Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download

Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download

Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download

Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download is an important topic for competitive exams. Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download which are topic-wise with respect to memorize easily and also for the benefit of aspirants appearing for All competitive examinations

Most Important Computer Awareness MCQ PDF is also provided at the end of the article.

Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download

1. The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes are known as—
(A) Hardware
(B) Networked Software
(C) Shareware
(D) Applications

Correct Answer
Correct Answer : (D)
2. A………shares hardware, software, and data among authorized users.
(A) network
(B) protocol
(C) hyperlink
(D) transmitter
Correct Answer
Correct Answer : (A)
3. Computer programs are written in a high-level programming language; however, the human-readable version of a program is called—
(A) cache
(B) instruction set
(C) source code
(D) word size
Correct Answer
Correct Answer : (C)
4. In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is—
(A) copy and paste
(B) copy, cut and paste
(C) cut, copy and paste
(D) cut and paste
Correct Answer
Correct Answer : (D)
5. Which of the following is not a function of the control unit ?
(A) Read instructions
(B) Execute instructions
(C) Interpret instructions
(D) Direct operations
Correct Answer
Correct Answer : (D)
6. Software for organizing storage and retrieval of information is a(n)—
(A) operating system
(B) database
(C) database program
(D) data warehouse
Correct Answer
Correct Answer : (C)
7. A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n)—
(A) algorithm
(B) hardware program
(C) software bug
(D) firmware program
Correct Answer
Correct Answer : (A)
8. Which of the following is not true about RAM ?
(A) RAM is a temporary storage area
(B) RAM is the same as hard disk storage
(C) RAM is volatile
(D) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off
Correct Answer
Correct Answer : (B)
9. The main directory of a disk is called the………directory.
(A) root
(B) sub
(C) folder
(D) network
Correct Answer
Correct Answer : (A)
10. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document’s……
(A) features
(B) format
(C) pagination
(D) grid
Correct Answer
Correct Answer : (B)
11. =SUM (B1 : B8) is an example of a—
(A) function
(B) formula
(C) cell address
(D) value
Correct Answer
Correct Answer : (B)
12. Which of the following storage media provides sequential access only ?
(A) Floppy disk
(B) Magnetic disk
(C) Magnetic tape
(D) Optical disk
Correct Answer
Correct Answer : (B)
13. Compilers and translators are one form of—
(A) ROM
(B) RAM
(C) Hard disk
(D) Software
Correct Answer
Correct Answer : (D)
14. Data representation is based on the………number system, which uses two numbers to represent all data.
(A) binary
(B) biometric
(C) bicentennial
(D) byte
Correct Answer
Correct Answer : (A)
15. The most common input devices include—
(A) Monitor and keyboard
(B) Monitor and mouse
(C) Mouse and keyboard
(D) Printer and mouse
Correct Answer
Correct Answer : (C)
16. www means—
(A) world wide wonder
(B) world wide wizard
(C) world wide web
(D) wide world web
Correct Answer
Correct Answer : (C)
17. ………processing is used when a large mail-order company accumulates orders and processes them together in one large set.
(A) Batch
(B) Online
(C) Real-time
(D) Group
Correct Answer
Correct Answer : (A)
18. What is the difference between a CDROM and a CD-RW ?
(A) They are the same—just two different
terms used by different manufacturers
(B) A CD-ROM can be written to and a CDRW cannot
(C) A CD-RW can be written to, but a CDROM can only be read from
(D) A CD-ROM holds more information
than a CD-RW
Correct Answer
Correct Answer : (C)
19. Holding the mouse button down while moving an object or text is known as—
(A) Moving
(B) Dragging
(C) Dropping
(D) Highlighting
Correct Answer
Correct Answer : (B)
20. A………is a collection of data that is stored electronically as a series of records in a table.
(A) spreadsheet
(B) presentation
(C) database
(D) web page
Correct Answer
Correct Answer : (C)
21. The………primarily take(s) care of the behind-the-scenes details and manage(s) the hardware.
(A) operating system
(B) application software
(C) peripheral devices
(D) Hard Disk
Correct Answer
Correct Answer : (A)

22. A……is a professionally designed ‘empty’ document that can be adapted to the user’s needs.
(A) file
(B) guide
(C) template
(D) user guide file

Correct Answer
Correct Answer : (C)
23. A group of 8 bits is known as a—
(A) Byte
(B) Kilobyte
(C) Binary digit
(D) Megabit
Correct Answer
Correct Answer : (A)

24. The hardware device commonly referred to as the ‘brain’ of the computer is the—
(A) RAM chip
(B) Data input
(C) CPU
(D) Secondary storage

Correct Answer
Correct Answer : (C)

25. What is the intersection of a column and a row on a worksheet called?
(A) Column
(B) Value
(C) Address
(D) Cell

Correct Answer
Correct Answer : (D)
26. ………are often delivered to a PC through an e-mail attachment and are often designed to do harm.
(A) Viruses
(B) Spam
(C) Portals
(D) Email messages
Correct Answer
Correct Answer : (A)
27. What is the storage area for e-mail messages called ?
(A) A folder
(B) A directory
(C) A mailbox
(D) The hard disk
Correct Answer
Correct Answer : (C)
28. A desktop computer is also known as a—
(A) Palm Pilot
(B) PC
(C) Laptop
(D) Mainframe
Correct Answer
Correct Answer : (B)
29. When a file contains instructions that can be carried out by the computer, it is often called a(n) ……file.
(A) data
(B) information
(C) executable
(D) application
Correct Answer
Correct Answer : (C)
30. Documents converted to……can be published to the Web.
(A) a.doc file
(B) http
(C) machine language
(D) HTML
Correct Answer
Correct Answer : (D)
31. If a user needs information instantly available to the CPU, it should be stored—
(A) on a CD
(B) in secondary storage
(C) in the CPU
(D) in RAM
Correct Answer
Correct Answer : (B)
32. To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location ?
(A) The clipboard
(B) ROM
(C) CD-ROM
(D) The hard disk
Correct Answer
Correct Answer : (A)
33. In a spreadsheet, a………is a number you will use in a calculation.
(A) label
(B) cell
(C) field
(D) value
Correct Answer
Correct Answer : (D)
34. After slide-directed time, if you want to move ahead automatically, click in……check box in transition of this slide group in tab of animations—
(A) Transition timer
(B) Automatically opter
(C) Transition opter
(D) Automatic timer
Correct Answer
Correct Answer : (B)
35. All are included in removable media except the following—
(A) CD-ROMs
(B) Diskette
(C) DVDs
(D) High disk drive
Correct Answer
Correct Answer : (D)
36. If you open some menu and then decide that you do not want to select some option, then click the menu title again or press the…… key to layout the menu.
(A) shift
(B) tab
(C) escape
(D) F1
Correct Answer
Correct Answer : (C)
37. Using the……process, it is easy to change the name of the file.
(A) transforming
(B) crash
(C) renaming
(D) retagging
Correct Answer
Correct Answer : (C)
38. ………view shows that how will content on printed page, alongwith footer and margin header, appear.
(A) Draft
(B) Full screen reading
(C) Outline
(D) Page layout
Correct Answer
Correct Answer : (D)
39. Using………, the text can be entered and edited very efficiently.
(A) spreadsheet
(B) typewriter
(C) word processing programme
(D) desktop publishing programme
Correct Answer
Correct Answer : (D)
40. Other folders, named subfolders, can remain in the folders while creating hierarchical structure—
(A) Mini folder
(B) Teard folder
(C) Subfolders
(D) Object
Correct Answer
Correct Answer : (C)
41. By using slide………, the characteristics of the fonts of all the slides in presentation, can be changed.
(A) theme
(B) icon
(C) master
(D) style
Correct Answer
Correct Answer : (B)
42. Though several programmers can be opened simultaneously yet only…………programmed can be active.
(A) four
(B) three
(C) two
(D) one
Correct Answer
Correct Answer : (B)
43. Straight and Uniform margins on both the sides indicate that there is …………in the document.
(A) full justification
(B) full alignment
(C) left justification
(D) right justification
Correct Answer
Correct Answer : (A)
44. Among the typical computer programming languages used today, the following is not included in—
(A) C++
(B) JAVA
(C)Visual Basic.NET
(D) Machine language
Correct Answer
Correct Answer : (D)
45. In table in excel, there are typical labels alongwith……
(A) Letters
(B) Numbers
(C) Names
(D) Formulae
Correct Answer
Correct Answer : (B)
46. ………….makes available the commands to righten the software. Instructions are translated step by-step and executed by the processor so that some objective can be achieved or some problem can be solved.
(A) Software patch
(B) Al language
(C) Presentation language
(D) Programming language
Correct Answer
Correct Answer : (C)
47. As you create documents, graphs and pictures your computer holds the data in—
(A) Restore file
(B) Backup drive
(C) Clip board
(D) Memory
Correct Answer
Correct Answer : (D)
48. Which of the following terms is used for the form in which the word will appear on the page ?
(A) Text formatting
(B) Character formatting
(C) Point size
(D) Type face
Correct Answer
Correct Answer : (A)
49. ……….helps to capture the raw data and enter into the computer system.
(A) CPU
(B) Integrated circuit
(C) Input device
(D) Motherboard
Correct Answer
Correct Answer : (C)
50. The following are included in the world programme ………….Title Bar, Ribbon, Status Bar, Views, Document workspace.
(A) Window
(B) Browser
(C) Explorer
(D) Website
Correct Answer
Correct Answer : (A)

Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download

51. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media ?
(A) CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information
(B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
(C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
(D) All of these

Correct Answer
Correct Answer : (D)
52. A ……… is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
(A) blog
(B) hit
(C) link
(D) view
Correct Answer
Correct Answer : (C)
53. The ……… is the term used to describe the window that is currently being used.
(A) Web Window
(B) display area
(C) WordPad Window
(D) active window
Correct Answer
Correct Answer : (D)
54. CPU is an abbreviation for—
(A) central programming unit
(B) central processing unit
(C) computer processing unit
(D) computer protocol unit
Correct Answer
Correct Answer : (B)
55. A microprocessor is the brain of the computer and is also called a(n)—
(A) microchip
(B) macrochip
(C) macroprocessor
(D) calculator
Correct Answer
Correct Answer : (A)
56. Storage and memory differ with respect to which of the following characteristics?
(A) Price
(B) Reliability
(C) Speed
(D) All of these
Correct Answer
Correct Answer : (D)
57. What are two examples of freeware?
(A) WinZip and Linux
(B) Shareware and file sharing
(C) Microsoft Word and the Google toolbar
(D) Instant messaging and the Google toolbar
Correct Answer
Correct Answer : (D)
58. If a disk drive fails but the computer application running and using it can continue processing, this application is said to have been designed with this feature—
(A) 100 per cent uptime
(B) fault tolerance
(C) high reliability
(D) All of these
Correct Answer
Correct Answer : (B)
59. What is e-commerce ?
(A) Buying and selling international goods
(B) Buying and selling products and services over the Internet
(C) Buying and selling products and services not found in stores
(D) Buying and selling products having to do with computers
Correct Answer
Correct Answer : (B)
60. What are the four things needed to connect to the Internet?
(A) Telephone line, modem, computer, and an ISP
(B) Modem, computer, PDA and ISP
(C) Telephone line, PDA, modem and computer
(D) Computer, ISP, modem and communication software
Correct Answer
Correct Answer : (A)
61. Which of the following functions are not performed by servers?
(A) Email processing
(B) Database sharing
(C) Processing Web sites
(D) Word processing
Correct Answer
Correct Answer : (D)
62. Which media have the ability to have data/information stored (written) on them by users more than once ?
(A) CD-R disks
(B) CD-RW disks
(C) Zip disks
(D) OptiDisks
Correct Answer
Correct Answer : (A)
63. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called—
(A) downloading
(B) uploading
(C) FTP
(D) JPEG
Correct Answer
Correct Answer : (C)
64. The………controls a client computer’s resources.
(A) application program
(B) instruction set
(C) operating system
(D) server application
Correct Answer
Correct Answer : (D)
65. To reload a Web page, press the ……… button.
(A) Redo
(B) Reload
(C) Restore
(D) Refresh
Correct Answer
Correct Answer : (D)
66. Which of the following could be digital input devices for computers ?
(A) Digital camcorder
(B) Microphone
(C) Scanner
(D) All of the above
Correct Answer
Correct Answer : (D)
67. The………enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
(A) tab box
(B) pop-up helper
(C) tab row
(D) address bar
Correct Answer
Correct Answer : (A)
68. You can use the………bar to type a URL and display a Web page, or type a keyword to display a list of related Web pages.
(A) menu
(B) Title
(C) Search
(D) Address
Correct Answer
Correct Answer : (D)
69. Storage media such as a CD read and write information using—
(A) a laser beam of red light
(B) magnetic dots
(C) magnetic strips
(D) All of these
Correct Answer
Correct Answer : (D)
70. Vendor-created program modifications are called—
(A) patches
(B) antiviruses
(C) holes
(D) fixes
Correct Answer
Correct Answer : (D)
71. Cache and main memory will lose their contents when the power is off. They are—
(A) dynamic
(B) static
(C) volatile
(D) non-volatile
Correct Answer
Correct Answer : (C)
72. The collection of links throughout the Internet creates an interconnected network called the—
(A) WWW
(B) Web
(C) World Wide Web
(D) All of the above
Correct Answer
Correct Answer : (D)
73. Every computer has a(n) ………; many also have.
(A) operating system, a client system
(B) operating system; instruction sets
(C) application programs; an operating system
(D) operating system; application programs
Correct Answer
Correct Answer : (D)
74. Main memory works in conjunction with—
(A) special function cards
(B) RAM
(C) CPU
(D) Intel
Correct Answer
Correct Answer : (C)
75. A sales clerk at a checkout counter scanning a tag on an item rather than keying it into the system, is using—
(A) input automation
(B) item data automation
(C) scanning automation
(D) source data automation
Correct Answer
Correct Answer : (C)
76. A(n)……is composed of several computers connected together to share resources and data.
(A) Internet
(B) network
(C) backbone
(D) hyperlink
Correct Answer
Correct Answer : (B)
77. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information—
(A) floppy diskette
(B) hard disk
(C) permanent disk
(D) optical disk
Correct Answer
Correct Answer : (B)
78. Microsoft Office is an example of a—
(A) closed-source software
(B) open-source software
(C) horizontal-market software
(D) vertical-market software
Correct Answer
Correct Answer : (A)
79. A popular way to learn about computers without ever going to a classroom is called—
(A) i-learning
(B) isolated learning
(C) e-learning
(D) close learning
Correct Answer
Correct Answer : (C)
80. A person who used his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a—
(A) spammer
(B) hacker
(C) instant messenger
(D) programmer
Correct Answer
Correct Answer : (B)
81. Which of the following is an example of storage devices?
(A) Magnetic disks
(B) Tapes
(C) DVDs
(D) All of these
Correct Answer
Correct Answer : (D)
82. The………folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
(A) Inbox
(B) Outbox
(C) Drafts
(D) Sent Items
Correct Answer
Correct Answer : (C)
83. Which of the following is an example of an optical disk?
(A) Digital versatile disks
(B) Magnetic disks
(C) Memory disks
(D) Data bus disks
Correct Answer
Correct Answer : (A)
84. The main job of a CPU is to—
(A) carry out program instructions
(B) store data/information for future use
(C) process data and information
(D) Both (A) and (C)
Correct Answer
Correct Answer : (D)
85. ……are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
(A) Phishing trips
(B) Computer viruses
(C) Spyware scams
(D) Phishing scams
Correct Answer
Correct Answer : (D)
86. An example of a processing device would be—
(A) a magnetic ink reader
(B) a tablet PC
(C) special function cards
(D) scanners
Correct Answer
Correct Answer : (B)
87. Which of the following is not a type of computer software which can be bought?
(A) Off-the-shelf
(B) Tailor-made
(C) Custom-developed
(D) Off-the-shelf with alterations
Correct Answer
Correct Answer : (D)
88. You can use … to copy selected text, and … to paste it in a document.
(A) CTRL + C, CTRL + V
(B) CTRL + C, CTRL + P
(C) CTRL + S, CTRL + S
(D) SHIFT + C, ALT + P
Correct Answer
Correct Answer : (A)
89. Video processors consist of ……… and ……, which store and process images.
(A) CPU and VGA
(B) CPU and memory
(C) VGA and memory
(D) VGI and DVI
Correct Answer
Correct Answer : (C)
90. The main memory of a computer can also be called—
(A) primary storage
(B) internal memory
(C) primary memory
(D) All of these
Correct Answer
Correct Answer : (C)
91. Computer software can be defined as—
(A) the computer and its associated equipment
(B) the instructions that tell the computer what to do
(C) computer components that act to accomplish a goal
(D) an interface between the computer and the network
Correct Answer
Correct Answer : (B)
92. When speaking of computer input and output, input refers to—
(A) any data processing that occurs from new data input into the computer
(B) data or information that has been entered into the computer
(C) the transmission of data that has been input into the computer
(D) Both (B) and (C) above
Correct Answer
Correct Answer : (D)
93. A ……… is a set of rules.
(A) resource locator
(B) domain
(C) hypertext
(D) protocol
Correct Answer
Correct Answer : (D)
94. The connection between your computer at home and your local ISP is called—
(A) the last mile
(B) the home stretch
(C) the home page
(D) the backbone
Correct Answer
Correct Answer : (C)
95. All of the logic and mathematical calculations done by the computer happen in/on the—
(A) system board
(B) central control unit
(C) central processing unit
(D) mother board
Correct Answer
Correct Answer : (C)
96. There are several primary categories of procedures. Which of the following is not a primary category of procedures ?
(A) Testing
(B) Backup and recovery
(C) Firewall development
(D) Design
Correct Answer
Correct Answer : (C)
97. The operating system called UNIX is typically used for—
(A) desktop computers
(B) laptop computers
(C) supercomputers
(D) All of these
Correct Answer
Correct Answer : (D)
98. The………file format is a method of encoding pictures on a computer.
(A) HTML
(B) JPEG
(C) FTP
(D) URL
Correct Answer
Correct Answer : (B)
99. Press………to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.
(A) ALT + D
(B) ALT + A
(C) SHIFT + TAB
(D) TAB + CTRL
Correct Answer
Correct Answer : (A)
100. Computer systems are comprised of—
(A) hardware, programs, information, people and networks
(B) hardware, software, procedures, networks and people
(C) hardware, programs, information, people and procedures
(D) hardware, programs, processors, procedures, networks and people
Correct Answer
Correct Answer : (A)
Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download

100 Most Important Computer Awareness MCQ PDF Download Link

Click here to download

Read More:

 

Facebook Comments