January to April 2019 Current Affairs PDF (1300+ MCQ)

January to April 2019 Current Affairs PDF

January to April 2019 Current Affairs PDF (1300+ MCQ)

Today we are sharing Compilation of January to April 2019 Current Affairs PDF (1300+ MCQ) ebook. This Current Affairs ebook is prepared by IBPSGuide and Credit goes to them. You may download it from the links provided below.

January to April 2019 Current Affairs PDF (1300+ MCQ) is very important for the upcoming WBCS Mains Exam 2019, SSC CGL/ CHSL recruitment 2019, PSC Clerkship and RRB NTPC Recruitment.

Below, you can read some sample questions from January to April 2019 Current Affairs PDF (1300+ MCQ) ebook.

January to April 2019 Current Affairs PDF (1300+ MCQ)

1. Mrinal Sen passed away due to age-related ailments. He was a _________.
A. Journalist
B. Filmmaker
C. Sportsman
D. Yoga Trainer
E. None of these

Correct Answer
Correct Answer – B. Filmmaker
Explanation:
Mrinal Sen was a noted Bengali filmmaker based in Kolkata. Along with his contemporaries Satyajit Ray and Ritwik Ghatak, he was often considered to be one of the greatest ambassadors of Bengali parallel cinema on the global stage.

2. The Neil Island, sometimes seen in the news, would now be known as _________.
A. Atal Island
B. Hind Island
C. Shaheed Dweep
D. Swaraj Island
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – C. Shaheed Dweep
Explanation:
The Ross Island was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, the Neil Island would now be known as Shaheed Dweep and the Havelock Island as Swaraj Dweep, Modi said during a speech. The PM also released a commemorative stamp, its first-day cover and an Rs-75 coin on this special day. He also announced setting up of a deemed university after Bose.

3. Buddhist site museum has been recently inaugurated at Lalitgiri in _________.
A. Bihar
B. Odisha
C. Haryana
D. Uttar Pradesh
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – B. Odisha
Explanation:
Buddhist site museum has been inaugurated at Lalitgiri in Odisha. Excavations at Lalitgiri have yielded ancient seals and inscriptions. It is a major Buddhist complex in the Indian state of Odisha comprising major stupas, ‘esoteric’ Buddha images, and monasteries (viharas), one of the oldest sites in the region.

4. Which island has been renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep?
A. Ross Island
B. Havelock Island
C. Baratang Island
D. Viper Island
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – A. Ross Island
Explanation:
Prime Minister Narendra Modi announced renaming of three islands of Andaman and Nicobar on the occasion of 75th anniversary of Tricolour hoisting by Netaji Subhas Chandra Bose here. The Ross Island was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, the Neil Island would now be known as Shaheed Dweep and the Havelock Island as Swaraj Dweep, Modi said during a speech. The PM also released a commemorative stamp, its first-day cover and a Rs-75 coin on this special day. He also announced setting up of a deemed university after Bose.
5. Researchers have discovered a new exotic planet ____________ outside our solar system in the constellation Cassiopeia.
A. MF219134 b
B. HD219134 b
C. FS219134 b
D. UP219134 b
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – B. HD219134 b
Explanation:
Researchers have discovered a new exotic planet outside our solar system in the constellation Cassiopeia. Located 21 light years away from us, this planet, dubbed HD219134 b, has a mass almost five times that of Earth, which is considered a so-called “super-Earth”.
6. Which country has recently imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India?
A. Nepal
B. Bhutan
C. Bangladesh
D. Afghanistan
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – A. Nepal
Explanation:
Nepal imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. A spokesperson of the Nepal Rastra Bank (NRB) said a Nepali citizen would be unable to spend more than ₹1 lakh per month while paying for goods and services in India and that the decision was taken to address the country’s current account deficit.
7. ____________ released a report titled “In the Dark: How much do power sector distortions cost South Asia.”
A. IMF
B. UNCTAD
C. NDB
D. World Bank
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – D. World Bank
Explanation:
The World Bank released a report titled “In the Dark: How much do power sector distortions cost South Asia. In the report, the World Bank said that distortions in India’s power sector had imposed a total economic cost of around $86.1 billion or 4.13% of the country’s GDP in the financial year 2015-2016. The fiscal cost, consisting of subsidies to distribution utilities, was reported at $8.8 billion or 0.42% of GDP in fiscal 2015-16.
8. Which among the following countries released its first messaging app ‘BizBarde’?
A. Kazakhstan
B. Pakistan
C. Turkmenistan
D. Iran
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – C. Turkmenistan
Explanation:
The repressive principal Asian nation of Turkmenistan, where the likes of Facebook and Whatsapp are banned, released its first messaging app. The privately evolved BizBarde app will “permit the alternate of messagers, files, photos and films,” the state Yaslyk tv station stated. “The dream to create the primary Turkmen messenger got here to me a long term in the past,” CEO Eziz Beknazarov stated
9. ____________ has been recently appointed as Chairman and Managing Director of South Eastern Coalfields Limited (SECL), the largest coal producing company of the country.
A. Ajay Bhushan Pandey
B. Nageswara Rao
C. Mahesh Ahmed
D. Ambika Prasad Panda
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – D. Ambika Prasad Panda
Explanation:
Ambika Prasad Panda has been appointed as Chairman and Managing Director of South Eastern Coalfields Limited (SECL), the largest coal producing company of the country, according to an order issued by the Personnel Ministry. Panda is at present Director (finance) in the same organisation. Panda has been appointed the CMD of SECL for a period of five years, the order said.
10. ________ has recently launched ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals’ (SRPHi)
A. SBI
B. FICCI
C. RBI
D. CII
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer– C. RBI
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) will capture payment habits of individuals in six cities, including four metropolitan cities. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’. The survey will cover a sample of 6,000 individuals from various socio-economic backgrounds across six cities — Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati, the RBI said in a release.
January to April 2019 Current Affairs PDF
11. ___________ has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without the assistance of any kind.
A. William Adams
B. Antonio de Abreu
C. Diogo Afonso
D. Colin O’Brady
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer– D. Colin O’Brady
Explanation:
An American adventurer has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without the assistance of any kind. Colin O’Brady, 33, took 54 days to complete the nearly 1,000-mile (1,600-kilometer) crossing of the frozen continent from north to south. “I accomplished my goal: to become the first person in history to traverse the continent of Antarctica coast to coast solo, unsupported and unaided,” O’Brady wrote in an Instagram post after covering the final 77.5 miles in 32 hours.
12. The Chamba superintendent of police ______________ was conferred the ‘Champion of Change’ award by Vice President M Venkaiah Naidu for her exemplary administrative work.
A. Monika Bhutunguru
B. Tina Dabi
C. Prateek Verma
D. Paresh Kumar
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – A. Monika Bhutunguru
Explanation:
The Chamba superintendent of police was conferred the ‘Champion of Change’ award by Vice President M Venkaiah Naidu for her exemplary administrative work, the Himachal Pradesh Police said. Chamba SP Monika Bhutunguru was conferred one of the most prestigious award by the vice president at Vigyan Bhawan for her immense contribution, exemplary work and bringing a significant change in the district, a police spokesman said.
13. __________ from Croatia was named Balkan Athlete of the Year.
A. Novak Djokovic
B. Simona Halep
C. Hristo Stoichkov
D. Luka Modric
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – D. Luka Modric
Explanation:
Captain Luka Modric from Croatia was named Balkan Athlete of the Year on Thursday, becoming only the second football player to win the prize after Bulgaria’s former European footballer of the Year Hristo Stoichkov in 1994.
14. The country’s first music museum will be set up with assistance from the Central Government in which among the following states?
A. Kerala
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Odisha
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – C. Tamil Nadu
Explanation:
The country’s first music museum will be set up with assistance from the Central Government in Thiruvaiyaru, Tamil Nadu, the birth place of Saint Tyagaraja, one of the Trinity of Carnatic music. The other two of the Trinity are Muthuswami Dikshitar and Syama Sastri.
15. Who recently released the book ‘Prince, Patron and Patriarch Maharaja Jagatjit Singh of Kapurthala’?
A. Prakash Singh Badal
B. Navjot Singh Sidhu
C. Capt Amarinder Singh
D. Rajinder Kaur Bhattal
E. None of these
Correct Answer
Correct Answer – C. Capt Amarinder Singh
Explanation:
Punjab Chief Minister Capt Amarinder Singh on Monday released the book ‘Prince, Patron and Patriarch Maharaja Jagatjit Singh of Kapurthala’, co-authored by the Maharaja’s grandson, Brigadier (Retd) Jagjit Singh, and Cynthia Frederick. Besides the authors, Punjab Governor VP Singh Badnore was also present on the occasion, which saw the Chief Minister hail the Maharaja as one of the scripters of modernization of Kapurthala. He recalled how his own grandfather Bhupinder Singh, along with Maharaja Jagatjit Singh, brought Patiala and Kapurthala on the world map through modernization.

16. India has grabbed ___ spot in the Bloomberg Innovation Index.
(A) 47th
(B) 53rd
(C) 54th
(D) 59th

Correct Answer
(C) 54th

17. _______ will receive the Carnot prize for his contribution towards sustainable energy solutions.
(A) Narendra Modi
(B) Arun Jaitley
(C) Ramchandra Guha
(D) Piyush Goyal

Correct Answer
(D) Piyush Goyal

18. National Salt Satyagraha Memorial in _________, has been recently dedicated to the nation.
(A) Punjab

(B) Haryana
(C) Maharashtra 
(D) Gujarat

Correct Answer
(D) Gujarat

19. India has moved up to _____ place in 2018 Global Corruption Index.
(A) 36th

(B) 66th
(C) 70th                  
(D) 78th

Correct Answer
(D) 78th

20. The central banks of the UAE and Saudi Arabia have launched a common digital currency called _______.
(A)
Nazq
(B) Aber
(C) Shams           
(D) Awam

Correct Answer
(B) Aber
January to April 2019 Current Affairs PDF

21. Which among the following states is set to construct the world’s longest expressway?
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu   
(D) Uttar Pradesh

Correct Answer
(D) Uttar Pradesh

22. Country’s Second Tulip Garden is to come up in which among the following states?
(A) Punjab

(B) Mizoram
(C) Nagaland      
(D) Uttarakhand

Correct Answer
(D) Uttarakhand

23. Who recently assumed the appointment of Director General of NCC (DGNCC)?
(A) Lt Gen Ramesh Chawla

(B) Lt Gen Manohar Dixit
(C) Lt Gen Rajeev Chopra
(D) Lt Gen Sanjeev Tandon

Correct Answer
(C) Lt Gen Rajeev Chopra

24. ___________ will be set up for the welfare of cows in the country.
(A) Rashtriya Gau Mata Aayog

(B) Rashtriya Kamdhenu Aayog
(C) Rashtriya Gau Sanstha
(D) Rashtriya Kamdhenu Committee

Correct Answer
(B) Rashtriya Kamdhenu Aayog

25. GST on Haj has been reduced from 18 per cent to ____ per cent recently.
(A) 15

(B) 12
(C) 8                      
(D) 5

Correct Answer
(D) 5

26. Finance minister Piyush Goyal recently announced a relief package of Rs _________ under a new scheme PM Kisaan Samman Nidhi.
(A) 36000 crore
(B) 55000 crore
(C) 60000 crore   
(D) 75000 crore

Correct Answer
(D) 75000 crore

27. The MHA (Ministry of Home Affairs) has been recently allocated Rs ___________ in the budget 2019-20.
(A) 73,927 crores
(B) 93,927 crores
(C) 1,03,927 crores
(D) 1,13,927 crores

Correct Answer
(C) 1,03,927 crores

28. Shri Rajiv Nayan Choubey, recently took the oath of office and Secrecy as member of ______.
(A) CVC
(B) UPSC
(C) NITI Aayog   
(D) NHRC

Correct Answer
(B) UPSC

29. Finance Minister proposed to increase the limit for tax deduction at source (TDS) on interest income from Rs 10,000 to Rs _______ per annum.
(A) 20,000

(B) 25,000
(C) 30,000            
(D) 40,000

Correct Answer
(D) 40,000

30. Under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, Rs _______ per year for each farmer, in three installments, to be transferred directly to farmers’ bank accounts.
(A) 4000
(B) 5000
(C) 6000               
(D) 7000

Correct Answer
(C) 6000

31. HRD Minister Javadekar recently launched STARS. Expand STARS.
A. Scheme for Translational and Advanced Research in Science

B. Scheme for Transnational and Advanced Research in Scientific Studies
C. Scholarship Scheme for Translational and Advanced Research in Science
D. Scheme for Translational and Advanced Research in Scientific Field

Correct Answer
Correct Answer – A. Scheme for Translational and Advanced Research in Science
Explanation: The project will be coordinated by the Indian Institute of Science (IISc), Bangalore. Interested candidates will have to submit applications to take part in the competition. The applications will release in the first week of April 2019. Notably, the ministry has approved funds worth Rs 250 crore for the scheme.

32. Union Minister for Social Justice recently launched which edition of Indian Sign Language (ISL) Dictionary?
A. First

B. Second
C. Fifth
D. Ninth

Correct Answer
Correct Answer – B. Second
Explanation: Union Minister for Social Justice recently launched the second edition of Indian Sign Language Dictionary. It is also available on ISLRTC’s YouTube channel. It was brought out by Indian Sign Language Research and Training Centre which comes under the Department of Empowerment of Persons with Disabilities. Around 1000 videos have been uploaded already and the rest are in the process of being uploaded on YouTube. According to 2011 Census, there are 50.71 lakh hearing impaired persons in India. The objective of the dictionary is to help spread the use of ISL and result in better education and employment opportunities for hearing impaired persons.

33. National Science Day is celebrated on ________ each year.
A. 26 February

B. 28 February
C. 2 March
D. 4 March

Correct Answer
Correct Answer – B. 28 February
Explanation:
It is celebrated every year on February 28 in the memory of Sir C.V. Raman. He was an Indian physicist and a Nobel laureate. He received the Nobel in 1930 for discovering of the ‘Raman effect’ which refers to the ‘scattering’ of light that occurs when it passes through molecules, say dust in the air.

34. Samjhauta Express, sometimes seen in the news, has been recently suspended. It was started in ______.
A. 1972

B. 1976
C. 1979
D. 1988

Correct Answer
Correct Answer  – B. 1976
Explanation:
Named after the Hindi word for “agreement”, Samjhauta Express comprises 6 sleeper coaches and an AC 3-tier coach. This service was started on July 22, 1976 under the Shimla Agreement. The Samjahuta Express departs from Lahore on Mondays and Thursdays. The Railway Board cancelled all operations of the Attari Special Express, Delhi-Attari-Delhi, which together with the Wagah-Lahore link. Pakistan has already suspended services on its end.

35. Indian Railways is to make a new zone in the state of Andhra Pradesh named ________.
A. South Coast Railway
B. South Andhra Coast Railway
C. Southern-West Coast Railway
D. South-East Coast Railway

Correct Answer
Correct Answer – A. South Coast Railway
Explanation:
Indian Railways is to make a new zone in the state of Andhra Pradesh named ‘South Coast Railway.’ As per the Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014, last year, TDP had raised a demand for the creation of a new railway zone in Visakhapatnam.
January to April 2019 Current Affairs PDF

36. Which among the following is to launch the satellite Emisat in March?
A. ISRO

B. JAXA
C. ESA
D. NASA

Correct Answer
Correct Answer – A. ISRO
Explanation:
ISRO Chairman Sivan said that ISRO is set to launch the electronic satellite Emisat for the DRDO in the month of March. ISRO would also launch 28 third-party satellites and demonstrate its new technologies like three different orbits with a new variant of PSLV rocket.

37. GST collections in the month of February dropped to Rs ___________.
A. 86,725 crore

B. 90,654 crore
C. 97,247 crore
D. 1,00,754 crore

Correct Answer
Correct Answer – C. 97,247 crore
Explanation:
The government has lowered the GST collection target for current fiscal to Rs 11.47 lakh crore in the RE (Revised Estimates), from Rs 13.71 lakh crore budgeted initially. The number of sales return or GSTR-3B filed for the month of January up to February 28, 2019 is 73.48 lakh.

38. Banglar Shiksha portal has been recently launched by which among the following state governments?
A. Odisha

B. West Bengal
C. Mizoram
D. Nagaland

Correct Answer
Correct Answer – B. West Bengal
Explanation:
Banglar Shiksha portal has been recently launched by the state of West Bengal. The system will enable the headmaster and class teacher to access the academic performance of a student. Parents, too, can access the information by downloading the Banglar Shiksha app. This is probably the first-of-its-kind online initiative in the state as well as in the country. It will be operated on a trial basis for two months to remove glitches if any. The portal should be fully functional by May 1.

39. Union Minister Smriti Irani recently inaugurated the ‘Titanwala Museum’ in which among the following states?
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Telangana

Correct Answer
Correct Answer – B. Rajasthan
Explanation:
The museum is an example that art and culture are not dependent on the government for being nurtured or preserved. It will go a long way in taking the name of Bagru on the world map. Suraj Narayan Titanwala, who took the initiative of setting up the museum, said it was his dream which was realized.

40. World Wildlife Day is observed on _________ every year.
A. March 1
B. March 2
C. March 3
D. March 4

Correct Answer
Correct Answer – C. March 3
Explanation:
Wildlife crime involves illegally selling and buying animal body parts, as well as stealing or killing animals that are protected by government laws. it aims to raise awareness of endangered animals and plants and ways to fight against wildlife crime. Wildlife trade is one of the most profitable illicit trades in the world, estimated at up to $10 billion annually.

41. Which among the following created India’s first Braille laptop ‘Dotbook’ for the visually- impaired?
A. IIT-Delhi
B. IIT-Varanasi
C. IIT-Kanpur
D. IIT-Guwahati

Correct Answer
Correct Answer – A. IIT-Delhi
Explanation:
It is expected to create a positive impact for the visually impaired community as independent digital access has become a vital part of day-to-day living. It has a feature-packed, affordable Braille display. The laptop comprises 10-cell refreshable Braille Cell modules. Notably, IIT-Delhi’s researchers have recently created India’s first Braille laptop for the visually- impaired.

42. Indian economy is expected to grow at ________ in 2019 and 2020, according to Moody’s.
A. 7.0%
B. 7.3%
C. 7.6%
D. 8.5%

Correct Answer
Correct Answer – B. 7.3%
Explanation:
The US-based rating agency said that the country is less exposed to a slowdown in global manufacturing trade growth than other major Asian economies and emerging markets and is poised to grow at a relatively stable pace in the two years. Moody’s said the announcement in Interim Budget 2019-20 on direct cash transfer programme for farmers and the middle-class tax relief measures will contribute a fiscal stimulus of about 0.45 per cent of GDP.

43. USA recently announced a __________ reward for tracking down Hamza bin Laden, son of slain Osama bin Laden.
A. $1 million

B. $2 million
C. $3 million
D. $4 million

Correct Answer
Correct Answer – A. $1 million
Explanation:
USA recently announced a $1 million reward for tracking down Hamza bin Laden, son of slain Osama bin Laden. Hamza was named a “specially designated global terrorist” in January 2017. The location of Hamza bin Laden, sometimes dubbed the “crown prince of jihad,” has been the subject of speculation for many years with reports of him living in Pakistan, Afghanistan, Syria or under house arrest in Iran.

44. Who was recently appointed as the new commissioner of Mumbai Police?
A. Rajesh Saini

B. Prakash Singh
C. Suresh Tandon
D. Sanjay Barve

Correct Answer
Correct Answer – D. Sanjay Barve
Explanation:
Before taking over the charge, Barve took the oath also. On the present situation along India’s border with Pakistan, Barve said that police would strengthen security across Mumbai. He said, “Our aim is common that the state should be secured and we will work towards it.”

45. IRCTC has recently launched its own payment aggregator system _________.
A. IRCTC uPay
B. IRCTC iPay
C. IRCTC mPay
D. IRCTC ePay

Correct Answer
Correct Answer – B. IRCTC iPay
Explanation:
With the launch of IRCTC iPay, the passengers won’t need any third-party platforms as the IRCTC iPay provides payment options like credit card, debit card, UPI Unified Payment Interface, International Card. The option of IRCTC prepaid card cum wallet, auto debit shall also be available shortly. Moreover, in case an online transaction is unsuccessful or some other error occurs, IRCTC can directly get in touch with the bank instead of relying on an intermediate source which usually delays the process.

46. Who was sworn-in as the new Chief Justice of Calcutta High Court?
R Subramanian

Pardeep Burman
T B N Radhakrishnan
Gita Mittal

Correct Answer
Correct Answer – C. T B N Radhakrishnan
Explanation:
West Bengal Governor K N Tripathi recently administered the oath of office to Justice Radhakrishnan. was earlier the Chief Justice of the HC of Hyderabad for the states of Telangana & Andhra Pradesh from 2018.

47. Who was conferred with the sportsperson of the year award in Male category in ESPN India awards for 2018?
Abhinav Bindra
B. Jitu Rai
C. Neeraj Chopra
D. Srikanth Kidambi

Correct Answer
Correct Answer – C. Neeraj Chopra
Explanation:
The Indian subsidiary of ESPN (Entertainment and Sports Programming Network), ESPN India (ESPN.in) declared the ESPN India awards for 2018 in which PV Sindhu was conferred with the sportsperson of the year award in the female category and Neeraj Chopra was conferred with the sportsperson of the year award in Male category.

48. Name the person who won the Comeback of the Year award in ESPN India awards for 2018.
A. Sania Mirza
B. Amit Panghal
C. PV Sindhu
D. Saina Nehwal

Correct Answer
Correct Answer – D. Saina Nehwal
Explanation:
The Indian subsidiary of ESPN (Entertainment and Sports Programming Network), ESPN India (ESPN.in) declared the ESPN India awards for 2018.

49. Who became the first Indian, to be designated as a member of FIFA Executive Council?
A. Pradip Dutta

B. Kushal Das
C. Sunando Dhar
D. Praful Patel

Correct Answer
Correct Answer – D. Praful Patel
Explanation:
Praful Patel, President of All India Football Federation (AIFF) has been designated to be FIFA Executive Council member. He has become the first Indian to enter the elite panel of the game’s global governing body.A total of five candidates, including Patel, was elected in addition to the AFC president, and one female member. Patel was one of the 8 candidates vying for the spot in the election, which was held during the 29th AFC (Asian Football Confederation) Congress.

50. __________ has been recently recognized with the prestigious ‘Economic Times Best Brands 2019’ award.
A. ICICI Bank
B. Max Bupa
C. Bandhan Bank
D. LIC

Correct Answer
Correct Answer – B. Max Bupa
Explanation:
The Economic Times Best Brands is a prestigious & credible forum that recognizes brands across many sectors. The results are based upon the survey, which was conducted by The Economic Times in association with Nielsen.
January to April 2019 Current Affairs PDF

51. ICC has joined hands with ________ to widen the scope of its fight against corruption in the sport.
A. UNSC

B. Interpol
C. RAW
D. SCO

Correct Answer
Correct Answer – B. Interpol
Explanation:
According to ICC, the idea is to ensure that players are better educated about the corruptors. In this regard, Interpol’s vast network would be helpful in this.

52. Who will take over as the Acting Chief Justice of the Rajasthan High Court?
A. Satyam Mishra
B. Naveen Joshi
C. Mohammad Rafiq
D. Renuka Chopra

Correct Answer
Correct Answer – C. Mohammad Rafiq
Explanation:
Following the transfer of former Chief Justice Pradeem Nandrajog to Bombay HC, President has notified the appointment of Justice Mohammad Rafiq.

53. Ministry of External Affairs has signed an MoU agreement to set up the India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD. in which among the following nations?
A. South Africa
B. Kenya
C. Malawi
D. Morocco

Correct Answer
Correct Answer – C. Malawi
Explanation:
It is aimed to enhance the capacity in the areas of agro-financing. IAIARD will be a Pan-African Institute. This institute would be the first of its kind developed in an African country by India.

54. _______ held on to a top spot in the latest FIFA world football rankings.
A. Denmark
B. Belgium
C. India
D. Norway

Correct Answer
Correct Answer  – B. Belgium
Explanation:
There were around 150 games played across the globe during the international period. This sees Belgium maintain a slender lead.

55. _______ is planning to build a massive network of 3,000+ satellites to provide high-speed internet for the masses.
A. Amazon
B. Walmart
C. Microsoft
D. Facebook

Correct Answer
Correct Answer – A. Amazon
Explanation:
It is intended to give a big boost to broadband speeds, connectivity & low-latency internet. For now, “Project Kuiper” is Amazon’s very own future constellation of internet satellites in low-Earth orbit.

56. Kandhamal Haldi from which among the following states, has received the GI tag?
A. Telangana

B. MP
C. Odisha
D. Uttar Pradesh

Correct Answer
Correct Answer – C. Odisha
Explanation:
Last year, it is worth noting that Kandhamal Apex Spices Association for Marketing, had applied for registration of the Kandhamal turmeric. This turmeric, is known for its healing properties. It is also used for cosmetic and medicinal purposes.

57. Which country has conferred the prestigious Zayed Medal on PM Modi?
A. Saudi Arabia
B. Israel
C. Iraq
D. UAE

Correct Answer
Correct Answer – D. UAE
Explanation:
The ‘Order of Zayed’ is the highest civil decoration by the UAE. PM Modi’s role in consolidating the long-standing friendship and joint strategic cooperation between the two countries. At a time when India goes to elections, UAE has endorsed Modi’s policies of inclusiveness.

58. Who has won the prestigious John Dirks Canada Gairdner Global Health Award?
A. Vikram Patel

B. Sushil Kumar
C. Renuka Chaudhary
D. Mukesh Agnihotri

Correct Answer
Correct Answer – A. Vikram Patel
Explanation:
The prestigious John Dirks Canada Gairdner Global Health Award has been bestowed upon Vikram Patel. He has led research generating knowledge on the burden. Laureates receive a $100,000 cash honorarium.

59. ____________ has signed a pact with Indraprastha Gas Limited for setting up rooftop solar projects in the nation.
A. GAIL
B. Reliance Industries
C. Tata Power
D. L&T

Correct Answer
Correct Answer – C. Tata Power
Explanation:
IGL (Indraprastha Gas LimiteD.  is the country’s largest CNG distribution company. Whereas, India’s largest integrated power utility is Tata Power. This is an important move towards offering integrated services to consumers of both the entities.

60. Maitri Bridge, sometimes seen in the news, was built in just ____ days over the Indus river.
A. 20
B. 40
C. 75
D. 90

Correct Answer
Correct Answer – B. 40
Explanation: The name ‘Maitri’ signifies the friendship between the military personnel and locals. Recently, this cable suspension bridge was opened for the public. Around 500 tons of bridge equipment & construction material was ferried.
January to April 2019 Current Affairs PDF

61. Prevention of Blindness Week 2019 is being observed from ______ to ________.
A. 1st-7th April
B. 2nd-10th April
C. 1st-15th April
D. 5th-15th ApriI

Correct Answer
Correct Answer  – A. 1st-7th April
Explanation:
It aims to increase the awareness towards the blind people. There are around 10 million people who are suffering from the blindness. In 1960, Jawaharlal Nehru and Raj Kumari Amrit Kaur started this week.

62. Shri N.K. Singh, recently launched the book “Indian Fiscal Federalism”. It has been written by __________.
A. Raghuram Rajan
B. Y. V. Reddy
C. Arun Jaitley
D. Manmohan Singh

Correct Answer
Correct Answer – B. Y. V. Reddy
Explanation:
It was co-authored by G R Reddy. He also opined that “trust deficit” has increased with regard to the administration of the GST.

63. ___________ launched an India-focused fact-checking feature to combat fake news and rumors starting with the run-up to the General Elections.
A. Instagram

B. Twitter
C. WhatsApp
D. Snapchat

Correct Answer
Correct Answer – C. WhatsApp
Explanation:
Using this, citizens can submit possible rumors and misinformation for verification, ahead of the 2019 elections. It is worth mentioning that WhatsApp is working with India-based media skilling startup PROTO.

64. __________ has recently approved the sale of 24 MH-60R helicopters to India.
A. France

B. Israel
C. Russia
D. US

Correct Answer
Correct Answer – D. US
Explanation:
India has emerged as one of its leading defense partner with the interests of the world’s two largest democracies. The principal contractor will be Lockheed Martin Corp’s Lockheed Martin Rotary and Mission Systems.

65. Who became the 1st Indian male squash player to enter the top 10 in the latest PSA world rankings?
A. Sohail Mohammad
B. Rajan Narang
C. Saurav Ghoshal
D. Himanshu Malik

Correct Answer
Correct Answer  – C. Saurav Ghoshal
Explanation:
Notably, 2 Indian women i.e. Joshna Chinappa and Dipika Pallikal, had earlier reached the top-10 in the world rankings. In the women’s rankings, Joshna continued to be the best-ranked Indian.

January to April 2019 Current Affairs PDF Download Link below:

Read More:

 

 

 

Facebook Comments