Current Affairs PDF Download: June 2019 [English]

Current Affairs PDF Download: June 2019

Current Affairs PDF Download: June 2019 [English]

Here are the most important Current Affairs PDF Download: June 2019 [English]

Here you can download 270+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: June 2019 [English] is completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: June 2019 [English] download link is available at the end of the post

Current Affairs PDF Download: June 2019

  1. Who took charge of the finance portfolio in Modi’s new Cabinet?
    A. Amit Shah
    B. Rajnath Singh
    C. Arun Jaitley
    D. Nirmala Sitharaman
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Nirmala Sitharaman
    Explanation: PM Modi’s new cabinet will have Nirmala Sitharaman as the Finance Minister. It is worth noting that in 2017, Sitharaman was the first woman to be appointed full-time Defence Minister of India.
  2. Former foreign secretary S Jaishankar was given charge of which among the following ministries?
    A. Home Affairs
    B. WCD
    C. HRD
    D. External Affairs
    Correct Answer
    Correct Answer – D. External Affairs 
    Explanation: Jaishankar will have to deal with overall expectations of expanding India’s global influence & stature. It is worth noting that he was a key member of the Indian team which negotiated the landmark Indo-US nuclear deal.
  3. “Binny”, the country’s lone orangutan passed away, recently died in _______.
    A. Manipur
    B. Sikkim
    C. Odisha
    D. AP
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Odisha
    Explanation: At Odisha’s Nandankanan Zoological Park, due to an old-age related ailment, it died. It is worth noting that it was brought to Nandankanan Zoo from Pune’s Rajiv Gandhi Zoological Park in 2003.
  4. Who took charge recently as the 24th Chief of the Naval Staff (CNS)?
    A. GS Laxmi
    B. Mihir Seth
    C. Sunil Lamba
    D. Karambir Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Karambir Singh
    Explanation: He has served in a variety of Command, Staff and Instructional appointments. The tenure of a Service Chief is three years or 62 years of age (whichever is earlier).
  5. How many Indian-origin students are among the eight participants who won the prestigious Scripps National Spelling Bee?
    A. Two
    B. Four
    C. Five
    D. Six
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Six
    Explanation: It is the first time that more than two co-champions have been named. Each will receive the full winner’s prize of USD 50,000 in cash.
  6. India has moved up one place to rank ____ most competitive economy in the world, according to 2019 edition of the IMD World Competitiveness Rankings.
    A. 30th
    B. 35th
    C. 40th
    D. 43rd
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 43rd
    Explanation: The IMD World Competitiveness Rankings was established in 1989. It incorporates 235 indicators from each of the 63 ranked economies. It is worth noting that, with 11 out of 14 economies either improving or holding their ground, the Asia-Pacific region has emerged as a global beacon.
  7. ICC launched ________ on the eve of the men’s World Cup, bringing together 460 million people playing cricket globally to celebrate the magnificent diversity of cricket.
    A. Criiio Campaign
    B. NextGen Campaign
    C. 100TS Campaign
    D. DiverseCric Campaign
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Criiio Campaign 
    Explanation: Criiio is a celebration of all the brilliant and unique ways people play the game. Fans have been encouraged to join the social cricket tribe by sharing pictures/videos of where and how they play cricket.
  8. Maharana Pratap Jayanti is observed on _______ celebrating the birth anniversary of the brave Rajput warrior.
    A. June 5

    B. June 6
    C. June 7
    D. June 8
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 6
    Explanation: Maharana was one of the strongest warriors in India. Maharana Pratap bravely fought the Haldi Ghati Battle. While he lost the war, but he fought till the end.
  9. In Modi 2.0 cabinet, ___________ has been given the Ministry of Women and Child Development, as well as the Ministry of Textiles.
    A. Smriti Zubin Irani

    B. Amit Shah
    C. Menaka Gandhi
    D. Harsmirat Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer- A. Smriti Zubin Irani
    Explanation: In 2019, Smriti Irani defeated Rahul Gandhi on his home turf, by more than 50,000 votes. It is worth noting that she continued to cultivate Amethi in the past five years despite her 2014 loss. As a result, this helped her reap electoral dividends.
  10. Who has been given the charge of Railways, Commerce and Industry ministries in Modi’s new cabinet?
    A. Sushma Swaraj

    B. Nirmala Sitharaman
    C. Amit Shah
    D. Piyush Goyal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Piyush Goyal
    Explanation: Goyal is known for his corporate network developed during his days as an investment banker. It is worth noting that he achieved the lowest accident figures in his previous tenure.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  11. ___________ announced its first interactive game show, titled “Confetti” in India.
    A. Facebook

    B. Google
    C. Twitter
    D. Microsoft
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Facebook
    Explanation: It was first launched in the US. The interactive game will challenge participants to answer pop culture trivia questions.
  12. Who has bagged the J C Daniel Award 2018 for overall contribution to Malayalam film industry?
    A. K Vijayan

    B. Vaikom Vasudev
    C. Sheela
    D. U Kunjabdulla
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sheela
    Explanation: The top film award comprises cash prize of Rs 5 lakh, citation, and statuette. ‘Bhagyajathakam’ (1962), directed by P Bhaskaran was Sheela’s first film in Malayalam.
  13. Rohtas Fort, sometimes seen in the news, is located in which among the following countries?
    A. Bangladesh

    B. Pakistan
    C. Syria
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pakistan
    Explanation: The main fortifications consist of the massive walls, which extend for more than 4 km. It is also called Qila Rohtas. It’s an exceptional example of early Muslim military architecture in Central and South Asia.
  14. UN Russian Language Day is observed annually on _______.
    A. June 4

    B. June 6
    C. June 8
    D. June 10
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 6
    Explanation: This day coincides with the birthday of Aleksandr Pushkin ( a Russian poet considered the father of modern Russian literature).
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  15. Who has been elected by parliament as the prime minister of Papua New Guinea (PNG)?
    A. Peter O’Neill

    B. James Marape
    C. Job Pomat
    D. Bob Dadae
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. James Marape
    Explanation: He wanted PNG to be “the richest black Christian nation” in the world & committed to reviewing resource laws, according to the reports.
  16. World Digestive Health Day is celebrated every year on _________.
    A. 28th May

    B. 29th May
    C. 1st June
    D. 5th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 29th May
    Explanation: It was launched in 2004 to mark the 45th anniversary of the creation of the World Gastroenterology Organisation. The theme for the World Digestive Health Day 2019 campaign is “Early Diagnosis and Treatment of GI Cancer.”
  17. Kruger National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
    A. Chile

    B. Argentina
    C. South Africa
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. South Africa
    Explanation: The world-renowned Kruger National Park offers a wildlife experience that ranks with the best in Africa. Kruger is home to at least 12,000 rhinos.
  18. World No Tobacco Day is observed every year on ______ to inspire people to stop smoking.
    A. May 31

    B. June 3
    C. June 7
    D. June 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. May 31
    Explanation: The theme of World No Tobacco Day 2019 is “Tobacco and Lung health”. Currently, approximately 5.4 million people die due to tobacco-related illnesses every year worldwide.
  19. Who will once again hold the Food Processing ministry?
    A. Smriti Irani

    B. Jitendra Singh
    C. Harsmirat Kaur
    D. Sushma Swaraj
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Harsimrat Kaur
    Explanation: In 2019 elections, Harsimrat Kaur won the seat from Bathinda by defeating Amrinder Singh Raja Warring of Congress. It is worth noting that  she is appreciated for her initiative – Nanhi Chhaan – to fight female infanticide.
  20. World Oceans Day takes place on _______ every year.
    A. 7th June

    B. 8th June
    C. 9th June
    D. 10th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 8th June
    Explanation: The concept of a ‘World Oceans Day’ was first proposed in 1992 at the Earth Summit in Rio de Janeiro. The theme for 2019’s World Oceans Day is “Gender and Oceans”.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  21. ____ has emerged as India’s Most Influential Brand (MIB) of 2018, according to an Ipsos Survey.
    Apple

    B. Google
    C. Facebook
    D. Nokia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Google
    Explanation: Ipsos’ Most Influential Brands Study is a holistic assessment & ranking of 100+ brands on influence in each country.
  22. Golestan Palace, a UNESCO World Heritage Site, is located in which among the following countries?
    A. Iran

    B. India
    C. Israel
    D. Syria
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Iran
    Explanation: The Golestan Palace is a masterpiece of the Qajar era.  It represents a new style incorporating traditional Persian arts and crafts and elements of 18th-century architecture and technology.
  23. International Day of Innocent Children Victims of Aggression, sometimes seen in the news, is observed on __________.
    A. 2nd June

    B. 4th June
    C. 8th June
    D. 11th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 4th June
    Explanation: This day acknowledges the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse.
  24. Piyush Goyal is leading the Indian delegation for the G20 Ministerial meeting on Trade and Digital Economy to be held in _______.
    A. China

    B. Germany
    C. Japan
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Japan
    Explanation: It is to be held on 8th – 9th June 2019 in Tsukuba city, Ibaraki Prefecture, Japan. It is worth noting that G20 is made up of 19 countries and the European Union (EU). The G20 members represent two-thirds of the world’s people and 85 percent of its economy.
  25. World Environment Day (WED) is celebrated on ________ every year.
    A. 4th June

    B. 5th June
    C. 7th June
    D. 9th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 5th June
    Explanation: The theme of “Beat Air Pollution” was chosen by this year’s host country, China. UN stats indicate that an estimated 1.2 million premature deaths occur in India each year due to air pollution.
  26. Who has joined Ujjivan Small Finance Bank’s board as an independent director?
    A. Narendra Tomar

    B. Sachin Bansal
    C. Bunny Bansal
    D. Rajiv Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sachin Bansal
    Explanation: This is the second big futuristic move by Ujjivan management. Earlier, it roped in Nitin Chugh as its next chief executive.
  27. Who was appointed as the chief of India Meteorological Department (IMD)?
    A. R Shivshankar

    B. NS Ram
    C. Sudhir Kumar
    D. Mrutyunjay Mohapatra
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Mrutyunjay Mohapatra
    Explanation: He will assume charge in August. Mohapatra did his Masters in Physics. The IMD is responsible for weather and climate related forecasts for the country.
  28. RBI has approved the appointment of Rakesh Makhija as chairman of ________.
    A. HDFC Bank

    B. Axis Bank
    C. ICICI Bank
    D. Bank of Baroda
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Axis Bank
    Explanation: Makhija has been an active participant and contributor to the industrial and technology sectors. He has held a number of top management positions within the SKF Group.
  29. India was ranked _____ out of 129 countries, according to the Sustainable Development Goals Gender Index.
    A. 65th

    B. 78th
    C. 95th
    D. 110th
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 95th
    Explanation: The Sustainable Development Goals Gender Index has been developed by UK-based Equal Measures 2030. The new index includes 51 indicators across 14 of the 17 official Sustainable Development Goals.
  30. __________, who held titles like the “Czar of Indian Cuisine” and “Tastemaker to the Nation”, passed away recently.
    A. Jiggs Kalra

    B. Khushwant Singh
    C. Ravinder Gill
    D. Yashwant Kapoor
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Jiggs Kalra
    Explanation: He had been instrumental in reviving some of the indigenous lost recipes. His phenomenal work includes reviving age-old delicacies like the famous Galouti Kebabs.
    Current Affairs PDF Download: June 2019 [English]
  31. Famous Bangladeshi actress Anju Ghosh joined which among the following political parties?
    A. INC

    B. BJP
    C. TMC
    D. National Conference
    Correct Answer
    Correct Answer – B. BJP
    Explanation: Ghosh is known for her role in Beder Meye Josna, which is the highest-grossing film in Bangladeshi film history.
  32. _________ has allotted the status of ‘legal person or entity’ to animals.
    A. Allahabad HC

    B. Delhi HC
    C. Punjab & Haryana HC
    D. Bombay HC
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Punjab & Haryana HC
    Explanation: The verdict will also issue prescribed load draught animals will be allowed to carry while pulling a vehicle. Both the orders were written by Justice Rajiv Sharma.
  33. _____________ has appointed Purnima Sahni Mohanty as its new Director of Communications.
    A. Microsoft India

    B. Google India
    C. Facebook India
    D. Samsung India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Microsoft India
    Explanation: Mohanty is a senior communications leader with over 27 years of experience in the industry. Prior to this role, Mohanty was working as Director & Head of Communications & CSR at DuPont.
  34. ________ is observed as World Bicycle Day.
    A. June 2

    B. June 3
    C. June 4
    D. June 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 3
    Explanation:  This day encourages the nations to devote particular attention to the bicycle in cross-cutting development strategies.
  35. International Sex Workers’ Day takes place on _______.
    A. 2nd June

    B. 4th June
    C. 6th June
    D. 8th June
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 2nd June
    Explanation:  It remembers the discrimination of prostitutes and their often exploitative living and conditions of working.
  36. Who was recently elected to the board of the International Air Transport Association (IATA)?
    A. Sumit Khanna

    B. Ajay Singh
    C. Rajiv Munjal
    D. Radhika Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ajay Singh
    Explanation:  SpiceJet chief Ajay Singh was elected to the board of the IATA. The new board would be chaired by Lufthansa Group Chief Executive Officer Carsten Spohr.
  37. The main event of International Yoga Day on June 21 this year will be held in _____ with Prime Minister Narendra Modi attending it.
    A. Chandigarh

    B. Pune
    C. Ranchi
    D. Jammu
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Ranchi
    Explanation:  It will be the government’s first mega public event after Modi became prime minister for a second term. It is expected that about 10,000 people, will attend the event. The United Nations declared June 21 as the International Day of Yoga in 2014.
  38. Nayib Bukele took office as president of __________ recently.
    A. El Salvador

    B. Poland
    C. South Africa
    D. South Sudan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. El Salvador
    Explanation: During his term, Bukele wants to tackle El Salvador’s legacy of gang violence and corruption. By bolstering education, he wants to reduce the number of young people joining El Salvador’s notorious criminal gangs.
  39. The government reappointed _________ as National Security Adviser, according to him/her a Cabinet rank.
    A. Sushma Swaraj

    B. S Jaishankar
    C. Ajit Doval
    D. Hardeep Puri
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Ajit Doval
    Explanation:  Doval becomes the first NSA to get Cabinet status in the table of precedence. The cabinet rank will facilitate his interactions with the most senior officials.
  40. ________ has toppled Indian Oil Corp (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company.
    A. ONGC

    B. SAIL
    C. SBI
    D. NABARD
    Correct Answer
    Correct Answer – A. ONGC
    Explanation: ONGC, in the previous two financial years, had lost the most profitable PSU tag to IOC. ONGC reported a 34% jump its in 2018-19 fiscal net profit to Rs 26,716 crore.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  41. The two-day Elephanta Festival has been recently organized in ________.
    A. Madhya Pradesh

    B. UP
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Maharashtra
    Explanation:  The MTDC (Maharashtra Tourism Development Corporation) organizes the festival every year to promote tourism and the culture of Mumbai.
  42. Operation Blue Star, sometimes seen in the news, was carried out in ______.
    A. 1980

    B. 1984
    C. 1991
    D. 1999
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 1984
    Explanation:  Operation Blue Star was carried out in Amritsar between June 1 and 8, 1984. It was former PM’s Indira Gandhi’s solution to the haywire going law and order situation in Punjab.
  43. Keeping its poll promise, PM Modi’s government has launched a new ministry called _______ to provide safe drinking water to people.
    A. Jal Shakti

    B. Jal Naari
    C. Jal Sarla
    D. Jal Sabla
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jal Shakti
    Explanation: The Jal Shakti Ministry has been created by reorganizing the earlier Ministry of Water Resources, River Development, and Ganga Rejuvenation. It is worth noting that from April to July, the water situation in at least 8 states in the country has been grim.
  44. Former President Pratibha Patil was bestowed on the highest civilian award of _______ for foreigners.
    A. Argentina

    B. Chile
    C. Mexico
    D. South Africa
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Mexico
    Explanation: Patil is the 1st Indian woman to receive such an award. Earlier Dr. Sarvapalli Radhakrishnan was honored with this award.
  45. Who has been appointed as the Minister of Information and Broadcasting in the new Narendra Modi government?
    A. Ravi Shankar Prasad

    B. Piyush Goyal
    C. Menaka Gandhi
    D. Prakash Javadekar
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Prakash Javadekar
    Explanation: Prakash Javadekar has been recently appointed as the Minister of Information and Broadcasting (I&B).
  46. _________ appointed a new advocate general, Satish Chandra Verma with immediate effect.
    A. MP

    B. Uttar Pradesh
    C. Telangana
    D. Chattisgarh
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Chattisgarh
    Explanation: Before being appointed as the new AG, Verma was the Additional Advocate General of the state. This appointment is done in exercise of the powers conferred by Clause (1) of Article 165 of the Constitution of India.
  47. World Health Organization (WHO) awarded which state’s Medical & Health Department its Tobacco Control Award for year 2019?
    A. Maharashtra

    B. Rajasthan
    C. MP
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rajasthan
    Explanation: The award was conferred by the World Health Organization. It is worth mentioning that in 2018, the department had issued an official notice on 23,800 people for smoking in public places under the COTPA.
  48. Who assumed charge as the Union Minister of Tribal Affairs?
    A. Raman Singh

    B. Arjun Munda
    C. Sushma Swaraj
    D. Meenakshi Lekhi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Arjun Munda
    Explanation: Arjun Munda represents Khunti (ST) constituency of Jharkhand in the 17th Lok Sabha. He served as the Chief Minister of Jharkhand form 2003-2006.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  49. Who has been given the additional charge of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) recently?
    A. Suresh Kapoor

    B. Ramesh Goenka
    C. JS Ravi
    D. Arun Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Arun Kumar
    Explanation: Arun Kumar is currently holding the position of an additional secretary at the aviation ministry.
  50. Telangana statehood day was recently observed. This state was officially formed on ________.
    A. 1st June 2015

    B. 5th June 2016
    C. 2nd June 2014
    D. 10th June 2010
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 2nd June 2014
    Explanation: TRS chief K Chandrashekar Rao was elected as the first Chief Minister of the state.
  51. _______ has rolled out a campaign titled, ‘Billion Beats’ ahead of the ICC World Cup 2019.
    A. Vivo

    B. Samsung
    C. Micromax
    D. Oppo
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Oppo
    Explanation: It is inviting consumers to share the sound of their heartbeats through the app. It aims to highlight fans’ emotions & encourage these cricket fans to create something of their own.
  52. ________ has been named as the new CEO of Rajya Sabha TV by the government.
    A. Sudhir Chaudhary

    B. Arnab Goswami
    C. Barkha Dutt
    D. Manohar K Pandey
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Manohar K Pandey
    Explanation: He will take the charge from Prasar Bharati CEO Shashi Shekhar Vempati
  53. Which among the following launched ‘Sabse Khaas Loan’ for two-wheeler customers?
    A. L&T Finance

    B. HDFC
    C. ICICI
    D. PNB
    Correct Answer
    Correct Answer – A. L&T Finance
    Explanation: The scheme provides hassle-free and low-cost finance for two-wheelers. The loan is for financially prudent customers. The borrowers can choose from 3 different EMI tenures 6, 12 and 18 months.
  54. Who was recently elected as the leader of the Congress Parliamentary Party (CPP)?
    A. Rahul Gandhi

    B. Sonia Gandhi
    C. Lovely Singh
    D. Sheila Dixit
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sonia Gandhi
    Explanation: Sonia Gandhi represents Uttar Pradesh’s Rae Bareli in Lok Sabha. She is the chairperson of the Congress-led United Progressive Alliance.
  55. After the formation of the new government, the Budget session will be held from ________.
    A. June 11

    B. June 15
    C. June 17
    D. June 23
    Correct Answer
    Correct Answer – C. June 17
    Explanation: The new Lok Sabha speaker will be elected on June 19. The Union Budget will be presented on July 5. Economic Survey will be released on 4th of July.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  56. ______________ is observed on the 1st of June every year.
    A. Global Day of Parents

    B. Global Day of Fathers
    C. Global Day of Mothers
    D. Global Day of Grandsons
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Global Day of Parents
    Explanation: This day provides an opportunity to appreciate all parents in all parts of the world. In particular, family-oriented policies can contribute to the achievement of SDGs 1 to 5.
  57. ______ is Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, and Queer (LGBTQ) Pride Month.
    A. May

    B. June
    C. August
    D. October
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June
    Explanation: This month advocates work for equal “rights and benefits” for LGBT people. The month was chosen to remember a riot in 1969 at the Stonewall Inn in Manhattan.
  58. Which among the following states launched ‘Haritha Drishti’ mobile application?
    A. Andhra Pradesh

    B. Telangana
    C. Kerala
    D. West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kerala
    Explanation: This app will have details on Haritha Kerala Mission. It can also help in calculating water levels & water availability in various water sources.
  59. ________ has launched a mobile app “The Ruet” to share real-time information about the moon.
    A. India

    B. Pakistan
    C. Iran
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pakistan
    Explanation: It combines Islamic Hijri calendar with modern technology. It’s a utility and information appl related to moon and sighting of the moon.
  60. Which state has planned to launch a campaign “One Citizen One Tree campaign”?
    A. Meghalaya

    B. Haryana
    C. UP
    D. Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Meghalaya
    Explanation: Each village will plant 1000 trees bringing it to a total of 4,60,000 trees. The campaign will mobilize 20 villages each from both catchment areas.
  61. 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organized in ________.
    A. Manipur

    B. Sikkim
    C. Nagaland
    D. Tripura
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. Tripura
    Explanation: 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organised in Tripura. The initiative would focus on upholding tourism and rich biodiversity of Tripura.
  62. World Milk Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. May 31

    B. June 1
    C. June 5
    D. June 10
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. June 1
    Explanation: The theme of the World Milk Day this year is “Drink Milk: Today and Every day.” This day was established in 2001 by the Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  63. The world’s biggest retailer Walmart has appointed __________ as chief technology and chief development officer.
    A. Rahul Bajaj

    B. CK Khaitan
    C. Rakesh Munjal
    D. Suresh Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Suresh Kumar
    Explanation: Reportedly, Kumar has previously worked with Amazon, where he led the company’s retail supply chain systems for 15 years.
  64. Which country had collected nearly 11 tonnes of trash that had piled up on the peak for decades on Mount Everest?
    A. India

    B. Sri Lanka
    C. Nepal
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Nepal
    Explanation: The clean-up initiative, was launched in mid-April. It involved a team of 12 high-altitude Sherpa climbers.
  65. Which among the following states appointed Alapan Bandopadhyay as the home secretary?
    A. Odisha

    B. West Bengal
    C. Telangana
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. West Bengal
    Explanation: This selection is seen as a hint that he could be made the new chief secretary. Bandopadhyay would continue to hold it as an additional charge of commerce and industry department.
  66. The Indian hockey teams, men and women, will be sponsored by ________ for the next five years.
    A. West Bengal

    B. Sikkim
    C. Bihar
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Odisha
    Explanation: Hockey India’s current deal with Odisha is estimated to be around Rs 150 crore for five years. Following the deal, Odisha’s name will don the jerseys of both the men’s and women’s teams.
  67. _________ was declared a winner in the ‘Best Smart City’ award category at a Smart city expo.
    A. Chandigarh

    B. Pune
    C. Ludhiana
    D. Noida
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pune
    Explanation: PSCDCL (Pune Smart City Development Corporation) was also adjudged as joint winner in the Smart City Special Purpose (SPV) award category.
  68. Who has been appointed as the Director of Professional Tennis Registry (PTR)?
    A. Rekha Bhardwaj

    B. Sunil Lamba
    C. Dilip Mohanty
    D. Rakesh Jhanji
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Dilip Mohanty
    Explanation: In 2007, he was conferred India President’s Award by PTR. In 2012, he was honored with “PTR India Coach of the year Award”. It is worth mentioning that the Professional Tennis Registry is a global organization of tennis teaching professionals.
  69. Nepal has celebrated ‘International Everest Day’ on _______.
    A. May 27

    B. May 29
    C. June 3
    D. June 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 29
    Explanation: On this date, mountaineers Tenzing Norgay Sherpa and Edmund Hillary scaled the world’s highest peak. It is worth noting that Mt. Everest towers 29,029 ft above sea level and is the highest point on Earth.
  70. Who took oath for the second consecutive time as the prime minister of India?
    A. Arun Jaitley

    B. Amit Shah
    C. S Jaishankar
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Narendra Modi
    Explanation: President Ram Nath Kovind administered the oath of office and secrecy to Narendra Modi. It is worth mentioning that the multi-layered security arrangement was put in place in Delhi.
  71. Cabinet Committee on Security has cleared the setting up of _________ which has been entrusted with the task of creating space warfare weapon systems and technologies.
    A. DSRO

    B. MRCO
    C. SWAR
    D. UTIP
    Correct Answer
    Correct Answer – A. DSRO
    Explanation: DSRO stands for “Defence Space Research Agency”. It will comprise scientists who will work closely with integrated staff officers of the three armed forces.
  72. Who has been chosen as the pro tem speaker of the 17th Lok Sabha?
    A. Sushma Swaraj

    B. Murli Manohar Joshi
    C. Virendra Kumar
    D. Shailesh Vajpayee
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Virendra Kumar
    Explanation: He is likely to be administered the oath of office at the Rashtrapati Bhavan on June 17. He was elected to 11th Lok Sabha for the first time in 1996.
  73. The Centre has set a target of providing clean drinking water to all by ______.
    A. 2022

    B. 2024
    C. 2026
    D. 2030
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2024
    Explanation: Government of India aims to increase piped water coverage from the existing 18% to 100% coverage by 2024.
  74. Kazakh-Indian Investment Forum, sometimes seen in the news, was recently held in _______.
    A. Maharashtra

    B. New Delhi
    C. Gujarat
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Gujarat
    Explanation: The event was organized by the Embassy of Kazakhstan in India. It is worth noting that Kazakhstan is Central Asia’s biggest and resource rich state.
  75. A first of its kind ‘Gandhi cycle rally for peace’ was organised by the Indian Embassy in ________ recently.
    A. Saudi Arabia

    B. Pakistan
    C. Nepal
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Saudi Arabia
    Explanation: Seven teams were deployed along the route to assist the cyclists. The participants remembered Mahatma Gandhi and relevance of his message of peace on the occasion.
  76. Which among the following has become the world’s most valuable brand, according to global market research agency Kantar’s Top BrandZ report?
    A. Google

    B. Amazon
    C. Microsoft
    D. Apple
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Amazon
    Explanation: In 1994, this Seattle-based retail behemoth was founded by Jeff Bezos. Moreover, for the first time, Alibaba beat Tencent to become the most valuable Chinese brand.
  77. Who has been re-appointed as Principal Secretary to PM Narendra Modi?
    A. Nitin Kumar

    B. Nripendra Misra
    C. PK Mishra
    D. Rajeev Tyagi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Nripendra Misra
    Explanation: Misra has served in various capacities in the government. In 2009, he retired as the chairman of the Telecom Regulatory Authority of India. He is a 1967-batch retired IAS officer of Uttar Pradesh cadre.
  78. India is to launch Aditya-L1, its first mission to study the sun, in _____.
    A. 2020

    B. 2022
    C. 2024
    D. 2026
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 2020
    Explanation: The mission is expected to be inserted in a halo orbit around the Lagrangian point 1 (L1).
  79. Who was appointed Private Secretary to Defence Minister Rajnath Singh, according to a Personnel Ministry order?
    A. Kundan Kumar

    B. Harsh Joshi
    C. Menaka Chopra
    D. Sunil Bajwa
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kundan Kumar
    Explanation: He is a 2004 batch IAS officer of Bihar cadre. He’ll have a tenure up to Februray 3, 2020.
  80. Farmers will have to contribute ______ per month under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana.
    A. Rs 100

    B. Rs 500
    C. Rs 1000
    D. Rs 1200
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rs 100
    Explanation: Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana seeks to provide a minimum fixed monthly pension of Rs 3,000 on the attainment of 60 years.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  81. Who has been appointed as the leader of Rajya Sabha?
    A. Piyush Goyal

    B. Thawar Chand Gehlot
    C. Rahul Gandhi
    D. Amit Shah
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Thawar Chand Gehlot
    Explanation: Mr Gehlot will now occupy the first seat in the House. Thawar Chand Gehlot is a prominent Dalit face of the BJP. He was appointed the Minister of Social Justice and Empowerment.
  82. _______ became the first party from the Northeast to be given national status by the Election Commission.
    A. NPP

    B. Asom Gana Parishad
    C. SDF
    D. Bodoland People’s Front
    Correct Answer
    Correct Answer – A. NPP
    Explanation: It was founded by former Meghalaya CM PA Sangma in 2012. The EC has also allotted the symbol of “Book” to the NPP as per the request of the party.
  83. Who has been appointed the deputy leader of Rajya Sabha?
    A. Arun Jaitley

    B. Piyush Goyel
    C. Sushma Swaraj
    D. Menaka Gandhi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Piyush Goyel
    Explanation: Piyush Goyal has been appointed the deputy leader of RS. He is currently a Rajya Sabha member from of Maharashtra. He was formerly the National Treasurer of the BJP.
  84. Facebook has honoured Zonel Sougaijam from _________for discovering a WhatsApp bug that violated the privacy of a user.
    A. Nagaland

    B. Manipur
    C. Arunachal Pradesh
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Manipur
    Explanation: His name is currently at the 16th position in the “Facebook Hall of Fame” for this year. It is worth mentioning that Facebook, purchased the messaging service WhatsApp in February 2014.
  85. Which Bollywood actor has cleared the loans of over two thousand farmers from Bihar?
    A. Ranbir Kapoor

    B. Amitabh Bachchan
    C. Ajay Devgan
    D. Nana Patekar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Amitabh Bachchan
    Explanation: This is not the first time Bachchan has helped farmers. Last year, he’d cleared the loans of over one thousand farmers in UP.
  86. Every year, ________ is celebrated as World Day Against Child Labour.
    A. June 10

    B. June 12
    C. June 14
    D. June 16
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 12
    Explanation: The theme for 2019’s World Day against Child Labour is ‘children shouldn’t work in fields, but on dreams. Around 152 million children are still in child labour.
  87. Chandrayaan-2, India’s second mission to the moon, would be launched on _____ Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman K Sivan announced.
    A. July 5

    B. July 15
    C. July 30
    D. August 15
    Correct Answer
    Correct Answer – B. July 15
    Explanation: The launch would take place at 2.51 am on board the GSLV MK-III vehicle from Sriharikota. Chandrayaan-2 is an advanced version of the previous Chandrayaan-1 mission, which was launched about 10 years ago.
  88. International Albinism Awareness Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. June 11

    B. June 13
    C. June 21
    D. June 24
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. June 13
    Explanation: “Still Standing Strong” is the theme for this year’s International Albinism Awareness Day. It aims to stop the brutalities against people with albinism. It is a genetic condition resulting in little or no pigmentation in the skin, hair, and eyes.
  89. World Blood Donor Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. June 18

    B. June 14
    C. June 30
    D. July 6
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 14
    Explanation: World Blood Donor Day is observed on 14th June every year. It is an opportunity to raise global awareness of the life-saving nature of blood.
  90. RBI has set up a committee of experts headed by ___________ to reduce prices for customers on ATM transactions.
    A. Rajiv Kumar

    B. S Jaishankar
    C. Piyush Goyal
    D. VG Kannan
    Correct Answer
    Correct Answer – D. VG Kannan
    Explanation: It has a specific mandate to review the existing interchange fee and pricing structures.
  91. Who has once again become the sole Indian in the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?
    A. Virat Kohli

    B. MS Dhoni
    C. Sachin Tendulkar
    D. Yuvraj Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Virat Kohli
    Explanation: Kohli is last on the list of top-100 athletes. According to the Forbes list, Kohli estimated earnings is $21m (from endorsements) & $4m (from salary and winnings).
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  92. _________ has elected interim leader Kassym-Jomart Tokayev – as the country’s new president.
    A. Pakistan

    B. Iraq
    C. Kazakhstan
    D. Iran
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kazakhstan
    Explanation: Tokayev won nearly 71% of the vote in a race against six rivals largely unknown to Kazakh voters. Nazarbayev remains chairman of the influential Security Council.
  93. The annual festival of Kheer Bhawani is celebrated in which among the following states?
    A. Jammu & Kashmir

    B. Punjab
    C. Telangana
    D. Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jammu & Kashmir
    Explanation: It was celebrated by Kashmiri Pandits with religious fervour at Tulmulla in Kashmir’s Ganderbal.
  94. _______ has been designated as the Guest of Honour at the 33rd Feria Internacional del Libro de Guadalajara (Guadalajara International Book Fair), in Mexico.
    A. US

    B. Canada
    C. India
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. India
    Explanation: The book fair is to be organized from November 30 to December 8. It will be “the largest book fair in the Spanish speaking world.” The dedicated India pavilion at the fair will showcase over 35 Indian authors and artists.
  95. Chaukhandi Stupa, sometimes seen in the news, is located in which among the following states?
    A. UP

    B. Himachal Pradesh
    C. Kerala
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UP
    Explanation: It is one of the important Buddhist Stupas at Sarnath (UP). Stupas have evolved from burial mounds. They serve as a shrine for relic of the Buddha.
  96. The Ambassador of Conscience Award, sometimes seen in the news, is instituted by _________.
    A. Amnesty International

    B. Oxfam
    C. ActionAid
    D. Sister Cities International
    Correct Answer
    Correct Answer-  A. Amnesty International
    Explanation: It was conceived in 2003, inspired by the poem “From the Republic of Conscience”. It recognizes remarkable individuals and groups who have promoted and enhanced the cause of human rights. This year, Climate change activist Greta Thunberg and the Fridays for Future movement of school-children have been honoured with this award.
  97. Who will receive the inaugural George H. W. Bush Award for Statesmanship in U.S.-China Relations?
    A. Jimmy Carter

    B. Donald Trump
    C. Hillary Clinton
    D. Barack Obama
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jimmy Carter
    Explanation: The award goes to people who have made profound contributions to the relations between the U.S and China.
  98. Union Home Minister chaired a high level meeting to review the preparedness of State and Central Ministries/Agencies concerned to deal with the situation arising out of ________.
    A. Cyclone Vayu

    B. Cyclone Titli
    C. Cyclone Ockhi
    D. Cyclone Bijli
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Cyclone Vayu
    Explanation: Cyclone Vayu is expected to have an impact on the Gujarat coast. Indian Coast Guard, the Navy, Army, and Air Force units have also been put on standby.
  99. India’s first dinosaur museum and fossil park has been recently inaugurated in _______.
    A. Tamil Nadu

    B. Gujarat
    C. Kerala
    D. Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Gujarat
    Explanation: It is situated at Raiyoli village near Balasinor town of Mahisagar district. It is worth noting that Raiyoli is globally known to be the third largest fossil site. The entire infrastructure has been created by the Tourism Corporation of Gujarat Ltd.
  100. Who has been appointed as the Director General of the Bureau of Police Research and Development (BPR&D)?
    A. VS Kaumudi

    B. Meenakshi Luthra
    C. Ashok Verma
    D. Rajiv Kapur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. VS Kaumudi
    Explanation: He is a 1986-batch IPS officer of Andhra Pradesh cadre. He’s at present the Additional Director General in the Central Reserve Police Force.
  101. Mount Sinabung, sometimes seen in the news, is located in which among the following countries?
    A. India

    B. Maldives
    C. Sri Lanka
    D. Indonesia
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Indonesia
    Explanation: Mount Sinabung  (2475m high) is located in Karo district of North Sumatra province. It is among 129 active volcanoes in Indonesia.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  102. __________ has been named the ‘World’s Most Punctual Airline’ for the second consecutive time.
    A. Air India

    B. Srilankan Airlines
    C. GoAir
    D. Emirates
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Srilankan Airlines 
    Explanation: With over 90 per cent of its flights in May being “on time”, the airline won this tag. It is worth noting that global flight tracker, Flightstats analysed data of 41 carriers.
  103. The Dzükou Valley is located at the border of the states of ______ and ______.
    A. UP, Bihar

    B. Sikkim, Tripura
    C. West Bengal, Assam
    D. Manipur, Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Manipur, Nagaland
    Explanation: It is also known as the Valley of Flowers. It is surrounded by the mighty Japfu hilly ranges. The valley’s picturesqueness largely derives from its interesting topography.
  104. Who became the first South Asian American woman to preside over the US House of Representatives?
    A. Manjula Khattar

    B. Heena Mathur
    C. Sakshi Malhotra
    D. Pramila Jayapal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Pramila Jayapal
    Explanation: It is worth noting that the 116th Congress broke records with women and lawmakers crossing racial and religious barriers.
  105. _______ is the most traffic congested city in the world, according to the ‘Traffic Index-2018’.
    A. New Delhi

    B. Mumbai
    C. Gurugram
    D. Pune
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Mumbai
    Explanation: ‘Traffic Index-2018’ has been compiled by leading independent location technology specialist TomTom.
  106. The Nipah virus, sometimes seen in the news, was first recognised in _____ during an outbreak among pig farmers in Malaysia.
    A. 1997

    B. 1999
    C. 2009
    D. 2011
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 1999
    Explanation: Nipah is a zoonotic virus which means it is transmitted from animals such as bats or pigs to humans. It is a rare and often deadly disease.
  107. The headquarters of FIFA is located in which among the following countries?
    A. US

    B. Spain
    C. Denmark
    D. Switzerland
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Switzerland
    Explanation: FIFA is headquartered in Zurich, Switzerland. It organizes major international football tournaments, & the most famous one is the FIFA World Cup.
  108. Indian Air Force has signed Rs 300-crore deal with ________ to buy as many as 100 SPICE bombs.
    A. Israel

    B. France
    C. US
    D. South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Israel
    Explanation: The SPICE bombs are an advanced version of SPICE-2000 bombs. These were used by the IAF during the air strikes in Balakot on February 26. It is worth noting that SPICE bomb, which stands for Smart, Precise Impact, Cost-Effective.
  109. 9th annual Global Entrepreneurship Summit has been recently held in ________.
    A. Beijing

    B. New Delhi
    C. Moscow
    D. The Hague
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. The Hague
    Explanation: The Global Entrepreneurship Summit (GES) 2019 has been hosted by the governments of the USA and the Netherlands.
  110. A major week-long exercise, Kharga Prahar, jointly by the Indian Army and Indian Air Force (IAF) carried out in __________ concluded recently.
    A. Punjab

    B. Rajasthan
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Punjab
    Explanation: The exercise was undertaken by various units and formations of Kharga Corps. The components of the Indian Air Force also participated in the exercise.
  111. Who has won the Women’s Prize for Fiction for his/her book, “An American Marriage”?
    A. Tayari Jones

    B. Ritika Bansal
    C. Anna Burns
    D. Pat Barker
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Tayari Jones
    Explanation: The prize was set up in 1996. It aims to celebrate & promote international fiction by women throughout the world to the widest range of readers possible.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  112. The 69th FIFA Congress re-elected Gianni Infantino as the President of FIFA until ______.
    A. 2021

    B. 2023
    C. 2025
    D. 2026
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2023
    Explanation: The 70th FIFA Congress will be held in Addis Ababa, Ethiopia, in May 2020. No vote took place amongst FIFA’s 211 member federations as Infantino, was the only candidate.
  113. Which of these cities has recently been renamed as Nur-Sultan?
    A. Baku

    B. Bishkek
    C. Astana
    D. Ashgabat
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Astana
    Explanation: Immediately after assuming the charge, Tokayev proposed renaming Astana, the capital city of Kazakhstan to Nur-Sultan, after his predecessor, which was approved by the Parliament of Kazakhstan.
  114. Which country will organize the Guadalajara International Book Fair in 2019?
    A. Mexico
    B. Venezuela
    C. Canada
    D. Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Mexico
    Explanation: India has been designated as the Guest of Honour at the 33rd Feria Internacional del Libro de Guadalajara (Guadalajara International Book Fair), in Mexico. The book fair, to be organised from November 30 – December 8, will be “the largest book fair in the Spanish speaking world.
  115. Who has been appointed as the head of the committee formed to review the existing marketing structure of LPG marketing in India?
    A. N. S. S. Narayana
    B. Kirit Parikh
    C. T. N. Srinivasan
    D. Anindya Sen
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Kirit Parikh
    Explanation: The Central Government has set up a five-member committee headed by economist Kirit Parikh to review the existing marketing structure of LPG marketing in India. 
  116. Who has been appointed as the interim Central Vigilance Commissioner?
    A. Sharad Kumar
    B. K.V. Chowdhary
    C. Nittoor Srinivasa Rau
    D. Tejendra Mohan Bhasin
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sharad Kumar
    Explanation: Vigilance Commissioner Sharad Kumar has been named interim Central Vigilance Commissioner until a new incumbent is chosen by the selection panel headed by Prime Minister Narendra Modi.
  117. India has signed an agreement with which country for the Railway Station Development Program in India?
    A. Germany

    B. Sweden
    C. France
    D. Scotland
    Correct Answer
    Correct Answer – C. France
    Explanation: The Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC), has entered into a tripartite agreement with French Railways (SNCF) and AFD, a French Agency, to support capacity building for the Railway Station Development Program in India.
  118. Which of these is not a member of the UNSC?
    A. Russia

    B. India
    C. United States
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – B. India
    Explanation: The United Nations Charter established six main organs of the United Nations, including the Security Council. It gives primary responsibility for maintaining international peace and security to the Security Council, which may meet whenever peace is threatened.Five permanent members of the council are China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States
  119. Who has been appointed as the Vice-Chairperson in the reconstituted NITI Aayog?
    A. Amitabh Kant

    B. Bibek Debroy
    C. Rajiv Kumar
    D. Ramesh Chand
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Rajiv Kumar
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi has reconstituted the federal policy think-tank National Institution of Transforming India (NITI) Aayog by introducing key Cabinet ministers as members as ex-officio members. The Vice Chairperson is Rajiv Kumar.
  120. Who has won the 2019 Canadian Grand Prix award?
    A. Max Verstappen

    B. Valtteri Bottas
    C. Sebastian Vettel
    D. Lewis Hamilton
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Lewis Hamilton
    Explanation: British racing driver Lewis Hamilton (Mercedes) beat Sebastian Vettel (Ferrari) to win Canadian Grand Prix 2019 on June 9, 2019.
  121. The Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman has been newly instituted by which ministry?
    A. Ministry of Information and Broadcasting

    B. Ministry of Human Resource Development
    C. Ministry of Health and Family Welfare
    D. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ministry of Information and Broadcasting
    Explanation: The Ministry of Information and Broadcasting has instituted the first edition of Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS), from 2019 to mark the contribution of media in spreading the message of Yoga.
  122. Girish Karnad who died recently was a noted___________
    A. Journalist

    B. Actor
    C. Author
    D. Politician
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Actor
    Explanation: Girish Karnad passed away due to health issues on June 10, 2019. He was 81. The playwright, actor, director, teacher, administrator, activist and intellectual was not just a Renaissance Man who spanned cultural genres.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  123. Who is the current Cabinet Secretary?
    A. Nripendra Misra

    B. Ajit Seth
    C. Pradeep Kumar Sinha
    D. Rajiv Gauba
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Pradeep Kumar Sinha
    Explanation: The Government of India has further given three-month extension to Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha, whose four year tenure will be completed on June 12, 2019.
  124. Which planet will be the brightest object in the sky in June, besides the sun and the moon?
    A. Venus

    B. Jupiter
    C. Saturn
    D. Mercury
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Jupiter
    Explanation: Jupiter will be the brightest object in the sky in June, besides the sun and moon. Jupiter is the biggest planet in the solar system and it will be closer to Earth today, June 10, 2019 than at any other time of the year. It is expected to be seen after the sun has set.
  125. In a recent list released by Forbes, which woman of Indian origin is ranked 18th in the list of America’s richest 80 women?
    A. Neerja Sethi
    B. Neha Narkhede
    C. Aprajita Sinha
    D. Jayshree Ullal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Jayshree Ullal
    Explanation: Jayshree Ullal (18th Rank), co-founder of IT consulting and outsourcing firm Syntel Neerja Sethi (23rd Rank), and CTO and co-founder of streaming data technology company Confluent Neha Narkhede (60th Rank) are in the Forbes list of ‘America’s Richest Self-Made Women 2019’.
  126. Where would be the main event of International Yoga Day will be organized in the country by the Government of India?
    A. Ranchi

    B. Alwar
    C. Almora
    D. Patna
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ranchi
    Explanation: Jharkhand capital Ranchi will be the venue for the main event for International Yoga Day on June 21 and Prime Minister Narendra Modi will attend it. The event will be held at the Prabhat Tara ground and around 30,000 people are expected to participate in it.
  127. PM Modi has been conferred with ‘The Most Honourable Order of the Distinguished Rule of Nishan Izzuddeen’. It is the highest honour for foreign nationals by which country?
    A. Australia

    B. Indonesia
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Maldives
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi was conferred with ‘The Most Honourable Order of the Distinguished Rule of Nishan Izzuddeen’ award by the Maldives President Ibrahim Mohamed Solih on June 8, 2019. It is the highest award to honour foreign nationals by the Maldives.
  128. Who has been appointed as the electoral officer of BCCI?
    A. T. S. Krishnamurthy

    B. M. S. Gill
    C. Navin Chawla
    D. N Gopalaswami
    Correct Answer
    Correct Answer – D. N Gopalaswami
    Explanation: N Gopalaswami has been appointed as the BCCI’s electoral officer. He will supervise the elections of the BCCI and the Indian Cricketers Association. On May 21, the CoA had announced that BCCI elections would be held on October 22, 2019. It had been announced earlier that the electoral officer would be appointed by June 30.
  129. What is the projected GDP growth of Indian economy for 2019-20 as estimated by Goldman Sachs?
    A. 7.3%

    B. 7.5%
    C. 7.2%
    D. 7.1%
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 7.2%
    Explanation: American brokerage Goldman Sachs has predicted the Indian GDP growth to accelerate to 7.2 percent in 2019-20 on lower oil prices, political stability and removal of infrastructure bottlenecks.
  130. Currently, who has been named as the “World’s Richest Female Musician” by the Forbes magazine?
    A. Lady Gaga

    B. Halle Berry
    C. Beyonce
    D. Rihanna
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Rihanna
    Explanation: Singer Rihanna has been named as the “World’s Richest Female Musician” by the Forbes magazine. She has an earning of $600 million with the bulk of that coming from her Fenty beauty range.
  131. Name the winner of Amnesty International’s Ambassador of Conscience Award 2019?
    A. Greta Thunberg

    B. Örjan Ramberg
    C. Josefin Nilsson
    D. Lena Endre
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Greta Thunberg
    Explanation: The Amnesty International has awarded Sweden’s teenage climate activist Greta Thunberg with their most prestigious award ‘Ambassador of Conscience Award’ on June 7, 2019, for her leadership in the climate movement.
  132. Name the first ever Indian Origin to be appointed as the Chief Economist of the United Kingdom Foreign and Commonwealth Office?
    A. Kumar Iyer
    B. Ruchi Ghanashyam
    C. Riva Ganguly Das
    D. Abhay Thakur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kumar Iyer
    Explanation: The government of United Kingdom has appointed Kumar Iyer as the Chief Economist of the Foreign and Commonwealth Office (FCO) with effect from July 2019. He is the first Indian-origin person.
  133. NITI Aayog has published a new report in which it recommends that all vehicles on the country’s roads be fully electric after the year ______.
    A. 2022

    B. 2025
    C. 2028
    D. 2030
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 2030
    Explanation: Niti Aayog has also proposed extending financial incentives like cash subsidy. It has also proposed local manufacturing of 50 GWh batteries by 2030.
  134. Asian Development Bank (ADB) has put ________ on top in terms of speed of growth among 45 Asia-Pacific nations.
    A. India

    B. China
    C. Bangladesh
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bangladesh
    Explanation: Bangladesh’s strong growth will help South Asia remain the fastest-growing subregion in the world. In contrast, Pakistan’s outlook is for a sharp drop in growth.
  135. PM Modi will attend the 14th G20 Summit to be held in ________.
    A. Saudi Arabia

    B. Russia
    C. Japan
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Japan
    Explanation: Former Union Minister Suresh Prabhu will be India’s sherpa at the G20 meet. It is centred around the theme “Human-centred future society”.
  136. This year, the northern summer solstice falls on _______.
    A. June 19

    B. June 21
    C. June 23
    D. June 25
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 21
    Explanation: Solstices occur because Earth’s axis of rotation is tilted about 23.4 degrees relative to Earth’s orbit around the sun. Solstice literally means “Sun stands still” in Latin.
  137. The theme of 5th International Yoga Day 2019 is ________.
    A. Healthy Life

    B. Karmic Zindagi
    C. Climate Action
    D. Yoga For Peace
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Climate Action
    Explanation: The theme focuses on the way how yoga can help us to solve the problem of climate change. The word ‘yoga’ is derived from Sanskrit and means ‘to join’/to unite’.
  138. Strait of Hormuz, sometimes seen in the news, is a strait between the Persian Gulf and __________.
    A. Gulf of Oman

    B. Bay of Fundy
    C. Hudson Bay
    D. Bay of Biscay
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gulf of Oman
    Explanation: A third of the world’s LNG & almost 20% of total global oil consumption passes through the strait. This strait was in news as US military surveillance drone has been shot down by Iranian forces while flying over this strait.
  139. Global Garbage Man Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 26

    B. July 6
    C. July 17
    D. July 29
    Correct Answer
    Correct Answer – C. July 17
    Explanation: It is celebrated on June 17th, every year. This day is observed to pay respect to the sanitation workers.
  140. Who recently won “Global Social Media Icon 2019” at Malaysia Social Media Week?
    A. Vijay Sharma

    B. Nishant Aggarwal
    C. Mehul Chauhan
    D. Malini Agarwal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Malini Agarwal
    Explanation: Agarwal is India’s first digital millennial influencer and entrepreneur. She is the founder of MissMalini Entertainment. The event was held at the Malaysia International Trade and Exhibition Centre at Puchong.
  141. World Sauntering Day is celebrated on ______ every year.
    A. June 19

    B. June 29
    C. July 6
    D. July 28
    Correct Answer
    Correct Answer – A. June 19
    Explanation: Sauntering is a style of walking. A saunter is a slow walk which carries a cheerful attitude. It reminds people about the importance of putting the brakes on our high-speed life.
  142. Which state topped for hosting the most environment-friendly buildings, according to the US Green Building Council (USGBC)?
    A. Telangana

    B. Andhra Pradesh
    C. Gujarat
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Maharashtra
    Explanation: Maharashtra stood 1st in a USGBC list of India’s top 10 states for LEED. LEED stands for Leadership in Energy and Environmental Design. It is an international symbol of sustainability excellence.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  143. __________ has emerged the country’s best university, rising ten places in the 2019 QS World University Ranking.
    A. IIT Delhi

    B. IIT Bombay
    C. Indian Institute of Science Bangalore
    D. JNU
    Correct Answer
    Correct Answer – B. IIT Bombay
    Explanation: 23 Indian institutes feature in the sixteenth edition of the QS World University Ranking. OP Jindal Global is the only new entrant from India this year.
  144. Which Indian engineer has won the 2019 Commonwealth Secretary-General’s Innovation for Sustainable Development Award in London?
    A. Adi Muhammad

    B. Nitesh Kumar Jangir
    C. Sahil Juneja
    D. Sonal Pandey
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Nitesh Kumar Jangir
    Explanation: To tackle avoidable deaths of premature babies from respiratory distress syndrome, Jangir created Saans as a breathing support device.
  145. World Sickle Cell Day, sometimes seen in the news, is observed on _________.
    A. June 18

    B. June 19
    C. June 20
    D. June 21
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 19
    Explanation: It aims to raise public awareness about the sickle cell disease and its treatment methods. It is an inherited genetic abnormality of hemoglobin.
  146. The tool ___________ was recently developed by the WHO Essential Medicines List to reduce the spread of antimicrobial resistance (AMR).
    A. AntiMicro

    B. AWaRe
    C. XRadiation
    D. MicroResist
    Correct Answer
    Correct Answer – B. AWaRe
    Explanation: AWaRe stands for Access, Watch, and Reserve. The first goal of AWaRe is to have all countries report antibiotic use by 2023.
  147. Rāvana-1, sometimes seen in the news, is a satellite associated with which among the following countries?
    A. Maldives

    B. Bangladesh
    C. Sri Lanka
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sri Lanka
    Explanation: The launch marks Sri Lanka’s entry into the global space age. It was designed and developed by two Sri Lankan engineers (Tharindu Dayaratne & Dulani Chamika).
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  148. Who won the women’s 1500m gold at the Folksam Grand Prix in Sollentuna, Sweden?
    A. PU Chitra

    B. Jinson Johnson
    C. Murali Sreeshankar
    D. Harmeet Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. PU Chitra
    Explanation: It is worth noting that Chitra won the gold in the Asian Championships in Doha in April.
  149. World Refugee Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 15

    B. June 20
    C. June 25
    D. June 30
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. June 20
    Explanation: More than 70 million people are currently forcibly displaced worldwide. The theme for World Refugee Day 2019 is #StepWithRefugees.
  150. _________ is planning to ban the sale of new petrol and diesel vehicles by 2030.
    A. Norway

    B. Ireland
    C. Switzerland
    D. Spain
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ireland
    Explanation: By then, the government hopes to have 950,000 electric vehicles on Irish roads. Moreover, charge points for electric cars will also be increased.
  151. Autistic Pride Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 18

    B. July 30
    C. August 11
    D. September 07
    Correct Answer
    Correct Answer – A. June 18
    Explanation: Every year, Autistic Pride Day is observed on June 18. The concept was initiated by Aspies For Freedom (AFF). Being autistic is a form of neurodiversity.
  152. ________ made it mandatory for trekkers to carry GPS device so that they can be provided all possible help in case of any emergency.
    A. Himachal Pradesh

    B. Arunachal Pradesh
    C. Assam
    D. Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Himachal Pradesh
    Explanation: It is worth noting that trekking and other yatras are restricted during adverse weather conditions. GPS will ensure all possible help in case of any emergency.
  153. Feni River, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    A. Bihar

    B. Madhya Pradesh
    C. Assam
    D. Tripura
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Tripura
    Explanation: A bridge is proposed to be built which will connect Tripura with Chittagong port of Bangladesh. The foundation of the bridge was laid in 2015.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  154. Who was unanimously elected the Speaker of the 17th Lok Sabha?
    A. Anupam Kher

    B. Sushma Swaraj
    C. Om Birla
    D. Nitin Gadkari
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Om Birla
    Explanation: He was elected this year from Rajasthan’s Kota-Bundi seat. His 25-year experience of legislative procedures equips him as Speaker. The motion to choose Birla as the Speaker was moved by PM.
  155. International Picnic Day is celebrated annually on _________.
    A. June 17

    B. June 18
    C. June 19
    D. June 20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 18
    Explanation: It is worth noting that this made-up holiday first originated as a popular pastime in France after the Revolution.
  156. Sustainable Gastronomy Day is celebrated around the world on ________.
    A. 16th June

    B. 18th June
    C. 20th June
    D. 22nd June
    Correct Answer
    Correct Answer – B.18th June
    Explanation: Gastronomy is an art or science of good eating. It acknowledges gastronomy as a cultural expression related to the natural & cultural diversity of the world.
  157. Namaste Thailand Film Festival 2019, sometimes seen in the news, has been held in ________.
    A. New Delhi

    B. Chandigarh
    C. Noida
    D. Jaipur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. New Delhi
    Explanation: Organised annually since 2017, it aims to bridge the gap between Indian and Thai cultures. The festival ran from June 14-16, 2019.
  158. Jawaharlal Nehru University would confer its Distinguished Alumni Award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and ____________.
    A. S Jaishankar

    B. Arun Jaitley
    C. Amit Shah
    D. Nitin Gadkari
    Correct Answer
    Correct Answer – A. S Jaishankar
    Explanation: The award will be presented at JNU’s third convocation to be held in August. Sitharaman completed her MA and M Phil degrees, while Jaishankar completed his M Phil and doctoral research from this esteemed university.
  159. Which among the following cities of UP has begun construction of a road using plastic waste?
    A. Amethi

    B. Lucknow
    C. Rampur
    D. Kanpur
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Lucknow
    Explanation: This is the first time Lucknow Development Authority (LDA) is constructing a road using plastic waste. Pune, Chennai, Jamshedpur and Indore have already executed this project. According to the reports, Lucknow has become the fifth city in India on the list.
  160. Hero MotoCorp Ltd., the world’s largest manufacturer of motorcycles and scooters, appointed ____________ as its new Brand Ambassador.
    A. Priyanka Chopra

    B. MS Dhoni
    C. Yerry Mina
    D. Indra Bajwa
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Yerry Mina
    Explanation: Mina is one of the promising young footballers. He has come on board with Hero MotoCorp at a time when the company is to introduce a series of new, technologically advanced 2-wheelers in Colombia.
  161. Who has been ruled out of the remainder of the ICC Cricket World Cup 2019 owing to a fractured thumb?
    A. Virat Kohli

    B. Hardik Pandya
    C. Shikhar Dhawan
    D. MS Dhoni
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Shikhar Dhawan
    Explanation: Dhawan sustained the injury during India’s 2nd World Cup game. But in his absence, KL Rahul had opened in the game against Pakistan.
  162. NASA’s Spitzer space telescope will be switched off permanently in which among the following years?
    A. 2020

    B. 2022
    C. 2023
    D. 2025
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 2020
    Explanation: Spitzer is a small but transformational observatory. In 2017, the telescope revealed the presence of seven rocky planets around the TRAPPIST-1 star.
  163. Who was named as leader of Congress in Lok Sabha recently?
    A. Rahul Gandhi

    B. Adhir Ranjan Chaudhary
    C. Sonia Gandhi
    D. Renuka Chaudhary
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Adhir Ranjan Chaudhary
    Explanation: Being a five-time member of the Lok Sabha, he was chosen in view of his long experience in the parliament & the party. It is worth noting that fact, he is popularly known ‘Robinhood of Berhampore’ in the area because of his ‘friend of the poor’ image.
  164. Revolt Intellicorp has finally unveiled India’s first fully electric motorcycle. Name it.
    A. SV 501

    B. RV 400
    C. MV 311
    D. OV 999
    Correct Answer
    Correct Answer – B. RV 400
    Explanation: It will be manufactured at Revolt’s production facility in Manesar (Haryana). RV 400 has received an ARAI-certified range of 156km.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  165. Which year has been agreed to be celebrated as the ‘year of cultural and friendship’ between the Kyrgyz Republic and India?
    A. 2020

    B. 2021
    C. 2022
    D. 2023
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2021
    Explanation: PM was on a 2-day visit to Kyrgyzstan to attend the SCO Summit. The two leaders also jointly inaugurated the India-Kyrgyzstan Business Forum.
  166. Who took up his/her new role as Executive Director of the UN Environment Programme?
    A. Inger Andersen

    B. R Guha
    C. António Guterres
    D Elle Wilson
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Inger Andersen
    Explanation: Between January 2015 and May 2019, Ms. Andersen was the Director General of IUCN. The UN Environment Programme is headquartered in Nairobi, Kenya.
  167. Reserve Bank of India (RBI) has promoted _________ as executive director (ED) recently.
    A. Rabi N. Mishra

    B. Satish Verma
    C. Yashwant Sinha
    D. Rukhsaar Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Rabi N. Mishra
    Explanation: RBI currently has 12 executive directors, including the chief financial officers. Mishra has been serving RBI for about 30 years now. He would be looking after the newly-created specialised supervisory and regulatory cadre.
  168. Facebook revealed plans to establish a cryptocurrency called ______.
    A. Libra

    B. Marria
    C. Siera
    D. Rossy
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Libra
    Explanation: It will be a digital currency backed by a reserve of real-world assets. Libra transactions will be powered and recorded by a blockchain.
  169. Around 2027, ______ is projected to overtake China as the world’s most populous country.
    A. US

    B. India
    C. France
    D. Portugal
    Correct Answer
    Correct Answer – B. India
    Explanation: According to the report titled ”The World Population Prospects 2019: Highlights”, India will overtake China to become the world’s most populated country.
  170. In “Operation Sunrise 2”, which is sometimes seen in the news, India coordinated with _______ to target several militant groups.
    A. Bangladesh

    B. Myanmar
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Myanmar
    Explanation: Myanmar is one of the strategic neighbours of India. It shares a 1,640-km border with a number of N-E states. This operation was aimed to bust camps of militant outfits.
  171. World Food India 2019 is to be held in ______.
    A. New Delhi

    B. Chandigarh
    C. Pune
    D. Varanasi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. New Delhi
    Explanation: WFI 2019 will be held from 1-4th November 2019 in New Delhi. The tagline of the event will be “Forging Partnerships for Growth”. The first such event was conducted in 2017.
  172. The fifth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of ______.
    A. Rajiv Kumar

    B. Narendra Modi
    C. Sushma Swaraj
    D. Nirmala Sitharaman
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Narendra Modi
    Explanation: Governing Council is the premier body, which is tasked with evolving a shared vision of national development priorities.
  173. International Day of Family Remittances (IDFR) is observed on _______.
    A. 15th June

    B. 16th June
    C. 17th June
    D. 18th June
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 15th June
    Explanation: It recognizes the contribution of over 200 million migrants worldwide. It is estimated that 75% of remittance flows go towards immediate needs.
  174. The government has set up an expert panel headed by _________ to consider allowing private firms to sell subsidised cooking gas.
    A. Renuka Ranjan

    B. Viral Acharya
    C. Suman Rao
    D. Kirit Parikh
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Kirit Parikh
    Explanation: It will look to review the existing structure of LPG marketing in India. Its ToR also include scope for liberalising government policies for private participation.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  175. Which among the following has been awarded the BBC World Service Global Champion Award for the programme?
    A. Save Girl Child

    B. Akshay Patra
    C. Nanhi Chhaon
    D. Khet Haryali
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Akshay Patra
    Explanation: The award recognises a person/project that is changing the way the world produces, processes, consumes the food for the better.
  176. Fitch Ratings recently slashed India’s gross domestic product (GDP) growth forecast to ______.
    A. 5.6%

    B. 6.0%
    C. 6.6%
    D. 7.1%
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 6.6%
    Explanation: Citing persistent slowdown in manufacturing and agriculture sectors, Fitch Ratings slashed India’s GDP.
  177. ________ will launch the world’s largest underwater theme park in August.
    A. Saudi Arabia

    B. India
    C. Bahrain
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Bahrain
    Explanation: A Boeing 747 aircraft will be submerged into it. It spans an area of 1,00,000 square metres. It will also feature a replica of a traditional Bahraini pearl merchant’s house.
  178. According to the Randstad Employer Brand Research (REBR) 2019, _______ is the most attractive employer brand in the country.
    A. Amazon India

    B. Microsoft India
    C. Sony India
    D. Nestle India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Amazon India
    Explanation: Amazon India scored high on financial health. The Randstad Employer Brand Research, covered 75 per cent of the global economy.
  179. __________ has launched a certificate programme in yoga (CPY) ahead of the upcoming International Yoga Day.
    A. Panjab University

    B. IGNOU
    C. DU
    D. JNU
    Correct Answer
    Correct Answer – B. IGNOU
    Explanation: The course will begin from July 2019 session. The programme will contain 3 courses with 16 credits.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  180. The BJP Parliamentary board elected _________ as the party’s national working president.
    A. Arun Jaitley

    B. JP Nadda
    C. Narendra Modi
    D. Murli Manohar Joshi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. JP Nadda
    Explanation: JP Nadda is expected to work closely with Shah to oversee the party’s election campaign strategy in upcoming assembly elections. He is currently a Rajya Sabha member.
  181. Pakistan has appointed ___________ the new Director-General of the powerful spy agency, ISI.
    A. Asim Munir

    B. Faiz Hameed
    C. Suhail Muhammad
    D. Naveed Mukhtar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Faiz Hameed
    Explanation: He has previously served as the head of the Counter Intelligence wing of the ISI. It is worth mentioning that ISI has come under increasing criticism for not having kept terrorist forces in society in check.
  182. ________ broke Sachin Tendulkar’s record to become the fastest cricketer to reach 11,000 runs in one-day internationals.
    A. Rohit Sharma

    B. Yuvraj Singh
    C. MS Dhoni
    D. Virat Kohli
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Virat Kohli
    Explanation: Virat Kohli reached the milestone in 222 innings, while Sachin Tendulkar had achieved the milestone in 276 innings.
  183. Green Mizoram Day is being organised every year on _______ since 1999.
    A. June 8

    B. June 11
    C. June 14
    D June 17
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 11
    Explanation: CM Zoramthanga and others planted thousands of saplings with the aim of improving the environment. It is worth noting that over 38.46 lakh saplings among the people for planting during 1999 – 2018.
  184. Climate scientists have created a history by installing world’s highest operating weather station at __________.
    A. Mount Everest

    B. Mount Elbert
    C. Mount Massive
    D. Mount Rainier
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Mount Everest
    Explanation: Tom Matthews and Baker Perry, along with a crew of engineers, erected the weather station that can withstand extreme winds and cold weather.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  185. Who was recently crowned Miss India 2019?
    A. Aditi Chawla

    B. Renuka Sagar
    C. Suman Rao
    D. Anukreethy Vas
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Suman Rao
    Explanation: Rao from Rajasthan has won the Femina Miss India World 2019 beauty pageant. She will now represent India at Miss World 2019 in Thailand.
  186. Global Wind Day is a worldwide event that is observed on ______.
    A. 13 June

    B. 15 June
    C. 21 June
    D. 23 June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 15 June
    Explanation: Global Wind Day was first observed in Europe in 2007. It is worth noting that a total of 591GW of wind capacity is installed globally across 91 countries.
  187. World Day to Combat Desertification and Drought is observed on _______.
    A. 15 June

    B. 17 June
    C. 21 June
    D. 26 June
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 15 June
    Explanation: It promotes public awareness relating to international cooperation to combat desertification and the effects of drought. This year’s campaign will run under the slogan ’25 YEARS – Let’s grow the future together’.
  188. “Chalo App”, sometimes seen in the news, has been launched in which among the following states?
    A. Haryana

    B. Assam
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Assam
    Explanation: This app would allow commuters in Guwahati to know the live arrival time of their bus. In addition, passengers will be able to buy a mobile pass or a ticket through this app.
  189. Bishkek Declaration, sometimes seen in the news, is associated with which among the following?
    A. SAARC

    B. SCO
    C. ASEAN
    D. G20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. SCO
    Explanation: The 19th annual SCO summit was held on 13-14 June 2019 in Bishkek. India and other members of the SCO, in the Bishkek Declaration, condemned terrorism in all its forms and manifestations. It is worth noting that The SCO is a China-led 8-member economic and security bloc.
  190. ________ recently launched a universal old age pension scheme—Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna (MVPY).
    A. Haryana

    B. Bihar
    C. UP
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Bihar
    Explanation: Till now, only BPL persons (60 years+) were covered under the prevalent scheme. It aims to cover an estimated 36 lakh senior citizens who were still not privy to any salary, pension or family pension.
  191. Which nation has the most internet users in the world, about 21% of the world’s total internet users?
    A. India

    B. China
    C. Indonesia
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. China
    Explanation: Chinese companies took 7 of the top 30 spots for internet market cap leaders. According to 2019 edition of Mary Meeker’s Internet Trends report, there are now 3.8 billion Internet users globally.
  192. Who was recently conferred with the highest national award of Kyrgyzstan, the Manas Order of the First Degree?
    A. Narendra Modi

    B. Xi Jinping
    C. Imran Khan
    D. Sooronbay Jeenbekov
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Xi Jinping
    Explanation: This award recognizes Xi’s special contributions to the development of the Kyrgyzstan-China comprehensive strategic partnership.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  193. Central India got its first Sikh museum in ___________ recently.
    A. Chattisgarh

    B. MP
    C. Jharkhand
    D. West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Chattisgarh
    Explanation: It is worth noting that Shri Guru Teg Bahadur Sikh Museum, was inaugurated by CM Bhupesh Bhagel on the ‘Shahidi Divas’ of Sikh’s Guru Arjun Dev.
  194. Which among the following has, in a historic move, recognised forests as living entities?
    A. US

    B. El Salvador
    C. Mauritius
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – B. El Salvador
    Explanation: El Salvador has lost about 85% of its native forests since the 1960s. It has also made strong commitments to restoring its native landscapes.
  195. Who has been honoured with 2018’s Jnanipath Award?
    A. Amitav Ghosh

    B. Arundhati Roy
    C. R Luthra
    D. Nalini Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Amitav Ghosh
    Explanation: He’s the first Indian author in English language who has been honoured with the Jnanipath Award. He was born in Kolkata and has spent his formative years in Bangladesh, India & Sri Lanka.
  196. Many children have died due to AES in Muzaffarpur. Expand AES.
    A. Acute Encephalitis Syndrome

    B. Anathema Encephalitis Syndrome
    C. Acne Encephalitis Syndrome
    D. Argentine Encephalitis Syndrome
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Acute Encephalitis Syndrome
    Explanation: AES is a neurological disorder which affects the brain and the limbic system. Just like other viral strains, AES spreads through contaminated surfaces.
  197. Casio India, has announced _______ as the brand ambassador for its popular range of G-Shock watches.
    A. Salman Khan

    B. Priyanka Chopra
    C. Ranveer Singh
    D. Tiger Shroff
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Tiger Shroff
    Explanation: Casio India Co. Pvt. Ltd. has been operating in India since 1996. The G-Shock category has always been resilient with strength and style.
  198. India recently conducted a successful first test flight of the indigenously developed HSTDV from a base off the Odisha coast. Expand HSTDV.
    A. Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle

    B. Hypersonic Terminology Demonstrator Vehicle
    C. Hypersonic Technology Demonstration Vehicle
    D. Hyper Technology Demonstrator Vehicle
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle
    Explanation: The HSTDV is an unmanned scramjet m demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6. India’s HSTDV was test-fired by the Defence Research and Development Organisation.
  199. Which among the following remains the most peaceful country in the world, according to the Global Peace Index?
    A. Norway

    B. US
    C. Russia
    D. Iceland
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Iceland
    Explanation: It is worth noting that IEP (Institute for Economics and Peace) prepares the GPI report. While, India has finished at 141 among 163 countries.
  200. Novak Djokovic topped in the Association of Tennis Professionals (ATP) ranking, he hails from which country ?
    A. Spain
    B. Serbia
    C. Switzerland
    D United Kingdom
    Correct Answer
    Correct Answer – 2. Serbia
    Explanation: According to recently released “Association of Tennis Professionals (ATP)” rankings, Novak Djokovic( Serbia) continued as world number one. Novak Djokovic tops the chart in men’s ATP rankings ahead of Rafael Nadal of Spain (French Open winner 2019) and former World number one Roger Federer of Switzerland.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  201. Which state has launched the Chief Minister Yuva Sambal Yojana?
    A. Rajasthan

    B. Madhya Pradesh
    C. Bihar
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer –  A. Rajasthan
    Explanation: The state government of Rajasthan has announced that the unemployed youth having graduation or equivalent degree will be given unemployment allowance up to Rs 3,500 per month under the Chief Minister Yuva Sambal Yojana.
  202. Name the institute which has topped the QS World University Rankings 2020?
    A. Massachusetts Institute of Technology

    B. Stanford University
    C. Harvard University
    D. University of Oxford
    Correct Answer
    Correct Answer –  A. Massachusetts Institute of Technology
    Explanation: The World-class Massachusetts Institute of Technology (MIT) has topped the latest QS World University Rankings for the eighth consecutive year. No other university has achieved the top position for such a long run till now.
  203. Who has become the first sitting US president to set foot in North Korea?
    A. Donald Trump

    B. Barack Obama
    C. Robert Mueller
    D. Joe Biden
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Donald Trump
    Explanation: Both countries agreed to set up teams to resume stalled nuclear talks. The snap Sunday meeting is an extraordinary development in the mutual relations of these countries.
  204. The second anniversary of Good & Services Tax (GST) is to be observed on ________.
    A. 1st July

    B. 4th July
    C. 6th July
    D. 8th July
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 1st July
    Explanation: GST was launched on the 1st July, 2017 in a majestic ceremony held in the Central Hall of Parliament on the midnight of 30th June, 2017.
  205. Under the Motor Vehicles (Amendment) Bill, there will be a Rs ________ fine for not giving way to emergency vehicles.
    A. 5000

    B. 10,000
    C. 20,000
    D. 50,000
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 10,000
    Explanation: The decision is undoubtedly good. Because many a times patients in critical condition have to wait for the path of an ambulance to clear on the road. It was introduced following several cases that surfaced where ambulances were stuck for hours.
  206. The Ministry of Tribal Affairs and TRIFED has launched _____________ to create awareness and promote tribal arts and crafts, as well as aid in socio-economic welfare of over 700 Indian tribes.
    A. Adivasi Uthan

    B. Go Tribal Campaign
    C. Tribes & India
    D. Adivasi Kranti
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Go Tribal Campaign
    Explanation: It aims to promote the tribal communities of India and their art. Besides this, it also has an objective to help them to go global and providing them opportunities to attain a sustainable livelihood.
  207. ________ is the day designated to celebrate the International Day of Parliamentarism.
    A. June 28

    B. June 30
    C. July 4
    D. July 8
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 30
    Explanation: This day celebrates parliaments & the ways in which such systems of government improve the lives of people the world over.
  208. One of India’s largest cryptocurrency exchange, __________, shut down recently owing to regulatory troubles.
    A. Libra

    B. Koinex
    C. WannaCry
    D. Peta
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Koinex
    Explanation: Koinex was set up in 2017. Within four months, it was the country’s largest digital assets trading fund.
  209. Which among the following released “Renewable Power Generation Costs” report?
    A. World Bank

    B. IRENA
    C. IMF
    D. UNICEF
    Correct Answer
    Correct Answer – B. IRENA
    Explanation: It determined that costs from all renewable power generation technologies dropped in 2018. It is worth noting that onshore wind and solar PV power are now often less expensive than any fossil fuel option.
  210. India’s Ahmedabad and Japan’s _______ will now be sister cities, according to the letter of Intent (LoI).
    A. Kobe

    B. Nagoya
    C. Tokyo
    D. Osaka
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kobe
    Explanation: The concept of sister cities/twin towns is a legal and social agreement to promote cultural & commercial ties. It is worth noting that PM Modi is in Japan to attend G20 Summit which will be held in Osaka.
  211. Prime Minister Narendra Modi held an informal meeting of the BRICS in _______
    A. New Delhi

    B. Osaka
    C. Beijing
    D. Moscow
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Osaka
    Explanation: BRICS leaders, PM Modi, Jair Bolsonaro (Brazil), Vladimir Putin (Russia), Xi Jinping (China) and Cyril Ramaphosa (South Africa) attended the meeting to exchange ideas. In his remarks, PM spoke about strengthening the WTO, ensuring energy security and the need to work together to fight terrorism.
  212. Taiwanese firms are in the process of setting up an IT and electronics cluster in which among the following cities?
    A. Noida

    B. Chandigarh
    C. Bengaluru
    D. Kochi
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bengaluru
    Explanation: The annual bilateral trade between India and Taiwan was around $7 billion last year. The proposed cluster will deepen their engagement in the domestic market.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  213. Treaty of Versailles, which ended the state of war between Germany and the Allied Powers, was signed on ___________.
    A. 29 June 1934

    B. 30 June 1900
    C. 21 June 1907
    D. 28 June 1919
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 28 June 1919
    Explanation: June 28, 2019 marks the centenary of the Treaty of Versailles. This treaty formally ended World War I.
  214. International Day of the Tropics, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 29

    B. June 30
    C. July 5
    D. July 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. June 29
    Explanation: The Tropics host nearly 95% of the world’s mangrove forests by area. It aims to raise awareness to the specific challenges faced by tropical areas.
  215. ___________ decided to issue “red cards” to men who harass women on streets.
    A. Chandigarh Police

    B. Noida Police
    C. Jaipur Police
    D. Ahmedabad Police
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Noida Police
    Explanation: The red cards will act as warnings. The cards will be handed out on suspicion by the state’s ‘anti-Romeo squads’. On an average, eight women are raped and 30 abducted every day in UP.
  216. NASA just announced an ambitious plan to send a drone to Titan. Titan is the largest moon of which among the following planets?
    A. Jupiter

    B. Saturn
    C. Mercury
    D. Venus
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Saturn
    Explanation: Titan is Saturn’s largest moon. It is considered to be a richly organic world of its own. The Dagonfly drone will be launched in 2026. Titan is the second largest moon in our solar system.
  217. Exporters body FIEO has elected ____________ as its new President.
    A. Sharad Kumar Saraf

    B. Ramesh Saini
    C. UK Mishra
    D. V Naipaul
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sharad Kumar Saraf
    Explanation: Saraf, at FIEO, has served twice as Vice-President and 4 times as Regional Chairman. He has replaced renowned exporter Ganesh Kumar Gupta. FIEO stands for Federation of Indian Export Organisations.
  218. __________ is India’s expensive city, according to the survey by global consulting leader Mercer.
    A. Mumbai

    B. Chandigarh
    C. Pune
    D. Bengaluru
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Mumbai
    Explanation: According to Mercer’s 25th Annual Cost of Living Survey, Mumbai is India’s most expensive city owing to having one of the highest residential housing prices.
  219. Which among the following has appointed Madhukar Kumar as its Chief Analytics Officer?
    A. Indeed

    B. Shine
    C. Amazon
    D. Flipkart
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Shine
    Explanation: It is worth noting that Shine.com is currently focusing on ramping up its senior management team. He has over 13 years of experience across Artificial intelligence (AI), Machine learning (ML), data sciences, predictive analytics etc.
  220. The Odisha government has appointed ______________ as the new Advocate General for the state.
    A. Ashok Parija

    B. Ramesh Chand
    C. Tulsi Prasad
    D. Hemant Khare
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ashok Parija
    Explanation: He was designated as a Senior Advocate in 2003 in the Orissa High Court. He will replace erstwhile Advocate General Surya Prasad Misra.
  221. All panchayats will be provided high speed broadband connections under which among the following projects by March 2020?
    A. RailWire

    B. IndiaGoogle
    C. BharatNet
    D. MuftSeva
    Correct Answer
    Correct Answer – C. BharatNet
    Explanation: BharaNet is a digital connectivity initiative. It was originally launched under UPA-II government.
  222. Who became the fastest batsman to score 20,000 international runs?
    A. Virat Kohli

    B. M. S Dhoni
    C. Rohit Sharma
    D. Shikhar Dhawan
    Correct Answer
    Correct Answer– A. Virat Kohli
    Explanation: Virat surpassed Tendulkar & Brian Lara to get to the landmark. Kohli has been in superb form in the ICC cricket World Cup 2019.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  223. Which became the first central university to introduce answer sheet display system before result declaration?
    A. JNU

    B. Delhi University
    C. MANUU
    D. AMU
    Correct Answer
    Correct Answer – C. MANUU
    Explanation: The students are provided opportunity to learn till the declaration of their results, through this system. According to Hyderabad-based Maulana Azad National Urdu University, it is the first central university in the country to introduce this system.
  224. Wildlife experts have discovered the Impressed Tortoise in which among the following states?
    A. Manipur

    B. Arunachal Pradesh
    C. Nagaland
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Arunachal Pradesh
    Explanation: The Impressed Tortoise measures one feet. This is a landmark development because there have been no concerted efforts to investigate and survey turtles in Northeast India. It’s sighting will account for a 5% increase in the diversity of the species in the country.
  225. ___________ is observed as MSME Day to promote and showcase innovations from Micro, Small, and Medium Enterprises around the world.
    A. June 25

    B. June 27
    C. June 29
    D. July 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 27
    Explanation: The contribution of the MSME sector to India’s GDP is around 30%. MSMEs are the backbone of most economies worldwide.
  226. National Statistics Day is celebrated every year on _______.
    A. June 28

    B. June 29
    C. July 6
    D. July 17
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 29
    Explanation: It marks the birth anniversary of renowned statistician Prof. P.C. Mahalanobis. He was born on 29 June 1893. He was an Indian Bengali scientist and applied statistician.
  227. Kalu police station has been ranked the best PS in the country. It is situated in which among the following states?
    A. Uttar Pradesh

    B. Rajasthan
    C. Haryana
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rajasthan
    Explanation: On its performance in crime prevention, detection, community policing, Kalu emerged at the No.1 position. The 2018 survey covered of a set of police stations short listed from across the country.
  228. BJP named ____________ as its candidate for a Rajya Sabha seat from Gujarat.
    A. S Jaishankar

    B. Amit Shah
    C. Narendra Modi
    D. Arun Jaitley
    E. None of these
    Correct Answer
    Correct Answer – A. S Jaishankar
    Explanation: He is a career diplomat and former foreign secretary. It is worth noting that a minister who is not a member of Parliament has to be elected as its member within 6 months of his/her swearing in.
  229. ___________ issued visas to 463 Indian Sikh pilgrims who are going to that country to observe the death anniversary of Maharaja Ranjit Singh.
    A. Pakistan

    B. Iran
    C. Canada
    D. Nepal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Pakistan
    Explanation: The 463 Indian Sikh pilgrims will visit the neighbor country to observe Maharaja Ranjit Singh’s death anniversary from June 27-July 6. This was done within the framework of the Pak-India Protocol on Visits to Religious Shrines of 1974.
  230. Who will be conferred Neerja Bhanot Award-2018 on Neerja’s birth anniversary in Chandigarh?
    A. Wendy Sue Knecht

    B. Ritu Malhotra
    C. Teerath Singh
    D. Sifiya Haneef
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Sifiya Haneef
    Explanation: The annual Neerja Bhanot Award was instituted in 1990. She is to awarded this for her exemplary contribution towards helping widows in distress.
  231. Who became the 1st Bangladesh batsman to score 1000 World Cup runs?
    A. Shakib Al Hasan

    B. Tamim Iqbal
    C. Mushfiqur Rahim
    D. Liton Das
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Shakib Al Hasan
    Explanation: Overall, Shakib is the 19th batsman to score 1000 World Cup runs. He has played 4 World Cups from 2007 to 2019. He reached the milestone in his 27th World Cup match.
  232. Who among the following is popularly called the Modi of Odisha?
    A. Pratap Chandra Sarangi

    B. Anubhav Mohanty
    C. Baijayant Panda
    D. Jay Panda
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Pratap Chandra Sarangi
    Explanation: Sarangi defeated two high-profile candidates in Balasore. He is fondly called ‘Nana’ & revered like an older brother. He was also the state president of Bajrang Dal.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  233. Who has been appointed as the next director general of Indian Coast Guard?
    A. Rajendra Singh

    B. Krishnaswamy Natarajan
    C. Munish Chadha
    D. Alka Lamba
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Krishnaswamy Natarajan
    Explanation: Krishnaswamy Natarajan is an alumnus of the Defence Services Staff College, Wellington. He will take over from Rajendra Singh, who retires on June 30.
  234. Who has been elected as the head of Asia-Pacific Group of the ILO?
    A. Narendra Modi

    B. Mohammad  Shariatmadari
    C. Imran Khan
    D. Xi Jinping
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Mohammad  Shariatmadari
    Explanation: The appointment was made during the 108th session of the International Labor Conference. International Labor Organization aims to promote social justice and decent work by setting international labor standards.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  235. LESA, sometimes seen in the news, aims to rescue an astronaut should he or she suffer an injury on the lunar surface. Expand LESA.
    A. Lunar Evacuation System Assembly

    B. Lunar Evacuation Service Assembly
    C. Lunar Evacuation Sci-Fi Assembly
    D. Lunar Evacuation Sonar Assembly
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Lunar Evacuation System Assembly
    Explanation: It has been developed by the European Space Agency (ESA). It can be operated by a single astronaut to rescue a fallen colleague.
  236. NDA government recently appointed ______________ as the new Research and Analysis Wing chief.
    A. Arvind Bakshi

    B. Ramesh Kapoor
    C. Ajit Doval
    D. Samant Goel
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Samant Goel
    Explanation: It is worth mentioning that Goel played an instrumental in planning the February 2019 Balakot air strikes and also the 2016 surgical strikes. Goel is currently the second seniormost officer in R&AW.
  237. Ministry of Information and broadcasting (MIB) will distribute around ________ free STBs of DD Free Dish among people living in far flung and border areas in Jammu and Kashmir.
    A. 30,000

    B. 50,000
    C. 70,000
    D. 90,000
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 30,000
    Explanation: It is worth noting that DD Free Dish will allow people in far flung and border areas to view 100 channels for free.
  238. Chief Minister of which among the following states kick-started his village stay campaign ‘Grama Vastavya 2.0’?
    A. Karnataka

    B. Tamil Nadu
    C. Punjab
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Karnataka
    Explanation: This has been launched to keep his party afloat and boost the prospects of the Janata Dal (S)-Cong coalition government in the state. It is worth noting that Kumaraswamy, in 2006-07, had popularised the ‘Grama Vaastavya’ in north Karnataka.
  239. The Hindu Group, has announced the appointment of ___________ as Head of Brand Marketing recently.
    A. Suresh Balkrishna

    B. Gagan Narang
    C. Aparajita Biswas
    D. Harish Khare
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Aparajita Biswas
    Explanation: She is a marketing specialist with more than 12 years of experience in Brand Strategy & Corporate Communication. Her last stint was with Vodafone Idea Limited.
  240. __________ has emerged as the top ranking state in the second health index launched by NITI Aayog.
    A. Tamil Nadu

    B. MP
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kerala
    Explanation: According to the report titled ‘Healthy States, Progressive India: Report on Rank of States and UTs’, Kerala has emerged as the top ranking state. This index is a composite measure of States and UTs based on 23 health indicators.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  241. Who has recently bagged the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’?
    A. Hemant Khare

    B. Rachna Khaira
    C. Sudhir Chaudhary
    D. Arnab Goswami
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rachna Khaira
    Explanation: Mumbai Press Club has instituted the RedInk Awards for Excellence in Journalism. She was awarded for her expose on the functioning of the Unique Identification Authority of Indian (UIDAI) and its Aadhar data cache.
  242. Reserve Bank of India (RBI) Deputy Governor ____________ resigned from his post citing to personal reasons.
    A. Viral Acharya

    B. Shaktikanta Das
    C. S Jaishankar
    D. Raghuram Rajan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Viral Acharya
    Explanation: Acharya, when became, was the youngest deputy governor. He has been a strong advocate of conservatism when it came to both monetary policy and financial markets. He was a close aide of former governor Urjit Patel.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  243. ____________ has agreed to revoke the citizenship of billionaire diamantaire Mehul Choksi after massive diplomatic pressure from India.
    A. UAE

    B. Antigua
    C. Sri Lanka
    D. Phillipines
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Antigua
    Explanation: He is a key accused in the PNB scam. Choksi is currently based in the Caribbean nation of Antigua.
  244. Who has been named as the new chairman of Internet and Mobile Association of India (IAMAI)?
    A. Amit Agarwal

    B. Rajan Anandan
    C. Dhruv Shringi
    D. Mehul Verma
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Amit Agarwal
    Explanation: Agarwal will succeed former Google India MD Rajan Anandan. The tenure of the new council is for two years.
  245. ____________ is conducting the world’s first-ever trial to construct roads using industrial waste from coal-fired power stations and steel manufacturing.
    A. New Delhi

    B. Sydney
    C. Washington
    D. Moscow
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sydney
    Explanation: This initiative can lower the pollution and greenhouse gases emitted during the production of concrete. Concrete contributes 7% of all greenhouse gas emissions.
  246. The anniversary of the National Emergency has been observed recently across the country. Late PM Indira Gandhi declared Emergency across the country on _________.
    A. June 23, 1971

    B. June 25, 1975
    C. June 27, 1980
    D. June 30, 1984
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 25, 1975
    Explanation: The state of emergency was officially issued by President Fakhruddin Ali Ahmed. It came to effect from June 25, 1975, and lasted till March 21, 1977.
  247. India proposed to host the 2023 International Olympic Committee (IOC) session in __________.
    A. New Delhi

    B. Bengaluru
    C. Kolkata
    D. Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Mumbai
    Explanation: An IOC Session is the general meeting of the members of the Committee. It is held once a year. Each member has one vote in this.
  248. International Olympic Committee (IOC) formally opened its new headquarters in ________.
    A. India

    B. Switzerland
    C. Russia
    D. Spain
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Switzerland
    Explanation: The new headquarters costs 145 million US Dollars. It has been designed by architecture firm 3XN of Denmark.
  249. As a memorable gesture, Japan gifted __________, a museum of peace built on the memories of one of the fiercest battles of the Second World War.
    A. Tripura

    B. Manipur
    C. Nagaland
    D. Assam
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Manipur
    Explanation: It is barely 20km southwest of Manipur’s capital Imphal. It has been developed on 10 acres of land at the foothill of Red Hill.
  250. ReCAAP or RECAAP, sometimes seen in the news, stands for _________.
    A. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Asia

    B. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in South America
    C. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in South Asia
    D. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Africa
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Asia
    Explanation: It is the first regional government-to-government (G2G) agreement to promote cooperation against piracy and armed robbery. The ReCAAP Information Sharing Centre (ReCAAP ISC) was established in Singapore on November 29, 2006.
  251. Hormozgan, sometimes seen in the news, is one of the provinces of ________.
    A. Iran

    B. Pakistan
    C. Saudi Arabia
    D. Syria
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Iran
    Explanation: It was in news as Iran’s elite Revolutionary Guards have shot down a US “spy” drone in Hormozgan. Tension between Iran and the United States has spiked since last year.
  252. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking, is observed annually on ___________.
    A. June 26

    B. July 7
    C. July 19
    D. August 5
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. June 26
    Explanation: According to the UNODC, nearly 200 million people are using illicit drugs such as cocaine, cannabis.
    Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019
  253. Which among the following has launched National Freight Index (NFI)?
    A. Infosys

    B. Rivigo
    C. TCS
    D. MindTree
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rivigo
    Explanation: Indian road freight market size is estimated at $150 billion-$160 billion. NFI will also give historical spot price movements of the road freight industry.
  254. Who has become the second Sri Lankan after Muttiah Muralitharan to pick 50-plus wickets in World Cup history?
    A. Lasith Malinga

    B. Nuwan Pradeep
    C. Kusal Prera
    D. Rama Chasing
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Lasith Malinga
    Explanation: After Muttiah Muralitharan, he is now the 2nd Sri Lankan to join the club. It is worth noting that only four bowlers have reached the landmark of 50 World Cup wickets.
  255. United Nations Public Service Day is celebrated on _________ of every year.
    A. June 22

    B. June 23
    C. July 06
    D. July 12
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 23
    Explanation: In 2002, the UNGA designated June 23 of each year as United Nations Public Service Day. It aims to celebrate the value and virtue of public service to the community.
  256. World’s largest multi-stage, multi-purpose lift irrigation project was dedicated to the nation by Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao. Name the project.
    A. Kaleshwaram Lift Irrigation Project

    B. Warangal Lift Irrigation Project
    C. Karimnagar Lift Irrigation Project
    D. Khammam Lift Irrigation Project
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kaleshwaram Lift Irrigation Project
    Explanation: It will lift the water to a height of half-a-kilometer. The foundation stone for the Rs 80,500 crore project was laid in 2016. It has been built across Godavari river.
  257. ________ beat Japan 3-1 in the summit clash to win the International Hockey Federation (FIH) Series Finals.
    A. China

    B. South Africa
    C. India
    D. North Korea
    Correct Answer
    Correct Answer – C. India
    Explanation: India is currently ranked No. 9 in the world. This win will now improve India’s ranking. It is worth noting that Indian men won the FIH Series Finals in Bhubaneswar.
  258. Which state/UT is all set to launch its flagship universal health insurance scheme ‘Sarbat Sehat Bima Yojana’ (SSBY) from July this year?
    A. Delhi

    B. Punjab
    C. UP
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Punjab
    Explanation: The state will provide an annual health coverage of Rs. 5 lakh per family per annum. This scheme isn’t based on caste, gender or religion but includes all rural and urban families.
  259. India is the second largest fish producing country in the world as it accounts for ________ of the global fish production.
    A. 6.3%

    B. 10.9%
    C. 12.6%
    D. 14.7%
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 6.3% Explanation: Sustaining 14.5 million fishermen, the fisheries sector is growing at the rate of 7%. It is a sun rise sector in India, considering the commercially viable global tuna market.
  260. Who has been conferred ‘Innovative Research Excellence Award 2019’ at Asian Leadership Summit held at Thimphu?
    A. Rakesh Gujral

    B. Gaurav Nigam
    C. Teerath Vajpayee
    D. Sujal Khatri
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Gaurav Nigam
    Explanation: He was selected for the award for excellence in school education on basis of his excellent performance. He has been advocating for implementing STEM education approach.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  261. AV500 unmanned helicopter, sometimes seen in the news, is associated with which among the following countries?
    A. China

    B. North Korea
    C. India
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. China
    Explanation: It was in news as China’s AV500 has successfully conducted its first night operation under challenging conditions. It can carry a 175-kg payload & fly at a maximum speed of 170 km/hr.
  262. NITI Aayog has published a new report in which it recommends that all vehicles on the country’s roads be fully electric after the year ______.
    A. 2022

    B. 2025
    C. 2028
    D. 2030
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 2030
    Explanation: Niti Aayog has also proposed extending financial incentives like cash subsidy. It has also proposed local manufacturing of 50 GWh batteries by 2030.
    Current Affairs PDF Download: June 2019
  263. This year, the northern summer solstice falls on _______.
    A. June 19

    B. June 21
    C. June 23
    D. June 25
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 21
    Explanation: Solstices occur because Earth’s axis of rotation is tilted about 23.4 degrees relative to Earth’s orbit around the sun. Solstice literally means “Sun stands still” in Latin.
  264. The theme of 5th International Yoga Day 2019 is ________.
    A. Healthy Life

    B. Karmic Zindagi
    C. Climate Action
    D. Yoga For Peace
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Climate Action
    Explanation: The theme focuses on the way how yoga can help us to solve the problem of climate change. The word ‘yoga’ is derived from Sanskrit and means ‘to join’/to unite’.
  265. Strait of Hormuz, sometimes seen in the news, is a strait between the Persian Gulf and __________.
    A. Gulf of Oman

    B. Bay of Fundy
    C. Hudson Bay
    D. Bay of Biscay
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gulf of Oman
    Explanation: A third of the world’s LNG & almost 20% of total global oil consumption passes through the strait. This strait was in news as US military surveillance drone has been shot down by Iranian forces while flying over this strait.
  266. Who recently won “Global Social Media Icon 2019” at Malaysia Social Media Week?
    A. Vijay Sharma

    B. Nishant Aggarwal
    C. Mehul Chauhan
    D. Malini Agarwal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Malini Agarwal
    Explanation: Agarwal is India’s first digital millennial influencer and entrepreneur. She is the founder of MissMalini Entertainment. The event was held at the Malaysia International Trade and Exhibition Centre at Puchong.
  267. More than 12,000 farmers have committed suicide in which among the following states between 2015 and 2018?
    A. Punjab

    B. Maharashtra
    C. UP
    D. Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Maharashtra
    Explanation: Around 6888 cases were found to be eligible for government aid, out of the total farmer suicides during the three-year period.
  268. Which among the following become India’s favourite tourist destination of 2019, according to travel site TripAdvisor’s Travellers’ Choice Awards?
    A. Dharavi

    B. Taj Mahal
    C. Delhi Bazaar Walk
    D. Rock Garden
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Dharavi
    Explanation: Asia’s largest slum- Dharavi lies right in the middle of India’s financial capital. This proved that experiencing local culture has become an important part of travelling.
  269. International Widows Day annually takes place on _________.
    A. 21st June

    B. 23rd June
    C. 25th June
    D. 30th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 23rd June
    Explanation: According to the latest figures, 14.6% of women aged 55–59 globally were widowed. This day is dedicated to raising awareness about the plight of widows around the world.
  270. _________ will become the first Asian country to host rugby union’s marquee event.
    A. Japan

    B. Sri Lanka
    C. Maldives
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Japan
    Explanation: For the first time, it will be held in Asia. Japan 2019 will be the ninth Rugby World Cup.The first ever competition was joint-hosted by Australia and New Zealand, in 1987.

Current Affairs PDF Download: June 2019

Current Affairs PDF Download: June 2019 Link below

Read more:

Facebook Comments