Current Affairs PDF Download: April 2019 [English]

Current Affairs PDF Download: April 2019

Current Affairs PDF Download: April 2019 [English]

Here you can download 180+ Current Affairs in PDF format. Current Affairs PDF Download: April 2019 [English] is completely free of cost.

Current Affairs PDF Download: April 2019 [English] download link is available at the end of the post

Current Affairs PDF Download: April 2019 [English]

Here are some sample questions from Current Affairs PDF Download: April 2019 [English]

  1. Who was sworn-in as the new Chief Justice of Calcutta High Court?
    R Subramanian

    Pardeep Burman
    T B N Radhakrishnan
    Gita Mittal
    Correct Answer
    Correct Answer – C. T B N Radhakrishnan
    Explanation:
    West Bengal Governor K N Tripathi recently administered the oath of office to Justice Radhakrishnan. was earlier the Chief Justice of the HC of Hyderabad for the states of Telangana & Andhra Pradesh from 2018.
  2. Who was conferred with the sportsperson of the year award in Male category in ESPN India awards for 2018?
    Abhinav Bindra
    B. Jitu Rai
    C. Neeraj Chopra
    D. Srikanth Kidambi
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Neeraj Chopra
    Explanation:
    The Indian subsidiary of ESPN (Entertainment and Sports Programming Network), ESPN India (ESPN.in) declared the ESPN India awards for 2018 in which PV Sindhu was conferred with the sportsperson of the year award in the female category and Neeraj Chopra was conferred with the sportsperson of the year award in Male category.
  3. Name the person who won the Comeback of the Year award in ESPN India awards for 2018.
    A. Sania Mirza
    B. Amit Panghal
    C. PV Sindhu
    D. Saina Nehwal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Saina Nehwal
    Explanation:
    The Indian subsidiary of ESPN (Entertainment and Sports Programming Network), ESPN India (ESPN.in) declared the ESPN India awards for 2018.
  4. Who became the first Indian, to be designated as a member of FIFA Executive Council?
    A. Pradip Dutta

    B. Kushal Das
    C. Sunando Dhar
    D. Praful Patel
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Praful Patel
    Explanation:
    Praful Patel, President of All India Football Federation (AIFF) has been designated to be FIFA Executive Council member. He has become the first Indian to enter the elite panel of the game’s global governing body.A total of five candidates, including Patel, was elected in addition to the AFC president, and one female member. Patel was one of the 8 candidates vying for the spot in the election, which was held during the 29th AFC (Asian Football Confederation) Congress.
  5. __________ has been recently recognized with the prestigious ‘Economic Times Best Brands 2019’ award.
    A. ICICI Bank
    B. Max Bupa
    C. Bandhan Bank
    D. LIC
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Max Bupa
    Explanation:
    The Economic Times Best Brands is a prestigious & credible forum that recognizes brands across many sectors. The results are based upon the survey, which was conducted by The Economic Times in association with Nielsen.
  6. ICC has joined hands with ________ to widen the scope of its fight against corruption in the sport.
    A. UNSC

    B. Interpol
    C. RAW
    D. SCO
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Interpol
    Explanation:
    According to ICC, the idea is to ensure that players are better educated about the corruptors. In this regard, Interpol’s vast network would be helpful in this.
  7. Who will take over as the Acting Chief Justice of the Rajasthan High Court?
    A. Satyam Mishra
    B. Naveen Joshi
    C. Mohammad Rafiq
    D. Renuka Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Mohammad Rafiq
    Explanation:
    Following the transfer of former Chief Justice Pradeem Nandrajog to Bombay HC, President has notified the appointment of Justice Mohammad Rafiq.
  8. Ministry of External Affairs has signed an MoU agreement to set up the India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD. in which among the following nations?
    A. South Africa
    B. Kenya
    C. Malawi
    D. Morocco
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Malawi
    Explanation:
    It is aimed to enhance the capacity in the areas of agro-financing. IAIARD will be a Pan-African Institute. This institute would be the first of its kind developed in an African country by India.
  9. _______ held on to a top spot in the latest FIFA world football rankings.
    A. Denmark
    B. Belgium
    C. India
    D. Norway
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Belgium
    Explanation:
    There were around 150 games played across the globe during the international period. This sees Belgium maintain a slender lead.
  10. _______ is planning to build a massive network of 3,000+ satellites to provide high-speed internet for the masses.
    A. Amazon
    B. Walmart
    C. Microsoft
    D. Facebook
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Amazon
    Explanation:
    It is intended to give a big boost to broadband speeds, connectivity & low-latency internet. For now, “Project Kuiper” is Amazon’s very own future constellation of internet satellites in low-Earth orbit.
  11. Kandhamal Haldi from which among the following states, has received the GI tag?
    A. Telangana

    B. MP
    C. Odisha
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Odisha
    Explanation:
    Last year, it is worth noting that Kandhamal Apex Spices Association for Marketing, had applied for registration of the Kandhamal turmeric. This turmeric, is known for its healing properties. It is also used for cosmetic and medicinal purposes.
  12. Which country has conferred the prestigious Zayed Medal on PM Modi?
    A. Saudi Arabia
    B. Israel
    C. Iraq
    D. UAE
    Correct Answer
    Correct Answer – D. UAE
    Explanation:
    The ‘Order of Zayed’ is the highest civil decoration by the UAE. PM Modi’s role in consolidating the long-standing friendship and joint strategic cooperation between the two countries. At a time when India goes to elections, UAE has endorsed Modi’s policies of inclusiveness.
  13. Who has won the prestigious John Dirks Canada Gairdner Global Health Award?
    A. Vikram Patel

    B. Sushil Kumar
    C. Renuka Chaudhary
    D. Mukesh Agnihotri
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Vikram Patel
    Explanation:
    The prestigious John Dirks Canada Gairdner Global Health Award has been bestowed upon Vikram Patel. He has led research generating knowledge on the burden. Laureates receive a $100,000 cash honorarium.
  14. ____________ has signed a pact with Indraprastha Gas Limited for setting up rooftop solar projects in the nation.
    A. GAIL
    B. Reliance Industries
    C. Tata Power
    D. L&T
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Tata Power
    Explanation:
    IGL (Indraprastha Gas LimiteD.  is the country’s largest CNG distribution company. Whereas, India’s largest integrated power utility is Tata Power. This is an important move towards offering integrated services to consumers of both the entities.
  15. Maitri Bridge, sometimes seen in the news, was built in just ____ days over the Indus river.
    A. 20
    B. 40
    C. 75
    D. 90
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 40
    Explanation: The name ‘Maitri’ signifies the friendship between the military personnel and locals. Recently, this cable suspension bridge was opened for the public. Around 500 tons of bridge equipment & construction material was ferried.
  16. Prevention of Blindness Week 2019 is being observed from ______ to ________.
    A. 1st-7th April
    B. 2nd-10th April
    C. 1st-15th April
    D. 5th-15th ApriI
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. 1st-7th April
    Explanation:
    It aims to increase the awareness towards the blind people. There are around 10 million people who are suffering from the blindness. In 1960, Jawaharlal Nehru and Raj Kumari Amrit Kaur started this week.
  17. Shri N.K. Singh, recently launched the book “Indian Fiscal Federalism”. It has been written by __________.
    A. Raghuram Rajan
    B. Y. V. Reddy
    C. Arun Jaitley
    D. Manmohan Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Y. V. Reddy
    Explanation:
    It was co-authored by G R Reddy. He also opined that “trust deficit” has increased with regard to the administration of the GST.
  18. ___________ launched an India-focused fact-checking feature to combat fake news and rumors starting with the run-up to the General Elections.
    A. Instagram

    B. Twitter
    C. WhatsApp
    D. Snapchat
    Correct Answer
    Correct Answer – C. WhatsApp
    Explanation:
    Using this, citizens can submit possible rumors and misinformation for verification, ahead of the 2019 elections. It is worth mentioning that WhatsApp is working with India-based media skilling startup PROTO.
  19. __________ has recently approved the sale of 24 MH-60R helicopters to India.
    A. France

    B. Israel
    C. Russia
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – D. US
    Explanation:
    India has emerged as one of its leading defense partner with the interests of the world’s two largest democracies. The principal contractor will be Lockheed Martin Corp’s Lockheed Martin Rotary and Mission Systems.
  20. Who became the 1st Indian male squash player to enter the top 10 in the latest PSA world rankings?
    A. Sohail Mohammad
    B. Rajan Narang
    C. Saurav Ghoshal
    D. Himanshu Malik
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Saurav Ghoshal
    Explanation:
    Notably, 2 Indian women i.e. Joshna Chinappa and Dipika Pallikal, had earlier reached the top-10 in the world rankings. In the women’s rankings, Joshna continued to be the best-ranked Indian.

Current Affairs PDF Download: April 2019 [English]

Current Affairs PDF Download: April 2019 [English]

Click here to download

Read More:

 

 

 

Facebook Comments