Bengali Current Affairs GK PDF Download: April 2020

616
Bengali Current Affairs GK PDF Download: April 2020
Bengali Current Affairs GK PDF Download: April 2020
Share
  • 121
    Shares

Here are the most important Bengali Current Affairs GK PDF Download: April 2020 for WBCS 2020-21, RRB NTPC 2019-20, SSC CHSL 2019-20.

This PDF contains all important Current affairs of April 2020 in the Bengali Language for the students of West Bengal.

This Monthly Compilation of Current Affairs will be beneficial for upcoming competitive exams like WBCS, PSC Miscellaneous, SSC, and other exams.

Click Here to Join us on Telegram
Click Here to Join us on Telegram to get Daily Current Affairs News, Quiz and MCQ PDF for free

Bengali Current Affairs GK PDF Download: April 2020

Sample Questions


  1. আলজেরিয়ান লেখক আবদৌলাহাব আইসৌই কোন উপন্যাসের জন্য ১৩ তম আন্তর্জাতিক আরব কথাসাহিত্য পুরষ্কার পেয়েছেন?
    [A] Circles and Doors

    [B] Jacob’s Cinema
    [C] The Spartan Court
    [D] Black Leopard
    Correct Answer
    Correct Answer – [C] The Spartan Court (দ্য স্পার্টান কোর্ট)
  2. বম্বে হাইকোর্টের নতুন প্রধান বিচারপতি হিসাবে কে শপথ গ্রহণ করলেন?
    [A] Dipankar Datta

    [B] Sanjay Karol
    [C] Pankaj Mithal            
    [D] Amreshwar Pratap Sahi
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] Dipankar Datta (দীপঙ্কর দত্ত)
  3. চিত্তরঞ্জন লোকোমোটিভ ওয়ার্কস 2019-2020 অর্থবছরে সর্বাধিক সংখ্যক লোকোমোটিভ উত্পাদন করার রেকর্ড তৈরি করেছে চিত্তরঞ্জন লোকোমোটিভ ওয়ার্কস কোথায় অবস্থিত?
    [A] Chandigarh

    [B] West Bengal
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] West Bengal (পশ্চিমবঙ্গ)
  4. Global Report on Food Crises (GRFC 2020) নিম্নলিখিত সংস্থাগুলির মধ্যে কোনটি প্রকাশ করেছে?
    [A] World Economic Forum

    [B] World Health Organization
    [C] World Food Programme  
    [D] Food and Agriculture Organization
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] World Food Programme
  5. গ্লোবাল প্রেস ফ্রিডম ইনডেক্সে ভারতের অবস্থান কত তম?
    [A] 142nd

    [B] 140th
    [C] 129th          
    [D] 135th
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 142nd
  6. ‘Sridevi: The Eternal Screen Goddess’ বইটির রচয়িতা কে?
    [A] Satyarth Nayak            

    [B] Shaheen Bhatt
    [C] Nitasha Kaul
    [D] Manish Makhija
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Satyarth Nayak (সত্যার্থ নায়ক)
  7. রিলায়েন্স জিও7 বিলিয়ন ডলারে কোন কোন কোম্পানিকে তাদের 9.9 শতাংশ শেয়ার বিক্রি করেছে?
    [A] Google            

    [B] Amazon
    [C] Facebook                                                                                    
    [D] Twitter
    Correct Answer
    Correct Answer: [C] Facebook
  8. নিম্নলিখিত কোন পৃথিবীর আকারের একটি এক্সোপ্ল্যানেটের খোঁজ পেল নাসার বিজ্ঞানীরা?
    [A] Kepler-1649c

    [B. Kepler-1467c
    [C. Kepler-1569c                             
    [D. Kepler-1658c
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kepler-1649c
  9. সম্প্রতি প্রয়াত হলেন DLS পদ্ধতির জনক টনি লুইস। কোন খেলায় DLS (ডাকওয়ার্থ- লুইস) পদ্ধতি অনুসরণ করা হয়?
    [A] Football

    [B] Cricket
    [C] Tennis                                                                               
    [D] Baseball
    Correct Answer
    Correct Answer: [B] Cricket (ক্রিকেট)
  10. জাতীয় সিভিল সার্ভিস দিবস ভারতে কবে পালিত হয়?
    [A] 21 April            

    [B] 20 April
    [C] 19 April                                                                           
    [D] 18 April
    Correct Answer
    Correct Answer: [A] 21 April

এপ্রিল ২০২০ এর সবকটি গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স পেতে নিচের লিঙ্কে ক্লিক করে PDF ফাইলটি ডাউনলোড করুন।

Bengali Current Affairs GK PDF Download: April 2020 PDF Download Link Below:

Click Here to Download

Read More:

Sharing is caring and enable us to work even more dedicated

Sources: The Hindu, Press Information Bureau

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here