Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019

Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019 PDF Download link is provided at the end of the post

Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019 [English]

  1. Cabinet Committee on Security has cleared the setting up of _________ which has been entrusted with the task of creating space warfare weapon systems and technologies.
    A. DSRO

    B. MRCO
    C. SWAR
    D. UTIP
    Correct Answer
    Correct Answer – A. DSRO
    Explanation: DSRO stands for “Defence Space Research Agency”. It will comprise scientists who will work closely with integrated staff officers of the three armed forces.
  2. Who has been chosen as the pro tem speaker of the 17th Lok Sabha?
    A. Sushma Swaraj

    B. Murli Manohar Joshi
    C. Virendra Kumar
    D. Shailesh Vajpayee
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Virendra Kumar
    Explanation: He is likely to be administered the oath of office at the Rashtrapati Bhavan on June 17. He was elected to 11th Lok Sabha for the first time in 1996.
  3. The Centre has set a target of providing clean drinking water to all by ______.
    A. 2022

    B. 2024
    C. 2026
    D. 2030
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2024
    Explanation: Government of India aims to increase piped water coverage from the existing 18% to 100% coverage by 2024.
  4. Kazakh-Indian Investment Forum, sometimes seen in the news, was recently held in _______.
    A. Maharashtra

    B. New Delhi
    C. Gujarat
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Gujarat
    Explanation: The event was organized by the Embassy of Kazakhstan in India. It is worth noting that Kazakhstan is Central Asia’s biggest and resource rich state.
  5. A first of its kind ‘Gandhi cycle rally for peace’ was organised by the Indian Embassy in ________ recently.
    A. Saudi Arabia

    B. Pakistan
    C. Nepal
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Saudi Arabia
    Explanation: Seven teams were deployed along the route to assist the cyclists. The participants remembered Mahatma Gandhi and relevance of his message of peace on the occasion.
  6. Which among the following has become the world’s most valuable brand, according to global market research agency Kantar’s Top BrandZ report?
    A. Google

    B. Amazon
    C. Microsoft
    D. Apple
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Amazon
    Explanation: In 1994, this Seattle-based retail behemoth was founded by Jeff Bezos. Moreover, for the first time, Alibaba beat Tencent to become the most valuable Chinese brand.
  7. Who has been re-appointed as Principal Secretary to PM Narendra Modi?
    A. Nitin Kumar

    B. Nripendra Misra
    C. PK Mishra
    D. Rajeev Tyagi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Nripendra Misra
    Explanation: Misra has served in various capacities in the government. In 2009, he retired as the chairman of the Telecom Regulatory Authority of India. He is a 1967-batch retired IAS officer of Uttar Pradesh cadre.
  8. India is to launch Aditya-L1, its first mission to study the sun, in _____.
    A. 2020

    B. 2022
    C. 2024
    D. 2026
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 2020
    Explanation: The mission is expected to be inserted in a halo orbit around the Lagrangian point 1 (L1).
  9. Who was appointed Private Secretary to Defence Minister Rajnath Singh, according to a Personnel Ministry order?
    A. Kundan Kumar

    B. Harsh Joshi
    C. Menaka Chopra
    D. Sunil Bajwa
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kundan Kumar
    Explanation: He is a 2004 batch IAS officer of Bihar cadre. He’ll have a tenure up to Februray 3, 2020.
  10. Farmers will have to contribute ______ per month under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana.
    A. Rs 100

    B. Rs 500
    C. Rs 1000
    D. Rs 1200
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rs 100
    Explanation: Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana seeks to provide a minimum fixed monthly pension of Rs 3,000 on the attainment of 60 years.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019
  11. Who has been appointed as the leader of Rajya Sabha?
    A. Piyush Goyal

    B. Thawar Chand Gehlot
    C. Rahul Gandhi
    D. Amit Shah
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Thawar Chand Gehlot
    Explanation: Mr Gehlot will now occupy the first seat in the House. Thawar Chand Gehlot is a prominent Dalit face of the BJP. He was appointed the Minister of Social Justice and Empowerment.
  12. _______ became the first party from the Northeast to be given national status by the Election Commission.
    A. NPP

    B. Asom Gana Parishad
    C. SDF
    D. Bodoland People’s Front
    Correct Answer
    Correct Answer – A. NPP
    Explanation: It was founded by former Meghalaya CM PA Sangma in 2012. The EC has also allotted the symbol of “Book” to the NPP as per the request of the party.
  13. Who has been appointed the deputy leader of Rajya Sabha?
    A. Arun Jaitley

    B. Piyush Goyel
    C. Sushma Swaraj
    D. Menaka Gandhi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Piyush Goyel
    Explanation: Piyush Goyal has been appointed the deputy leader of RS. He is currently a Rajya Sabha member from of Maharashtra. He was formerly the National Treasurer of the BJP.
  14. Facebook has honoured Zonel Sougaijam from _________for discovering a WhatsApp bug that violated the privacy of a user.
    A. Nagaland

    B. Manipur
    C. Arunachal Pradesh
    D. Punjab
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Manipur
    Explanation: His name is currently at the 16th position in the “Facebook Hall of Fame” for this year. It is worth mentioning that Facebook, purchased the messaging service WhatsApp in February 2014.
  15. Which Bollywood actor has cleared the loans of over two thousand farmers from Bihar?
    A. Ranbir Kapoor

    B. Amitabh Bachchan
    C. Ajay Devgan
    D. Nana Patekar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Amitabh Bachchan
    Explanation: This is not the first time Bachchan has helped farmers. Last year, he’d cleared the loans of over one thousand farmers in UP.
  16. Every year, ________ is celebrated as World Day Against Child Labour.
    A. June 10

    B. June 12
    C. June 14
    D. June 16
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 12
    Explanation: The theme for 2019’s World Day against Child Labour is ‘children shouldn’t work in fields, but on dreams. Around 152 million children are still in child labour.
  17. Chandrayaan-2, India’s second mission to the moon, would be launched on _____ Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman K Sivan announced.
    A. July 5

    B. July 15
    C. July 30
    D. August 15
    Correct Answer
    Correct Answer – B. July 15
    Explanation: The launch would take place at 2.51 am on board the GSLV MK-III vehicle from Sriharikota. Chandrayaan-2 is an advanced version of the previous Chandrayaan-1 mission, which was launched about 10 years ago.
  18. International Albinism Awareness Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. June 11

    B. June 13
    C. June 21
    D. June 24
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. June 13
    Explanation: “Still Standing Strong” is the theme for this year’s International Albinism Awareness Day. It aims to stop the brutalities against people with albinism. It is a genetic condition resulting in little or no pigmentation in the skin, hair, and eyes.
  19. World Blood Donor Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. June 18

    B. June 14
    C. June 30
    D. July 6
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 14
    Explanation: World Blood Donor Day is observed on 14th June every year. It is an opportunity to raise global awareness of the life-saving nature of blood.
  20. RBI has set up a committee of experts headed by ___________ to reduce prices for customers on ATM transactions.
    A. Rajiv Kumar

    B. S Jaishankar
    C. Piyush Goyal
    D. VG Kannan
    Correct Answer
    Correct Answer – D. VG Kannan
    Explanation: It has a specific mandate to review the existing interchange fee and pricing structures.
  21. Who has once again become the sole Indian in the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?
    A. Virat Kohli

    B. MS Dhoni
    C. Sachin Tendulkar
    D. Yuvraj Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Virat Kohli
    Explanation: Kohli is last on the list of top-100 athletes. According to the Forbes list, Kohli estimated earnings is $21m (from endorsements) & $4m (from salary and winnings).
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019
  22. _________ has elected interim leader Kassym-Jomart Tokayev – as the country’s new president.
    A. Pakistan

    B. Iraq
    C. Kazakhstan
    D. Iran
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kazakhstan
    Explanation: Tokayev won nearly 71% of the vote in a race against six rivals largely unknown to Kazakh voters. Nazarbayev remains chairman of the influential Security Council.
  23. The annual festival of Kheer Bhawani is celebrated in which among the following states?
    A. Jammu & Kashmir

    B. Punjab
    C. Telangana
    D. Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jammu & Kashmir
    Explanation: It was celebrated by Kashmiri Pandits with religious fervour at Tulmulla in Kashmir’s Ganderbal.
  24. _______ has been designated as the Guest of Honour at the 33rd Feria Internacional del Libro de Guadalajara (Guadalajara International Book Fair), in Mexico.
    A. US

    B. Canada
    C. India
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. India
    Explanation: The book fair is to be organized from November 30 to December 8. It will be “the largest book fair in the Spanish speaking world.” The dedicated India pavilion at the fair will showcase over 35 Indian authors and artists.
  25. Chaukhandi Stupa, sometimes seen in the news, is located in which among the following states?
    A. UP

    B. Himachal Pradesh
    C. Kerala
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UP
    Explanation: It is one of the important Buddhist Stupas at Sarnath (UP). Stupas have evolved from burial mounds. They serve as a shrine for relic of the Buddha.
  26. The Ambassador of Conscience Award, sometimes seen in the news, is instituted by _________.
    A. Amnesty International

    B. Oxfam
    C. ActionAid
    D. Sister Cities International
    Correct Answer
    Correct Answer-  A. Amnesty International
    Explanation: It was conceived in 2003, inspired by the poem “From the Republic of Conscience”. It recognizes remarkable individuals and groups who have promoted and enhanced the cause of human rights. This year, Climate change activist Greta Thunberg and the Fridays for Future movement of school-children have been honoured with this award.
  27. Who will receive the inaugural George H. W. Bush Award for Statesmanship in U.S.-China Relations?
    A. Jimmy Carter

    B. Donald Trump
    C. Hillary Clinton
    D. Barack Obama
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jimmy Carter
    Explanation: The award goes to people who have made profound contributions to the relations between the U.S and China.
  28. Union Home Minister chaired a high level meeting to review the preparedness of State and Central Ministries/Agencies concerned to deal with the situation arising out of ________.
    A. Cyclone Vayu

    B. Cyclone Titli
    C. Cyclone Ockhi
    D. Cyclone Bijli
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Cyclone Vayu
    Explanation: Cyclone Vayu is expected to have an impact on the Gujarat coast. Indian Coast Guard, the Navy, Army, and Air Force units have also been put on standby.
  29. India’s first dinosaur museum and fossil park has been recently inaugurated in _______.
    A. Tamil Nadu

    B. Gujarat
    C. Kerala
    D. Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Gujarat
    Explanation: It is situated at Raiyoli village near Balasinor town of Mahisagar district. It is worth noting that Raiyoli is globally known to be the third largest fossil site. The entire infrastructure has been created by the Tourism Corporation of Gujarat Ltd.
  30. Who has been appointed as the Director General of the Bureau of Police Research and Development (BPR&D)?
    A. VS Kaumudi

    B. Meenakshi Luthra
    C. Ashok Verma
    D. Rajiv Kapur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. VS Kaumudi
    Explanation: He is a 1986-batch IPS officer of Andhra Pradesh cadre. He’s at present the Additional Director General in the Central Reserve Police Force.
  31. Mount Sinabung, sometimes seen in the news, is located in which among the following countries?
    A. India

    B. Maldives
    C. Sri Lanka
    D. Indonesia
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Indonesia
    Explanation: Mount Sinabung  (2475m high) is located in Karo district of North Sumatra province. It is among 129 active volcanoes in Indonesia.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019
  32. __________ has been named the ‘World’s Most Punctual Airline’ for the second consecutive time.
    A. Air India

    B. Srilankan Airlines
    C. GoAir
    D. Emirates
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Srilankan Airlines 
    Explanation: With over 90 per cent of its flights in May being “on time”, the airline won this tag. It is worth noting that global flight tracker, Flightstats analysed data of 41 carriers.
  33. The Dzükou Valley is located at the border of the states of ______ and ______.
    A. UP, Bihar

    B. Sikkim, Tripura
    C. West Bengal, Assam
    D. Manipur, Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Manipur, Nagaland
    Explanation: It is also known as the Valley of Flowers. It is surrounded by the mighty Japfu hilly ranges. The valley’s picturesqueness largely derives from its interesting topography.
  34. Who became the first South Asian American woman to preside over the US House of Representatives?
    A. Manjula Khattar

    B. Heena Mathur
    C. Sakshi Malhotra
    D. Pramila Jayapal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Pramila Jayapal
    Explanation: It is worth noting that the 116th Congress broke records with women and lawmakers crossing racial and religious barriers.
  35. _______ is the most traffic congested city in the world, according to the ‘Traffic Index-2018’.
    A. New Delhi

    B. Mumbai
    C. Gurugram
    D. Pune
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Mumbai
    Explanation: ‘Traffic Index-2018’ has been compiled by leading independent location technology specialist TomTom.
  36. The Nipah virus, sometimes seen in the news, was first recognised in _____ during an outbreak among pig farmers in Malaysia.
    A. 1997

    B. 1999
    C. 2009
    D. 2011
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 1999
    Explanation: Nipah is a zoonotic virus which means it is transmitted from animals such as bats or pigs to humans. It is a rare and often deadly disease.
  37. The headquarters of FIFA is located in which among the following countries?
    A. US

    B. Spain
    C. Denmark
    D. Switzerland
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Switzerland
    Explanation: FIFA is headquartered in Zurich, Switzerland. It organizes major international football tournaments, & the most famous one is the FIFA World Cup.
  38. Indian Air Force has signed Rs 300-crore deal with ________ to buy as many as 100 SPICE bombs.
    A. Israel

    B. France
    C. US
    D. South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Israel
    Explanation: The SPICE bombs are an advanced version of SPICE-2000 bombs. These were used by the IAF during the air strikes in Balakot on February 26. It is worth noting that SPICE bomb, which stands for Smart, Precise Impact, Cost-Effective.
  39. 9th annual Global Entrepreneurship Summit has been recently held in ________.
    A. Beijing

    B. New Delhi
    C. Moscow
    D. The Hague
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. The Hague
    Explanation: The Global Entrepreneurship Summit (GES) 2019 has been hosted by the governments of the USA and the Netherlands.
  40. A major week-long exercise, Kharga Prahar, jointly by the Indian Army and Indian Air Force (IAF) carried out in __________ concluded recently.
    A. Punjab

    B. Rajasthan
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Punjab
    Explanation: The exercise was undertaken by various units and formations of Kharga Corps. The components of the Indian Air Force also participated in the exercise.
  41. Who has won the Women’s Prize for Fiction for his/her book, “An American Marriage”?
    A. Tayari Jones

    B. Ritika Bansal
    C. Anna Burns
    D. Pat Barker
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Tayari Jones
    Explanation: The prize was set up in 1996. It aims to celebrate & promote international fiction by women throughout the world to the widest range of readers possible.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019
  42. The 69th FIFA Congress re-elected Gianni Infantino as the President of FIFA until ______.
    A. 2021

    B. 2023
    C. 2025
    D. 2026
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2023
    Explanation: The 70th FIFA Congress will be held in Addis Ababa, Ethiopia, in May 2020. No vote took place amongst FIFA’s 211 member federations as Infantino, was the only candidate.
  43. Which of these cities has recently been renamed as Nur-Sultan?
    A. Baku

    B. Bishkek
    C. Astana
    D. Ashgabat
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Astana
    Explanation: Immediately after assuming the charge, Tokayev proposed renaming Astana, the capital city of Kazakhstan to Nur-Sultan, after his predecessor, which was approved by the Parliament of Kazakhstan.
  44. Which country will organize the Guadalajara International Book Fair in 2019?
    A. Mexico
    B. Venezuela
    C. Canada
    D. Brazil
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Mexico
    Explanation: India has been designated as the Guest of Honour at the 33rd Feria Internacional del Libro de Guadalajara (Guadalajara International Book Fair), in Mexico. The book fair, to be organised from November 30 – December 8, will be “the largest book fair in the Spanish speaking world.
  45. Who has been appointed as the head of the committee formed to review the existing marketing structure of LPG marketing in India?
    A. N. S. S. Narayana
    B. Kirit Parikh
    C. T. N. Srinivasan
    D. Anindya Sen
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Kirit Parikh
    Explanation: The Central Government has set up a five-member committee headed by economist Kirit Parikh to review the existing marketing structure of LPG marketing in India. 
  46. Who has been appointed as the interim Central Vigilance Commissioner?
    A. Sharad Kumar
    B. K.V. Chowdhary
    C. Nittoor Srinivasa Rau
    D. Tejendra Mohan Bhasin
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sharad Kumar
    Explanation: Vigilance Commissioner Sharad Kumar has been named interim Central Vigilance Commissioner until a new incumbent is chosen by the selection panel headed by Prime Minister Narendra Modi.
  47. India has signed an agreement with which country for the Railway Station Development Program in India?
    A. Germany

    B. Sweden
    C. France
    D. Scotland
    Correct Answer
    Correct Answer – C. France
    Explanation: The Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC), has entered into a tripartite agreement with French Railways (SNCF) and AFD, a French Agency, to support capacity building for the Railway Station Development Program in India.
  48. Which of these is not a member of the UNSC?
    A. Russia

    B. India
    C. United States
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – B. India
    Explanation: The United Nations Charter established six main organs of the United Nations, including the Security Council. It gives primary responsibility for maintaining international peace and security to the Security Council, which may meet whenever peace is threatened.Five permanent members of the council are China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States
  49. Who has been appointed as the Vice-Chairperson in the reconstituted NITI Aayog?
    A. Amitabh Kant

    B. Bibek Debroy
    C. Rajiv Kumar
    D. Ramesh Chand
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Rajiv Kumar
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi has reconstituted the federal policy think-tank National Institution of Transforming India (NITI) Aayog by introducing key Cabinet ministers as members as ex-officio members. The Vice Chairperson is Rajiv Kumar.
  50. Who has won the 2019 Canadian Grand Prix award?
    A. Max Verstappen

    B. Valtteri Bottas
    C. Sebastian Vettel
    D. Lewis Hamilton
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Lewis Hamilton
    Explanation: British racing driver Lewis Hamilton (Mercedes) beat Sebastian Vettel (Ferrari) to win Canadian Grand Prix 2019 on June 9, 2019.
  51. The Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman has been newly instituted by which ministry?
    A. Ministry of Information and Broadcasting

    B. Ministry of Human Resource Development
    C. Ministry of Health and Family Welfare
    D. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ministry of Information and Broadcasting
    Explanation: The Ministry of Information and Broadcasting has instituted the first edition of Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS), from 2019 to mark the contribution of media in spreading the message of Yoga.
  52. Girish Karnad who died recently was a noted___________
    A. Journalist

    B. Actor
    C. Author
    D. Politician
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Actor
    Explanation: Girish Karnad passed away due to health issues on June 10, 2019. He was 81. The playwright, actor, director, teacher, administrator, activist and intellectual was not just a Renaissance Man who spanned cultural genres.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019
  53. Who is the current Cabinet Secretary?
    A. Nripendra Misra

    B. Ajit Seth
    C. Pradeep Kumar Sinha
    D. Rajiv Gauba
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Pradeep Kumar Sinha
    Explanation: The Government of India has further given three-month extension to Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha, whose four year tenure will be completed on June 12, 2019.
  54. Which planet will be the brightest object in the sky in June, besides the sun and the moon?
    A. Venus

    B. Jupiter
    C. Saturn
    D. Mercury
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Jupiter
    Explanation: Jupiter will be the brightest object in the sky in June, besides the sun and moon. Jupiter is the biggest planet in the solar system and it will be closer to Earth today, June 10, 2019 than at any other time of the year. It is expected to be seen after the sun has set.
  55. In a recent list released by Forbes, which woman of Indian origin is ranked 18th in the list of America’s richest 80 women?
    A. Neerja Sethi
    B. Neha Narkhede
    C. Aprajita Sinha
    D. Jayshree Ullal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Jayshree Ullal
    Explanation: Jayshree Ullal (18th Rank), co-founder of IT consulting and outsourcing firm Syntel Neerja Sethi (23rd Rank), and CTO and co-founder of streaming data technology company Confluent Neha Narkhede (60th Rank) are in the Forbes list of ‘America’s Richest Self-Made Women 2019’.
  56. Where would be the main event of International Yoga Day will be organized in the country by the Government of India?
    A. Ranchi

    B. Alwar
    C. Almora
    D. Patna
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ranchi
    Explanation: Jharkhand capital Ranchi will be the venue for the main event for International Yoga Day on June 21 and Prime Minister Narendra Modi will attend it. The event will be held at the Prabhat Tara ground and around 30,000 people are expected to participate in it.
  57. PM Modi has been conferred with ‘The Most Honourable Order of the Distinguished Rule of Nishan Izzuddeen’. It is the highest honour for foreign nationals by which country?
    A. Australia

    B. Indonesia
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Maldives
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi was conferred with ‘The Most Honourable Order of the Distinguished Rule of Nishan Izzuddeen’ award by the Maldives President Ibrahim Mohamed Solih on June 8, 2019. It is the highest award to honour foreign nationals by the Maldives.
  58. Who has been appointed as the electoral officer of BCCI?
    A. T. S. Krishnamurthy

    B. M. S. Gill
    C. Navin Chawla
    D. N Gopalaswami
    Correct Answer
    Correct Answer – D. N Gopalaswami
    Explanation: N Gopalaswami has been appointed as the BCCI’s electoral officer. He will supervise the elections of the BCCI and the Indian Cricketers Association. On May 21, the CoA had announced that BCCI elections would be held on October 22, 2019. It had been announced earlier that the electoral officer would be appointed by June 30.
  59. What is the projected GDP growth of Indian economy for 2019-20 as estimated by Goldman Sachs?
    A. 7.3%

    B. 7.5%
    C. 7.2%
    D. 7.1%
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 7.2%
    Explanation: American brokerage Goldman Sachs has predicted the Indian GDP growth to accelerate to 7.2 percent in 2019-20 on lower oil prices, political stability and removal of infrastructure bottlenecks.
  60. Currently, who has been named as the “World’s Richest Female Musician” by the Forbes magazine?
    A. Lady Gaga

    B. Halle Berry
    C. Beyonce
    D. Rihanna
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Rihanna
    Explanation: Singer Rihanna has been named as the “World’s Richest Female Musician” by the Forbes magazine. She has an earning of $600 million with the bulk of that coming from her Fenty beauty range.
  61. Name the winner of Amnesty International’s Ambassador of Conscience Award 2019?
    A. Greta Thunberg

    B. Örjan Ramberg
    C. Josefin Nilsson
    D. Lena Endre
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Greta Thunberg
    Explanation: The Amnesty International has awarded Sweden’s teenage climate activist Greta Thunberg with their most prestigious award ‘Ambassador of Conscience Award’ on June 7, 2019, for her leadership in the climate movement.
  62. Name the first ever Indian Origin to be appointed as the Chief Economist of the United Kingdom Foreign and Commonwealth Office?
    A. Kumar Iyer
    B. Ruchi Ghanashyam
    C. Riva Ganguly Das
    D. Abhay Thakur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kumar Iyer
    Explanation: The government of United Kingdom has appointed Kumar Iyer as the Chief Economist of the Foreign and Commonwealth Office (FCO) with effect from July 2019. He is the first Indian-origin person.

Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019

Current Affairs GK MCQ: 8-14 June 2019 PDF Download link Below

Read More

 

 

Facebook Comments