English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019

English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019

English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019

Here are the most important English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019

English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019 PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019 PDF e-book downlink is provided at the end of the post.

English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019

  1. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test fired ___________ missile from ITR , Chandipur, Odhisa on 25 and 27 May 2019.
    A. AKASH-MK-1S

    B. AKASH-LK-5S
    C. AKASH-YK-9S
    D. AKASH-QK-2S
    Correct Answer
    Correct Answer-  A. AKASH-MK-1S
    Explanation: It’s a surface to air missile which can neutralize advanced aerial targets. It has a combination of both command guidance & active terminal seeker guidance.
  2. Who will enter the Lok Sabha as the youngest woman member in the Lower House’s history?
    A.Chandrani Murmu
    B. Priyanka Vadra
    C. Harsimrat Badal
    D. Smriti Irani
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Chandrani Murmu
    Explanation:
    Murmu has become the youngest Member of Parliament to the 17th Lok Sabha. She was elected as Biju Janata Dal (BJD) candidate from the Keonjhar seat.
  3. Who has won 2019 Man Booker International Prize?
    A.Jokha Alharthi

    B. Garry Austen
    C. George Owell
    D. Lewis Carol
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Jokha Alharthi
    Explanation: Jokha Alharthi is the first Omani woman author to be translated into English. She won this coveted award for her book Celestial Bodies. It’s a story of three sisters who confront their country’s slave-owning past and a complex modern world.
  4. Who won the 2019 Dr. Lee Jong-wook Memorial Prize for Public health at the 72nd World Health Assembly, Switzerland?
    A.Balram Bhargava

    B. Keshav Rana
    C. Meena Aghi
    D. Rashmi Seth
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Balram Bhargava
    Explanation: Dr. Lee Jong Wook prize for public health was established in 2008. The prize is awarded once a year.
  5. Veer Savarkar Jayanti, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A.27th May

    B. 28th May
    C. 29th May
    D. 30th May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 28th May
    Explanation: He was a freedom fighter, social reformer and formulator of the Hindutva philosophy. The airport at Port Blair was renamed Veer Savarkar International Airport in 2002.
  6. Bundala National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
    A.Myanmar

    B. Sri Lanka
    C. Bangladesh
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sri Lanka
    Explanation:
    It is one of Sri Lanka’s foremost destinations for birdwatchers. Bundala is also home to 32 species of mammals, including civets, mongooses, wild pigs, and giant Indian palm squirrels.
  7. Leshan Giant Buddha, a tall stone statue, is located in which among the following nations?
    A.South Korea

    B. India
    C. Afghanistan
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – D. China
    Explanation: The colossal statue is over 1,300-years-old. It is considered to be the largest stone Buddha in the world. Located to the east of Leshan City, the entire statue is made of stone, except for the ears.
  8. Menstrual Hygiene Day, sometimes seen in the news, is an annual awareness day on ________.
    A.May 25

    B. May 28
    C. June 2
    D. June 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 28
    Explanation: This day is dedicated to raising concerns regarding menstrual sanitation and hygiene. According to 2019 data, 121 million women in the country use sanitary napkins.
  9. ______ added ‘Gaming Disorder’ to the section on addictive disorders recently.
    A.WHO

    B. UNICEF
    C. UNESCO
    D. MCI
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. WHO
    Explanation: This disorder is characterised by a pattern of persistent/recurrent gaming behaviour. It has been included as a disease in the International Classification of Diseases (ICD 11).
  10. The newly created anti-corruption ombudsman has launched a competition for its logo and motto. Name the ombudsman body.
    A.NITI Aayog

    B. NCLT
    C. RAW
    D. Lokpal
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. Lokpal
    Explanation: Lokpal is a statutory body constituted under The Lokpal and Lokayuktas Act 2013. The motto/slogan should be catchy & should not be more than four-five words.
  11. Team India will be seen sporting which coloured jersey during the ICC Cricket World Cup 2019 for their ‘away matches’?
    A.Purple

    B. Orange
    C. Green
    D. Black
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Orange
    Explanation: According to ICC’s bew rule, all participating teams will be required to provide 2 different coloured kits, especially for televised ICC events. It is worth noting that having the concept of ‘home’ and ‘away’ jersey is quite common in football.
  12. India’s ranking on the Speedtest Global index for mobile internet speeds, slipped to _____ in April this year.
    A.95

    B. 99
    C. 115
    D. 121
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 121
    Explanation: It shows that mobile internet speeds in the country remain sluggish, despite Reliance Jio’s entry and expansion. Other countries in the region like China, Pakistan fare better.
  13. Who added the third gold in India’s medals tally at the ISSF World Cup 2019 in Munich as he/she bagged the top podium spot in the 25 metre pistol event?
    A.Devendra Raghav

    B. Rahi Sarnobat
    C. Heena Jaiswal
    D. Nalini Dutt
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rahi Sarnobat
    Explanation: It is worth noting that Rahi had become the first Indian pistol shooter to win a World Cup gold in 2013. As a result, Rahi bagged a quota place for the Tokyo 2020 Games.
  14. Takht-i-Bahi, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
    A.Iran

    B. Syria
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Pakistan
    Explanation: Takht, in Persian means throne, and bahi means spring. It is listed in the World Heritage List. It is considered one of the most well-structured Buddhist monasteries.
  15. World Thyroid Day is celebrated on _________ every year to raise awareness and reduce the prevalence of thyroid related disorders.
    A.24 May

    B. 25 May
    C. 26 May
    D. 27 May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 25 May
    Explanation: Thyroid diseases produce a considerable burden in India. It has been estimated that around 32% of people suffer from various thyroid related disorders.
  16. Who has become the first world leader to meet Japanese Emperor Naruhito?
    A.Narendra Modi

    B. Donald Trump
    C. Imran Khan
    D. Xi Jinping
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Donald Trump
    Explanation: Trump is in Japan for a four-day state visit. Naruhito, is now the country’s 126th emperor, He has been welcomed in a new era, called “Reiwa”.
  17. Which among the following banks has launched ‘Corp SME Suvidha’, a product for GST-registered MSMEs?
    A.Bank of Baroda

    B. NABARD
    C. Corporation Bank
    D. SBI
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Corporation Bank
    Explanation: It offers a competitive interest rate structure in the industry. It is worth noting that a range of innovative and business-friendly banking products and services for MSME entrepreneurs are provided by this bank.
  18. The government has approved the merger of National Sample Survey Office (NSSO) with _______ under the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI).
    A.NITI Aayog

    B. SEBI
    C. RBI
    D. CSO
    Correct Answer
    Correct Answer – D. CSO ( Central Statistics Office)
    Explanation: The restructuring is in line with the proposed National Policy on Official Statistics which was floated last year. The policy is based on a 2005 decision in UPA.
  19. Who has been appointed as the new Force Commander of the UN’s mission in the war-torn South Sudan?
    A.Vikram Ahuja

    B. Nikhil Pandit
    C. Shailesh Tinaikar
    D. Harman Bajwa
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Shailesh Tinaikar
    Explanation: He is the recipient of the prestigious Sena Medal and Vishisht Seva Medal. He had earlier also served in various United Nations missions.
  20. Prem Singh Golay (Tamang) recently took oath as the New Chief Minister of _____.
    A.UP

    B. Nagaland
    C. Tripura
    D. Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer- D. Sikkim
    Explanation: Governor Ganga Prasad administered the oath of office and secrecy to Mr. Golay and his CoM (Council of ministers). Mr Golay is not a member of the state assembly at present as he did not contest the polls.
    English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019
  21. The Centre has cleared the appointment of Justice ______ as the Chief Justice of the Delhi High Court.
    A.Gita Mittal

    B. Indu Malhotra
    C. Ramesh Jain
    D. DN Patel
    Correct Answer
    Correct Answer – D. DN Patel
    Explanation: The post of the Delhi HC Chief Justice will fall vacant after the retirement of Justice Rajendra Menon next month. served as the Acting Chief Justice of the Jharkhand HC between 2013 and 2018.
  22. Prem Tinsulanonda, one of the most influential figures in modern Thai politics, has died aged 98. He was the former PM of _________.
    A.Thailand

    B. India
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Thailand
    Explanation: He is widely believed to have been instrumental in the 2006 coup against then PM Thaksin Shinawatra. Prem was born in southern Thailand in 1920.
  23. Who received the ‘UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award’ recently?
    A.Acharya Balkrishna

    B. Mira Aghi
    C. Arun Desai
    D. Meena Sirohi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Acharya Balkrishna
    Explanation: Patanjali Ayurved produces a range of Ayurvedic medicinal and personal care products. The company was co-founded by Baba Ramdev and Balkrishna.
  24. NewSpace India Limited (NSIL), the commercial arm of _______, was officially inaugurated in Bengaluru.
    A.NITI Aayog

    B. ISRO
    C. DRDO
    D. IMD
    Correct Answer
    Correct Answer – B. ISRO
    Explanation: NSIL was incorporated on March 6 2019. It has an authorised share capital of Rs 100 crore and initial paid up capital of Rs 10 crore.
  25. Which among the following plans to launch an ambitious ₹1.5 lakh crore EQUIP project?
    A.HRD Ministry

    B. Finance Ministry
    C. Corporate Affairs Ministry
    D. Personnel Ministry
    Correct Answer
    Correct Answer – A. HRD Ministry
    Explanation: EQUIP stands for the Education Quality Upgradation and Inclusion Programme. It was crafted by ten committees led by experts.
  26. Who will be sworn-in as Odisha Chief Minister on May 29 for a fifth consecutive term?
    A.Naveen Patnaik

    B. Pitambar Acharya
    C. Sambit Patra
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Naveen Patnaik
    Explanation: Mr Patnaik, defeated Pitambar Acharya of BJP by a margin of 60,160 votes from Hinjili Assembly constituency. In the Lok Sabha polls, BJD won 12 seats, BJP 8 and Congress one.
  27. Who has won the Joan Miro Prize for 2019 recently?
    A.Nalini Malani

    B. Pooja Vajpayee
    C. Simran Ahuja
    D. Preeti Munjal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Nalini Malani
    Explanation: This award is named after Spanish painter and sculptor Joan Miró. Malani was born in the Pakistani city of Karachi in 1946.
  28. International Missing Children’s Day, sometimes seen in the news, is celebrated on ________.
    A.May 24

    B. May 25
    C. May 28
    D. May 30
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 25
    Explanation: It is worth noting that U.S. President Ronald Reagan proclaimed May 25th National Missing Children’s Day, in 1983. Every year, 25 May is commemorated as International Missing Children’s Day.
  29. “Reiwa”, sometimes seen in the news, is the imperial era that has recently begun in which country?
    A.India
    B. Japan
    C. US
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Japan
    Explanation: The imperial era name, or “gengo”, is used on calendars and coins. Starting with the Meiji era, it adopted the practice of “one emperor, one era name.” It is worth noting that Japan imported the imperial calendar system from China.
  30. Which among the following has received TRUE Zero Waste Platinum certification?
    A.Patanjali

    B. Colgate India
    C. TCS
    D. SAIL
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Colgate India 
    Explanation: It is worth mentioning that Green Business Certification Inc. (GBCI) awarded the four manufacturing sites in India of Colgate India, TRUE Zero Waste Platinum certification.
  31. India’s capital, Delhi, has how many parliamentary seats in the Lok Sabha?
    A.5
    B. 7
    C. 13
    D. 10
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 7
    Explanation: It is worth mentioning that in 2019 elections, BJP which swept all the seven seats in Delhi.
  32. PM Modi will take oath as Prime Minister on ______ at 7 pm at Rashtrapati Bhavan.
    A.May 28
    B. May 30

    C. June 1
    D. June 3
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 30
    Explanation: It is worth mentioning that Modi is the first non-Congress PM to return to power after a full 5-year term. In 2014, Modi had called SAARC leaders for his oath ceremony.
  33. Who has defeated Congress chief Rahul Gandhi in the constituency of Amethi?
    A.Narendra Modi

    B. Amit Shah
    C. Smriti Irani
    D. LK Advani
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Smriti Irani
    Explanation: It is worth mentioning that Rahul Gandhi has been the MP from Amethi since 2004.
  34. World Turtle Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A. May 22

    B. May 23
    C. May 24
    D. May 27
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 23
    Explanation: It is worth noting that the World Turtle Day was founded in 2000 by American Tortoise Rescue.
  35. Malaria has been eliminated from Algeria and ________, according to the World Health Organization (WHO).
    A. Pakistan

    B. Argentina
    C. India
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Argentina
    Explanation: Malaria is a parasitic disease transmitted through the bite of female Anopheles mosquitoes. In 2017, there were an estimated 219 million cases.
    English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019
  36. Who became the first woman pilot of the Indian Air Force (IAF) to qualify to undertake combat missions on a fighter jet?
    A. Komal Bajwa

    B. Ranjana Harsh
    C. Bhawana Kanth
    D. Anupama Banerjee
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bhawana Kanth
    Explanation: Bhawana joined the fighter squadron in November 2017 and flew the first solo on MiG-21 Bison in March last year.
  37. Yeduguri Sandinti Jaganmohan Reddy is all set to take oath as the Chief Minister of _____.
    A. Andhra Pradesh

    B. Punjab
    C. Telangana
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Andhra Pradesh
    Explanation: Following the formation of Telangana, Jagan Mohan Reddy has revived his political career. Jagan’s padayatra, through which he had covered more than 3,000 km across the state, was also touted to be a huge hit.
  38. _____ has signed an agreement to provide USD 750 million equivalent in Indian rupee long-term financing to electrify railway tracks in India.
    A. NDB

    B. IMF
    C. World Bank
    D. ADB
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. ADB
    Explanation: It is one of the largest single non-sovereign loan ever committed by ADB to Indian Railway Finance Corporation. IRFC will use the proceeds from the loan to install electric traction equipment.
  39. Who has bagged the Global Asian of the Year 2018-19 award ‘In Service of the Society and the Nation’ category?
    A. Hema Divakar

    B. Rajni Narang
    C. Bulbul Sharma
    D. Harman Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Hema Divakar
    Explanation: Divakar has had an illustrious career as one of India’s premier gynaecologists. It is worth noting that she heads Divakar’s Speciality Hospital in Bengaluru, in addition to Federation of Obstetrics and Gynaecological Societies of India.
  40. Which among the following has emerged the biggest company by revenue, toppling state-owned Indian Oil Corporation (IOC)?
    A. Infosys

    B. MindTree
    C. TCS
    D. Reliance
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Reliance Explanation: In the 2018-19 fiscal year, Reliance, reported a turnover of ₹6.23 lakh crore. It is worth mentioning that Reliance was about half the size of IOC till about a decade back.
  41. Which among the following has included the Indian part of Kailash Mansarovar in its tentative list of world heritage sites?
    A. UNESCO

    B. Amnesty International
    C. Ramsar Convention
    D. Gates Foundation
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UNESCO Explanation: It is worth mentioning that Archeological Survey of India, sent the proposal mooted by the Ministry of Environment and Forests to UNESCO. The Indian site is part of the larger landscape of 31,000 sq km referred to as the ‘Kailash Sacred Landscape’.
  42. International Day of United Nations Peacekeepers, sometimes seen in the news, is observed on _____.
    A. 27th May

    B. 29th May
    C. 2nd June
    D. 8th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 29th May Explanation: This year, United Nations HQ will commemorate the Day on 24th May. While, peacekeeping missions will observe this day on 29 May. This year’s campaign theme for the Day is “Protecting Civilians, Protecting Peace”.
  43. India stands in which among the following positions out of 181 countries in the KidsRight Index?
    A. 99th

    B. 105th
    B. 110th
    D. 117th
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 117th Explanation: KidsRights Index is an annual global index. It ranks how countries adhere to and are equipped to improve child rights. It is an initiative of Kids Right Foundation in cooperation with Erasmus University, Rotterdam.
  44. A three-member team led by _______ will represent India at the second World Challenge Cup Series gymnastics tournament.
    A. Rahul Bose

    B. Kishore Indori
    C. Ashish Kumar
    D. Rakesh Patra
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Ashish Kumar Explanation: The World Challenge Cup is a major FIG event. It includes the participation of around 110 gymnasts from 30 different countries.
  45. India’s economy is projected to grow at _______ in fiscal year 2020, according to a report by the United Nations.
    A. 6.1%

    B. 6.5%
    C. 7.1%
    D. 7.8%
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 7.1% Explanation: According to the World Economic Situation and Prospects (WESP) 2019 Mid-year Update, India’s economy is projected to grow at 7.1 per cent in fiscal year 2020. In addition to this, South Asia remains on a strong growth path.
  46. Taiwan Expo, sometimes seen in the news, has been recently held in ______.
    A. Kolkata

    B. Beijing
    C. New Delhi
    D. Pune
    Correct Answer
    Correct Answer – C. New Delhi Explanation: Taiwan Expo 2019 is an annual exhibition. It is organized by government-sponsored Taiwan External Trade Development Council.
  47. Rajaji Tiger Reserve, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    A. UP

    B. Himachal Pradesh
    C. Uttarakhand
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Uttarakhand Explanation: In 2015, the central government notified Rajaji as 48th Tiger Reserve of India, and 2nd Tiger Reserve of Uttarakhand State.
  48. Who will be conferred with Japan’s second highest national award for his contributions to strengthen the strategic ties and enhancing mutual understanding between India and Japan?
    A. Akhil Joshi

    B. Nishant Malhotra
    C. Shyam Saran
    D. Sanju Srivastav
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Shyam Saran Explanation: Shyam Saran will be conferred with ‘the Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star’. He was India’s Foreign Secretary during 2004-2006. It is worth mentioning that this award was established in 1875 by Emperor Meiji.
  49. International Day for Biological Diversity (or World Biodiversity Day) is observed on ______.
    A. May 21

    B. May 22
    C. May 23
    D. May 24
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 22 Explanation: The theme of the 2019 edition will be ‘Our Biodiversity, Our Food, Our Health’. It aims to leverage knowledge, besides spreading awareness of the dependency of our food systems, nutrition on biodiversity.
  50. Name the country’s newest microwave Earth observation satellite, launched recently by ISRO.
    A. RISAT-2B

    B. RISAT-5V
    C. RISAT-8R
    D. RISAT-9S
    Correct Answer
    Correct Answer – A. RISAT-2B Explanation: The mission carried a complex 3.6-metre unfurlable radial antenna. The 615-kg RISAT-2B took off in the early morning on the PSLV-C46 launcher.
  51. Who lead the ‘Missing Man’ formation, which is conducted to honour Squadran Leader Ajay Ahuja and heroes of the Kargil war who were killed during ‘Operation Safed Sagar’?
    A. Subroto Mukherjee
    B. B S Dhanoa
    C. R Nambiar
    D. Anil Khosla
    Correct Answer
    Correct Answer – B. B S Dhanoa Explanation: Recently, Indian Air Force (IAF)’s Air Chief Marshal B S Dhanoa flew the ‘missing man’ formation in a MiG-21 aircraft to pay tributes to Squadron Leader Ajay Ahuja and heroes of the Kargil war. Air Officer Commanding-in-Chief (AOC-in-C) Western Air Command Air Marshal R Nambiar also companied B S Dhanoa in the flypast organised at Air Force Station in Bhisiana.
  52. Name the first South Korean director, who won the Palme d’Or award for the film ‘Parasite’ in 72nd annual Cannes Film Festival .
    A. Kim Ki-duk
    B. Kim Jee-woon
    C. Bong Joon-ho
    D. Park Chan-wook
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bong Joon-ho Explanation: The 72nd annual Cannes Film Festival was held in Cannes, France from 14 to 25 May 2019. South Korean film ‘Parasite’ wins Palme d’Or which is directed by Bong Joon-ho at Cannes Film Festival. He became the first Korean director to win the award.
  53. Name the cryptocurrency, which is set to be launched by Facebook in 2020.
    A. Bitcoin Cash
    B. Bitcoin
    C. GlobalCoin
    D. Litecoin
    Correct Answer – C. GlobalCoin
    Explanation: Facebook plans to launch its own cryptocurrency “GlobalCoin” in 2020. The cryptocurrency will be available in around a dozen countries at launch where it’s expected to offer people affordable and secure payments without the need for a bank account. Some reports suggested that the currency could be designed to be a ‘stable coin’ with a value pegged to US currency in an attempt to minimize volatility.
  54. Which senior BJP leader has opted out of the new Modi Government?
    A. Sushma Swaraj
    B. Rajnath Singh
    C. Piyush Goyal
    D. Arun Jaitley
    Correct Answer – D. Arun Jaitley
    Explanation: Arun Jaitley, former Finance and Corporate Affairs Minister, in a letter to Modi has recused himself from any responsibility in the new NDA government, citing health challenges.
  55. How many total matches will be held in ICC World Cup 2019?
    A. 42
    B. 45
    C. 48
    D. 50
    Correct Answer – C. 48
    Explanation:
    There would be 48 matches in total in the World Cup. Of the total 48 matches of the world cup 2019, 45 will be in the Group Stage where each team will play nine Group Stage matches.
    English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019
  56. When is the International Day of UN Peacekeepers observed every year?
    A. 27th May
    B. 28th May
    C. 29th May
    D. 30th May
    Correct Answer – C. 29th May
    Explanation:
    The International Day of United Nations Peacekeepers is observed every year on May 29 to pay tribute to the invaluable contribution of civilian personnel and to honour over 3,800 peacekeepers who sacrificed their lives while rendering peacekeeping services.
  57. The United States recently removed which country from its currency monitoring watchlist?
    A. Japan
    B. India
    C. Russia
    D. China
    Correct Answer – B. India
    Explanation:
    The United States recently removed India from its currency monitoring watchlist. The US placed India, China, Japan, Germany, Switzerland and South Korea in the bi-annual currency watch list in October 2018.
  58. The first match of ICC World Cup 2019 will be held between which two nations?
    A. England vs South Africa
    B. South Africa vs Australia
    C. Pakistan vs England
    D. Bangladesh vs Sri Lanka
    Correct Answer – A. England vs South Africa
    Explanation: The ICC World Cup 2019 will begin on May 30 with the opening match between England and South Africa.
  59. India invited which group of countries at the oath-taking ceremony of PM Narendra Modi?
    A. BIMSTEC
    B. SAARC
    C. ASEAN
    D. BRICS
    Correct Answer – A. BIMSTEC
    Explanation:
    India has invited the leaders of the BIMSTEC Member Countries to attend the swearing-in ceremony of Prime Minister Narendra Modi on May 30, 2019. Sooronbay Jeenbekov, the President of Kyrgyzstan who is the current Chair of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) and Mauritius Prime Minister Pravind Jugnauth have also been invited.
  60. The DRDO recently test-fired the new version of which surface-to-air missile?
    A. Prithvi
    B. Akash
    C. Agni
    D. Nirbhay
    Correct Answer – B. Akash
    Explanation:
    Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test fired AKASH-MK-1S missile from ITR, Chandipur, Odhisa. Akash MK 1S is an upgraded version of existing Akash missile with indigenous technology.  Akash MK-1S is a surface to air missile.
  61. Team India will begin its campaign in the ICC World Cup 2019 on June 5 against which team?
    A. West Indies
    B. Sri Lanka
    C. South Africa
    D. England
    Correct Answer – C. South Africa
    Explanation:
    The ICC World Cup 2019 will open on May 30, with host England locking horns with South Africa. India will commence its campaign on June 5 against South Africa.
  62. When will the ICC World Cup Final be held?
    A. July 9
    B. July 1
    C. July 14
    D. July 11
    Correct Answer – C. July 14
    Explanation:
    The ICC World Cup final will be held on July 14, 2019. The two teams, which qualify semi-final 1 and 2, scheduled to be held on July 9 and 11 respectively, would face-off in the finals.
  63. Which IAF’s aircraft was recently certified to operate on indigenous Bio-Jet fuel?
    A. MiG-21
    B. CH-47 Chinook
    C. Global 5000
    D. AN-32
    Correct Answer – D. AN-32
    Explanation:
    Russian AN-32 aircraft of the Indian Air Force (IAF) was certified by CEMILAC to fly on a blended bio-jet fuel. The fuel consists of 10 percent tree-derived and 90 percent conventional aviation fuel.
  64. Which organisation flight tested Guided Bomb from Sukhoi combat jet?
    A. BARC
    B. ISRO
    C. DRDO
    D. IAF
    Correct Answer – C. DRDO
    Explanation:
    Defence Research and Defence Organisation (DRDO) successfully flight tested a 500 kg class Inertial Guided Bomb (IGB) from Sukhoi combat jet from the Pokhran test range in Rajasthan. The guided bomb achieved the desired range and had hit the target with high precision successfully.
  65. In Lok Sabha Election 2019 results which candidate has won from Begusarai Lok Sabha constituency?
    A. Gopal Jee Yadav
    B. Ravi Shankar Prasad
    C. Giriraj Singh
    D. Dinesh Chandra Yadav
    Correct Answer – C. Giriraj Singh
    Explanation: BJP candidate Giriraj Singh won from Begusarai Lok Sabha constituency. He has defeated Kanhaiya Kumar by more than 4.22 lakh votes.
  66. Which among the following fund houses launched first of its kind initiative in India to do mutual fund transactions through Whatsapp?
    A. Motilal Oswal AMC

    B. Reliance AMC
    C. HDFC AMC
    D. Aditya Birla AMC
    Correct Answer – A. Motilal Oswal AMC
    Explanation:
    The fund house said this feature is not a part of WhatsApp Pay and is different from using it as a payment channel. Investors can invest in either in Lumpsum or through Systematic Investment Plan route.
  67. Pema Khandu, was sworn in as the Chief Minister of an elected Bharatiya Janata Party government in ________.
    A. Nagaland

    B. Arunachal Pradesh
    C. Sikkim
    D. Manipur
    Correct Answer – B. Arunachal Pradesh
    Explanation:
    Governor B D Mishra administered the oath of office and secrecy to Khandu.
  68. Which state government appointed Gyanwant Singh as the additional director general (law and order)?
    A. Punjab

    B. Rajasthan
    C. UP
    D. West Bengal
    Correct Answer – D. West Bengal
    Explanation:
    Next to that of the director general of police, the post of ADG (law and order) is considered as one of the most important ranks.
  69. British Indian entrepreneur __________ won his/her seat as a Member of the European Parliament (MEP) from London in the European Parliament elections.
    A. Ashok Chawla

    B. Mohit Munjal
    C. Dinesh Dhamija
    D. Alka Soni
    Correct Answer C. Dinesh Dhamija
    Explanation:
    It is worth noting that Mr Dhamija is a passionate supporter of remaining in the EU. He had contested the Lib Dem seat from London.
  70. Vaidehi Vijayakumar has been recently appointed as the new Vice Chancellor of __________.
    A. Panjab University

    B. JNU
    C. DU
    D. Mother Teresa Women’s University
    Correct Answer – D. Mother Teresa Women’s University
    Explanation:
    She has been appointed as the new Vice Chancellor of Mother Teresa Women’s University, for a term of 3 years reportedly.
  71. _______ has been recently elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly.
    A. Iran

    B. Pakistan
    C. India
    D. Mongolia
    Correct Answer – C. India
    Explanation:
    The first session of the UN-Habitat Assembly started on May 27 at the headquarters of UN-Habitat in Nairobi and will go on till May 31.
  72. Which among the following sites of MP has been included in UNESCO’s tentative list of world heritage sites?
    A. Orchha

    B. Konark
    C. Sanchi
    D. Fatehpur Sikri
    Correct Answer – A. Orchha
    Explanation:
    Orchha is situated on the banks of the Betwa river. Orchha is also famous for its 2 elevated minaret called Saavan & Bhadon and its four palaces.
  73. Indian Air Force has signed an MoU with ______ for crew selection and training for the prestigious Gaganyaan Programme.
    A. DRDO

    B. ISRO
    C. RAW
    D. NITI Aayog
    Correct Answer – B. ISRO
    Explanation:
    It is worth noting that Gaganyaan is India’s maiden human spaceflight programme by 2022. It will provide a unique micro-gravity platform in space for conducting experiments.
  74. JOIDES Resolution, sometimes seen in the news, is a/an ____________.
    A. Scientific Drilling Ship

    B. Agreement to reduce CO2 Emissions
    C. Newly Discovered Asteroid
    D. UNESCO Heritage Site
    Correct Answer – A. Scientific Drilling Ship
    Explanation:
    To investigate the origin and the evolution of the Earth, the mission aims to explore the Earth below the oceans of the world.
  75. Which of these Indian architecture has entered the 2019 World Architecture News (WAN) Awards?
    A. Statue of Unity

    B. Adiyogi Shiva statue
    C. Spring Temple Buddha
    D. Konark Temple
    Correct Answer – A. Statue of Unity
    Explanation: The world’s tallest statue, Statue of Unity, in Gujarat, constructed by Larsen & Toubro, has entered the globally-acclaimed 2019 World Architecture News (WAN) Awards.
    English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019
  76. India’s first Tree Ambulance has recently been launched in ____.
    A. Bhopal

    B. Chennai
    C. Ahmedabad
    D. Mumbai
    Correct Answer – Chennai
    Explanation: Vice President M. Venkaiah Naidu flagged off a unique service called ‘Tree Ambulance’ in Chennai to revive and provide care to trees, following Cyclones Vardah (2016) and Gaja (2018) which uprooted lakhs of trees in the state. The Tree Ambulance service has been founded by, Dr K Abdul Ghani, also known as Green man of India.
  77. Peter Mutharika has been sworn in as the President of _____.
    A. Malawi
    B. Rwanda
    C. Botswana
    D. Tanzania
    Correct Answer – A. Malawi
    Explanation: The President of Malawi, Peter Mutharika has been elected to a second term in office as president after winning the 2019 elections with 38.57% of the vote.
  78. Which of these banks has launched the ‘Bank on Wheels’ service?
    A. Bank of India

    B. Indian Overseas Bank
    C. Canara Bank
    D. Punjab National Bank
    Correct Answer – B. Indian Overseas Bank
    Explanation:
    The Indian Overseas Bank (IOB) has launched a new service named ‘Bank on Wheels’ on May 27, 2019, in its 16 lead districts in the state of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, and Kerala.
  79. Which among the following team has never won the ICC World Cup before?
    A. New Zealand

    B. Sri Lanka
    C. Pakistan
    D. West Indies
    Correct Answer – A. New Zealand
    Explanation: New Zealand has never won the World Cup. The team, known as the Black Caps entered its maiden finals at the 2015 Cricket World Cup.
  80. Veeru Devgan who died recently was a well known _____________
    A. Filmmaker

    B. Actor
    C. Singer
    D. Scriptwriter
    Correct Answer – A. Filmmaker
    Explanation: Renowned film director and one of the most celebrated actions and stunts choreographer in Bollywood, Veeru Devgan, passed away on May 27, 2019, suffering from age-related issues. He was 85.
    English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019
  81. Name the winner of 2019 Monaco Grand Prix.
    A. Max Verstappen

    B. Lewis Hamilton
    C. Sebastian Vettel
    D. Valtteri Bottas
    Correct Answer – B. Lewis Hamilton
    Explanation: The Mercedes Formula 1 Champion Lewis Hamilton won the 2019 Monaco Grand Prix. This is the straight 6th win of Mercedes this year. The 2019 Monaco Grand Prix was a Formula One motor race held on 26 May 2019 at the Circuit de Monaco.
  82. Who is the youngest candidate to win in the Lok Sabha Elections 2019?
    A. Nusrat Jahan

    B. Tejaswi Surya
    C. Praveen Nishad
    D. Mukut Bihari
    Correct Answer – B. Tejaswi Surya
    Explanation: Tejaswi Surya is the youngest candidate of the BJP to win in the Lok Sabha Elections 2019 from the Bangalore south. Surya defeated B.K.Hariprasad of Congress.A former Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP) and Yuva Morcha leader, Surya participated in rallies such as the ‘Mangalore Chalo’ bike rally ahead of the Assembly elections last year. A lawyer by training, he has represented many BJP leaders – Surya defended PostCard News editor Mahesh Hegde in a cyber-crime case against him, Mysore MP Pratap Simha in other matters, and even assisted Ashok Haranahalli in corruption cases against BJP supremo BS Yeddyurappa.
  83. What is the present strength of Judges in the Supreme Court?
    A. 23

    B. 26
    C. 29
    D. 31
    Correct Answer – D. 31
    Explanation: Justices BR Gavai, Surya Kant, Aniruddha Bose and AS Bopanna were recently sworn-in as the Judges of the Supreme Court. With this, the number of judges in the Supreme Court now stands at 31, which is the full sanctioned strength of the apex court.
  84. Kalpana Dash who passed away recently was an Indian mountaineer from which state?
    A. Odisha

    B. West Bengal
    C. Assam
    D. Bihar
    Correct Answer – A. Odisha
    Explanation: Odisha based mountaineer Kalpana Dash passed away in an unfortunate incident while descending world’s highest peak, the Mt. Everest on May 23. She was the first Odia mountaineer to scale Mount Everest in 2008.
  85. When is Anti Terrorism Day observed?
    A. May 25

    B. May 22
    C. May 19
    D. May 21
    Correct Answer – D. May 21
    Explanation: Every year May 21 is observed as Anti-Terrorism day in India to wean away the youth from terrorism and showing as to how it is prejudicial to the national interest.

English Current Affairs GK MCQ 22-31 May 2019 PDF Download Link below:

Read More

 

 

Facebook Comments