [D] 10 May
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 11 May
  8. মহারাণা প্রতাপ সিংহের জন্মবার্ষিকী কোন তারিখে পালিত হয়?
    [A] 8 May

    [B] 7 May
    [C] 9 May                                                   
    [D] 6 May
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] 9 May
  9. রবীন্দ্র জয়ন্তী কোন তারিখে পালিত হয়?
    [A] May 6
    [B] May 3
    [C] May 7                                                   
    [D] May 8
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] May 7 Explanation: Rabindranath Tagore was born as Robindronath Thakur on May 7, 1861. Every year May 7 is celebrated as Rabindranath Tagore Jayanti, the day falls on the 25th day of the Bengali month of Boishakh.
  10. ওয়ার্ল্ড রেড ক্রস দিবসটি কোন তারিখে পালন করা হয়?
    [A] 7 May
    [B] 5 May
    [C] 6 May                                                   
    [D] 8 May
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] 8 May

Obituaries

  1. সম্প্রতি প্রয়াত হলেন প্রবীণ রাজনীতিবিদ অজিত জোগি তিনি কোন রাজ্যের প্রথম মুখ্যমন্ত্রী ছিলেন?
    [A] Jharkhand
    [B] Chhattisgarh
    [C] Odisha                                                  
    [D] Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – [B] Chhattisgarh (ছত্তিসগড়)
  2. তেলঙ্গানার হাইদ্রাবাদে দীর্ঘকালীন অসুস্থতার কারণে 84 বছর বয়সে প্রয়াত হলেন এক বিশিষ্ট উর্দু লেখক, যিনি ভারতের মার্ক টোওয়াইন নামে পরিচিত ছিলেন তাঁর নাম কি?
    [A] Umera Ahmad

    [B] Mujtaba Hussain
    [C] Mustansar Hussain Tarar                       
    [D] Qurratulain Hyder
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Mujtaba Hussain (মুজতবা হুসেন)
  3. হরি শঙ্কর বাসুদেবন করোনভাইরাসের কারণে প্রয়াত হলেন তিনি কোন ক্ষেত্রের বিখ্যাত ব্যক্তি ছিলেন?
    [A] Singer
    [B] Historian
    [C] Politician                                                        
    [D] Actor
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Historian (ইতিহাসবেত্তা)
  4. ৮২ বছর বয়সে কলকাতায় প্রয়াত হলেন চুনী গোস্বামী তিনি কোন খেলার একজন বিখ্যাত ব্যক্তি ছিলেন?
    [A] Singer
    [B] Footballer
    [C] Actor                                                    
    [D] Politician
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Footballer (ফুটবল) Explanation: Footballer Chuni Goswami dies at 82 in Kolkata. India won gold in Asian Games for the last time under his captaincy at Jakarta in 1962. He also played for Bengal in Ranji Trophy cricket.
  5. সম্প্রতি কোন বিখ্যাত বাংলা কথাসাহিত্যিক প্রয়াত হলেন?
    [A] Gopa Majumdar

    [B] Santosh Gupta
    [C] Suresh Kundu                                       
    [D] Shruti Chakraborty
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Gopa Majumdar (গোপা মজুমদার) Explanation: Renowned Bengali fiction translator Gopa Majumdar, best known for her English translations of Satyajit Ray’s famous detective series ‘Feluda’, passed away following a cardiac arrest. She was 64. Miscellaneous

Miscellaneous

  1. টাটা কনসালটেন্সি সার্ভিসেস (TCS) কোন দেশের প্রথম সম্পূর্ণ ডিজিটাল ব্যাংক চালু করবে?
    [A] United States

    [B] India
    [C] Singapore                                             
    [D] United Kingdom
    Correct Answer
    Correct Answer –[B] Israel (ইসরায়েল)
    Explanation: India’s largest software services firm Tata Consultancy Services (TCS) will launch Israel’s first fully digital bank in what is being seen as a trans-formative initiative that can impact the business model of other sectors as well.
  2. সরিস্কা ব্যাঘ্র সংরক্ষিত ভূমি কোন রাজ্যে অবস্থিত?
    [A] Madhya Pradesh
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Telangana                                            
    [D] Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Rajasthan (রাজস্থান)
  3. ভারতের লোকপালের প্রথম চেয়ারম্যান কে?
    [A] Sharad Arvind Bobde

    [B] Ranjan Gogoi
    [C] Dipak Misra                                           
    [D] Pinaki Chandra Ghose
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Pinaki Chandra Ghose (পিনাকী চন্দ্র ঘোষ)
  4. ইন্স্যুরেন্স রেগুলেটরি অ্যান্ড ডেভলপমেন্ট অথরিটি অফ ইন্ডিয়ার (IRDAI) এর সদর দফতরটি কোথায় অবস্থিত?
    [A] Bengaluru

    [B] New Delhi
    [C] Mumbai                                                
    [D] Hyderabad
    Correct Answer
    Correct Answer – [D] Hyderabad (হাইদ্রাবাদ)
  5. আত্মনির্ভর ভারতকে চেতনা জানাতে জয়তু ভারতম নামক গানটি গেয়েছেন
    [A] Lata Mangeskar

    [B] Asha Bhosle
    [C] Sonu Nigam                                          
    [D] Arijit Singh
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Lata Mangeskar (লতা মঙ্গেশকর), গানটি লিখেছেন প্রসূন জোশী।
  6. কোন সংস্থা অ্যানিমেটেড গ্রাফিক্স স্টার্টআপ GIPHY অধিগত করেছে?
    [A] Blackberry

    [B] Microsoft
    [C] Google                                                  
    [D] Facebook
    Correct Answer
    Correct Answer: [D] Facebook (ফেসবুক)

Monthly Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020

Monthly Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020 link provided below

Click Here to Download

Read More:

Sharing is caring and enable us to work even more dedicated

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

Monthly Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020 | Monthly Bengali Current Affairs GK PDF Download: May 2020

%d bloggers like this: