Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019

Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019 [English] PDF download link is provided at the end of the post.

Download Previous 6 month’s 800+ Most Important Current Affairs MCQ PDF: Click here

Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019 [English]

  1. Which among the following states cancelled the birth anniversary celebrations of Tipu Sultan?
    A. Karnataka

    B. J&K
    C. Goa
    D. Maharashtra
    Correct Answer – A. Karnataka
    Explanation: The decision has been taken by new Yediyurappa government. The Tipu Jayanti celebrations began under the Siddaramaiah-led Congress government. It must be mentioned here that Tipu was a ruler of the erstwhile Kingdom of Mysore.
  2. _________ is set to become home to the first-ever Bamboo Industrial Park in the northeast.
    A. Sikkim

    B. Nagaland
    C. Assam
    D. Tripura
    Correct Answer – C. Assam
    Explanation: It will be set up in Manderdisa in Assam’s Dima Hasao district. The project is set to be completed by March 2021. It will be built in an area of 75 hectares at a total cost of Rs 50 crores.
  3. Fagu Chauhan, a six-time member of the Uttar Pradesh Assembly, was sworn in as the 29th Governor of _______.
    A. Bihar

    B. MP
    C. Odisha
    D. Maharashtra
    Correct Answer – A. Bihar
    Explanation: Chauhan was administered the oath of office by Chief Justice of Patna High Court. It is worth noting that he started his political career in 1985 from the political party Dalit Mazdoor Kishan Party.
  4. Which among the following states announced the launch of “Didi ke bolo” campaign?
    A. West Bengal

    B. Punjab
    C. Sikkim
    D. Arunachal Pradesh
    Correct Answer – A. West Bengal
    Explanation: Being an online platform, it will be monitored by a special IT team. It is worth noting that the campaign aims to highlight and solve issues that the people decide to bring into the notice of the administration.
  5. Nandan Nilekani has now come up with an industry body called _________, an account aggregator model.
    A. Sahamati

    B. Utkarsh
    C. KrishiJagran
    D. AadharPro
    Correct Answer  – A. Sahamati
    Explanation: It is worth noting that this model will help individuals & small businesses share their digital financial data with third-parties in a secure way. It will apply for the SRO (self-regulatory organisation) licence with the RBI.
  6. Who has been appointed the chairman of the estimates committee recently?
    A. Amit Shah

    B. Narendra Modi
    C. Girish Bapat
    D. Manish Chhabra
    Correct Answer – C. Girish Bapat
    Explanation: Estimates committee is one of the three financial standing committees of the parliament. The members of Estimates Committee include Parvesh Sahib Singh Verma, Danish Ali, Rajiv Pratap Rudy, Rajyavardhan Rathore, D Maran, Kamlesh Paswan, Dilip Ghosh, PP Choudhary & KC Patel.
  7. Which among the following has received the geographical indication (GI) tag for its local version of the Rasgulla?
    A. Odisha

    B. Punjab
    C Andhra Pradesh
    D. Bihar
    Correct Answer – A. Odisha
    Explanation: The GI tag is a name/sign used on products originating in a specific geographical location. Earlier, West Bengal won its own GI tag for the delectable eastern sweet.
  8. Gujarat is set to get a new greenfield airport named __________ International Airport.
    A. Dholera

    B. Navsari
    C. Dohad
    D. Bharuch
    Correct Answer –
    A. Dholera
    Explanation:
    The Dholera International Airport is a part of Dholera Special Investment Region of Gujarat. This project aims to decongest the saturated Sardar Vallabhbhai Patel International Airport in Ahmedabad.
  9. Who won the People’s Choice Award at a prestigious sand sculpting festival in the U.S.
    A. Sudarsan Pattnaik

    B. Ramesh Chawla
    C. Vipul Kapoor
    D. Akhtar Waseem
    Correct Answer – A. Sudarsan Pattnaik
    Explanation: Pattnaik was among the top sand artists selected to participate in the 2019 Revere Beach International Sand Sculpting Festival. The festival ran from July 26-28.
  10. ___________ is set to be appointed as Head of English, Infotainment and Kids cluster at Disney-Star India, as per media reports.
    A. Anju Jain

    B. Ramisha Khanna
    C. Anuradha Aggarwal
    D. Rohan Sidana
    Correct Answer – C. Anuradha Aggarwal
    Explanation: It is worth mentioning that Aggarwal was associated with Marico (2015 -2018). She started her career with HUL as Area Sales Manager in 1998.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  11. _______ has been appointed as the next Director General (DG) of country’s largest border guarding force, BSF.
    A. Nakul Mehta

    B. VK Johri
    C. Sushant Malik
    D. Chirag Abdul
    Correct Answer – B. VK Johri
    Explanation: Johri is a 1984-batch Indian Police Service officer of Madhya Pradesh (MP) cadre. Presently, he is serving as the Special Secretary in RAW. The BSF has a present strength of about 2.5 lakh personnel.
  12. Global Tiger Day, often called International Tiger Day, is observed on _______.
    A. 27th July

    B. 29th July
    C. 1st August
    D. 5th August
    Correct Answer  – B. 29th July
    Explanation: It was created in 2010 at the Saint Petersburg Tiger Summit. Notably, PM Modi launched a census report – ‘The Tiger Estimation Report 2018’. According to the report, population of tigers in India has increased from 2,226 to 2,967 in 2018.
  13. World Nature Conservation Day is observed all over the world on ______ of every year.
    A. July 21

    B. July 28
    C. August 6
    D. August 10
    Correct Answer – B. July 28
    Explanation: Its origin and history are unknown. It aims to increase awareness about and protecting the natural resources that the Earth is bestowed with.
  14. Who was crowned Miss Deaf World 2019 recently?
    A. Vidisha Baliyan

    B. Meena Kumari
    C. Satya Roop
    D. Aneeta Raj
    Correct Answer – A. Vidisha Balyan
    Explanation: The event was held in South Africa. She is battling through hearing-impaired conditions. She was chosen among the 11 finalists from 16 participating countries.
  15. The Indian Council for Medical Research (ICMR)’s National Institute for Medical Statistics (ICMR – NIMS), in partnership with Population Council, recently launched the NDQF.
    A. National Data Quality Forum

    B. National Data Quantum Forum
    C. National Database Quality Forum
    D. Nationalised Data Quality Forum
    Correct Answer – A. National Data Quality Forum
    Explanation: NDQF will integrate learnings from scientific and evidence-based initiatives. In addition to this, it will guide actions through periodic workshops and conferences.
  16. Which state government has introduced the Japanese Miyawaki method of afforestation?
    A. Telangana

    B. Andhra Pradesh
    C. Tamil Nadu
    D. Odisha
    Correct Answer – A. Telangana
    Explanation: Miyawaki is a technique pioneered by Japanese botanist Akira Miyawaki. It helps build dense, native forests. In other words, it is a technique of growing dense plantations in a short time.
  17. The central government appointed _____________, Additional Director of CBI as the Director General of Fire Services, Civil Defence and Home Guard.
    A. M Nageswar Rao

    B. Ramesh Chand
    C. Abdullah Yameen
    D. Vikram Bajwa
    Correct Answer – A. M Nageswar Rao
    Explanation: He will continue to hold the post till superannuation in July 2020. Rao is a 1986-batch IPS officer from Odisha cadre.
  18. Who has been felicitated with the prestigious ‘Indian Woman of Influence’ award at the House of Lords, the United Kingdom Parliament, London?
    A. Priya Priyadarshini Jain

    B. Ritu Kumar
    C. Neeta Luthra
    D. Anamika Khanna
    Correct Answer – A. Priya Priyadarshini Jain
    Explanation: The awards were presented by the Barons of the UK Parliament. his award assures that women of Indian origin are the leaders in their respective fields in the countries they presently live.
  19. Under ‘Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-dhan Yojana‘, each subscriber of the scheme shall receive minimum assured lifelong pension of _________ per month.
    A. Rs 2000

    B. Rs 3000
    C. Rs 4000
    D. Rs 5000
    Correct Answer – B. Rs 3000
    Explanation: Its each subscriber will receive minimum assured lifelong pension of Rs 3000/- per month after attaining the age of 60 years. The entry age for PMLVMY is between 18 to 40 years.
  20. Who has been appointed Chairman of the Committee on Public Accounts (PAC of Parliament)?
    A. Amit Shah

    B. Rahul Gandhi
    C. Arun Jaitley
    D. Adhir Ranjan Chowdhury
    Correct Answer – D. Adhir Ranjan Chowdhury
    Explanation: Chowdhury is the lone member of the party in the PAC from the House. It is worth noting that Mallikarjun Kharge was the Chairman of the PAC earlier. PAC has 15 members from Lok Sabha and seven from Rajya Sabha.
  21. Who has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection (IBPS)?
    A. B Harideesh Kumar

    B. Ramesh Chopra
    C. Yash Hinduja
    D. Anitha Kumar
    Correct Answer  – A. Harideesh Kumar
    Explanation: Earlier, he was Executive Director of Canara Bank. He hails from Dakshina Kannada district of Karnataka.
  22. Who became the first Indian-origin person to ever hold the British home secretary post?
    A. Priti Patel

    B. Rahul Thukral
    C. Sajid Javid
    D. Ramesh Kapoor
    Correct Answer – A. Priti Patel
    Explanation: Patel, along with 10 other MPs , is a member of the British Parliament’s FAC – Foreign Affairs Committee. She is known for her outspoken criticism of former prime minister Theresa May. She was elected as a Conservative MP for Witham in Essex in 2010.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  23. In a first, _______ is planning to ply ‘water taxis’ in its inland waterways.
    A. Goa

    B. Telangana
    C. Rajasthan
    D. Himachal Pradesh
    Correct Answer – A. Goa
    Explanation: The performance budget of the River Navigation Department (RND) for the financial year 2019-2020 has bee tabled in Goa. Notably, Sagarmala project has also funded the reconstruction of 9 jetties in Goa.
  24. Panasonic India has appointed __________ as Head of Brand and Marketing Communications.
    A. Shirish Agarwal

    B. Rohan Ahuja
    C. Sikander Sharma
    D. Reema Chaturvedi
    Correct Answer – A. Shirish Agarwal
    Explanation: He is a Marketing Communications professional with 15 years of experience. Among others, he has worked with brands like Samsung India, Hewlett-Packard India and Times Internet.
  25. Who has been re-elected as President of the Advertising Agencies Association of India (AAAI) for the year 2019-20?
    A. Rakesh Munjal

    B. Sunil Chhetri
    C. Ashish Bhasin
    D. Rupinder Gill
    Correct Answer – C. Ashish Bhasin
    Explanation: The Advertising Agencies Association of India (AAAI) was formed in 1945. The announcement was made at the AAAI Annual General Body Meeting. Moreover, Anupriya Acharya has been re-elected as Vice-President of the Association.
  26. ________ will take part in the Russian Navy Day parade.
    A. INS Viraat

    B. INS Vikramaditya
    C. INS Shaurya
    D. INS Tarkash
    Correct Answer – D. INS Tarkash
    Explanation: More than 40 ships will take part in the naval parade, in addition to 40 planes and helicopters. Notably, it is interesting to note that Chinese destroyer Xian will also participate in the celebrations.
  27. Who took over as the new power secretary recently?
    A. AK Bhalla

    B. SC Garg
    C. Raman Mishra
    D. K Gupta
    Correct Answer – B. SC Garg
    Explanation: Earlier, he was in charge of the Department of Economic Affairs (DEA). He is a 1983 batch IAS officer of Rajasthan cadre. It is worth mentioning that reportedly after this, Garg applied for voluntary retirement. He was due to retire on October 31, 2020.
  28. Who was sworn in as chief minister of Karnataka for the fourth time?
    A. BS Yediyurappa

    B. KR Ramesh
    C. JP Nadda
    D. Amit Shah
    Correct Answer – A. BS Yediyurappa
    Explanation: In 2007, Yediyurappa became Karnataka chief minister for the 1st time. This will be his fourth stint. None of his previous lasted the full term.
  29. Aaykar Diwas, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. 22nd July

    B. 24th July
    C. 26th July
    D. 28th July
    Correct Answer  – B. 24th July
    Explanation: 24th July, 2019 has been observed by Central Board of Direct Taxes (CBDT) as Aaykar Divas. On this day, Income Tax (IT) was introduced for 1st time in India by Sir James Wilson.
  30. ________ would establish the world’s first dedicated office to police Facebook Inc and Google.
    A. Australia

    B. New Zealand
    C. Russia
    D. UK
    Correct Answer – A. Australia
    Explanation: This is designed to rein in the US technology giants, setting a precedent for global lawmakers. It would form the antitrust watchdog to scrutinize how the companies used algorithms to match advertisements with viewers.
  31. Lasith Malinga is set to retire from one-day international cricket. He is associated with which among the following teams?
    A. Sri Lanka

    B. Pakistan
    C. UK
    D. Bangladesh
    Correct Answer – A. Sri Lanka
    Explanation: His retirement was first announced by skipper Dimuth Karunaratne. It is worth mentioning that he was Sri Lanka’s highest wicket-taker at the World Cup.
  32. The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of forty thousand MegaWatt by ______ in the country.
    A. 2020

    B. 2022
    C. 2024
    D. 2026
    Correct Answer – B. 2022
    Explanation: Gujarat has stood 1st  with total 261.97 MW of installed rooftop solar capacity. It is worth mentioning that the Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for the Phase-II of Grid Connected Rooftop Solar Programme in February 2019.
  33. Who among the following is known as “Butcher of Beijing”?
    A. Li Peng

    B. Deng Xiaoping
    C. Xi Jinping
    D. Celia Hatton
    Correct Answer – A. Li Peng
    Explanation: Former Chinese Premier Li Peng has died at the age of 90. He was known as “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown on pro-democracy protesters (1989).
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  34. The BCCI has approved the ICA: the body formed as per the board’s new constitution to look after the interest of former players. Expand ICA.
    A. Indian Cricketers Association

    B. Indian Cricketers Authority
    C. Indian Cricket Mentors Association
    D. Indian Cricket Veterans Association
    Correct Answer – A. Indian Cricketers Association
    Explanation: It is only open to former men and women cricketers. Its functioning will be independent of BCCI’s functioning. Kapil Dev, Ajit Agarkar and Shantha Rangaswamy are the directors at ICA.
  35. ________ has been officially confirmed as the world’s first National Park City.
    A. New Delhi

    B. London
    C. Beijing
    D. New York
    Correct Answer – B. London
    Explanation: Mayor of London Sadiq Khan co-signed the National Park City Charter for London. It is worth noting that NPCF created the first International Charter for National Park Cities (NPC).
  36. Who won the acolade of iPhone Photographer of the Year for his/her portrait titled Big Sister?
    A. Gabriella Cigliano

    B. Shruti Chopra
    C. Yuliya Ibraeva
    D. Peng Hao
    Correct Answer  – A. Gabriella Cigliano
    Explanation: The annual iPhone Photography Awards showcases the potential of mobile photography. The award-winning photograph was shot using the iPhone X.
  37. Who was appointed economic affairs secretary in the finance ministry?
    A. Atanu Chakraborty

    B. Subhash Chandra Garg
    C. Bimal Jalan
    D. Mukesh Agnihotri
    Correct Answer  – A. Atanu Chakraborty
    Explanation: Earlier, Chakraborty was the Director General of Hydrocarbons (DGH) in the petroleum ministry. He was instrumental in garnering ₹80,000 crore through disinvestment proceedings (2018-19).
  38. BCCI announced that _______ has replaced Oppo India as the official Team India sponsor.
    A. Vivo India

    B. Samsung
    C. Unacademy
    D. Byju’s
    Correct Answer – D. Byju’s
    Explanation: Byju’s logo will be seen on the jersey of Indian team from September 2019 onwards. Byju’s will be taking all associated sponsor rights of the current team sponsor.
  39. Indian cricketer Mahendra Singh Dhoni, will join his battalion in ______ at the end of the month and carry out duties with the troops.
    A. Himachal Pradesh

    B. UP
    C. Jammu & Kashmir
    D. Telangana
    Correct Answer – C. Jammu & Kashmir
    Explanation: It is worth mentioning that Dhoni is not part of Indian cricket team’s tour of the West Indies. He will be with the 106 Territorial Army battalion from 31st July to 15th August.
  40. __________ became the first state to reserve 75% jobs for local youth in industrial units, factories, joint ventures and projects set up under public-private partnership mode.
    A. Telangana

    B. Andhra Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Haryana
    Correct Answer – B. Andhra Pradesh
    Explanation: With the passage of Andhra Pradesh Employment of Local Candidates in Industries/Factories Act, 2019, it has recently become the 1st state to offer 75% reservation to locals in private jobs.
  41. ___________ reported 233 cases of ATM fraud in 2018-19, the highest in the entire country.
    A. Kerala

    B. Punjab
    C. Maharashtra
    D. Rajasthan
    Correct Answer – C. Maharashtra
    Explanation: In Maharashtra, people lost Rs 4.8 crore to  bank fraud. It is worth noting that last year, RBI had mandated banks to replace all existing magnetic stripe-only cards with EMV chip cards. The most commonly used trick is installing skimmer devices on ATMs to fraudulently copy data.
  42. Boris Johnson has been elected new Conservative leader in a ballot of party members and will become the next PM of _____.
    A. UK

    B. Germany
    C. Spain
    D. Ukraine
    Correct Answer – A. UK
    Explanation: Reportedly, Johnson faces an uphill battle to deliver Brexit by the 31 October deadline. He was Mayor of London from 2008 to 2016.
  43. The International Federation of Association Football (FIFA) has awarded the hosting rights for the 10th edition of the Under-20 Women’s World Cup to be held in 2020, to ________.
    A. South Africa

    B. India
    C. Nigeria
    D. Kenya
    Correct Answer – C. Nigeria
    Explanation: Nigeria will now become the first African country to ever host the tournament. It is worth noting that both India and South Korea withdrew their bids.
  44. The committee led by _________ recommended that private cryptocurrencies be banned completely in India.
    A. Ramesh Ahuja

    B. Subhash Chandra Garg
    C. Meena Mukherjee
    D. Tripendra Mehta
    Correct Answer  – B. Subhash Chandra Garg
    Explanation: The committee has drafted a law titled ‘Banning of Cryptocurrency & Regulation of Official Digital Currency Bill, 2019’. It mandates a fine and imprisonment of up to 10 years. Cryptocurrencies don’t have any intrinsic value of their own and lack any of the attributes of a currency, according to the report.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  45. India improved its ranking in the Global Innovation Index to _________.
    A. 40th

    B. 52nd
    C. 67th
    D. 88th
    Correct Answer  – B. 52nd
    Explanation: GII ranks 129 economies based on 80 indicators. Switzerland retained its number-one spot on the index. This is the first time that the GII has been launched in Asia.
  46. PENCIL portal, sometimes seen in the news, is associated with which among the following?
    A. Women Empowerment

    B. Child Labour
    C. Renewable Energy
    D. Terrorism
    Correct Answer – B. Child Labour
    Explanation: PENCIL stands for Platform for Effective Enforcement for No Child Labour. It is an electronic platform that aims in achieving the target of child labour free society. The PENCIL Portal has various components:
    – Child Tracking System
    – Complaint Corner
    – State Government
    – National Child Labour Project
    – Convergence
  47. World Hepatitis Day is recognized annually on ______.
    A. July 27th

    B. July 28th
    C. July 29th
    D. July 30th
    Correct Answer – B. July 28th
    Explanation: This day aims to raise global awareness of hepatitis. 28th July is the birthday of Nobel-prize winning scientist Dr Baruch Blumberg. He discovered hepatitis B virus (HBV).
  48. Who became the sixth Indian to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
    A. Rahul Dravid

    B. Sachin Tendulkar
    C. Virat Kohli
    D. Saba Kareem
    Correct Answer – B. Sachin Tendulkar
    Explanation: After Bishan Singh Bedi, Kapil Dev, Sunil Gavaskar, Anil Kumble and Rahul Dravid, Tendulkar is the 6th Indian to be inducted. He is the only batsman who has scored 100 international centuries. It is worth noting that he retired in November 2013.
  49. Who has been nominated for the International Association of Athletics Federation’s (IAAF) ‘Veteran Pin’?
    A. PT Usha

    B. Sania Mirza
    C. Mary Kom
    D. Jwala Gutta
    Correct Answer – A. PT Usha
    Explanation: PT Usha is often called the “queen of track and field”. She became the first Indian to reach the finals of the 400m hurdles in the 1984 Los Angeles Olympics.
  50. Who has been deputed as the Joint Secretary to President Ram Nath Kovind at the Rashtrapati Bhavan?
    A. Ajay Bhadoo

    B. S Jaishankar
    C. Sushma Swaraj
    D. Hemant Bajwa
    Correct Answer- A. Ajay Bhadoo
    Explanation: Ajay has been the municipal commissioner of Vadodara since July 2018. It is worth noting that Bhadoo was conferred the Best Collector Award twice in 2008 and 2010.
  51. National Broadcasting Day is observed on __________.
    A. 22nd July

    B. 23rd July
    C. 27th July
    D. 28th July
    Correct Answer – B. 23rd July
    Explanation: On this day, the 1st ever radio broadcast went on the air from the Bombay Station. It is worth noting that All India Radio has 414 stations in 23 languages & broadcasts in 179 dialects. Currently, AIR is one of the largest broadcasting organisations worldwide.
  52. Who has been appointed as the next Vice Chief of Army Staff (VCOAS)?
    A. Anil Vajpayee

    B. Manoj Mukund Naravane
    C. Sheetal Verma
    D. Devraj Anbu
    Correct Answer – B. Manoj Mukund Naravane
    Explanation: Naravane was commissioned into the 7th Sikh Light Infantry in June 1980. He succeeds Lt Gen D Anbu who retires on August 31.
  53. Who became India’s first gold-medallist at the President’s Cup boxing tournament after getting a walkover in the finals in Astana, Kazakhstan?
    A. Shiva Thapa

    B. Mukesh Agnihotri
    C. Zakir Hussain
    D. Abdullah Yameen
    Correct Answer – A. Shiva Thapa
    Explanation: Thapa had defeated Kyrgyzstan’s Argon Kadiribekuulu (4-1) in the last-four stage bout. This was India’s 1st ever gold medal at this tournament since its inception in 2006.
  54. Who has been appointed as the Commonwealth Table Tennis Federation?
    A. Vivek Kohli

    B. MP Sharma
    C. Alok Verma
    D. Sanjay Kapoor
    Correct Answer – A. Vivek Kohli
    Explanation: It is worth noting that the CTTF elections were held in Bhubaneswar. In addition to this, M P Singh has been elected as its secretary general. The CTTF president’s post is held by Dushyant Chautala.
  55. _________ is to set up country’s first state-of-the-art Space Systems Park.
    A. Tamil Nadu

    B. West Bengal
    C. Assam
    D. Kerala
    Correct Answer – D. Kerala
    Explanation: Kerala government will transfer around 20 acres as lease to the Kerala State Information Technology Infrastructure Ltd. The project will be implemented by the Electronics and IT department.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  56. Paramarsh scheme, sometimes seen in the news, is associated with _______.
    A. HRD Ministry

    B. Finance Ministry
    C. Corporate Affairs Ministry
    D. MSME Ministry
    Correct Answer – A. HRD Ministry
    Explanation: To promote Quality Assurance in Higher Education, this scheme is primarily for mentoring NAAC Aspirant Institutions. It is worth noting that it will be operationalized through a “Hub & Spoke” model. Reportedly, this scheme will target 1000 Higher Education Institutions.
  57. Pi Approximation Day is celebrated worldwide on _______ every year.
    A. 12th July

    B. 18th July
    C. 22nd July
    D. 30th July
    Correct Answer – C. 22nd July
    Explanation: Pi can be expressed as the fraction 22/7. And, 22nd July could also be written as 22 July or 22/7. Pi Approximation Day is also known as Casual Pi Day. The mathematical constant pi is normally designated as a Greek letter.
  58. Ntangki National Park, sometimes seen in the news, is in _________.
    A. Nagaland

    B. Assam
    C. UP
    D. Andhra Pradesh
    Correct Answer – A. Nagaland
    Explanation: This park is located about 35 kms from Dimapur, Peren district. Ntangki National Park was declared a national park in the year 1993. The Park is also referred to as Intanki National Park.
  59. Chandrayaan 2 will make India the _______ country to soft land on the lunar surface.
    A. 2nd

    B. 4th
    C. 5th
    F. 6th
    Correct Answer  – B. 4th
    Explanation: After Russia, America and China, India is to become the 4th country to do so. It was launched from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, Andhra Pradesh. The spacecraft weighs around 3,850 kg. It comprises an orbiter, the lander and the rover. It is worth noting that the Chandrayaan-2 has 13 payloads in total.
  60. India’s Lightest Bullet Proof Jacket __________ was launched at the International Police Expo 2019.
    A. Bharat Kavach

    B. Virat Kavach
    C. Bhabha Kavach
    D. Vikram Kavach
    Correct Answer  – C. Bhabha Kavach
    Explanation: Reportedly, Bhabha Kavach is built from layers of high-density thermo-sealed polyethelene. It is worth noting that this Kavach has four hard armour plates, which protect the wearer from the front, back, and either side.
  61. Union Minister Dr Harsh Vardhan recently inaugurated the Next Generation Sequencing (NSG) facility at the Centre for Cellular and Molecular Biology in _______.
    A. Kochi

    B. Hyderabad
    C. Bengaluru
    D. Gandhinagar
    Correct Answer – B. Hyderabad
    Explanation: The Next Generation Sequencing (NSG) would help prenatal genetic screening and counselling. It is worth noting that the machine has been acquired at a cost of Rs. 8 crore. It can sequence 18,000 samples in 8 minutes.
  62. Senior Congress leader Sheila Dikshit passed away. She was the longest-serving CM of _______.
    A. Delhi

    B. Haryana
    C. Uttarakhand
    D. HP
    Correct Answer – A. Delhi
    Explanation: Smt. Dixit lost the 2013 Delhi state elections after ruling for 3 consecutive terms. It is worth noting that Delhi government declared a two-day mourning as a mark of respect. She had served as Delhi’s chief minister for 15 years from 1998-2013. She ushered in an era of all-round development that transformed the capital into a world class capital.
  63. First Meeting of BRICS Vice-Ministers of Agriculture has been hosted by ________ recently.
    A. China

    B. Brazil
    C. India
    D. South Africa
    Correct Answer – B. Brazil
    Explanation: The BRICS Vice-Ministers reiterated the 5 priority areas by the Joint Action Plan (2017-2020). Indian Delegation led by Shri Sanjay Agarwal, Secretary, Department of Agriculture, participated in this meet.
  64. Who has become Israel’s longest-serving prime minister?
    A. David Ben Gurion

    B. Benjamin Netanyahu
    C. Avichai Mandelbli
    D. John Dane
    Correct Answer – B. Benjamin Netanyahu
    Explanation: The title was earlier held by the country’s founding father and first leader (David Ben-Gurion). He still needs to win a September election and survive the impending corruption cases to continue his tenure.
  65. Pakistan would allow _____ Sikh pilgrims per day throughout the year to visit Gurudwara Kartarpur Sahib.
    A. 2500

    B. 5000
    C. 7500
    D. 10,000
    Correct Answer- B. 5000
    Explanation: The corridor will connect Darbar Sahib (Pakistan) with Dera Baba Nanak shrine (India). Moreover, it will facilitate visa-free movement of Indian Sikh pilgrims to visit Kartarpur Sahib.
  66. A team of researchers at __________ has built what they describe as a Ramanujan machine.
    A. Israel Institute of Technology

    B. IIM
    C. DRDO
    D. ISRO
    Correct Answer – A. Israel Institute of Technology
    Explanation: It has been named so as the algorithm reflects the way Srinivasa Ramanujan worked during his brief life. Reportedly, Ramanujan machine is an algorithm that automatically generates conjectures for fundamental constants.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  67. __________ has topped the list of “most digitized cities” accounting for highest card payments in a study conducted by payments solution company Razorpay.
    A. New Delhi

    B. Pune
    C. Chandigarh
    D. Bengaluru
    Correct Answer – D. Bengaluru
    Explanation: In terms of “most digitized cities”, Bengaluru is followed by Hyderabad, Mumbai, Pune, and Delhi, according to the Era of Rising Fintech Report. The report has been released by Razorpay Software Pvt Ltd.
  68. Expand NSSO?
    A. National Sample Survey Office
    B. National Statistics Survey Office
    C. National Sample Statistics Office
    D. National Survey Office
    Correct Answer –  A. National Sample Survey Office
    Explanation: The full form of NSSO is National Sample Survey Office.
  69. Phumelela Mapukata of which country won the Mr. Deaf World 2019?
    A. Tanzania
    B. Brazil
    C. South Africa
    D. Lesotho
    Correct Answer – C. South Africa
    Explanation: Mr. Deaf World 2019 was won by South Africa’s Phumelela Mapukata.
  70. To which state, Anandiben Patel was appointed as the governor recently?
    A. Uttar Pradesh
    B. Madhya Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Correct Answer –  A. Uttar Pradesh
    Explanation: On July 29,2019, Anandiben Patel took oath as the Governor of Uttar Pradesh(UP). Govind Mathur, the Chief Justice of the UP High Court administered her the oath of Office and Secrecy at Raj Bhawan in Lucknow, UP. Outgoing Governor Ram Naik also attended the swearing-in ceremony.
  71. To which committee, Girish Bhalchandra Bapat was appointed as the chairman by Lok Sabha Speaker Om Birla ?
    A. Basel Committee
    B. Estimates Committee
    C. Sarkaria Committee
    D. Bhurelal Committee
    Correct Answer –  B. Estimates committee
    Explanation: On July 27, 2019, Lok Sabha Speaker Om Birla has appointed Pune Lok Sabha member Girish Bhalchandra Bapat as chairman of the estimates committee, which is one of the three financial standing committees of the parliament apart from the public accounts committee(PAC) and committee on public undertakings.
  72. SUPARCO, is the space agency of which country?
    A. Ukraine
    B. Romania
    C. Pakistan
    D. Nigeria
    Correct Answer –  C. Pakistan
    Explanation: Pakistan’s National Space Agency is ‘SUPARCO’ (Space and Upper Atmosphere Research Commission) was set up in 1961. The first communication satellite was launched 50 years later with help from a subsidiary of China Aerospace and Technology Corporation.
  73. Which sport, is added for the first time to the Tokyo 2020 Olympics Games?
    A. Curling
    B. Fencing
    C. Powerlifting
    D. Table Tennis Mixed Doubles
    Correct Answer –  D. Table Tennis Mixed Double
    Explanation: For the first time in the Olympic Games’ history, Table Tennis Mixed Doubles event added in a new Tokyo 2020 Olympics Games. Manika Batra to pair with Sharath Kamal for mixed doubles spot in Tokyo Olympics. Table tennis had appeared at the Summer Olympics in eight previous occasions beginning with the 1988 Summer Olympics in Seoul.The 2008 Games in Beijing, China saw men’s &women’s singles and team events.
  74. Who won 2019 Formula 1 German Grand Prix?
    A. Max Verstappen
    B. Sebastian Vettel
    C. Lewis Hamilton
    D. Charles Leclerc
    Correct Answer –  A. Max Verstappen
    Explanation: Red Bull Racing driver Max Verstappen (Dutch) of won 2019 Formula 1 German Grand Prix. It was his second win for the year 2019.Ferrari’s Sebastian Vettel won the second place and Scuderia Toro Rosso’s Daniil Kvyat finished third.Lewis Hamilton of Mercedes finished 11th.
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  75. Which state received the Board of Control for Cricket in India’s (BCCI) affiliation after a wait of 40 years?
    A. Bhopal
    B. Chandigarh
    C. Punjab
    D. Haryana
    Correct Answer –  B. Chandigarh
    Explanation: After the Chandigarh Cricket Association of Punjab decided to merge with the Union Territory Cricket Association (UTCA), the Supreme Court-appointed Committee of Administrators (CoA) cleared the UTCA to get the Board of Control for Cricket in India’s (BCCI) affiliation after a wait of 40 years to run the sport. Now, Chandigarh has its own team in the Ranji Trophy and other domestic tournaments organised by the BCCI.
  76. Which state ranked first with the highest number of tigers counted to 526?
    A. Maharashtra
    B. Rajasthan
    C. Uttar Pradesh
    D. Madhya Pradesh
    Correct Answer –  D. Madhya Pradesh
    Explanation: Madhya Pradesh ranked first with the highest number of tigers at 526. The second spot was claimed by Karnataka at 524. Uttarakhand ranked third with 442 tigers. Chhattisgarh and Mizoram saw a decline in their tiger numbers. The numbers in Odisha remained constant.
  77. Which country has invited to be the partner country for 2019 International Gita Jayanti Mahotsav that is to be held in Kurukshetra, Haryana ?
    A. Nepal
    B. Srilanka
    C. Bangladesh
    D. Myanmar
    Correct Answer – A. Nepal
    Explanation: Manohar Lal Khattar, Chief Minister of Haryana has invited Nepal to be the partner country for 2019 International Gita Jayanti Mahotsav scheduled to be held at Kurukshetra, Haryana from December 3 to 8, 2019. Khattar made this offer to Nilamber Acharya, Ambassador of Nepal to India.
  78. Who was re-appointed Chairperson of National Anti-profiteering Authority (NAA) for 2 years ?
    A. Amit Kumar Agarwal
    B. Pranesh Pathak
    C. H.Rajesh Prasad
    D. Badri Narain Sharma
    Correct Answer –  D. Badri Narain Sharma
    Explanation: On July 25, 2019, The appointment committee of cabinet (ACC), Government of India has re-appointed Badri Narain Sharma (1985-batch IAS officer from Rajasthan) as chairman of the National Anti-profiteering Authority (NAA). He will continue as the NAA chairman for two years.
  79. Name the Lieutenant general, who will be the next Director-General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army .
    A. Manoj Mukund Naravane
    B. Paramjit Singh
    C. Ranbir Singh
    D. Satinder Kumar Saini
    Correct Answer –  B. Paramjit Singh
    Explanation: Lt Gen Paramjit Singh, currently serving as General Officer Commanding of the Army’s Nagrota-based XVI Corps will be the next Director-General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army.
  80. Which country’s cricketer, Mohammad Amir announced his retirement from Test cricket recently ?
    A. India
    B. Bangladesh
    C. Srilanka
    D. Pakistan
    Correct Answer –  D. Pakistan
  81. Who presented the third edition of Journal Excellence award instituted by The CSR Journal for the year 2019 ?
    A. Raj Kumar Singh
    B. Shripad Yesso Naik
    C. Rao Inderjit Singh
    D. KishanReddy
    Correct Answer –  D. KishanReddy
    Explanation: The third edition of Journal Excellence award instituted by The CSR Journal, a digital and print news publication awarded six firms in terms of best practice of Corporate Social Responsibility (CSR). The theme was “India first”. These 6 firms were felicitated awards by the Union Minister of State for Home Affairs, KishanReddy.
  82. Who was appointed as the chairman and managing director of Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) ?
    A. Sunil Kumar
    B. P K Purwar
    C. Sanjeev Kumar
    D. Rakesh Nangia
    Correct Answer –  A. Sunil Kumar
    Explanation: On July 25, 2019, A state-owned telecommunications service provider, Mahanagar Telephone Nigam Limited(MTNL) ’s director Sunil Kumar has been given additional charge of chairman and managing director of the company.
  83. To which committee, Adhir Ranjan Chowdhury was appointed as the chairman by Lok Sabha Speaker Om Birla?
    A. House Committee on Rules(HCR)
    B. Public Accounts Committee (PAC)
    C. Estimates Committee(EC)
    D. Committee on Public Undertakings(CPU)
    Correct Answer –  B. Public Accounts Committee (PAC)
    Explanation: On July 26, 2019, Lok Sabha Speaker Om Birla appointed Adhir Ranjan Chowdhury, Congress floor leader in Lok Sabha as the chairman of the Public Accounts Committee (PAC).
    Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019
  84. Who was appointed as the Secretary in the Power Ministry?
    A. Anant Narayan Nanda
    B. Ramesh Abhishek
    C. Pradeep Singh Kharola
    D. Subhash Chandra Garg
    Correct Answer –  D. Subhash Chandra Garg
    Explanation: Subhash Chandra Garg, who was the former finance secretary in the Department of Economic Affairs (DEA) has now been appointed as the new Power Secretary.
  85. Aishwarya Pratap Singh Tomar is associated with which sport?
    A. Badminton
    B. Shooting
    C. Tennis
    D. Table Tennis
    Correct Answer –  B. Shooting
    Explanation: Aishwarya Pratap Singh Tomar is associated with shooting.She recently clinched the gold in the 50m Rifle 3×40 Men Junior with a junior world record 459.3 score in the final.
  86. Kristof Milak of Hungary broke world record in which sport?
    A. Wrestling
    B. Shooting
    C. Swimming
    D. Heptathlon
    Correct Answer –  C. Swimming
    Explanation: A 19year-old swimmer Kristof Milak of Hungary broke men’s 200 metres butterfly world record to win the gold medal.
  87. Who authored the book titled ‘New-Age Technology and Industrial Revolution 4.0’ which is launched by Vice President of India Shri Venkaiah Naidu?
    A. Ram Shakal
    B. Rakesh Sinha
    C. Dr Narendra Jadhav
    D. Suresh Gopi
    Correct Answer –  C. Dr Narendra Jadhav
    Explanation: On July 25, 2019, The Vice President of India Shri Venkaiah Naidu released book titled ‘New-Age Technology and Industrial Revolution 4.0’ in New Delhi. It is authored by Rajya Sabha Member, Dr Narendra Jadhav. The launch was co-hosted by The Dialogue, a Delhi based think-tank which works on the intersection of technology, society and public policy.
  88. What was the theme of 20th anniversary of Kargil Vijay Diwas or Kargil Vijay Diwas (July 26) 2019?
    A. Theme – “Leadership for road safety”
    B. Theme – “Partners in Progress”
    C. Theme – “Prevent future international financial crises”
    D. Theme – “Remember, Rejoice and Renew”
    Correct Answer –  D. Theme – “Remember, Rejoice and Renew”
    Explanation: On July 26, 2019, the 20th anniversary of Kargil Vijay Diwas was celebrated throughout India to commemorate India’s victory over Pakistan in the 1999 Kargil War.

Current Affairs GK MCQ: 22-31 July 2019 PDF Download Link below

Read More

 

 

Facebook Comments