Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019

Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019 [English] PDF download link is provided at the end of the post.

Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019 [English]

  1. According to the global MPI 2019 report, between 2005-06 and 2015-16, _______ lifted 271 million out of poverty.
    A. India

    B. Pakistan
    C. Saudi Arabia
    D. Iran
    Correct Answer
    Correct Answer: A. India
    Explanation:  The global MPI (Multidimensional Poverty Index) tracks 101 nations on deprivations across 10 indicators. India and Cambodia reduced their MPI values the fastest. India’s MPI value reduced to 0.123 in 2015-16.
  2. Multinational pharmaceutical group Wockhardt has conferred a lifetime achievement award to _________.
    A. Narendra Modi

    B. Rahul Gandhi
    C. Amartya Sen
    D. Kailash Satyarthi
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Kailash Satyarthi
    Explanation: Satyarthi was felicitated by Group Chairman Dr. Habil Khorakiwala. Mr. Kailash kickstarted his efforts in the field when he founded the Bachpan Bachao Andolan in 1980s. He has rescued over 88,000 bonded and trafficked children.
  3. Cricketer-turned-politician Navjot Singh Sidhu has resigned from the state cabinet. He was a minister in which among the following states?
    A. Haryana

    B. Punjab
    C. Maharashtra
    D. Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Punjab
    Explanation: Since the 2019 Lok Sabha polls, Punjab CM Amarinder Singh and Mr. Sidhu have been at loggerheads. Reportedly, he had been upset over the Cabinet reshuffle last month.  Notably, Sidhu had joined the Congress in 2017 after quitting the BJP.
  4. __________ agreed to allow year-long visa-free access to Indian pilgrims to the holy Gurudwara of Kartarpur.
    A. Afghanistan

    B. Pakistan
    C. Saudi Arabia
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Pakistan
    Explanation: The second formal meeting between the two sides ( India & Pakistan ) was organized recently. The work is expected to be completed by October 31 this year. It is worth noting that the last scheduled meeting was cancelled over objections over pro-Khalistan elements. India has asked for consular presence at Kartarpur Sahib Gurudwara.
  5. ________ is set to become the first state in India to manufacture electric cars.
    A. Kerala

    B. UP
    C. West Bengal
    D. Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. Tamil Nadu
    Explanation: Tamil Nadu might get this coveted distinction as Hyundai is planning for its Chennai facility the same. Other facts to be noted are as follows:The state is aiming to attract Rs 10,000 crore in defence sector on five years. Tamil Nadu ranks 3rd in the amount of invested capital in the industrial sector.
  6. Risco Caído and the cultural landscape of the sacred mountains of Gran Canaria, located in ________, has been declared as a Unesco World Heritage Site.
    A. Israel

    B. Kenya
    C. Sudan
    D. Spain
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Spain
    Explanation: Risco Caído show the culture of the ancient island populations. While, the Sacred Mountains of Gran Canaria are a cultural landscape: formed by 1,500 caves & a thousand rocky pubic triangles.
  7. Mozu-Furuichi Tumulus Clusters, have been recently added to the World Cultural Heritage site. They are in _____.
    A. Japan

    B. South Africa
    C. Russia
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Japan
    Explanation: The WHC (World Heritage Committee) decided to include a group of ancient tombs to UNESCO’s World Cultural Heritage List. It represents an ancient burial system and the hierarchy of society at the time. With this, the island nation will now have 19 World Cultural Heritage sites in addition to 4 World Natural Heritage sites.
  1. World Youth Skills Day is observed on ______.
    A. 14th July

    B. 15th July
    C. 16th July
    D. 17th July
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 15th July
    Explanation: This day highlights the current rising joblessness among youth, besides the steps, that need to be taken to curb this. This day becomes important as young people are the drivers of a sustainable future.
  2. Jodrell Bank Observatory has been added to the UNESCO World Heritage List. It is located in ______.
    A. UK

    B. Japan
    C. US
    D. North Korea
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UK
    Explanation: This observatory has been at the forefront of astronomical research for decades. It opened in 1945.
  3. ________ has drafted a stringent law to deal with increasing incidents of mob lynching.
    A. UP

    B. Rajasthan
    C. Bihar
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UP
    Explanation: The draft UP Combating of Mob Lynching Bill, 2019, was submitted by Justice (retired) Aditya Nath Mittal. It has recommended jail terms ranging from seven years to life imprisonment.
  4. India’s first elephant rehabilitation centre, sometimes seen in the news, is planned to be set up in ______.
    A. Telangana

    B. Kerala
    C. Haryana
    D. UP
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Kerala
    Explanation: The centre will house orphaned, injured and older elephants. It is expected to come up in Kottoor, which is an ecotourism village near Thiruvananthapuram.
  5. _________ is introducing a new education feature called Learning Playlists.
    A. YouTube

    B. Netflix
    C. Unacademy
    D. Byjus
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. YouTube
    Explanation: It will offer dedicated landing pages for educational videos. YouTube will be working with the companies which include the Khan Academy, TED-Ed and Crash Course.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019
  6. _______ launched a toll-free Chief Minister helpline 1076 that will enable people to register their complaints.
    A. UP

    B. Andhra Pradesh
    C. Telangana
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UP
    Explanation: The helpline number will work 24×7. For this, the 500-seater call centre has been established.
  7. __________ has defied the global trend in the battle against measles, with the country declared free of the highly infectious disease by the WHO.
    A. Maldives

    B. India
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Sri Lanka
    Explanation: The last case of measles was reported by the country caused by an indigenous virus in 2016. In WHO South-East Asia Region, Sri Lanka is the 4th country after Bhutan, Maldives and Timor-Leste, to eliminate measles.
  8. According to the “Global Prime Office Occupancy Costs”, ________ continues its position to be the most expensive location in the world for the second consecutive year.
    A. Hong Kong

    B. Karachi
    C. New Delhi
    D. Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Hong Kong
    Explanation: The report tracks the cost of leasing prime office space globally. Notably, 6 of the world’s 10 most expensive office markets are found in Asia.
  9. India’s first cow sanctuary will be privatised by the Congress-led government. It is located in _______.
    A. UP

    B. Madhya Pradesh
    C. Telangana
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Madhya Pradesh
    Explanation: It was set up by Madhya Pradesh government in 2017. Around 4,000 cows are living in the sanctuary.
  10. The UNESCO World Heritage Committee added Dilmun Burial Mounds located in _________ to the World Heritage List for its “globally unique characteristics.”
    A. India

    B. Pakistan
    C. Bahrain
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bahrain
    Explanation: The burial grounds, include 21 archeological sites built between 2050 and 1750 BC.The Dilmun Burial Mounds is Bahrain’s third World Heritage Site.
  11. _______ will host the 44th session of the World Heritage Committee in 2020.
    A. India

    B. China
    C. Spain
    D. Germany
    Correct Answer
    Correct Answer – B. China
    Explanation: Fuzhou, a Chinese city, will host the 44th session of the World Heritage Committee in 2020. It is worth mentioning that the World Heritage List now features 1,121 sites in 167 countries.
  12. Who became the first Indian woman track and field athlete to clinch a gold medal in the World Universiade?
    A. Dutee Chand

    B. Hima Das
    C. Meenakshi Pawar
    D. Gurleen Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Dutee Chand
    Explanation: Chand is a student at Kalinga Institute of Industrial Technology, Bhubaneswar. She clocked 11.32 seconds to win the gold.
  13. Menstrual Hygiene Scheme, sometimes seen in the news, is for adolescent girls in the age group of ______.
    A. 8-16

    B. 9-17
    C. 10-19
    D. 12-21
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. 10-19
    Explanation: The scheme was initially implemented in 2011. It aims to increase awareness among adolescent girls on Menstrual Hygiene.
  14. Reliance Industries Ltd (RIL) went past _____ to become the most-valued firm in terms of market valuation.
    A. TCS

    B. Infosys
    C. L&T
    D. MindTree
    Correct Answer
    Correct Answer – A. TCS
    Explanation: It is worth mentioning that the m-cap of companies changes daily with stock price movement. In the list of top-five domestic firms, RIL was placed at the top followed by TCS, HDFC Bank, HDFC and HUL.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019
  15. _______ has been awarded the best innovation award in Indian Railways for the 2018-19 fiscal, for ‘Plan Bee.’
    A. South Central Railway

    B. Eastern Railway
    C. Northeast Frontier Railway
    D. South Central Railway
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Northeast Frontier Railway
    Explanation: It is an amplifying system to keep wild elephants away from railway tracks. It is worth mentioning that a mix of Plan Bee and other measures have helped them.
  16. Global Study on Homicide 2019 has been recently published by _______.
    A. WHO

    B. UNODC
    C. IMF
    D. UNICEF
    Correct Answer
    Correct Answer – B. UNODC
    Explanation: The 2017 average global homicide rate masks dramatic regional variations. Globally, some 81% of homicide victims recorded in 2017.
  17. Rajya Sabha passed a statutory resolution for levying _______ duty on all goods exported from Pakistan.
    A. 100%

    B. 150%
    C. 200%
    D. 300%
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 200%
    Explanation: It approved the amendment in the first schedule of the Customs Tariff Act. It is worth noting that India had also withdrawn MFN status to Pakistan.
  18. Prosecco hills were added to the World Heritage list by the UN cultural organisation. They are located in ______.
    A. Germany

    B. Russia
    C. Israel
    D. Italy
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Italy
    Explanation: They are home to the world-famous sparkling wine prosecco. This coveted designation safeguards the cultural landscape of this small agricultural area.
  19. Pro-Khalistani group SFJ was banned by the government for its alleged anti-national activities. Expand SFJ.
    A. Sikhs For Justice

    B. Socialist Freedom Justice
    C. Sikhism Foreign Justice
    D. Social Freedom Fighter Society
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sikhs For Justice
    Explanation: It is worth noting that as part of its separatist agenda, SFJ is pushing for Sikh Referendum 2020.
  20. Reserve Bank of India (RBI) finalised a three-year roadmap/strategy named _________ to improve regulation and supervision.
    A. Utkarsh 2022

    B. Niti 2022
    C. Bharat 2022
    D. Vikas 2022
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Utkarsh 2022
    Explanation: It is in line with the global central banks’ plan to strengthen the regulatory mechanism. RBI’s budget for the July 2019—June 2020 period has also been approved.
  21. Who will now be holding the full-time charge of the head of aviation regulator DGCA?
    A. Sushil Shinde

    B. Arun Kumar
    C. Manohar Lal
    D. Himansh Modi
    Correct Answer
    Correct Answer-  B. Arun Kumar
    Explanation: Kumar is an IAS officer of 1989 batch of Haryana cadre. It is worth noting that the Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment.
  22. 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers’ Meeting is to be held in _______.
    A. London

    B. Sydney
    C. New Delhi
    D. Lahore
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. London
    Explanation: The conclave will be held at the Commonwealth’s headquarters in Marlborough House.
  23. Who was recently appointed as Head of Cricket at the National Cricket Academy (NCA)?
    A. Sachin Tendulkar

    B. Rahul Dravid
    C. Gautam Gambhir
    D. Shikhar Dhawan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rahul Dravid
    Explanation: He will oversee all cricket related activities at NCA. He’ll also work closely with the National Men’s and Women’s Head Coaches.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019
  24. The Second India-Russia Strategic Economic Dialogue (IRSED) was held in _________ recently.
    A. Moscow

    B. Beijing
    C. New Delhi
    D. Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer – C. New Delhi
    Explanation: IRSED (India-Russia Strategic Economic Dialogue) focussed on six core areas of cooperation like tourism & connectivity, small & medium business support, transport infrastructure, digital transformation etc.
  25. Union Cabinet has recently approved Grant of Organised _________ status to Indian Railway Protection Force (RPF).
    A. Group A

    B. Group Z
    C. Group M
    D. Group C
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Group A
    Explanation: This decision will improve the career progression of the officers & keep up their motivational level. It is worth noting that in 2012, Delhi HC had directed Railways to grant Group ‘A’ Service status to RPF.
  26. _______ was honoured with NETPAC Award for Best Asian Film at the Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea.
    A. Kabir Singh

    B. Gully Boy
    C. Dangal
    D. Taare Zameen Par
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Gully Boy
    Explanation: ‘Gully Boy’ was based on the lives of street rappers in Mumbai. The film will also be screened at the 2019 Indian Film Festival of Melbourne in July.
  27. 10th Tamil World Conference was recently held in ________.
    A. Chennai

    B. Chicago
    C. Beijing
    D. Tehran
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Chicago
    Explanation: International Association of Tamil Research, Federation of Tamil Sangams of North America & Chicago Tamil Sangam organized this conference. The 9th edition was held at Kuala Lumpur in Malaysia in 2015.
  28. Delhi police have rescued 333 children from Delhi and handed them over to their families in different parts of the country under ___________.
    A. Operation Sankalp

    B. Operation Masoom
    C. Operation Milap
    D. Operation Baal
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Operation Milap
    Explanation: Operation Milap was launched in December 2014. Anti Human Trafficking Unit rescues the trafficked or kidnapped person and arrests the kidnappers.
  29. _______ recently won the record-extending eighth CONCACAF Gold Cup.
    A. US

    B. Mexico
    C. UK
    D. Ukraine
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Mexico
    Explanation: Mexico scored only 1 goal to win the CONCACAF Gold Cup with 1-0. It is worth noting that it is an international men’s football championship of North, Central American, and Caribbean region.
  30. Budj Bim Cultural Landscape has finally been added to the UNESCO World Heritage List. It is located in ________.
    A. India

    B. Iran
    C. Austria
    D. Australia
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Australia
    Explanation: It was created about 6,600 years ago by the Gunditjmara people. It’s the 20th site in Australia to make it on to the UNESCO World Heritage List.
  31. Asia’s first Six Sigma Institute of Mountain Medicines and High Altitude Rescue is to be located in ________.
    A. MP

    B. Uttarakhand
    C. Telangana
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Uttarakhand
    Explanation: Uttarakhand CM Trivendra S Rawat agreed to a proposal given by the medical director of Six Sigma Healthcare, Dr Bhardwaj. In addition, government would also provide land for the institute in Rudraprayag district.
  32. World Youth Cup, organised by World Karate Federation, was recently held in _______.
    A. India

    B. Croatia
    C. Ukraine
    D. Poland
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Croatia
    Explanation: The tournament was held in Croatia from July 1 to July 5. Arinjeeta Dey has won a silver medal in the World Youth Cup.
  33. DRDO carried out three successful test firings of the Nag missiles in _______.
    A. Pokharan

    B. Sriharikota
    C. Kochi
    D. Jaipur
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Pokharan
    Explanation: Last year, the Defence Acquisition Council has approved the procurement of NAG Missile System (NAMIS). It is a third generation anti-tank guided missile, which has top attack capabilities.
  34. Audrey Azoulay, sometimes seen in the news, is the Director-General of ________.
    A. UNESCO

    B. WHO
    C. IMF
    D. World Bank
    Correct Answer
    Correct Answer – A. UNESCO
    Explanation: UNESCO was founded in 1945. It is governed by the General Conference and the Executive Board.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019
  35. __________ beat the Netherlands 2-0 to win the 2019 FIFA Women’s World Cup title.
    A. India

    B. Mexico
    C. US
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. US
    Explanation: It is worth noting that the U.S. has won four World Cup titles in its history. USA claimed their first championship in Canada four years ago.
  36. ______ has been ranked the best place in the world to live and work, according to HSBC’s Expat 2019 Global Report.
    A. Singapore

    B. Switzerland
    C. Spain
    D. Turkey
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Switzerland
    Explanation: It is worth noting that more than 18,000 adults living overseas took part in the survey. While Singapore has been pushed into second place overall.
  37. World Population day, sometimes seen in the news, is an annual event observed on _______ every year.
    A. July 8

    B. July 11
    C. July 14
    D. July 17
    Correct Answer
    Correct Answer – B. July 11
    Explanation: It was established as World Population Day in 1989 by the United Nations. This day was initiated to combat the issue of growing population.
  38. A portal named ‘Meri Fasal Mera Byora’ has been launched in which among the following states?
    A. Punjab

    B. Haryana
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Haryana
    Explanation: It has been designed to ensure that the farmers get the benefits offered by the state. This initiative is a step forward towards realizing the vision of doubling the farmer’s income by 2022.
  39. BSF has launched a massive exercise, code named _________ to fortify the ‘anti-infiltration grid’ along the Pakistan border in Punjab and Jammu.
    A. Shakti

    B. Viraat
    C. Sudarshan
    D. Meenakshi
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Sudarshan
    Explanation: The operation was launched on July 1. It would cover the entire Indo-Pak International Border. It is worth noting that BSF is the primary force guarding this frontier as the ‘first line of defence’.
  40. The world’s first ever floating farm has been built in _________.
    A. Netherlands

    B. Switzerland
    C. Ukraine
    D. Russia
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Netherlands
    Explanation: The project is located in the warehousing area of Rotterdam’s Merwehaven harbor. It is worth noting that Rotterdam is often considered as one of the world cities best adapted to sea level rise.
  41. Vice President of India, has released the book _________ in 10 languages. It is a concise book of aphorisms that contains glimpses of India’s wisdom.
    A. DeshDarpan

    B. Vivekadeepini
    C. BharatMala
    D. SagarKosh
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Vivekadeepini
    Explanation: “The pieces of wisdom initially written by Adi Shankaracharya in Prashnottara Ratnamalika have universal relevance”, said Sh. Naidu. It is worth noting that this book is a summary of Prashnottara Ratnamalika (written by Adi Shankaracharya).
  42. The ancient Mesopotamian city of Babylon has been declared a Unesco World Heritage Site. It is located in _______.
    A. Syria

    B. Bangladesh
    C. Sri Lanka
    D. Iraq
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Iraq
    Explanation: It was once a tourist attraction before Iraq suffered one war after another in the past decades. Babylon is one of the archaeological sites across Iraq, many of which were destroyed by ISIS/ISIL.
  43. This year’s International Day of Cooperatives has been observed on _______.
    A. 4th July

    B. 6th July
    C. 8th July
    D. 10th July
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 6th July
    Explanation: It is worth noting that it is celebrated annually on the first Saturday of July. International Day of Cooperatives 2019 theme was “coops4decentwork.”
  44. Recently, a three-year-old child in Kashmir has been awarded as the “youngest hiker” by SAVAE. Expand SAVAE.
    A. South Africa Voluntary Association of Environmentalists

    B. South Asia-Pacific Voluntary Association of Environmentalists
    C. South Asian Voluntary Association of Environmentalists
    D. South Asian Voluntary Association of Ecologists
    Correct Answer
    Correct Answer – C. South Asian Voluntary Association of Environmentalists
    Explanation: SAVAE stands for South Asian Voluntary Association of Environmentalists. It is a Kashmir-based organization which focuses on environmental policy in South Asia.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019
  45. Rath Yatra, the Festival of Chariots of Lord Jagannatha, is celebrated every year in ______.
    A. UP

    B. Odisha
    C. Andhra Pradesh
    D. Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Odisha
    Explanation: The festival is also known as Ghosa Jatra, Navadina Jatra, Dasavatara Jatra etc. It is worth noting that it’s celebrated every year at Puri (the temple town in Odisha).
  46. Which among the following cities, known for its iconic architectural legacy and vibrant culture, made its entry into the UNESCO World Heritage Site list?
    A. Jaipur

    B. Ludhiana
    C. Bhopal
    D. Aurangabad
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jaipur
    Explanation: The historic city of Jaipur in Rajasthan under the patronage of Sawai Jai Singh II. Also, it is an exceptional example of a late medieval trade town in South Asia.
  47. Losharik, a highly advanced Nuclear powered submarine, is of which among the following countries?
    A. Russia

    B. China
    C. South Africa
    D. North Korea
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Russia
    Explanation: It is a deep-diving special missions ship. It is operated by the Russian Navy. Its interior hull is built using titanium sphere.
  48. Augsburg was recently granted World Heritage status by UNESCO for its over 800-year-old water management system. It is located in _______.
    A. Spain

    B. Poland
    C. Germany
    D. Russia
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Germany
    Explanation: The old town centre of Augsburg is criss-crossed with canals and boasts over 500 bridges.
  49. UNESCO inscribed which nation’s ancient capital of Bagan as a World Heritage Site?
    A. Sri Lanka

    B. Myanmar
    C. Pakistan
    D. Bhutan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Myanmar
    Explanation: The decision recognizes the importance of the central Myanmar site. It is worth mentioning that Bagan was first nominated as a World Heritage Site in 1995.
  50. Which state will host the ‘Women Startup Summit 2019’ with the theme “Developing an Inclusive Entrepreneurship Ecosystem” ?
    A. Kolkata, West Bengal
    B. New Delhi, Delhi
    C. Kochi, Kerala
    D. Mumbai, Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer –C. Kochi, Kerala
    Explanation: The nodal agency of the Kerala state government for entrepreneurship development and incubation activities, Kerala Startup Mission (KSUM) in association with the Indian Women Network floated by Confederation of Indian Industry (CII) will host a one day event ‘Women Startup Summit 2019’ at the Integrated Startup Complex, Kochi, Kerala on August 1, 2019 with the theme “Developing an Inclusive Entrepreneurship Ecosystem”. The summit aims to encourage aspiring women professionals to take up their entrepreneurial journey and develop an inclusive entrepreneurship ecosystem.
  51. NEFT is in news recently, what does ‘E’ stands for _____________ .
    A. E – Enterprise
    B. E – Efficiency
    C. E – Electronic
    D. E – Elasticity
    Correct Answer
    Correct Answer –  C. E – Electronic
    Explanation: E stands for Electronic in National Electronic Fund Transfer (NEFT).
  52. Name the motorcycle company which launched India’s first ethanol-based motorcycle to help reduce crude imports and reduce air pollution.
    A. Suzuki Motor company
    B. Honda Motor company
    C. TVS Motor company
    D. Hero MotoCorp Motor company
    Correct Answer
    Correct Answer –  C. TVS Motor company
    Explanation: Multinational motorcycle company headquartered at Chennai, TVS Motor company launched India’s first ethanol-based motorcycle TVS Apache RTR 200 Fi E100 to help reduce crude imports and reduce air pollution.
  53. Where was the 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019 held ?
    A. Kabul, Afghanistan
    B. Colombo, Srilanka
    C. Dhaka, Bangladesh
    D. Malé, Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer –  B. Colombo, Srilanka
    Explanation: The 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019 in Colombo, Srilanka.
  54. Which film has won the four awards, ‘Best Director’, ‘Best Actor’, ‘Best Original Score’ and ‘Best Feature Film’ at the 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019?
    A. Nagarkirtan
    B. Drishtikone
    C. Haami
    D. Samantaral
    Correct Answer
    Correct Answer –  A. Nagarkirtan
    Explanation: The 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019 in Colombo, Srilanka. Bengali filmmaker Kaushik Ganguly’s film ‘Nagarkirtan’ has won four awards (Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’) including ‘Best Feature Film’ at the festival.
  55. Who was conferred with the Gandhi Mandela Peace Medal 2019 during first edition of Gandhi-Mandela Peace Initiative?
    A. Bhuvan Lall
    B. Savita Hiremath
    C. Tarina Pate
    D. Thich Nhat Hanh
    Correct Answer
    Correct Answer –  D. Thich Nhat Hanh
    Explanation: Believe Foundation(India) and Dr. Raman Bhai Patel Foundation (RBF, South Africa) hosted the first edition of Gandhi-Mandela Peace Initiative to celebrate 150 years of Gandhi and 100 years of Mandela’s inspirational lives. The 1st edition has three events took place in New Delhi, (11th July), Mumbai, (12th July) and Ahmedabad, (13th July).
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019
  56. Name the MD of the State Bank Of India(SBI) who has been appointed as managing director (MD)and chief financial officer(CFO) of the World Bank(WB).
    A. Arijit Basu
    B. Girish K. Ahuja
    C. Anshula Kant
    D. Chandan Sinha
    Correct Answer
    Correct Answer –  C. Anshula Kant
    Explanation: On July 13, 2019, Anshula Kant, the managing director(MD) of the State Bank Of India(SBI) has been appointed as managing director (MD)and chief financial officer(CFO) of the World Bank(WB). Since September 2018 she has been a Managing Director and member of the World Bank Board.
  57. Which country is set to host the 18th edition of the FIFA U-17 World Cup for the year 2019 ?
    A. Australia
    B. Brazil
    C. Switzerland
    D. Canada
    Correct Answer
    Correct Answer –  B. Brazil
    Explanation: On July 11, 2019, Federation Internationale de Football Association (FIFA) U-17 World Cup draw was held in the Home of FIFA in Zurich, Switzerland. The 18th edition of the FIFA U-17 World Cup for the year 2019 will be hosted by Brazil between 26 October and 17 November 2019.
  58. Name the operation launched by the Railway Protection Force (RPF) in New Delhi to crackdown the selling of unauthorized Packaged Drinking Water (PDW) in the premises of railway stations.
    A. Operation Pani
    B. Operation Thirst
    C. Operation Aqua
    D. Operation Water
    Correct Answer
    Correct Answer –  B. Operation Thirst
    Explanation: The Railway Protection Force (RPF) has launched an all India drive ‘Operation Thirst’ (on 8-9 July 2019) in New Delhi to crackdown the selling of unauthorized Packaged Drinking Water (PDW) in the premises of railway stations. During the drive,1,371 people were arrested and over 69,294 bottles of unauthorised brands were seized under the sections of 144 and 153 of the Railway Act 1989, by the RPF.The special operation covered almost all major stations over Indian Railway and a total fine amount of Rs. 6,80,855 has been realized by offenders.The drive will be followed by continuous action by concerned Zonal PCSCs (Principal Chief Security Commissioners) on this issue.
  59. Name the article that provides special status to Jammu and Kashmir which is a temporary provision in Part XXI (Temporary, Transitional and Special Provisions) of the Constitution .
    A. Article 340
    B. Article 360
    C. Article 370
    D. Article 380
    Correct Answer
    Correct Answer –  3) Article 370
    Explanation: On July 10, 2019, Union Minister of State for Home Affairs G Kishan Reddy stated that Article 370, which provides special status to Jammu & Kashmir (J&K) is contained as a temporary provision in Part XXI (Temporary, Transitional and Special Provisions) of the Constitution. Article 35A, that gives special rights to the natives of the state contained in the Constitution (Application to Jammu and Kashmir) Order, 1954, was added through a Constitution order issued by the President of India under Article 370.
  60. Name the state, which has the highest literacy rate as per the Performance Grading Index 2017-18.
    A. Lakshadweep
    B. Mizoram
    C. Arunachal Pradesh
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer –  4) Kerala
    Explanation: Literacy: Kerala had the highest literacy rate followed by Lakshadweep and Mizoram.
  61. Name the poorest region in the world which has the fastest poverty reduction rate from 74.9% in 2006 to 46.5% in 2016 .
    A. Kastina, Nigeria
    B. Khulna, Bangladesh
    C. Jharkhand, India
    D. Rattanak Kiri, Cambodia
    Correct Answer
    Correct Answer –  C. Jharkhand, India
    Explanation: No.1: Jharkhand is among the poorest regions in the world improving the fastest (poverty reduction from 74.9% to 46.5% in the ten years) followed by Rattanak Kiri in Cambodia.
  62. Which became the first country in world to pass GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) Tax on digital giants ?
    A. Poland
    B. France
    C. Germany
    D. Russia
    Correct Answer
    Correct Answer –  B. France
    Explanation: On July 11, 2019, France became the first country to pass GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) Tax on digital giants in defiance of a probe ordered by the United States (US) President Donald Trump. It will levy a 3% tax on total annual revenues of the largest tech firms providing services to French consumers.
  63. Who topped the Forbes Celebrity 100 list 2019 for the second time after 2016 ?
    A. Taylor Swift
    B. Kylie Jenner
    C. Kanye West
    D. Roger Federer
    Correct Answer
    Correct Answer –  A. Taylor Swift
    Explanation: The Pop singer Taylor Swift topped the Forbes Celebrity 100 list 2019 for the second time after 2016. She is the highest-paid celebrity with her 2019 estimated earnings to be over $185 million.
  64. Name the only Indian, who stood at 33rd spot globally in the Forbes Highest-Paid Celebrities 2019 .
    A. Salman Khan
    B. Amitabh Bachchan
    C. Shahrukh Khan
    D. Akshay Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer –  A. Akshay Kumar
    Explanation: Akshay Kumar was the only Indian in the Forbes Highest-Paid Celebrities 2019. He stood at the 33rd spot with earnings of Rs 444 crore ($65 million).
  65. Name the bill approved by the cabinet, to provide social, economic and educational empowerment for transgenders.
    A. Transgender Persons (Providing Equality) Bill, 2019
    B. Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2019
    C. Transgender Persons (Right of Empowerment) Bill, 2019
    D. Transgender Persons (Empowerment) Bill, 2019
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2019
    Explanation: Approval was given to the proposal to introduce the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2019. It will provide for the social, economic and educational empowerment of transgenders. It will benefit the transgender persons, mitigate the stigma, discrimination and abuse against the marginalized section and bring them into the mainstream of society which will lead to inclusiveness and make the transgender persons productive members of the society.
  66. Expand ASEAN ?
    A. Association of Southeast African Nations
    B. Association of Southeast American Nations
    C. Association of Southeast Antartic Nations
    D. Association of Southeast Asian Nations
    Correct Answer
    Correct Answer –  D. Association of Southeast Asian Nations
    Explanation: ASEAN stands for Association of Southeast Asian Nations.
  67. Who was named as the Men’s Footballer of the year 2019 at the All India Football Federation‘s (AIFF) Awards for the third consecutive year ?
    A. Amrinder Singh
    B. Subhasish Bose
    C. Sunil Chhetri
    D. Narender Gahlot
    Correct Answer
    Correct Answer –  C. Sunil Chhetri
    Explanation: On July 9, 2019, Sunil Chhetri, Indian men’s football team captain, was named the Men’s Footballer of the year 2019 at the All India Football Federation‘s (AIFF) Awards. He won the award for the third consecutive year. He is also the second-highest active international scorer (70 goals for India) after Portugal’s Cristiano Ronaldo. In women’s category, it was conferred to footballer Ashalata Devi.
  68. Name the bill passed by the Parliament which allows voluntary use of Aadhaar as proof of identity for users to open bank accounts and get mobile phone connection ?
    A. Aadhaar to open bank accounts (Amendment) Bill, 2019
    B. Aadhaar as proof (Amendment) Bill, 2019
    C. Aadhaar and Other Laws (Amendment) Bill, 2019
    D. Aadhaar to identity Laws (Amendment) Bill, 2019
    Correct Answer
    Correct Answer –  3) Aadhaar and Other Laws (Amendment) Bill, 2019
    Explanation: On July 8, 2019, Parliament passed Aadhaar and Other Laws (Amendment) Bill, 2019 which allows voluntary use of Aadhaar as proof of identity for users to open bank accounts and get a mobile phone connection.
  69. Who is the author of the book titled “War over Words: Censorship in India, 1930-1960” that explains the state censorship in India in the transition period from colonial to national rule?
    A. Aravind Adiga

    B. Kiran Desai
    C. Chitra Banerjee Divakaruni
    D. Devika Sethi
    Correct Answer
    Correct Answer –  4) Devika Sethi
    Explanation: The book titled “War over Words: Censorship in India, 1930-1960” authored by Devika Sethi who teaches modern Indian history at Indian Institute of Technology (IIT)-Mandi was released. It explains the state censorship in India in the transition period from colonial to national rule, when historical actors behaved in unpredictable ways. It is published by Cambridge University Press.It is divided into 4 parts.

Current Affairs GK MCQ: 8-14 July 2019 PDF Download link below

Read More:

 

Facebook Comments