Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019

Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019)Click Here

Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019

  1. Which police department was dragged to court for referring to Independence Day as Republic Day?
    A. UP Police
    B. Delhi Police
    C. MP Police
    D. Karnataka Police
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Delhi Police
    Explanation: Delhi Police reportedly referred to August 15 as India’s Republic Day instead of Independence Day. This blunder got printed in an advisory. Following the incident, a petition was filed against Delhi Police in the Delhi High Court on August 13.
  2. Donald Trump accused which two countries of taking advantage of the WTO’s ‘developing economies’ tag?
    A. China and Japan 
    B. India and Pakistan 
    C. Pakistan and China
    D. India and China
    Correct Answer
    Correct Answer: D. India and China
    Explanation: US President Donald Trump stated recently that India and China are no longer “developing nations” and that both were taking advantage of the developing nations tag given by the World Trade Organization.
  3. IWF has provisionally suspended five athletes belonging to which nation?
    A. India 
    B. Japan 
    C. Russia
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Russia
    Explanation: The International Weightlifting Federation (IWF) announced on August 14, 2019 that it has provisionally suspended five Russian weightlifters, including a 2012 Olympic bronze medallist, after conducting dope tests on samples recovered from the Moscow lab.
  4. Which state’s police has banned offering of namaz on roads?
    A. Delhi 
    B. UP 
    C. Madhya Pradesh
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer: B. UP
    Explanation: The UP police have banned offering namaz on roads across the state, as it causes disruption in road traffic and interrupts smooth traffic flow.
  5. What is the name of the patriotic song released by I&B Minister Prakash Javadekar recently?
    A. Watan
    B. Azadi
    C. Mera Desh
    D. Hum Sathi
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Watan
    Explanation: Union Information and Broadcasting (I&B. Minister Prakash Javadekar released a music video titled ‘Watan’. It has been sung by renowned Bollywood singer Javed Ali and written by lyricist Alok Shrivastav and music composed by Dushyant.
  6. Who has recently won ‘Doodle for Google’ 2019 award?
    A. Misty Lawrance
    B. Jane Peterson
    C. Arantza Pena Popo
    D. Andrew Cornwell
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Arantza Pena Popo
    Explanation: Google has announced Arantza Pena Popo as a winner of ‘Doodle for Google’ contest 2019. She belongs to the Georgia who won for her Doodle titled “Once You Get It, Give It Back.” Google is honored to award Arantza with a USD 30,000 college scholarship and a USD 50,000 technology award for her school.
  7. Who will be awarded with Vir Chakra during Independence Day 2019 celebrations?
    A. Rajiv Arora
    B. K L Nayak
    C. Abhinandan Varthaman
    D. Sumit Prakash
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Abhinandan Varthaman
    Explanation: Wing Commander Abhinandan Varthaman, who was part of an aerial engagement with Pakistan a day after the Balakot air strike and was later caught by Pakistan after his Mig-21 crashed on their side, is set to get Vir Chakra on Independence Day.
  8. When will the World Sanskrit Divas 2019 be celebrated?
    A. 14 August
    B. 15 August
    C. 16 August
    D. 17 August
    Correct Answer
    Correct Answer: B. 15 August
    Explanation: World Sanskrit Divas 2019 will be observed on 15 August 2019 this year. It is celebrated every year on Shravana Purnima that is on full moon day in the month of Shravana according to the Hindu calendar.
  9. Who was elected as the first woman President of Indian National Science Academy (INSA.?
    A. Chandrima Shaha
    B. Aditi Pant
    C. Shubha Tole
    D. Yamuna Krishnan
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Chandrima Shaha
    Explanation: Chandrima Shaha was recently elected as the President of Indian National Science Academy (INSA.. With this, Shaha became the first woman to be elected as President of INSA. She will serve the post from 2020 to 2022.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019
  10. Which nation has introduced new rules to deny green cards to immigrants using public benefits?
    A. Canada
    B. UK
    C. US
    D. Germany
    Correct Answer
    Correct Answer: C. US
    Explanation: The United States has announced new rules that aim to deny US citizenship to the immigrants who use public benefits. Under the new rules, those already in the US and availing public benefits will be denied the opportunity of getting the green card.
  11. Which court refused to pass any order on J&K saying that it will wait for normalcy to return to the state?
    A. Delhi HC
    B. Madras HC
    C. Supreme Court
    D. Allahabad HC
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Supreme Court
    Explanation: The Supreme Court has refused an urgent hearing of a PIL on the security clampdown in Kashmir Valley. The petition was filed by activist Tehseen Poonawalla challenging the Centre’s decision to impose restrictions in Jammu and Kashmir, following revoking of Article 370.
  12. Who has become the first Indian to win world title in motorsports?
    A. Aishwarya Pissay
    B. Mehul Sahney
    C. Mrinal Pandey
    D. Rita Vieira
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Aishwarya Pissay
    Explanation: Aishwarya Pissay won the FIM World Cup in women’s category in Hungary, becoming the first-ever Indian to win a world title in motorsports. Aishwarya Pissay also finished second in the FIM Junior category.
  13. The MCC has decided to review overthrow rules after an overthrow incident in the ICC World Cup final 2019 involving which two players?
    A. Kane Williamson and Jos Buttler
    B. Ben Stokes and Martin Guptill
    C. Tom Latham and Jason Roy
    D. James Neesham and Chris Woakes
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Ben Stokes and Martin Guptill
    Explanation: Following the overthrow incident involving Ben Stokes and Martin Guptill in the ICC World Cup final 2019, the MCC (Marylebone Cricket CluB., custodians of the Laws of Cricket, said that they are considering reviewing overthrow rules in September 2019.
  14. The Bar Council of India (BCI) recently imposed moratorium of how much period on opening of new law institutions?
    A. 1 Year
    B. 2 Years
    C. 3 Years
    D. 4 Years
    Correct Answer
    Correct Answer: C. 3 Years
    Explanation: The Bar Council of India (BCI) recently imposed 3 year moratorium on opening of new law institutions in the country. However, the moratorium will not apply to the National Law Universities (NLUs).
  15. Which Union Minister launched the Swachh Survekshan 2020 recently?
    A. Amit Shah
    B. Hardeep Singh Puri
    C. Gajendra Singh Shekhawat
    D. Smriti Irani
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Hardeep Singh Puri
    Explanation: Minister of State for Housing & Urban Affairs, Hardeep Singh Puri launched the fifth edition of the annual cleanliness survey ‘Swachh Survekshan 2020’ on 13 August 2019. The Survey will be conducted in January 2020.
  16. Name the waste management mobile app that was launched recently to track waste collection.
    A. Swachh Nagar App
    B. Swachh Prayavaran App
    C. Swachh Prakarti App
    D. Swachh Gali App
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Swachh Nagar App
    Explanation: Minister of State for Housing & Urban Affairs, Hardeep Singh Puri recently launched SBM Water PLUS Protocol and Toolkit, Swachh Survekshan 2020 Toolkit, Swachh Nagar and mSBM Apps while launching the Swachh Survekshan 2020.
  17. Who won the National Film Award 2019 for Best Actress?
    A. Alia Bhatt
    B. Radhika Apte 
    C. Tabu
    D. Keerthy Suresh
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Keerthy Suresh
    Explanation: Keerthy Suresh won the Best Actress award at the 66th National Film Awards for her performance in Telugu film Mahanati.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019
  18. When will the PM Modi Man vs Wild episode with Bear Grylls be telecasted?
    A. August 12th 
    B. August 13th 
    C. August 15th 
    D. August 16th
    Correct Answer
    Correct Answer: A. August 12th
    Explanation: PM Modi Man vs Wild special episode with Bear Grylls will be telecasted across the world at 9 pm on August 12. PM Modi will be seen venturing into the wild with Bear Grylls in a special Discovery broadcast.
  19. Which company would be acquiring 20 percent stake in Reliance’s oil refinery and chemical business?
    A. Sinopec
    B. ExxonMobil
    C. Saudi Aramco 
    D. Kuwait Petroleum Corporation
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Saudi Aramco
    Explanation: Saudi Aramco would be acquiring 20 percent stake in RIL’s oil refinery and chemical business at a value of $75 billion or over 5.3 lakh crore. The announcement was made by Mukesh Ambani during the 42nd Annual General Meeting of Reliance Industries on August 12.
  20. What was the theme of International Youth Day 2019?
    A. Education for All
    B. Transforming Education
    C. Equal Opportunities 
    D. Youth the Future
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Transforming Education
    Explanation: The International Youth Day was observed across the world on August 12 to recognize the efforts put in by the youth for the betterment of the society. The International Youth Day 2019 theme is “Transforming education”.
  21. Which film won the national film award 2019 for “Best Film”?
    A. Uri 

    B. Padman
    C. Hellaro 
    D. Andhadhun
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Hellaro
    Explanation: Gujarati Movie Hellaro won the ‘Best Film’ award at the 66th national film awards 2019.
  22. Which ministry recently approved child care leave in case of when a male is single parent?
    A. Ministry of Finance
    B. Ministry of Defence
    C. Ministry of Railways
    D. Ministry of Education
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Ministry of Defence
    Explanation: Defence Minister Rajnath Singh has approved extending benefits of child care leave to single male service personnel. Single male service personnel and woman officers of defence forces will also be able to avail CCL in respect of child with 40 per cent disability without any restriction of age limit for the child.
  23. Name the book based on M. Venkaiah Naidu’s two years as Vice President of India.
    A. Listening, Learning and Leading
    B. From a party worker to Vice President of India
    C. Not a common man
    D. Vice President of India as Citizen of India
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Listening, Learning and Leading
    Explanation: Union Minister for Home Affairs, Amit Shah launched the book ‘Listening, Learning and Leading’ recently. This book is based on Vice President of India, M. Venkaiah Naidu’s two years in office. The book captures glimpses of the Vice President’s 330 public engagements across the country during this period.
  24. Which state government launched ‘Mukhyamantri Madad Yojana’ to provide assistance on the birth of a child and death of a family member in a tribal family?
    A. Rajasthan
    B. Uttar Pradesh
    C. Telangana
    D. Madhya Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Madhya Pradesh
    Explanation: Under the Mukhyamantri Madad Yojana, 50 kg wheat and rice will be given to the family on birth of a boy or girl in a tribal family. On the death of a member of the family, the government will provide 100 kg of wheat or rice and utensils for cooking.
  25. What is the name of the father of ISRO, on whose 100th birthday, Google has dedicated a doodle?
    A. Homi Bhabha
    B. Ramesha Chandra
    C. Vikram Sarabhai
    D. Anil Vijayan
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Vikram Sarabhai
    Explanation: Google has paid its tribute to the founder of ISRO Vikram Sarabhai by a Google Doodle. Google is celebrating the 100th birth anniversary of award-winning Indian physicist, industrialist, and innovator Vikram Sarabhai. Dr. Vikram Sarabhai is also known as the father of Indian space programme.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019
  26. NITI Aayog recently launched the fourth edition of Women Transforming India Awards in which city?
    A. Delhi
    B. Jaipur
    C. Chennai
    D. Hyderabad
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Delhi
    Explanation: NITI Aayog has launched the Fourth Edition of Women Transforming India (WTI) Awards, in collaboration with the United Nations in New Delhi. The nominations can be filed on behalf of individuals or by the individuals themselves at https://wep.gov.in.
  27. Who among the following was conferred the Bharat Ratna honour?
    A. Ram Nath Kovind
    B. Pranab Mukherjee
    C. Arun Jaitely 
    D. Meira Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Pranab Mukherjee
    Explanation: President Ram Nath Kovind conferred the Bharat Ratna to former President Pranab Mukherjee and posthumously to Assamese singer Bhupen Hazarika and Bharatiya Jana Sangh leader Nanaji Deshmukh.
  28. World Archery suspended the Archery Association of which among the following countries?
    A. India
    B. China
    C. Pakistan
    D. Bangladesh
    Correct Answer
    Correct Answer: A. India
    Explanation: The Archery Association of India has been suspended by World Archery for defying its guidelines by appointing two parallel bodies. Indian archers will have to compete in World Archery events as independents under the World Archery flag till the suspension on AAI is lifted.
  29. Who among the following cricketers announced his retirement from all forms of International cricket on August 8, 2019?
    A. Dale Steyn
    B. Imran Tahir
    C. Hashim Amla
    D. Quinton de Kock
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Hashim Amla
    Explanation: Hashim Amla announced his retirement from all formats of international cricket on August 8, 2019. The South African cricketer has hit 55 centuries in 349 matches across all cricketing formats in his 15-year continued career. Amla said that he will continue to play domestic cricket.
  30. Which film won Best Hindi Film award in the 66th National Film Awards?
    A. Badhaai Ho
    B. Uri 
    C. Andhadhun
    D. Padmaavat
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Andhadhun
    Explanation: Andhadhun won the national film award for Best Hindi Film and Padman won the Best Film on Social Issues award.
  31. Who won the Best Director award at the 66th National Film Awards?
    A. Sriram Raghavan
    B. Aditya Dhar
    C. Amit Sharma
    D. Sanjay Leela Bhansali
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Aditya Dhar
    Explanation: Uri Director Aditya Dhar won the Best Director award and Ayushmann Khurrana and Vicky Kaushal shared the Best Actor national film award.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019
  32. Which film won the Best Popular Film award in 66th National Film Awards?
    A. Mahanati
    B. Uri
    C. Stree
    D. Badhaai Ho
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Badhaai Ho
    Explanation: The 66th National Film awards were announced on August 9, 2019 by Rahul Rawail, the Head of the Jury for feature films. Hindi movie ‘Badhaai Ho’ won the Best Popular Film’ award.
  33. Which Ministry launched the Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive recently?
    A. Ministry of Human Resource Development
    B. Ministry of Jal Shakti
    C. Ministry of Home Affairs
    D. Ministry of Defence
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Ministry of Human Resource Development
    Explanation: The Union Ministry of Human Resource Development launched the Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive recently. The aim behind the drive is to create awareness about Water Conservation among the school students.
  34. Which state topped the Breastfeeding, Infant & Young Child Feeding Practices in India?
    A. Kerala
    B. Haryana
    C. Manipur
    D. Sikkim
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Manipur
    Explanation: Manipur topped the Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices ranking in India. The report on Breastfeeding was released by the Union Ministry of Health and Family Welfare.
  35. Which Minister launched the electronic version of Rozgar Samachar?
    A. Suresh Prabhu
    B. Prakash Javadekar
    C. Ram Nath Kovind
    D. Dharmendra Pradhan
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Prakash Javadekar
    Explanation: Union Minister of Information & Broadcasting, Prakash Javadekar launched the e-version of Rozgar Samachar recently with an aim to spread awareness of job opportunities in public sector enterprises, banks and other government sectors.
  36. India recently signed which international convention on mediation?
    A. UNISA
    B. UNCAC
    C. UNFCCC
    D. UNCBD
    Correct Answer
    Correct Answer: A. UNISA
    Explanation: India’s High Commissioner to Singapore Jawed Ashraf signed the United Nations Convention on International Settlement Agreements (UNISA.. The convention is also called “Singapore Convention on Mediation”.
  37. Who will be awarded with Vir Chakra in 2019?
    A. Wing Commander Abhinandan Vardhman
    B. Captain Saurabh Verma
    C. Wing Commander JS Verma
    D. Captain Suresh Tiwari
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Wing Commander Abhinadan Vardhman
    Explanation: Abhinandan Varthaman, Indian Air Force pilot, is likely to be awarded a Vir Chakra for his gallantry. Five Mirage-2000 fighter jet pilots who dropped bombs on the terror facility of the Jaish-e-Mohammed will also get the Vayu Sena Medal for gallantry.
  38. Which state government has approved the “Mukhya Mantri Be-sahara Gau-Vansh Sahbhagita Yojana”?
    A. Uttar Pradesh
    B. Rajasthan
    C. Madhya Pradesh
    D. Karnataka
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Uttar Pradesh
    Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has approved the “Mukhya Mantri Be-sahara Gau-Vansh Sahbhagita Yojana”. Scheme has been launched for the welfare of stray cattle that will also help generate employment opportunities.
  39. Saudi Arabia has de-recognized which nation’s PG medical programmes?
    A. Pakistan
    B. India 
    C. Bangladesh
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer: A. Pakistan
    Explanation: Saudi Arabia has de-recognized Pakistani PG medical degree programmes such as MS/MD degrees. The gulf nation has asked doctors with Pakistani MS/MD degrees to be ready to leave or be deported. Qatar, UAE and Bahrain have also followed suit.
  40. Pakistan has permanently stopped which train’s services to India?
    A. Shimla express
    B. Kartarpur express
    C. Samjhauta express
    D. Attari express
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Samjhauta express
    Explanation: Pakistan has permanently cancelled the Samjhauta Express train services that linked India and Pakistan. The announcement follows the decision of the Indian government to scrap Article 35 A and Article 370 thus, revoking the special status of Jammu & Kashmir and bifurcating the state into two Union Territories- Jammu & Kashmir and Ladakh.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019
  41. Which Indian freedom struggle movement completed 77 years on August 8, 2019?
    A. Civil Disobedience 
    B. Quit India 
    C. Non Cooperation 
    D. Paika Rebellion
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Quit India
    Explanation: The 77th anniversary of Quit India movement, also known as August Kranti Diwas, was observed on August 8, 2019. The Quit India movement began with Mahatma Gandhi’s clarion call of “Do or Die” to end the British rule in India.
  42. Which state has extended its existing MoU with Netherlands for cooperation in several fields by another five years?
    A. Himachal Pradesh
    B. Arunachal Pradesh 
    C. Uttar Pradesh 
    D. Uttarakhand
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Uttar Pradesh
    Explanation: The Uttar Pradesh government and Netherlands have extended their existing bilateral agreement of cooperation in several fields by another five years till 2024. The MoU was signed in the presence of UP CM Yogi Adityanath and the Netherlands ambassador to India, Marten van den Berg.
  43. The US has approved the sale of 12 multi-mission Seahawk helicopters to which among the following countries?
    A. India 
    B. Pakistan 
    C. Israel
    D. South Korea
    Correct Answer
    Correct Answer: D. South Korea
    Explanation: The United States has approved the sale of 12 multi-mission Seahawk helicopters to South Korea. The helicopters are worth 800 million USD. The helicopters bolster anti-surface and anti-submarine missions and can handle secondary missions such as search and rescue and replenishment and communications relay.
  44. The United States has formalized ban on government contracts to which Chinese company?
    A. Oppo
    B. Xiaomi
    C. Vivo
    D. Huawei
    Correct Answer
    Correct Answer: D. Huawei
    Explanation: The United States introduced rules formally banning Chinese technology giant Huawei and other Chinese firms from government contracts on August 7. The move is a part of the escalating trade war between the two countries.
  45. Footballer Gabriel Jesus recently received a two-month international ban. He plays for which country?
    A. Spain
    B. Germany 
    C. Brazil
    D. Italy
    Correct Answer
    Correct Answer: C. Brazil
    Explanation: According to the statement released by South American Football Confederation (CONMEBOL), Brazil striker Gabriel Jesus has been banned from international football for two months for improper conduct in last month’s Copa America final.
  46. Which among the following countries recently allowed women to travel abroad without approval from a male guardian?
    A. Jordan 
    B. Saudi Arabia
    C. UAE
    D. Bahrain
    Correct Answer
    Correct Answer: B. Saudi Arabia
    Explanation: Saudi Arabia issued new laws on Friday that will allow Saudi women to travel abroad without approval from a male guardian. The new rule allows women to obtain passports and travel freely, ending an age-old restriction.
  47. United States on August 9, 1945 dropped another atomic bomb on Nagasaki, Japan, which was codenamed ________.
    A. Little Boy

    B. Fat Man
    C. Shoddy Toddler
    D. Heroic Baby
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Fat Man
    Explanation: The nuclear bombing of Nagasaki and Hiroshima forced Japan to surrender, which ended the World War II. It is worth mentioning that the weapon weighed nearly 10,000 pounds, & was around 11 feet long.
  48. _________ clinched the Men’s Singles title in the Hyderabad Open.
    A. Ajay Naik

    B. Gaurav Singla
    C. Sourabh Verma
    D. Pardeep Jadeja
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sourabh Verma
    Explanation: Verma beat Singapore’s Loh Kean Yew in a 52-minute final clash. Sourabh, hailing from MP, had won the Slovenian International in May this year.
  49. More than 5 lakh Rohingya refugees living in _________ have been issued identity documents by the UNHCR.
    A. Bangladesh

    B. India
    C. Sri Lanka
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Bangladesh
    Explanation: The current registration exercise started in June 2018. It is worth mentioning that these ID cards will help in safeguarding the right of Rohingya refugees to return to their homes in Myanmar.
    Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019
  50. Independence Day of Pakistan is observed annually on ________.
    A. 14th August

    B. 20 September
    C. 3rd June
    D. 15th July
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 14th August
    Explanation: Pakistan was formed on August 14, 1947, as a result of the Pakistan movement. In Persian and Urdu, the word ‘Pakistan’ means, “the land of Pure”.
  51. Huawei has announced it is developing a new operating system called _________.
    A. AddOS

    B. HarmonyOS
    C. EcoOS
    D. StrawOS
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. HarmonyOS
    Explanation: HarmonyOS would first be used in devices such as smart speakers and watches, according to Huawei. Being an open-source platform, anybody could use the software to create compatible devices.
  52. __________ is all set to find a place in the Asia Book of Records for becoming the most visited museum in the Indian sub-continent on a single day.
    A. Virasat-e-Khalsa

    B. Rail Museum
    C. National Museum
    D. Gandhi Museum
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Virasat-e-Khalsa
    Explanation: It is worth mentioning that on March20, the museum had witnessed a record footfall of 20,569 visitors on a single day. It may be recalled that this museum was built to commemorate the rich history and culture of Punjab and Sikhism. It was inaugurated in November 2011.
  53. National Sports Day in India is observed on ________ every year.
    A. 20th August

    B. 22nd August
    C. 25th August
    D. 29th August
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 29th August
    Explanation: This day honours, celebrates & commemorates the legendary hockey player Dhyan Chand as he was born on this day in 1905.
  54. “Nanoseaweed”, sometimes seen in the news, is the world’s thinnest ___________.
    A. Gold

    B. Silver
    C. Magnesium
    D. Copper
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gold
    Explanation: The gold nanoseaweed is just two atoms thick. At just 0.47 nanometres – it is regarded as 2D. Due to the gold’s nanoscale dimensions, it appears green in water.
  55. International Youth Day is commemorated every year on _______.
    A. 10th August

    B. 12th August
    C. 14th August
    D. 18th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 12th August
    Explanation: The theme of International Youth Day 2019 is “Transforming education.” It aims to promote ways to engage the youth in becoming more actively involved in making positive contributions to their communities.

Current Affairs GK MCQ: 8-14 August 2019 PDF Download link below

Share this post with friends if you find it useful!

Read More:

 

 

Facebook Comments