Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]

Current Affairs PDF Download: May 2019

Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]

Here you can download 250+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: May 2019 [English] is completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: May 2019 [English] download link is available at the end of the post

Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]

  1. Global Corruption Report, sometimes seen in the news, is released by __________.
    A. IMF
    B. World Bank
    C. Transparency International
    D. Amnesty International
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Transparency International 
    Explanation: It is one of Transparency International’s flagship publications. Most recent reports have focused on corruption in climate change, the private sector, water and the judiciary.
  2. According to reports, a giant asteroid called __________ will pass Earth on April 13, 2029.
    A. 99942 Apophis

    B. 16942 Apophis
    C. 96942 Apophis
    D. 00942 Apophis
    Correct Answer
    Correct Answer – A.  99942 Apophis
    Explanation: This asteroid is a representative of about 2,000 currently known Potentially Hazardous Asteroids. Notably, it will cruise harmlessly by Earth.
  3. Which Scorpene class submarine was launched in Mumbai recently?
    A. INS-Vela

    B. INS-Viraat
    C. INS-Khanderi
    D. INS-Vikram
    Correct Answer
    Correct Answer – A. INS-Vela
    Explanation: It has been named ‘Vela’ after an earlier submarine. Of the 6 submarines, INS Kalvari was commissioned in December. The out fittings were completed under a 2005 contract as part of Indian Navy’s Project-75.
  4. Bajirao, the last captive white tiger at the ______________, died recently.
    A. Sanjay Gandhi National Park

    B. Jim Corbett National Park
    C. Kanha Tiger Reserve
    D. Bandhavgarh National Park
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sanjay Gandhi National Park
    Explanation: Bajirao was born in 2001 to Renuka and Sidharth. He was the last surviving white tiger in the park. Bombay Veterinary College (BVC) conducted its post-mortem. White tigers have a normal lifespan of 12 years.
  5. Which country is reportedly set to become the site of the world’s first crypto city?
    A. India
    B. Malaysia
    C. US
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Malaysia
    Explanation: Around 835 acres of Malacca City are being developed into a tourist destination for the crypto curious. Reportedly, the development is backed by the Chinese government. It will be called Melaka Straits City.
  6. Defence Ministry recently approved Indian Navy’s proposal to acquire 10 Kamov-31 choppers from ________.
    A. Russia
    B. France
    C. Israel
    D. Germany
    E. None of these
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Russia
    Explanation: The decision was taken at a meeting of the Defence Acquisition Council (DAC). It was led by Defence Minister Nirmala Sitharaman. India has already a fleet of 12 of these Kamov-31 choppers which sanitise the air space.
  7. International Firefighters’ Day (IFFD) is observed on ________.
    A. May 3
    B. May 4
    C. May 5
    D. May 6
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 4
    Explanation: This day honours the sacrifices that firefighters make to make sure that their communities are as safe as possible. One of the significant symbols of International Fire Fighters Day is the red and blue ribbon.
  8. The name Fani, in context of the recent cyclone, has been suggested by which among the following countries?
    A. Sri Lanka
    B. Maldives
    C. Bangladesh
    D. Oman
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Bangladesh
    Explanation: World Meteorological Organisation (WMO) is responsible for naming cyclones. Around 10 different naming committees have been formed under the WMO. The Northern Indian Ocean committee comprises of 8 countries: Bangladesh, India, Maldives, Myanmar, Oman, Pakistan, Sri Lanka and Thailand. ‘Fani’ literally means a snake’s hood.
  9. Global Wage Report, sometimes seen in the news, is released by ________.
    A. World Bank
    B. IMF
    C. ILO
    D. UN-Habitat
    Correct Answer
    Correct Answer – C. ILO
    Explanation: According to the findings of the report, women continue to be paid approximately 20 per cent less globally than men.
  10. Union Environment Ministry has constituted a committee to implement the NCAP. Expand NCAP.
    A. National Cleanliness Air Programme
    B. National Clean Air Project
    C. National Clean Airy Programme
    D. National Clean Air Programme
    Correct Answer
    Correct Answer – D. National Clean Air Programme
    Explanation: This programme aims to reduce particulate matter (PM) pollution by 20%-30% by 2024. It will be chaired by the Secretary, Union Environment Ministry.
  11. The Army is in the process of procuring Igla-S Very Short Range Air Defence Systems (VSHORAD) from which among the following countries?
    A. France
    B. Israel
    C. Russia
    D. UK
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Russia
    Explanation: The deal for VSHORAD, began in 2010. It is worth mentioning that reportedly the Defence Ministry has empowered the three armed forces with emergency financial powers. Under this, they can freely procure equipment worth up to Rs 300 crore on a priority basis.
  12. Everest Cleaning Campaign, sometimes seen in the news, is being run in which among the following nations?
    A. India

    B. Nepal
    C. Sri Lanka
    D. Bhutan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Nepal
    Explanation: A number of governmental and non-governmental agencies are supporting the 1.5 month clean-up campaign. It will conclude on May 29 to commemorate the first summit of Everest by Edmund Hillary and Tenzing Norgay in 1953.
  13. Which among the following countries recently set a new Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours?
    A. Iran
    B. Lebanon
    C. India
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Lebanon
    Explanation: Lebanon’s capital Beirut has set this milestone of having “most national flags ( approximately 26,852 ) displayed in one city in 24 hours.” It broke New York’s Waterloo record of 25,599 flags.
  14. _________ is to take over as the Vice Chief of Indian Air Force. 
    A. Rakesh Bhaduria
    B. Sanjay Manohar
    C. Anil Khosla
    D. Teerath Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rakesh Bhaduria
    Explanation: He served as the Air Officer Commanding-in-Chief, Southern Air Command from March, 2017. He was commissioned into the fighter stream of the Air Force in June 1980 with the Sword of Honour.
  15. Mukesh Ambani, Arundhati Katju and ____________ are among the Indians, who have been named by TIME magazine in its prestigious list of the 100 most influential people in the world.
    A. Narendra Modi
    B. Rahul Gandhi
    C. Menaka Guruswamy
    D. Anna Hazare
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Menaka Guruswamy
    Explanation: The Time 100 Most Influential People 2019 list was released recently. Among them, Guruswamy is the only woman in the all-male team who fought the battle against Section 377. Guruswamy studied Civil Law from Oxford University.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  16. Who was recently appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in the office of Lokpal?
    A. Akash Verma
    B. Dilip Kumar
    C. Satish Mishra
    D. Renuka Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Dilip Kumar
    Explanation: Perhaps, it’s the first official appointment of a bureaucrat in Lokpal. He has been appointed for a period of 6 months.
  17. Arunachalam Muruganantham, sometimes seen in the news, is known for which among the following?
    A. World’s first low-cost machine for making sanitary pads
    B. Architect of Aadhar
    C. Managing Director of Delhi Metro
    D. Discovery of Satellites of Saturn
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. World’s first low-cost machine for making sanitary pads
    Explanation: Today, he is successfully running a napkin business, Jayashree Industries, with 2003 units across India. He was awarded the Padma Shri in 2016. Arunachalam Muruganantham’s story is Akshay Kumar’s inspiration for his Bollywood movie, Padman.
  18. The UNESCO Creative Cities Network (UCCN), sometimes seen in the news, was created in _______.
    A. 2000
    B. 2002
    C. 2004
    D. 2006
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. 2004
    Explanation: It aims to promote cooperation with and among cities. It was created as a part of Global Alliance for Cultural Diversity. The overall situation and activities are reported in the UCCN Membership Monitoring Reports.
  19. CLAWS is an autonomous think tank on strategic studies and land warfare. Expand CLAWS. 
    A. Centre for Lawful Warfare Studies
    B. Centre for Landless Warfare Studies
    C. Centre for Land War Studies
    D. Centre for Land Warfare Studies
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Centre for Land Warfare Studies
    Explanation: Based on interactions, consensus and research projects, it’s to convey policy recommendations to policymakers and experts. It is worth mentioning that CLAWS has been ranked 67th amongst World Top Defence and National Security Think Tanks.
  20. Jaish-e-Mohammed chief Masood Azhar has been named as a global terrorist by ___________.
    A. UNSC 1267 Al-Qaeda Sanctions Committee
    B.  UNSC 1367 Al-Qaeda Sanctions Committee
    C.  UNSC 1467 Al-Qaeda Sanctions Committee
    D.  UNSC 1567 Al-Qaeda Sanctions Committee
    Correct Answer
    Correct Answer – A.  UNSC 1267 Al-Qaeda Sanctions Committee
    Explanation: This step marks a major victory for India’s decade-long diplomatic efforts. The move is being hailed as a diplomatic win for the incumbent NDA government.
  21. Recently, archaeologists excavated a rare life-size stucco Buddhist sculpture in which among the following states?
    A. Kerala

    B. Andhra Pradesh
    C. Telangana
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Telangana
    Explanation: It has been excavated in the Phanigiri, Suryapet district. Reportedly, the figurine represents one of the Bodhisattvas belonging to the Jathaka Chakra. Presently, it has been kept at the Centenary Heritage Museum in Hyderabad.
  22. Which among the following nations honoured Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob, who negotiated the historic surrender of Pakistani troops in Dhaka after the 1971 war?
    A. Iran
    B. US
    C. Israel
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Israel
    Explanation: Lt. Gen. Jacob died in 2016 at the age of 92. He was one of the most prominent members of India’s Jewish community.
  23. ISRO is all set to launch which among the following latest radar imaging satellites by the end of May 2019?
    A. RISAT-2BR1
    B. RISAT-3BR1
    C. RISAT-4BR1
    D. RISAT-5BR1
    Correct Answer
    Correct Answer – A. RISAT-2BR1
    Explanation: As per ISRO’s numbering system, the rocket that would carry RISAT 2BR1 is designated as PSLV-C46. It can provide almost an uninterrupted view of earth, day or night, rain or shine.
  24. Goldman Environmental Foundation, sometimes seen in the news, is headquartered in ________.
    A. New Delhi
    B. California
    C. Moscow
    D. London
    Correct Answer
    Correct Answer – B. California
    Explanation: The Goldman Prize honors environmental activists from each of the six continental regions. The awards, recognize people around the world who have taken extraordinary action to win environmental victories.
  25. International Jazz Day (IJD) 2019 is celebrated annually on ________.
    A. April 29
    B. April 30
    C. May 1
    D. May 3
    Correct Answer
    Correct Answer – B. April 30
    Explanation: United Nations Education, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has designated April 30 as International Jazz Day. Jazz is a uniquely American musical style that emerged out of the slave experience.
  26. International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), sometimes seen in the news, is headquartered in ________.
    A. Maharashtra
    B. Gujarat
    C. Rajasthan
    D. Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Telangana
    Explanation: ICRISAT was in news as it has identified in chickpea, important genes for heat & drought tolerance. In India, chickpea is generally sown in Sep-Octand harvested in Jan-Feb.
  27. Which among the following tropical cyclones recently made landfall in Mozambique since modern records began?
    A. Cyclone Kenneth
    B. Cyclone Harvey
    C. Cyclone Katrina
    D. Cyclone Maria
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Cyclone Kenneth
    Explanation: After Cyclone Idai, Mozambique has been hit with another cyclone named “Kenneth”. This is the strongest ever cyclone to hit the southern African country.
  28. Which country recently banned the National Thowheeth Jama’ath (NTJ), and the splinter group Jamathei Millathu Ibrahim (JMI)?
    A. Pakistan
    B. India
    C. Iran
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Sri Lanka
    Explanation: A week after the serial blasts, Sri Lanka banned the National Thowheeth Jama’ath (NTJ), and the splinter group Jamathei Millathu Ibrahim (JMI). All activities of these organisations will be stopped. Besides, their property will also be seized by the government.
  29. Who has been named the Football Writers’ Association Footballer of the Year?
    A. Mohamed Salah
    B. David Silva
    C. Sergio Aguero
    D. Raheem Sterling
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Raheem Sterling
    Explanation: Raheem Sterling has been named the Football Writers’ Association Footballer of the Year. Before Signing for Liverpool in 2010, Sterling began his career at Queens Park Rangers.
  30. _______ and ______ have retained their top spots in the team rankings for Tests and ODIs respectively.
    A. India, England
    B. Pakistan, New Zealand
    C. England, South Africa
    D. New Zealand, India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. India, England
    Explanation: With 116 points, India currently hold the top spot in the Test rankings. Presently, England are the top-ranked ODI side. It is worth mentioning that outcomes from 2016-17 and 2017-18 have been weighted at 50%.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  31. The first part of the Indo-French joint naval exercise, Varuna 19.1 is being held off the coast of which among the following states?
    A. Goa

    B. Telangana
    C. Maharashtra
    D. Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Goa
    Explanation: It is worth mentioning that Varuna 19.2 is the second part of the exercise. It is scheduled to be held in May end in Djibouti. The bilateral naval exercise started in 1983. It was christened as ‘Varuna’ in 2001.
  32. International Workers’ Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. May 1
    B. May 5
    C. May 7
    D. May 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. May 1
    Explanation: It originates from the US labour union movement in the late 19th Century, especially the 8-hour day movement. This movement advocated eight hours for work per day. It is believed that the 1st celebration of Labour Day in India took place in Chennai in 1923.
  33. Who has been appointed as the first non-British president of the Marylebone Cricket Club?
    A. Ritu Chopra
    B. Kumar Sangakkara
    C. Rahul Dravid
    D. Ravi Shastri
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Kumar Sangakkara
    Explanation: He will begin his one-year tenure in October. Marylebone Cricket Club owns Lord’s and acts as the guardian of the laws of the game. It was founded in 1787 and lists 168 presidents in its history.
  34. Who recently signed into law a “sovereign internet” bill which will allow the authorities to isolate the country’s internet?
    A. Ram Nath Kovind
    B. Donald Trump
    C. Vladimir Putin
    D. Imran Khan
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Vladimir Putin
    Explanation: The law would create an independent infrastructure for the Russian internet (Runet). The laws are part of the clampdown on media and internet. freedoms. Russia’s national telecom watchdog (Roskomnadzor)  will act as the central monitoring organ.
  35. World Press Freedom Day 2019 is scheduled to be observed on _______.
    A. May 2
    B. May 3
    C. May 4
    D. May 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 3
    Explanation: The day is intended to commemorate the struggle for a free press. This year’s World Press Freedom Day is being held for the first time in Ethiopia.
  36. Which among the following nations decided to mark its retaliatory action on February 27 against the Indian air strikes on the Balakot terror camp as ‘Operation Swift Retort’?
    A. China
    B. Pakistan
    C. North Korea
    D. Maldives
    E. None of these
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pakistan
    Explanation: On February 27, the PAF ( Pakistan Air Force ) retaliated and downed a MiG-21 in aerial combat. It also captured IAF Wing Commander Abhinandan Varthaman.
  37. Mohmand Dam, sometimes seen in the news, is being constructed on which among the following rivers?
    A. Indus
    B. Swat
    C. Kabul
    D. Kunar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Swat
    Explanation: The dam will be completed at a cost of Rs183 billion by 2024. It has the capacity to store 1.2 million acre feet of water.
  38. _______ has, for the second year in a row, become India’s top crude oil supplier.
    A. US
    B. Iraq
    C. Iran
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Iraq
    Explanation: According to Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics, Iraq has, become India’s top crude oil supplier, for the second year in a row. UAE became India’s fourth-largest crude supplier. The U.S., which began selling crude oil to India in 2017, is fast becoming a major source.
  39. Who will be sworn in as the 36th Chief Justice of the High Court of Rajasthan?
    A. Ravindra Bhat
    B. Ranjana Sharma
    C. Pradeep Nandrajog
    D. Satish Verma
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ravindra Bhat
    Explanation: The collegium had recommended to the Government to appoint him as Chief Justice Of Rajasthan High Court in April 2019. Presently, he is the senior most Judge of the High Court of Delhi.
  40. A historic “loya jirga” peace summit in ________ recently concluded.
    A. New Delhi
    B. Islamabad
    C. Kabul
    D. Tehran
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kabul
    Explanation: Loya Jirga, is a mass national gathering in Afghanistan. It brings together representatives from the various ethnic & tribal communities. A Loya Jirga is considered the “highest expression” of the Afghan people, according to the Afghan Constitution.
  41. Which among the following will be decommissioned on May 6 at the naval dockyard at Visakhapatnam in Andhra Pradesh?
    A. INS Viraat
    B. INS Ranjit
    C. INS Shakti
    D. INS Magar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. INS Ranjit
    Explanation: It was commissioned in the fleet of Indian Navy in 1983. It’s the third of the five Kashin-class destroyers built by erstwhile USSR. 27 commissions have manned INS Ranjit.
  42. Former ISRO chairman A S Kiran Kumar was recently conferred with the highest civilian award of which among the following nations?
    A. Germany
    B. US
    C. France
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer – C. France
    Explanation: The award was created by Napoleon Bonaparte. Kumar fiostered the historic and ambitious Indo- France space co-operation.
  43. When was the World Asthma Day 2019 observed?
    a) 4 May
    b) 5 May
    c) 6 May
    d) 7 May
    Correct Answer
    Correct Answer – d) 7 May
    Explanation: The World Asthma Day was observed across the globe on May 7, 2019, the first Tuesday of May 2019. The day is observed across the world to spread awareness about Asthma and its care around the world. The day is organised and sponsored by the Global Initiative for Asthma (GINA) as a partnership between health care groups and asthma educators to raise awareness about asthma.
  44. Which sportsperson was awarded with the highest US civilian honour?
    a) Michael Jordan

    b) Serena Williams
    c) Tiger Woods
    d) Dwayne Johnson
    Correct Answer
    Correct Answer – Tiger Woods
    Explanation: US President Donald Trump on May 6, 2019 bestowed Tiger Woods with the Presidential Medal of Freedom, the nation’s highest civilian honour, describing the golfer as one of the greatest athletes in the history of sports. The 43-year-old is only the fourth and the youngest golfer ever to have received the highest American civilian award.
  45. Stevo Pendarovski has won the run-off Presidential elections conducted in which of the following nations?
    a) Catalonia

    b) North Macedonia
    c) Northern Ireland
    d) Albania
    Correct Answer
    Correct Answer – b) North Macedonia
    Explanation: Stevo Pendarovski, supported by the ruling Social Democrats (SDSM), has won the North Macedonian presidency in a run-off vote, conducted on May 5, 2019. The 56-year-old garnered 51.66 percent of the vote, beating nationalist VMRO’s Gordana Siljanovska-Davkova who got 44.73 percent. The remaining 3.61 percent of the votes were void.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  46. Which rule under the ‘Conduct of Elections Rules’ lists out a six-month jail term and a Rs 1000 fine for falsely reporting malfunctioning of EVMs and VVPATs?
    a) Rule 49MA
    b) Rule 51GCA
    c) Rule 37PB
    d) Rule 24TR
    Correct Answer
    Correct Answer – a) Rule 49MA
    Explanation: The Supreme Court on April 29, 2019 sought a response from the Election Commission on a plea seeking abolition of a provision in election rules that provides for prosecution of an elector if a complaint alleging malfunctioning of EVMs and VVPATs turns out to be false. A three-judge bench headed by CJI Ranjan Gogoi took note of the plea, which alleged that Rule 49MA of ‘The Conduct of Elections Rules’ was unconstitutional as it criminalises reporting of malfunctioning of Electronic Voting Machines and Voter Verified Paper Audit Trails.

  47. Indonesia recently announced to relocate its capital. What is the Capital of Indonesia?
    a) Denpasar Bali
    b) Jakarta
    c) Ubud
    d) Surabaya
    Correct Answer
    Correct Answer – b) Jakarta
    Explanation: Indonesia on April 29, 2019 announced its plans to move its capital away from Jakarta. President Joko Widodo’s government plans to establish a new Capital out of the crowded Java Island to ensure more equitable development of the country amid environmental concerns and overcrowding issues.
  48. Which Indian wrestler bagged gold medal in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament?
    a) Bajrang Punia

    b) Vinesh Phogat
    c) Sushil Kumar
    d) Harpreet Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – a) Bajrang Punia
    Explanation: World number one Bajrang Punia on May 2, 2019 won the gold medal after defeating Viktor Rassadin 13-8 in the finals of men’s 65kg freestyle in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament in Kaspiisk, Russia. This is his second title in two weeks. Earlier on April 23, Bajrang won gold in the same category, beating Kazakhstan’s Sayatbek Okassov 12-7 in the final of the Asian Wrestling Championships in Xi’an, China.
  49. Who was sworn-in as the Chief Justice of the Chhattisgarh High Court?
    (A) Justice Ramachandra Menon

    (B) Justice Ajay Kumar Tripathi
    (C) Justice Alok Kumar Singh
    (D) Justice Vikram Sethi
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Justice Ramachandra Menon
    Explanation: Justice PR Ramachandra Menon was on May 6, 2019 sworn-in as the Chief Justice of the Chhattisgarh High Court. The office the Chief Justice of Chhattisgarh fell vacant after the resignation of Chief Justice Ajay Kumar Tripathi following his appointment as Judicial Member in the Lokpal.
  50. According to SIPRI, what is the rank of India in terms of the biggest military spenders in 2018?
    (A) 4th
    (B) 1st
    (C) 2nd
    (D) 5th
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) 4th
    Explanation: World’s military expenditure increased by 2.6 percent, reaching $1822 billion in 2018 with India along with United States, China, Saudi Arabia and France contributing 60 percent of the amount, according to the latest report from the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
  51. Which organization launched the Malaria Elimination Research Alliance recently?
    (A) Indian Council of Medical Research
    (B) World Health Organisation
    (C ) Ministry of Women and Child Development
    (D) NABARD
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Indian Council of Medical Research
    Explanation: Indian Council of Medical Research (ICMR) recently launched the Malaria Elimination Research Alliance (MERA)- India and organized the Stakeholders’ Meeting at ICMR headquarters, New Delhi to have vibrant discussions on the roadmap of the Alliance.
  52. Which nation has launched Ramzan campaign to benefit over 2.5 million people in Yemen?
    (A) Bahrain
    (B) Saudi Arabia
    (C) Qatar
    (D) UAE
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) UAE
    Explanation: The UAE has launched its Ramzan campaign in Yemen, which will include a package of charity and humanitarian initiatives that will benefit over 2.5 million people, including 1.5 million children and 5 lakh women.
  53. Colored number plates have been mandatory proposed for all-electric vehicles in the country by the Indian Government. What is the color of that number plate?
    (A) Yellow
    (B) Green
    (C) Purple
    (D) Blue
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Green
    Explanation: The Indian government had earlier proposed a special green-colored number plate for all-electric vehicles in the country. The special number plate is supposed to have the vehicle number spelled out in white color on a green background.
  54. Where was the G7 Environment Ministers Meeting held to discuss climate crisis?
    (A) Rome, Italy

    (B) Metz, France
    (C) Ottawa, Canada
    (D) Paris, France
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Metz, France
    Explanation: The G7’s (Group of Seven) Environment Ministers from Britain, Canada, France, Germany, Italy, Japan and the United States gathered for a 2-day meeting in Metz, France to discuss on steps required to handle deforestation, plastic pollution, depletion of coral reefs and ways to build pacts between the countries in order to achieve the target. IMF (International Monetary Fund) notified that the G7 nations have the 7 largest advanced economies globally, thus representing 58% of the net global wealth which amounts to 317 $ trillion.
  55. Which institution recently rejected a plea by 21 opposition parties for 50% VVPAT verification?
    (A)Election Commission of India
    (B) Supreme Court
    (C) Delhi High Court
    (D) Central Government
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Supreme Court
    Explanation: The Supreme Court on May 7, 2019, rejected the review petition filed by 21 opposition parties seeking 50 percent verification of Voter Verified Paper Audit Trail (VVPAT) during the counting of votes in Lok Sabha Elections 2019.
  56. Who has been appointed as the first independent women director by BSE?
    (A) Swarnima Shukla
    (B) Manisha Bhatt
    (C) Jayshree Vyas
    (D) Nirmala Rai
    Correct Answer
    Correct Answer – (C) Jayshree Vyas
    Explanation: BSE has finally appointed its first independent woman director Jayshree Vyas last week, though still late by at least a few weeks from the deadline of April 1 given to all top 500 listed companies based on their market capitalization for appointing an independent woman director on their board.
  57. Where was the 11th Arctic Council Ministerial Meeting held?
    (A) Lappi Areena, Rovaniemi, Finland
    (B) Mumbai, Maharashtra, India
    (C) Bergen, Oslo, Norway
    (D) Nacka, Stockholm, Sweden
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Lappi Areena, Rovaniemi, Finland
    Explanation: On May 7, 2019, Finland held the 11th Arctic Council Ministerial Meeting in Lappi Areena, Rovaniemi, Finland. The dignitaries from the 8 Arctic States had approved the work completed under the 2-year Finnish Chairmanship to enhance sustainable development and environmental conservation in the Arctic region.
  58. Name the father of modern legal education in India and Padma Shri awardee, who passed away recently.
    (A) Jayantilal Bhanusali
    (B) Dibyendu Palit
    (C) Pinaki Thakur
    (D) NR Madhava Menon
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) NR Madhava Menon
    Explanation: On 7th May 2019, Renowned academician and father of modern Indian Legal Education, Dr. Neelakanta Ramakrishna Madhava Menon (NR Madhava Menon) died at a private hospital in Thiruvananthapuram at the age of 84.
  59. What was the theme of the World Red Cross Day or Red Crescent Day 2019?
    (A) Theme – Less known Red Cross stories
    (B) Theme – #Love
    (C) Theme – Memorable smiles from around the world
    (D) Theme – Together for Humanity
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Theme – #Love
    Explanation: The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) celebrated the World Red Cross Day on May 8th. The theme of this year was “#Love. It is celebrated to commemorate the birthday of the founder of the International Red Cross and Red Crescent Movement, Henry Dunant, who was born on 8 May 1828.
  60. John Michael Richardson, who is on a three-day official visit to India, met the Indian Chief of Naval Staff. Richardson is the chief of Naval Operations of which among the following countries?
    (A) Canada

    (B) Mexico
    (C) UK
    (D) US
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) US
    Explanation: His visit aims to further strengthen the strategic partnership between the two navies. Both the naval chiefs discussed issues related to joint operations and exercises, capacity building and capacity enhancement, training, information exchange, etc.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  61. Conference on Asian Civilizations Dialogue (CDAC), sometimes seen in the news, is being held in which among the following nations?
    (A) India

    (B) China
    (C) Russia
    (D) South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) China
    Explanation: Around six parallel sub-forums around the theme of Asian civilization will be hosted. Around 1500 experts from around the world, are invited to attend the conference. The conference aims to foster cooperation among Asian civilizations.
  62. Who won the Orange Cap in the 2019 IPL, becoming the first batsman to achieve the feat thrice in the tournament’s history?
    (A) David Warner
    (B) Virat Kohli
    (C) MS Dhoni
    (D) Rohit Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) David Warner
    Explanation: Warner amassed a total of 692 runs in the 12 matches he played this season. Before this edition, he had won the Orange Cap in 2015 and 2017.
  63. Who recently won the Purple Cap of Indian Premier League 2019?
    (A) Kagiso Rabada
    (B) Imran Tahir
    (C) Deepak Chahar
    (D) Jasprit Bumrah
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Imran Tahir
    Explanation: With 26 wickets in 63 overs, Imran Tahir became the highest wicket-taker this season of IPL. It is worth mentioning that Pragyan Ojha was the only spinner before Tahir to have won the Purple Cap in IPL.
  64. _______ has become the first woman to be part of the ICC’s panel of international match referees.
    (A) GS Lakshmi

    (B) Niranjana Rai
    (C) Gunjan Chopra
    (D) Aditi Lekhi
    Correct Answer
    Correct Answer- (A) GS Lakshmi
    Explanation: Lakshmi was a right-hand batsman & right-arm outswing bowler. She played from 1986 to 2004. She is eligible to officiate in international matches with immediate effect.
  65. Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) has offered which among the following countries an ‘Observer’ status and access to state-of-art International Monitoring System (IMS) data?
    (A) Pakistan

    (B) China
    (C) India
    (D) North Korea
    Correct Answer
    Correct Answer  – (C) India
    Explanation: The 1996 CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty) bans all nuclear explosions, everywhere and by everyone. It is worth mentioning the International Monitoring System (IMS) (when complete) will consist of 337 facilities located in 89 countries.
  66. Which among the following announced the launch of ‘Mosquito Disease Protection Policy’?
    (A) PNB Metlife

    (B) Max Life
    (C) Exide Life
    (D) HDFC ERGO General Insurance
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) HDFC ERGO General Insurance
    Explanation: Common mosquito-borne diseases like dengue fever, malaria, chikungunya, lymphatic filariasis, and zika virus, would be covered under this scheme. It also provides international cover to individuals besides covering all the vector-borne diseases.
  67. Which country has recently launched 19th and 20th Type 052D Luyang III-class guided-missile destroyers?
    (A) China

    (B) Russia
    (C) Israel
    (D) India
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) India
    Explanation: Type 052D guided missile destroyers are alternatively constructed in Dalian or at the Jiangnan shipyard. The destroyers are multipurpose surface combatants. The Type 052D can also carry antisubmarine warfare (ASW) helicopters.
  68. Scientists from _________________ have created the world’s smallest pixels, by trapping particles of light under tiny rocks of gold.
    (A) University of Cambridge

    (B) Stanford University
    (C) Harvard University
    (D) Brown University
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) University of Cambridge
    Explanation: They have been developed by scientists from the University of Cambridge in the UK. They are compatible with roll-to-roll fabrication on flexible plastic films. The pixels could enable a host of new application possibilities.
    English Current Affairs GK MCQ: 8-14 May 2019
  69. Who was honored with the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership recently?
    (A) Alka Lamba

    (B) Chhaya Sharma
    (C) Priyanka Gandhi
    (D) Naveen Ranjan
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Chhaya Sharma
    Explanation: It is worth mentioning that Sharma has led teams in the detection and investigation of sensitive criminal cases. While solving Nirbhaya’s case is considered as the biggest milestone of her career.
  70. International Nurses Day (IND) is observed around the world on ______.
    (A) 11th May

    (B) 12th May
    (C) 13th May
    (D) 14th May
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) 12th May
    Explanation: It is celebrated on the birth anniversary of Florence Nightingale. Her far-sighted ideas and reforms have greatly transformed the modern healthcare.
  71. __________ has/have been named as the wealthiest people in the UK for a third time, according to the Sunday Times Rich List.
    (A) Sir Jim Ratcliffe

    (B) Sri & Gopi Hinduja
    (C) Valerie Moran
    (D) Jorn Rausing
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Sri & Gopi Hinduja
    Explanation: With a fortune of 22 billion pounds, Indian-origin brothers (Sri & Gopi Hinduja) dominate the annual rich list of Britain’s wealthiest.
  72. Who is all set to come out with his debut novel “Dopehri”?
    (A) Narendra Modi

    (B) Pankaj Kapur
    (C) Lalu Yadav
    (D) Mamta Banerjee
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Pankaj Kapur
    Explanation: It will be published by HarperCollins later this year. It would be in three editions—Hindi (in Urdu script), Hindi (in Devanagari script) and in English.
  73. Which among the following recently launched India’s 1st UPI Bahi Khata For Merchants?
    (A) FreeCharge

    (B) PayTm
    (C) Bharat Pe
    (D) Google Tez
    Correct Answer
    Correct Answer – (C) Bharat Pe
    Explanation: This app allows merchants to record their cash/credit sales. It also serves as a networking platform for merchants to connect with other merchants on this platform.
  74. Which among the following team beat Chennai Super Kings by 1 run in the 2019 Indian Premier League (IPL) final?
    (A) Kings XI Punjab

    (B) Mumbai Indians
    (C) Delhi Capitals
    (D) RCB
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Mumbai Indians
    Explanation: It is worth mentioning that Rohit Sharma maintained his 100% record in IPL finals. As he has led Mumbai Indians to their record-breaking 4th title.
  75. Who has been appointed the president of the United Nations General Assembly?
    (A) Muhammad Bande
    (B) Rita Duggal
    (C) Saddam Buhari
    (D) Imran Khusro
    Correct Answer
    Correct Answer  – (A) Muhammad Bande  Explanation: He is the second Nigerian to be president of the UN General Assembly. It is worth mentioning that between 2000 and 2004, he served as Director-General of CAFRAD, Africa’s premier intergovernmental center for governance reform.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  76. Islamic State (IS) has claimed for the first time that it has established a “province” in which among the following countries?
    (A) India

    (B) Afghanistan
    (C) Sri Lanka
    (D) Myanmar
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) India 
    Explanation: After a clash between militants and security forces, IS has claimed for the very first time that it has established a “province” in India. It called the new province, as “Wilayah of Hind”.
  77. This year’s World Migratory Bird Day is dedicated to highlighting the problem of pollution with the theme: __________________.
    (A) Save Birds: Be the Solution to Plastic Pollution

    (B) Protect Birds: Be the Key to Plastic Pollution
    (C) Protect Birds: Be the Solution to Pollution
    (D) Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution
    Explanation: It’s an annual awareness-raising campaign. It highlights the need for the conservation of migratory birds & their habitats.
  78. Dachigam National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    (A) Kerala

    (B) Odisha
    (C) Punjab
    (D) Jammu & Kashmir
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Jammu & Kashmir 
    Explanation: The park is famous for its unique and diverse wildlife and bird species. It contains the last viable Hangul population in the world.
  79. Kamakhya Temple, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    (A) Telangana
    (B) Assam
    (C) Madhya Pradesh
    (D) Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Assam
    Explanation: It is located on the Nilachal hill in Guwahati (Assam). In the 17th century, it was rebuilt by the King of Cooch Bihar Nara Naryana. It has a fertility festival each year called ‘Ambuwasi Puja’ when Devi goes through her menstrual cycle.
  80. The world’s first exclusive women’s cricket magazine has been recently launched. Name the magazine.
    (A) CricWomen

    (B) CricZone
    (C) CricNari
    (D) CricShakti
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) CricZone
    Explanation: The publisher of the magazine is Yash Lahoti. Smriti Mandhana has been featured as the cover story. The event has been held on the sidelines of the inaugural women’s T20 challenge.
  81. Which among the following countries unveiled “Global Health Security Strategy”?
    (A) France
    (B) US
    (C) Spain
    (D) Germany
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) US
    Explanation: The Global Health Security Strategy focuses on 3 interrelated goals i.e. strengthening partner country’s capacities, increasing international support and preparing homeland resilient against health threats.
  82. Justice Abhay Shreeniwas Oka was sworn in as the new Chief Justice of the ____________.
    (A) Punjab & Haryana HC

    (B) Allahabad HC
    (C) Delhi HC
    (D) Karnataka HC
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Karnataka HC
    Explanation: It is worth mentioning that he started his practice in the Thane District Court. His transfer from the Bombay HC was notified some weeks ago.
  83. The Indian Army is commemorating this year (2019) as the ____________.
    (A) Year of Ex-servicemen

    (B) Year of Welfare
    (C) Year of Widows’ Welfare
    (D) Year of Next of Kin
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Year of Next of Kin (NOK)
    Explanation: In light of most next of kin of deceased soldiers is unaware of the financial benefits, this issue has gained importance.
  84. Food and Drug Administration recently approved the first vaccine against dengue fever named _________.
    (A) Dengvaxia

    (B) DenguePhobia
    (C) DengX1-T2
    (D) DengChloro
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Dengvaxia
    Explanation: It can only be used in individuals aged 9-16 where the dengue virus is endemic Only those children who have had one previous laboratory-confirmed case of dengue, can be given this vaccine.
  85. ________ operated the world’s first zero-waste commercial flight recently.
    (A) SpiceJet
    (B) Air India
    (C) Emirates
    (D) Qantas
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Qantas Explanation: The QF737 service, produced no landfill waste. The airline teamed up with composting solutions company BioPak.
  86. ____________ reclaimed the status of the country’s most valued firm by market valuation.
    (A) Infosys

    (B) TCS
    (C) Reliance Industries Limited
    (D) HDFC
    Correct Answer
    Correct Answer  – (B) TCS
    Explanation: Surpassing Reliance Industries Limited, TCS reclaimed the status of the country’s most valued firm by market valuation. The m-cap of TCS stood at ₹8, 13,779.67 crore.
  87. Daniel Wellington, has got on-board actor __________ as its brand ambassador.
    (A) Shahrukh Khan

    (B) Priyanka Chopra
    (C) Deepika Padukone
    (D) Ayushman Khurana
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Ayushman Khurana Explanation: Daniel Wellington’s association with Khurana is expected to give the brand push besides helping connect with consumers across India. It is worth mentioning that Daniel Wellington is a Swedish brand which was founded in 2011 by Filip Tysander.
  88. National Technology Day is observed on ___________ every year.
    (A) 10th May
    (B) 11th May
    (C) 12th May
    (D) 15th May
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) 11th May
    Explanation: On this day, India tested Shakti-I nuclear missile in Rajasthan. It is worth mentioning that these tests evolved various sanctions against India by US and Japan. Notably, this day also marks the Hansa-3’s flight.
    English Current Affairs GK MCQ: 8-14 May 2019
  89. __________ has spelled “responsibility” as “responsibilty” on millions of new banknotes which came into circulation last year.
    (A) State Bank of Pakistan

    (B) Federal Reserve
    (C) RBI
    (D) Reserve Bank of Australia
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Reserve Bank of Australia Explanation: This typographical error was neglected by the Reserve Bank of Australia before printing and circulation. Still, the bank does not plan to pull the notes from circulation.
  90. _________ will acquire the iconic British toy-maker Hamleys for 67.96 million pounds.
    (A) Samsung

    (B) Reliance
    (C) Infosys
    (D) TCS
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Reliance
    Explanation: Hamleys is a 259-year-old toy-maker. In recent times, it has struggled to generate profits. In 1760, Hamleys started with a single-store shop, Noah’s Ark. This acquisition will catapult Reliance Brands to be a dominant player in this industry.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  91. Engineers from __________ have developed a microprocessor called AJIT.
    (A) IIT-Bombay

    (B) IIT-Madras
    (C) IIT-Delhi
    (D) IIT-Goa
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) IIT-Bombay
    Explanation: Madhav Desai & his team of nine researchers have designed, developed this processor entirely at the institute. Notably, the Society for Applied Microwave Electronics Engineering & Research is planning to use AJIT.
  92. Which among the following countries reported its first ever case of monkeypox?
    (A) Singapore

    (B) India
    (C) Indonesia
    (D) Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Singapore
    Explanation: Singapore reported its first ever case of monkeypox. Reportedly, it was brought in by a Nigerian man. Outside Africa, such infections had only been previously reported in Israel, US & Britain.
  93. ________ has become the second country in the world to declare the climate emergency.
    (A) Ireland
    (B) Russia
    (C) Germany
    (D) India
    Correct Answer
    Correct Answer  – (A) Ireland
    Explanation: Eamon Ryan, proposed this amendment in Parliament of Ireland. Ryan currently heads the Irish Green Party. Notably, Britain has the distinction of being the 1st country globally to declare such an emergency.
  94. The new species of reddish-brown pit viper (a venomous snake with a unique heat sensing system) was found recently in which among the following states?
    (A) Bihar
    (B) Assam
    (C) Nagaland
    (D) Arunachal Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer  – (D) Arunachal Pradesh
    Explanation: It was reportedly found in a forest in West Kameng district (AP). While conducting biodiversity surveys in Arunachal Pradesh, Pune-based team found this snake.
  95. Apache Guardian helicopter was formally handed over to the IAF at Boeing production facility in ______.
    (A) Russia
    (B) USA
    (C) Israel
    (D) France
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) USA
    Explanation: In Sep 2015, IAF had signed a contract with USA and M/s Boeing Ltd for 22 Apache helicopters. It’s addition is a significant step towards modernisation of IAF’s helicopter fleet. It has the capability to carry out precision attacks at standoff ranges.
  96. ASBA (Applications Supported by Blocked Amount), sometimes seen in the news, is a process developed by _____.
    (A) RBI

    (B) SEBI
    (C) NITI Aayog
    (D) SBI
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) SEBI
    Explanation: ASBA provides an alternative mode of payment in issues. In this system, the application money remains in the investor’s account till finalization of basis of allotment.
  97. Puma India has recently announced ____________ as the brand ambassador for India in a two-year deal.
    (A) Sara Ali Khan

    (B) Aamir Khan
    (C) Ranbeer Kapoor
    (D) Shilpa Shetty
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Sara Ali Khan Explanation: Khan would be one of the leading faces of PUMA in the country. She’d promote both its sportstyle & training business. She will also be the face of the brands’ key product stories soon.
  98. Which among the following states has inducted women commandos in the District Reserve Guard, its frontline anti-Naxal force?
    (A) Jharkhand

    (B) Chattisgarh
    (C) UP
    (D) Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Chattisgarh
    Explanation: Chattisgarh has inducted women commandos in the District Reserve Guard (DRG) it’s frontline anti-Naxal force. The number of platoons of the DRG in Dantewada now stands at six, with the induction of the women commando contingent.
  99. Who has been elected as Vice-President of Geneva-based International Motorcycle Manufacturers Association (IMMA)?
    (A) Sunil Lamba

    (B) Divakar Mukherjee
    (C) Rakesh Sharma
    (D) Satish Mishra
    Correct Answer
    Correct Answer – (C) Rakesh Sharma
    Explanation: From across the world, IMMA has membership from various manufacturers associations. Sharma was elected during the annual general meeting of (IMMA) at Yogyakarta, Indonesia.
  100. ___________ has decided to merge its broadband satellite, or VSAT, business with that of market leader Hughes Communications. 
    (A) Vodafone
    (B) Airtel
    (C) Reliance Jio
    (D) Aircel
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Airtel
    Explanation: Hughes Communications will own 67% share of the new entity. It is worth mentioning that VSAT is becoming a critical technology for offering high-speed data (especially 4G services).
  101. _________ introduced the world’s highest-resolution image sensor, with 64 megapixels for smartphones.
    (A) Samsung

    (B) Nokia
    (C) Oppo
    (D) Micromax
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Samsung
    Explanation: The sensors are currently sampling. According to the reports, they’re expected to go into mass production in the 2nd half of this year. It is worth mentioning that Samsung has been actively promoting its system semiconductor products.
  102. India now has its own natural ice café, built at a height of 14000 ft above the sea level in _________.
    (A) Shimla
    (B) Darjeeling
    (C) Ladakh
    (D) Jammu
    Correct Answer
    Correct Answer  – (C) Ladakh
    Explanation: This has been built by India’s Border Road Organisation. The idea for this was inspired by the works of Sonam Wangchuk. It serves its customers with tea, coffee, and noodles.
  103. Igor Stimac is set to become the next coach of men’s national team of which among the following countries?
    (A) India
    (B) Pakistan
    (C) France
    (D) Croatia
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) India
    Explanation: His name has been recommended by the All India Football Federation’s (AIFF) technical committee. The AIFF had received around 250 applications.
  104. Who has been appointed a member of the Commonwealth Secretariat Arbitral Tribunal, London?
    (A) R Sikri
    (B) Harsh Misra
    (C) KS Radhakrishnan
    (D) Ranjan Gogoi
    Correct Answer
    Correct Answer – (C) KS Radhakrishnan
    Explanation: It is worth mentioning that he served as a judge of the SC between 2009 and 2014. He originally hails from Kerala He has been appointed to serve as a member of the Tribunal for a 4-year term.
  105. ______ has joined hands with IIT-Kharagpur to jointly carry out applied research on 5G and artificial intelligence.
    (A) Infosys

    (B) Wipro
    (C) TCS
    (D) Microsoft
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Wipro
    Explanation: Both will jointly take up applied research projects on industry challenges. In the past, IT services firms have collaborated with IITs to work complex technology research.
  106. ____________ recorded 695 cases of measles in 2019, the most of any year since the disease was declared eliminated in 2000.
    (A) France
    (B) US
    (C) Russia
    (D) Germany
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) US
    Explanation: According to the Center for Disease Control and Prevention, it’s primarily the result of a few large outbreaks. Its resurgence is linked to a growing anti-vaccine movement in developed countries.
  107. Milk brand Amul will be the principal sponsor of the cricket team of _______ for the upcoming ICC Cricket World Cup.
    (A) Afghanistan

    (B) India
    (C) Pakistan
    (D) Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Afghanistan
    Explanation: It is worth mentioning that people of Afghanistan recognize Amul as a strong model of rural upliftment & women empowerment. Notably, it exports its milk powders and baby food there for last 2 decades.
    English Current Affairs GK MCQ: 8-14 May 2019
  108. ‘Game Changer’, sometimes seen in the news, is the riveting memoir of ________.
    (A) MS Dhoni

    (B) Narendra Modi
    (C) Rahul Dravid
    (D) Shahid Afridi
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Shahid Afridi
    Explanation: In the book, Shahid describes his teammate Waqar Younis as a mediocre captain. But, now a petition has been filed in the Sindh High Court to ban his book. The petition has been filed by advocate Abdul Jalil Khan Marwat.
  109. Who has been re-elected with the highest number of votes by the UN Economic and Social Council to a five-year term on the International Narcotics Control Board? 
    (A) Jagjit Pavadia
    (B) Ramesh Singhania
    (C) Tarun Vajpayee
    (D) Syed Ahmed
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Jagjit Pavadia
    Explanation: Being a member of IRS, Ms. Pavadia is a former Narcotics Commissioner of India. She got 44 of the 54 votes whereas China’s candidate got only half with 22. The INCB was established in 1968. It monitors the implementation of the UN’s international drug control conventions.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  110. Which state government ordered all schools to ensure that the weight of a child’s schoolbag doesn’t exceed 10% of the weight of the child?
    (A) Kerala

    (B) Punjab
    (C) Tamil Nadu
    (D) Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer – (D) Karnataka
    Explanation: It is worth mentioning that the weight of a child’s school bag has been a contested issue for long. According to the circular, all schools have to follow textbooks prescribed by SCERT, NCERT & CBSE.
  111. A three-eyed snake dubbed ‘Monty Python’ was recently found in _______.
    (A) Australia

    (B) US
    (C) Greenland
    (D) Mozambique
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Australia
    Explanation: The juvenile carpet python, was found on the Arnhem Highway. According to reports, the extra eye wasn’t the result of two heads forged together. Rather, it’s a natural malformation.
  112. India and ________ will co-produce a film on the life and works of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.
    (A) Myanmar
    (B) Indonesia
    (C) Sri Lanka
    (D) Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer  – (D) Bangladesh
    Explanation: According to the reports, this film will be directed by acclaimed filmmaker Shyam Benegal. The Bangladesh delegation assured full cooperation in ensuring smooth logistics.
  113. ________ had appointed celebrity couple Virat Kohli and Anushka Sharma as its first brand ambassadors.
    (A) Flipkart
    (B) Myntra
    (C) Amazon
    (D) Snapdeal
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Myntra
    Explanation: After men’s ethnic wear brand Manyavar, this might be the couple’s second big brand endorsement deal. An integrated campaign called ‘Go Myntra-la-la’ has also been launched.
  114. Visa recently announced the appointment of __________ as Head of Marketing for India and South Asia-
    (A) Sujatha V Kumar

    (B) Meenakshi Munjal
    (C) Navjot Gill
    (D) Reva Chaudhary
    Correct Answer
    Correct Answer – (A) Sujatha V Kumar
    Explanation: Sujatha was with Google as Head – Brand & Reputation, Marketing & Strategy, prior to this appointment. She started her career at Procter & Gamble. She has rich experience in sales and marketing across companies such as Gillette, Nokia, etc.
  115. World Red Cross Day, is observed every year on _______.
    (A) May 7
    (B) May 8
    (C) May 9
    (D) May 10
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) May 8
    Explanation: This day is a gentle nod to all the volunteers who have made an unparalleled contribution to people in duress or need. It commemorates the principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement. This day is dedicated to alleviating human suffering & upholding human dignity.
  116. World Thalassemia Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    (A) May 1

    (B) May 4
    (C) May 8
    (D) May 13
    Correct Answer
    Correct Answer – (C) May 8
    Explanation: The theme for International Thalassemia Day, 2019 is ‘Universal access to quality thalassemia healthcare services: Building bridges with and for patients’. International Thalassemia Day is celebrated annually on 8th May.
  117. Which among the following unveiled the election software named Election Guard recently?
    (A) Google

    (B) Microsoft
    (C) Samsung
    (D) Apple
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Microsoft
    Explanation: Thus software will safeguard the election process rendering it fool-proof and authentic. The primary aim of the kit is to give a voter the power to track his/her vote. It comes with an informative feature, which allows the voter to gain relevant information on the candidates in their constituency.
  118. Who has become the second most-followed politician in the world with a social media audience of 110,912,648 million?
    (A) Donald Trump

    (B) Narendra Modi
    (C) Barack Obama
    (D) Rahul Gandhi
    Correct Answer
    Correct Answer – (B) Narendra Modi
    Explanation: According to the SaaS platform SEMrush, with a social media audience of 110,912,648 million, Indian PM Modi has become the second most-followed politician in the world. He has overtaken US President Trump who has 96 million followers globally. While Rahul Gandhi has accumulated 12 million followers.
  119. International Day of Families is observed on the ________ every year.
    A. 13th May

    B. 15th May
    C. 17th May
    D. 18th May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 15th May
    Explanation: This year’s theme for IDF 2019 is ‘Families and Climate Action: Focus on SDG 13’. The main event will take place at the UN Headquarters in New York. Its symbol comprises of a solid green circle with a red image besides schematic drawing elements of a house and a heart.
  120. ITC Ltd, recently named ___________, as its chairman.
    A. Sanjiv Puri

    B. Himanshu Khatri
    C. Rihana Munjal
    D. Ansh Verma
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sanjiv Puri 
    Explanation: Sanjeev Puri will take over the legacy of Y.C. Deveshwar. Y.C. Deveshwar was the company’s longest serving chairman who died recently. Puri joined ITC in 1986. He is expected to take forward the task of further diversifying the business of company.
  121. Who became the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA)?
    A. Hina Jaiswal

    B. Aarohi Pandit
    C. Keithair Misquitta
    D. Reeta Swarup
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Aarohi Pandit
    Explanation: She achieved the feat around midnight Monday-Tuesday (May 13-14). She is an ardent fan of Amelia Earheart. It is worth mentioning that Amelia became the world’s first woman to make a solo transatlantic flight in a bigger aircraft, 87 years ago.
  122. Who has been appointed as the Chairperson of the News Broadcasting Standards Authority (NBSA)?
    A. K. Sikri

    B. R.V. Raveendran
    C. Rajat Sharma
    D. Sudhir Chaudhary
    Correct Answer
    Correct Answer – A. A.K. Sikri
    Explanation: Justice Sikri will succeed Justice R.V. Raveendran whose term will end on May 25. News Broadcasting Standards Authority (NBSA) regulates the 24×7 news channels.
  123. Union government recently extended the ban on the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) for another ________.
    A. 3 years

    B. 5 years
    C. 10 years
    D. 20 years
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 5 years
    Explanation: It is worth mentioning that the LTTE’s objective for a separate homeland for all Tamils threatened the sovereignty of India. The ban has been extended under the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967.
  124. Merchant service and UPI payments app BharatPe has recently roped in ________ as its brand ambassador.
    A. Aamir Khan

    B. Priyanka Chopra
    C. Salman Khan
    D. Shilpa Shetty
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Salman Khan
    Explanation: Now, the brand campaign headed by Khan will be focused towards educating the users about UPI payments. BharatPe offers merchants a single interface for all UPI apps. It has raised three financing rounds worth USD 17.5 million till date.
  125. India recently successfully conducted the flight test of ABHYAS – High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) from ______.
    A. Andhra Pradesh

    B. Odisha
    C. Karnataka
    D. Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Odisha
    Explanation: The trial was carried out by the DRDO. The configuration of ABHYAS is designed on an in-line small gas turbine engine. It uses indigenously developed MEMS based navigation system.
  126. According to the Geological Survey of India (GSI), which among the following has 35% of the total graphite reserves in India?
    A. Jharkhand

    B. Odisha
    C. Arunachal Pradesh
    D. Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Arunachal Pradesh
    Explanation: Graphite is one of the non-metal elements that is a good conductor of electricity. It is known as a dry lubricant for its greasy feel. It has many industrial uses, particularly for products that need very high heat.
  127. Public service broadcaster Doordarshan has begun selling merchandise on ______ to make viewers relive the nostalgia of the 80s and the 90s.
    A. Myntra

    B. Snapdeal
    C. Flipkart
    D. Amazon
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Amazon
    Explanation: Doordarshan’s souvenir store on Amazon will sell merchandise containing the tagline “I am in your DNA, I am your Doordarshan”. It is worth mentioning that in June 2018, Doordarshan had opened a brick-and-mortar souvenir store in New Delhi.
  128. Which among the following unveiled the maiden two-week long Yuvika -2019 for the students?
    A. NITI Aayog

    B. DRDO
    C. ISRO
    D. SEBI
    Correct Answer
    Correct Answer – C. ISRO
    Explanation: It’s primarily aimed at imparting basic knowledge on Space Technology, Space Science & Space Applications.
  129. Who reached the top of Mount Everest for a 24th time on May 15, creating a new record for the most summits of the world’s highest mountain?
    A. Hina Das

    B. Kami Rita
    C. Shruti Kumar
    D. Hema Pandya
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Kami Rita
    Explanation: Kami Rita Sherpa is a native of Thame village located in the shadow of Mount Everest. Rita reached the top of Mount Everest for a 24th time.
  130. Which among the following announced its partnership with the Indian Wheelchair Cricket Association as the team sponsor for Team India during the Asia Cup 2019?
    A. Vivo

    B. Amul
    C. Helo
    D. Bigo
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Helo
    Explanation: It is worth mentioning that the Wheelchair Cricket Association is affiliated to the Disabled Sporting Society. It has 16 state teams under it.
  131. Who is set to become the next World Anti-Doping Agency (WADA) president?
    A. Marcos Diaz

    B. Witold Banka
    C. Arjun Nagrath
    D. Imran Tahir
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Witold Banka
    Explanation: He is expected to be approved at WADA’s meetings in Poland. Reportedly, he’ll take over in 2020.
  132. Sri Rama Sagar Project, sometimes seen in the news, is located in which among the following states?
    A. Andhra Pradesh

    B. Telangana
    C. Maharashtra
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Telangana 
    Explanation: Pochampadu dam is also known as Sri Ram Sagar Project. It is a multipurpose dam structure across Godavari River. This dam is considered as a Lifeline for Telangana (especially for its Northern region).
  133. Who has joined Bajaj Group as Chief Communications and Brand officer recently?
    A. Neeta Ahuja

    B. Swati Bhattacharya
    C. Meena Bajwa
    D. Saloni Dutt
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Swati Bhattacharya
    Explanation: She is passionate about CSR besides being the Honorary Regional Director at CASI. Earlier, she was Vice President of Corporate Communications at General Motors India.
  134. World Drug Report, sometimes seen in the news, is published by ___________.
    A. WHO

    B. WEF
    C. UNODC
    D. IMF
    Correct Answer
    Correct Answer – C. UNODC 
    Explanation: It provides an annual overview of the major developments in drug markets. It includes the aspects ranging from production to trafficking, including development of new routes & modalities.
  135. Who has been recently re-appointed as Additional Solicitor General in the Supreme Court of India?
    A. Hemant Bajwa

    B. Ravi Mukherjee
    C. Atmaram Nadkarni
    D. Mehul Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Atmaram Nadkarni
    Explanation: Reportedly, he will serve with effect from May 10, 2019 until June 30, 2020. In 1986, he graduated in law. He went on to complete his Master’s in Bombay.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  136. National Dengue Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A. 12th May

    B. 16th May
    C. 20th May
    D. 22nd May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 16th May
    Explanation: It is caused by the bite of Aedes mosquito. It usually bites in daylight. The only way to prevent dengue is to prevent mosquito bites.
  137. To combat online extremism, India has decided to sign which among the following?
    A. Christchurch Call To Action

    B. MeToo Call To Action
    C. ISIS Call To Action
    D. Taliban Call To Action
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Christchurch Call To Action
    Explanation: The “Christchurch Call for Action” is a global pledge. It involves both governments and the private sector. It is worth mentioning that on March 15, four gunmen stormed 2 mosques in Christchurch, a city in New Zealand, and killed at least 49 people.
  138. Which among the following released “Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019–2021”?
    A. SEBI

    B. RBI
    C. Finance Ministry
    D. NABARD
    Correct Answer
    Correct Answer – B. RBI
    Explanation: Its core theme is ‘Empowering Exceptional (E)payment Experience’. The previous vision document covered the period 2016 to 2018.
  139. Who will be felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) for his/her support to promoting the cause of children’s rights?
    A. Priyanka Chopra

    B. Salman Khan
    C. Anil Kapoor
    D. Ranveer Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Anil Kapoor
    Explanation: The actor was the chief guest for the ‘Europe Day’ celebrations. This event highlighted how Europe has always been a favorite shooting destination for Indian filmmakers for many years.
  140. Which among the following is set to host Asian Cup 2023 after South Korea withdraw bid?
    A. India

    B. China
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. China
    Explanation: It is worth mentioning that China staged the tournament in 2004. Then, the hosts lost 3-1 to Japan in the Beijing final. Thailand and Indonesia had also previously expressed interest in hosting this.
  141. _________ marked the global celebration of the second edition of the International Day of Light.
    A. May 14

    B. May 16
    C. May 18
    D. May 20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 16
    Explanation: It provides an annual focal point for the continued appreciation of light. It is worth mentioning that the first idea for this day dates back to 2009 when John Dudley proposed the idea.
  142. International Day of Living Together in Peace, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. April 27

    B. May 16
    C. June 21
    D. July 11
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 16
    Explanation: The UN General Assembly, ( via resolution 72/130) declared May 16 the above mentioned day. This day aims to regularly mobilise the efforts of the international community to promote peace, inclusion, and solidarity.
  143. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in which among the following states?
    A. Karnataka

    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Kerala
    Explanation: This sanctuary is home to the Great Grizzled Squirrel of India. It got status of national wildlife sanctuary in the year 1984.
  144. World Hypertension Day is observed on _____ every year.
    A. May 16

    B. May 17
    C. May 18
    D. May 19
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 17
    Explanation: The theme of this year is Know Your Numbers. Reportedly, around 4 out of 10 adults worldwide have high blood pressure, but only 50% are aware of it.
  145. Which nation’s parliament has become the first in Asia to legalise same-sex marriage following a vote recently?
    A. India

    B. Saudi Arabia
    C. Taiwan
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Taiwan
    Explanation: In 2017, Taiwan’s constitutional court ruled that same-sex couples had the right to legally marry. It is worth mentioning that Taiwan has been a leader for gay rights. It usually hosts an annual gay pride parade in Taipei.
  146. North Eastern Council (NEC), sometimes seen in the news, was constituted under _________.
    A. NEC Act 1961

    B. NEC Act 1971
    C. NEC Act 1981
    D. NEC Act 1991
    Correct Answer
    Correct Answer – B. NEC Act 1971
    Explanation: NEC is the nodal agency for the economic & social development of the North Eastern Region. Its establishment marked the beginning of a new era of planned efforts for the region’s speedy development.
  147. Which Indian YouTuber has been named by Time magazine among its ‘Next Generation Leaders 2019’?
    A. Ajey Nagar

    B. Bhuvan Bam
    C. Amit Bhadana
    D. Sandeep Maheshwari
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ajey Nagar 
    Explanation: He is popularly known as ‘CarryMinati’. Hehas nearly 7 million subscribers for his YouTube channel. With his energetic presentation style, he’s now one of the most followed Indian YouTubers.
  148. Jet Airways CEO _______ has resigned with immediate effect.
    A. Ashok Kapoor

    B. Ravi Mehta
    C. Vinay Dube
    D. Sakshi Khanna
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Vinay Dube
    Explanation: It is worth mentioning that the airline seized operations temporarily around in April owing to an acute liquidity crisis. Earlier, Jet’s Deputy CEO and CFO Amit Agarwal had also resigned.
  149. Which among the following nations has approved the “Privileged Iqama” system which will offer a permanent residence scheme?
    A. Saudi Arabia

    B. India
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Saudi Arabia
    Explanation: As Saudi Arabia is trying to diversify the economy, the decision is aimed at attracting long-term investments.
  150. Which country is expected to pay 2.7 million euros in compensation in Greenpeace ship settlement?
    A. Russia

    B. India
    C. China
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Russia
    Explanation: It is worth mentioning that Russian commandos seized the Dutch-flagged ship in September 2013, besides detaining the Greenpeace activists and journalists on board.
  151. ________ launched an awareness campaign ‘Not all animals migrate by choice’ recently.
    A. NITI Aayog
    B. NGT
    C. WCCB
    D. SAARC
    Correct Answer
    Correct Answer – C. WCCB
    Explanation:
    Aiming at airports across India, the campaign was launched by Wildlife Crime Control Bureau of India & UN Environment. It aims to create awareness and garner the public support for the protection and conservation of wildlife.
  152. Which among the following approved setting up of a commission to look into the problem faced by farmers?
    A. Punjab

    B. Rajasthan
    C. UP
    D. Meghalaya
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Meghalaya 
    Explanation: Meghalaya approved the proposal made by the Agriculture Department. The proposal relates to setting up the Farmers’ Commission in line with the resolution passed at the ‘farmers’ parliament.
  153. The Indian Navy and _________ began a major bilateral naval exercise SIMBEX 19 recently.
    A. Senegal

    B. Sri Lanka
    C. Singapore
    D. Sudan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Singapore 
    Explanation: Singapore and India have developed defense ties. India and Singapore share robust military ties. Since its inception in 1993, SIMBEX has grown in tactical and operational complexity.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  154. _______ is celebrated as World AIDS Vaccine Day, also known as HIV Vaccine Awareness Day.
    A. May 17

    B. May 18
    C. May 19
    D. May 20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 18
    Explanation: HIV infects cells of the immune system in the body leading to AIDS, which is a life-threating condition. Approximately 38 million people are suffering from HIV globally.
  155. Who has bagged the Best Child Actor award for Chippa at the 19th New York Indian Film Festival?
    A. Rahul Bose

    B. Sunny Pawar
    C. Hardik Mehta
    D. Nikhil Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Sunny Pawar
    Explanation: He hails from a slum in Kunchi Kurve Nagar in Mumbai. Sunny has also received a Special Mention Grand Jury Prize at the Asia Pacific Screen Awards.
  156. University Grants Commission (UGC) has directed varsities and higher educational institutions to observe _______ as Anti-Terrorism Day.
    A. May 15

    B. May 21
    C. May 24
    D. May 30
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 21
    Explanation: To wean the youth away from terrorism, UGC has directed the educational institutions so. The suggested activities include debates, discussions, symposium, pledge taking ceremony & screening of films.
  157. The theme for World Metrology Day 2019 is ______________________.
    A. The International System of Units – Fundamentally better

    B. The International System of Units – Sustainable Management
    C. The International System of Units – Strong Fundamentals
    D. The International System of Units – Recognition of Differences
    Correct Answer
    Correct Answer – A. The International System of Units – Fundamentally better
    Explanation: Indeed more widely, metrology plays a central role in scientific discovery and innovation. It improves the quality of life and in protecting the global environment.
  158. Which among the following trains has completed one lakh running kilometres without missing a single trip?
    A. Vande Bharat Express

    B. Rajdhani Express
    C. Duronto Express
    D. Gatimaan Express
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Vande Bharat Express
    Explanation: It is worth mentioning that Vande Bharat began its first commercial run from February 17. It will soon start replacing Shatabdi Express trains. The 16-coach train has two executive compartments with 52 seats each.
  159. Pakistan recently announced career diplomat Mueenul Haq as its new High Commissioner to _______.
    A. India

    B. Indonesia
    C. Saudi Arabia
    D. Iran
    Correct Answer
    Correct Answer – A. India
    Explanation: Haq was appointed after Sohail Mehmood left the High Commissioner’s post. Haq was Pakistan’s Ambassador to France. He also served as chief of the protocol before his appointment in Paris.
  160. Pakke Tiger Reserve, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    A. Meghalaya

    B. Arunachal Pradesh
    C. Assam
    D. Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Arunachal Pradesh 
    Explanation: India Biodiversity Award 2016 has been won by this reserve for its Hornbill Nest Adoption Programme. It falls in the East Kameng district.
  161. _______ has restricted Huawei’s access to its Android operating system and apps recently.
    A. Microsoft

    B. Google
    C. Twitter
    D. Facebook
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Google
    Explanation: Last week, US administration barred American companies from selling to Huawei without license. With this, Huawei will only be able to use the public version of Android. It won’t be able to access apps and services from Google.
  162. World Book of Records London adjudged ________ for being one of the most viewed stand-up comedians in India.
    A. Kapil Sharma

    B. Raju Srivastav
    C. Tanmay Bhat
    D. Kanan Gill
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kapil Sharma
    Explanation: He has won titles like Indian of the year and best actor in the past. He has been known for his efforts in promoting animal rights.
  163. India recently handed over a pair of Mi-24 helicopters to which among the following countries?
    A. Sri Lanka

    B. Maldives
    C. Afghanistan
    D. Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Afghanistan 
    Explanation: These helicopters shall boost the capability of the Afghan air force. It would enhance the effectiveness of the Afghan National Defence and Security Force. The Mi-24 is a large helicopter gunship.
  164. Which among the following states will revamp “Ujala Clinics” for adolescents?
    A. Karnataka

    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Rajasthan 
    Explanation: Ujala Clinics have been established at district hospitals & community health centres. It will appoint peer educators and for counselling of youngsters.
  165. Recently, the death anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi has been observed on _______.
    A. May 10

    B. May 14
    C. May 17
    D. May 21
    Correct Answer
    Correct Answer – D. May 21
    Explanation: Rajiv Gandhi was the harbinger of a generational change in the country. He was assassinated by LTTE on May 21, 1991 in Sriperumbudur (near Chennai).
  166. Name the Indian racing driver, who won 2019 Formula 3 championship in Barcelona-Catalunya.
    A. Narain Karthikeyan
    B. Arjun Maini
    C. Armaan Ebrahim
    D. Jehan Daruvala
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Jehan Daruvala
    Explanation: Mumbai based Indian racing driver Jehan Daruvala made his maiden victory in Race 2 during the 2019 FIA Formula 3 (F3) season in Barcelona-Catalunya. The Team Prema driver is the only Indian on the grid, completed on top after a dominant drive ahead of Juri Vips and Niko Kari. FIA F3 Championship was created by merging the erstwhile GP3 Championship and FIA F3 European Championship.
  167. Who has become the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket recently?
    A. Ellyse Perry

    B. Suzie Bates
    C. Sana Mir
    D. Mithali Raj
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sana Mir
    Explanation:
    A 33-year old, Pakistan’s off-spinner Sana Mir became the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket. She had taken her 147th wicket against South Africa, the 3rd ODI of the ongoing International Cricket Council (ICC) Women’s Championship in Benoni, South Africa.
  168. What is the name of the mission to the moon, that is set to be achieved by the National Aeronautics and Space Organization(NASA) in the year 2024?
    A. Artemis

    B. Voyager
    C. Pioneer
    D. Chandra
    (E) Juno
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Artemis
    Explanation:
    The US Space Agency announced that the National Aeronautics and Space Organization (NASA) is set for its Mission to Moon “Artemis” which is to be achieved by 2024. Earlier, its goal to achieve this feat was by 2028.
  169. Which country recently blocked all editions of Wikipedia?
    A. USA

    B. China
    C. Russia
    D. Canada
    Correct Answer
    Correct Answer – B. China
    Explanation:
    China blocked all the language editions of the online encyclopedia ‘Wikipedia’. China began the process of blocking language editions of Wikipedia in April 2019.
  170. Name the Indian Cricketer, who won the Lifetime Achievement Award in CEAT International Cricket Awards 2019.
    A. Anil Kumble

    B. Ajay Jadeja
    C. Mohinder Amarnath
    D. Gul Mohammad
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Mohinder Amarnath
    Explanation
    : On May 13, 2019, During the CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019, Indian skipper Virat Kohli has bagged the International Cricketer of the Year Award and Smriti Mandhana has won International Woman Cricketer of Year Award. The Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath who is the former Indian all-rounder and he was the member of the winning team of World Cup 1983.
  171. Who is the Director General of the World Trade Organisation (WTO)?
    A. Renato Ruggiero

    B. Mike Moore
    C. Roberto Azevedo
    D. Pascal Lamy
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Roberto Azevedo
    Explanation:
    India hosted a 2-day ministerial meeting of the World Trade Organisation (WTO) in which ministers from 16 developing nations and 6 least developed nations had participated to discuss major problems and challenges facing the multilateral trading system.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  172. Which football club has won the Premier League title 2019 and became the first team to retain its title in last 10 years?
    A. Blackburn Rovers

    B. Leicester City
    C. Manchester United
    D. Manchester City
    Correct Answer
    Correct Answer– D. Manchester City
    Explanation:
    Recently, Manchester City defeated Brighton by 4-1 at the Amex Stadium, UK in Premier League title match. Manchester City became the first team to retain the title in last 10 years since Manchester United had done the same in 2009.
  173. Which country is developing the world’s largest optical telescope?
    A. China

    B. U.S.
    C. Russia
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer– D. India
    Explanation:
    India is playing a key role in the design and development of the world’s largest optical telescope—the Thirty Meter Telescope, or TMT, to be built at Mauna Kea in Hawaii. Construction of the telescope is expected to begin this year. Once commissioned in 2029-30, it will provide a bigger picture of the universe.
  174. Kami Rita Sherpa is famous for ___.
    A. Acting

    B. Sports
    C. Politics
    D. Mountaineering
    Correct Answer
    Correct Answer– D. Mountaineering
    Explanation:
    On May 15, 2019, 49-year-old Sherpa climber from Nepal, Kami Rita climbed Mt. Everest for the 23rd time. He successfully climbed the mountain from the Nepal side. Rita resides in Thame village of Solukhumbu district, Nepal. For the first time, he had scaled the mountain in the year 1994.In 2017, he became the third person to climb the highest peak for 21 times along with the record held by Apa Sherpa and Phurba Tashi Sherpa.
  175. Where was the Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) inaugurated recently?
    A. Karnataka

    B. Gujarat
    C. West Bengal
    D. Goa
    Correct Answer
    Correct Answer– C. West Bengal
    Explanation: The Chief of Naval Staff, Admiral Sunil Lanba inaugurated Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) at Diamond Harbour, near Kolkata. Vice Admiral Karambir Singh, the Flag Officer Commanding-in-Chief, Eastern Naval Command, has attended the inauguration. It selects both Permanent and Short Service Commission officers.
  176. In which city, India will be setting up its military space agency?
    A. Mumbai

    B.Chennai
    C.Bengaluru
    D.Pune
    Correct Answer
    Correct Answer– C.Bengaluru
    Explanation:
    Soon after it successfully carried out an anti-satellite test, India is setting up its military space agency headquartered at Bengaluru with the ace fighter pilot Air Vice Marshal SP Dharkar as its likely head.
  177. Name the Indian Coast Guard Ship (ICGS), that was decommissioned in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
    A. ICGS Rajdhwaj

    B. ICGS Samarth
    C. ICGS Samrat
    D. ICGS Vigraha
    Correct Answer
    Correct Answer– D. ICGS Vigraha
    Explanation:
    Indian Coast Guard Ship (ICGS) ‘Vigraha’ decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It is a frontline offshore patrol served for 29 years from 1990 to 2019. It was the seventh offshore patrol vessel built by the Mazagaon Dock Limited, Mumbai.
  178. Who won the 2019 Australian federal elections recently?
    A. Bob Katter
    B. Richard Di Natale
    C. Bill Shorten
    D. Scott Morrison
    Correct Answer
    Correct Answer– D. Scott Morrison
    Explanation:
    Australian PM Scott Morrison’s won federal elections over the opposition Bill Shorten. The polling was held for 151 seats in the House of Representatives
  179. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test fired ___________ missile from ITR , Chandipur, Odhisa on 25 and 27 May 2019.
    A. AKASH-MK-1S

    B. AKASH-LK-5S
    C. AKASH-YK-9S
    D. AKASH-QK-2S
    Correct Answer
    Correct Answer-  A. AKASH-MK-1S
    Explanation: It’s a surface to air missile which can neutralize advanced aerial targets. It has a combination of both command guidance & active terminal seeker guidance.
  180. Who will enter the Lok Sabha as the youngest woman member in the Lower House’s history?
    A.Chandrani Murmu
    B. Priyanka Vadra
    C. Harsimrat Badal
    D. Smriti Irani
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Chandrani Murmu
    Explanation:
    Murmu has become the youngest Member of Parliament to the 17th Lok Sabha. She was elected as Biju Janata Dal (BJD) candidate from the Keonjhar seat.
  181. Who has won 2019 Man Booker International Prize?
    A.Jokha Alharthi

    B. Garry Austen
    C. George Owell
    D. Lewis Carol
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Jokha Alharthi
    Explanation: Jokha Alharthi is the first Omani woman author to be translated into English. She won this coveted award for her book Celestial Bodies. It’s a story of three sisters who confront their country’s slave-owning past and a complex modern world.
  182. Who won the 2019 Dr. Lee Jong-wook Memorial Prize for Public health at the 72nd World Health Assembly, Switzerland?
    A.Balram Bhargava

    B. Keshav Rana
    C. Meena Aghi
    D. Rashmi Seth
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Balram Bhargava
    Explanation: Dr. Lee Jong Wook prize for public health was established in 2008. The prize is awarded once a year.
  183. Veer Savarkar Jayanti, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A.27th May

    B. 28th May
    C. 29th May
    D. 30th May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 28th May
    Explanation: He was a freedom fighter, social reformer and formulator of the Hindutva philosophy. The airport at Port Blair was renamed Veer Savarkar International Airport in 2002.
  184. Bundala National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
    A.Myanmar

    B. Sri Lanka
    C. Bangladesh
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sri Lanka
    Explanation:
    It is one of Sri Lanka’s foremost destinations for birdwatchers. Bundala is also home to 32 species of mammals, including civets, mongooses, wild pigs, and giant Indian palm squirrels.
  185. Leshan Giant Buddha, a tall stone statue, is located in which among the following nations?
    A.South Korea

    B. India
    C. Afghanistan
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – D. China
    Explanation: The colossal statue is over 1,300-years-old. It is considered to be the largest stone Buddha in the world. Located to the east of Leshan City, the entire statue is made of stone, except for the ears.
  186. Menstrual Hygiene Day, sometimes seen in the news, is an annual awareness day on ________.
    A.May 25

    B. May 28
    C. June 2
    D. June 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 28
    Explanation: This day is dedicated to raising concerns regarding menstrual sanitation and hygiene. According to 2019 data, 121 million women in the country use sanitary napkins.
  187. ______ added ‘Gaming Disorder’ to the section on addictive disorders recently.
    A.WHO

    B. UNICEF
    C. UNESCO
    D. MCI
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. WHO
    Explanation: This disorder is characterised by a pattern of persistent/recurrent gaming behaviour. It has been included as a disease in the International Classification of Diseases (ICD 11).
  188. The newly created anti-corruption ombudsman has launched a competition for its logo and motto. Name the ombudsman body.
    A.NITI Aayog

    B. NCLT
    C. RAW
    D. Lokpal
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. Lokpal
    Explanation: Lokpal is a statutory body constituted under The Lokpal and Lokayuktas Act 2013. The motto/slogan should be catchy & should not be more than four-five words.
  189. Team India will be seen sporting which coloured jersey during the ICC Cricket World Cup 2019 for their ‘away matches’?
    A.Purple

    B. Orange
    C. Green
    D. Black
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Orange
    Explanation: According to ICC’s bew rule, all participating teams will be required to provide 2 different coloured kits, especially for televised ICC events. It is worth noting that having the concept of ‘home’ and ‘away’ jersey is quite common in football.
  190. India’s ranking on the Speedtest Global index for mobile internet speeds, slipped to _____ in April this year.
    A.95

    B. 99
    C. 115
    D. 121
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 121
    Explanation: It shows that mobile internet speeds in the country remain sluggish, despite Reliance Jio’s entry and expansion. Other countries in the region like China, Pakistan fare better.
  191. Who added the third gold in India’s medals tally at the ISSF World Cup 2019 in Munich as he/she bagged the top podium spot in the 25 metre pistol event?
    A.Devendra Raghav

    B. Rahi Sarnobat
    C. Heena Jaiswal
    D. Nalini Dutt
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rahi Sarnobat
    Explanation: It is worth noting that Rahi had become the first Indian pistol shooter to win a World Cup gold in 2013. As a result, Rahi bagged a quota place for the Tokyo 2020 Games.
  192. Takht-i-Bahi, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
    A.Iran

    B. Syria
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Pakistan
    Explanation: Takht, in Persian means throne, and bahi means spring. It is listed in the World Heritage List. It is considered one of the most well-structured Buddhist monasteries.
  193. World Thyroid Day is celebrated on _________ every year to raise awareness and reduce the prevalence of thyroid related disorders.
    A.24 May

    B. 25 May
    C. 26 May
    D. 27 May
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 25 May
    Explanation: Thyroid diseases produce a considerable burden in India. It has been estimated that around 32% of people suffer from various thyroid related disorders.
  194. Who has become the first world leader to meet Japanese Emperor Naruhito?
    A.Narendra Modi

    B. Donald Trump
    C. Imran Khan
    D. Xi Jinping
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Donald Trump
    Explanation: Trump is in Japan for a four-day state visit. Naruhito, is now the country’s 126th emperor, He has been welcomed in a new era, called “Reiwa”.
  195. Which among the following banks has launched ‘Corp SME Suvidha’, a product for GST-registered MSMEs?
    A.Bank of Baroda

    B. NABARD
    C. Corporation Bank
    D. SBI
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Corporation Bank
    Explanation: It offers a competitive interest rate structure in the industry. It is worth noting that a range of innovative and business-friendly banking products and services for MSME entrepreneurs are provided by this bank.
  196. The government has approved the merger of National Sample Survey Office (NSSO) with _______ under the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI).
    A.NITI Aayog

    B. SEBI
    C. RBI
    D. CSO
    Correct Answer
    Correct Answer – D. CSO ( Central Statistics Office)
    Explanation: The restructuring is in line with the proposed National Policy on Official Statistics which was floated last year. The policy is based on a 2005 decision in UPA.
  197. Who has been appointed as the new Force Commander of the UN’s mission in the war-torn South Sudan?
    A.Vikram Ahuja

    B. Nikhil Pandit
    C. Shailesh Tinaikar
    D. Harman Bajwa
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Shailesh Tinaikar
    Explanation: He is the recipient of the prestigious Sena Medal and Vishisht Seva Medal. He had earlier also served in various United Nations missions.
  198. Prem Singh Golay (Tamang) recently took oath as the New Chief Minister of _____.
    A.UP

    B. Nagaland
    C. Tripura
    D. Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer- D. Sikkim
    Explanation: Governor Ganga Prasad administered the oath of office and secrecy to Mr. Golay and his CoM (Council of ministers). Mr Golay is not a member of the state assembly at present as he did not contest the polls.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  199. The Centre has cleared the appointment of Justice ______ as the Chief Justice of the Delhi High Court.
    A.Gita Mittal

    B. Indu Malhotra
    C. Ramesh Jain
    D. DN Patel
    Correct Answer
    Correct Answer – D. DN Patel
    Explanation: The post of the Delhi HC Chief Justice will fall vacant after the retirement of Justice Rajendra Menon next month. served as the Acting Chief Justice of the Jharkhand HC between 2013 and 2018.
  200. Prem Tinsulanonda, one of the most influential figures in modern Thai politics, has died aged 98. He was the former PM of _________.
    A.Thailand

    B. India
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Thailand
    Explanation: He is widely believed to have been instrumental in the 2006 coup against then PM Thaksin Shinawatra. Prem was born in southern Thailand in 1920.
  201. Who received the ‘UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award’ recently?
    A.Acharya Balkrishna

    B. Mira Aghi
    C. Arun Desai
    D. Meena Sirohi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Acharya Balkrishna
    Explanation: Patanjali Ayurved produces a range of Ayurvedic medicinal and personal care products. The company was co-founded by Baba Ramdev and Balkrishna.
  202. NewSpace India Limited (NSIL), the commercial arm of _______, was officially inaugurated in Bengaluru.
    A.NITI Aayog

    B. ISRO
    C. DRDO
    D. IMD
    Correct Answer
    Correct Answer – B. ISRO
    Explanation: NSIL was incorporated on March 6 2019. It has an authorised share capital of Rs 100 crore and initial paid up capital of Rs 10 crore.
  203. Which among the following plans to launch an ambitious ₹1.5 lakh crore EQUIP project?
    A.HRD Ministry

    B. Finance Ministry
    C. Corporate Affairs Ministry
    D. Personnel Ministry
    Correct Answer
    Correct Answer – A. HRD Ministry
    Explanation: EQUIP stands for the Education Quality Upgradation and Inclusion Programme. It was crafted by ten committees led by experts.
  204. Who will be sworn-in as Odisha Chief Minister on May 29 for a fifth consecutive term?
    A.Naveen Patnaik

    B. Pitambar Acharya
    C. Sambit Patra
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Naveen Patnaik
    Explanation: Mr Patnaik, defeated Pitambar Acharya of BJP by a margin of 60,160 votes from Hinjili Assembly constituency. In the Lok Sabha polls, BJD won 12 seats, BJP 8 and Congress one.
  205. Who has won the Joan Miro Prize for 2019 recently?
    A.Nalini Malani

    B. Pooja Vajpayee
    C. Simran Ahuja
    D. Preeti Munjal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Nalini Malani
    Explanation: This award is named after Spanish painter and sculptor Joan Miró. Malani was born in the Pakistani city of Karachi in 1946.
  206. International Missing Children’s Day, sometimes seen in the news, is celebrated on ________.
    A.May 24

    B. May 25
    C. May 28
    D. May 30
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 25
    Explanation: It is worth noting that U.S. President Ronald Reagan proclaimed May 25th National Missing Children’s Day, in 1983. Every year, 25 May is commemorated as International Missing Children’s Day.
  207. “Reiwa”, sometimes seen in the news, is the imperial era that has recently begun in which country?
    A.India
    B. Japan
    C. US
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Japan
    Explanation: The imperial era name, or “gengo”, is used on calendars and coins. Starting with the Meiji era, it adopted the practice of “one emperor, one era name.” It is worth noting that Japan imported the imperial calendar system from China.
  208. Which among the following has received TRUE Zero Waste Platinum certification?
    A.Patanjali

    B. Colgate India
    C. TCS
    D. SAIL
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Colgate India 
    Explanation: It is worth mentioning that Green Business Certification Inc. (GBCI) awarded the four manufacturing sites in India of Colgate India, TRUE Zero Waste Platinum certification.
  209. India’s capital, Delhi, has how many parliamentary seats in the Lok Sabha?
    A.5
    B. 7
    C. 13
    D. 10
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 7
    Explanation: It is worth mentioning that in 2019 elections, BJP which swept all the seven seats in Delhi.
  210. PM Modi will take oath as Prime Minister on ______ at 7 pm at Rashtrapati Bhavan.
    A.May 28
    B. May 30

    C. June 1
    D. June 3
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 30
    Explanation: It is worth mentioning that Modi is the first non-Congress PM to return to power after a full 5-year term. In 2014, Modi had called SAARC leaders for his oath ceremony.
  211. Who has defeated Congress chief Rahul Gandhi in the constituency of Amethi?
    A.Narendra Modi

    B. Amit Shah
    C. Smriti Irani
    D. LK Advani
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Smriti Irani
    Explanation: It is worth mentioning that Rahul Gandhi has been the MP from Amethi since 2004.
  212. World Turtle Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A. May 22

    B. May 23
    C. May 24
    D. May 27
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 23
    Explanation: It is worth noting that the World Turtle Day was founded in 2000 by American Tortoise Rescue.
  213. Malaria has been eliminated from Algeria and ________, according to the World Health Organization (WHO).
    A. Pakistan

    B. Argentina
    C. India
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Argentina
    Explanation: Malaria is a parasitic disease transmitted through the bite of female Anopheles mosquitoes. In 2017, there were an estimated 219 million cases.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  214. Who became the first woman pilot of the Indian Air Force (IAF) to qualify to undertake combat missions on a fighter jet?
    A. Komal Bajwa

    B. Ranjana Harsh
    C. Bhawana Kanth
    D. Anupama Banerjee
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bhawana Kanth
    Explanation: Bhawana joined the fighter squadron in November 2017 and flew the first solo on MiG-21 Bison in March last year.
  215. Yeduguri Sandinti Jaganmohan Reddy is all set to take oath as the Chief Minister of _____.
    A. Andhra Pradesh

    B. Punjab
    C. Telangana
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Andhra Pradesh
    Explanation: Following the formation of Telangana, Jagan Mohan Reddy has revived his political career. Jagan’s padayatra, through which he had covered more than 3,000 km across the state, was also touted to be a huge hit.
  216. _____ has signed an agreement to provide USD 750 million equivalent in Indian rupee long-term financing to electrify railway tracks in India.
    A. NDB

    B. IMF
    C. World Bank
    D. ADB
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. ADB
    Explanation: It is one of the largest single non-sovereign loan ever committed by ADB to Indian Railway Finance Corporation. IRFC will use the proceeds from the loan to install electric traction equipment.
  217. Who has bagged the Global Asian of the Year 2018-19 award ‘In Service of the Society and the Nation’ category?
    A. Hema Divakar

    B. Rajni Narang
    C. Bulbul Sharma
    D. Harman Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Hema Divakar
    Explanation: Divakar has had an illustrious career as one of India’s premier gynaecologists. It is worth noting that she heads Divakar’s Speciality Hospital in Bengaluru, in addition to Federation of Obstetrics and Gynaecological Societies of India.
  218. Which among the following has emerged the biggest company by revenue, toppling state-owned Indian Oil Corporation (IOC)?
    A. Infosys

    B. MindTree
    C. TCS
    D. Reliance
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Reliance Explanation: In the 2018-19 fiscal year, Reliance, reported a turnover of ₹6.23 lakh crore. It is worth mentioning that Reliance was about half the size of IOC till about a decade back.
  219. Which among the following has included the Indian part of Kailash Mansarovar in its tentative list of world heritage sites?
    A. UNESCO

    B. Amnesty International
    C. Ramsar Convention
    D. Gates Foundation
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UNESCO Explanation: It is worth mentioning that Archeological Survey of India, sent the proposal mooted by the Ministry of Environment and Forests to UNESCO. The Indian site is part of the larger landscape of 31,000 sq km referred to as the ‘Kailash Sacred Landscape’.
  220. International Day of United Nations Peacekeepers, sometimes seen in the news, is observed on _____.
    A. 27th May

    B. 29th May
    C. 2nd June
    D. 8th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 29th May Explanation: This year, United Nations HQ will commemorate the Day on 24th May. While, peacekeeping missions will observe this day on 29 May. This year’s campaign theme for the Day is “Protecting Civilians, Protecting Peace”.
  221. India stands in which among the following positions out of 181 countries in the KidsRight Index?
    A. 99th

    B. 105th
    B. 110th
    D. 117th
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 117th Explanation: KidsRights Index is an annual global index. It ranks how countries adhere to and are equipped to improve child rights. It is an initiative of Kids Right Foundation in cooperation with Erasmus University, Rotterdam.
  222. A three-member team led by _______ will represent India at the second World Challenge Cup Series gymnastics tournament.
    A. Rahul Bose

    B. Kishore Indori
    C. Ashish Kumar
    D. Rakesh Patra
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Ashish Kumar Explanation: The World Challenge Cup is a major FIG event. It includes the participation of around 110 gymnasts from 30 different countries.
  223. India’s economy is projected to grow at _______ in fiscal year 2020, according to a report by the United Nations.
    A. 6.1%

    B. 6.5%
    C. 7.1%
    D. 7.8%
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 7.1% Explanation: According to the World Economic Situation and Prospects (WESP) 2019 Mid-year Update, India’s economy is projected to grow at 7.1 per cent in fiscal year 2020. In addition to this, South Asia remains on a strong growth path.
  224. Taiwan Expo, sometimes seen in the news, has been recently held in ______.
    A. Kolkata

    B. Beijing
    C. New Delhi
    D. Pune
    Correct Answer
    Correct Answer – C. New Delhi Explanation: Taiwan Expo 2019 is an annual exhibition. It is organized by government-sponsored Taiwan External Trade Development Council.
  225. Rajaji Tiger Reserve, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    A. UP

    B. Himachal Pradesh
    C. Uttarakhand
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Uttarakhand Explanation: In 2015, the central government notified Rajaji as 48th Tiger Reserve of India, and 2nd Tiger Reserve of Uttarakhand State.
  226. Who will be conferred with Japan’s second highest national award for his contributions to strengthen the strategic ties and enhancing mutual understanding between India and Japan?
    A. Akhil Joshi

    B. Nishant Malhotra
    C. Shyam Saran
    D. Sanju Srivastav
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Shyam Saran Explanation: Shyam Saran will be conferred with ‘the Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star’. He was India’s Foreign Secretary during 2004-2006. It is worth mentioning that this award was established in 1875 by Emperor Meiji.
  227. International Day for Biological Diversity (or World Biodiversity Day) is observed on ______.
    A. May 21

    B. May 22
    C. May 23
    D. May 24
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 22 Explanation: The theme of the 2019 edition will be ‘Our Biodiversity, Our Food, Our Health’. It aims to leverage knowledge, besides spreading awareness of the dependency of our food systems, nutrition on biodiversity.
  228. Name the country’s newest microwave Earth observation satellite, launched recently by ISRO.
    A. RISAT-2B

    B. RISAT-5V
    C. RISAT-8R
    D. RISAT-9S
    Correct Answer
    Correct Answer – A. RISAT-2B Explanation: The mission carried a complex 3.6-metre unfurlable radial antenna. The 615-kg RISAT-2B took off in the early morning on the PSLV-C46 launcher.
  229. Who lead the ‘Missing Man’ formation, which is conducted to honour Squadran Leader Ajay Ahuja and heroes of the Kargil war who were killed during ‘Operation Safed Sagar’?
    A. Subroto Mukherjee
    B. B S Dhanoa
    C. R Nambiar
    D. Anil Khosla
    Correct Answer
    Correct Answer – B. B S Dhanoa Explanation: Recently, Indian Air Force (IAF)’s Air Chief Marshal B S Dhanoa flew the ‘missing man’ formation in a MiG-21 aircraft to pay tributes to Squadron Leader Ajay Ahuja and heroes of the Kargil war. Air Officer Commanding-in-Chief (AOC-in-C) Western Air Command Air Marshal R Nambiar also companied B S Dhanoa in the flypast organised at Air Force Station in Bhisiana.
  230. Name the first South Korean director, who won the Palme d’Or award for the film ‘Parasite’ in 72nd annual Cannes Film Festival .
    A. Kim Ki-duk
    B. Kim Jee-woon
    C. Bong Joon-ho
    D. Park Chan-wook
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bong Joon-ho Explanation: The 72nd annual Cannes Film Festival was held in Cannes, France from 14 to 25 May 2019. South Korean film ‘Parasite’ wins Palme d’Or which is directed by Bong Joon-ho at Cannes Film Festival. He became the first Korean director to win the award.
  231. Name the cryptocurrency, which is set to be launched by Facebook in 2020.
    A. Bitcoin Cash
    B. Bitcoin
    C. GlobalCoin
    D. Litecoin
    Correct Answer – C. GlobalCoin
    Explanation: Facebook plans to launch its own cryptocurrency “GlobalCoin” in 2020. The cryptocurrency will be available in around a dozen countries at launch where it’s expected to offer people affordable and secure payments without the need for a bank account. Some reports suggested that the currency could be designed to be a ‘stable coin’ with a value pegged to US currency in an attempt to minimize volatility.
  232. Which senior BJP leader has opted out of the new Modi Government?
    A. Sushma Swaraj
    B. Rajnath Singh
    C. Piyush Goyal
    D. Arun Jaitley
    Correct Answer – D. Arun Jaitley
    Explanation: Arun Jaitley, former Finance and Corporate Affairs Minister, in a letter to Modi has recused himself from any responsibility in the new NDA government, citing health challenges.
  233. How many total matches will be held in ICC World Cup 2019?
    A. 42
    B. 45
    C. 48
    D. 50
    Correct Answer – C. 48
    Explanation:
    There would be 48 matches in total in the World Cup. Of the total 48 matches of the world cup 2019, 45 will be in the Group Stage where each team will play nine Group Stage matches.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 [English]
  234. When is the International Day of UN Peacekeepers observed every year?
    A. 27th May
    B. 28th May
    C. 29th May
    D. 30th May
    Correct Answer – C. 29th May
    Explanation:
    The International Day of United Nations Peacekeepers is observed every year on May 29 to pay tribute to the invaluable contribution of civilian personnel and to honour over 3,800 peacekeepers who sacrificed their lives while rendering peacekeeping services.
  235. The United States recently removed which country from its currency monitoring watchlist?
    A. Japan
    B. India
    C. Russia
    D. China
    Correct Answer – B. India
    Explanation:
    The United States recently removed India from its currency monitoring watchlist. The US placed India, China, Japan, Germany, Switzerland and South Korea in the bi-annual currency watch list in October 2018.
  236. The first match of ICC World Cup 2019 will be held between which two nations?
    A. England vs South Africa
    B. South Africa vs Australia
    C. Pakistan vs England
    D. Bangladesh vs Sri Lanka
    Correct Answer – A. England vs South Africa
    Explanation: The ICC World Cup 2019 will begin on May 30 with the opening match between England and South Africa.
  237. India invited which group of countries at the oath-taking ceremony of PM Narendra Modi?
    A. BIMSTEC
    B. SAARC
    C. ASEAN
    D. BRICS
    Correct Answer – A. BIMSTEC
    Explanation:
    India has invited the leaders of the BIMSTEC Member Countries to attend the swearing-in ceremony of Prime Minister Narendra Modi on May 30, 2019. Sooronbay Jeenbekov, the President of Kyrgyzstan who is the current Chair of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) and Mauritius Prime Minister Pravind Jugnauth have also been invited.
  238. The DRDO recently test-fired the new version of which surface-to-air missile?
    A. Prithvi
    B. Akash
    C. Agni
    D. Nirbhay
    Correct Answer – B. Akash
    Explanation:
    Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test fired AKASH-MK-1S missile from ITR, Chandipur, Odhisa. Akash MK 1S is an upgraded version of existing Akash missile with indigenous technology.  Akash MK-1S is a surface to air missile.
  239. Team India will begin its campaign in the ICC World Cup 2019 on June 5 against which team?
    A. West Indies
    B. Sri Lanka
    C. South Africa
    D. England
    Correct Answer – C. South Africa
    Explanation:
    The ICC World Cup 2019 will open on May 30, with host England locking horns with South Africa. India will commence its campaign on June 5 against South Africa.
  240. When will the ICC World Cup Final be held?
    A. July 9
    B. July 1
    C. July 14
    D. July 11
    Correct Answer – C. July 14
    Explanation:
    The ICC World Cup final will be held on July 14, 2019. The two teams, which qualify semi-final 1 and 2, scheduled to be held on July 9 and 11 respectively, would face-off in the finals.
  241. Which IAF’s aircraft was recently certified to operate on indigenous Bio-Jet fuel?
    A. MiG-21
    B. CH-47 Chinook
    C. Global 5000
    D. AN-32
    Correct Answer – D. AN-32
    Explanation:
    Russian AN-32 aircraft of the Indian Air Force (IAF) was certified by CEMILAC to fly on a blended bio-jet fuel. The fuel consists of 10 percent tree-derived and 90 percent conventional aviation fuel.
  242. Which organisation flight tested Guided Bomb from Sukhoi combat jet?
    A. BARC
    B. ISRO
    C. DRDO
    D. IAF
    Correct Answer – C. DRDO
    Explanation:
    Defence Research and Defence Organisation (DRDO) successfully flight tested a 500 kg class Inertial Guided Bomb (IGB) from Sukhoi combat jet from the Pokhran test range in Rajasthan. The guided bomb achieved the desired range and had hit the target with high precision successfully.
  243. In Lok Sabha Election 2019 results which candidate has won from Begusarai Lok Sabha constituency?
    A. Gopal Jee Yadav
    B. Ravi Shankar Prasad
    C. Giriraj Singh
    D. Dinesh Chandra Yadav
    Correct Answer – C. Giriraj Singh
    Explanation: BJP candidate Giriraj Singh won from Begusarai Lok Sabha constituency. He has defeated Kanhaiya Kumar by more than 4.22 lakh votes.
  244. Which among the following fund houses launched first of its kind initiative in India to do mutual fund transactions through Whatsapp?
    A. Motilal Oswal AMC

    B. Reliance AMC
    C. HDFC AMC
    D. Aditya Birla AMC
    Correct Answer – A. Motilal Oswal AMC
    Explanation:
    The fund house said this feature is not a part of WhatsApp Pay and is different from using it as a payment channel. Investors can invest in either in Lumpsum or through Systematic Investment Plan route.
  245. Pema Khandu, was sworn in as the Chief Minister of an elected Bharatiya Janata Party government in ________.
    A. Nagaland

    B. Arunachal Pradesh
    C. Sikkim
    D. Manipur
    Correct Answer – B. Arunachal Pradesh
    Explanation:
    Governor B D Mishra administered the oath of office and secrecy to Khandu.
  246. Which state government appointed Gyanwant Singh as the additional director general (law and order)?
    A. Punjab

    B. Rajasthan
    C. UP
    D. West Bengal
    Correct Answer – D. West Bengal
    Explanation:
    Next to that of the director general of police, the post of ADG (law and order) is considered as one of the most important ranks.
  247. British Indian entrepreneur __________ won his/her seat as a Member of the European Parliament (MEP) from London in the European Parliament elections.
    A. Ashok Chawla

    B. Mohit Munjal
    C. Dinesh Dhamija
    D. Alka Soni
    Correct Answer C. Dinesh Dhamija
    Explanation:
    It is worth noting that Mr Dhamija is a passionate supporter of remaining in the EU. He had contested the Lib Dem seat from London.
  248. Vaidehi Vijayakumar has been recently appointed as the new Vice Chancellor of __________.
    A. Panjab University

    B. JNU
    C. DU
    D. Mother Teresa Women’s University
    Correct Answer – D. Mother Teresa Women’s University
    Explanation:
    She has been appointed as the new Vice Chancellor of Mother Teresa Women’s University, for a term of 3 years reportedly.
  249. _______ has been recently elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly.
    A. Iran

    B. Pakistan
    C. India
    D. Mongolia
    Correct Answer – C. India
    Explanation:
    The first session of the UN-Habitat Assembly started on May 27 at the headquarters of UN-Habitat in Nairobi and will go on till May 31.
  250. Which among the following sites of MP has been included in UNESCO’s tentative list of world heritage sites?
    A. Orchha

    B. Konark
    C. Sanchi
    D. Fatehpur Sikri
    Correct Answer – A. Orchha
    Explanation:
    Orchha is situated on the banks of the Betwa river. Orchha is also famous for its 2 elevated minaret called Saavan & Bhadon and its four palaces.
  251. Indian Air Force has signed an MoU with ______ for crew selection and training for the prestigious Gaganyaan Programme.
    A. DRDO

    B. ISRO
    C. RAW
    D. NITI Aayog
    Correct Answer – B. ISRO
    Explanation:
    It is worth noting that Gaganyaan is India’s maiden human spaceflight programme by 2022. It will provide a unique micro-gravity platform in space for conducting experiments.
  252. JOIDES Resolution, sometimes seen in the news, is a/an ____________.
    A. Scientific Drilling Ship

    B. Agreement to reduce CO2 Emissions
    C. Newly Discovered Asteroid
    D. UNESCO Heritage Site
    Correct Answer – A. Scientific Drilling Ship
    Explanation:
    To investigate the origin and the evolution of the Earth, the mission aims to explore the Earth below the oceans of the world.
  253. Which of these Indian architecture has entered the 2019 World Architecture News (WAN) Awards?
    A. Statue of Unity

    B. Adiyogi Shiva statue
    C. Spring Temple Buddha
    D. Konark Temple
    Correct Answer – A. Statue of Unity
    Explanation: The world’s tallest statue, Statue of Unity, in Gujarat, constructed by Larsen & Toubro, has entered the globally-acclaimed 2019 World Architecture News (WAN) Awards.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 
  254. India’s first Tree Ambulance has recently been launched in ____.
    A. Bhopal

    B. Chennai
    C. Ahmedabad
    D. Mumbai
    Correct Answer – Chennai
    Explanation: Vice President M. Venkaiah Naidu flagged off a unique service called ‘Tree Ambulance’ in Chennai to revive and provide care to trees, following Cyclones Vardah (2016) and Gaja (2018) which uprooted lakhs of trees in the state. The Tree Ambulance service has been founded by, Dr K Abdul Ghani, also known as Green man of India.
  255. Peter Mutharika has been sworn in as the President of _____.
    A. Malawi
    B. Rwanda
    C. Botswana
    D. Tanzania
    Correct Answer – A. Malawi
    Explanation: The President of Malawi, Peter Mutharika has been elected to a second term in office as president after winning the 2019 elections with 38.57% of the vote.
  256. Which of these banks has launched the ‘Bank on Wheels’ service?
    A. Bank of India

    B. Indian Overseas Bank
    C. Canara Bank
    D. Punjab National Bank
    Correct Answer – B. Indian Overseas Bank
    Explanation:
    The Indian Overseas Bank (IOB) has launched a new service named ‘Bank on Wheels’ on May 27, 2019, in its 16 lead districts in the state of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, and Kerala.
  257. Which among the following team has never won the ICC World Cup before?
    A. New Zealand

    B. Sri Lanka
    C. Pakistan
    D. West Indies
    Correct Answer – A. New Zealand
    Explanation: New Zealand has never won the World Cup. The team, known as the Black Caps entered its maiden finals at the 2015 Cricket World Cup.
  258. Veeru Devgan who died recently was a well known _____________
    A. Filmmaker

    B. Actor
    C. Singer
    D. Scriptwriter
    Correct Answer – A. Filmmaker
    Explanation: Renowned film director and one of the most celebrated actions and stunts choreographer in Bollywood, Veeru Devgan, passed away on May 27, 2019, suffering from age-related issues. He was 85.
    Current Affairs PDF Download: May 2019 
  259. Name the winner of 2019 Monaco Grand Prix.
    A. Max Verstappen

    B. Lewis Hamilton
    C. Sebastian Vettel
    D. Valtteri Bottas
    Correct Answer – B. Lewis Hamilton
    Explanation: The Mercedes Formula 1 Champion Lewis Hamilton won the 2019 Monaco Grand Prix. This is the straight 6th win of Mercedes this year. The 2019 Monaco Grand Prix was a Formula One motor race held on 26 May 2019 at the Circuit de Monaco.
  260. Who is the youngest candidate to win in the Lok Sabha Elections 2019?
    A. Nusrat Jahan

    B. Tejaswi Surya
    C. Praveen Nishad
    D. Mukut Bihari
    Correct Answer – B. Tejaswi Surya
    Explanation: Tejaswi Surya is the youngest candidate of the BJP to win in the Lok Sabha Elections 2019 from the Bangalore south. Surya defeated B.K.Hariprasad of Congress.A former Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP) and Yuva Morcha leader, Surya participated in rallies such as the ‘Mangalore Chalo’ bike rally ahead of the Assembly elections last year. A lawyer by training, he has represented many BJP leaders – Surya defended PostCard News editor Mahesh Hegde in a cyber-crime case against him, Mysore MP Pratap Simha in other matters, and even assisted Ashok Haranahalli in corruption cases against BJP supremo BS Yeddyurappa.
  261. What is the present strength of Judges in the Supreme Court?
    A. 23

    B. 26
    C. 29
    D. 31
    Correct Answer – D. 31
    Explanation: Justices BR Gavai, Surya Kant, Aniruddha Bose and AS Bopanna were recently sworn-in as the Judges of the Supreme Court. With this, the number of judges in the Supreme Court now stands at 31, which is the full sanctioned strength of the apex court.
  262. Kalpana Dash who passed away recently was an Indian mountaineer from which state?
    A. Odisha

    B. West Bengal
    C. Assam
    D. Bihar
    Correct Answer – A. Odisha
    Explanation: Odisha based mountaineer Kalpana Dash passed away in an unfortunate incident while descending world’s highest peak, the Mt. Everest on May 23. She was the first Odia mountaineer to scale Mount Everest in 2008.
  263. When is Anti-Terrorism Day observed?
    A. May 25

    B. May 22
    C. May 19
    D. May 21
    Correct Answer – D. May 21
    Explanation: Every year May 21 is observed as Anti-Terrorism day in India to wean away the youth from terrorism and showing as to how it is prejudicial to the national interest.

Current Affairs PDF Download: May 2019 [English] link below:

Read More:

 

Facebook Comments