Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download

Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download

Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download

Learn and practice Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download through our latest current affairs quiz section.

Today, we share Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download for competitive exams like WBCS, UPSC, SSC, RRB, IBPS, IAS, IPS etc.

Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download Section is one of the important topics in all competitive exams. Contenders who are interested in getting a grip in this Awards And Honours Current Affairs Quiz must read this page and start practicing.

Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download section will face in general knowledge and current affairs section of the defense exams and other competitive exams. Here on this web page, we have listed the recent Awards and Honours Online Test. Candidates can start practicing from the following of this article. To know more updates must refer to the Science and Technology Current Affairs MCQ.

Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download Link is provided at the end of this article

Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download

  1. Name the telescope, which is used by astronomers to capture the first image of Black Hole?
    A. Event Horizon Telescope

    B. Fermi Gamma-ray Space Telescope
    C. Hard X-ray Modulation Telescope
    D. Lunar-based ultraviolet telescope
    Answer: Option A
    Explanation:
    Astronomers Captured the First Image of a Black Hole which was a halo of dust and gas, tracing the outline of a colossal black hole at the center of the galaxy M87 (Messier 87) with the help of The Event Horizon Telescope (EHT) observations. Black Hole.Black holes were first predicted by Einstein’s theory of relativity and these are the extreme cosmic objects, containing incredible amounts of mass within a tiny region.The galaxy is 55 million light-years away from Earth.
  2. Name of the Moon mission 2024, which was unveiled by National Aeronautics and Space Administration.
    A. Kosmos

    B. Artemis
    C. Surveyor
    D. Explorer
    Answer:Option B
    Explanation:
    NASA unveiled schedule for 2024 Moon mission ‘Artemis’. The Mission is named ‘Artemis’ after the Greek mythological goddess of the Moon and twin sister to Apollo.This Mission has committed to take a female astronaut to the surface of the moon for the first time.There will be 3 Schedules for the launch. Artemis 1 is planned for 2020. Artemis 2 will orbit Earth’s satellite with a crew around 2022 and Artemis 3 will land the astronauts including the first woman in 2024.The three will be launched into space by the Boeing-led Space Launch System (SLS), the biggest rocket of all time, which is currently under development.
  3. Which space observatory has been used by Indian astronomers to identify a new group of stars in the globular cluster NGC 2808?
    A. AstroSat
    B. Euclid
    C. Athena
    D. IXPE
    Answer: Option A
    Explanation: By
    using Indian multi-wavelength space observatory AstroSat, the astronomers from Thiruvananthapuram and Mumbai have identified a new population of ultraviolet stars in the globular cluster NGC 2808. Globular clusters are collections of thousands to millions of stars, moving as one unit. These stars are tightly held together by gravity of the cluster itself, and are believed to have formed together at roughly the same time. The NGC 2808 is one of the most massive globular clusters that we know of, and is located at a distance of 47,000 light years from us. This cluster was observed by the team of researchers using the UltraViolet Imaging Telescope (UVIT) on-board AstroSat. So far, AstroSat has taken images of over 2,000 individual stars in NGC 2808 through various ultraviolet filters. AstroSat is the India’s first dedicated multi wavelength space observatory. It was launched in September 2015. It orbits in low earth equatorial orbit at altitude of 650 km and has mission life of 5 years. It observes universe in the optical, Ultraviolet (UV), low and high energy X-ray regions of the electromagnetic spectrum.
  4. The first satellite for Elon Musk’s new Starlink internet service was launched by;
    A. Boeing
    B. NASA
    C. SpaceX
    D. ISRO
    Answer: Option C
    Explanation:
    SpaceX launched the first batch of 60 small satellites into low-Earth orbit for Elon Musk’s new Starlink internet service. These 60 small satellites launched by Falcon 9 Rocket from Cape Canaveral Air Force Station. Each of the 60 satellites weighs around 227 kg which makes them the heaviest payload carried by SpaceX till date. Till now, Musk’s Starlink internet is only authorized for US operations.
  5. Name of farthest place in universe where NASA’s spacecraft has recently found evidence of water.
    A. Wire Gross

    B. Giant Gracia
    C. Ultima Thule
    D. Webar Galaxy
    Answer: Option C
    Explanation:
    NASA has recently discovered evidences of water, ice and organic molecules on Ultima Thule’s surface, farthest place in universe. NASA has published the first profile of Ultima Thule revealing details about the complex space object.
  6. How many Earth-sized Exoplanets are discovered by NASA from the outside of Solar System?
    A. 18

    B. 23
    C. 8
    D.5
    Answer:Option A
    Explanation:
    The National Aeronautics and Space Administration (NASA) had discovered 18 Earth-sized Exoplanets outside our solar system. The NASA scientists had discovered these exoplanets with NASA’s Kepler Space Telescope by using a new technique. The study is published in the journal Astronomy & Astrophysics. The new method was basically an algorithm which was explained by Dr. Rene Heller from the Max Planck Institute for Solar System Research as “Standard search algorithms attempt to identify sudden drops in brightness”. By using this algorithm NASA’s scientists discovered 18 exoplanets. The discovery has been made by Scientists at the Max Planck Institute for Solar System Research (MPS), the Georg August University of Gottingen, and the Sonneberg Observatory.
  7. Name the giant asteroid which will fly past Earth on April 13, 2029.
    A. 101955 Bennu

    B. 4179 Toutatis
    C. 2062 Aten
    D. 99942 Apophis
    Answer: Option D
    Explanation:
    The 340m wide asteroid named 99942 Apophis will fly past Earth like a ‘moving star- like point of light’ on April 13, 2029. It will fly above the earth’s surface at 30,500 km and first become visible with a naked eye in the night sky over the Southern Hemisphere from the east coast to the west coast of Australia.In 2004, astronomers at the Kitt Peak National Observatory based in Arizona discovered Apophis and claims about the chance of 2.7% that asteroid may impact Earth in 2029. However, further observation ruled out that chance but Apophis still has a small chance of impacting Earth which is less than 1 in 100,00- many decades from now.
  8. Recently, ISRO has launched PSLV C rocket by carrying this earth observation satellite from Andhra Pradesh.
    A. TecSAR
    B. ANUSAT
    C. RISAT-1
    D. RISAT-2B
    Answer:Option D
    Explanation:
    Recently, Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) C-46 carrying earth observation satellite RISAT-2B (Radar Imaging Satellite-2B), from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh which will enhance country’s surveillance capabilities. The earth observation satellite has equipped with Synthetic Aperture Radar which has the capability of taking high-resolution images of the earth during day and night and also under cloudy conditions which can help in keeping an eye on terror camps across the border in Pakistan. This was PSLV’s 48th mission which carried a 615kg satellite. The RISAT-2B satellite will help in fields such as surveillance, agriculture, forestry, and disaster management support. The satellite has a life span of 5 years. It will replace RISAT-2 satellite launched in 200. Read More at https://www.isro.gov.in/
  9. For which project, The Union Cabinet forms a three-member crew to be sent to space at least seven days.
    A. NISAR
    B. AVATAR
    C. Gaganyaan
    D. Chandrayaan
    Answer: Option C
    Explanation:
    The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days, Union Minister Ravi Shankar Prasad stated. The project will cost INR 10,000 crore. The Gaganyaan project was announced by Prime Minister Narendra Modi in his Independence Day speech. He had stated that the mission will be undertaken by 2022. India has already inked agreements with Russia and France for assistance in the ambitious project.
  10. ISRO launched an initiative for students to engage them on space science activities. It was named as;
    A. Space
    B. Sansad
    C. Samwad
    D. Sangrah
    Answer:Option C
    Explanation:
    The Indian Space Research Organisation (ISRO) has recently launched Samwad with Students as part of its outreach programme. The Indian Space agency will engage youngsters across the country in activities concerning space science under this programme. The new conversation mission will inspire students cutting across schools and colleges. During the inauguration in Bengaluru, 40 students and 10 teachers from select schools interacted with ISRO Chairman Dr. K Sivan about the Indian Space Programme and their benefits to the common man.
  11. How many space missions has be by ISRO to launch in 2019?
    A. 28
    B. 32
    C. 38
    D.43
    Answer:Option B
    Explanation:
    ISRO Planning to Launch 32 Space Missions in 2019. The missions include the second lunar mission Chandrayaan-2 (Rs.800-crore mission) to land on the moon with lander and rover. India’s maiden human space mission in 2021-22, Gaganyaan, will also be pursued this year. Among the ISRO’s achievements in 2018 were launch of the heaviest satellite GSAT-29 (3,423 kg) on November 14 and building the heaviest communication satellite GSAT-11 (5,854 kg), launched on December 5 onboard the Arianespace space agency’s rocket from French Guiana on the north Atlantic coast of South America.
  12. Which Chinese space probe touched down on the far side of the moon?
    A. Chang’e-4 lunar probe
    B. Chang’e 5-T1 lunar probe
    C.Yinghuo-1 lunar probe
    D.Chang’E-3 lunar probe
    Answer:Option A
    Explanation:
    Chang’e-4 lunar probe, a Chinese space probe, touched down on the far side of the moon. The probe, which has a lander and a rover, that was launched in December made the soft landing and transmitted the first-ever close-range image of the far side of the moon. It touched down at a targeted area near the moon’s south pole in the Von Karman Crater. The purpose of the Chang’e-4 includes astronomical observation, surveying the moon’s terrain, landform, and mineral makeup, and measuring the neutron radiation and neutral atoms to study the environment of its far side. The moon is tidally locked to Earth, rotating at the same rate as it orbits our planet, so most of the far side or dark side is never visible to us. Previous spacecraft have seen the far side, but none has landed on it. China’s space agency hailed the event as a historic first and a major achievement for the country’s space programme.
  13. Scientists have developed a device named WAND that works like a zacemaker for which this part of the body?
    A. Brain
    B. Heart
    C. Lungs
    D. Liver
    Answer:Option A
    Explanation:
    Scientists have developed a device named WAND which stands for “Wireless artifact-free neuromodulation device” that works like a “Pacemaker for the brain” to monitor the brain’s electrical activity and potentially deliver fine-tuned treatments to patients suffering from diseases like epilepsy and Parkinson’s. The most important feature of the device is that it is both wireless and autonomous, which means when it learns to recognize the signs of tremor or seizures then it can adjust the stimulation parameters on its own to prevent the unwanted movements. The device has custom integrated circuits to record the full signal from both the subtle brain wave and the strong electrical pulses.
  14. Which Atomic Power Station set world record for longest uninterrupted Operation?
    A. Kudankulam Atomic Power Station
    B. Kaiga Atomic Power Station
    C. Kakrapar Atomic Power Station
    D. Narora Atomic Power Station
    Answer:Option B
    Explanation:
    Karnataka’s Kaiga Atomic power station created a world record for the longest uninterrupted operation for 962 days on December 10. It had earlier set a record of 941 days. The earlier record of 940 days by Heysham-2 unit 2 was set by the United Kingdom. Generating Station-1 (KGS-1) at Kaiga in Uttara Kannada, Karnataka has now been shut down for maintenance after 962 days of operation. It will be commissioned again after the maintenance activities. Nuclear Power Corporation of India (NPCIL) said that during its continuous operation of 962 days KGS-1 had produced 5 billion units of electricity at a plant load factor of 99.3%. Kaiga has four indigenously developed Pressurised Heavy Water Reactors of 220 MW each fuelled by domestic fuel. Of them, KGS-2 has been operating since the last 661 days.
  15. How many companies were shortlisted by ISRO to transfer its Lithium technology?
    A. 10
    B. 18
    C. 25
    D. 52
  16. The researchers of this country developed a system that can produce electricity and hydrogen fuel from carbon dioxide.
    A. Japan
    B. China
    C. South Korea
    D. Russia
    Answer:Option C
    Explanation:
    Scientists from Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) in South Korea have developed a system that can produce electricity and hydrogen fuel from carbon dioxide. The Hybrid Na-CO2 system can continuously produce electrical energy and hydrogen through efficient carbon dioxide (CO2) conversion with stable operation for over 1,000 hours. The key to this technology is the easy conversion of chemically stable CO2 molecules to other materials. Much of human CO2 emissions are absorbed by the ocean and turned into acidity. The researchers focused on this phenomenon and came up with the idea of melting CO2 into water to induce an electrochemical reaction.If acidity increases, the number of protons increases, which in turn increases the power to attract electrons. If a battery system is created based on this phenomenon, electricity can be produced by removing CO2. In particular, this system has shown stability to the point of operating for more than 1,000 hours without damage to electrodes. The system can be applied to remove CO2 by inducing voluntary chemical reactions.
  17. ISRO will launch a student satellite called ‘Kalamsat’ and an imaging satellite known as ‘Microsat-R’ on ________.
    A. 22 January 2019
    B. 20 January 2019
    C. 26 January 2019
    D. 24 January 2019.
    Answer:Option D
    Explanation:
    ISRO will launch a student satellite called ‘Kalamsat’ and an imaging satellite known as ‘Microsat-R’ on 24 January 2019. Both the satellite will be carried by ‘PSLV C-44’ rocket. PSLV is a four-stage launch vehicle. In PSLV-C44, the fourth stage (PS4) of the vehicle would be moved to a ?higher circular orbit so as to establish an orbital platform for carrying out experiments.
  18. Which of the following telescopes has recently helped to discover 300000 new galaxies?
    A. Hubble
    B. LOFAR
    C. Spitzer Space
    D. Euclid
    Answer:Option B
    Explanation:
    An international team of more than 200 astronomers from 18 countries has published the first phase of a major new radio sky survey at unprecedented sensitivity using the Low Frequency Array (LOFAR) telescope in the journal Astronomy & Astrophysics. The survey discovered 3,00,000 hidden galaxies using radio astronomy in a tiny corner of the northern hemisphere at low radio frequency. It is believed that these findings will help shed new light on some of the Universe’s deepest secrets. This includes the physics of black holes as well as research into how galaxy clusters evolve. The LOFAR telescope is operated by ASTRON in The Netherlands and is considered to be the world’s leading telescope of its type. It is made up of a network of radio antenna across seven countries, forming the equivalent of a 1,300-km diameter satellite dish. It is capable of detecting light source beyond the power of optical instruments. Radio astronomy allows scientists to detect radiation produced when massive celestial objects 
  19. GSAT-31, which is in news recently, is launched from which of the following places?
    A. Sriharikota
    B. Moscow
    C. French Guiana
    D. Florida
    Answer:Option C
    Explanation:
    India’s latest communication satellite GSAT-31 was successfully launched by European launch services provider- Arianespace’s rocket from Kourou Launch Base in French Guiana on February 6, 2019. The Ariane-5 vehicle (Flight VA247) also carried Saudi Geostationary Satellite 1/Hellas Sat 4 along with GSAT-31.
  20. ISRO and ________ signed an agreement to set up a joint maritime surveillance system.
    A. JAXA
    B. CNES
    C. NASA
    D. SpaceX
    Answer: Option B
    Explanation:
    National space agency ISRO and French space agency CNES signed an agreement to set up a joint maritime surveillance system in the country in May. K.Sivan, Chairman of the Indian Space Research Organisation, and Jean-Yves Le Gall, President of CNES of France, signed the agreement in Bengaluru. The two nations will explore putting up a constellation of low-Earth orbiting satellites that will identify and track the movement of ships globally, and in particular, those moving in the Indian Ocean region where France has its Reunion Islands. The CNES-ISRO agreement intends to supply an operational system for detecting, identifying and tracking ships in the Indian Ocean. It provides for a maritime surveillance centre to be set up in India in May this year; sharing of capacity to process existing satellite data and joint development of associated algorithms. The two agencies have put up two climate and ocean weather monitoring satellites Megha-Tropiques (of 2011) and SARAL-AltiKa (2013) that are considered a
  21. Recently, which country test fired surface to-air missile “QRSAM” successfully?
    A. India
    B. South Korea
    C. USA
    D. Russia
    Answer:Option A
    Explanation:
    India successfully test fired the short range Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM), developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the Indian Army, from a test range along the coast of Odisha. It is a sleek and highly mobile air defence system with a strike range of 25 km to 30 km and has a capability of engaging multiple targets. It is different from normal air defence system, as this is an all-weather, all-terrain missile with electronic counter measures against jamming by aircraft radars. It was first tested in June 2017 and followed by the second successful test in July 2017. It will replace the ‘Akash’ missile defence system which is on its way out due to technological obsolescence.
  22. Which of the following defence satellite would be launched by ISRO for DRDO in March 2019?
    A. Kalam SAT
    B. Microsat R
    C. HySIS
    D. Emisat
    Answer:Option D
    Explanation:
    In the special mission, Indian Space Research Organisation (ISRO) will also launch 28 third-party satellites and will demonstrate its new technologies like three different orbits with a new variant of ‘Polar Satellite Launch Vehicle’ (PSLV) rocket in March, 2019. Electronic intelligence satellite ‘Emisat’ of Defence Research and Development Organisation (DRDO) weighs about 420 kg. After launching Emisat at an altitude of 763 km, the PSLV rocket will be brought down to put the remaining 28 satellites into orbit at an altitude of 504 km.
  23. In which asteroid Scientists found evidence of abundant water -bearing minerals?
    A. Apollo
    B. Chiron
    C. Amor
    D. Bennu
    Answer:Option D
    Explanation:
    Scientists have discovered evidence of abundant water-bearing minerals on the surface of the near-earth asteroid Bennu. Data from NASA’s OSIRIS-REx spacecraft that is currently orbiting the asteroid confirm the presence of aqueously altered, hydrated minerals on its surface. Scientists say similar objects may have seeded the earth with water and organic materials.
  24. The telescope used by Indian astronomers to discover some sources in the universe that emit radio waves called ‘Extremely Inverted Spectrum Extragalactic Radio Sources’. It was-
    A. Hale Telescope
    B. Hubble Space Telescope
    C. Large Zenith Telescope
    D. Giant Metre wave Radio Telescope
    Answer:Option D
    Explanation:
    For the first time ever, a team of Indian astronomers has discovered some sources in the universe that emit radio waves in a totally new mechanism, by using the Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) which is located at Khodad in Junnar, 80 kms away from Pune. The team is headed by TIFR-National Centre for Radio Astronomy (NCRA) who is responsible for operating GMRT. They have discovered a rare source called ‘Extremely Inverted Spectrum Extragalactic Radio Sources’. GMRT is highly sensitive and has a low range feature. Emissions were captured at frequencies around 150 MHz (megahertz).
  25. India becomes the 4th country to test Anti-satellite missile system named-
    A. Mission Rohini
    B. Mission Bhaskara
    C. Mission Shakti
    D. Mission OceanSat
    Answer:Option C
    Explanation:
    India successfully completed ‘Mission Shakti’ operation where it destroyed a live satellite on a low earth orbit (LEO) using an Anti-Satellite (ASAT) missile in three minutes. India has become the 4th country after the US, Russia and China in the world to achieve this historic feat. Anti Satellite weapons also called the ASAT are developed to destroy satellites. Mission Shakti is a joint programme of DRDO and the Indian Space Research Organisation (ISRO). Mission Shakti will help the country in standing strong and secure. It will further protect the nation from disharmony and bring peace.
  26. Which of the following is India’s second mission to moon?
    A. Chandrayaan 1
    B. Chandrayaan 2
    C. Chandrayaan 1A
    D. Chandrayaan 2A
    Answer:Option B
    Explanation:
    India’s lunar mission Chandrayaan 2 will carry NASA’s laser instruments. The U.S. space agency said that the laser instrument will help scientists to make precise measurements of the distance to the Moon. Chandrayaan 2 is scheduled to be launched in the month of April. NASA has confirmed that Chandrayaan 2 and Israeli lander Beresheet, due to touch down on April 11, will each carry NASA-owned laser retroreflector arrays. Chandrayaan-2 will be India’s second mission to the Moon. It will include an orbiter and lander-rover module.
  27. The world’s largest ground-based telescope developed by pune based IT firm Thought Works which will become operational in Hawaii in the mid-2020.
    A. Gran Telescopio Canarias
    B. South African Large Telescope (SALT)
    C. Thirty Metre Telescope (TMT)
    D. Large Binocular Telescope (LBT)
  28. ISRO opens its first visitors’ gallery to watch rocket launches at Andhra Pradesh’s Sriharikota. It’s capacity is;
    A. 4,500
    B. 5,000
    C. 3,000
    D. 2,500
    Answer:Option B
    Explanation:
    In a first, The Indian Space Research Organisation (ISRO) opened a visitors’ gallery with 5,000 capacity at Andhra Pradesh’s Sriharikota island. The gallery has a clear line of sight to two launch pads and large screens to explain launcher and satellite features. This comes as ISRO is launching defence satellite EMISAT along with 28 foreign satellites on April 1, 2019.
  29. ISRO Launches PSLV C-45 Carrying EMISAT with how many Nano satellite?
    A. 28
    B.12
    C.25
    D.32
    Answer:Option A
    Explanation:
    The Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched a Defence Intelligence Satellite, EMISAT in its 47th Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) mission, along with 28 other customer satellites, onboard the advanced PSLV-C45 Rocket. The PSLV C45 was launched from ISRO’s Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. It is the first time ISRO is launching satellites in three different orbits. Along with that, the PSLV-C45 launch vehicle is also the first PSLV rocket to use four strap-on motors.
  30. Who has discovered an Earth HD 21749b using Transiting Exoplanet Survey Satellite?
    A. ISRO
    B. NASA
    C. SpaceX
    D. JAXA
    Answer:Option B
    Explanation:
    NASA’s the Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) has discovered an Earth-sized planet, HD 21749b and a “sub-Neptune” world, revolving around the star, HD 21749. The star lies 53 light-years from Earth. The research study has been published on 15th April, 2019 in ‘The Astrophysical Journal Letters’. TESS was launched to Earth orbit in April 2018 on a SpaceX Falcon 9 rocket. One tool termed as ‘Planet Finder Spectrograph’ (PFS) on the ‘Magellan II telescope’ in Chile helped to confirm the planetary nature of the TESS signal and measure the mass of HD 21749b. HD 21749b is about 23 times heavier and 2.7 times wider than Earth. It is gaseous, has a substantial atmosphere but not as puffy as Uranus and Neptune. HD 21749b has an orbital period of 36 Earth days.
  31. Which of the following Israeli lunar Mission crashed on the Moon?
    A. LADEE
    B. Beresheet
    C. Juno-1A
    D. Ofek-11
    Answer:Option B
    Explanation:
    Israeli lunar mission Beresheet crashed on the Moon. Beresheet crashed during a landing attempt. It is said that the spacecraft had problems with its main engine during its descent that left it unable to slow down in time before it smashed into the lunar surface. Beresheet was an Israeli mission launched by a partnership between nonprofit SpacelL and government-owned aerospace company Israel Aerospace Industries. It is the World’s first privately funded lunar Mission. It was a demonstrator of a small robotic lunar lander. Its aims included promoting careers in science, technology, engineering, and mathematics (STEM); and landing its magnetometer and laser retroreflector on the Moon. Beresheet lander had carried a science instrument provided by NASA, a retroreflector instrument scientists would have used to make precise measurements of the distance between Earth and the moon.
  32. Name the combined immune deficiency disorder which is cured by gene therapy developed by HIV(Human Virus).
    A. Lupus
    B. Inflammatory bowel disease
    C. Bubble boy
    D. Multiple sclerosis
    Answer:Option C
    Explanation:
    US researchers have used HIV (Human Immunodeficiency Virus) to develop a gene therapy that cured 8 infants who were treated at St. Jude and at UCSF Benioff Children’s Hospital, San Francisco of a rare combined immunodeficiency disease termed as “bubble boy” disorder. Results of the research were developed at St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, Tennessee hospital and were published in the New England Journal of Medicine.
    Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  33. Universe’s first molecule that formed almost 14 billion years ago, recently detected
    by NASA is ________.

    A. Hydrogen sulphide
    B. Tributyltin hydride
    C. Helium hydride
    D. Beryllium oxide
    Explanation: Helium hydride ion (HeH+), the first molecule that formed almost 14 billion years ago, was detected by NASA’s flying observatory SOFIA towards a planetary nebula. It is the first type of molecule (first molecular bond) that formed in the universe after the Big Bang. At that time, ionised hydrogen and neutral helium atoms reacted to form HeH+. Once the universe cooled down, hydrogen atoms started to interact with helium hydride, creating molecular hydrogen, which set the stage for star formation. From that point on, stars created the other elements of the cosmos.
  34. Name the Spacecraft, which is used by NASA to find “Ligeia Mare”, the second largest known body of liquid on Saturn’s moon Titan.
    A. Voskhod
    B. Cassini
    C. Space Shuttle
    D. Vostok
    Answer:Option B
    Explanation:
    NASA’s (National Aeronautics and Space Administration) Cassini spacecraft has made an incredible observation about the extraordinary deep lakes filled with methane in the Saturn’s moon, Titan. This new study has been published in the scientific journal Astronomy.Titan, Saturn’s largest moon has methane rain that can fill lakes as much as 330 feet deep.Titan has become only planetary body known to have stable liquid on its surface, apart from Earth.
  35. The scientists from which Institute developed an ultrasensitive quantum thermometer, recently?
    A. Jawaharlal Nehru University
    B. University of Delhi
    C. Jamia Millia Islamia
    D. Jawaharlal Nehru University
    Answer:Option C
    Explanation:
    Researchers at Jamia Millia Islamia, New Delhi, have developed an ultrasensitive quantum thermometer by using graphene quantum dots. It can precisely measure a wide range of temperature from 27 degree C to -196 degree C. It has high sensitivity in different temperatures and can measure every little (micro Kelvin) changes in temperature and has an extremely quick response time of just about 300 milliseconds. The team led by Saikh S. Islam, Director of the Centre for Nanoscience and Nanotechnology developed the thermometer. The results of the study were published in the journal Nanoscale Advances.
  36. FDA approved first Dengue vaccine for the prevention of dengue disease. It’s named as;
    A. TetraVax-DV
    B. DENVax
    C. CYD-TDV
    D. Dengvaxia
    Answer:Option D
    Explanation:
    The Food and Drug Administration (FDA), United States has approved first vaccine named Dengvaxia for the prevention of dengue disease but with certain conditions that use dengue vaccine only in people who have a previous history of the disease. The vaccine is also known as CYD-TDV and made by company Sanofi Pasteur. The vaccine is a live, attenuated dengue virus. Under the vaccination, 3 doses will be provided to the patient and after 1st dose there will be a difference of 6 months between 1st dose and 2nd dose and also a difference of 6 months between 2nd dose and 3rd dose.
  37. Who is planning to send a probe to study the sun early next year?
    A. JAXA
    B. NASA
    C. ISRO
    D. BARC
    Answer:Option C
    Explanation:
    Indian Space Research Organization is planning to send a probe to study the sun early next year. ISRO chairman Dr K Sivan currently scientists are exploring possibilities to study more about Sun and the probe named Aditya-L1 will be sent to observe the solar corona, the outer layers of the Sun. The satellite would be ed in a halo orbit around the L1 (Lagrangian point A) of the Sun-Earth system so that it has the advantage of continuously viewing the Sun without any occultation or eclipses. The L1 is 1.5 million kms from t the mission to send Indian astronauts to space by 2022 is well on stream.
  38. Which refurbished imported product is allowed in India after receiving certification from Bureau of Indian Standards (BIS)?
    A. Televisions
    B. Mobile Phones
    C. Laptops
    D. Tablets
    Answer:Option B
    Explanation:
    India has allowed the import of refurbished mobile phones or second mobile phones only if they are certified by the Bureau of Indian Standards(BIS).Earlier, the Government of India didn’t give its assent to refurbished mobile imports with the fear of dumping and negative effect to Make In India initiative. Mobile operators like Apple had sought the permission with the Government to give nod to the import of second iphone
  39. The first nuclear test Pokhran was codenamed as;
    A. Crystal clear Vision
    B. The Vision
    C. The Mahavir
    D. Smiling Buddha
    Answer:Option D
    Explanation:
    The first nuclear test Pokhran with a codenamed as ‘Smiling Buddha’ was carried out in May 1974. The second test conducted was Pokhran II which was a series of five tests of nuclear bomb explosions, administered by India at the Pokhran Test Range of Indian Army in May, 1998. Pokhran II comprised of five detonations out of which the first one was a fusion bomb while the other four were fission bombs. These nuclear tests evolved various sanctions against India by many major states, including the United States and Japan.
  40. Indian Space Research Organisation (ISRO) announced to conduct ………… Mega Missions for the upcoming 10 years
    A. 5
    B. 6
    C. 7
    D. 8
    Answer:Option C
    Explanation:
    Indian Space Research Organization (ISRO) recently announced 7 upcoming mission over next 10 years. Apart from much awaited and ambitious Chadrayaan-2 some other mega missions will be conducted. Among these seven mega missions ISRO has defined XPoSat and Aditya-L1 missions only.
  41. ISRO’s Young Scientist Programme, at Satish Dhawan Space Centre (SDSC. SHAR has been inaugurated namely……
    A. Tulika
    B. Yuvayan
    C. Yuvika
    D. Devika
    Answer: C. Yuvika
    Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  42. Engineers from the Indian Institute of Technology Bombay (IIT Bombay) have developed first indigenous microprocessor
    A. Loki
    B. Ajit
    C. Narayan
    D. Vivax
    Answer: B. Ajit
    Explanation:
    Engineers from the Indian Institute of Technology Bombay(IIT Bombay) have developed a microprocessor called AJIT which could reduce the country’s dependence on imports. It is the first to be conceptualised, designed, developedand manufactured in India.
  43. …………., the African Nation, is to undertake large scale pilot tests for the world’s most advanced experimental malaria vaccine.
    A. South Africa
    B. Malawi
    C. Iran
    D. Saudi
    Answer: B. Malawi
    Explanation: Malawi, the African Nation, is to undertake large scale pilot tests for the world’s most advanced experimental malaria vaccine in a bid to prevent the disease that kills hundreds of thousands across Africa and Asia every year. The RTS, S vaccine,the first to give partial protection to children, trains the immune system to attack the malaria parasite, which is spread by mosquitos.
  44. Which country/countries has launched its first satellite in April,2019?
    A. Nepal
    B. Sri Lanka
    C. Bhutan
    D. A & B
    Answer: D. A & B
  45. Which company opens 1st Machine Learning Research Lab in Asia with Google AI China Center?
    A. Infosys
    B. IBM
    C. Facebook
    D. Google
    Answer: D. Google
    Explanation: In an apparent move to rebuild its presence in China, Google announced that it will open a research lab focused on Artificial Intelligence (AI) in Beijing, China. It will be its first such centre in Asia. The “Google AI China Centre” will join the other AI research groups that the company has in other parts of the world, including in New York, Toronto, London and Zurich. The main Focused on basic AI research, the lab will consist of a team of AI researchers in Beijing, supported by the company’s engineering teams.
  46. Who registered a new cryptocurrency firm named ‘Libra Networks LLC’ in Geneva, Switzerland?
    A. BuyUcoin
    B. Facebook
    C. Paytm
    D. Phonepe
    Answer: Option B
    Explanation:
    Facebook Global Holdings registered a new cryptocurrency firm named ‘Libra Networks LLC’ in Geneva, Switzerland. It will provide financial and technology services by developing related hardware and software components. Facebook has been very secretive about its new cryptocurrency project. Facebook had registered the trademark “Libra” with the United States Patent and Trademark Office. Facebook has hired 2 cryptocurrency compliance experts who formerly worked at the major crypto exchange Coinbase to assist in their work.
  47. Recently, Which country test fired surface-to-air missile “QRSAM” successfully?
    A. India
    B. South Korea
    C. USA
    D. Russia
    Answer: Option A
    Explanation:
    India successfully test fired the short range Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM), developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the Indian Army, from a test range along the coast of Odisha. It is a sleek and highly mobile air defence system with a strike range of 25 km to 30 km and has a capability of engaging multiple targets. It is different from normal air defence system, as this is an all-weather, all-terrain missile with electronic counter measures against jamming by aircraft radars. It was first tested in June 2017 and followed by the second successful test in July 2017. It will replace the ‘Akash’ missile defence system which is on its way out due to technological obsolescence.
  48. India becomes the 4th country to test Anti-satellite missile system named __________.
    A. Mission Rohini

    B. Mission Bhaskara
    C. Mission Shakti
    D. Mission OceanSat
    Answer: Option C
    Explanation:
    India successfully completed ‘Mission Shakti’ operation where it destroyed a live satellite on a low earth orbit (LEO) using an Anti-Satellite (ASAT) missile in three minutes. India has become the 4th country after the US, Russia and China in the world to achieve this historic feat. Anti Satellite weapons also called the ASAT are developed to destroy satellites. Mission Shakti is a joint programme of DRDO and the Indian Space Research Organisation (ISRO). Mission Shakti will help the country in standing strong and secure. It will further protect the nation from disharmony and bring peace.
  49. The World Health Organisation officially labelled which addictive disorder?
    A. Excessive gaming
    B. Excessive sleeping
    C. Excessive eating
    D. Excessive laughing
    Answer: A. Excessive gaming
  50. Which organisation flight tested Guided Bomb from Sukhoi combat jet?
    A. BARC
    B. ISRO
    C. DRDO
    D. IAF
    Answer: C. DRDO
  51. Which IAF’s aircraft was recently certified to operate on indigenous Bio?
    A. MiG-21
    B. CH-47 Chinook
    C. Global 5000
    D. AN-32
    Answer: D. AN-32
  52. Which institution recently launched the ‘Vision 2021’ document for e-payment system?
    A. FICCI
    B. RBI
    C. NITI Aayog
    D. SEBI
    Answer: B. RBI
  53. Which city was chosen as the centre by Facebook for rolling out WhatsApp Pay globally?
    A. New York
    B. New Delhi
    C. Toronto
    D. London
    Answer: D. London
  54. Which high court lifted the ban on Chinese short-video app ‘TikTok’?
    A. Rajasthan High Court
    B. Bombay High Court
    C. Madras High Court
    D. Delhi High Court
    Answer: C. Madras High Court
  55. The Indian Council of Medical Research recently launched the ‘MERA India’ to eliminate which disease by 2030?
    A. Dengue
    B. Malaria
    C. Tuberculosis
    D. Typhoid
    Answer: B. Malaria
    Explanation:
    The Indian Council of Medical Research has launched the ‘Malaria Elimination Research Alliance (MERA) India’ – a conglomeration of partners working on malaria control – in order to prioritise, plan and scale up research to eliminate the disease from India by 2030
    Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  56. Name the woman astronaut who is about to set a record for the longest single spaceflight?
    A. Christina Koch
    B. Peggy Whitson
    C. Gagandeep Kang
    D. Jessica Meir
    Answer: A. Christina Koch
    Explanation:
    Christina Koch, who arrived at the space station on March 14, and now is scheduled to remain in orbit until February, 2020, will eclipse the record of 288 days set by former Nasa astronaut Peggy Whitson in 2016-17.
  57. Sri Lanka has launched its first satellite. What is it called?
    A. Raavana 1
    B. Colombo X
    C. Kataragama
    D. Vibhishana
    Answer: A. Raavana 1
    Explanation:
    The satellite, which will be named RAAVANA-1, is a research satellite built by two Sri Lankan students from the University of Peradeniya and the Arthur C. Clarke Institute for Modern Technologies. The satellite was designed and built at the Kyushu Institute of Technology in Japan and is 1,000 cubic cm in size and weighs 1.1 kg.
  58. The world’s largest airplane took off for the very first time on April 13, 2019. The aircraft has been developed by which company?
    A. Stratolaunch
    B. Boeing
    C. Airbus
    D. Lockheed Martin
    Answer: A. Stratolaunch
    Explanation: Stratolaunch, the private launch company founded by the late billionaire Paul Allen, has just flown the world’s largest aircraft for the first time. The massive airplane, which has a wingspan bigger than a football field and is designed to launch rockets from the air, took off on its maiden test flight from the Mojave Air and Space Port in Mojave, California, this morning (April 13).
  59. When the International Day of Human Space Flight is observer every year?
    A. 11 April
    B. 12 April
    C. 13 April
    D. 14 April
    Answer: B. 12 April
    Explanation:
    The International Day of Human Space Flight is the annual celebration, held on April 12, of the anniversary of the first human space flight by Yuri Gagarin.
    Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  60. Which space agency made its first commercial launch by placing a Saudi satellite in orbit on April 11, 2019?
    A. ISRO
    B. NASA
    C. SpaceX
    D. JAXA
    Answer: C. SpaceX
    Explanation:
    US space flight company SpaceX carried out its first commercial launch with its Falcon Heavy rocket by placing a Saudi satellite in orbit on April 11, 2019. The 13,000-pound Saudi Arabian telecommunication satellite is operated by Arabsat and is expected to provide television, internet and mobile phone service to the Middle East, Africa and Europe.
  61. Which country has approved the sale of 24 MH 60 Romeo Seahawk helicopters to India?
    A. Russia
    B. UK
    C. US
    D. France
    Answer: C. US
    Explanation:
    The US has approved the sale of 24 multi-role MH-60R Seahawk maritime helicopters to India at an estimated cost of USD 2.6 billion. Designed for hunting submarines as well as knocking out ships and conducting search-and-rescue operations at sea, the Lockheed Martin-built helicopters, would replace India’s aging fleet of British-made Sea King helicopters.
  62. India recently gained access to the supplies of Lithium Carbonate from which country?
    A. Bolivia

    B. S Korea
    C. Russia
    D. USA
    Answer: A. Bolivia
    Explanation:
    India gains access to Bolivian Lithium Reserves. India and Bolivia have signed an agreement for the development and industrial use of lithium, a prime component used to power electric vehicles and cell phones during the state visit of the President Ram Nath Kovind to Bolivia.
  63. The Indian Space Research Organization (ISRO) on April 1, 2019 launched which satellite?
    A. EMISAT
    B. RISAT-2B
    C. MicroSat
    D. AstroSat
    Answer: B. RISAT-2B
    Explanation:
    India’s Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C46) today successfully launched RISAT-2B satellite from Satish Dhawan Space Centre(SDSC) SHAR, Sriharikota. This was the 72nd launch vehicle mission from SDSC SHAR, Sriharikota and 36th launch from the First Launch pad.
  64. Which institute has recently found a new enzyme which helps in breaking cell wall bacteria?
    A. Centre for Science and Earth
    B. National Science and Nano-technology Institute
    C. Centre for Cellular & Molecular Biology
    D. All India Institute of Medical Sciences
    Answer: C. Centre for Cellular & Molecular Biology
    Explanation:
    Scientists at the Centre for Cellular & Molecular Biology (CCMB) have discovered a new enzyme which helps in breaking cell walls of bacteria and hence, offers a potential for a new drug delivery route to arrest the anti-bacterial resistance.
  65. Which nation has become the 4th largest space power?
    A. Japan
    B. Germany
    C. India
    D. France
    Answer: C. India
    Explanation:
    Prime Minister Narendra Modi on March 27, 2019 announced that India has established itself as the world’s 4th largest space super power. The Prime Minister stated that the feat is historic, as till now, only three countries in the world – United States of America, Russia and China have achieved this.
  66. Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton, and Yann LeCun were on March 27, 2019 awarded with the 2018 ACM A.M. Turing Award for their work in which field?
    A. Laser physics
    B. Internet of Things
    C. Artificial Intelligence
    D. Evolution of enzymes
    Answer: C. Artificial Intelligence
    Explanation: The three pioneers of Artificial Intelligence (AI), Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton, and Yann LeCun were on March 27, 2019 awarded with the 2018 ACM A.M. Turing Award “for conceptual and engineering breakthroughs that have made deep neural networks a critical component of computing”.
  67. NASA’s laser retroreflector arrays will be carried to the Moon aboard which mission?
    A. Chandrayaan-2
    B. TESS
    C. Gaganyaan
    D. JUNO
    Answer: A. Chandrayaan-2
    Explanation:
    Chandrayaan-2, the second moon mission of the Indian Space Research Organisation (ISRO), will be carrying laser retroreflector arrays owned by the US space agency National Aeronautics and Space Administration (NASA).
  68. Indian navy’s Nuclear, Biological and Chemical Training Facility was inaugurated aboard which naval vessel?
    A. INS Vikrant
    B. INS Shivaji
    C. INS Kirpan
    D. INS Subhadra
    Answer: B. INS Shivaji
    Explanation:
    It will provide realistic training to naval personnel in detection, protection against and decontamination of nuclear, biological and chemical agents, the Navy said in a statement.
  69. The Union Health Ministry reviewed preparedness on West Nile Virus Fever in which state?
    A. Maharashtra
    B. Bihar
    C. Haryana
    D. Kerala
    Answer: D. Kerala
    Explanation:
    The Ministry of Health & Family Welfare with the officials from National Centre for Disease Control (NCDC) reviewed the current situation, state preparedness and action taken to deal with West Nile Fever (WNF) in Mallapuram district, Kerala, today. MOHFW deputed a multi-disciplinary public health team to Mallapuram District to investigate various epidemiological aspects of West Nile Virus in the district and State.
  70. Which regulatory body has directed the Central Pollution Control Board to prepare noise pollution maps?
    A. Supreme Court
    B. Delhi HC
    C. National Green Tribunal
    D. Uttarakhand HC
    Answer: C. National Green Tribunal
    Explanation:
    The National Green Tribunal has directed the Central Pollution Control Board (CPCB) to prepare a noise pollution map and remedial action plan to solve the issue across the country. The green panel said the absence of implementation of noise pollution norms affects health of citizens, especially infants and senior citizens. It also affects sleep, comfort, studies and other legitimate activities
  71. India Post has released a special stamp cover on which environmental initiative?
    A. Green Energy
    B. Ice Stupas
    C. Hydrogen Lights
    D. Green Electricity
    Answer: B. Ice Stupas
    Explanation:
    PD. Tshering, Chief Postmaster General, Jammu & Kashmir Circle, released a ‘Special Stamp Cover on Ice Stupa’ by the Department of Post, Government of India during a function organised at the Ice Stupasite at Gangles in Leh. Ice Stupa team of Himalayan Institute of Alternatives, Ladakh (HIAL) with support from Leh-Phodo society and Army, has built an Ice Stupa at Gangles with an aim to reduce shortage of water in Leh.
  72. Over 40 countries including India decided to ground which model of Boeing aircraft?
    A. Boeing 737 MAX
    B. Boeing 747 – 8
    C. Boeing Next Generation 737
    D. Boeing 777 X
    Answer: A. Boeing 737 MAX
    Explanation:
    The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) on March 12, 2019 midnight ordered to ground the Boeing 737 Max 8 aircraft fleet in India with immediate effect following the Ethiopian Airlines crash. Taking passenger safety as its top priority, India is constantly consulting the regulators around the world, airlines, and aircraft manufacturers to ensure passenger safety.
  73. Which nation would be soon setting up nuclear power plants in India?
    A. Russia
    B. Japan
    C. US
    D. Germany
    Answer: C. US
    Explanation:
    The US has agreed to build six atomic power plants in India to strengthen bilateral security and civil nuclear cooperation and expressed its strong support to India’s early membership in the NSG.
  74. What is the title of the 6th edition of the Global Environment Outlook Report?
    A. Healthy Planet, Healthy People
    B. Save Planet, Save Water
    C. Plant Trees, Plant Joy
    D. Work now for Bright future
    Answer: A. Healthy Planet, Healthy People
    Explanation:
    The report calls on the decision makers to take immediate action to address pressing environmental issues to achieve the Sustainable Development Goals as well as other internationally agreed environment goals, such as the Paris Agreement.
  75. When was National Immunisation Day 2019 observed in India?
    A. 9th March
    B. 10th March
    C. 11th March
    D. 12th March
    Answer: B. 10th March
  76. Which organisation will carry out first all female spacewalk at the International Space Station (ISS)?
    A. NASA
    B. ISRO
    C. CNES
    D. SpaceX
    Answer: A. NASA
    Explanation:
    The first all-female spacewalk is to take place later this month, 35 years after a woman first took part in one. The US space agency Nasa said astronauts Christina Koch and Anne McClain will walk outside the International Space Station on 29 March on a mission to replace batteries installed last summer.
  77. National space agency ISRO signed agreement with which country to set up a joint maritime surveillance system?
    A. United States
    B. China
    C. France
    D. Russia
    Answer: C. France
    Explanation:
    The two nations will explore putting up a constellation of low-Earth orbiting satellites that will identify and track movement of ships globally – and in particular those moving in the Indian Ocean region where France has its Reunion Islands.
    Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  78. How many countries have ratified the Geneva Convention?
    A. 191
    B. 191
    C. 196
    D. 168
    Answer: C. 196
    Explanation: In total, 196 countries have signed and ratified the 1949 conventions over the years, including many that did not participate or sign until decades later. These include Angola, Bangladesh, and Iran.
  79. Prime Minister Narendra Modi conferred the Shanti Swarup Bhatnagar Prize for the years 2016, 2017 and 2018 in which field?
    A. Science & Technology
    B. Sports
    C. Education & Skill Development
    D. Literature
    Answer: A. Science & Technology
    Explanation:
    Eleven scientists including Dr Rishikesh Narayan of Indian Institute of Science, Bengaluru and Dr Amalendu Krishna of Tata Institute of Fundamental Re search, Mumbai were awarded the Shanti Swarup Bhatnagar Prize for 2016. Ten scientists including Dr Deepak Gaur of Jawaharlal Nehru University, Delhi and Dr S Suresh Babu of Vikram Sarabhai Space Centre were given the Shanti Swarup Bhatnagar Prize for 2016. Thirteen scientists including Dr Amit Kumar of IIT, Delhi and Dr Nitin Saxena, IIT, Kanpur were awarded Shanti Swarup Bhatnagar Prize for 2018.
  80. ISRO has set up the Human Space Flight Centre for Gaganyaan mission in which city?
    A. Bengaluru
    B. Hyderabad
    C. Pune
    D. New Delhi
    Answer: A. Bengaluru
    Explanation:
    Gearing up for its maiden manned space mission ‘Gaganyaan’, ISRO unveiled its Human Space Flight Centre here Wednesday. The space agency is gearing up for the human spaceflight programme by 2021-end that is likely to include a woman astronaut.
    Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  81. The Union Cabinet on February 6, 2019 approved MoU between India and which nation in the field of Biotechnology?
    A. Switzerland
    B. Poland
    C. Finland
    D. Italy
    Answer: C. Finland
    Explanation:
    The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the MoU between India and Finland for collaborating based on mutual interest in the field of Biotechnology, for funding and implementing ambitious industry-led innovative and transnational projects within the broad scope of research development and innovation.
  82. Which among the following is India’s 40th communication satellite that was launched on February 5 from French Guiana?
    A. GSAT-31
    B. GSAT-27A
    C. GSAT-19
    D. GSAT-35
    Answer: A. GSAT-31
    Explanation:
    “GSAT-31 has a unique configuration of providing flexible frequency segments and flexible coverage. The satellite will provide communication services to Indian mainland and islands” ISRO Chairman Dr K Sivan said. Dr. Sivan also remarked that “GSAT-31 will provide DTH Television Services, connectivity to VSATs for ATM, Stock-exchange, Digital Satellite News Gathering (DSNG) and e-governance applications. The satellite will also be used for bulk data transfer for a host of emerging telecommunication applications.”
  83. The UNNATI Programme was launched on January 17, 2019, by which organization to commemorate the UNISPACE+50?
    A. NASA
    B. ISRO
    C. Ministry of Science & Technology
    D. DRDO
    Answer: B. ISRO
    Explanation:
    India announced a capacity building programme UNNATI (UNispace Nanosatellite Assembly & Training by ISRO) on Nanosatellites development through a combination of theoretical coursework and hands-on training on Assembly, Integration and Testing (AIT) in June 2018 to celebrate the 50th anniversary of the first United nation conference UNISPACE+50.
  84. Which city hosts the Indian Science Congress (ISC. 2019)?
    A. Delhi
    B. Mumbai
    C. Ranchi
    D. Jalandhar
    Answer: D. Jalandhar
    Explanation: Indian Science Congress Association (ISCA) is a premier scientific organisation of India with headquarters at Kolkata, West Bengal. The association started in the year 1914 in Kolkata and it meets annually in the first week of January. The 106th edition of Indian Science Congress was held in Punjab from January 3-7, 2019. It was inauguarted by Narendra Modi and hosted around 30,000 scientists, including six Nobel laureates.
  85. Interstellar Technologies launched rocket Momo-3 ..It is the first private rocket of……..
    A. South Korea
    B. China
    C. Japan
    D. Vietnam
    Answer: C. Japan
    Explanation:
    It was the venture company’s third launch attempt after previous tries failed in 2017 and 2018. In 2017, the operator lost contact with Momo-1 shortly after launch. In 2018, Momo-2 only made it some 20 meters off the ground before crashing and bursting into flames due to a problem with a control system.
  86. Google Launches New Cloud Platform namely……..
    A. Panthos
    B. Banthos
    C. Anthos
    D. Nanthos
    Answer: C. Anthos
    Explanation: Anthos allows users to run applications, unmodified, on existing on-premise hardware or on the public cloud, and is based on the Cloud Services Platform that Google announced last year.
  87. Indian Space Research Organisation has launched ‘Yuva VIgyani Karyakram’, a ‘Young Scientist Programme’ for the School Children to be studying in the ______ standard.
    A. 6th
    B. 7th
    C. 8th
    D.9th
    Answer: D.9th
    Explanation: Indian Space Research Organisation has launched a special programme for School Children called “Young Scientist Programme” “YUva VIgyani KAryakram” from this year, in tune with the Government’s vision “Jai Vigyan, Jai Anusandhan”
  88. World’s First Female AI News Anchor has been developed by….
    A. USA
    B. China
    C. USSR
    D. UAE
    Answer: B. China
    Explanation:
    The Chinese Government-controlled Xinhua News Agency announced this week that they were set to roll out their latest AI news presenter, a female-gendered system names Xin Xiaomeng, within a few weeks.
  89. India’s first Humanoid Police Robot named KP-BOT, ranked as Sub-Inspector (SI) has came
    into force in the state of…

    A. Maharashtra
    B. Kerala
    C. New Delhi
    D. UP
    Answer: B. Kerala
    Explanation:
    Inaugurating the humanoid robot cop named KP-bot, Chief Minister Pinarayi Vijayan made it the first ever police department in India to have a robot for police work. Chief Minister Vijayan inducted robot into the service with an honorary salute and the ‘RoboCop’ responded with a perfect salute; the Robocop has been given the rank of Sub Inspector (SI).
  90. For the very first time scientists carried out genetic study on people of ……….. Islands
    A. Andaman
    B. Nicobar
    C. Lakshadweep
    D. Sumatra
    Answer: C. Lakshadweep
    Explanation:
    For the very first time scientists carried out genetic study on people of Lakshadweep Islands. It was conducted by a team of researchers at CSIR’s (Council of Scientific & Industrial Research) Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB). The authors studied major islands of Kadmat, Andorth, Chetlat, Agatti, Kalpeni, Bitra, Kiltan and Minicoy of Lakshadweep.
  91. West Nile virus, recently in news was first detected in a woman in ……
    A. Malawi
    B. Uganda
    C. Iran
    D. None
    Answer: B. Uganda
    Explanation:
    West Nile Virus (WNV) was first isolated in a woman in the West Nile district of Uganda in 1937. It was identified in birds (crows and columbiformes) in Nile delta region in 1953. Before 1997 WNV was not considered pathogenic for birds, but at that time in Israel a more virulent strain caused the death of different bird species presenting signs of encephalitis and paralysis. Human infections attributable to WNV have been reported in many countries in the World for over 50 years.
  92. Geological Survey of India (GSI) has launched ……. permanent global positioning system (GPS) stations across India to identify seismically hazardous zone.
    A. 20
    B.22
    C.24
    D.26
    Answer: B.22
    Explanation
    : “The GSI has taken a stride to establish and maintain a network of continuously operating 35 permanent GPS stations in a phased manner. So far, 22 GPS permanent stations have been set up and another 13 will be operational by March 2020,” Director General Dinesh Gupta said on GSI’s 169th Foundation Day.
  93. Google has suspended all businesses with ____________.
    A. Huawei
    B. China
    C. South Korea
    D. North Korea
    Answer: A. Huawei
    Explanation:
    According to Reuters, Google has suspended business that “requires the transfer of hardware, software and technical services” with Huawei. Everything is impacted, except features available via open source licencing. In effect, Google has cancelled Huawei’s Android licence.
  94. ‘Yutu-2′ is the lunar rover of……
    A. India
    B. China
    C. Russia
    D. US
    Answer: B. China
    Explanation:
    China has named the lunar rover, successfully deployed on Thursday to carry out a string of experiments on the far side of the moon, as ‘Yutu-2’.
  95. DD Arunprabha – a dedicated 24×7 Satellite channel is associated with the state?
    A. UP
    B. Haryana
    C. Arunachal Pradesh
    D. Assam
    Answer: C. Arunachal Pradesh
    Explanation:
    DD Arunprabha, set to become the 24th satellite channel operated by Doordarshan, will be launched by the Prime Minister at IG Park, Itanagar. It will be equipped with state of the art facilities, including a Digital Satellite News Gathering unit to provide live coverage from remote locations, for 24×7 telecast. The playout facility and the earth stations established at DDK Itanagar will ensure seamless transmission of DD Arunprabha.
  96. Inland Waterways Authority of India launches a new portal LADIS.Full form of ‘LADIS’—–
    A. Least Available Depth Information System
    B. Low Available Depth Information System
    C. Least Areal Depth Information System
    D. Low Areal Depth Information
    Answer: A. Least Available Depth Information System
    Explanation:
    LADIS will ensure that real-time data on least available depths is disseminatedfor ship/barge and cargo owners so that they can undertake transportation on NWs in a more planned way. An assured depth of waterway is required for seamless movement of vessels. If real time information is made available regarding LADs in stretches of various NWs, it will help transporters by guiding them on the suitability of time of movement.
  97. One of the most-advanced ant-tank weapons ‘Helina’ has been launched from the…
    A. Andhra coast
    B. Orissa coast
    C.TN coast
    D. Gujarat coast
    Answer: B. Orissa coast
    Explanation:
    Helina, the helicopter-launched version of the Nag anti-tank guided missile with a hit range of 7-8 km, was launched from an Army chopper. The weapon system was tested for its full range at 12.55 pm near the Integrated Test Range in Chandipur in Balasore district.
  98. Aroma mission to boost medical plant cultivation is associated with…
    A. Manipur
    B. Meghalaya
    C. Assam
    D. Nagaland
    Answer: B. Meghalaya
    Explanation:
    An ‘Aroma and Phyto-Pharmaceutical Mission’ has been launched to boost cultivation of aromatic crops like lavender, rosemary and lemon grass and medicinal plants like ashwagandha and satavar, keeping in view plight of farmers involved in traditional agriculture and their flight from rural areas due to climate change.
  99. ‘URAL’, a nuclear power icebreaker has been launched by…
    A. India
    B. Russia
    C. Vietnam
    D. China
    Answer: B. Russia
    Explanation:
    The 173 meter (568-foot) Ural is equipped with two nuclear reactors on board, capable of generating up to 350MW combined, allowing the ship to break through ice as thick as three meters. The RITM-200 type reactor makes its world debut on the Ural and on sister ships Arktika and Sibir before Rosatom deploys it in floating and landlocked nuclear power plants.
  100. ICMR develops post-of-care(POC) diagnostic test for-
    A. AIDS
    B. TB
    C. Haemophilia A
    D. Haemophilia    
    Answer: C. Haemophilia A
    Explanation: Indian Council of Medical Research’s (ICMR) National Institute of Immunohaematology (in Mumbai) has developed a cost-effective Point-of-Care (POC) rapid diagnostic test for severe genetic disorders Haemophilia A (also called factor VIII (FVIII)) and Von Willebrand Disease (VWD)
    Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  101. World’s largest e-waste recycling hub has been opened at
    A. Dubai
    B. US
    C. China
    D. Tokyo
    Answer: A. Dubai
    Explanation:
    Dubai e-waste specialist Enviroserve has opened The Recycling Hub, the world’s largest e-waste recycling facility at a total cost of Dh120 million. Located at Dubai Industrial Park, the 280,000 square-foot e-waste recycling plant, will process WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment), IT asset disposition (ITAD), refrigerant gas and specialised waste.
  102. Killer T cell can fight against
    A. HIV
    B. TB
    C. Influenza
    D. Malaria
    Answer: A. HIV
    Explanation:
    HIV is a disease in which the original clinical observations of severe opportunistic infections gave the first clues regarding the underlying pathology, namely that HIV is essentially an infection of the immune system. HIV infects and deletes CD4+T cells that normally coordinate the adaptive T- and B-cell response to defend against intracellular pathogens. The immune defect is immediate and profound: At the time of acute infection with an AIDS virus, typically more than half of the gut-associated CD4+T cells are depleted, leaving a damaged immune system to contend with a life-long infection.
  103. India’s 1st agromet forecast centre at…..
    A. Andhra Pradesh
    B. UP
    C. Karnataka
    D. Kerala
    Answer: C. Karnataka
    Explanation:
    The main objective of the centre is to give accurate reports on the weather which would enable the farmers to protect the crops and get a good yield.
  104. Maitrayee Bose and Ziliang Jin found the samples of water from which Asteroid?
    A. Itokawa
    B. Aten
    C. Eros
    D. Toutatis
    Answer: Option A
    Explanation:
    Maitrayee Bose, Indian-origin cosmochemist along with Ziliang Jin, a postdoctoral scholar in Arizona State University’s School of Earth and Space Exploration, have found water in asteroid Itokawa samples collected by the Japanese space probe Hayabusa. The research paper detailing the analysis of five of the particles from the asteroid samples was published in the journal Science Advances on 8th May 2019. Itokawa is a peanut-shaped S-type asteroid about 1,800 feet long and 700 to 1,000 feet wide. It circles the Sun every 18 months at an average distance of 1.3 times the Earth-Sun distance. The samples were collected from an area on Itokawa known as the Muses Sea, which is smooth and dusty.
  105. Name the Japanese unmanned spacecraft, that probes Asteroid Ryugu and discoverd small amount of minerals containing water on the surface of the asteroid?
    A. Hiten

    B. Hayabusa2
    C. Akatsuki
    D. SELENE
    Answer: Option B
    Explanation:
    Japanese unmanned spacecraft, Hayabusa2 reached Asteriod Ryugu on June,2018. Since then, the spacecraft landed multiple robotic probes on its rocky terrain of the Asteroid Ryugu.The spacecraft had surveyed 69,000 locations covering almost 90 percent of Asteroid Ryugu by using a near-infrared spectrometer capable of detecting hydrated minerals.According to its study published in U.S. Journal Science,the spacecraft probed and found the small amounts of minerals containing water on the surface of the asteroid.A part of the water might be from asteroids and comets.
  106. Facebook has confirmed, that the WhatsApp Status will start display ads from __________.
    A. 2025
    B. 2022
    C. 2021
    D. 2020
    Answer: D. 2020
    Explanation:
    WhatsApp Status will start displaying ads from 2020, the messaging platform’s parent firm Facebook has confirmed. Its already monetized WhatsApp Business app will get richer messaging formats, including viewing text alongside image or PDF in a single message.
  107. India’s largest app for financial services thst has integrated with Unified Payment Interface (UPI) is;
    A. Wally
    B. Mint
    C. You Need a Budget
    D. ETMONEY
    Answer: D. ETMONEY
    Explanation:
    ETMONEY India’s largest app for financial services has integrated with Unified Payment Interface (UPI) as a payment method. The reason for this is to double its monthly user base by the end of 2019. This integration will simplify the mutual fund payment for millions of ETMONEY users. ETMONEY is owned by Times Internet which is a part of the Times Group.
  108. Which social network app launched a fact-checking feature to combat fake news to the Lok Sabha elections?
    A. WhatsApp
    B. Facebook
    C. Tik Tok
    D. Viber
    Answer: A. WhatsApp
    Explanation:
    WhatsApp launched an India-focused fact-checking feature to combat fake news and rumours starting with the run-up to the Lok Sabha elections. Developed in collaboration with India-based media skilling startup PROTO, the tip line feature will help create a database of rumours to study misinformation during elections as part of a research project commissioned and assisted by WhatsApp.
  109. Xiaomi launched a UPI based mobile payment service in India to send money from one bank account to another. It was named as;
    A. Mi Pay
    B. Xio Pay
    C. Mi Xio Pay
    D. Pay easy through mi
    Answer: A. Mi Pay
    Explanation:
    Xiaomi launched Mi Pay, a UPI (Unified Payments Interface) Based mobile payment service in India to send money from one bank account to another or between UPI (Unified Payments Interface) accounts. The service provider of this application is ICICI Bank. It was certified by National Payments Corporation of India (NPCI). A customer can pay various types of bills, make DTH recharge with the help of this application.
  110. Recently, Google unveiled a video game streaming service called __________.
    A. Pokimane

    B. Nightblue
    C. GVidu
    D. Stadia
    Answer: Option D
    Explanation: Google unveiled its on-demand video-game streaming service Stadia, built for Chrome, Android and TVs, at the 2019 Game Developers Conference in San Francisco, California. Stadia’s ‘Crowd Play’ feature will let people, watching a YouTube live stream, to actually join the streamer’s game. The service will initially be launched this year in the US, Canada, the UK and Europe.

Most Important Science and Technology Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download Link Below

Read More:

 

 

Facebook Comments