Current Affairs Revision: July 2019

Current Affairs Revision July 2019

Current Affairs Revision: July 2019

Read the Current Affairs Revision: July 2019. You can also download the PDF of these questions.

Current Affairs Revision: July 2019 PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT

Current Affairs Revision: July 2019 PDF download link is provided at the end of the post.

Download Previous 6 month’s 800+ Most Important Current Affairs MCQ PDF: Click here

Monthly Current Affairs Revision Questions: JULY 2019

  1. Who won the men’s title at the 2019 Wimbledon tennis tournament?
    Answer: Novak Djokovic
  2. Who has been adjudged player of the tournament at the 2019 ICC Cricket World Cup?
    Answer: Kane Williamson
  3. Pardeep Singh, who has created a new Commonwealth record in the clean and jerk category, is from which state?
    Answer: Punjab
  4. Which Indian woman wrestler has won gold in the 53kg category at Yasar Dogu International in Istanbul?
    Answer: Vinesh Phogat
  5. Which state has become the first Indian state to have water policy?
    Answer: Meghalaya
  6. Which Indian movie has won the Best Feature Film award at the 2019 SAARC film festival?
    Answer: Nagarkirtan
  7. Which state government has observed the first-ever Save Water Day on 12th July?
    Answer: West Bengal
  8. Who has been appointed the new Governor of Himachal Pradesh?
    Answer: Kalraj Mishra
  9. Hussain Muhammad Ershad, who passed away recently, was the former military dictator of which country?
    Answer: Bangladesh
  10. The Spektr-RG space telescope is a joint venture of which of the following countries?
    Answer: Russia & Germany
  11. Which Bollywood personality is set to be honored with an honorary doctorate by Melbourne’s La Trobe University?
    Answer: Shah Rukh Khan
  12. Which Indian surgeon has been conferred the Honorary Fellowship of The Royal College of Surgeons (FRCS) of Thailand?
    Answer: P Raghu Ram
  13. Which of the following NBFCs has become the first NBFC to get $100 million loans from AIIB for Green Energy Funding?
    Answer: L&T Finance Holdings
  14. Who won the women’s title at the 2019 Wimbledon tennis tournament?
    Answer: Simona Halep
  15. Which state has become the first Indian state to get fund through the World Bank’s climate resilience program?
    Answer: Kerala
  16. Which former SC Judge of India has been appointed as an International Judge of the Singapore International Commercial Court (SICC)?
    Answer: Arjan Kumar Sikr
  17. The Kasarkod beach is located in which state?
    Answer: Karnataka
  18. The researchers at which Indian institute have developed technology to pack microbial strains in tiny capsules?
    Answer: Indian Institute of Spices Research (IISR), Kozhikode
  19. What is the theme of the 2019 edition of World Youth Skills Day (WYSD)?
    Answer: Learning to learn for life and work
  20. Which Indian organization has published the first comprehensive census of orchids of India “Orchids of India: A Pictorial Guide”?
    Answer: Botanical Survey of India
  21. Who has been selected for Sangeet Natak Akademi Fellowships in the field of performing arts?
    Answer: Zakir Hussain
  22. Ursula von der Leyen, who has been elected as the European Commission’s first female president, is from which country?
    Answer: Germany
  23. Swarup Dutta, who passed away recently, was the veteran actor of which regional cinema?
    Answer: Bengali
  24. The researchers at which University have developed a low-cost filter to remove arsenic from water?
    Answer: Tezpur University
  25. Which state / UT government has launched “Happiness Utsav” in its schools?
    Answer: Delhi
  26. Vijayveer Sidhu is associated to which sports?
    Answer: Shooting
  27. The International Shark Awareness Day (ISAD) is observed on which date?
    Answer: July 14
  28. From which city, the first-ever international commercial flight from Madhya Pradesh has launched?
    Answer: Indore
  29. Which Indian organization has decided to develop the Broadband Readiness Index (BRI) for Indian States and Union Territories (UT)?
    Answer: ICRIER
  30. The Markandeshwar temple is located on the bank of which river in Maharashtra?
    Answer: Wainganga
  31. Which state government has raised financial aid for Martyrs’ Kin to Rs.1 crore?
    Answer: Maharashtra
  32. Which country has become the 76th signatory country to join the International Solar Alliance (ISA) Framework Agreement?
    Answer: Palau
  33. Which Indian woman sprinter has won gold in the 200m race at “Tabor Athletics”?
    Answer: Hima Das
  34. Which Indian Government campaign has won the Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award 2019 in the “Marketing – Primary Government Destination” category?
    Answer: Find the Incredible You
  35. Who is the author of the book “Kargil: Untold stories from the War”?
    Answer: Rachna Bisht Rawat
  36. Which Indian organization has introduced a web-based application system for contribution from Fund of Funds for Startups (FFS)?
    Answer: SIDBI
  37. Which Indian woman cricketer has been conferred the 2018 Arjuna Award?
    Answer: Smriti Mandhana
  38. The Union Cabinet has approved Inter-Institutional Agreement between India and which country for 3D bioprinting & regenerative medicine?
    Answer: United States
  39. The 2019 World Day for International Justice (WDIJ) is observed on which date?
    Answer: July 17
  40. The World Health Organization (WHO) has declared Ebola outbreak as a global health emergency in which African country?
    Answer: DR Congo
  41. Which Indian cricketer has been inducted into ICC Hall of Fame?
    Answer: Sachin Tendulkar
  42. Which state / UT Cricket Association has been granted the status of a Full Member of the BCCI?
    Answer: Pondicherry
  43. Paramarsh scheme is associated to which union ministry?
    Answer: Ministry of HRD
  44. What name has been given to the recently launched UGC Guide to Student Induction Programme (SIP)?
    Answer: Deeksharambh
  45. On which date, the Nelson Mandela International Day (NMID) is observed?
    Answer: July 18
  46. Motihari- Amlekhgunj petroleum pipeline project, sometimes seen in the news, is connected to India & which country?
    Answer: Nepal
  47. The ‘Medicine from the Sky’ is the pilot project of which state government?
    Answer: Telangana
  48. ICC has suspended which country’s Cricket Federation with immediate effect for breach of the constitution?
    Answer: Zimbabwe
  49. Which Indian golfer has won the FGC Callaway Junior world Golf Championship 2019?
    Answer: Arjun Bhati
  50. Which state / UT police has launched the new e-challan system for the use of Traffic Police?
    Answer: Delhi
  51. The 10th Jagran Film Festival (JFF-2019) has started in which city?
    Answer: New Delhi
  52. The Andhra Bank has partnered with which company to launch AI chatbot “ABHi”?
    Answer: Floatbot
  53. Which former Indian athlete has been nominated for IAAF Veteran Pin?
    Answer: PT Usha
  54. The 5th International Police Expo 2019 was held at which city?
    Answer: New Delhi
  55. Prithu Gupta is associated to which sports?
    Answer: Chess
  56. The Indian women team has defeated which team to won Gold at the 21st Commonwealth Table Tennis Championship 2019?
    Answer: Singapore
  57. The 2019 Durand Cup is slated to be held in which state?
    Answer: Kolkata
  58. The scientists of which country have developed a concept named Ramanujan Machine?
    Answer: Israel
  59. Which section of the Wildlife Protection Act of 1972 empowers the states to send a list of wild animals to the Centre requesting it to declare them vermin for selective slaughter?
    Answer: Section 62
  60. The AIFF Golden Baby Leagues handbook 2019-20 is associated to which sports?
    Answer: Football
  61. Who is the author of the book “War over Words: Censorship in India, 1930-1960”?
    Answer: Devika Sethi
  62. Which UT/state has decided to introduce Bi-cycle sharing scheme?
    Answer: Puducherry
  63. Arinjeeta Dey, who won silver in 2019 World Youth Cup, is from which state?
    Answer: West Bengal
  64. Reliance Jio has partnered with which social media platform for its Digital Udaan?
    Answer: Facebook
  65. Which public sector bank has set up a centralized hub Cen-MARG to process retail and MSME loans?
    Answer: Punjab & Sind Bank
  66. Which Indian manufacturing plant has been included in the WEF’s Global Lighthouse Network (GLN)?
    Answer: Tata Steel Kalinganagar
  67. India’s first design development center ‘Fashionova’ has recently launched in which of the following cities?
    Answer: Surat
  68. The Kargil Tribute Song has been composed by which noted Hindi lyricist?
    Answer: Sammer Anjaan
  69. Who is the current chief of National Skill Development Corporation (NSDC)?
    Answer: Anil Manibhai Naik
  70. What is the theme of the 2019 edition of International Co-operative Day (ICD)?
    Answer: Coops 4 Decent Work
  71. Which state government has decided to produce its own seeds under brand name Sah-Beej?
    Answer: Madhya Pradesh
  72. Who has been appointed as Head of Cricket at the National Cricket Academy (NCA)?
    Answer: Rahul Dravid
  73. Budj Bim Cultural Landscape is located in which country?
    Answer: Australia
  74. The Asia’s first Six Sigma Institute of Mountain Medicines and High Altitude Rescue is set to come up in which Indian state?
    Answer: Uttarakhand
  75. The term Utkarsh 2022 in news is related to which organization?
    Answer: RBI
  76. Which new method has been identified for predicting monsoon?
    Answer: Beryllium-7
  77. Which new section has been inserted in the SEBI Act to act against entities that tamper or destroy electronic databases?
    Answer: Section 15HAA
  78. Which place in Kerala is slated to be home of India’s first elephant rehabilitation center?
    Answer: Kottoor
  79. India’s first cow sanctuary is located in which district of Madhya Pradesh?
    Answer: Agar Malwa
  80. The Union Government has launched which human atlas initiative for a holistic understanding of the human body?
    Answer: Manav
    Current Affairs Revision: July 2019
  81. Who has become the first Indian sprinter to win Gold in the 100m event at the 30th World University Games (WUG-2019)?
    Answer: Dutee Chand
  82. The famous Kataragama temple is located in which country?
    Answer: Sri Lanka
  83. The Skill development training program for jail inmates has started in which district of Assam?
    Answer: Bongaigaon
  84. Who has been adjudged as the AIFF Men’s Footballer of the Year 2019?
    Answer: Sunil Chhetri
  85. Which state government has recently implemented the Center’s Witness Protection Scheme (WPS)?
    Answer: Odisha
  86. Who has been appointed as the new chief of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?
    Answer: Arun Kumar
  87. Who has been appointed CMD of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)?
    Answer: Pravin Kumar Purwar
  88. The Amrabad Tiger Reserve (ATR) is located in which state?
    Answer: Telangana
  89. The Plan Bee, which won the Indian Railways’ Best Innovation Award, is associated to which railway zone?
    Answer: Northeast Frontier Railway
  90. The 2019 Women Startup Summit (WSS) is scheduled to be held in which city?
    Answer: Kochi
  91. Prasar Bharati has signed MoU with which IIT for research collaboration in newly emerging technologies?
    Answer: IIT Kanpur
  92. On which date, the 2019 edition of World Population Day (WPD) is observed?
    Answer: July 11
  93. Who has been sworn-in as the new Prime Minister of Greece?
    Answer: Kyriakos Mitsotakis
  94. Which Indian movie has won the NETPAC Award for Best Asian Film at the 23rd Bucheon Film Festival 2019?
    Answer: Gully Boy
  95. Under whose chairmanship, the 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue (IRSED) was held in New Delhi?
    Answer: Rajiv Kumar
  96. Under which section of UAPA act of 1967, the Government of India (GoI) has banned Sikhs for Justice (SJF)?
    Answer: Section 3(1)
  97. Which European country has decided to impose a green tax on plane tickets from 2020?
    Answer: France
  98. Which pharmaceutical company has become India’s first company to launch Romiplostim to treat chronic ITP?
    Answer: Intas
  99. The Prosecco Hills is located in which country?
    Answer: Italy
  100. Which IT company has partnered with AICTE to equip students with career skills?
    Answer: TCS
  101. Which Indian weightlifter has won Gold in 81 kg category at the 2019 Commonwealth Championships in Apia?
    Answer: Ajay Singh
  102. Who has been appointed as Secretary of Overseas Indian Affairs?
    Answer: Vikas Swarup
  103. Which is India’s most expensive office location, as per Commercial Real Estate Services (CBRE)’s latest survey?
    Answer: Connaught Place
  104. Operation Thirst has been launched by which Indian organization?
    Answer: Indian Railway
  105. Which international organization has released the 2019 global Multidimensional Poverty Index (MPI)?
    Answer: UNDP
  106. The Residential Asset Price Monitoring Survey (RAPMS) has been conducted by which Indian organization?
    Answer: RBI
  107. Who has been elected as the new President of the European Parliament?
    Answer: David Sassoli
  108. Which state government has announced Rs 10k monthly allowance for Padma Shri awardees?
    Answer: Odisha
  109. The first-ever Global Conference for Media Freedom was held in which city?
    Answer: London
  110. The Film Division of India (FDI) has launched a documentary film club “KSHITIJ” in which city?
    Answer: Mumbai
  111. Asia’s largest solar power project is located in which district of Madhya Pradesh?
    Answer: Rewa
  112. Who has been appointed as MD & CFO of the World Bank (WB)?
    Answer: Anshula Kant
  113. Anthony Amalraj is associated to which sports?
    Answer: Table Tennis
  114. M J Radhakrishnan, who passed away recently, was the renowned filmmaker of which regional cinema?
    Answer: Malayalam
    Current Affairs Revision: July 2019
  115. The first-ever Himalayan states’ conclave is slated to be held in which state?
    Answer: Uttarakhand
  116. Which Indian organization has collaborated with the Ministry of Health to conduct the largest pan-India oral health survey?
    Answer: AIIMS
  117. The rare footage of 1948 film Vande Mataram has become part of NFAI. The film was directed by whom?
    Answer: Ram Gable
  118. The researchers of which country have found that Electronic cigarettes damage brain stem cells?
    Answer: United States
  119. The Agri-Business Incubation Centre in Raipur has been set up under which central scheme?
    Answer: RAFTAAR
  120. The 2019 Kharchi Puja Festival has celebrated in which state?
    Answer: Tripura
  121. Veer Chotrani is associated to which sports?
    Answer: Squash
  122. Who is the current director of the Intelligence Bureau (IB)?
    Answer: Arvind Kumar
  123. Which state government has launched a free crop insurance scheme for farmers?
    Answer: West Bengal
  124. Abburi Chaya Devi, who passed away recently, was the famous fiction writer of which language?
    Answer: Telugu
  125. What is the theme of the 2019 edition of World Vitiligo Day (WVD)?
    Answer: The Quality of Life of a Vitiligo Patient
  126. Who is the new Managing Director of National Housing Bank (NHB)?
    Answer: Sarada Kumar Hota
  127. Mohammed Baji, who passed away recently, was the eminent freedom fighter of which state?
    Answer: Odisha
  128. What is the theme of the 13th National Statistics Day (NSD-2019)?
    Answer: Sustainable Development Goals (SDGs)
  129. Who has become the first IPS Officer to complete the ‘Seventh Summit’ Challenge?
    Answer: Aparna Kumar
  130. Which Indian politician has authored the book titled ‘The New Delhi Conspiracy’?
    Answer: Meenakshi Lekhi
  131. Which state government has launched Dastak campaign against AES & JE disease?
    Answer: Uttar Pradesh
  132. Which city is hosting the first-ever ISA’s joint security exercise “ISALEX19”?
    Answer: Abu Dhabi
  133. STRIDE, which is in news recently, is associated with?
    Answer: To boost research culture
  134. On which date, the 2019 edition of International Olympic Day (IOD) is observed?
    Answer: June 23
  135. The first-ever India International Cooperatives Trade Fair (IICTF) will be held in which city?
    Answer: New Delhi
  136. Which district administration of J&K has launched ‘Operation Khumaar’ to make 312 panchayats tobacco-free?
    Answer: Rajouri
  137. Santosh Rana, who passed away recently, was the veteran leader of which political party?
    Answer: CPI (ML)
  138. Who is the author of the book ‘A Prime Minister to Remember- Memories of a Military Chief’?
    Answer: Sushil Kumar
  139. The 21st Commonwealth Table Tennis Championship will be hosted by which state? Answer: Odisha
  140. India has inked Rs 200 crore defense deal with which country for ‘Strum Ataka’ anti-tank missile?
    Answer: Russia
  141. Which water conservation campaign has been launched by Central Government?
    Answer: Jal Shakti Abhiyan
  142. On which date, the 2019 edition of International Day of the Tropics is observed?
    Answer: June 29
  143. Which country has officially resumed commercial whaling?
    Answer: Japan
  144. Which butterfly species has been officially declared as state butterfly of Tamil Nadu?
    Answer: Cirrochroa thais
  145. Indo-French Joint Air Exercise “Garuda-V” has started in which site?
    Answer: Mont-de-Marsan
  146. Which Indian scientist has been selected as the Co-Investigator for NASA’s PUNCH mission?
    Answer: Dipankar Banerjee
  147. Jaya Arunachalam, a veteran social activist has passed away. She was from which state?
    Answer: Tamil Nadu
  148. Which public sector bank has signed MoU with NIIF to boost capital availability for infrastructure projects?
    Answer: SBI
  149. Which Indian personality has been elected as a member of the International Olympic Committee (IOC)?
    Answer: Narinder Batra
  150. Impressed tortoise, which is in news recently, is discovered in which state?
    Answer: Arunachal Pradesh
  151. The first UIDAI-run Aadhaar Seva Kendra (ASK) operational in which city?
    Answer: Delhi & Vijayawada
  152. Where is the headquarters of the Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD) is located?
    Answer: Hyderabad
  153. Who is the author of the autobiography ‘Lessons Life Taught Me, Unknowingly”?
    Answer: Anupam Kher
  154. The 2nd edition of International Day of Parliamentarism (IDP-2019) was observed on which date?
    Answer: June 30
  155. Who has been elected new Chairman of Microfinance Institutions Network (MFIN)?
    Answer: Manoj Kumar Nambiar
  156. Who is the head of the RBI committee to strengthen the Core Investment Companies (CIC) framework?
    Answer: Tapan Ray
  157. What is the rank of the Indian passport at the 2019 Henley Passport Index?
    Answer: 86th
  158. Who is the head of the high-powered committee of Chief Ministers (CMs) to transform Indian agriculture?
    Answer: Devendra Fadnavis
  159. Babu Narayanan, who passed away recently, was the popular filmmaker of which regional cinema?
    Answer: Malayalam
  160. Ambati Rayudu, who recently retired from all forms of cricket, is from which state?
    Answer: Andhra Pradesh
  161. Dragonfly mission, which is in news to explore Saturn’s Moon Titan, is associated to which space agency?
    Answer: NASA
  162. Which state government has launched toll-free CM helpline 1076?
    Answer: Uttar Pradesh
  163. Which Indian sprinter has won gold in women’s 200 m at the Poznan Athletics Grand Prix in Poland?
    Answer: Hima Das
  164. The world’s largest burn and plastic surgery institute Institute has started functioning in which city?
    Answer: Dhaka
  165. Which international organization has recently released its report ‘Working on a Warmer Planet”?
    Answer: ILO
  166. What is the theme of the 2019 edition of UN MSME Day?
    Answer: Big Money For Small Business: Financing the SDGs
    Current Affairs Revision: July 2019
  167. Which railway zone has commissioned the longest electrified tunnel in Indian Railways?
    Answer: South Central Railway
  168. Which Indian business leader will receive 2019 Global excellence awards from US-India Strategic Partnership Forum (USISPF)?
    Answer: Ajay Banga
  169. Who is the author of the book ‘Whispers of Time’?
    Answer: Krishna Saksena
  170. Where is the headquarters of National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR)?
    Answer: Hyderabad
  171. The scientists of India and which country have identified a new gene linked to schizophrenia.
    Answer: Australia
  172. MOSAiC mission, which is in news recently, is a year-long expedition into which ocean?
    Answer: Arctic ocean
  173. Which city of Rajasthan has recently declared UNESCO World Heritage site?
    Answer: Jaipur
  174. The Government of India (GoI) has signed a pact with which tech company for a pilot study on using AI in Agriculture?
    Answer: IBM
  175. On which date, the 2019 edition of National Doctor’s Day (NDD) is celebrated in India?
    Answer: July 1
  176. Damnganga-Pinjal river inter-linking project, sometimes seen in the news, is associated to which state?
    Answer: Maharashtra
  177. Ikram Ali Khil, who broke Sachin Tendulkar’s rare World Cup record, is from which country?
    Answer: Afghanistan
  178. Which state has topped the NITI Aayog’s 2019 AMFFR Index?
    Answer: Maharashtra
  179. The Athi Varadar festival has started in which state?
    Answer: Tamil Nadu
  180. Which ancient site of Iraq has been declared a UNESCO World Heritage Site?
    Answer: Babylon
  181. The Union Government has proposed which light urban rail transit system for small cities?
    Answer: Metrolite
  182. Arun Kumar Roy, who passed away recently, was the veteran Left leader of which state?
    Answer: Jharkhand
  183. Who has become India’s first gold medallist at the President’s Cup boxing tournament?
    Answer: Shiva Thapa
  184. Which state government has decided to set up India’s first Space Park?
    Answer: Kerala
  185. Which Indian bodybuilder has clinched 2019 Mr. South Asia title?
    Answer: Ravinder Kumar Malik
  186. The 11th biennial edition of DefExpo India – 2020 is scheduled to be held in which city?
    Answer: Lucknow
  187. The 2019 Homeless World Cup football tournament is scheduled to be held in which country?
    Answer: United Kingdom
  188. The Union Government has banned which antibiotic in animal food industry?
    Answer: Colistin
  189. The Next Generation Sequencing (NGS) facility has recently opened in which city?
    Answer: Hyderabad
  190. The 2019 Hand-in-Hand military exercise is scheduled to be held in which Indian state?
    Answer: Meghalaya
  191. Yukiya Amano, who passed away recently, was the Chief of which international organisation?
    Answer: IAEA
  192. Chandrayaan-2 will explore & perform studies on which region of Moon?
    Answer: South pole
  193. Where is the headquarters of Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI)?
    Answer: Kochi
  194. The 2019 International shark meet is slated to be held in which Indian city?
    Answer: Kochi
  195. Who is the author of the book “Indo-Pak Relations : Beyond Pulwama & Balakot”?
    Answer: U V Singh
  196. Who has been appointed as the Chairman of Asian Boxing Confederation’s (ASBC) competitions commission?
    Answer: Kishen Narsi
  197. Who has been chosen for the Sangita Kalanidhi award of the Music Academy?
    Answer: S Sowmya
  198. Who has been elected as chairman of the Commonwealth Table Tennis Federation (CTTF)?
    Answer: Vivek Kohli
  199. Who won the women’s singles titles at the 21st Commonwealth Table Tennis Championships?
    Answer: Ayhika Mukherjee
  200. Who represented India at the NAM Ministerial Meeting in Caracas?
    Answer: Syed Akbaruddin
  201. Which hockey player has been chosen for 2019 Mohun Bagan Ratna?
    Answer: Keshav Dutt
  202. The scientists of which country have developed a method to convert Jute fibre into low-cost bio-degradable cellulose sheets?
    Answer: Bangladesh
  203. Who has been appointed next Vice Chief of Indian Army?
    Answer: Manoj Mukund Naravane
  204. On which date, the 159th Income Tax Day (ITD-2019) is celebrated in India?
    Answer: July 24
  205. Which state government has decided to bring legislation for ensuring Journalists’ job security?
    Answer: West Bengal
  206. Which IIT has developed an AI app CARE4U for elderly people?
    Answer: IIT Kharagpur
  207. Who is the head of the reconstituted Group of Ministers (GoM) on sexual harassment at workplace?
    Answer: Amit Shah
  208. Which state has become the first Indian State to reserve 75% private jobs for local youths?
    Answer: Andhra Pradesh
  209. Which IIT has developed ‘Agricopter’ to eliminate manual spraying of pesticides in agricultural farms?
    Answer: IIT Madras
  210. Who is the head of the Cryptocurrency panel that proposes ban on private digital currencies?
    Answer: Subhash Chandra Garg
  211. Who officially took over charge as new British Prime Minister?
    Answer: Boris Johnson
  212. Who has been appointed Britain’s first Indian-origin home secretary?
    Answer: Priti Patel
  213. Indian Railway’s first printing press heritage gallery has opened in which city?
    Answer: Mumbai
  214. Who has been appointed the new Union Home Secretary of Government of India (GoI)?
    Answer: Ajay Kumar Bhalla
  215. What is the India’s rank in the Global Innovation Index (GII) 2019?
    Answer: 52nd
    Current Affairs Revision: July 2019
  216. Which RBI deputy governor has been assigned to run the monetary policy portfolio?
    Answer: B P Kanungo
  217. Which state government has decided to ply ‘water taxis’ in its inland waterways?
    Answer: Goa
  218. Ehsan Mania, who has been appointed chief of the ICC’s Finance & Commercial Affairs (F&CA), is from which country?
    Answer: Pakistan
  219. Who has been appointed the new national coach of the Indian table tennis team?
    Answer: Dejan Papic
  220. On which date, National Broadcasting day (NBD) is celebrated in India?
    Answer: July 23
  221. Who is the newly appointed chairperson of National Anti-profiteering Authority (NAA)?
    Answer: Badri Narain Sharma
  222. Who is the author of the book “Chandra Shekhar – The Last Icon of Ideological Politics”?
    Answer: Harivansh
  223. Securitypedia has been launched by which Central Armed Police Force (CAPF) of India?
    Answer: CISF
  224. Which state has topped in solar rooftop installations?
    Answer: Gujarat
  225. Attoor Ravi Varma, who passed away recently, was the renowned poet and translator of which language?
    Answer: Malayalam
  226. Who is set to become the first-ever recipient of Tribute Actor Award at TIFF 2019?
    Answer: Meryl Streep
  227. Which Arab nation has recently launched its first Underwater Military Museum?
    Answer: Jordan
  228. The GST Council has decided to reduce GST Rate on Electrical Vehicles from 12% to how much percent?
    Answer: 5%
  229. Which Indian economist has unveiled an account aggregator model “Sahamati”?
    Answer: Nandan Nilekani
  230. The researchers at which IIT have developed a novel molecular framework for superbugs?
    Answer: IIT Kanpur

Current Affairs Revision: July 2019 PDF download link below

Read more:

 

 

Facebook Comments