Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download

Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download

Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download

Learn and practice Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download through our latest current affairs quiz section.

Today, we share Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download for competitive exams like WBCS, UPSC, SSC, RRB, IBPS, IAS, IPS etc.

Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download Section is one of the important topics in all competitive exams. Contenders who are interested in getting a grip in this Awards And Honours Current Affairs Quiz must read this page and start practicing.

Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download section will face in general knowledge and current affairs section of the defense exams and other competitive exams. Here on this web page, we have listed the recent Awards and Honours Online Test. Candidates can start practicing from the following of this article. To know more updates must refer to the Awards And Honours Current Affairs MCQ. 

Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download Link is provided at the end of this article

Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019

  1. ___________ became the first recipient of the prestigious Philip Kotler Presidential award recently.
    A. Rahul Gandhi
    B. Sonia Gandhi
    C. Narendra Modi
    D. Lal Krishna Advani
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Narendra Modi
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi on Monday became the first recipient of the prestigious Philip Kotler Presidential award.“The award focuses on the triple bottom-line of ‘People, Profit and Planet’ which will be offered annually to the leader of a nation,” a Prime Minister’s Office (PMO) statement said.According to the citation of the award, Modi was selected for his “outstanding leadership for the nation”. Prof. Philip Kotler is a world renowned Professor of Marketing at Northwestern University, Kellogg School of Management. Owing to his ill-health, Jagdish Sheth of EMORY University, Georgia, US, was deputed to confer the award.
  2. Nanaji Deshmukh, Bhupen Hazarika and ____________ have been awarded with country’s highest civilian honour Bharat Ratna.
    A. Manmohan Singh
    B. Major Dhyanchand
    C. SC Bose
    D. Pranab Mukherjee
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Pranab Mukherjee
    Explanation: Social activist Nanaji Deshmukh, Music maestro Bhupen Hazarika and former President Pranab Mukherjee have been awarded with country’s highest civilian honour Bharat Ratna. As per a press communique issued by President’s office, Nanaji Deshmukh and Bhupen Hazarika will be awarded with the honour posthumously. The President also approved conferment of 112 Padma Awards, including 4 Padma Vibhushan, 14 Padma Bhushan and 94 Padma Shri Awards. Folk artist Teejan Bai, President of Djibouti Ismail Omar Guelleh, Industralist Anil kumar Manibhai Naik and theatre actor Balwant Moreshwar Purandare will be honoured with Padma Vibhushan.
  3. Who will be the first recipient of the ‘Bhagwan Mahavir Ahimsa Puraskar’?
    A. Narendra Modi
    B. Rahul Gandhi
    C. Abhinandan Varthaman
    D. Vishnu Sahay
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Abhinandan Varthaman
    Explanation: Abhinandan Varthaman would be the 1st recipient of the ‘Bhagwan Mahavir Ahimsa Puraskar’. It has been instituted by the Akhil Bharatiya Digambar Jain Mahasamiti. The award, instituted this year, carries a cash prize of Rs 2.51 lakh, a memento and a citation.
  4. Who has been recently conferred the Missile Systems Award 2019 by the American Institute of Aeronautics and Astronautics?
    A. N Ram
    B. G Satheesh Reddy
    C. K Siwan
    D. Sushil Natrajan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. G Satheesh Reddy
    Explanation: DRDO’s aerospace scientist G Satheesh Reddy has been recently conferred the Missile Systems Award 2019 by the American Institute of Aeronautics and Astronautics. As Project Director, he led the design and development of the country’s first 1,000 kg class guided bomb which has enhanced precision strike capabilities. Reddy has contributed significantly to the indigenous design, development and deployment of diversified strategic and tactical missile systems, guided weapons, advanced avionics, and navigation technologies.
  5. Who has recently won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”?
    A. Kanika Mukherjee
    B. Ram Suri
    C. Namita Gokhale
    D. Raghav Chandra
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Namita Gokhale
    Explanation: Writer Namita Gokhale has won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”. She was awarded in the ‘Best Book of Fiction Written by a Woman Author’ category at the inaugural edition of Bhopal Literature and Art Festival (BLF). The festival, a brainchild of former bureaucrat Raghav Chandra, is being held at the Multi Art Centre of the Bharat Bhawan here.
  6. President Ram Nath Kovind was honoured with the highest civilian award of which country — the Grand Order of the King of Tomislav?
    A. Russia
    B. Croatia
    C. France
    D. Argentina
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Croatia
    Explanation: Kovind is in the European country as part of his 3-nation visit to Croatia, Bolivia and Chile to further strengthen bilateral ties.The civilian order is awarded to heads of state for their important contribution.
  7. Who was elected recently the Men’s Test Cricketer of the Year, Men’s ODI Cricketer of the Year?
    A. MS Dhoni
    B. Virat Kohli
    C. Shikhar Dhawan
    D. Gautam Gambhir
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Virat Kohli
    Explanation: Indian captain Virat Kohli dominated the ICC Awards that were declared on Tuesday. He was elected Men’s Test Cricketer of the Year, Men’s ODI Cricketer of the Year and also won the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Men’s Cricketer of the Year. In addition to these, he was also named the captain of the ICC Test and ODI teams of the year for 2018.
  8. Who was named ‘Sportsperson of The Year’ at the annual Telangana Sports Journalists Association awards function?
    A. Sachin Tendulkar
    B. Saina Nehwal
    C. MS Dhoni
    D. Mary Kom
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Saina Nehwal
    Explanation: Saina Nehwal, was represented by her father Harvir Singh as she is recovering from an illness. TSJA (Telangana Sports Journalists Association) awarded badminton ace Saina Nehwal with the award titles ‘Sportsperson of the Year.’
  9. Which Indian author has been announced as one of the winners of the Windham-Campbell Prize?
    A. Sabrita Mukherjee
    B. Neha Pant
    C. Raghu Karnad
    D. Arnab Joshi
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Raghu Karnad 
    Explanation: The award was established in 2013. It is one of the richest and most lucrative literary prizes for English language writers. Each winner receives $1,65,000. He currently works as the chief of bureau of news website The Wire. He was named as a winner for his book, “Farthest Field: An Indian Story of the Second World War.”
  10. Uttam Yudh Seva Medal was recently conferred on _____________ by the President of India.
    A. Sunil Manjhi
    B. Anil K Bhatt
    C. Satish Vikram
    D. Rajeev Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Anil K Bhatt
    Explanation: President of India recently conferred ‘Uttam Yudh Seva Medal’ on Anil Kumar Bhatt. This honour recognises the successful counter-terrorist operations conducted under him in the state of Jammu and Kashmir. It is worth mentioning that Ram Nath Kovind presented Gallantry Awards at the Defence Investiture Ceremony held at Rashtrapati Bhavan.
  11. Who has been awarded the 2019 Templeton Prize recently?
    A. Marcelo Gleiser
    B. Rosalba O’Brien
    C. Reek Polo
    D. John Neil
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Marcelo Gleiser
    Explanation:
    For his work blending science and spirituality, Marcelo Gleiser has been awarded the 2019 Templeton Prize recently. He is the first Latin American to win the award. This award honors “a living person who has made an exceptional contribution to affirming life’s spiritual dimension.
  12. ________ has again bagged the cleanest city award for third straight year under Swachh Survekshan, 2019.
    A. Chandigarh
    B. Mumbai
    C. Indore
    D. Ranchi
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Indore
    Explanation: Under Swachh Survekshan – 2019, Indore has bagged the cleanest city award for third straight year. Uttarakhand’s Gauchar was adjudged the Best Ganga Town in the survey. President of India lauded Indore for winning the 1st prize in all the 4 surveys so far, adding that Indore has set an example for other urban centres.
  13. Who will be presented this year’s Kundeshwara Samman award?
    A. Lokesh Muchchoor
    B. Nadibettu
    C. Dharmaraja Kattada
    D. Gopal Bhandary
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Lokesh Muchchoor
    Explanation:
    Known for the Pundu Vesha role in Yakshagana, Lokesh Muchchoor, who presently is an artiste with Kateel Mela, will be presented this year’s Kundeshwara Samman award. It is to be presented to him at the annual car festival of Hirgana Kundeshwara Temple near Karkala on January 23.
  14. Who has been chosen for the Yashwantrao Chavan National Award 2018?
    A. Viral Acharya
    B. Narendra Modi
    C. Amit Shah
    D. Raghuram Rajan
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Raghuram Rajan
    Explanation:
    Raghuram Rajan would be presented the award on March 12 on the occasion of the Yashwantrao Chavan’s birth anniversary. Chavan was the first CM of Maharashtra after the division of Bombay state. The award is given each year by the Yashwantrao Chavan Prathisthan. It recognises their outstanding contribution to national integration, social and economic development, among others.
  15. Chameli Devi Jain Award for an Outstanding Woman Journalist for 2018 has been recently given to ________.
    A. Rubika Liyaqat
    B. Anjana Om Kashyap
    C. Barkha Dutt
    D. Priyanka Dubey
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Priyanka Dubey
    Explanation:
    Priyanka Dubey, working as a bilingual correspondent with the BBC, has been chosen for Chameli Devi Jain Award for an Outstanding Woman Journalist for 2018. She was conferred with this prestigious award for her multi-faceted, investigative and interrogative reportage. The award has been awarded to women journalists for the past 37 years.

    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  16. _________ has recently won the ‘Airport Service Quality’ award for being the best airport in size and region for the year 2018.
    A. Indira Gandhi International Airport
    B. Mopa Airport
    C. Bellary Airport
    D. Biju Patnaik International Airport
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Biju Patnaik International Airport
    Explanation: The airport has been chosen for the ‘Airport Service Quality’ award by the Airports Council International. It is worth mentioning here that it is given on the basis of independent survey among passengers.
  17. Who has bagged the first prize of DD Mahila Kisan Award for 2018-19?
    A. Nalini Devi
    B. Rajni Manjhi
    C. Swati Shingade
    D. Shobha Kumari
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Swati Shingade
    Explanation: Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash gave away the award to Ms Shingade at a grand finale event. It is worth mentioning that the channel disseminates real-time inputs to farmers on new farming techniques, water conservation and organic farming etc.
  18. Who has been chosen as the recipient of the Hans-Kilian Award for 2019?
    A. Richa Anirudh
    B. Ashis Nandy
    C. Shobha Chatterjee
    D. Manoj Pandey
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ashis Nandy
    Explanation: Special attention is paid to his efforts to adapt genuinely Western traditions of thought, to a non-Western context in such a manner that fruitful analyses of a non-Western society & its colonial as well as postcolonial experiences become possible. The coveted Hans-Kilian Award is given to researchers whose outstanding scientific achievements provide deeper insight into the historical & cultural existence of humankind.
  19. Who been selected for prestigious Kusumagraj national award for literature?
    A. Sonam Mukherjee
    B. Reeta Nanawati
    C. Sheila Pandey
    D. Ved Rahi
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Ved Rahi
    Explanation:
    The award is instituted after Jnanpith-laureate Marathi poet late V V Shirwadkar, popularly known as Kusumagraj. Rahi also made the film ‘Veer Savarkar’. Besides being a prolific writer, he also wrote in Hindi and Urdu languages.
  20. Which among the following has been given the social enterprise network (SEN) sustainability award for education?
    A. Sona Yukti
    B. Sabla Nari
    C. Harit Green
    D. Jaccha Baccha
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sona Yukti
    Explanation: The award is given in recognition of helping the economically disadvantaged individuals, by training them to land highly skilled jobs in marginalised communities. Sona Yukti runs over 50 vocational schools in India providing a skilled workforce for companies.
  21. Which among the following has been crowned the world’s best aviation hub?
    A. Indira Gandhi International Airport
    B. Changi Airport
    C. Rajiv Gandhi Hyderabad International Airport
    D. Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Changi Airport
    Explanation:
    The prestigious accolade was awarded at the Passenger Terminal Expo 2019 in London. The list has been compiled by the UK-based Skytrax. The Skytrax World Airport Awards are voted for by customers in a global airport customer satisfaction survey.
  22. Which among the following is considered to be the unofficial Nobel Prize for Computing?
    A. Alan Turing Award
    B. Booker Prize
    C. Ramon Magsaysay Award
    D. Dan David Prize
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Alan Turing Award
    Explanation: Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton, and Yann LeCun have been awarded this prize recently. Sometimes, they are called ‘godfathers of AI’. The techniques the trio developed in the 2000s enabled huge breakthroughs in tasks like computer vision and speech recognition.
  23. Who was conferred with the sportsperson of the year award in Male category in ESPN India awards for 2018?
    A. Abhinav Bindra
    B. Jitu Rai
    C. Neeraj Chopra
    D. Srikanth Kidambi
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Neeraj Chopra
    Explanation: The Indian subsidiary of ESPN (Entertainment and Sports Programming Network), ESPN India (espn.in) declared the ESPN India awards for 2018 in which PV Sindhu was conferred with the sportsperson of year award in female category and Neeraj Chopra was conferred with the sportsperson of the year award in Male category.
  24. Name the person who won the Comeback of the Year award in ESPN India awards for 2018.
    A. Sania Mirza
    B. Amit Panghal
    C. PV Sindhu
    D. Saina Nehwal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Saina Nehwal
    Explanation: The Indian subsidiary of ESPN (Entertainment and Sports Programming Network), ESPN India (espn.in) declared the ESPN India awards for 2018.
  25. Two schemes of which state government has won the World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations?
    A. Telangana
    B. West Bengal
    C. Punjab
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer – B. West Bengal
    Explanation: The schemes are “Utkarsh Bangla” and “Sabooj Sathi”. Under the “Sabooj Sathi” scheme, bi-cycles are distributed to students between class IX and XII. “Utkarsh Bangla” project aims to create a pool of skilled candidates. Notably, West Bengal had received another UN award in 2017 for its ‘Kanyashree’ project.

    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  26. Who has bagged the Best Child Actor award for Chippa at the 19th New York Indian Film Festival?
    A. Rahul Bose
    B. Sunny Pawar
    C. Hardik Mehta
    D. Nikhil Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sunny Pawar
    Explanation: He hails from a slum in Kunchi Kurve Nagar in Mumbai. Sunny has also received a Special Mention Grand Jury Prize at the Asia Pacific Screen Awards.
  27. Name the Indian Cricketer, who won the Lifetime Achievement Award in CEAT International Cricket Awards 2019.
    A.Anil Kumble
    B. Ajay Jadeja
    C. Mohinder Amarnath
    D. Gul Mohammad
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Mohinder Amarnath
    Explanation: On May 13, 2019, During the CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019, Indian skipper Virat Kohli has bagged the International Cricketer of the Year Award and Smriti Mandhana has won International Woman Cricketer of Year Award. The Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath who is the former Indian all-rounder and he was the member of the winning team of World Cup 1983
  28. Which of these Indian architecture has entered the 2019 World Architecture News (WAN) Awards?
    A. Statue of Unity
    B. Adiyogi Shiva statue
    C. Spring Temple Buddha
    D. Konark Temple
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Statue of Unity
    Explanation: The world’s tallest statue, Statue of Unity, in Gujarat, constructed by Larsen & Toubro, has entered the globally-acclaimed 2019 World Architecture News (WAN) Awards.
  29. Goldman Environmental Foundation, sometimes seen in the news, is headquartered in ________.
    A. New Delhi
    B. California
    C. Moscow
    D. London
    Correct Answer
    Correct Answer – B. California
    Explanation: The Goldman Prize honors environmental activists from each of the six continental regions. The awards, recognize people around the world who have taken extraordinary action to win environmental victories.
  30. Who has won 2019 Man Booker International Prize?
    A. Jokha Alharthi
    B. Garry Austen
    C. George Owell
    D. Lewis Carol
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jokha Alharthi
    Explanation: Jokha Alharthi is the first Omani woman author to be translated into English. She won this coveted award for her book Celestial Bodies. It’s a story of three sisters who confront their country’s slave-owning past and a complex modern world.
  31. Who won the 2019 Dr. Lee Jong-wook Memorial Prize for Public health at the 72nd World Health Assembly, Switzerland?
    A. Balram Bhargava
    B. Keshav Rana
    C. Meena Aghi
    D. Rashmi Seth
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Balram Bhargava
    Explanation: Dr. Lee Jong Wook prize for public health was established in 2008. The prize is awarded once a year.
  32. Who has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research?
    A. Vipul Mahajan
    B. Narayan Murthy
    C. CNR Rao
    D. Sanjeeda Sheikh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. CNR Rao
    Explanation:
    Eminent scientist and recipient of Bharat Ratna C N R Rao has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research, given by the Centre for Advanced Materials of the UAE. The prize committee unanimously decided to award this to Professor Rao of the Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research, JNCASR said in a statement. It said, the award involves a plaque, a medal and a cash prize of USD 100000. The award will be presented to Rao during the International Workshop on Advanced Materials in Ras Al Khaima, UAE, on February 25.
  33. Who has won the Joan Miro Prize for 2019 recently?
    A. Nalini Malani
    B. Pooja Vajpayee
    C. Simran Ahuja
    D. Preeti Munjal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Nalini Malani
    Explanation: This award is named after Spanish painter and sculptor Joan Miró. Malani was born in the Pakistani city of Karachi in 1946.
  34. Pulitzer Prize, sometimes seen in the news, was established in _____.
    A. 1900
    B. 1917
    C. 1965
    D. 1977
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 1917
    Explanation: It is awarded for outstanding public service & achievement in American journalism, letters, and music. They are made by Columbia University on the recommendation of the Pulitzer Prize Board.
  35. The 2019 UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize, has been awarded to Wa Lone and Kyaw Soe Oo. They are currently serving prison sentences in ________.
    A. Sri Lanka
    B. India
    C. Myanmar
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Myanmar
    Explanation: This award was created in 1997. It is awarded to a laureate who is “nominated by an international jury of experts”. The award will be presented in Addis Ababa on May 2.
  36. The image titled _____________, has won World Press Photo of the Year award.
    A. Crying Girl on the Border
    B. Crying Boy on the Border
    C. Emotions on the Border
    D. Partition along the Border
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Crying Girl on the Border
    Explanation:
    It was taken by Pulitzer Prize-winner John Moore. The photo represents 2-year-old Honduran toddler Yanela Sanchez crying as she and her mother, are taken into custody by US border officials.
  37. The second edition of Rabindranath Tagore Literary Prize was awarded to ___________ recently.
    A. Rana Dasgupta
    B. Manohar Lal
    C. Sudhir Mathur
    D. Renuka Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rana Dasgupta
    Explanation: For his 2010 novel ‘Solo’, he has been awarded with Rabindranath Tagore Literary Prize. Dasgupta is the literary director of India’s richest literary award also. It was also awarded to Yohei Sasakawa & Taiwan President Tsai Ing-wen.
  38. __________ has recently awarded Derek C Lalchhanhima ‘Compassionate Kid’ Award for inspiring other children.
    A. NITI Aayog
    B. PETA India
    C. Akshay Patra
    D. Amnesty International
    Correct Answer
    Correct Answer – B. PETA India
    Explanation: In recognition of his acts of compassion that has made headlines across India and even abroad, PETA India has recently awarded Derek C Lalchhanhima ‘Compassionate Kid’ Award. He is from Mizoram. He tried to save a dead chicken.

    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  39. Who was awarded the Best Sportsperson’ award by the Calcutta Sports Journalists’ Club?
    A. Sachin Tendulkar
    B. Rohit Sharma
    C. Gautam Gambhir
    D. Jhulan Goswami
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Jhulan Goswami
    Explanation: She is an all-round cricketer. She is also the former captain of India national women’s cricket team. Recently, she regained the top position for bowlers in the ODI ranking. It is worth noting that Goswami announced her retirement from T20 internationals in 2018.
  40. Who was recently awarded with the “Pandit Govind Ballabh Pant Award” for the year 2018-19 for his book?
    A. Sunil Kumar Gautam
    B. Karan Gambhir
    C. Rakesh Munjal
    D. Raman Sidana
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sunil Kumar Gautam
    Explanation: He was awarded with the “Pandit Govind Ballabh Pant Award” for the year 2018-19 for his book “Samvidhan Kavya”. It presents the Indian Constitution in a very simple and poetic form. The whole Constitution of India has been written in 238 verses.
  41. Who has been awarded an honorary fellowship of the Royal Society recently for his/her efforts to produce low-cost drugs to treat diabetes, cancer and other diseases?
    A. Yusuf Hamied
    B. Venki Ramakrishnan
    C. Anita Parekh
    D. Gagan Venkatesh
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Yusuf Hamied
    Explanation: He is a Padma Bhushan awardee. He also announced the launch of the new Inspirational Science Programme recently.
  42. Which sportsperson was awarded with the highest US civilian honour?
    A. Michael Jordan
    B. Serena Williams
    C. Tiger Woods
    D. Dwayne Johnson
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Tiger Woods
    Explanation: US President Donald Trump on May 6, 2019, bestowed Tiger Woods with the Presidential Medal of Freedom, the nation’s highest civilian honour, describing the golfer as one of the greatest athletes in the history of sports. The 43-year-old is only the fourth and the youngest golfer ever to have received the highest American civilian award.
  43. _________ was recently felicitated with the ‘Indian Chamber of Commerce (ICC) Social Impact’ award in the ‘Sustainable Environment category’.
    A. Reliance Industries
    B. Hero Cycles
    C. Tetra Pak
    D. BHEL
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Tetra Pak
    Explanation:
    Tetra Pak India, the world’s leading packaging and processing solutions provider was felicitated with the ‘Indian Chamber of Commerce (ICC) Social Impact’ award in the ‘Sustainable Environment category’. The award recognizes Tetra Pak’s leading efforts in setting up a sustainable ecosystem for recycling of used Tetra Pak cartons, using a multistakeholder approach and delivering measurable impact. The award recognizes excellence of organisations in the sphere of social investment, corporate social responsibility and sustainability. More than 80 project nominations were received across different project categories from corporates, NGOs and implementation agencies, of which 40 were shortlisted for further evaluation.
  44. Assam government has conferred the Republic Day Journalism Award 2019 to __________.
    A. Sudhir Chaudhary
    B. Harish Khare
    C. N Ram
    D. Dhirendra Nath Chakraborty
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Dhirendra Nath Chakraborty
    Explanation: Assam government has conferred the Republic Day Journalism Award 2019 to veteran journalist and former editor Dhirendra Nath Chakraborty. Chakraborty, former Editor of Dainik Asom, Dainik Janambhumi and Ajir Batori group of newspaper, has been honoured for his lifelong contribution to journalism in the state, an official release said on Friday. The award comprises Rupees one lakh in cash, a citation, the Assamese ‘xoraai’ (the bell metal memento presented as an honour), ‘jaapi’ (headgear) and an angavastra. Earlier, recipients of the award were senior journalists Late Radhika Mohan Bhagawati and Sri Kanaksen Deka. The Governor and Chief Minister will present the Republic Day Journalism Award 2019 to Chakraborty at the central programme of 70th Republic Day celebration here Saturday.
  45. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) was awarded First Prize for its Tableau, _________ in the Republic Day Parade – 2019.
    A. Kisan Gandhi
    B. Kisan Shastri
    C. Kisan Nehru
    D. Kisan Patel
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kisan Gandhi
    Explanation: The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) was awarded First Prize for its Tableau, ‘Kisan Gandhi’ in the Republic Day Parade – 2019. Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of Defence, handed over the award to the ICAR team here. The ICAR tableau displayed the importance of dairy farming, use of indigenous breeds and livestock based organic agriculture for rural prosperity.
  46. The government has instituted an annual award titled Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. It will be announced every year on __________.
    A. 22nd January
    B. 23rd January
    C. 24th January
    D. 25th January
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 23rd January
    Explanation:
    The government has instituted an annual award titled Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. It will be announced every year on 23rd January, the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose.The Award carries a certificate and a cash prize of 51 lakh rupees. This year, 8th Battalion of National Disaster Response Force located at Ghaziabad has been selected for the Award for its commendable work in disaster management.
  47. ___________ recently won ‘Exhibitor of the Year Award’ at 106th Indian Science Congress.
    A. FICCI
    B. ISRO
    C. DRDO
    D. RAW
    Correct Answer
    Correct Answer – C. DRDO
    Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) pavilion received ‘Exhibitor of the Year Award’ at 106th Indian Science Congress held at Lovely Professional University (LPU), Phagwara, Punjab. The pavilion narrated the saga of self-reliance & national pride with the ‘Make in India’ spirit was a big attraction among people, especially students visiting the pavilion and getting opportunity to interact with DRDO scientists.
  48. US-based Kathak exponent __________ is to be honoured with the National Nritya Shiromani award for promoting the dance form across the world.
    A. Anindita Neogy Anaam
    B. Prerna Shukla
    C. Rajeev Masand
    D. Seeta Raheja Bedi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Anindita Neogy Anaam Explanation: US-based Kathak exponent Anindita Neogy Anaam will be honoured with the National Nritya Shiromani award for promoting the dance form across the world. The award would be conferred on her in Cuttack on the opening day of the 10th Cuttack Mahotsav: International Danceand Music festival in Cuttack on January 2, according to the organisers. Anindita is also slated showcase her solo Kathak recital at the opening ceremony of the annual festival, organised by organised by Utkal Yuva Sanskrutik Sangh (UYSS) in association with Cuttack district administration, the organisers said.
  49. Virat Kohli and __________ recently received the honorary membership of the Sydney Cricket Ground (SCG) for their contribution to the sport of cricket.
    A. MS Dhoni
    B. Ravi Shastri
    C. Yuvraj Singh
    D. Rohit Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ravi Shastri
    Explanation: India skipper Virat Kohli and coach Ravi Shastri on Friday received the honorary membership of the Sydney Cricket Ground (SCG) for their contribution to the sport of cricket. The Indian team defeated Australia 2-1 in the four-match Test series, ending the country’s 71-year-old wait for a rare series win Down Under.

    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  50. Which among the following countries received the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at the recently concluded New York Times Travel Show 2019?
    A. India
    B. Bhutan
    C. Poland
    D. Ireland
    Correct Answer
    Correct Answer – A. India
    Explanation:
    India received the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at the recently concluded New York Times Travel Show 2019, the largest travel show in North America, held from 25th– 27th January in New York, USA.
  51. The Chamba superintendent of police ______________ was conferred the ‘Champion of Change’ award by Vice President M Venkaiah Naidu for her exemplary administrative work.
    A. Monika Bhutunguru
    B. Tina Dabi
    C. Prateek Verma
    D. Paresh Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Monika Bhutunguru
    Explanation: The Chamba superintendent of police was conferred the ‘Champion of Change’ award by Vice President M Venkaiah Naidu for her exemplary administrative work, the Himachal Pradesh Police said. Chamba SP Monika Bhutunguru was conferred one of the most prestigious award by the vice president at Vigyan Bhawan for her immense contribution, exemplary work and bringing a significant change in the district, a police spokesman said.
  52. Which of the following network was conferred with the Swacchta Pakhwada Awards-2019?
    A. All India Radio
    B. AIR FM Gold
    C. Radio Mirchi
    D. AIR FM Rainbow
    Correct Answer
    Correct Answer: A. All India Radio
    Explanation: All India Radio and the Publication Division and Children’s Film Society of India were awarded the Swacchta Pakhwada Awards-2019. Director General of All India Radio, F. Sheheryar and Director General (News), Ira Joshi received the Award for All India Radio.
  53. The New York Times and The Wall Street Journal was honored with this title for their separate investigations of President Donald Trump and his family.
    A. Peabody Award
    B. Gerald Loeb Award
    C. Clio Awards
    D. Pulitzer Prizes
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Pulitzer Prizes
    Explanation: The New York Times and The Wall Street Journal were awarded Pulitzer Prizes for their separate investigations of President Donald Trump and his family. The Times won the prestigious journalism award for a probe of the Trump family’s finances that debunked his claims of self-made wealth and revealed a business empire riddled with tax dodges. The Journal won for its coverage of Trump’s secret hush money payments to two women during his 2016 presidential campaign who claimed to have had affairs with him. The Associated Press won a Pulitzer for international reporting for its coverage of the war in Yemen. Reuters was honored for international reporting for its coverage of atrocities committed against Rohingya Muslims in Myanmar.
  54. Who topped the Asian Rich List 2019 with Rs 2.3 lakh crore?
    A. Hinduja family
    B. Lakshmi Mittal & family
    C. SP Lohia
    D. Mukesh Ambani family
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation:
    Leading London-based NRI industrial tycoons, the Hinduja family has topped the Asian Rich List 2019 for the sixth successive year with £25.2 billion (over Rs 2.3 lakh crore) wealth. Steel magnates Lakshmi Mittal and his son Aditya Mittal were ranked second with £11.2 billion (over Rs 1 lakh crore) wealth. Petrochemicals billionaire SP Lohia was ranked third with £5.8 billion (over Rs 53,000 crore) wealth.
  55. Which of the following was conferred with the Golden Peacock Innovative Product Award – 2019?
    A. Acko General Insurance
    B. Magma Fincorp
    C. Max Bupa
    D. TATA
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation:
    ACKO General Insurance a new-age digital insurance company was awarded the coveted Golden Peacock Innovative Product Award – 2019, for their contextual microinsurance product -“Ola Ride Insurance”. The award was presented to Mr. Biresh Giri, Appointed Actuary & CRO, Acko. The award ceremony was held in Dubai.
  56. Which among the following won the Airport Service Quality (ASQ) award for being the best airport in size and region for the year 2018?
    A. SM Badaruddin II Airport
    B. Biju Patnaik International Airport
    C. Devi Ahilyabai Holkar Airport
    D. Yichang Sanxia Airport
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: The Biju Patnaik International Airport (BPIA) in Bhubaneswar won the Airport Service Quality (ASQ) award for being the best airport in size and region (2-5 million passengers in Asia-Pacific) for the year 2018. It has been chosen for the award by the Airports Council International. Chandigarh Airport, Devi Ahilyabai Holkar Airport in Indore, SM Badaruddin II Airport in Indonesia, SS Kasim II Airport in Indonesia and Yichang Sanxia Airport in China were also chosen for the award. The award is given on the basis of an independent survey among passengers on the parameters of security, safety, experience, ambiance, ease of availability and cleanliness.
  57. Name the company which conferred the Non-Life Insurer of the Year Award 2019.
    A. Tata AIG General Insurance
    B. Royal Sundaram General Insurance
    C. Bajaj Allianz General Insurance
    D. Bharti AXA General Insurance
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: ASSOCHAM (The Associated Chambers of Commerce and Industry of India), which is one of the apex trade associations of India has conferred ‘Non-Life Insurer of the Year Award 2019’ to Bharti AXA General Insurance which is a joint venture between Bharti Enterprises and French insurance giant AXA. The award has been awarded for its contribution to the non-life insurance sector during the recently-held Insurance Leaders Meet 2019 and Excellence Awards in Kolkata. This award recognizes efficacy, excellence, and contribution in the insurance industry annually.
  58. Name the university which received the best campus in India in terms of water usage in 82 National Water Awards.
    A. Kurukshetra University
    B. Panjab University
    C. Kakatiya University
    D. Chandigarh University
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: The Union Minister for Water Resources, River development, and rejuvenation Nithin Gadkari presented 82 National Water Awards in 14 categories for the year 2018 at a ceremony held in New Delhi. The department of geology at Kakatiya University, Warangal Telangana received the best campus in India in terms of water usage. Panjab University secured 2nd position in the category. Madurai district received first prize for rejuvenation and creating new water bodies in the National Water Awards 2018. In best state category Maharashtra, Gujarat, and Andhra Pradesh bagged first, second and third prizes resource management in India.
  59. Name the Best Mobile App, that won the Gold in the Digital India Awards?
    A. ePathshala
    B. T App Folio
    C. eCourts Services
    D. Meeseva App
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation: NCERT’s ePathshala app won the Digital India Award 2019 under the Best Mobile App category. CERT’s ePathshala app won the Digital India Award 2019 under the Best Mobile App category. The ePathshala app helps students download all educational e-resources including NCERT textbooks, audio, video, periodicals, and a variety of other digital resources.
  60. Who has been conferred with the Gandhi Peace Prize for the year 2018?
    A. Akshaya Patra Foundation
    B. Yohei Sasakawa
    C. Vivekananda Kendra
    D. Ekal Abhiyan Trust
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation:
    President Ram Nath Kovind conferred the Gandhi Peace Prize for 2015, 16, 17 and 18 at a function in Rashtrapati Bhavan, New Delhi. The award comprises a cash award of one crore rupees, a citation in a scroll, a plaque, and a traditional handicraft item. Japan’s Yohei Sasakawa was conferred with the Gandhi Peace Prize for 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world. For 2015: Vivekananda Kendra, Kanyakumari was given the award for its contribution in Rural Development, Education and Development of natural resources. For 2016: Jointly to Akshaya Patra Foundation for its contribution in providing mid-day meals to millions of children across India and Sulabh International for its contribution in improving the condition of sanitation in India and emancipation of manual scavengers. And For 2017: Ekal Abhiyan Trust for its contribution in providing Education for Rural and Tribal Children in remote areas pan India, Rural Empowerment, Gender, and Social Equality.
  61. Which app wins the National e-Governance Award 2019?
    A. mPassport Seva
    B. UMANG
    C. BHIM
    D. IRCTC Rail Connect
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Railway’s ticket booking mobile application – IRCTC Rail Connect mobile app and the Chhattisgarh government’s ‘Khanij online’ and 14 other such IT projects have been chosen for National e-Governance Awards 2019. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) Rail Connect mobile app, launched in January 2017, has been chosen for the special jury award for excellence in government process re-engineering for digital transformation. Railways collected revenue of over Rs 5,800 crore in 2018-19 (till December) through the App. National e-Governance Awards will be presented by Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions Jitendra Singh.
  62. Who won the FICCI CSR Award for Women Empowerment?
    A. Adani Group
    B. Vedanta Limited
    C. L&T
    D. JSPL
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Jindal Steel and Power Ltd (JSPL) was conferred with the prestigious ‘FICCI CSR Award’ for Women Empowerment for its innovative and high impact women empowerment programs, implemented by the company’s CSR Arm – JSPL Foundation, across its operational areas in India. Director, JSPL and the Co-Chairperson of JSPL Foundation Shallu Jindal received the award from Union Commerce and Industry and Civil Aviation Minister Suresh Prabhu in New Delhi. About FICCI CSR Awards Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) Corporate Social Responsibility (CSR) Awards are India’s first CSR award, instituted in 1999 by FICCI. The main aim of the award is to identify and recognize the efforts of companies in integrating and internalizing Corporate Social Responsibility (CSR).
  63. Who is the winner under the Miniratna Category by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?
    A. Mecon
    B. NSIC
    C. CBFC
    D. NFDC
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: National Film Development Corporation of India (NFDC) was announced as the winner under the Miniratna Category by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) in its campaign to felicitate CPSEs in recognition for their work in promoting SC/ST entrepreneurs. NFDC has funded over 300 films in various Indian languages which have been widely acclaimed and have won many national and international awards.
  64. Which dancer was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Kathak’, on 6th February 2019?
    A. Deepika Reddy
    B. L.N. Oinam Ongbi Dhoni Devi
    C. Rama Vaidyanathan
    D. Shobha Koser
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Sangeet Natak Akademi Awards for 2017 was presented by President Ram Nath Kovind to 42 artists in a ceremony held in New Delhi. Shobha Koser was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Kathak’.
  65. Behrouz Boochani, who won Australia’s richest literary prize, is from which country?
    A. Saudi Arabia
    B. Palestine
    C. Iran
    D. Oman
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: The Kurdish Iranian journalist, filmmaker, and detained refugee, Behrouz Boochani have won the Victorian Prize for Literature for a book he reportedly wrote using the online messaging service WhatsApp. He was awarded the Australian dollar $100,000 (US$72,600) prize for his book “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison”.
  66. Who is the recipient of K.Veeramani Award for Social Justice 2018?
    A. Nitish Kumar
    B. Veera Munusam
    C. S T Moorthy
    D. P S Krishnan
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation:
    P.S. Krishnan, former Secretary to Government of India (GoI), has been conferred prestigious K. Veeramani Award for Social Justice 2018 for his works in the field of social justice for SCs, STs, BCs for the last more than six-and-half decades. The Periyar International Inc., a Chicago-based voluntary organization, gives an annual award for outstanding contributions to Social Justice at a function in New Delhi.
  67. 8th Battalion of National Disaster Response Force has been selected for the Award “Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar”. It was located in;
    A. Lucknow
    B. Ghaziabad
    C. Patna
    D. Aurangabad
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: The government has instituted an annual award titled Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. It will be announced every year on 23rd January, the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose. The Award carries a certificate and a cash prize of 51 lakh rupees. This year, 8th Battalion of National Disaster Response Force located at Ghaziabad has been selected for the Award for its commendable work in disaster management. The award has been instituted to acknowledge the contribution and selfless service of organizations and individuals to humanity in the aftermath of any disaster.
  68. How many Indians won the prestigious Pravasi Bharatiya Samman Award?
    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 7
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation: Three Indian expats from the UAE are amongst those who won the prestigious Pravasi Bharatiya Samman Award the highest honor conferred on the Indian diaspora. President Ram Nath Kovind conferred the award on Girish Pant, Surender Singh Kandhari and Dr. Zulekha Daud and other awardees at the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention in Varanasi.
    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  69. How many children were shortlisted for the award ‘Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2019’?
    A. 12
    B. 18
    C. 23
    D. 26
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: The National Selection Committee under the Women and Child Development Ministry, have finalized the names of 26 children for ‘Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2019’. Maneka Gandhi is the Chairperson of the National Selection Committee. The award is conferred upon children for their bravery, social service, and exceptional achievement in the fields of innovation, sports, and arts.
  70. Who received Exhibitor of the Year Award at 106th Indian Science Congress in Punjab?
    A. BARC
    B. ISRO
    C. HAL
    D. DRDO
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) pavilion received ‘Exhibitor of the Year Award’ at 106th Indian Science Congress (ISC) held at Lovely Professional University (LPU) in Punjab. The DRDO Pavillion at ISC was inaugurated on 3 January 2019. The pavilion exhibited surface-to-air missile system – Akash, a model of BrahMos missile, remotely operated vehicle, etc.
  71. For which field, the Government of India will award “Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar award”?
    A. Safety Service
    B. Disaster management
    C. Risk management
    D. Scientific Inventions
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation:
    The Government of India invites nominations for the “Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar” for excellence in the field of disaster management. The winners will be declared on 23rd January 2019, on the occasion of the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose. The last date for applying is 7th January 2019
  72. Which of the following has been awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings?
    A. Hyderabad
    B. Pune
    C. Bangalore
    D. Ahmedabad
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation: The Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC) has been awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings. Swachh Survekshan was launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) under Swachh Bharat Mission (Urban). The Swachh Survekashan survey ranks cities on various sanitation parameters. The GHMC was also at the 27th place among 4,041 cities. The GHMC said that as a part of the Swachh Survekshan 2019, maintaining the timing of toilets, i.e., from 4 a.m. to 10 p.m. and proper signage will be an important parameter. As a part of this, the GHMC has requested the Hyderabad Metro Rail to ensure that public toilets in all metro corridors are open from 4 a.m. to 10 p.m.
  73. Shaan and Arijit Singh were awarded the ‘Sangeet Mahasamman’ by which of the government?
    A. Haryana
    B. West Bengal
    C. Manipur
    D. Odisha
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: Popular singers Shaan and Arijit Singh were given the “Sangeet Mahasamman” award by the West Bengal government at the inaugural session of the Bengal music and folk culture festival held in Kolkata. Legendary singer Sandhya Mukhopadhyay gave away the awards. Leading Bengali singers like Rupankar Bagchi, Raghab Chattopadhyay, Manomoy Bhattacharya, Saikat Mitra, Pratik Chowdhury, and music director Debojyoti Mishra were also given the ‘Sangeet Mahasamman’ awards. Chief Minister Mamata Banerjee inaugurated the eight-day Bangla Sangeet Mela(Bengal Music Festival) and Biswa Bangla Lok Sanskriti Utsav( Folk Culture Festival). The government has given cards to two lakh folk artists or ‘Lok Prasar Shilpi’, and each of them is given Rs 1,000 as monthly allowance.
  74. Name the organization which won the 2018 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament, and Development.
    A. INTUC
    B. ISRO
    C. CSE
    D. YUVA
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: Centre for Science and Environment (CSE), the New Delhi (India)-based independent research and advocacy think tank, has been named the recipient of the prestigious Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2018. CSE has been awarded for “its pioneering work over almost four decades in environmental education and protection, for its steadfast advocacy of measures to combat environmental deterioration, for its success in influencing public policies and programmes that have benefitted social and economic development in India, and for keeping the issue of environmental sustainability at the forefront of national attention and public policy.
  75. Union Minister Suresh Prabhu awarded this airport for the 100% Grievance Redressal.
    A. Trivandrum Airport
    B. Chennai airport
    C. Cochin Airport
    D. Pune Airport
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: The Ministry of Civil Aviation launched AirSewa web portal and mobile app in November 2016 to address Air passengers’ issues. Suresh Prabhu and Jayant Sinha also gave away the champion award to Chennai airport which saw 100% timely closure of grievances in one year.
  76. This country won the Commonwealth Association for Public Administration and Management Award, 2018.
    A. Indonesia
    B. Bangladesh
    C. Nepal
    D. India
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Two initiatives of India won the Commonwealth Association for Public Administration and Management Award, 2018, at its Annual General Members Meet, in Georgetown, Guyana. The initiative named “Unnayan Banka” – Reinventing Education Using Technology, of Banka District of Bihar, was awarded under the Category “Innovation Incubation”. Another initiative named “Unified Agriculture Markets” of Co-operation Department of Karnataka was selected under the Category ‘Innovation in Public Service Management’. This initiative also won the overall Gold Award for CAPAM Awards, 2018. Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions is an institutional member of CAPAM.
  77. Which of the following will be awarded the 2018 FICCI?
    A. Railways Sports Promotion Board
    B. Federation of Motor Sports Clubs of India
    C. Sports Federation of India
    D. Athletics Federation of India
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Athletics Federation of India will be awarded the FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) India Sports Awards 2018 for the category of Best National Sports Federation (NSF). The award will be presented at the India Sports Awards ceremony, at Federation House, New Delhi. The Jury for the awards was chaired by Justice (retd) Mukul Mudgal. Pankaj Singh is the sports head of FICCI.
  78. Who presented the prize for the winners of South Asia Regional WASH Innovation?
    A. Pullela Gopichand
    B. Pankaj Advani
    C. Sachin Tendulkar
    D. MS Dhoni
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: India’s legend cricketer and UNICEF Ambassador for South Asia, Sachin Tendulkar gave away prizes to the winners of South Asia Regional WASH innovation in Thimphu, the capital of Bhutan. The event was organized by UNICEF in association with BRAC, a Bangladesh based international organization. The basic aim of the challenge was to identify innovative solutions to promote the practice of hand washing with soap.
  79. Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award was conferred to whom?
    A. T H Vinayakram
    B. Tarun Bhattacharya
    C. Vishwa Mohan Bhatt
    D. Hariprasad Chaurasia
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: Sursagar Society of Dilli Gharana announced Grammy-winning Hindustani classical music instrumentalist Pandit Vishwa Mohan Bhatt as the recipient of the annual Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award. The award will be given at the two-day Indian classical music festival scheduled to be held on October 21-22, 2018 and organized by Sursagar Society of Dilli Gharana. Mr. Bhatt is known for his Grammy award winning album “A Meeting by the River” with Ry Cooder.
    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  80. Who won London’s Natural History Museum’s Wildlife Photographer of the Year 2018?
    A. Mike Delfino
    B. Marcel van Oosten
    C. Rex Van de Camp
    D. Michael Zachary
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: Dutch photographer Marsel van Oosten has won Wildlife Photographer of the Year 2018. It was awarded by London’s Natural History Museum. He got the award for his photo titled “The Golden Couple,” which is the striking photo of a pair of endangered golden snub-nosed monkeys in central China’s Qin Ling Mountains. Second place in the competition was awarded to Skye Meaker, 16, who won the Young Wildlife Photographer of the Year 2018 award. The two winning images will be showcased in an exhibition featuring 98 other entries at the Wildlife Photographer of the Year exhibition, running from 19 October until 1 July 2019, by the Natural History Museum in London.
  81. Who won the ‘Vimala V Pai Vishwa’ Konkani best book award for the year 2018 recently?
    A. Damodar Mauzo
    B. Mahabaleshwar Sail
    C. H M Pernal
    D. Pundalik Naik
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: ‘Beeg Ani Beegath’, a collection of short stories in Konkani by the well-known writer, journalist, and critic H M Pernal bagged the prestigious ‘Vimala V Pai Vishwa’ Konkani best book award for the year 2018. H M Pernal is the pen name of Henry M Mendonca, a native of Pernal in Udupi district, who currently lives in Mangaluru. Konkani poet Sharathchandra Shenoy from Kochi won the Vishwa Konkani best poetry award for his book ‘Idam Na Mama,’ while Vishwanath M Shet from Uttara Kannada bagged the Vishwa Konkani lifetime achievement award. Each award carries a purse of Rs one lakh each, a certificate, memento, and shawl.
  82. Who among the following has been honored with the Social Entrepreneur Of The Year 2018?
    A. Akanksha Hazari
    B. Trilochan Shastry
    C. Harish Hande
    D. Prema Gopalan
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Prema Gopalan, the founder of Swayam Shikshan Prayog (SSP), was awarded the 8th Social Entrepreneur of the Year award, 2018, for her work in promoting women’s entrepreneurship at the grassroots and ensuring rural livelihood. Working in the areas affected by global climate change, Gopalan has helped women farmers, entrepreneurs, and grassroots business leaders, who are solving the problems of their communities through small businesses.
  83. Name of the musician who won the special lifetime achievement award from the Music Academy?
    A. Lalgudi G Jayaraman
    B. Kamala Lakshminarayanan
    C. Hariprasad Chaurasia
    D. Vikku Vinayakram
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Ghatam maestro Vikku Vinayakram has recently won the special lifetime achievement award from the Music Academy in Chennai, Tamil Nadu. Vinayakram is one of the best-known faces of percussion from South India. He plays Carnatic music with the ghatam (an earthen pot) and is credited with popularising the ghatam. This award does not fall under the institution’s annual recognition and honors. It is conferred once in a while to artists of outstanding caliber who the Music Academy feels deserve an independent recognition.
  84. Which university has been named as the World’s Most Innovative University?
    A. Massachusetts Institute of Technology
    B. The University of Washington
    C. Stanford University
    D. University of Washington
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: Stanford University has been named the World’s Most Innovative University for the fourth consecutive year in Reuters’ ranking of World’s Most Innovative Universities. This list ranks educational institutions based on new technologies they have invented and new markets and industries they have powered. Stanford University is followed by Massachusetts Institute of Technology, Harvard University, University of Pennsylvania.
  85. Which among the following won the 2018 ISSA Good Practice Award?
    A. UPSC
    B. SSC
    C. EPFO
    D. ESIC
    Answer: Option D
    Explanation: The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific” held at Kuala Lumpur, Malaysia. The award recognizes the measures taken by ESIC for extension of coverage-SPREE (Scheme for Promoting Registration of Employers and Employees), reduced rate of contribution rates for 24 months in newly implemented areas and raising the wage limit for coverage under the ESI Act, etc.
  86. William D. Nordhaus and Paul M. Romer clinched the 2018 Nobel Prize in __________.
    A. Chemistry
    B. Physiology
    C. Medicine
    D. Economic Science
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2018 to William D. Nordhaus “for integrating climate change into long-run macroeconomic analysis” and Paul M. Romer “for integrating technological innovations into long-run macroeconomic analysis”.
  87. Who won the 2018 Nobel Peace Prize recently?
    A. Malala Yousafzai and Edward Snowden
    B. Kim Jong-Un & Moon Jae-In
    C. Denis Mukwege and Nadia Murad
    D. John McCain and Emmanuel Macron
    Correct Answer
    Answer: Option D 
    Explanation: The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2018 Nobel Peace Prize to Denis Mukwege and Nadia Murad “for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict”. Denis Mukwege is the helper who has devoted his life to defending the victims. Nadia Murad is the witness who tells of the abuses perpetrated against herself and others.
  88. 2018 Nobel Prize in Chemistry has been conferred to how many recipients?
    A. 5
    B. 4
    C. 3
    D. 2
    Correct Answer
    Answer: Option C

    Explanation: The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Nobel Prize in Chemistry 2018 with one half to Frances H. Arnold (USA) "for the directed evolution of enzymes" and the other half jointly to George P. Smith (USA) and Sir Gregory P. Winter (UK) "for the phage display of peptides and antibodies".
  • This university from Haryana declared as the Cleanest Government University by HRD Ministry.
    A. Kurukshetra University
    B. Chaudhary Ranbir Singh University
    C. Maharshi Dayanand University
    D. Maharishi Markandeshwar University
    Correct Answer
    Answer: Option C
    Explanation: Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar announced the “Swachh Campus rankings” under various categories. The rankings were decided on the basis of a survey under the ‘Swachhta Hi Sewa’ campaign. The Cleanest ‘Government Universities’ are; 1. Maharshi Dayanand University, Haryana. 2. Guru Nanak Dev University in Amritsar, Punjab. 3. Institute of Liver and Biliary Sciences (ILBS), New Delhi
  • Who are the recipients of 2018 Nobel Prize in Physics?
    A. Arthur Ashkin, Gerard Mourou, and Donna Strickland
    B. Barry Doyle, Robin Warren, and Brian Schmidt
    C. Barry Marshall, Andrew Fire, and Robin Warren
    D. Brian Schmidt, Frank Fenner, and Fiona Wood
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation: The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to Award the 2018 Nobel Prize in Physics to Arthur Ashkin, Gerard Mourou and Donna Strickland “for groundbreaking inventions in the field of laser physics”.
  • 2018 Nobel Medicine or Physiology Prize has been awarded to whom of the following persons?
    A. Carl H. June and Timothy Ray Brown
    B. Steven Rosenberg and Zelig Eshhar
    C. James Reyniers and Ragnar Granit
    D. James P Allison and Tasaku Honjo
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: The Nobel Medicine or Physiology Prize has been awarded to James P Allison and Tasaku Honjo “for their discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation”. This is for the first time that no Literature Prize will be given in 70 years because of a #MeToo scandal. The Nobel Prize in Physiology or Medicine was awarded by the Nobel Assembly at Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden.
  • Which two cities are declared as the 'Best Heritage City' at the National Tourism Awards for 2016-17?
    A. New Delhi & Ahmedabad
    B. New Delhi & Udaipur
    C. Agra & Kolkata
    D. Ahmedabad & Mandu
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: The National Tourism Awards for 2016-17 were presented by Union Tourism Minister K J Alphons in New Delhi as India celebrated the 2018 World Tourism Day (WTD). Ahmedabad and Mandu were jointly declared as the ‘Best Heritage City’, while Qutub Minar bagged the top award in the differently-abled friendly monument category. In it, Gujarat won three major National Tourism Awards for the Best Civic Management (at Saputara Hill Station), Best Heritage City and the Best Airport-Ahmedabad. The awards were given in various segments of the travel, tourism and hospitality industry. Andhra Pradesh bagged the first prize in state category for comprehensive development of tourism and Rajasthan Tourism bagged the national award for most innovative use of Information Technology, social media and websites. Ahmedabad had been declared India’s first World Heritage City by UNESCO in 2017.
  • Name the Boxer who has been nominated for the Dronacharya Award for 2018 in Boxing.
    A. Omkar Yadav
    B. Subedar Chenanda Achaiah Kuttappa
    C. Premkumar
    D. Ram Niwas
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: Mysuru-based C.A. Kuttappa, serving as Subedar in the Army and a resident of Gokulam here, has been nominated for the Dronacharya Award for 2018 in Boxing. Hailing from the Chenanda family, C.A. Kuttappa has been coaching the Indian men’s boxing team since 2009 May.
  • Guru Nanak Dev University has conferred with which of the following trophy?
    A. Emmy Award
    B. Golden Globes
    C. Four Column Trophy
    D. Maulana Abul Kalam Azad Trophy
    Correct Answer
    Answer: Option D
    Explanation: Guru Nanak Dev University (GNDU), Amritsar, has won the prestigious Maulana Abul Kalam Azad Trophy for 2017-18. The MAKA Trophy, first given in 1956-57, is awarded annually to the university with the best all-around performance. The winner gets a replica of the trophy, a certificate and a cash prize of Rs 10 lakh, which is to be utilized for sports activities. GNDU has claimed the trophy for the 22nd time.
  • Who has been conferred with the prestigious UN Interagency Task Force (UNIATF) award?
    A. Navdeep Rinwa
    B. Lav Agarwal
    C. Manoj Jhalani
    D. Sanjeev Kumar
    Correct Answer
    Answer: Option C Explanation: Manoj Jhalani, Additional Secretary & Mission Director (NHM), Ministry of Health and Family Welfare, has been conferred with the prestigious UN Interagency Task Force (UNIATF) award. He was awarded for his outstanding contribution towards prevention and control of non-communicable diseases and related Sustainable Development Goals. The ceremony will take place on 27th Sept in New York.
  • Name of the company which tops in Fortune's 'Change the World' list.
    A. Alibaba Group
    B. Reliance Jio
    C. Bank of America
    D. Merck
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: Mukesh Ambani-led telecom company Reliance Jio secured the top spot in Fortune’s global ‘Change the World’ list released on August 20. American pharma company Merck ranked second while Bank of America ranked third on the list. Chinese group Alibaba is ranked 5th on the list.
  • UK-based online market research and data analytics firm YouGov reported this as India's most Patriotic Brand.
    A. SBI
    B. Reliance Jio
    C. BSNL
    D. Tata Motors
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation: Country’s largest lender State Bank of India (SBI) is considered to be the most patriotic brand, according to a survey conducted by UK-based online market research and data analytics firm YouGov, followed by Tata Motors, Patanjali, Reliance Jio and BSNL. Around 16% respondents ranked SBI to be the most patriotic brand overall, followed by Tata Motors and Patanjali with 8% each, and Reliance Jio and BSNL with 6% each. The survey, which covered 152 brands across 11 categories, is based on data collected online by YouGov Omnibus among 1,193 respondents in the country using its panel of an online representation of India.
    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  • Name of the Indian Author who won the 2018 Hindu Playwright Award is;
    A. Kiran Desai
    B. Annie Zaidi
    C. Amitav Ghosh
    D. Vikram Seth
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: Annie Zaidi, an Indian author, has won the 2018 Hindu Playwright Award 2018 for her play ‘Untitled’ at the 14th edition of The Hindu Theatre Fest at the Taj Coromandel. The award was presented by Ratna Pathak Shah, actor and director. The award, instituted in 2008, carries a prize of Rs 2 lakh for the best original, unpublished and unperformed play script in English.
    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  • Who has topped the 'Women who Changed the World' list as per the survey of BBC History Magazine?
    A. Marie Curie
    B. Rosa Parks
    C. Ada Lovelace
    D. Rosalind Franklin
    Correct Answer
    Answer: Option A
    Explanation: Nobel Prize-winning scientist Marie Curie has been adjudged the most influential woman in history, through a poll conducted by BBC History Magazine. Marie Curie has topped the ‘Women who Changed the World’ list followed byRosa Parks (US civil rights activist), Emmeline Pankhurst (leader of the British suffragette movement), Emmeline Pankhurst (leader of the British suffragette movement).
  • This firm has been awarded the 'Marketer of the Year' award by the International Advertising Association of India (IAAI)-
    A. Cadbury
    B. Amul
    C. PepsiCo
    D. Nestle
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation Ltd. (GCMMF), the marketers of the popular Amul brand of milk and dairy products, was awarded the ‘Marketer of the Year’ award by the International Advertising Association of India (IAAI). The award was received by RS Sodhi, the Managing Director (MD) of GCMMF, on behalf of the 36 lakh milk farmers and producers of Gujarat. Amul is the brand worth Rs 41,000 crore and is the biggest cooperative owned by 36 lakh farmers of Gujarat. Amul is not only known for its cooperative structure and farmer’s faith but is also known for its marketing and advertizing strategies.
  • Who was conferred with Odisha's highest literary award Atibadi Jagannath Das Samman for 2018?
    A. Shankha Ghosh
    B. Ramakanta Rath
    C. Manoj Das
    D. Sitakant Mahapatra
    Correct Answer
    Answer: Option B
    Explanation: Eminent Poet Ramakanta Rath was conferred with Odisha’s highest literary award Atibadi Jagannath Das Samman for 2018. It was given to him by Culture and Tourism Minister Ashok Chandra Panda at an event organized by Odisha Sahitya Akademi. The award carries a citation and cash prize of Rs 1 lakh. He was given the award for his life time contribution to Odia literature.
  • _________ was awarded the best marching contingent trophy of the Republic Day parade.
    A. Sikh Brigade
    B. Gorkha Brigade
    C. Rajput Brigade
    D. Jat Brigade
    Correct Answer
    B. Gorkha Brigade
  • 58. Aegis Graham Bell Award 2018 announced ________ as the winner in the “Innovation in Data Science” category.
    A. ICICI Bank
    B. Yes Bank
    C. HDFC
    D. SBI
    Correct Answer
    B. Yes Bank
  • _______ will be given the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television.
    A. Deepa Mehta
    B. Mina Tandon
    C. Shailja Bajpai
    D. Praveen Kumar
    Correct Answer
    A. Deepa Mehta
  • Lance Naik Nazir Ahmad Wani has been posthumously awarded India’s highest peacetime gallantry award, the __________.
    A. Param Vir Chakra
    B. Padam Vibhushan
    C. Ashok Chakra
    D. Padam Shri
    Correct Answer
    C. Ashok Chakra
  • Which among the following won the “Swachhata Excellence awards 2019”?
    A. Raigarh
    B. Ambikapur
    C. Kumbakonam
    D. Malappuram
    Correct Answer
    A. Raigarh

    Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download
  • Who was recently named the winner of the Martin Ennals award 2019 in Geneva?
    A. Abdul Aziz Muhammad
    B. Robert San Aung
    C. Asmaou Diallo
    D. Razan Zaitouneh
    Correct Answer
    A. Abdul Aziz Muhammad
  • Who has bagged the prestigious Global Future For Nature Award 2019?
    A. Manjula Khullar
    B. Divya Karnad
    C. Pooja Mehta
    D. Anuradha Sharma
    Correct Answer
    B. Divya Karnad
  • Asian Hockey Federation has honored ___________ with the 2018 Player of the Year award.
    A. Harpreet Gill
    B. Manpreet Singh
    C. Gurjit Sharma
    D. Navtej Bhullar
    Correct Answer
    B. Manpreet Singh
  • Who has been chosen for this year’s META Lifetime Achievement Award?
    A. Mahesh Dattani
    B. Girish Karnad
    C. K.V. Akshara
    D. Mahesh Elkunchwar
    Correct Answer
    A. Mahesh Dattani
  • Most Important Awards and Honours Current Affairs MCQ January- June 2019 PDF Download link below

    Read More:

     

     

     

     

    Facebook Comments